styrelsens verksamhetsberaättelse 2013

Download Report

Transcript styrelsens verksamhetsberaättelse 2013

Suomen Merimieskirkko ry Finlands Sjömanskyrka rf The Finnish Seamen´s Mission

STYRELSENS VERKSAMHETSBERAÄTTELSE 2013

KYRKAN FÖR RÖRLIGA MÄNNISKOR

Finlands Sjömanskyrka rf:s (Suomen Merimieskirkko ry, The Finnish Seamen’s Mission) verksamhetsidé är att fungera som en kyrka för sjöfarare, utlandsfinländare och människor på rörlig fot, att upprätthålla sjömanskyrkor och utföra kristligt, socialt, kulturellt, diakoni- och internationellt arbete tillsammans med sjöfarare och finländare som vistas eller vistats utomlands. Verksamheten sker i samarbete med den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och enligt dess konfession i ekumeniskt samarbete med internationella systerorganisationer och lokala kyrkor.

KARAKTERISTISKA DRAG Frivilliga arbetet

inom alla verksamhetssektorer är organiserat och omfattande. Det är ett medel att förverkliga det egentliga syftet med sjömanskyrkans verksamhet och betjänar samtidigt också dem som deltar i det frivilliga arbetet.

Internationalism

Det internationella och ekumeniska samarbetet förverkligas också på det praktiska planet. Detta syns i synnerhet hos sjömanskyrkorna i finska hamnar. De utgör en del av det ekumeniska och internationella servicenätverket

International Christian Maritime Association (ICMA)

som ger service åt världens ca 1,2 miljoner sjöfarare i 126 länder med en insats av 526 sjömanskyrkor i ca 700 hamnar världen över.

TRE VERKSAMHETSFÄLT På fartyg

Heltidsanställda och frivilliga fartygskuratorer arbetar på frakt- och passagerarfartyg i utrikesfart. Mellan seglatserna håller de vid behov kontakt med besättningen som de redan har lärt känna. Krisberedskap är en del av denna grupps färdigheter.

I finska hamnar

De internationella sjömanskyrkorna i Finland ger service på hamnområdet i Fredrikshamn, Nordsjö i Helsingfors, Åbo, Raumo, Karleby, Brahestad, Uleåborg och Kemi-Torneå. Det finns två mobila enheter: Navicar verkar i hamnar vid östra Finska viken och Navicar 2 i Bottenvikens hamnar.

Utomlands

De finländska sjömanskyrkorna utomlands fungerar som kyrkor och som sociala och kulturella mötesplatser för alla finländare som bor eller rör sig inom deras verksamhetsområde samt för deras familjemedlemmar. Deras nationella identitet, dvs. det egna språket och den egna kulturen har en stark ställning. Utomlandsverksamhet bedrivs i Tyskland, Belgien, Luxemburg, Holland, Storbritannien och Grekland för alla finländare och deras familjemedlemmar. Dessutom besöker reseprästerna Irland, Polen, Indonesien, Malaysia, Vietnam, Singapore och Filippinerna. 1

UPPGIFTER OM MÅLGRUPPERNA

I första hand riktar sig Sjömanskyrkans verksamhet till sjöfarare, finländska familjer som bor eller arbetar utomlands och deras familjemedlemmar, samt förare inom den tunga trafiken.

Sjöfarare

De finska hamnarna besöktes 2012 av 26 275 fartyg som kom utomlands ifrån, 77 % av dessa besökte en hamn där sjömanskyrkan har verksamhet. Av fartygen var 3/4 utländska. Sjömanskyrkan betjänade i medeltal var femte sjöfarare som besökte en finsk hamn. Inom ramen för Sjömanskyrkans verksamhet hade man kontakt med sjöfarare inalles 32 802 ggr (30 460), varav 72 % (78) i finska hamnar, 12 % utomlands och 10 % (16) på fartyg i trafik i samband med fartygskuratorverksamheten. Den relativa andelen i hemlandet minskade, vilket troligen beror på förändringarna inom fartygstrafiken. Enligt sjömansstatistiken har sjöfarare på finska fartyg minskat 32 % under 2000-talet, men sedan år 2010 har minskningen avstannat. Den 31 december 2012 fanns 2 930 personer på de finska fartygen. År 2012 gjorde man 6 470 årsverken.

Finländare utomlands

Enligt Migrationsinstitutets uppskattning är antalet utlandsfinländare närmare 1,4 miljoner, och andelen första generationens finländare är ca 300 000, de finns huvudsakligen i Sverige och Nordamerika. Enligt Befolkningsregistercentralen uppgår antalet utomlands bosatta och röstberättigade finska medborgare till ca 228 000, av vilka 82 % var anslutna till kyrkan. Från dessa siffror fattas icke-skrivna och minderåriga. Enligt Statistikcentralen ökar utflyttningen från Finland. År 2012 flyttade 13 850 personer från Finland till utlandet, av dem flyttade 8 710 till ett EU-land. Turistresor som varade över ett dygn var år 2012 nästan 6 miljoner och antalet arbetsresor var 2,1 miljoner. Arbetsresorna utomlands minskade under maj-augusti 2013 med 14 % och fritidsresorna med 2 %. De finska sjömanskyrkorna finns numera endast i Europa även om verksamheten genom reseprästernas insats också når finländarna i Fjärran Östern. Inom detta område finns drygt 18 000 fast bosatta finska medborgare som till magistraten har inlämnat anmälan om permanent flyttning till utlandet. Det kan antas att ca 22 000 utlandsfinländare hör till Sjömanskyrkans inflytelsesfär. Med personer inom verksamhetsområdet utomlands hade Sjömanskyrkan kontakt med drygt 170 000 gånger. Det kortaste mötet är ett vänligt handslag, och det längsta är flera dagars hjälpgivande inom ramen för diakoniarbetet/socialarbetet.

Långtradarförare

Antalet förare på trafiken till Mellan-Europa har sjunkit drastiskt. Då det gäller CEMT-trafiken saknas tillförlitliga uppgifter om antalet förare. Möten med långtradarförare bokfördes till 6 400, av vilka endast 35 % var utomlands. Av dessa var 69 % finländare. Finländska långtradarförare möttes oftast i Åbo, Lübeck och Nordsjö, utländska förare möttes mest finska hamnar.

ALLMÄNT

Av statistiken (s. 15 - 16) får man en allmän uppfattning om Sjömanskyrkans aktiviteter. Här beskrivs endast några enskilda situationer som har varit av betydelse under 2013. Samtliga sjömanskyrkor skriver sin egen verksamhetsberättelse, som även publiceras som ett elektroniskt sammandrag.

VERKSTÄLLANDET AV VERKSAMHETSPLANEN

Verksamheten år 2013 följde i stort sett den bekräftade verksamhetsplanen. 2

Undantag fanns dock: Servicen i Helsingfors för kryssningsfartygen verkställdes inte, samma gäller reseprästtjänsten som inte heller kom igång på grund av otillräcklig finansiering. I vissa sjömanskyrkor upphörde man med anslutandet av stödmedlemskap med Finlands Sjömanskyrka. Ansökningarna gällande utvidgandet av socialarbetet i Luxemburg och Aten hade inte någon framgång.

Det teologiska arbetet fick fart

Projektet "Matkan ja muutoksen teologia" startades. Man har länge förberett projektet som ska förenkla och utveckla det grundläggande uppdraget i Sjömanskyrkans och kyrkans arbete med finländare utomlands. Teol.dr.

Kari Latvus

började som processens dragare 1.9.2013, men redan på personalmötet våren 2013 fungerade han som utbildare och informerade om ämnet på konferensen ICMA Northern Europe. Projektets sponsorer är kyrkans arbete med finländare utomlands, de kyrkliga samfälligheterna i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Esbo samt Rahtarit ry.

Det ekumeniska greppet i Luxemburg förstärktes

Den finska sjömanskyrkan i Benelux-länderna gick med i en ekumenisk enhet i Luxemburg, som stöder en lokal sammanslutning, en allians mellan de protestantiska kyrkorna i Luxemburg. Dit hör följande protestantiska lokala aktörer från följande länder eller kyrkor: Luxemburg, Holland, All Nations Church, Danmark, Island och Luxemburgs frankofoner. Medgåendet i alliansen innebär en etapp i den planerade ansökningen om finansiering från luxemburgska staten.

Omfattande självutvärdering

Under året granskades verksamheten inom samtliga enheter i Sjömanskyrkan, processerna och resurserna jämfördes med befintliga värden, med strategiska mål och målgruppspriorisering. Ytterligare granskades samtliga enheters roll, livscykelfas, faciliteternas standard, verksamhets- och ekonomital samt personalresurser. I utvärderingen deltog en omfattande del av personalen och enheternas förtroendevalda. Styrelsen behandlade resultaten på seminariet 8. - 9.11.

