Mars - Svartlå

Download Report

Transcript Mars - Svartlå

http://www.svartla.se

BYANYTT

SIK:s årliga rinkbandymatch!

den 26/3 kl. 12:00 på skolans rink

Information från Byaföreningen…

Mars 2011

Nytt från ordförande: ”Spännade och prestigefyllt derby mellan Nedre Svartlå och Övre Svartlå” Därefter årsmöte kl. 15:00.

1

- Det har kommit goda förhandsbesked från Trafikverket via Bodens Kommun: (Ärendet är på remiss hos kommunen!) Hastigheten på väg 97 genom hela Svartlå ensas till 80 km/h.

Välkomna!

Sträckan startar vid skyltningen vid nedre infarten till Nedre Svartlå, och sträcker sig upp till den skyltning som idag finns ovanför Macken på Backen.

Byaföreningens Årsmöte

Söndag den 13/3 kl.15.00

Lokal: Nornan Sedvanliga årsmöteshandlingar.

Byaföreningen bjuder på semlor med kaffe eller te / Karin (sekr.)

2

- Efter att förra helgen blivit vald till ordförande i Bodens Landsbygdsråd, har jag en vädjan till er alla: Ställ upp i arbetet med Byaföreningen, så att jag kan ägna mig de frågor som landar hos mig i denna min nya roll, utan att de andra styrelsemedlemmarna i Byaföreningen drabbas av orimligt mycket extraarbete.

Rättvisebutiken i Svartlå har öppet… Lördagen den 12 mars klockan 12:00-15:00

Kaffe, te, marmelad, choklad m.m. Utökat sortiment, bl.a. babykläder från Indien och eventuellt tvättnötter från Nepal.

Ulla Hellström, Övre Svartlå 53 (ingång från Genvägen) ”Om man blir sugen på choklad eller behöver presenter så är det bara att höra av sig även andra tider.” Telefon: 0928-40019.

Längdskidor till barn säljes!

Edsbyn Speed 120 cm långa med kabelbindning och stavar. Helt oanvända och kvar i emballaget.

Pris: 250 kronor

Ring Maria 070-593 19 91 eller 40070 eller e-posta: [email protected]

Meddelande från Tankeborgen!

Aktiviteter under Vinterfestivalen:

Lördag 19/3.

Vi medverkar på invigningen med bildspel och dikter.

Söndag 20/3.

Vi medverkar i Storklintens evenemang med utställning om samerna.

Måndag 21/3.

Vi deltar i Vasaloppet i Harads.

Tisdag 22/3.

Svartlårännet. Förskolans "Skidtävling" på skolgården.

Onsdag 23/3.

Skolaffären öppen med underhållning 12.00-13.30. På kvällen uppträder eleverna med dans i Harads.

Torsdag 24/3.

Klinten-dag.

Fredag 25/3.

Vernissage Iskonst på skolgården.

Onsdag 30/3

Skidtävling i Klinten, klassisk stil för Svartlå, Harads och Bredåker .

Värmeljusjakt!!!

Vi är med i en tävling om att samla ihop så många värmeljuskoppar som möjligt för att lära oss om återvinning.

Lämna gärna in värmeljusen till oss när ni ska kasta dem!

Tävlingen pågår till den 15/4!

Informationsträff Måndag den 7 mars kl.18.oo

KerstinBoTorp i Svartlå

Vad säger den nya

Patientsäkerhetslagen?

rättigheter för alla patienter, anhöriga och närstående!

Nya

Anhörigstöd.

Den nya tjänsten vid Bodens kommun, "anhörigkonsulent". Information om hjälp till anhöriga.

Kan man få både hemtjänst och hemsjukvård i vår bygd?

Distriktssköterskan Karin Mogemark informerar.

Vilka planer finns för sjukvården i Edefors området?

Länschef för Primärvården, Carl Johan Westborg informerar.

Hur fungerar Hörselvården?

