Transcript Fransk fällning - Bland dun och fjun
!
Fransk fällning
!
!
En sammanställning av information kring sjukdomen funnen i litteratur samt på internet.
!
!
Veronica Halléus - 2014
!
!
!
!
VERSION 1 SIDA AV 15
Bakgrund !
3 !
Orsak !
5 !
Smitta & smittspridning !
6 !
Symtom !
6 !
Diagnos !
7 !
Behandling !
8 !
Kost och olika immunförsvarsstimulerande medel !
9 !
Alternativ behandling !
10 !
Omvårdnad av fågel som drabbats av fransk fällning !
10 !
Kan man förebygga fransk fällning?
!
11 !
Livet efter sjukdomen !
13 !
När det är dags att häcka igen… !
13 !
Sammanfattning !
14 !
Upp med hakan! !
14 !
Källförteckning !
15 !
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
Bakgrund
!
Fransk fällning är en märklig virussjukdom som smittar undulater vid tre veckors ålder. Det tycks som om viruset i sig, det sk. polyomaviruset, i sig är relativt ofarligt. Ett slumpmässigt utbrott hos ett häckande par förklaras sannolikt mer av immunförsvaret hos de individuella fåglar gentemot viruset, snarare än av att viruset skulle vara extremt aggressivt.
!
!
Sjukdomen har funnits länge, den uppkom redan under sent 1850-tal och diskuterades då av uppfödare i USA men namnet myntades under 1870-talet då problemet blev stort i de franska undulatfarmarna. Sjukdomsförloppet förbryllade många och man uppkom med många olika teorier om vad som kunde orsaka den. Bl.a. kvalster, stress, inavel, dåligt foder eller för unga föräldrar.
!
!
I Europa en mer kronisk form av sjukdomen är vanlig , medan i USA och Kanada en akut form av sjukdom med hög dödlighet är typiskt .
!
!
Under 1980 talet kom dock genombrottet, man hade hittat viruset BFDV (Budgerigar Fledgling Disease Virus) så fransk fjäderfällning är alltså en virussjukdom. Namnet till trots är det inte bara undulater som insjuknar, man har sett många fågelarter drabbas bland annat viltlevande parakiter. !
!
!
Många fåglar bär på viruset latent utan att det blossar upp, det verkar som att det behövs en utlösande faktor för att det ska visa sig. T.ex. stress, miljöombyte eller dyl. Kanske var det därför man i början trodde att det kunde vara anledningen till att fåglarna insjuknade.
!
!
Polyomavirus är ett relativt vanligt förekommande virus, även här i Sverige. Det anses bland annat orsaka så kallad fransk fällning hos undulater. Viruset tillhör familjen papovavirus dit också papillomvirus räknas. Papillomvirus orsakar bland annat godartade hudtumörer som ofta är vårtliknande i utseendet. Polyomavirus är ett relativt vanligt förekommande virus som tillhör familjen papovavirus. Infektioner orsakade av polyomavirus leder ofta till en akut allmän sjukdom hos unga fåglar.
!
!
Infektioner orsakade av polyomavirus anses generellt orsaka subkliniska infektioner (det vill säga de resulterar inte i synlig sjukdom) hos de flesta djur. Dock inte så hos fåglar där de ofta leder till en akut allmän sjukdom hos unga individer.
!
!
Hos undulater yttrar sig sjukdomen på flera sätt. I utländsk litteratur delar man upp polyomavirus i två varianter: Budgerigar Fledgling Disease (BFD) och French Moult (Fransk fällning). BFD är en mer akut sjukdom med högre dödlighet och fransk fällning har ett mer smygande förlopp med framförallt störd fjädertillväxt.
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
BFD är ofta dödlig för de drabbade unga fåglarna medan FM (franska fällningen) "bara" orsakar funktionshinder på grund av fjäderdräkt defekter. Det är dock de permanenta skadorna som den ”franska fällningen” orsakar i immunförsvaret hos den drabbade ungen som gör sjukdomen till en så pass allvarlig sjukdom. Infekterade ungar är känsliga för många andra allvarliga sjukdomar, särskilt klamydia och megabacteria, och dessa sjukdom kan om de sprids i en voljär få konsekvenser för hela fågelbesättningen. !
!