Reseprästverksamheten utvidgades till Indien

Finlands Sjömanskyrka har idkat reseprästverksamhet i Bortre Asien sedan år 1997. Reseprästverksamheten och verksamheten tillsammans med och hos de splittrade finska gemenskaperna är en av Sjömanskyrkans grundläggande uppgifter och ett mycket väsentligt arbete. Reseprästen

Ritva Szarek

.

Heikki Rantanen

besökte år 2013 följande destinationer: Manila, Kuala Lumpur, New Delhi, Singapore och Hanoi. Julkyrka arrangerades i Warszawa och som präst fungerade

Mental hälsa (Henkinen huolto) utvecklades

HeHu

är förkortning av finskans 'henkinen huolto', som är en form av kyrkligt krisarbete. Sjömanskyrkan har redan länge deltagit i församlingarnas HeHu-verksamhet i huvudstadsregionen, och genom att följa samma modell började man utveckla verksamheten och sprida den utomlands. I planeringen deltar Finlands Sjömanskyrka, kyrkostyrelsen, Helsingfors domkapitel samt nästan alla kristliga organisationer som verkar utomlands.

Tältsjömanskyrka

Sjöscouternas Satahanka-storläger har traditionellt varit en tältsjömanskyrka, som fungerar som en riktig sjömanskyrka: med kaffe, munkar, dagstidningar, samtal och samvaro. Program fanns också, såsom sångstunder, böner och nattvarder.

Aki Mäkinen

och

Antti Juhani Pulli

var ansvariga för tältsjömanskyrkan på Satahanka XII-lägret som arrangerades 29.7. - 5.8.2013 i Lootholma, i Gustavs. Första gången man hade en tältsjömanskyrka var på Satahanka IX-lägret som ordnades 1998 i Bomarsund på Åland.

En servicepunkt för medborgare i kyrkan i Hamburg

Efter att huvudkonsulatet i Hamburg stängdes sommaren 2013 öppnades i oktober i anslutning till Sjömanskyrkan en servicepunkt för medborgare. Servicepunkten handlägger pass- och befolkningsregisterärenden. Konsul

Hans-

3

Christoph Stadel

tillträdde som honorärkonsul och ny ordförande för Stiftelsen för sjömanskyrkan i Hamburg.

Jussi Kiho

fungerar som servicepunktens tjänsteman.

Kyrkdagarna i Tyskland

De evangeliska kyrkdagarna 1. - 5.5. i Tyskland var en gigantisk tillställning som samlade över 100 000 deltagare. Ett av de ekumeniska besöksställena under dessa dagar var den finska sjömanskyrkan i Hamburg. Där arrangerade man 2.5. fyra dagsböner och två föreläsningstillfällen.

Satu Oldendorff

jobbade med förberedelserna för detta i över ett år.

Sakari Lehmuskallio

var inbjuden predikant på Seafarers' Night-festmässan, som anordnades av Deutsche Seemansmission. Deltagare på tillställningen var 900.

Värd för konferensen ICMA Northern Europe

Finlands Sjömanskyrka var värd för sjömanskyrkornas ekumeniska och internationella Nordeuropeiska regionkonferens i kulturcentrumet Sofia 17. - 20.9. Öppningsgudstjänsten förrättades av metropolit

Ambrosius

, biskop

Tapio Luoma

, kyrkoherde

Rafael Czernia SCJ

och generalsekreterare

Sakari Lehmuskallio

. Sjömanskyrkans styrelseordförande

Timo Lappalainen

höll öppningstalet på konferensen. Följande ämnen fanns på konferensens agenda: teologin inom sjömanskyrkoarbetet, sjömanskyrkoarbetet på kryssningsfartyg, Maritime Labor Convention 2006 och aktörernas inbördes nätverksskapande. Konferensen företog en exkursion till sjömanskyrkan i Muuga.

Sjösöndag

Sjösöndag - Sea Sunday är en kyrkohelg enligt internationellt mönster, som firades 15.9.2013. Sjömansprästerna förrättade predikan i flera finländska församlingar. Kollekten som på Sjösöndagen uppbärs i alla finska ev. lut. kyrkor går till förmån för Finlands Sjömanskyrkas arbete.

Gigantisk julbasar

Julbasaren är för sjömanskyrkorna utomlands ett betydelsefullt evenemang, både för verksamheten och för kapitalanskaffningen. Besökarantalet varierade från över 25 000 i Hamburg till 1 500 i Aten. Antalet basarbesökare var sammanlagt över 50 000, varav de flesta var lokalbefolkning. Hundratals medhjälpare behövdes och de var finländare, lokalbefolkning eller frivilliga arbetare som kom från Finland. Basarerna hölls i Antwerpen, Aten, Bryssel, Hamburg, London, Lübeck och Rotterdam samt som kortare tillställningar i samband med sjömanskyrkornas distansbesök. Kyrkan i hemlandet höll basarer i Nordsjö, Kemi, Raumo och Åbo. Sjömanskyrkan fanns även med på jultorgen i Helsingfors och Åbo.

Julklapp till "den okända sjöfararen"

Allt sedan 1800-talet har sjömanskyrkorna delat ut julklappar till fartygen, till "den okända sjöfararen". Traditionen lever vidare och till julen 2013 gjordes hundratals julklappar åt "den okända sjöfararen", vilka sjömanskyrkan i hemlandet och utomlands delade ut till fartygen.

Julfirandet på sjön

Redan i flera års tid har Sjömanskyrkan tillsatt en präst som förrättar bönestunder och julgudstjänst på TallinkSiljas julkryssning. Förfarandet har varit detsamma då rederierna har begärt att få en präst för bröllopskryssningar.

Anna Hälli

, pastor i London, fungerade som bröllopspräst år 2013. På julkryssningen till Riga fungerade sjömansprästen

Liinamaria Halén

från Nordsjö som präst.

Stöd från Tavastehus i 130 år

Följande festtillställningar är värda att nämnas: 80-årsfesten 20.1. i Kajana-kretsen, 50-årsfesten 15.9. i Hirvensalmi Paavola-kretsen och 130-årsfesten 22.9. i Tavastehus-kretsen.

30 år på rörliga fartyg

I samband med fartygskuratorarbetets 30-årsfirande arrangerades i sjömanskyrkan i Nordsjö ett engelskspråkigt sjöfartsseminarium 7.11. med temat multinationella besättningar. Talare på seminariet var dr

Jens-Uwe Schröder-

4

Hinrichs

från World Maritime University,

Olli-Pekka Brunila

från Turun Yliopisto, sjökapten

Tero Sairanen

från Bore Ltd. samt

Sakari Lehmuskallio

. De finska sjöfartsaktörerna var väl representerade bland deltagarna.

Trevlig sommarfest

Pirkkala församling höll i värdskapet för Sjömanskyrkans 77:e sommarfest 10. - 11.8. I de olika tillställningarna deltog sammanlagt cirka 800 personer, olika personer cirka 400. Evenemanget var på alla sätt lyckat och kyrkoherde

Olli Pekka Silfverhuth

fick tack för den avslappnade stämningen på festen. På konserten som framfördes av

Kaj Chydenius

och

Taru Nyman

var fullsatt. Festgudstjänsten förrättades av biskop

Matti Repo

. För Sjömanskyrkans del svarade

Marko Toljamo

för förberedelserna.

Grundreparationen av sjömanskyrkan i Rotterdam påbörjades

Reparationsarbetet som finansieras av riksdagen och kyrkomötet kostar 2,4 milj. € och påbörjades efter midsommaren 2013. Sjömanskyrkans i Rotterdam verksamhet förflyttades till ett annat utrymme för reparationstiden. De tillfälliga utrymmena togs i bruk 1.9. på adressen Aleidisstraat 18 c, 3021 SK Rotterdam. De reparerade utrymmena invigs 14.12.2014.

Sjömanskyrkan i Raumo flyttade till nya utrymmen

Biskop Kaarlo Kalliala förrättade 18.4. invigningen av de nya utrymmena för sjömanskyrkan i Raumo.

Upprätthållandet av yrkeskunskaperna

Utbildnings- och

förhandlingsdagarna

för hela personalen hölls 2. - 5.4. i Heinänokka i Åbo. Huvudtemat var fördjupning av sjömanskyrkans teologiska självförståelse, som utbildare fungerade teol.dr.

Kari Latvus

.

Förmansutbildningen

för serviceansvariga i sjömanskyrkorna utomlands och för ledande hamnkuratorer i hemlandet hölls i Turun kristillinen opisto 5. - 7.4.2013 och 30.9.– 2.10.2014. Utbildare var socialrådet

Antti Lemmetyinen

och psykologen, arbetshandledaren

Eeva-Kaija Lemmetyinen.

14 personer deltog i kursen.

