PM 1 Utnyttjande av skolor, föreningsgårdar och fritidsgårdar, eller

Download Report

Transcript PM 1 Utnyttjande av skolor, föreningsgårdar och fritidsgårdar, eller

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1 Avser

Utnyttjande av skolor, föreningsgårdar och fritidsgårdar, eller liknande, för övernattning

Framtaget av

Mats Balder

Fastställt av

Frida Niméus

Nr

T/01

Avdelning Skydd & samhälle Ersätter nr Upprättad

06.01.23

Reviderad

12.08.31

1. Syfte

Följande dokument redovisar Räddningstjänstens syn på innehåll och omfattning av skäliga brandskyddsåtgärder på skolor, föreningsgårdar, fritidsgårdar eller liknande, där övernattning förekommer. Särskilt poängteras vikten av fungerande brand- och utrymningssäkerhet, samt det systematiska brandskyddsarbetet då övernattning förekommer på denna typ av .

2. Bakgrund

Under flera år har man vid olika arrangemang i förbundets medlemskommuner utnyttjat skolor, föreningsgårdar, fritidsgårdar eller liknande för övernattning. Det medför att de tillfälliga lösningarna på brandskyddet, som föreskrivits inte alltid har fungerat. Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor är det ägare eller nyttjaren som har ansvar för att brandskyddsarbetet bedrivs i skälig omfattning i en byggnad, verksamhet och organisation. Den brandtekniska bedömningen av byggnaden har gjorts med utgångspunkt från vad byggnaden normalt är avsedd för (undervisning, fritidsverksamhet etc.). Då byggnaden kommer att användas för övernattning måste en ny brandteknisk bedömning göras i samverkan mellan räddningstjänsten och fastighetsägaren. Inför varje förläggningstillfälle skall anmälan, enligt bilaga 1, sändas till räddningstjänsten minst fem (5) dagar innan tillfällig övernattning sker. Detta dokument har upprättats av räddningstjänsten för att ge vår syn på säkerheten vid övernattning i tillfälliga lokaler. Dokumentet tar inte upp frågan om huruvida verksamheten är tillståndspliktig eller om det kan finnas krav/rekommendationer på lokalernas utformning eller utrustning från andra myndigheter. Dokumentet innehåller rekommendationer för att nå en acceptabel säkerhet och gäller för lokaler för tillfällig övernattning i skolor, föreningsgårdar, fritidsgårdar och liknande lokaler. För byggnader i en våning finns medgivna undantag i bilaga 2. Även räddningstjänstens PM nr 2 om automatiska brandlarm kan vara aktuell att ta del av. Du behöver ta reda på om lokalerna är godkända för att kunna använda för övernattning. I första hand kontakta fastighetsägaren för att kontrollera detta. I andra hand kontakta räddningstjänsten.

1(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1

3. Brandskyddskrav 3.1. Vid förläggning i byggnadens entréplan gäller:

 Att möjlighet till utrymning direkt till det fria skall kunna ske från varje övernattningsrum. Varje rum för övernattning ska ha tillgång till två av varandra oberoende utrymnings vägar. Ett fönster kan utgöra utrymningsväg och ska då uppfylla kraven i Boverkets byggregler (BBR) 1 för fönsterutrymning. Varje rum för övernattning skall ha tillgång till två av varandra oberoende utrymningsvägar.  Utrymningsvägar märks med standardiserade genomlysta/belysta utrymningsskyltar eller i vissa fall efterlysande belysta utrymningsskyltar, enligt BBR 5:341. Skyltarna skall vara försedda med nödljusfunktion 60 minuter oc 2008:13 ”

Skyltar och signaler”)

h utformade enligt AFS 2008:13 (vit springande gubbe, pil och dörr på grön bakgrund. (Arbetsmiljöverkets föreskriver (AFS)  Att lokalerna är försedda med automatiskt utrymningslarm enligt Svenska brandskyddsföreningen enligt (SBF) 110:6 med rökdetektorer i varje förläggningsrum. Larmet skall kunna uppfattas i alla delar av objekten som används till förläggning med en ljudstyrka på lägst 75 dB vid en sovande persons huvud och lägst 65 dB i övriga lokaler enligt BBR, allmänna råd 5:2512 för utrymningslarm.  Utrymningsplan skall finnas anslagen inom eller i anslutning till övernattningsrummen.