Hos undulater kallas sjukdomen ”Fransk fjäderfällning”. Den vara mycket lik PBFD med fjädermissbildningar som följd men i en del fall ger den plötsliga dödsfall bland ungarna i boet. De kan hittas döda med svullen buk eller visa neurologiska symptom innan de avlider. Alla individer brukar dock inte avlida utan en del ungar överlever men får bestående fjädermissbildningar. Det finns även de som tillfrisknar helt och hållet.
!
!
Man talar nu för tiden om två varianter av sjukdomen. Dels Fransk fällnig (BFDV) men också Avian Polyoma Virus (APV). APV har hög dödlighet och de flesta drabbade dör innan de blir 5 månader gamla. Fågelungar drabbade av APV utvecklas långsammare än friska ungar, deras inre organ drabbas och det är till följd av det som de avlider. Det är svårt att avgöra vilket en viss fågel lider av utan att de DNA-testas, symptomen liknar varandra mycket och kommer av samma virusfamilj (polyomavirus). Båda virusformerna kan bäras dolt av en tillsynes frisk fågel.
!
!
Alla individer brukar dock inte avlida utan en del ungar överlever men får bestående fjädermissbildningar. Det finns även de som tillfrisknar helt och hållet.
!
!
!
Om ungarna insjuknar efter det att de är 15 dagar gamla är chansen att de överlever mycket större och de utvecklar istället varierande grad av störd fjädertillväxt. Det är denna variant som är känd under namnet Fransk fällning. Oftast tappar de sina ving- och stjärtpennor och förlorar då i regel flygförmågan. Sådana fåglar brukar ofta kallas ”hoppare”.
!
!
Resultatet av ett polyomavirus infektion i en undulat beror främst på en fågels ålder när den är infekterad . Yngre fåglar drabbats hårdast . Då kan flera ungar dö inom loppet av några veckor.
!
Det är viktigt att veta är att inte alla ungar i en kull behöver vara smittade eller vara smittade och drabbade av samma svårighetsgrad av sjukdomen. Det är dock de permanenta skadorna som den ”franska fällningen” orsakar i immunförsvaret hos den drabbade ungen som gör sjukdomen till en så pass allvarlig sjukdom. !
!
Infekterade ungar är känsliga för många andra allvarliga sjukdomar, särskilt klamydia och megabacterios, och om dessa sjukdomar sprids i en voljär där det eventuellt finns andra fåglar med påverkat immunförsvar kan det få konsekvenser för hela fågelbesättningen i förlängningen.
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
!
!
Orsak
!
I regel ligger polyomavirusinfektioner latenta hos bärarfåglarna och blommar inte upp förrän i en period av stress för den fågel som bär viruset, såsom vid häckning. !
!
Ett utbrott av sjukdomen indikerar att fåglarna har ett sänkt eller på annat sätt påverkat immunförsvar. !
!
Möjliga orsaker till fransk fällning: !
Överföring av (latent) polyomavirusinfektion via krävemjöken.
!
Hårt avlade och/eller inavlade undulatstammar.
!
För många kullar per säsong, det vill säga mer än 2 kullar per par och säsong.
!
Användningen av artificiellt ljus för att framkalla avel under normal lågsäsong.
!
Undermålig kost med fel näringsvärde och/eller fördelning av vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyror (metionin) och fetter.
!
Dåligt uppmatat föräldrapar som har brister och/eller obalans av vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyror (metionin) och fetter. !
Bakomliggande sjukdom, vanligen klamydia eller megabacterios, hos föräldraparet sedan tidigare.
!
Röda kvalster. (Ovanligt i Sverige.) !
Dålig/eftersatt hygien och hantering av fåglarna.
!
För höga dammnivåer i rummet där fåglarna häckar. De stora mängder fjäderdamm som bildas i en voljär måste minskas till varje pris då det skapar en grogrund inte bara för fransk fällning utan även för andra luftburna sjukdomar såsom circovirus , klamydia, mykoplasma och staphylococker.
!
!
De sannolikt vanligaste orsakerna vid ett förstagångsutbrott: !
Föräldrapar som häckar för första gången och får årets första kull. (Årets första kull är mest benägen att smittas/få smittan/bli smittbärare.) !
Bakomliggande sjukdom hos föräldraparet, så som klamydia, megabacterios eller annan livsmedelsöverförd sjukdom.
