Årsberättelse för föreningen Gamla Blackebergare avseende

Download Report

Transcript Årsberättelse för föreningen Gamla Blackebergare avseende

Årsberättelse för föreningen Gamla Blackebergare avseende verksamhetsåret 1 januari - 31 december 2013

1. Föreningens ändamål

Föreningen Gamla Blackebergare har till uppgift att befrämja kontakten mellan dem som gått i Blackebergs realskola/läroverk/gymnasium, att befrämja samarbetet mellan gamla elever, lärare och skolan och att lämna skolan verksamt stöd på olika sätt.

2. Styrelse och övriga funktionärer

Utsedda vid årsmötet 20 mars.

Styrelse

Peter Hellström, ordförande Bengt Palmlöf, vice ordförande Marianne Berggren, programaktiviteter Kerstin Eliasson, programaktiviteter Göran Folke, skattmästare Lennart Holmqvist, jubileer, medlemsrekrytering Marie Nehlmark Anne Marie Poignant, sekreterare Lena Rönnerfält, jubileer, programaktiviteter Hans Wolf, redaktör

Revisorer

Hans Säfwenberg, ordinarie Leif Armstrong, suppleant

Valberedning

Ragnar Persson. sammankallande Göran Blänning Thorleif Grinndahl Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval Omval

3. Styrelsearbetet

Styrelsen har under verksamhetsåret 2013 haft sex sammanträden. Arbetet har bedrivits inom fyra områden nämligen: o Programverksamhet o Rekrytering och stöd för jubileer o o Löpande kontakt med medlemmarna Samverkan med skolan I det följande redovisas årets arbete under dessa rubriker.

Programverksamhet

Under verksamhetsåret 2013 arrangerade föreningen sju egna program, inklusive årsmötet. Dessutom var medlemmarna välkomna till finalen i skolans retoriktävling och de tre föreställningarna av musikalen Hair i maj.

Årsmöte den 20 mars

Samtliga styrelseledamöter omvaldes. Efter årsmötet bjöd föreningen de närvarande på en eftersits i form av en lättare måltid i skolans matsal. Som vanligt blev det en trivsam samvaro med mycket prat och skratt.

Stockholms Stadshus den 10 april

Stadshuset är känt för många men flertalet stockholmare har sannolikt bara åkt förbi byggnaden. 32 av föreningens medlemmar fick denna aprilkväll dock möjlighet att bekanta sig med såväl festlokalerna, Blå Hallen och Gyllene salen som den arbetsplats huset också utgör för drygt 200 personer. Den varsamt renoverade Stadshuskällaren förevisades därefter och det ordnades en trivsam eftersits i restaurangens intilliggande Ragnars Skafferi.

Vandring i Södra Ängby den 22 maj

Onsdagen den 22 maj, som var en strålande försommarkväll, gjorde 35 Gamla Blackebergare en vandring i Södra Ängby med Per Haukaas som guide. Från tennisbanorna vid Färjestadsvägen promenerade vi till gräddhyllan på Ängbyhöjden, passerade journalistkvarteren kring Höckertsvägen och avrundade vandringen vid Södra Ängby skola med en tillbakablick på forntiden vid den ovanliga skålgropsstenen.

Som vid tidigare Södra Ängbyvandringar samlades vi sedan till en måltid hemma hos Hans Wolf i hans klassiska Södra Ängby-villa. Vi hade dessutom glädjen att få sjunga och hurra för värden som fyllde 75 år tre dagar senare. Ja, det var en uppsluppen, glädjefylld och fin inledning till sommaren och samtidigt en avslutning av Gamla Blackebergares programverksamhet för våren 2013.

