Kungl. Musikhögskolan - Kungliga Musikhögskolan

Download Report

Transcript Kungl. Musikhögskolan - Kungliga Musikhögskolan

Natalia Kremska Foto: Åsa Norrby Usee

Kungl. Musikhögskolan

Konserter 23 september 2014 – 23 november 2014

Hösten på KMH

Alla konserter har

Fri entré

om inget annat anges

Välkommen till ett nytt läsår på KMH!

Hösten är sprängfylld med konserter, föreläsningar, festivaler och konferenser för musikälskare. Nästan varje dag står dörren öppen att njuta av symfoniorkester, folkmusik, jazz, körsång, kammarmusik och mycket, mycket mer. Programmet fylls ständigt på så håll utkik på vår hemsida så upptäcker du mer. Vårt nya campus håller på att ta form och vi har en provisorisk huvudentré på Lidingövägen 12. Dit kommer du genom att följa skyltarna längs med byggstaketet kring vårt nya campus. Varmt välkommen till Kungl. Musikhögskolan i höst!

KHM Jazz Orchestra och kvinnliga tonsättare.

Det här läsåret riktar KMHJO strålkastarljuset mot kvinnliga arrangörer och kompositörer. Först ut att leda orkestern är Kristina Aspeqvist, känd för sitt band Stockholm Vodou Orchestra.

Folk Voice Traditions

Folksång i fokus - konserter, föreläsningar och workshops 20-22 november på KMH

På Folk Voice Traditions får folksångare ta plats. Som folksångare är artist och pedagog ofta synonymt. Gehöret är det viktigaste verktyget och genrens pulsåder.På konferens presenteras tankar och idéer inom t.ex. konstnärlig forskning. Konferensen arrangeras av KMH tillsammans med NordTrad, ett nätverk för Musikhögskolor i Norden med utbildning inom folkmusik. Mer info kommer upp i konsertkalendariet på www.kmh.se

i november.

Accordeonfestival

Konserter, föredrag, ensemblespel 15 och 16 november Accordeonfestivalen går av stapeln i mitten av november. Den blandar vilt bland genrer och är till för alla åldrar och smaker. Kom om du är nyfiken på dragspelet som instru ment. Det bjuds på föredrag av Pasi Paanen om den finske dragspelaren Viljo Vesterin en, besök av Skånska Accordeonensemblen som även leder ensemblespel. Det kommer folk från hela landet, unga och äldre. För mer info se konsertkalendariet www.

kmh.se.

Sept

Frej Wedlund, kompostitör till KMH Symfoniorkester 10 oktober.

Okt

Nordisk musik för stråkar

Tisdag 30 september/12:30 > Stora salen Musik för stråkar av Sibelius, Grieg, Karkoff och Sörenson.

KMH Instrumentalensemble Dirigenter: Cecilia Martin-Löf, Alexander Nordwall och Magnus Torpp Larsson.

Folkmusikmåndag

Måndag 6 oktober/19:00 > Lilla salen Studenter och lärare från Institutionen för folkmusik framför musik på temat Arwidssons fornsånger.

Konsnärligt ansvarig: Susanne Rosenberg

Konsert med KMH Sångarensemble

Tisdag 30 september/18:00 > Maria Magdalena kyrka, Bellmansg. 13 Musik av Brahms, Britten och Badings m. fl.

KMH Sångarensemble Orgel- och dirigentstudenter från KMH

Lunchkonsert på Kulturhuset

Onsdag 8 oktober/12:30 > Kulturhuset Stadsteaterns bibliotek Studenter från KMH ger lunchkonsert i Kulturhusets bibliotek.

Dirty Electronics Ensemble & Royal Live Electronics

Fredag 10 oktober/19:00 Reaktorhallen R1, Drottning Kristinas väg 51, KTH Live- elektronikensemblen från Institutionen för Komposition, Dirigering och Musikteori gästas av dr. John Richards och hans Dirty Electronics Ensem ble från De Montfort University i Leicester.

Dirty Electronics

KMH Jazz Orchestra

Torsdag 9 oktober/19:00 > Lilla salen Afrikanska rytmer under ledning av Kristina Aspeqvist. Kristina har genom åren gjort sig mest känd för sitt band Stockholm Vodou Orchestra. Nu har hon utökat ensemblen och klär sina Afrikanska rytmer och kompositioner med ett 22 man starkt KMHJO.

KMH Symfoniorkester

Fredag 10 oktober/19:00 > Stora salen D.Sjostakovitj - Symfoni nr 5 E. Grieg - Konsert för piano och orkester i A-moll F. Wedllund - Half light on desolation.

Natalia Kremska - piano Dirigent: Katarina Andreasson samt student från institutionen från Komposition, Dirigering och Musikteori.

Klassisk onsdag

Onsdag 22 oktober/19:00 > Stora salen Konsert med studenter från Institutionen för klassisk musik.

Närmare info om konserten kommer upp på www.kmh.se i anslutning till konsertdatumet.

KMH på Oktoberstämman

Lördag 25 oktober/15:30 > Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, Uppsala Studenter vid Institutionen för folkmusik gästar Oktoberstäm ma i Uppsala och ger en konsert.

KMH Serenadensemble

Fredag 31 oktober/19:00 > Stora salen Instudering: Christer Johnsson Musik av Gounod , Walton, Berio, Francaix

Linn Persson - sopransaxofon

Nov

Folkmusikmåndag

Måndag 3 november/19:00 > Lilla salen Konsert med studenter och lärare från Institutionen för folkmusik.

Konstnärligt ansvarig: Mikael Marin.

Mozartserenader för blåsare

Tisdag 4 november/12:30 > A399

KMH Instrumentalensemble Dirigenter: Thomas Köll, Jonas Rasmussen, Malin Strömdahl och Martin Arpåker.