!
Överföring av (latent) polyomavirusinfektion via krävemjöken.
!
Dåligt uppmatat föräldrapar som har brister och/eller obalans av vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyror (metionin) och fetter. !
!
De sannolikt vanligaste orsakerna vid ett andra- eller tredjegångsutbrott: !
Hårt avlade och/eller inavlade undulatstammar.
!
För många kullar per säsong, det vill säga mer än 2 kullar per par och säsong.
!
Dåligt uppmatat föräldrapar som har brister och/eller obalans av vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyror (metionin) och fetter. !
VERSION 1 SIDA AV 15
!
Bakomliggande sjukdom, vanligen klamydia eller megabacterios, hos föräldraparet sedan tidigare.
!
!
För höga dammnivåer i rummet där fåglarna häckar. (De stora mängder fjäderdamm som bildas i en voljär måste minskas till varje pris då det skapar en grogrund inte bara för fransk fällning utan även för andra luftburna sjukdomar såsom circovirus , klamydia , mykoplasma och staphylococker.) !
Smitta & smittspridning
!
!
!
Forskarna har just nu två teorier om huruvida vuxna fåglar kan drabbas och är inte alls ense. Den ena gruppen säger att endast ungar kan drabbas och blir då smittade av sina föräldrar redan i holken och på så vis förs sjukdomen vidare generation för generation. Den andra sidan säger att en bärare av viruset kan smitta äldre individer, men att de då inte tappar fjädrarna utan bara blir bärare av viruset. !
!
Faktum är att det mesta pekar på att det inte smittar vuxna fåglar, undulater över ett halvår har ett välutvecklat immunförsvar. Detta gäller om fåglarna inte sedan tidigare har ett försvagat immunförsvar av t.ex. ”Beak and Feather Virus” eller liknande.
!
!
De polyomavirus som infekterar fåglar anses inte kunna infektera människor eller andra däggdjur.
!
!
Viruset sprids både genom avföring, urinsyra, fjädrar och fjäderdamm samt via luften. Hos vuxna fåglar har man också observerat att viruset utsöndras i krävmjölken (det vill säga den mjölk som bildas i krävan hos undulathonan och som ges till ungarna) vilket leder till att ungarna infekteras redan under matningen. Hos undulater har man också kunnat bevisa smitta direkt till ägg och foster.
!
Symtom
!
Symtomen på fransk fällning varierar beroende på vid vilken ålder ungen exponeras för viruset och i vilken grundkondition den är i då.
!
!
En del ungar kan utvecklas normalt i 10-15 dagar och sedan plötsligt dö utan föregående tecken på sjukdom. Andra blir istället sjuka med symtom såsom blödningar under huden, uppsvälld buk och dålig eller onormal fjädertillväxt. Det har också rapporterats om neurologiska störningar i form av darrningar och okoordinerade rörelser av huvudet och nacken. !
!
Om ungarna insjuknar efter 15 dagars ålder är chansen att de överlever mycket större och de utvecklar istället varierande grad av störd fjädertillväxt. Störd fjädertillväxt hos VERSION 1 SIDA AV 15
!
undulater i denna ålder kan också bero på andra virussjukdomar vilket är bra att känna till.
!
!
Symtomen kommer oftast vid fem-sex veckors ålder då ungarna börjar lämna holken och flyga. Man ser då enstaka fjäderbrott eller tappade fjädrar från vingarna och/eller stjärtfjädrarna. Vid svårare fall ser man att de tappar de sekundära flygfjädrarna och i mycket svåra fall förlorar de nästan hela fjäderdräkten inklusive de små fjädrarna på magen. Graden av fjäderförlust avspeglar svårighetsgraden hos sjukdomen.
!
!
Ungar smittade innan femton dagars ålder: !
I de kullar där ungarna drabbas före femton dagars ålder drabbas av fler dödsfall. Viss ungar dör vid kläckningen, andra kläcks och utvecklas normalt i 10-15 dagar innan de dör plötsligt och utan förvarning. !
!
Dör i ägget.
!
Dör vid kläckning.
!
Svullen buk och störd tillväxt hos 10-15 dagar gamla ungar.
!
Blödningar under huden, dålig tillväxt av dun och fjädrar.
!