2013 års Blackemästerskap i golf

Årets tävling spelades på Lindö Parkbana norr om Stockholm i strålande sommarväder den 19 augusti. Vi var 16 deltagare som mötte upp och det var i de allra flesta fall medlemmar som deltagit i flera år. Årets tävling vanns av föreningens kassör Göran Folke som lyckades skrapa i hop 32 poäng i poängbogeyn. Göran vann ju även för två år sedan. Tvåa kom Leif Weimer och trea Leif Armstrong, bägge hade 29 poäng. Längsta drive vanns av Leif Weimer och närmast hål priset togs hem av Arne Lindgren. Nästa år är det alltså dags att tävla ute på Ljusterö som är Görans hemmabana. 2014 års tävling kommer alltså att äga rum på Ljusterö GK den 22 augusti som är en fredag.

Riksdagshuset den 15 oktober

25 medlemmar deltog i visningen av Riksdagshuset på Helgeandsholmen, som invigdes 1905. Mellan 1971 och 1983 hade Riksdagen provisoriska lokaler i Kulturhuset vid Segels Torg, medan f.d. Riksbankens lokaler byggdes om och till. 1983 invigdes det nygamla riksdagshuset. Visningen inriktades på den konstnärliga utsmyckningen av Riksdagshuset. Efter visningen gick vi till Ristorante da Peppe, gamla Rudolfo, som vi blev så förtjusta i året innan när vi var där efter visningen av Riddarhuset. Vi fick en god och glad kväll.

Höstfesten den 15 november

Trots en viss konkurrens från play-off matchen mellan Sverige och Portugal inför VM i Brasilien, som sändes i TV samma kväll, var vi ca 60 förväntansfulla Gamla Blackebergare som samlades i skolans ljushall. Några talangfulla elever från skolans estetiska program med Sigge Strandell i spetsen underhöll musikaliskt till minglet. Vår ordförande Peter Hellström hälsade alla välkomna och delade sedan ut diplom till de sex duktiga elever som vann Blackebergs Gymnasiums Kunskapspris år 2013. De sex eleverna deltog även i middagen tillsammans med en av skolans rektorer, Jan Lysén, samt skolans bibliotekarie Sofie

Nilsson. Kunskapspriset som delas ut i det traditionella Nobelprisets sex kategorier initierades initialt av Sofie Nilsson och sponsras nu av Föreningen Gamla Blackebergare. Denna kväll serverade skolans restaurangchef Carlos med hustru Hanna en fantastisk libanesisk mezze bestående av ljuvliga smårätter följda av inte mindre ljuvliga efterrätter. Härligt var det! Kvällen avslutades med mycket prat och skratt fram till tolvslaget.

Mendelssohn på Konserthuset den 4 december

Decembermörkret och julstressen fick ett välkommet avbrott när Mendelssohns symfoni nr 3, Den Skotska , framfördes i Konserthuset av Kungliga Filharmonikerna under ledning av Mats Rondin. 24 medlemmar lyssnade till konserten och flertalet följde därefter med och några tillkom - till närbelägna Ristorante Serwitos Osteria för en riklig italiensk buffé .

Rekrytering och stöd för jubileer

Ett fortsatt arbete pågår för att informera om att föreningen finns och vi strävar efter en god kontakt mellan skolan, dagens elever och tidigare elever, för att öka medlemsantalet och för att bredda åldersrepresentationen bland medlemmarna. Det sker bl.a. genom information om verksamheten och programpunkterna på hemsidan och i medlemsbladet. Där informeras även om hur man blir medlem. När tillfälle ges, som vid den traditionella höstmiddagen och vid många av programaktiviteterna där ickemedlemmar deltar delas medlemsbladet ut för att värva nya medlemmar. Föreningen har likaså hjälpt till med adressframtagning och festtips till 50 årsstudentjubiléer. Föreningens syfte uppmärksammas också hos dagens elever i samband med att det vid skolans höst- och vårterminsavslutningar samt vid höstmiddagen delas ut retorikpris och olika stipendier i föreningens namn. Under 2013 har möjligheten för föreningens medlemmar att äta lunch i skolmatsalen den första tisdagen varje månad också medfört många spontana samtal mellan dagens elever och medlemmar.