Grundkursen i kyrkans utlandsarbete

ulkosuomalaistyö). I var i Åbo 26. - 28.4. Kursen hade 18 deltagare. Kursen arrangerades i samarbete med Finska Missionssällskapet, Kyrkans missionscentral och Byrån för finländare ute i världen (Kirkon

grundkursen för sjömanskyrkoarbete

25. - 26.5. deltog 22 personer, varav en del redan hade ett arbetsförhållande eller skulle påbörja ett.

Tre nya sjömanspräster prästvigdes

På mässan som hölls på missionsfesten i Helsingfors 9.6. prästvigdes sjömansprästen

Liinamaria Halén

från Nordsjö.

Samtidigt prästvigdes fartygskuratorn

Sirpa Tolppanen

i Åbo domkyrka. Hennes stationeringsort är sjömanskyrkan i Raumo.

En vecka tidigare prästvigdes

Johanna Sternberg

i Esbo för sjömanskyrkan i London.

Fart på kapitalanskaffningen

År 2012 inrättades befattningen kapitalanskaffningschef, till vilken

Sari Pirinen

valdes. På våren 2012 inrättades en deltidsbefattning för att förstärka kontakterna med PAF och för att koordinera Sjömanskyrkans socialarbete. Samtliga socialkuratorer inom Sjömanskyrkan rapporterar till personen som sköter deltidsbefattningen. På sommaren 2013 förstärkte man kontakterna i hemlandet med finansiärer, församlingar, företag och utbildningsinstitut genom att inrätta en befattning, som till 30 % innebär ledning och koordinering av det nämnda socialarbetet och till 70 % innebär förstärkning av kapitalanskaffningen.

Jarmo Karjalainens

arbetstitel bildades via socialarbetet, som diakonidirektör med fokus på den kyrkliga identiteten.

Charity Dinner i Pirunkirkko

Som en del av utvecklingen av kapitalanskaffningen anordnades en välgörenhetsmiddag 27.9. i Sveaborgs Pirunkirkko. Festtalare var generaldirektör

Erkki Liikanen

. För musiken svarade

Esko Haavisto

. Deltagarantalet var 78 och intäkterna cirka 3 500 €. Feedbacken var mycket positiv. 5

UTMÄRKELSER Offentliga erkännanden

Mikael Agricola korset överräcktes 23.4.2014 åt socialrådet, prosten

Antti Lemmetyinen

av ärkebiskopen

Kari Mäkinen

. I Finlands Sjömanskyrkas tjänst har han först arbetat i Hamburg och därefter på centralbyrån. År 2008 kallades han till Sjömanskyrkans hedersordförande, innan dess hade han verkat som Sjömanskyrkans styrelsemedlem sedan år 1987 och därefter som ordförande under en lång tid. På självständighetsdagen 2013 belönade republikens president generalsekreteraren, prosten

Sakari Lehmuskallio

med kommendörstecknet av Finlands Lejons orden

Sjömanskyrkans hederstecken

överräcktes 30.1. åt

Martti Karlsson

, verkställande direktör för Sjömansservicebyrån.

Sjömanskyrkans plakett

överräcktes år 2013 åt följande personer:

Erja Tikka, Satu Oldendorff, Pertti Poutanen

och Pirkkala församling och hamnkyrkan i Kalajoki belönades med en plakett.

Björn Vikström.

Även

Förtjänsttecken

Förtjänsttecknet i guld tilldelades:

Helena Manninen, Anja Viitaniemi, Ethel Grönqvist och Svante Grönqvist.

Förtjänsttecknet i silver tilldelades:

Eevi Heikkinen, Pirkko Hynninen, Liisa Härkönen, Salli Keränen, Helvi Lehtonen, Eila Peittola, Inkeri Piipponen, Hilkka Rusanen, Anita Hedberg, Regina Holmberg, Terttu Kivimäki, Erkki Korhonen, Raija Saxberg, Ritva Buchholz, Renate Czuratis, Maija Davids, Sirpa Furtenbacher, Ulla-Maija Haak, Ritva Hänninen de Lopez, Marianne Ilse-Baumann, Taina Kelting, Anna-Liisa Kothe, Rolf Kothe, Helena Krantz, Gunilla Oetken, Marja Schönberg, Merja Stock, Saara Sutela-Streng, Pirjo Virtanen-Jaiteh, Irma Heikkilä

och

Kaino Heikkilä.

Förtjänsttecknet i brons tilldelades:

Anna Hiltunen, Liisa Heinonen, Eeva Blumenthal, Maria Mickelsson, Monica Sällström-Grönqvist, Anne Vihinen, Onerva Komppa, Alfred Keck, Hellevi Krantz, Helmuth Krantz, Anja Scharf

och

Lauri Karttunen.

VIKTIGA KONTAKTER Offentlig förvaltning

Sjömanskyrkan upprätthöll aktiv kontakt med statsmakten. Operativa frågor diskuteras med representanter för utrikesministeriet och dess delegationer, med arbetsministeriet och med Sjömansservicebyrån som verkar i anslutning till arbetsministeriet. Beträffande beviljande av resurser har Sjömanskyrkan kontakt med riksdagen, undervisnings- och kulturministeriet och Penningautomatföreningen. Inom

undervisnings- och kulturministeriets

verksamhetsområde beviljades tipsmedel 38 000 € för ungdomsarbetet i Belgien. Med hjälp av dessa medel arbetade användning som verksamhetsstöd under år 2013. Sjömanskyrkans diakonidirektör nätverket av

Jarmo Karjalainen Pia Lännenpää-De La Cruz

Ministeriets föredragande för kyrkliga ärenden, regeringssekreterare

finländska kultur- och vetenskapsinstitut i utlandet

Sini Lahdenperä

i Bryssel som koordinator för ungdomsarbetet. Ytterligare beviljade UKM 400 000 € för grundreparationen av sjömanskyrkan i Bryssel, och 52 959 € för reparationsarbeten under 2013 av kyrkorna i London, Bryssel, Antwerpen och Hamburg samt 83 000 € för utförde 26.11. en granskning gällande Finlands Sjömanskyrkas fastighetssaneringar i Antwerpen, Bryssel och Rotterdam. deltog 9.10. på UKM:s organisationsdag om ungdomsarbete. Finlands Sjömanskyrka är konstituerande medlem i Finlands Benelux-institut och dess stiftelse, som ingår i (SKTI). Som Sjömanskyrkans representanter fungerade

Sakari Lehmuskallio

Tillsammans med (ordförande) och

utrikesministeriets

Kaarlo Kalliala

(suppleant).

Johanna Lindstedt

stiftelsen för Benelux-institutet fungerade som styrelsemedlem i SKTI. Stiftelsen och det tillhörande institutets 20 åriga verksamhet firades i Helsingfors stadshus 8.10., i Antwerpen 22.10. och i Haag 1.11. vice ordförande i beskickningar var det lokala samarbetet livligt, i synnerhet i konsulärfrågor. Ambassadören i London, honorärkonsulerna i Hamburg och Antwerpen var ordförande för sjömanskyrkans lokala juridiska person. Sjömanskyrkan var intresserad av samarbete och följde med flera ministeriers samarbetsprojekt, 6

Team Finland

-nätverket, som främjar Finlands yttre ekonomiska relationer, internationaliseringen av finska företag, Finlands landsimage samt utländska investeringar i Finland. Generalsekreteraren deltog i Team Finlands diskussionstillfälle 17.4. I praktiken var samarbetet mest synligt i Hamburg. PAF som hör under utomlands.

Miljöministeriet Social- och hälsovårdsministeriet

höjde märkbart sitt bidrag med 78 000 € från föregående år. För år 2013 erhölls 402 000 € för att förstärka och upprätthålla välbefinnandet för finländare som bor och rör sig Sakari Lehmuskallio representerade Sjömanskyrkan i medborgardelegationen Finska vikens år 2014 som leds av . Temat på Sjömanskyrkans sommarfest på Drumsö 2012 var skyddandet av Finska viken, samma tema uppmärksammas i Kyrkslätt 2014.

Jenny och Antti Wihuris

fond var fortsättningsvis en betydande finansiär. Fonden beviljade 9.10.2012 Sjömanskyrkan ett stipendium på 130 000 € för arbetet bland sjöfarare. Förutom understöden som nämns i tabellen på sidan 17 erhölls från

Stiftelsen Tre Smeder

10 000 €, från

Tunkelon säätiö

2 000 € och från

A. ja T. Mattilan säätiö

Polisstyrelsen har beviljat 6 350 €. Styrelsen för stiftelsen Tre Smeder besökte 3.6. Sjömanskyrkan i Nordsjö.

tillstånd för insamling

för hela landet, och Ålands landskapsstyrelse för Åland. Tillståndet för hela landet har numret 2020/2012/3776 och för Åland ÅLR 2013/7376.