Neurologiska symtom så som skakningar, darrningar och okoordinerade rörelser av huvudet och nacken !
Plötslig död hos ungarna.
!
!
Ungar smittade efter 15 dagars ålder: !
Ungar som smittar när de är femton dagar eller äldre anses vara relativt resistenta mot sjukdomen. De dör sällan men uppvisar olika grader av kroniska fjäderavvikelser. !
!
Det är inte känt hur mycket viruset skadar immunförsvaret hos dessa äldre drabbade ungar. !
!
Många vuxna bärare av viruset har en kronisk förlust av flyg- och eller stjärtfjädrar. Även ”nötta” och ”bockade/böjda” stjärtfjädrar syns ofta hos vuxna bärare av viruset.
!
!
!
!
Var observant på tecken till blåmärken, blödning samt onormal fjäderutveckling hos ungarna. Plötslig död av en unge måste alltid tas på största allvar.
!
!
Det verkar finnas ett mönster i fjäderförlusten. De mest mediala flygfjädrarna faller av först och de fäller dessa symmetriskt från båda vingarna. Ofta går alla utom de två yttersta primära flygfjädrarna förlorade, dessa är de som först utvecklas och växer klart. Det är endast fjädrar som fortfarande är under utväxt som förloras vid fransk fällning, man kan se detta genom de blodfläckar som uppstår på de platser där fjädrar har fällts.
!
Diagnos
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
!
Diagnosen ställs dels genom sjukdomshistorien och symptomen men man kan även påvisa polyomavirus genom blodprov och med hjälp av ett PCR-test från kloak- och munhålesekret. !
!
Även en obduktion av en död fågel kan vara diagnostisk. !
Behandling
!
!
Så, vad ska man göra om sjukdomen är bekräftad? En mängd olika behandlingsprotokoll har föreslagits , från omfattande slakt till att ha en paus i avel genom att göra ingenting och låta fåglarna att bygga upp sin egen immunitet.
!
!
Det verkar som om att i de flesta välskötta voljärer och flockar utvecklar fåglarna med tiden en betydande naturlig immunitet mot viruset.
!
!
Utbrott av polyomavirus brukar vara svåra att begränsa och eliminera i en flock/voljär där avel pågår kontinuerligt, medan sjukdomen tycks vara självbegränsande i flockar/ voljärer där aveln istället pågår under de naturliga häckningssäsongerna.
!
!
Det finns två viktiga punkter att komma ihåg. !
!
För det första; ju äldre en fågel är vid tidpunkten för exponering av smittan desto mindre är sannolikheten att den blitt sjuk. !
!
För det andra; majoriteten av de vuxna fåglar som blir smittade förblir symptomatiska och är smittspridande i 4-6 månader innan de återhämtar sig och eliminerar viruset ur sitt immunssystem och därmed inte längre är smittspridande. Men! De vuxna fåglar som har burit viruset en gång kan huruvida alltid förväntas att infektera några av sina ungar vid en ny häckning och därför bör fåglar som en gång burit viruset aldrig häckas igen.
!
!
!
Den bästa ”behandlingen” är som vanligt förebyggande och förhindrande av smitta.
!
Eftersom det är ett virus finns det ingen effektiv behandling. Enbart vissa virushämmande mediciner finns att tillgå och effekten av dem i ett pågående utbrott är varierande. Troligen kan de dock minska virusets spridning men även detta diskuteras.
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
Om man ändå vill försöka att behandla, vilket endast bör ske i samråd med en kunnig fågelveterinär, är det
stödjande behandling i form av vätska och näring
samt
eventuellt antibiotika
för att förhindra bakteriella infektioner.
!
Naturligtvis gäller isolering av sjuka individer och en omedelbar desinficering av de saker samt ytor och burar där de vistats. !
!
Förslag till handlingsplan !
!
1. Identifiera och behandla den underliggande orsaken till immunsystemet har skadats hos häckparet .
viruset.
!
häckburen.
!
!
2. Identifiera samtliga infekterade fåglar samt fåglar med tecken till att vara bärare av 3. Dammsuga och städa ur allt damm, sand, underlagsmaterial och mat från holken samt 4. Desinficera holken, häckburen, mat- och vattenbehållarna, icke-porösa leksaker och sittpinnar samt rummet där aveln sker. Upprepa varje dag i fyra veckor. Använd t.ex. Virkon-S eller motsvarande då viruset är svårt att få död på.
fåglarna är kliniskt friska och icke smittbärande.