Information om "uppdraget att föra dialog med de boende i Edeforsområdet", / Programberedningen.

Kaffeservering

..

.med någonting gott till!. Självkostnadspris!. / Bosse med "serveringspersonal".

Alla med hörselnedsättning inbjudes speciellt!

Vi har fungerande hörslinga i salen! Vi kommer att ha

"Skrivtolkning"

på skärm under hela mötet!

Välkomna alla!

till en ”vår-vinterträff ” med spännande information!

Hälsningar Kerstin Hübinette

Missionskyrkan Mars 2011

Varje tisdag kl. 10-13 Liten och stor. Öppen förskola där barn och vuxna möts.

6 mars kl. 11 Församlingsmöte 20 mars kl 11 Gudstjänst i Storklinten. Se Edefors församlings annonsering 31 mars Bibelsamtal i Församlingshemmet, Harads.

Årsmöte i Nornan 9/3 kl. 18.30

/Cisen

Utdelare av Byanytt april är:

Filadelfia

Företagshotellet Tanken är fortfarande till salu!

Svartlå Sandträsk Ekonomiska Förening (SSEK) arbetar vidare mot nya mål och därför säljer vi vårt affärskoncept ”Företagshotellet Tanken med fastighet” I dagsläget finns hyresavtal med ett antal företag/föreningar Huset är renoverat, bland annat: Installerat pellets panna med bulkförråd Målat snickerier, målat väggar och tak, tapetserat kontor, bytt flertalet golv, sprutlackerat köksluckor, renoverat fönster, målat grunden, grusat uppfart och parkering.

Huset är även fotograferat med värmekamera och bilder finns att tillgå.

För mer information samt prisnivå hör av er till SSEK: Jan Öhrvall 070-395 40 20

Filadelfia Mars 2011

Onsdag 9/3 kl. 13.00.

Dagträff med besök av Marianne Wennstig från sjukhuskyrkan.

(Bredåker Filadelfia)

Söndag 13/3 kl. 11.00.

Församlingsmöte med Mats och Carina.

(Bredåker Filadelfia)

Lördag 19/3 kl. 18.00.

Kvällsmöte med Mats. (Bredåker Filadelfia)

Söndag 20/3.

Enligt uppgift Gudstjänst i Storklinten.

Lördag 26/3 kl. 18.00.

Kvällsmöte med Mats. (Svartlå Filadelfia)

Torsdag 31/3 kl. 18.30.

Bibelsamtal.

(Harads församlingshem)

Tisdagen den 8 Mars är det fettisdag och internationella kvinnodagen!

Yngves hörna...

I det här numret gör Yngve sin sista hörna då han går vidare mot nya projekt. Jag vill ta tillfället i akt att tacka honom för allt jobb han lagt ned med att efterforska, sammanställa, författa texter och scanna gamla foton! Om jag inte har räknat fel så har hörnan funnits i snart 5 år… Den som vill fortsätta ta del av Yngve historier från förr samt få en grundkurs i bondska så kan jag tipsa om att ”adda” honom på Facebook ;) hälsningar Maria S.

OJS 2

Petter Olof och Märtas yngsta barn Karl "Kalle" hämtade sin hustru i N:e Svartlå hos Axel Nilsson, Axelina. Karl och Axelina gifte sig och flyttade in i stora rummet hos Karls bror, Emil. Där föddes de tre första barnen, Margit f.-15, Thorsten f.-17 och Berthold f.-20. I slutet av 1910-talet började Kalle bygga ett en och ett halv planshus, några hundra meter öster om sitt föräldrahem. Senare byggde de även en ladugårdsbyggnad med höhus, stall, gödselhus och vedbod. En bagarstuga uppfördes i början av 1920-talet. Karl köpte på södra sidan av älven ett skog- och jordbrukshemman.