Kyrkliga aktörer

Sjömanskyrkan hade kontinuerligt samarbete med många kyrkliga aktörer på lokal, nationell, nordisk, global och ekumenisk nivå. Finlands Sjömanskyrka rf hade 213 Inom församlingarna verkade 70

församlingar

som medlemmar. Samarbets-, rubricerade och fartygskuratoravtal hade ingåtts med 35 församlingar eller kyrkliga samfälligheter. Samarbetsavtalen med församlingarna har i tur och ordning omarbetats till en form som skisserar upp arbetets innehåll och dess betydelse för församlingen, och samarbetet planeras för flera år framåt.

sjömanskyrkokretsar

, av vilka 25 var svenskspråkiga. Det ekonomiska stödet från de

stora kyrkliga samfälligheterna

är betydande. I synnerhet Åbo och Helsingfors är i detta avseende viktiga partners. Understödet som församlingarna betalade till Finlands Sjömanskyrka från sina budgetmedel ökade med 2,7 %. Församlingarna uppbar på Sjösöndagen 15.9 en officiell kollekt för Sjömanskyrkan. Kollektbeloppet ökade med 19,7 % medan den i församlingarna insamlade frivilliga kollekten minskade med 4,8 %. Den övervägande delen av den evangelisk-lutherska kyrkans församlingar skaffar sitt

kyrkvin

genom Sjömanskyrkan. Flera församlingar gjorde resor till sjömanskyrkodestinationer för att bekanta sig. Samarbetsavtalet med

kyrkostyrelsen

Sjömanskyrkans generalsekreterare. Det täta samarbetet med ändrades från att gälla på bestämd tid till tillsvidare. Möten som baserar sig på samarbetsavtalet hölls regelbundet mellan sekreteraren för kyrkans arbete med finländare utomlands och

Liinamaria Halén, Heikki Rantanen

kyrkans svenskspråkiga arbete

och

Sakari Lehmuskallio

deltog i Kirkon kansainvälisen työn neuvottelupäivät i Kuopio 16. - 17.5. Kyrkostyrelsen förordade insamling av en officiell kollekt till förmån för Finlands Sjömanskyrka och rekommenderade församlingarna att uppbära kollekten på en valfri dag. fortsatte. Sjömanskyrkan fanns representerad på Kyrktorget-evenemangen i Österbotten, Nyland och Åboland. Generalsekreteraren Sakari Lehmuskallio fungerade som medlem i

delegationen för kyrkans organisationssamarbete

och

kyrkans kommitté för arbetet bland utlandsfinländare.

Han representerade Sjömanskyrkan i

kyrkans utlandsaktörers

förhandlingar, på

Kyrktjänst rf:s

organisationsmöte, årsmötet och på seminariet 22. - 23.8. för

kyrkans avdelning för utlandsaffärer

i Åbo. Ledande socialkuratorn

Pia Lännenpää de la Cruz

representerade Sjömanskyrkan på Sjömanskyrkan hade på

seminariet för kyrkans arbete med finländare utomlands

utlandsfinländare samt Finlands Missionssällskap.

Kyrkodagarna

Sjömanskyrkan är permanent medlem huvudstadsregionens 2. - 4.8. Grundkurs i kyrkans utlandsarbete anordnades tillsammans med Kyrkans missionscentral, Kyrkans service för i Kuopio 17. - 19.5 ett stånd som presenterade verksamheten.

kyrkliga krisarbetsgrupp HeHu

(henkinen huolto). Sjömanskyrkan representerades av

Heikki Rantanen

och

Jaakko Laasio

i HeHu-verksamhetens planeringsgrupp för internationellt krisarbete. 7

Direktören för arbetet bland sjöfarare, Jaakko Laasio skötte en del av arrangemangen för det

5:e symposiet för arbetsplatspräster

i Seinäjoki 7. - 8.2.

Jaakko Laasio

fungerade som ledamot i

missionskommittén i Borgå stift

, suppleant var

Carolus Ramsay. Liinamaria Halén var

representant på

stiftdagarna

15. -17.11. som arrangerades av Borgå stift

.

Med

Finska Bibelsällskapet

har Sjömanskyrkan sedan år 1994 en överenskommelse om att biblar på olika språk ska finnas tillgängliga i de internationella sjömanskyrkorna i Finland. Vid flera tillställningar använde sig Sjömanskyrkan av det

ortodoxa

kulturcentrumet Sofia. Generalsekreteraren

Sakari Lehmuskallio

var inbjuden som gäst till festligheterna när metropolit

Ambrosius

vigdes till 25 år som biskop. Församlingen i Kalajoki anordnade ett välsignelsetillfälle 26.5.2013 för

hamnkyrkan i Kalajoki

. Sjömanskyrkan var representerad av

Anu-Marja Kangasvieri, Rea Skog

och

Jaakko Laasio

, vilka även överräckte Sjömanskyrkans plakett till den nya församlingens verksamhetsställe.

Sjöfart

Från de uppburna lästavgifterna beviljade ingicks ett uppdaterat samarbetsavtal 9.9.

Sjöfartens säkerhetspris Sea Sunday Trafikverket

ett statsbidrag om 65 000 € åt Sjömanskyrkan. Sjömanskyrkan har samarbetsavtal med de flesta finska

rederierna

utdelades 5.9. Trafikminister om fartygskuratorverksamhet. Representanter för Sjömanskyrkan var inbjudna till många intressenttillfällen som anordnades av rederierna. Med ESL-Shipping Oy

Merja Kyllönen

överräckte priset åt kommendör

Petteri Leppänen

. Nästan alla aktörer på sjöfartsområdet, från myndigheter till sjöscouter, står bakom priset. Sjömanskyrkan deltar varje år i prisutdelningsarrangemangen.

Sakari Lehmuskallio

har verkat som ordförande för priskommittén sedan priset instiftades år 1996. Den traditionella

hedersuppvaktningen på Allhelgonadagen

vid sjöfararnas minnesmärke på Ursins klippa i Havshamnen i Eira i Helsingfors anordnades 2.11. Talet hölls av sjömanspastorn

Sirpa Tolppanen

från Raumo. För musiken svarade Helsingfors KFUM:s manskör under ledning av arrangemangen svarar Finlands Sjömanskyrka rf. Viktiga samarbetspartner är också

Jukka Okkonen

. Representanterna för Sjömansunionen lade ner en krans vid minnesmärket. Finlands Sjöräddningssällskaps fartyg defilerade under hedersuppvaktningen. Därefter var det kaffeservering i Finlands Sjömanskyrkas havssal. För arrangemangen i samband med minnesstunden svarar sammanlagt 13 sjöfartsorganisationer och myndigheter. För de årliga praktiska

Sjömanspensionskassan, Sjömansservicebyrån, hamnstäderna

och deras hamnverk, branschens

arbetsmarknadsparter

och ett antal företag med verksamhet i hamnar och utomlands. Representanter för Sjömanskyrkan var inbjuda till flera av branschens seminarier, temadagar och intressenttillfällen, exempelvis Sjömanspensionkassans seminarium 17.9. i Finlandiahuset där

Sanna Siivonen, Sanni Sirviö, Sirpa Tolppanen

och

Jaana Rannikko

representerade samt sjösäkerhetsseminariet i Helsingfors 5.6. med

Sakari Lehmuskallio

som representant. Sjömanskyrkan har den exceptionella äran att svara för kostnaderna för märkeshändelser för

medlemmar i Kap Hornklubben

vars verksamhet har upphört; som tack för det stöd föreningen i tiden gav Sjömanskyrkan. Sjömanskyrkan är medlem i

Sjöfartsförbundet

och i

Sjöhistoriska Föreningen i Finland

.

Sakari Lehmuskallio

var representant på flera av deras tillställningar.

Det internationella samarbetet

Sjömanskyrkornas samarbetsorganisation

International Maritime Associations ICMA

höll sitt årsmöte och därmed förbundna konsultationsmöten i Bukarest 30.9. - 2.10., Finland representerades av om att ICMA:s medlemsavgifter skulle höjas. Direktören för arbetet bland sjöfarare utbildningen.

Jaakko Laasio

Sjömanskyrkan agerade värd för konferensen

ICMA Northern Europe

Sakari Lehmuskallio

som även kallades till medlem i arbetsgruppen för medlemsavgifter. De nordiska länderna hade uppgjort en gemensam önskan fungerar som ledamot i ICMA:s permanenta delegation i FN:s sjöfartsorganisation IMO och arbetsorganisationen ILO samt som medlem i SCET som står för ICMA:s utbildningar. Fartygskurator Sanna Siivonen fungerade i november som utbildare i fartygskuratorarbetet på ICMA SMT i Helsingfors 17.- 20.9.2013. Ledande fartygskurator Rea Skog fungerade som

ICSW-certifierad

instruktör för fartygsbesök inom Finska vikens och Bottniska vikens område. 8

Det

nordiska generalsekreterarmötet

hade 18. - 24.2 sammankomster i Pattaya, Bangkok och Phuket samt i Köpenhamn 14.11. Under

kyrkodagarna i Tyskland

förberedde sjömanskyrkan i Hamburg tillsammans med

Deutsche Seemansmission

tillställningar, av vilka en del ägde rum i den finska sjömanskyrkan i Hamburg. Till den sjömanskyrkobetonade gudstjänsten hade man kallat en predikant från Finlands Sjömanskyrka.