!
!
5. Kasta alla porösa objekt så som trä, naturfiber, rep etc och ersätt inte dessa förrän 6. Skilj ut de ungar och vuxna med tecken till fransk fällning från resten av flocken.
!
7. Plocka (dra ut) onormala och lösa fjädrar för att på så sätt stimulera nybildning.
!
8. Kontrollera fåglarnas avföring och urater för att försäkra dig om att fåglarna tillgodogör sig maten på ett riktigt sätt dagligen. Det skall inte förekomma några osmälta fröer, missfärgningar eller en avvikande konsistens.
!
9. Ge extra näringsrik och vitamin/mineral, animaliskt protein och energiberikad kost under pågående behandling samt upp till fyra veckor efter behandling.
!
10. Begränsa aveln till två kuller per avelspar/år. !
11. Separera häckande par från flocken till egen häckbur.
!
!
12. Separera olika arter av fåglar. !
13. Din fågelveterinär kan ytterligare råd om faktorer som påverkar en viss voljär unika situation samt vilken eventuell provtagning som kan utföras.
!
Kost och olika immunförsvarsstimulerande medel
!
• !
Flera immunförsvarsstimulerande medel har föreslagits för att hjälpa fågeln eliminera infektionen och kosten har stor betydelse för detta.
!
Pre- och probiotika. Finns att köpa för människor och till djur. Viktigt att preparatet inte innehåller laktos då fåglar är laktosintoleranta.
!
VERSION 1 SIDA AV 15
!
• • • • !
!
B-vitamin - Finns i kokt potatis, broccoli, gröna bladgrönsaker, linser, bönor, ärtor, squash och kan köpas som tillskott. Ett tips är att köpa ”Biotin" för hästar, 1 kg kostar kring 110 kronor och varar i en evighet.
!
Genom att lägga till kiseldioxid (finns t.ex. i gräs, bambu och fräkenväxter och i färdiga tillskott) till fåglarnas mat stödjer du fjädrarnas tillväxt på ett effektiv sätt. Diskutera doseringen med din veterinär. !
Metionin - Dålig fjäderdräkt och/eller långa ruggningsperioder samt gulaktiga näbbar kan visa på en kost som är fattig på den essentiella aminosyran metionin. Behovet av metionin tenderar att öka när ackumulerade halter av giftiga ämnen i kroppen ökar. Höga halter av metionin återfinns i sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, paranötter, ägg och linser. Större mängder metionin återfinns i spenat, potatis (kokt) och majs (kokt). Om man vet med sig att fågeln får i sig för lite metionin eller vägrar äta mat rikt på metionin kan man komplettera kosten med spirulina som är mycket rik på metionin.
!
Addera torskleverolja alternativt vetegroddsolja till den dagliga kosten.
!
Alternativ behandling
!
• • • • • • • !
Homeopatisk behandling kan vara ett alternativ eller komplement till sedvanlig behandling. Kontakta en homeopat för mer information. Följande preparat rekommenderas; Hypericum !
Sulphur !
Arsenicum album !
Nux vomica !
Selenium !
Carbo vegetabilis !
Calcaria carbonica !
!
• Baryta carbonica !
!
Källa: Holistic Care For Birds av David McCluggage och Pamela Leis Hidgion !
Omvårdnad av fågel som drabbats av fransk fällning
!
!
Den bur (eller voljär) där de drabbade fåglarna vistas måste anpassas så de inte kan klättra upp på för höga höjder då det finns en risk att de faller och då ådra sig allvarliga skador så som brutna ben eftersom de inte kan flyga. (En del fåglar kan dock ”sväva” ner på sina utfällda vingar.) !
!
Burgolvet bör vadderas av samma skäl. !
VERSION 1 SIDA 10 AV 15
!
Anpassa också buren så att det inte finns något där i som fågeln kan skada sig och sin sköra hud samt fjäderdräkt på. !
!
Drabbade fåglar är extra känsliga för kyla, drag och andra sjukdomar - se därför till att temperaturen i buren alltid hålls över 20 plusgrader och att de aldrig utsätts för drag eller på anats sätt riskeras att kylas ned.