Det var jordbruksarbete som var den huvudsakliga sysslan för Kalle, men som jag nämnt, tröskade de och spelkade takstickor åt folk i bygden. OJS- karlarna var även duktiga stenhuggare. De plogade vägar i bygden med träplogar som drogs av hästar. Thorsten har berättat att de plogade vägen till Degerträsk på södra sidan älven. De lät tillverka en färja hos August Andersson i S:a Svartlå, som de använde för att färja över kor och hästar till de inköpta hemmanet. Korna fanns på andra sidan en tid under sommaren. När det var mjölkdags tog folket båten och rodde över kväll och morgon. När de skulle färja över hästarna, bjöds de under turen på krossad havre i tornistrar. Efter en tid visste hästarna vad som var i görningen. de visade tornistrarna De släppte hästarna, som genast sprang ned till färjan. Vid ett tillfälle hade en häst blivit rädd i färjan och började hoppa och sparka, men Kalle hade kunnat få hästen lugn och färden gick vidare. Färjan roddes med var sin åra, men när det blev oroligt fick den ene ro, vilket var mycket svårt i den hårda strömmen i älven.

Thorsten, Berthold o Margit, fick i tidig ålder börja hjälpa till i arbete kring gården. Thorsten lärde sig mjölka, vilket inte var vanligt på den tiden att man gjorde. De grävde djupa brunnar vid ladugårdarna, ned till 16 m var den brunn som Emil grävt, Så småningom gick inte vattnet att använda, så de började köra vatten från älven till djuren, De drack också själva av vattnet. På senare tid drogs en ledning ner till älven och de fick hjälp av den dykare, Birger Poromaa, som fastgjorde bottenventilen på djupet ca. 20 meter från land. Ett pumphus byggdes och nu kunde de skruva på kranarna i både ladugård och i huset. Karl o Axelina fick ytterligare en son, Bengt som föddes 1932. Släpräfsan och slåttermaskinen kom till hjälp för bönderna i bygden. Hjulräfsan hade inte nått bygden, men Berthold som var framsynt hade diskuterat om inköp, men inte nämnt något till Kalle. En dag beställde han en sådan. När den kom var Kalle inte glad. Han menade att den tog inte upp allt hö, vilket de behövde. Nåväl, Berthold spände för hästen och började köra runt på ägorna och Kalle gick efter honom med en handräfsa och tog ihop det som lämnades . Nyttan för Kalle var att han behövde inte samma ansträngning eftersom hjulräfsan tog upp det mesta. Jenny Larsson från Bovallen var piga i huset under en tid. I Avagården fanns en yngling, Herbert Hansén, som intresserade sig för henne, som jag tidigare skrivit gifte de sig och flyttade upp på övre våningen hos Kalle o Axelina. Där föddes deras 2 söner Gunnar f.-30 och Gottner f. -34. De bodde kvar där till 1936, sedan Herbert byggt ett hus uppe i byn. Margit lämnade OJS i slutet på 1930 talet, sedan hon gift sig med Hilding Eriksson från Vitå. De köpte ett hemman av "Häsch- Algon" Algon Hansson i Österby, tvärs över älven från OJS. De fick tre barn, Viola f. -40, Nils Erik f. 42 och Vincent f.- 49 Berthold lämnade arbetet på gården, började i skogsarbete, men även som betongarbetare i Havsträsk. Via brev hade han funnit en flicka från Husqvarna, hon hette Birgit. De gifte sig och flyttade in hos Kalle o Axelina. Här föddes deras 2 döttrar Solveig och Gerd. Berthold hade fått arbete vid SJ i Boden som snickare. I mitten på 1950-talet flyttade de till Hallsberg där Berthold fortsatte sitt arbete vid SJ Efter skolgången arbetade Bengt några år på Konsum i Svartlå. Han började sedan som snickare och arbetade många år åt Ruthström och Sundberg bygg i Boden. Bengt träffade Elsie Strömberg från Svartlå. De gifte sig på hösten 1954. De fick fyra barn Ulla f.- 56, Anders f. - 58, Ingrid f. - 60 och Kerstin f. - 63. Ulla avled endast 7 månader gammal. De bodde en tid på Konsum men flyttade upp till Kalles och bodde där fram till 1960 sedan Bengt byggt en enplansvilla uppe i byn