ITF Seafarer's Trust

beviljade ett understöd om 19 500 € för kostnaderna angående konferensen ICMA Northern Europe. I en del sjömanskyrkoländer ingår det i verksamhetsrutinerna att delta i de internationella kontakterna eller att medverka i arrangemangen kring dessa. Ett exempel är

ISWAN-seminariet

i London med Port levies-temat, där

Rea Skog

och

Heli Tuokkola

var med som deltagare.

Den tunga landsvägstrafiken

Trafikprognosen för finländska förare i Centraleuropa visade en nedåtgående trend. Detta syntes också i form av minskat antal möten. I Åbo hade man möten med två gånger fler förare än i Lybeck. Två tredjedelar av mötena var med finländare. Sjömanskyrkans styrelsemedlem

Jarkko Nisula

representerade Sjömanskyrkan på

Rahtarit ry:s

soppdag 8.3. i Mäntsälä rahtarikeskus. Hedersordförande

Antti Lemmetyinen

och personaldirektör € till kostnaderna för processen "Matkan ja muutoksen teologia".

Heikki Rantanen

var med på verksamhetsledaren för Rahtarit ry, Anna-Kaisa Lehtinens pensioneringstillställning 16.10. Rahtarit ry donerade 2 500

INFORMATION

Finlands Sjömanskyrka utger sedan år 1882 en tvåspråkig tidning,

Merimieskirkko/Sjömanskyrkan

. De utländska sjömanskyrkorna ger ut sina egna informationsblad. Arbetet med att integrera webbsidorna för lokala sjömanskyrkor med Sjömanskyrkans webbsida

www.merimieskirkko.fi

påbörjades. Det tidskrävande arbetet slutfördes inte. Man har fått mycket positiv feedback för andakten

Sisua ja Siunausta

som utkommer en gång i veckan. En

blogg

publiceras i anslutning till webbplatsen. För den interna informationen har man postadressen @merimieskirkko.fi Deltagandet i

sociala media Merimieskirkon käsikirja

och

intranet

i användning. Dessutom skickas styrelsens beslutsförteckningar (6) och generalsekreterarens bulletiner (4.3., 12.8. och 9.11) till alla som har e ökar ständigt. På Facebook finns förutom gruppen Sjömanskyrkan också andra sjömanskyrkors grupper. I

dagstidningar, tidskrifter, radio, tv och på Internet

detta var kommunikationschefen tusen. Sjömanskyrkan hade en prosterikommunerna. I samband med

Tall Ships Race

Marko Toljamos

utställningsavdelning

omnämndes Sjömanskyrkan flera gånger under året. Exempelvis publicerades flera artiklar, i lokaltidningar runtom i landet, om Reseprästens julkyrkoturné (basen för informationsbrev till FNB). Reseprästens berättelser från julkyrkoturnén i Sydostasien följdes aktivt på Facebook. Sidorna hade tusentals besökare och antalet gillare var nästan Finska Litteraturskällskat utgav i februari boken "Suomalaisia puheita". Boken innehåller ett urval finska tal av åttio stycken påverkare i samhället. Bland annat innehåller boken ett vigseltal som en resepräst höll för ett sjöfararpar. eller material på Resemässan, Båtmässan i Helsingfors och Åbo, på Nesterallyt i Jyväskylä, på Hantverksmässan i Tammerfors, på Herättäjäjuhlat i Haapajärvi, på Flytande båtmässan på Drumsö, på Sjömanskyrkans sommarfest i Pirkkala, och på höstens Kyrktorget-turné i de svenskspråkiga Man hade även ett försäljningsbord på jultorgen på Salutorget i Åbo och Senatstorget i Helsingfors. i Helsingfors i juli hade man ett presentationsstånd. Sjömansprästen

Liinamaria Halén

höll en andaktsstund till minne för seglaren som under tävlingen omkom i havet samt en ekumenisk kvällsandakt som ingick i evenemangets program. En resa till Utö fyr anordnades för medlemmarna i

Stormgänget,

som stöder samhällskontakter. På Utö hade TL

Bror Träskbacka

, biskop

Voitto Huotari

och socialrådet

Antti Lemmetyinen

hand om programmet. 9

FRAMTIDSUTSIKTER

Situationen för den finska sjöfarten har vänt i en positiv riktning. Den internationella fartygstrafiken till de finska hamnarna fortsätter att vara stark. De finländska långtradarförarnas andel i den internationella trafiken och som användare av sjömanskyrkans tjänster fortsätter att minska. Långtradarförare av olika nationaliteter påträffas ändå i betydande grad på många av sjömanskyrkans verksamhetsställen. Den verkliga tillväxten i Sjömanskyrkans verksamhet torde i fortsättningen ske inom arbetet med finländare utomlands. Åldrandet och de ambulerande finländarnas familjestruktur förutsätter att man ständigt styr resurser till utvecklingen av verksamhetsmetoder som betjänar dessa grupper. Feedbacken för diakoni- och socialarbetet ger en klar antydan om att arbetet bland dem som fått sitta emellan när nya system införts kräver alla de insatser som resurserna medger. Samma gäller för fartygskurator- och krisberedskapsarbetet inom sjömanskyrkan.

DE STÖRSTA RISKERNA

Riskfaktorerna när det gäller att förverkliga Sjömanskyrkans mål är det ekonomiska läget i verksamhetsmiljön, otillräcklig finansiering, framgången av finansieringssätten, underhållet av fastigheterna och otillräckliga personalresurser. Då det gäller personalen som arbetar på nyckelpositioner inom utlandsverksamheten, har personalomsättningen minskat. Rekryteringen är dock alltid en kritisk faktor och det är viktigt att man lyckas med rekryteringen.

UTVECKLINGSBEHOV

Styrelsen har godkänt följande vision: Sjömanskyrkan – uthärdar ekonomisk turbulens, satsar på en kunnig och dedicerad personal och koncentrerar sig på sina vitala funktioner. Responsen visar att Sjömanskyrkans verksamhet behövs och att Sjömanskyrkan värdesätts. Enligt den offentliga administrationens, samarbetspartners och användarnas åsikt besitter den ett starkt förtroendekapital. Sjömanskyrkans styrelse har som uppgift att försöka se in i framtiden och tillvarata hela koncernens intressen så att föreningens egentliga syfte förverkligas - att möta och bistå medmänniskorna i den situation som de för tillfället befinner sig i. Redan nu har Sjömanskyrkan en mera omfattande verksamhet än vad de årliga intäkterna egentligen tillåter. Detta har dock möjliggjorts bl.a. med hjälp av testamentsdonationer under gångna år. Den av styrelsen valda och noga övervägda stimulanspolitiken är en del av strävan att hålla Sjömanskyrkans verksamhet trovärdig även under kommande år. Satsningen på kapitalanskaffning, styrningen av den till de rätta objekten och behärskade strukturella lösningar är av största vikt, för att den ekonomiska verksamheten inom Sjömanskyrkan och dess enheter skall säkras och förstärkas.

UPPGIFTER OM FÖRVALTNINGEN

FÖRENINGENS MEDLEMMAR

Antalet

personmedlemmar

uppgick 1.3.2014 till 895 (vid samma tidpunkt år 2013 till 1011). Antalet

församlingsmedlemmar

var vid årets slut 213 (231) och styrelsemedlemmarna är befriade från medlemsavgift.

föreningsmedlemmar

var en. Hedersmedlemmarna var 12. Medlemsavgifterna höjdes på årsmötet 2013. Medlemsavgiften var för personmedlem 50 €, familjemedlem 20 €, ständig medlem 20 x 50 € och församlingsmedlems understödsgräns var 250 €. Hedersmedlemmarna och

STADGEENLIGA MÖTEN

Finlands Sjömanskyrka rf:s

årsmöte

hölls den 10.4 i Helsingfors och

valmötet

10.8. i Pirkkala. 10

STYRELSEN

Som styrelseordförande fungerade verksamhetsledare

Timo Lappalainen

och som vice ordförande FM

Paula Raitis

. Övriga styrelsemedlemmar från början av år 2013 var: utrikesråd

Mikko Jokela

, riksdagsledamot teol.dr.

Ilkka Kantola

, vice häradshövding

Tarja Larmasuo

, diakon

Hannele Koivisto

, chaufför

Jouko Kuivalainen

, prost

Ilkka Mäkelä

, transportutbildare

Jarkko Nisula

, sjökapten

Carolus Ramsay

, kommunikationsdirektör

Seppo Simola

och mottagningschef

Mari Suomalainen

.