!
!
Se till att all mat och dryck är inom räckhåll för fågeln!
!
!
Ha en värmelampa tillgänglig om någon unge börjar se väldigt trött och tagen ut.
!
!
!
Ha sk. ”Guardian Angel” hemma som du kan tillsätta i även välling för mycket tagna ungar. !
!
Om en unge är mycket tagen - ge dextros i vatten tillsammans med ”Guardian Angel” rakt i krävan alt. försök att försiktig hälla det i näbben. Efter en stund har den piggnat på sig så mycket att den orkar äta igen.
!
Kan man förebygga fransk fällning?
!
• • • • • • • • • !
Ja och nej. Svaret beror på vilken teori man lutar sig tillbaka på. Det bästa är att förebygga smittspridning genom att hålla en god hygien. Man skall hålla så rent och torrt man kan i holken så att inte ungarna slickar i sig eventuellt virus som kan ligga dold i springor i holken, eller att det ligger för mycket avföring i spånet som också kan innehålla spår av virus. !
!
Här är en lista med konkreta tips och råd för att förebygga fransk fällning !
Undvik att hålla undulater och andra papegojor (eller finkfåglar) i samma uppfödning. (Skilj på uppfödning och besättning!) !
Rengöring och noggrann hygien måste upprätthållas där fågelungarna hålls.
!
Blanda inte föräldrakläckta och inkubatorkläckta fågelungar i samma avdelning.
!
Använd nya handmatningssprutor och instrument till varje unge. Desinficera alltid dessa efter användning och undvik att doppa ned använda sprutor i maten igen.
!
Alla nya fåglar som inköps ska sitta i karantän i minst sex veckor och provtas för olika smittor. Fåglar som skeppas in från andra länder kan även transporteras i så kallat biosäkra burar för att undvika att de smittas under färden.
!
Tillåt inte obehöriga personer att komma in till fågelungeavdelningen.
!
Isolera alla fåglar med misstänkt sjukdom.
!
Ingen försäljning av icke avvanda fågelungar eftersom stressen i samband med flytten ofta kan leda till att sjukdomen bryter ut.
!
Desinfektion av burar, material och fågelungeavdelning rekommenderas vid ett utbrott. Endast vissa desinfektionsmedel har effekt på polyomavirus och den bästa effekten fås VERSION 1 SIDA 11 AV 15
!
• • • • • • • • • • • • • • om man först rengör manuellt med vanligt rengöringsmedel och borste och därefter desinficerar med t.ex. 70% etanol, diklorinlösning, kloraminer eller natriumhypoklorit (blekmedel). Viruset är mycket härdigt och tål mycket innan det förstörs. Hör gärna med veterinär om typ av desinfektionsmedel. Regelbunden rengöring och desinficering av häckbur/voljär minimerar nivåerna av virus drastiskt.
!
Minska trängseln och förbättra luftcirkulation (med hjälp av luftrenare som filtrerar virus ) samt öka hygienen. Detta leder till en minskad viral uppbyggnad och varje individ utsätts för en lägre virusexponering.
!
Vaccination – det finns vaccin mot polyomavirus utomlands. Vaccinet är inte 100% och bör endast användas efter noggrann övervägning och diskussion med en fågelveterinär.
!
Ju bättre fåglarnas allmänna hälsotillstånd är desto mer sannolikt är det att de inte bara rent kliniskt kan återhämta sig efter en smitta, det är också mindre sannolikt är det att misslyckas med att rensa virus och bli bärare. !
Mellan varje häckning är det också viktigt att man desinficerar holkarna ordentligt så att virus och bakterier försvinner ordentligt. Använd t.ex. Virkon-S när du desinficerar då viruset är mycket härdigt.
!
Utför provtagning från fågelungeavdelningen efter desinfektion för förekomst av polyomavirus.
!
Överbeläggning, dålig kost , och ineffektiv kontroll av parasitsjukdom ökar sårbarheten fåglarna till sjukdom i allmänhet .
!
Det är främst ungdomar och unga vuxna som sprider viruset och genom att sätta stoppa för all avel under 4 - 6 månader kommer alltid att resultera i en minskad förekomst av sjukdomen.
!