Kommunikation med medlemmarna

Som vanligt har Medlemsbladet utkommit med två åttasidiga nummer, ett i början av februari och ett i början av september. Upplagan har varit 700 exemplar för att möjliggöra inte bara postdistribution till medlemmarna utan också spridning till bland annat deltagare i föreningens årsmöte, studentjubileer och övriga sammankomster och fester. I färgversion finns Medlemsbladet på vår hemsida. Där finns för övrigt samtliga 24 nummer som utkommit sedan starten 2002, dessutom ett femårsregister 2007. Det aktuella numret anslogs även i färgversion på föreningens anslagstavla i skolans skåphall vid uppgången till matsalen. Hemsidan www.gamlablackebergare.se har också möjliggjort snabb rapportering om de fyra skilda stipendier för skolans elever som föreningen numera arrangerar eller stöder och andra nyheter om föreningens och skolans verksamhet, inte minst föreningens program. Information och påminnelser om dessa, inklusive tisdagsluncherna, sändes regelbundet ut på e-post till de medlemmar som angett sådan.

Samverkan med skolan

På Föreningens hemsida står att vi har ett nära samarbete med skolan. Där står om våra ambitioner, men de bör kanske revideras, för de stämmer inte med dagens verklighet. När den

texten författades, för över 20 år sedan, deltog föreningen mer aktivt i skolans vardag. Medlemmar deltog som föreläsare på den så kallade Karriär-dagen som hölls varje vårtermin för avgångsklasserna. Enskilda medlemmar ibland också upp som ”hjälplärare” för att tillföra specialkunskaper inom olika områden. Även när det gällde att skaffa praktikplatser för gäststudenter från London och Paris, kunde Föreningen hjälpa till. Eftersom de flesta av föreningens medlemmar idag är pensionärer kan vi inte längre hjälpa skolan med sådana saker. Fortfarande har vi ett nära samarbete med skolan, men det sker på ett annat sätt. Idag består vårt stöd till skolan huvudsakligen och i ökad omfattning av ekonomiskt stöd.

Stipendier

Det första stipendiet, Sommarstipendiet, instiftades för ca 15 år sedan. På initiativ av föreningens dåvarande ordförande Lennart Walles delades det första Julstipendiet ut vid julavslutningen 2009. Sedan några år bidrar föreningen till andrapriset vid skolans retoriktävling. Föreningens senaste ekonomiska stöttning sker i samarbete med skolans föräldraförening: Skolans första rektor, David Thörnblom, såg till att skolans kurator hade en handkassa för att kunna hjälpa behövande elever med mindre penningbidrag utan något byråkratiskt krångel. Sedan den 1 januari har skolans kurator återigen denna möjlighet. Föreningen har under 2013 utökat stipendierna till skolans elever både vad gäller antal och belopp ganska väsentligt vilket är glädjande. Vårstipendiet uppgick som tidigare till 5000 kr men vi höjde andrapriset i retoriktävlingen till 4000 kr. Vi sponsrade Blackebergs Gymnasiums Kunskapspris med 6000 kr vilket var årets nyhet och kändes väldigt bra. Uppsatstävlingen gav ett väldigt stort gensvar, vi fick över 60 bidrag mot som mest drygt 20 tidigare. Detta medförde att vi ökade prissumman till 8000 kr. Totalt betalade vi alltså ut 23000 kr under 2013 mot 12000 kr året innan. Vi ser det som en önskvärd utveckling att betala ut så mycket det går utan att äventyra föreningens ekonomi. Förutsatt då att vi hittar lämpliga ändamål.

4. Medlemsantal

Vid verksamhetsårets utgång hade föreningen 328 medlemmar, varav 14 ständiga, 4 hedersmedlemmar och 2 juniormedlemmar.

5. Årsredovisning

Det gångna verksamhetsåret visar ett överskott. Såväl likviditet som soliditet är mycket god. Balans- och resultatrapport bifogas årsberättelsen,

6. Hemställan

Styrelsen föreslår att årsmötet godkänner föreliggande årsberättelse och fastställer årsredovisningen. Stockholm januari 2014 Styrelsen