Hannele Koivisto

,

Carolus Ramsay

och

Mikko Jokela

som stod i turen att avgå återvaldes på valmötet 10.8. I stället för Mari Suomalainen valdes EM

Jukka-Pekka Sihvonen

. Som styrelsens föredragande och sekreterare fungerar generalsekreterare

Sakari Lehmuskallio

. Som sakkunniga deltog i mötena personaldirektör

Heikki Rantanen

, direktören för arbetet bland sjöfararare

Jaakko Laasio

och ekonomidirektör

Kirsi Wallén

. Under året sammanträdde styrelsen sex gånger: 25. - 27.1 på seminariet i Antwerpen och Bryssel, 25.3. bokslutsmöte, 3.6. för valmötesförberedning, 16.9. organiseringsmöte, 8. - 9.11. seminariet i Nordsjö och 9.12. budgetmöte. Styrelsemedlemmarna uppbar inte något arvode.

UTSKOTT OCH ARBETSGRUPPER

Föreningens årsmöte utsåg till medlemmar i

valutskottet

verksamhetsdirektör Timo Lappalainen, sakkännare

Helena Tuominen

och kyrkoherde

Juha Rintamäki

. Till valutskottets externa sekreterare kallades

Sakari Lehmuskallio

. Valutskottet sammankom 8.5. Som ordförande i det av styrelsen tillsatta

arbetsutskottet

fungerade

Paula Raitis

,

Timo Lappalainen

var vice ordförande, och övriga medlemmar i utskottet var

Hannele Koivisto

och

Mari Suomalainen

fram till 16.9. och

Tarja Larmasuo

från 16.9. Övriga permanenta organ och deras medlemmar:

Ekonomiutskottet

, vars medlemmar är

Ilkka Holopainen

(ordf.),

Jyrki Tavaila

,

Jarmo Kalliola

,

Marjatta Paananen

och

Tarja Larmasuo

fram till 16.9. och

Jarkko Nisula

samt

Jukka Hanni

från 16.9. Ekonomidirektör

Kirsi Wallén

fungerade som föredragande och sekreterare.

Säkerhets- och krisberedskapsarbetsgruppen,

vars medlemmar var

Jaakko Laasio (ordf.), Carolus Ramsay, Oula Korja,

samt fram till 16.9.

Mikko Laurén, Kimmo Sainio, Ben Thilman och Helena Tuominen

samt från 16.9.

Jaana Rannikko, Timo Frilander

och

Pirjo Suomi.

Redaktionen för tidningen Merimieskirkko/Sjömanskyrkan

, vars medlemmar bestod av

Sakari Lehmuskallio

, chefredaktör och ordförande,

Paavo Tukkimäki

,

Kristina Juthas, Thure Malmberg, Pertti Poutanen, Liisa Varho, Anne Valtonen

och från 19.9.

Jarmo Karjalainen

samt

Marko Toljamo

, redaktionssekreterare för hela året. Styrelsen för

förvaltningsbolaget

för sjömanskyrkans fastighet i Nordsjö,

Helsinki Seafarer’s Centre

, bestod av

Jaakko Laasio (ordf.), Sakari Lehmuskallio

och

Niklas Rönnberg

.

Kommittén för saneringen av sjömanskyrkan i Rotterdam

hade som medlemmar

Jaakko Laasio

(ordf.),

Kirsi Wallén

och

Jarmo Karjalainen

. Medlemmarna i

arbetsgruppen för kapitalanskaffning

var

Sakari Lehmuskallio (ordf.), Heikki Huttunen, Jarmo Karjalainen, Sari Pirinen (sekr.), Marko Toljamo

och

Kirsi Wallén

.

REVISORER

Revisionen sköttes av Ernst & Young Oy, ansvarig revisor

Ulla Nykky

, CGR och revisorssuppleant var diplomekonom

Ann-Britt Roivainen

. Enheterna utomlands hade dessutom lokala revisorer.

NAMNTECKNARE

Föreningens namn tecknas av styrelsens ordförande, vice ordförande eller generalsekreteraren, envar allena, eller gemensamt av två personer som styrelsen befullmäktigat därtill. Dessa var

Mari Suomalainen

fram till 19.9.,

Tarja Larmasuo

från 19.9. och

Kirsi Wallén

. Dessutom har styrelsen befullmäktigat

Heikki Rantanen

att i sin egenskap av personaldirektör underteckna de anställdas arbetsavtal. 11

ORGANISATIONENS LEDNING

Presidiet

bestod av styrelsens ordförande

Timo Lappalainen

, vice ordförande

Paula Raitis

, generalsekreterare

Sakari Lehmuskallio

och generalsekreterarens ställföreträdare

Ledningsgruppen

bestod av generalsekreteraren

Heikki Rantanen

. Presidiet sammankom till workshop fyra gånger, 7.-8.1. (Raumo), 27.2. (Helsingfors), 2.4. tillsammans med ledningsgruppen (Åbo) och 6.-8.9. (Aten). Dessutom sammankom två medlemmar i presidiet per gång med personalen och förtroendemännen för alla enheter enligt följande: 3. - 4.5. Hamburg, Lybeck, TL,SL, 9. - 10.5. London, PR, SL, 28. - 29.5. Belgien PR, SL, 30. - 31.5. Holland, PR, SL, 2.6. Aten, HR, 12.6. Åbo, Raumo, PR, HR, 13.6. Fredrikshamn, TL, HR, 26. 8. Nordsjö, TL, HR, 22. - 23.8. Kemi, Uleåborg, Brahestad, Karleby PR, HR.

Sakari Lehmuskallio

(ordf.), personaldirektören

Heikki Rantanen

(suppleant för generalsekreteraren), ekonomidirektören

Kirsi Wallén

, direktören för arbetet bland sjöfarare

Jaakko Laasio

och direktörerna för de större utländska sjömanskyrkorna,

Teemu Hälli

(Storbritannien),

Jarmo Karjalainen

(Benelux-direktör under början av året, från 1.7. diakonidirektör), från 1.7.

Taru Savelius-Latvus

(Benelux) och

Satu Oldendorff

och 27.11. (Nordtyskland). Ledningsgruppen sammankom åtta gånger, 2.4. (Åbo) 1.-2.9. (Nordsjö) och via Internet 17.1., 14.2., 12.3., 20.5., 19.6.

ÖVRIG FÖRVALTNING

Jaakko Laasio

verkade som Sjömanskyrkans

säkerhetschef

, vid sidan av sitt eget arbete.

Löneräkningen

i hemlandet sköttes av fastställts av styrelsen.

Tilistar Oy

.

Vid sjömanskyrkorna utomlands fungerar mestadels en lokal juridisk person samt en vid den utländska kolonins möte vald kyrkokommitté. I Finland har kyrkokommittéerna bildats genom kallelse. Finlands Sjömanskyrka rf:s styrelse fastställer samtliga kommittéers sammansättning. Nedanstående förteckning anger de olika kommittéernas sammansättning vid utgången av år 2013, såsom de

Kemi Nordsjö

kh Markku Korpela, ordf. Kemi församling Teija Jestilä, Kemi församling Helsingfors hamn Kari Noroviita, ordf. Nordsjö församling Marketta Antola, vice ordf. Martti Pohjanen, Torneå församling kh Ari Juntunen, Sjömansservicebyrån Jaakko Aarnisalo Helsingfors ortodoxa stift Jonas Bergenstad Torneå församling Reijo Viitala, Kemi Hamnverk Kari Anttila, Kemi Shipping Oy Matti Kauppi, Kemi Shipping Oy Katolska kyrkan i Finland Rafael Czernia Frivilligarbetarnas representant Jani Peltola Pekka Harjuoja, Outokumpu Stainless Oy Karl Erik Henriksson,

Raumo

Minna Rautiainen, diakon, Outokumpu Shipping Oy Arja Nurmela, Frivilligarbetarnas representant Hilkka Ollitervo, Raumo församling Mari Kallinen, säkerhetschef, Raumo hamn Timo Laine, Euroports Oy Maila Enblom, Syvärauma distrikt Kemi-Torneå sjömanskyrka Heli Tuokkola, Hannu Vartiainen, Raumo Sjömuseum Kemi-Torneå sjömanskyrka

12

Mika Hartonen, trafikarrangör, Finnlines Eija Tuorila, ledande hamnkurator Sanna Siivonen, hamnkurator

Tyskland

Die Stiftung Finnische Seemannsmission in Hamburg

Stiftelse i vars namn Finlands Sjömanskyrkas verksamhet och ekonomi i Hamburg sköts. Till stiftelsens styrelse hörde:

Erja Tikka, generalkonsul, ordf. fram till 10.10., från samma datum Hans-Christoph Stadel, konsul Satu Oldendorff, stiftelsens VD Sakari Lehmuskallio

Kyrkokommittén

Kaija Gaupp (ordf.) Pauliina Vakkuri-Lappalainen (vice ordf., sekr.) Marja Franken Helena Hashemian Markku Nurminen Suppleanter är Tarja Jeenicke Johanna Elo-Schäfer Kyrkans representanter Tiina Ylitalo Noora Alimattila Satu Oldendorff

Belgien

Finse Zeemanskerk vz

En icke vinstinriktad förening i vars namn Finlands Sjömanskyrkas verksamhet och ekonomi i Belgien sköts. Medlemmar i föreningens styrelse var:

Hens Luck, honorärkonsul, ordf. Sakari Lehmuskallio Jarmo Karjalainen fram till 1.8. Taru Savelius-Latvus från 1.8.