Försök att avla under ”rätt säsong” (våren och sommaren) så att det blir en så naturlig situation och miljö som möjligt för fåglarna utan att använda artificiellt dagsljus.
!
Pre- och probiotika. Finns att köpa för människor och till djur. Viktigt att preparatet inte innehåller laktos då fåglar är laktosintoleranta.
!
B-vitamin - Finns i kokt potatis, broccoli, gröna bladgrönsaker, linser, bönor, ärtor, squash och kan köpas som tillskott. Ett tips är att köpa ”Biotin" för hästar, 1 kg kostar kring 110 kronor och varar i en evighet.
!
Genom att lägga till kiseldioxid (finns t.ex. i gräs, bambu och fräkenväxter och i färdiga tillskott) till fåglarnas mat stödjer du fjädrarnas tillväxt på ett effektiv sätt. Diskutera doseringen med din veterinär. !
Dålig fjäderdräkt och/eller långa ruggningsperioder samt gulaktiga näbbar kan visa på en kost som är fattig på den essentiella aminosyran metionin. Behovet av metionin tenderar att öka när ackumulerade halter av giftiga ämnen i kroppen ökar. Höga halter av metionin återfinns i sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, paranötter, ägg och linser. Större mängder metionin återfinns i spenat, potatis (kokt) och majs (kokt). Om man vet med sig att fågeln får i sig för lite metionin eller vägrar äta mat rikt på metionin kan man komplettera kosten med spirulina som är mycket rik på metionin.
!
Addera torskleverolja alternativt vetegroddsolja till den dagliga kosten.
!
Att ge ordentligt med vitaminer, mineraler, proteiner och aminosyror (metionin) i uppmatningsfodret är helt enkelt en mycket god preventiv åtgärd.
!
VERSION 1 SIDA 12 AV 15
!
• • !
Om du tar in en ny fågel i flocken så bör denna hållas i karantän i minst 90 dagar och gärna träffa en veterinär i både början och slutet av denna period.
!
Är man uppfödare kan man förebygga sjukdomen genom att inte ta in nya unga fåglar i besättningen under häckningsperioden.
!
Livet efter sjukdomen
!
• • • • • • • • • !
!
De fåglar som varit infekterade är känsliga för många andra allvarliga sjukdomar, särskilt klamydia och megabacterios.
!
Den bur/voljär där de drabbade fåglarna vistas måste anpassas så de inte kan klättra upp på för höga höjder då det finns en risk att de faller och då ådra sig allvarliga skador så som brutna ben eftersom de inte kan flyga. En del fåglar kan dock ”sväva” ner på sina utfällda vingar.
!
Burgolvet bör vadderas av samma skäl som ovan. Detta kan du göra genom att lägga ett tjockt lager av tidningspapper, strö och mjukt bottenmaterial. Tänk på att byta ofta så inga bakterier hinner få fäste.
!
Anpassa också buren/voljären så att det inte finns något där i som fågeln kan skada sig och sin sköra hud och fjäderdräkt på. !
Drabbade fåglar är extra känsliga för kyla, drag och andra sjukdomar - se därför till att temperaturen i buren alltid hålls över 20 plusgrader och att de aldrig utsätts för drag eller på annat sätt riskeras att kylas ned.
!
Se till att all mat och dryck är inom räckhåll för fågeln!
!
Var extra observant på att fågeln faktiskt äter och dricker med tanke på dess nedsatta immunförsvar. Fåglar är bra på att ”luras” in i det sista när de är sjuka för att inte ”sticka ut” i flocken.
!
När fågelns grundläggande alt. ökade näringsbehov tillgodoses tar det 9-12 månader för att nya fjädrar och nytt, bättre dun att växa ut.
!
Många vuxna bärare av viruset har en kronisk förlust av flyg- och eller stjärtfjädrar. Även ”nötta” och ”bockade/böjda” stjärtfjädrar syns ofta hos vuxna bärare av viruset.
!
När det är dags att häcka igen…
!
!
Veterinär Cecilia Trägårdh skriver att en besättning som drabbats av polyomavirusinfektion i princip kan bli helt smittfri om man låter fåglarna vila under två häckningssäsonger. !
!