Thorsten blev kvar på gården med sina föräldrar. Han var en "allt i allo" människa, hjälpte Axelina mjölka korna, samt utförde allt övrigt arbete på gården. Kalle var en mycket arbetsam människa. Han var en duktig snickare. De släd och kälkmedar han tillverkade där snokarna var väldigt långa och branta, vältjärade, ett rent konstverk som jag ser det. Jag minns honom ute på backen där de hade sitt torvförråd, hur han vände på torven under sommarmånaderna, för att få den torr, som strö under djuren i ladugården . Kalle fick lämna detta jordelivet en vårdag 1964 och Axelina och Thorsten blev kvar på gården med djuren. Bengt hjälpte Thorsten med slåttern många år efter Kalles frånfälle. Vid ett tillfälle var Bengts son Anders med och Bengt lät honom köra hjulräfsan, men "Sand" blev rädd och och galopperade över vägen ner mot gården. Anders flög av efter vägövergången, men hästen fortsatte ner och tog med sig torkställningen och sprang mot stallet där hjulräfsan törnade i knuten och skakeln gick av. Bengt hade då hunnit ner och kunde ta fast "Sand”.

Axelinas hälsa började vackla: Hon var hemma under något år,men kom in på långvården i Boden, där Thorsten besökte henne ofta.Thorsten köpte en bil, en Volvo Amazon, för att kunna besöka sin mor vid varje tillfälle som gavs. Axelina avled på sommaren 1975.Thorsten blev ensam på gården, men hade djuren kvar till sommaren 1976.

Under hela sitt liv skrev han dagböcker, även en tid med stenografi samt dikter och prosa. Sedan han sålt djuren, fick han tid över för sitt skrivande. Han skrev om sina drömmar, som han antecknade på natten när han vaknade. Han hade block och penna vid sängen.

Våren 1979 talade Thorsten och jag om att starta en cirkel i "bondska". Han satte upp en lapp på anslagstavlan i byn och bestämde en tid, för att träffas hos honom. Ett tiotal intresserade kom till träffen och vi bestämde att fortsätta träffarna. Det var Thorsten som var den drivande kraften i Svartlå Dialektgrupp, som vi döpte den till. Under åren skrev han många pjäser kåserier och översatte sånger till bondska, Sommaren 1981 hade vi övat in "Ruskaby skola" på bondska och spelade den i Svartlå skola. Thorsten var verksam i Dialektgruppen, ända till sista året. Han avled den 21 februari 1990.

Bengt hade övertagit hemmanet, något år innan Thorstens bortgång. På sommaren 1990 började han rusta huset och byggde en panncentral o garage, med kulvert in i huset. Elsie och Bengt flyttade upp på hösten 1990. Bengt rev den långa gamla ladugården och byggde upp nytt hus, som förråd och traktorgarage. Bengt fick pension i mitten på 1990-tale , även Elsie fick sin pension en tid efter. Bengt var en mycket fysiskt stark människa och (flög) rask och noggrann i sitt arbete. Krafterna började avta för honom och han klagade på att han hade ont i ryggen. Gick till läkare och det var en cancerknut som var orsaken. Han frisknade till efter medicinering och kom igen en tid, men så gjorde sjukdomen återinträde i hans kropp. Bengt avled 6 augusti 2005. Elsie bodde kvar under två år i huset, men flyttade på hösten ned till Boden.

Anders hade innan Bengts bortgång övertagit hemmanet. Anders är gift med Gunlög Larsson från S:a Svartbyn Boden, De har fyra söner Nils, Tomas, Erik och Gunnar. De har bott på Gunlögs hemgård till för en kort tid sedan, då de överlät gården till Tomas o Evelina.

Nu står "OJS-Kalles" hus öde, men Anders håller ett vakande öga med teknikens hjälp.