Kyrkorådet

Ulla Koivisto (ordf.) Arto Leppilahti (vice ordf.) Sari Oikarinen (sekr.) Merja Eräpolku

13

Henna Liljeström Matti Mannila Iiris Jero (början av året) Merja Pitkänen (slutet av året) Personalens representanter: Jarmo Karjalainen/ Taru Savelius-Latvus, direktör Heli Huttunen Piia Lännenpää De La Cruz

Luxemburg

Kyrkokommittén

Jarmo Karttunen (ordf.) Marjo Sainio (sekr.) Marita Bright Eini Corke Sari Haikonen Paula Lehtinen Rea Mäkelä-Timberg Esa Peltola Personalens representant: Wille Westerholm

Nederländerna

Kyrkokommittén

Anu Dekker Tea Kuusinen Marja-Liisa de Hart Ismo Vaittinen Fram till 29.9.: Anna-Maija Scholten (ordf.) Mervi Leveelahti Liisa Aholainen (suppleant) Från 29.9.: Kalervo Kuokkanen Liisa Aholainen (ordf.) suppleanter: Helen van Lynden Paula Alarinta Personalens representanter: Jarmo Karjalainen/ Taru Savelius-Latvus, direktör Eeva Maria Ranta Jukka Oksanen Sari van Bregt

Storbritannien och Irland

The Finnish Church in London Charitable Trust

Stiftelse i vars namn Finlands Sjömanskyrkas verksamhet och ekonomi i Storbritannien sköts. Som förvaltare (Trustee) och medlemmar i Management Committee fungerar:

Pekka Huhtaniemi, ambassadör (ordf.) Maarit Virenius-Varela, representant för kolonin Sakari Lehmuskallio Teemu Hälli, (sekr.)

Kyrkokommittén

Juha Hemminki Eero Koivumäki (suppleant) Tuulia Matikainen-Castledine Antti Lemberg (suppleant) Virpi Lynch (suppleant) Maria Onuigbo Hilkka Phillips Tero Pikala (ordf.) Serafiina Sainio Tuuli Sutinen (suppleant) Pia Tanneraho Hanna Lindholm (personal) Mervi Mattila (personal) Teemu Hälli (direktör)

The Finnish Seamen’s Mission (Nominees) Ltd

Ett bolag som är grundat att förvalta Sjömanskyrkans fastighet i London. Styrelse

Pekka Huhtaniemi, ambassadör, ordf. Sakari Lehmuskallio, Tuula Davis Alice Palmer

Flying Finns Ltd

Ett bolag som ursprungligen anordnade charter flygningar, men som för tillfället inte har någon verksamhet. Styrelse

Tuula Davis, ordf. Sakari Lehmuskallio Teemu Hälli

Grekland

De finländska representanterna i Skandinaviska kyrkans kyrkoråd i Aten var:

Arja Lymboussakis Leena Wilen (Finlands Ambassad) Anita Liaska (suppleant)

Polen

Kyrkokommittén

Ritva Szarek, ordf. Jukka Kiljunen Eero Punovuori Pia Turunen-Rusinek

INFORMATION OM PERSONALEN

En förutsättning för att Finlands Sjömanskyrka rf ska ha framgång i sin verksamhet är en motiverad och yrkeskunnig personal, som är förmögen till nätverkssamarbete och är stolt över sin arbetsplats och sina arbetskamrater.

ANTAL ANSTÄLLDA

Antalet fast anställda med arbetsavtal med Finlands Sjömanskyrka rf var 31.12. sammanlagt 33 personer, av dem arbetade 10 på centralbyrån, 11 i sjömanskyrkor inom hemlandet och 12 i sjömanskyrkor utomlands. Antalet fastanställda på heltid under året var sammanlagt 38 (en ökning med +1 från föregående år). Dessutom hade föreningen 10 deltidanställda personer. Under året fanns 5 heltidanställda och fast anställda personer som var anställda av sjömanskyrkan i stationeringslandet, och deltids-/arvodesanställda var sammanlagt 17 (+10) personer. Frivilliga assistenter i sjömanskyrkorna utomlands uppgick till 25 (+2) personer. I en sjömanskyrka arbetade samtidigt 1 - 4 frivilliga assistenter. Den frivilliga arbetsperioden varade från ett par månader till ett år. Personer som genomförde sin studiepraktik i sjömanskyrkan både i hemlandet och utomlands var 8 (-2) personer. Civiltjänstgöring utfördes av 5 personer. Civiltjänstgörarnas stationeringsorter var i sjömanskyrkorna i Åbo, Kemi Torneå och Nordsjö. 14

Personalen (fastanställda, deltidsanställda, arvodesanställda, frivilliga assistenter, praktikanter och personer i specialuppgifter) uppgick under det gångna året till totalt 174 (+15) personer. Antalet frivilliga på stationeringsorterna och på centralbyrån samt personer på förtroendeposter i sjömanskyrkorna utgjorde sammanlagt 705 (+54) personer. Det totala antalet anställda och frivilliga ansvariga medarbetare uppgick till 879 (+69) personer. Vid utgången av året var 13 av föreningens anställda pensionärer. Antalet årsverken var sammanlagt 69,7 (2012: 62,8 årsverken; 2011: 79,8 årsverken, 2010: 70,9 årsverken; 2009: 77,5 årsverken; 2008: 75,4). De frivilliga assistenternas, praktikanternas och de lokala frivilligas andel uppgick till 37 % av de totala personalresurserna.

PERSONALENS ÅLDER, KÖN OCH UTBILDNING

Den fasta personalens medelålder var i slutet av året 44,8 år. På centralbyrån var medelåldern något under 48 år och i sjömanskyrkorna i Finland 43,5 år. Medelåldern för heltidsanställda utomlands var 43,3 år och för de frivilliga assistenterna 25 år. Kvinnornas andel på centralbyrån var 40 %, i sjömanskyrkorna i hemlandet cirka 80 % och i sjömanskyrkorna i utlandet 75 %. Av verksamhetsenheternas anställda i ledande ställning var 60 % kvinnor. Kyrklig utbildning hade 18 personer, 9 präster och 9 diakoner Tre anställda hade yrkesexamen i socialbranschen. Utbildning inom köksbranschen hade 4 personer, 6 personer hade utbildning i affärsbranschen, och dessutom fanns det 2 andra anställda. Av personalen skötte 80 % operativa uppgifter och 20 % administrativa uppgifter.

PERSONALKOSTNADER

Personalkostnaderna var totalt 2056 k€, (2012: 2495 k€, år 2011 -2170 k€, 2010: 2601 k€). Av personalkostnaderna utgjorde personalutbildningen 37 k€ (2012: 39 k€, 2011: 43 k€) och företagshälsovården 14 k€ (2012: 12 k€).

Situationen 31.12.2013 har antecknats i den bifogade personalförteckningen. En fullständig förteckning över alla som har utfört arbetsuppgifter under 2013 finns i samband med sjömanskyrkornas verksamhetsberättelser.

PERSONAL- FÖRTECKNING 31.12.2013

Märkenas betydelse: * = avtal med den lokala sjömanskyrkan ** = deltidsanställd/arvodesanställd. Avtal med Finlands Sjömanskyrka rf

Centralbyrån

Egger, Heidy, byråassistent Karjalainen, Jarmo diakonidirektör Laasio Jaakko, direktör för sjöfarararbetet Latvus Kari, sjömanspastor /sjömanskyrkoteolog (51 %)** Lehmuskallio Sakari, generalsekreterare Lindqvist Saara-Helena, förvaltningssekreterare Pirinen Sari, chef för kapitalanskaffning Rantanen Heikki, personaldirektör Rihtniemi, Jouni bokförare Toljamo Marko, kommunikationschef Wallén Kirsi, ekonomidirektör

Centralbyrån hade 10 fastanställda personer

15

Specialuppgifter (frivilliga)

Blumenthal Eeva, kontorsbiträde Byde Howard, nätpräst Kinnunen Mari, nätpräst Laurén Mikko, sjömanspastor och nätpräst Szarek Ritva, nätpräst Thilman Ben, nätpräst

Mentorer

Frilander Tarja Frilander Timo Haunia Henna Jalli Tarja Kalliala Eija Kangasvieri Anu-Marja Koivisto Hannele Miettinen Leena Miettinen Pentti Puranen Kauko Suihkonen Hannu Suomalainen Mari

Fartygskuratorer

Siivonen Sanna Härö Antti (50 %) Rannikko Jaana (50 %) Tolppanen Sirpa (50 %)