Häckning kallas fåglarnas reproduktionsperiod, från parningslek och parning till dess att ungarna kan lämna boet. En säsong är cirka 42 dagar (2,5 månader) och två säsonger motsvarar således cirka 5 månader vilket är den vila man rekommenderar efter ett utbrott av smittan innan ny häckning påbörjas.
!
VERSION 1 SIDA 13 AV 15
!
Det anses att viruset inte får möjlighet att föröka sig om inte fåglarna häckar. Då föds ju inga nya, unga individer som är mottagliga för sjukdomen. !
!
Att helt utesluta att viruset kan finnas kvar är naturligtvis mycket svårt men oftast uppträder inga nya fall när häckningen väl startas upp igen.
!
!
När det åter är dags att häcka efter ett uppehåll på två häckningssäsonger (cirka 5 månader) finns det några saker att tänka på; !
!
Avla aldrig på det par igenom som burit på smittan.
!
Avla aldrig på en en vuxen individ som burit smittan.
!
Avla aldrig på ungar som haft sjukdomen. !
Mellan varje häckning är det extremt viktigt att holkarna desinficeras ordentligt så att virus och bakterier försvinner.
!
Sammanfattning
!
1. Tillskott av animaliskt protein och vitaminer i kosten innan och under häckning.
!
2. Dra onormala och lösa fjädrar för att stimulera tillväxten. !
!
3. Begränsa uppfödningen till två kullar per avelspar och år. avkomma. !
förekomst av sjukdomen.
!
4. Häcka endast under ”naturlig häcksäsong” - d.v.s under vår och sommar.
!
5. Avla aldrig på individer som tidigare drabbats av fransk fällning eller fått en kull där ungarna drabbats av fransk fällning, detta då sjukdomen orsakar permanenta skador på nervsystemet och då de är smittbärare så skulle de överföra sjukdomen till sin 6. Det är främst ungdomar och unga vuxna som sprider viruset och genom att sätta stoppa för all avel under 4 - 6 månader kommer alltid att resultera i en minskad !
Upp med hakan!
!
• • • En positiv sak med att ha fått in fransk fällning i sin undulatflock är att när fåglarna får sina fjädrar tillbaka kommer det att finnas immunitet för framtida ungar i flocken så länge inga nya fåglar förs in i flocken strax före till strax efter häckningssäsongen, tidsmässigt rör detta sig om cirka 6 veckor före före första ungen kläckts till 3 månader efter den sista ungen lämnat holken.
!
Det faktum att sjukdomen (högst sannolikt) endast smittar ungar och inte vuxna fåglar är tacksamt i bekämpningen av denna komplexa sjukdom på så sätt att sjukdomen kan kontrolleras och förebyggs.
!
Eftersom polyoma är en sjukdom som bara drabbar riktigt unga fåglar behöver man inte vara orolig för utbrott om man har vuxna fåglar som inte häckar. VERSION 1 SIDA 14 AV 15
!
• • !
Drabbade fåglar kan ibland återhämta sig spontant vid första ruggningen som infaller inom 6 till 8 månaders ålder; dock kan
allvarligt
drabbade fåglar aldrig utveckla en normal fjäderdräkt.
!
Om ungarna insjuknar efter det att de är 15 dagar gamla är chansen att de överlever mycket större och de utvecklar istället varierande grad av störd fjädertillväxt. Det är denna variant som är känd under namnet Fransk fällning. Oftast tappar de sina ving- och stjärtpennor och förlorar då i regel flygförmågan. Sådana fåglar brukar ofta kallas ”hoppare”.
!
Kämpa på du som drabbats, det finns alltid hopp och du kan göra väldigt mycket själv för dina fåglar både innan, under och efter ett utbrott!
!
!
Källförteckning
!
❖ !
!
!
!
!
❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ !
!
http://www.melbournebirdvet.com/french-moult.aspx http://www.cageandaviarybirds.com/budgerigars/709-french-moult-%E2%80%93-why me.html http://talkbudgies.com/showthread.php?t=78620 http://www.49w.us/fm.htm http://www.soth.se/undulater.php/fransk_fallning/12 http://www.veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/polyomavirus-papegoja http://www.avianweb.com/frenchmolt.html http://birdhealth.com.au/flockbirds/budgerigars/exhfrench_moult.html http://edis.ifas.ufl.edu/vm043 http://www.undulatportalen.se/franskfallning.html SIDA 15 AV 15