3.2. Vid förläggning i annat våningsplan än entréplan gäller:

 Varje rum eller sammanhängande grupp av rum som används för förläggning skall vara egen brandcell. Trapphusen skall vara egna brandceller med krav enligt BBR 5:531. Korridor utanför övernattningsrum får endast innehålla begränsat med brännbart material.  Utrymningsvägar märks med standardiserade genomlysta/belysta utrymningsskyltar eller i vissa fall efterlysande belysta utrymningsskyltar enligt BBR 5:341. Skyltarna skall vara försedda med nödljusfunktion 60 minuter oc 2008:13 ”

Skyltar och signaler”)

h utformade enligt AFS 2008:13 (vit springande gubbe, pil och dörr på grön bakgrund. (Arbetsmiljöverkets föreskriver (AFS)

Nödbelysning

bör tformas enligt rekommendationen för belysning av utrymningsvägar i SS-EN 1838. Placering av genomlyst vägledande markering eller nödbelysning ska vara sådan att belysningsstyrkan inte blir lägre än 1 lux längs med utrymningsvägens centrumlinje. För att minska risken för fall bör belysningsstyrkan i trappor vara minst 5 lux i gånglinjen. Nödbelysning bör nå 50 % av krävd belysningsstyrka inom 5 sekunder och den belysningsnivå som krävs inom 60 sekunder.  Varje rum för övernattning skall ha tillgång till minst två av varandra oberoende utrymningsvägar. Enligt allmänna råden i BBR 5:323 kan fönster tillsammans med eller utan räddningstjänstens stege inte anses utgöra en av två av varandra oberoende 1 I detta PM hänvisas till BBR 19. 2(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1 utrymningsvägar annat än från markplan.

Detta oberoende om det finns stege utanför fönstret eller ej.

 Att byggnaden är försedd med automatiskt utrymningslarm som är vidaresänt till räddningstjänsten. Larmet ska vara utfört enligt SBF 110:6 och styrt via rökdetektorer. Detektorernas täckning och placering skall följa reglerna i SBF 110:6.  Larmet skall kunna uppfattas i alla delar av objekten som används till förläggning med en ljudstyrka på lägst 75 dB vid en sovande persons huvud och lägst 65 dB i övriga lokaler enligt de allmänna råden i BBR 5:2512 för utrymningslarm.  Utrymningsplan skall finnas anslagen inom eller i anslutning till övernattningsrummen.

3.3. Personantal

 Antal personer som får förläggas per brandcell är beroende av golvytan och utrymningsdörrarnas bredd och beslag. Ett riktvärde är 3 m²/person, vilket ger ca: 20 personer per klassrum (med sängar 4 m²/person). I lokaler med stora ytor (t.ex. gymnastiksalar) skall tydliga stråk med bredd om minst 0.9 meter skapas med riktning mot utrymningsväg. Stråken ska hållas fria från föremål för att underlätta utrymning. Endast den del av golvytan som inte är möblerad räknas som disponibel golvyta för övernattning. Eventuell säng eller liknande betraktas inte som en del av möblemang i detta fall . 3(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1

4. Ordningsregler

Ordningsreglerna ska följas och är en förutsättning för att kunna använda lokalerna för övernattning. 1.

Förbud mot rökning skall råda i hela byggnaden. 2.

Samtliga utrymningsdörrar/fönster skall vara öppningsbara inifrån utan nyckel eller annat redskap. Korridorer, trapphus eller andra utrymningsvägar får inte blockeras eller belamras med inredningsdetaljer eller annat brännbart material som till exempel bänkar, stolar, soffor och ord. 3.

Dörrar till korridorer och trapphus skall hållas stängda. Undantag är de dörrar som står öppna på magnethållare och har en automatisk stängningsfunktion via rökdetektorer. 4.

Belysning i korridorer och trapphus (utrymningsvägar) skall hållas tänd på kvälls- och nattetid. 5.

Brandfarlig vara får inte hanteras eller förvaras i samma lokal (brandcell) som övernattning sker. De lokaler där gasol är i bruk får inte användas för övernattning. Samma regel gäller för utrymningsväg. 6.