Fartygsspecifika kuratorer

Alander Juha Erickson Gerd Helle Eeva-Liisa Hilke Jouni Husa Juhani Jussila Jorma Karjalainen Ilmari Kauhanen Ritva Koivu Tapio Kosonen Ulla Kuisma Sanna Kärkkäinen Minna Niemi Hanna Pyöriä Esa Rosenberg Sirpa Salomäenpää Olli Salonen Raimo Suomi Pirjo Tarkio Satu Tähtinen Teemu Willadsen Robert Wilman Jochum 16

SJÖMANSKYRKORNA I FINLAND Fredrikshamn

Rannikko Jaana, ledande hamnkurator (50 %)

Kemi-Torneå

Tuokkola Heli, ledande hamnkurator Salonen Aleksi Civiltjänstgörare

Karleby

Kangasvieri Anu-Marja, ledande hamnkurator Väliniemi Tero, hamnkurator (31 %)

Uleåborg

Sirviö Sanni ledande hamnkurator

Brahestad

Skog Rea, ledande hamnkurator (60 %)

Raumo

Tuorila Eija, ledande hamnkurator Tolppanen, Sirpa, hamnkurator-fartygskurator

Åbo

Suvanto Arja, ledande hamnkurator Oldendorff Tuure, hamnkurator (50 %) Ruohonen Niko Civiltjänstgörare

Nordsjö

Huttunen Heikki ledande hamnkurator Halén Liinamaria, sjömanspastor

Antalet anställda inom sjömanskyrkorna i Finland uppgick 31.12. till sammanlagt 14 personer.

SJÖMANSKYRKORNA UTOMLANDS Benelux-länderna

Heltidsanställda

Savelius-Latvus Taru, direktör Huttunen Heli, sjömanspastor Kvist Heidi, serviceansvarig Lännenpää-De La Cruz Piia, ledande socialkurator Oksanen Jukka, serviceansvarig Pirhonen Helena, husmor Ranta Eeva-Maria, socialkurator Wilska Pekka, socialkurator van Bregt Sari, sekreterare*

Frivilliga assistenter*

Kallio Jenni Martin Juha Pyykkönen Saana Pyytövaara Laura Selmo Essi

Praktikanter*

Suutari Heli

Specialuppgifter (utan lön):

Westerholm Wille, sjömanspastor (Luxemburg) Suurhasko Seppo, fastighet, fartygsbesök och basarer Scholten Anna-Maija, fastighetens projektansvariga Winterswijk Tytti, biträdande husmor Dekker Anu, fastighetens städning

Storbritannien och Irland

Heltidsanställda

Lindholm Hanna, socialkurator Hälli Teemu, direktör Mattila Mervi, serviceansvarig* Niemeläinen Elli, köksanställd*

Arvodesanställda/ deltidsanställda*

Burton Annu, förvaltningssekreterare* Karosto Siiri, städare 17

Frivilliga assistenter*

Pulkkinen Saara-Maria Sipilä Katri Vaarala Sanna-Pauliina Praktikanter* Lind Sara

Specialuppgifter*

Zabiega Marja, ledare för bibelkretsen Wilson Kirsti, kyrkvaktmästare J. Mitch Flacko, frivillig gårdskarl Sternberg Johanna, präst Hälli Anna, informatör/kantor/präst

Grekland

Deltidsanställd

Hilonen Mari, socialkurator**

Nordtyskland

Heltidsanställda

Oldendorff Satu, direktör Lehmann Ritva, socialkurator Ylitalo Tiina, serviceansvarig Harjunheimo Toni, socialkurator*

Arvodesanställda/ deltidsanställda*

Weissenburg Eira, byråsekreterare Gläßer Elsi, caféanställd Hansen Johanna, caféanställd Ojuri Hanna, caféanställd Blumenthal Eeva, caféanställd Ylitalo Mikko, fester Bonsdorff Kari, fartygsarbete

Frivilliga assistenter*

Eklund Anna Matilainen Ilona Niemi Reetta

Specialuppgifter:

Raitanen Heikki

Ylitalo Mikko

Polen

Arvodesanställda

Szarek Ritva, sjömanspastor**

Anställda utomlands var 31.12. sammanlagt 28 personer.

Personer som har pensionerats från föreningen

Bonsdorff Kari Broström Kati Heinonen Liisa Kari Sirkka Lagerroos Marja-Leena Lindbohm Katariina Lindqvist Ari Nieminen Ville Ollitervo Hilkka Paldan Marjatta Sipilä Aune Salmela Marja-Liisa Vepsä Esko

Pensionerade 31.12. var sammanlagt 13 personer.

INFORMATION OM EKONOMIN

Arbetarskyddskommittén

Rantanen Heikki, arbetarskyddschef Lännenpää Piia

Arbetarskyddsfullmäktig

Tuokkola Heli 1:a fullmäktigsuppleant Ylitalo Tiina 2:a fullmäktigsuppleant

De anställdas personalombud och förtroendemän

Wilska Pekka utlandsanställda Eeva-Maria Ranta utlandsanställda (suppleant) Härö Antti, anställda i hemlandet Kangasvieri Anu-Marja anställda i hemlandet (suppleant) Förutom i Finland bedriver Finlands Sjömanskyrka även verksamhet i Nederländerna, Belgien, England, Grekland, Polen och Tyskland. För att bedriva sjömanskyrkoverksamhet har Finlands Sjömanskyrka grundat föreningen

Internationale Vereniging Finse Zeemanskerk

i Antwerpen, stiftelsen

The Finnish Church in London Charitable Trust

i London samt stiftelsen

Stiftung die Finnische Seemannsmission in Hamburg

i Hamburg. Verksamheten i de andra kyrkorna ingår i Finlands Sjömanskyrka rf:s krets. I bokslutet är stiftelserna åtskiljda så att de utländska stiftelsernas andel inte direkt ingår i Finlands Sjömanskyrka rf:s bokslut. Den ekonomiska helhetsbilden för den finländska sjömanskyrkoverksamheten fås genom att sammanslå de utländska stiftelsernas och Finlands Sjömanskyrka rf:s resultaträkningar och balanser till ett gemensamt bokslut. I det gemensamma bokslutet ingår också utrymmena är 86 %/14 %. rf:s underskott är -326 283,90 €).

Helsinki Seafarers Centre Oy

, som förvaltar Nordsjö sjömanskyrkas fastighet. Bolagets aktieägare är FSK rf och Sjömansservicebyrån (SSB). Ägarfördelningen som baserar sig på delningen av Resultatet för gemenskapen Finlands Sjömanskyrka visade ett underskott på -246 793,01 €. (Finlands Sjömanskyrka

ALLMÄNNA BIDRAG

Utbildnings- och kulturministeriet Församlingarnas bidrag

beviljade ett verksamhetsbidrag om 83 000,00 €, ett bidrag om 52 959 € för grundrenoveringar av fastigheter samt ett bidrag om 400 000 € för grundreparationen av Sjömanskyrkan i Rotterdam. För ungdomsarbetet i Belgien beviljades ett bidrag om 38 000 €. som beviljades av var 590 061,36 €.

Kyrkostyrelsen Kyrkans centralfond

beviljade 152 000 € för grundrenoveringar av Finlands Sjömanskyrkor och 400 000 € för grundreparationen av Sjömanskyrkan i Rotterdam. Verksamhetsbidraget var 113 000 €, och förutom detta stödde kyrkostyrelsen Sjömanskyrkans verksamhet i Bryssel med ett bidrag om 40 000 €. 18

Jenny och Antti Wihuris

fond donerade 130 000 € och

Sjömanspensionskassan

donerade 130 000 € för arbetet bland sjöfarare.

Kommunerna

beviljade 38 378,50 € i bidrag.

Penningautomatföreningen

beviljade ett målspecificerat bidrag om 402 000 € för Sjömanskyrkans socialarbete utomlands och för koordineringen av socialarbetet.

INVESTERINGSVERKSAMHETEN

De regelbundna intäkterna från investeringsverksamheten utgörs av de uppburna lägenhetshyrorna. Föreningen har även investerat i aktie- och räntefonder.

LÅN

Finlands Sjömanskyrka lyfte mera lån, 1 m€, för grundreparationsprojektet av sjömanskyrkan i Rotterdam. Befintliga lån amorterades med 83 740 € under räkenskapsåret.

KAPITALANSKAFFNINGEN

Ett flertal gemenskaper och privata personer har understött Finlands Sjömanskyrkas verksamhet. Medlemsavgiften för personmedlemmar var 50 € per år. Totalsumman för medlemsavgifterna 2013 uppgick till 38 106 €.

STÖDVERKSAMHETEN

Under 2013 uppbars i församlingarna kollekter om 145 610,50 € (år 2012 143 422,96 €) och stödet från sjömanskyrkokretsen var 34 226,98 € (år 2012 38 838,64 €).

19