Släckutrustning av lämplig typ skall finnas tillgänglig och väl markerad på högst 25 m gångavstånd. Släckutrustningen kan utgöras av inomhusbrandpost eller handbrandsläckare. Släckutrustning skall finnas på varje våningsplan. 7.

8.

I anläggningen skall finnas tillgång till telefon för möjlighet att ringa 112. Ansvarig person för förläggningen skall anmälas till räddningstjänsten. Denne skall ansvara för att de av räddningstjänsten angivna föreskrifter och ordningsfrågor följs. Dessutom skall denne kontrollera att samtliga övernattande ges tillräcklig orientering och information om tillgängliga utrymningsvägar, brandberedskap, telefon, utrymningslarmets funktion och signal m.m. 9.

För lokalerna ska ansvarig person eller av denne delegerad ansvarig person ständigt finnas närvarande. 10.

En utsedd person ska utföra minst två brandskyddsronder, en vid läggdags samt ytterligare en rond under natten. 11.

Matlagning, kaffebryggning och liknande är förbjudet i hela byggnaden utom i avsedda lokaler som t.ex. kök, matsal och pentry 12.

Alla elinstallationer skall vara utförda av fackman. Provisoriska elinstallationer accepteras inte. 13.

Uppställning av husvagnar, öppen container eller dylikt får inte ske närmare byggnaden än sex meter. Uppställning får inte heller utgöra hinder för utryckningsfordon. Täckt container får inte stå närmare än 4 meter från byggnaden. 4(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1

Om brand utbryter agera enligt nedan:

Rädda: Larma: Varna:

Först de som är i uppenbar fara Räddningstjänsten

SOS 112

Meddela kortfattat : - Var det brinner - Om det finns människor kvar i byggnaden - Vem som ringer - Möt Räddningstjänsten och visa vägen - Övriga som hotas av branden

Släck:

- Branden om Du bedömer det möjligt 5(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1

Bilaga 1 Anmälningsblankett för tillfälligt utnyttjande av skolor, föreningsgårdar och fritidsgårdar för övernattning

Endast de skolor, föreningsgårdar, fritidsgårdar o.dyl. som är godkända av Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund får användas för övernattning

Inför varje förläggningstillfälle skall anmälan göras på denna blankett, minst fem (5) dagar innan tillfällig övernattning sker. Namn på arrangör: _____________________________________________________ Förläggningsobjekt: Adress, tel. nr: _____________________________________________________ _____________________________________________________ Tid för utnyttjandet: Antal personer som inkvarteras: Säkerhetsansvarig namn, tel. nr: _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Situationsplan över byggnaden med vilka rum som ska användas skall bifogas räddningstjänsten vid anmälan om tillfällig förläggning. Situationsplanen används som information till brandpersonal vid en eventuell insats. Underrättelsen medför inget automatiskt godkännande av lokalerna, utan är en ren information för att förbättra förutsättningarna för en eventuell räddningsinsats.

Blankett och tillhörande situationsplan skickas till räddningstjänsten via e-post [email protected]

eller fax till 033-12 00 36.

 Jag har läst och förstått hela detta PM inklusive bilagor. ---------------------------------- -------------------------------------- Underskrift, ansvarig, ort, datum 6(7)

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund PM 1

Bilaga 2 Undantag beträffande byggnader i ett plan

Bilagan avser övernattning i liten omfattning, t.ex. ett ”dagis” ett ”fritids” som vill sova över i sina egna lokaler någon enstaka natt. Den avser också övernattning i en klubbstuga för egna medlemmar och gäster i mindre omfattning. Den avser inte regelbunden uthyrning till gäster vid idrottsarrangemang och liknande. För byggnader i ett våningsplan exempelvis fritidsgårdar, klubbstugor, föreningsgårdar och liknande har följande undantag bedöms vara acceptabla med bibehållen säkerhet.  Utrymningslarm kan vara internt och utlösas automatiskt vid rök i lokalerna. Larmet kan utgöras av seriekopplade brandvarnare eller portabla radiostyrda larm.  Storkök, soprum, teknikutrymme skall utgöra egna brandceller. Övriga delar kan vara samma brandcell. För lokaler i markplan kan en utrymningsväg utgöras av öppningsbart fönster om de övernattande själva kan ta sig ut via detta. Fönster skall uppfylla kraven i BBR 5:323 gällande fönsterutrymning. 7(7)