KMH Stråkorkester

Fredag 7 november/19:00 > Stora salen Musik av Sibelius, Teml, Bottesini och Grieg .

Jana Jarkovska - flöjt Johan Segerman - fagott Agata Kawa - violin Per Björklind - kontrabas Dirigent: Ola Karlsson

KMH Stråkorkester gästar Torsåker

Lördag 8 november/ > Torsåkers kyrka/18:00 Musik av Sibelius, Teml, Bottesini, Grieg .

Jana Jarkovska - flöjt Johan Segerman - fagott Agata Kawa - violin Per Björklind - kontrabas Dirigent: Ola Karlsson

KMH Stora Brass

Lördag 8 november/15:00 > Stora salen Musik av bl. a. Caens och Lloyd.

Niklas Dahlstrand - tuba Dirigent: Michael Lind

En kväll med bluegrass

Måndag 10 november/19:00 > Lilla salen Som en del av ett projekt om liveinspelning inbjuds du till en kväll fylld med bluegrass, musikglädje och en och annan historia.

Rebecka Roberts - mandolin, sång Anton Lindsjö - banjo, dobro, gitarr, sång John Bernström - gitarr Joakim Tidermark - gitarr, sång

Sonatiner för blockflöjt och piano

Tisdag 11 november/19:00 > Lilla salen Kvällens konsert består främst av engelska sonatiner från tiden kring andra världskriget för den ovanliga kombinationen block flöjt och piano. Musik av bland andra Walter Leigh och Lennox Berkeley.

Clara Guldberg Ravn - blockflöjt Leo Gavel - piano

Lunchkonsert med KMH

Onsdag 12 november/12:30 > Kulturhuset/Stadsteaterns bibliotek Johannes bjuder på ett program bestående av ny musik kompon erad för solovevlira av honom själv. Musik med influenser från svensk folkmusik, improvisa tion, modern musik för vevlira, och crossover.

Johannes Geworkian-Hellman - vevlira

Malin Gunnarsson - examenskonsert

Torsdag 13 november/19:00 Stallet, Stallgatan 7

“Jag öppnar ett fönster och kliver ut. Musiken ringlar fram som ett pärlband utan slut. Ett pärlband med många färger och former. Melodier liksom inpräntade i mig, dom följer mig och jag skapar nya. Knastriga inspelningar, gamla noter, ett piano spelar. Nogon ropar, ekot svarar. Känslorna fladdrar som en fjärilvinge.” Malin Gunnarsson

Nostalgikonsert/ Accordeonfestival

Lördag 15 november/13:00 > Lilla salen

Galakonsert/ Accordeonfestival

Söndag 16 november/15:00 > Lilla salen

Charlotta Grahn Wetter

KMH Jazz Orchestra

Torsdag 20 november/19:00 > Lilla salen Dirigent: Patrik Skogh.

Musik av Bob Mintzer.

KMH Symfoniorkester

Fredag 21 november/19:00 > Stora salen R. Schumann - konsert för cello och orkester K. Szymanowski - konsert för violin och orkester

Amalie Stahlheim - cello Charlotta Grahn Wetter - violin Dirigent: Fredrik Burstedt med student från institutionen från Komposition, Dirigering och Musikteori.

Klassisk Onsdag

Onsdag 12 november/19:00 > Stora salen Studenter från Institutionen för Klassisk musik ger konsert. Närmare info om konserten kommer upp på www.kmh.se i anslutning till konsertdatumet.

Amalie Stalheim Amalie spelar på en fransk cello från år 1890 byggd av Collin-Mezin

Clara Guldberg-Ravn

Tisdag 11 november/19:00 > Lilla salen Hej Clara! Hur trivs du på KMH och varför valde du att gå just här?

ämnen jag har, speciellt de olika lektionerna på mitt eget instru ment, är jag mycket nöjd med.

Det var mitt önskan om att studera för professor Dan Laurin som gjorde att jag sökte till hit. Jag är ifrån Danmark och var glad att kunde kombinera mina studier med att flytta utomlands. Jag har nu bott och studerat här i två år och är mycket glad för det. Jag trivs fint på skolan, men saknar, som många andra också, flera ämnen och lite högre krav. Men de Blockflöjt och piano är en ovanlig kombination, hur kommer det sig att du och Leo har valt att spela tillsammans?

Nej, blockflöjt och piano är inte den vanligaste kombina tionen. När blockflöjten hade varit populär i några hundra år försvann den mer eller mindre ur musiklivet - just när pianot blev ett av de mest använda instrumenten. Så pianot och blockflöjten har ingen gemen sam repertoar förrän efter första världskriget. Men den reper toaren, främst från England, är helt underbar. Det är fantastisk musik där båda instrumenten får sjunga och komma fram var och en och tillsammans. Det var intresset för den musiken som gjorde att Leo och jag fann var andra och började spela tillsam mans. Musiken man kommer få höra på vår konsert är mestadels sonatiner skrivit i England runt de två världskrigen.

Malin Gunnarsson

Torsdag 13 november/19:00 > Stallet, Stallgatan 7 Hur kommer det sig att folkmusik blev ditt musikaliska språk?

Det finns så många ingån gar i det här. Jag gick i en grym musikskola i min hemstad (Sandviken) under skoltiden som ofta hade gästbesök, bland annat av gruppen Quilty och folksångerskan Eva Rune. Det var via det som jag kom i kontakt med folkmusik. Jag har alltid gillat indie/alternativ akustisk musik, gärna sånt där som känns som att det är inspelat i ett garage istället för en studio. Då blev folkmusiken först ett ut stick från det, det har lite samma direkta uttryck, en skörhet och otrolig styrka samtidigt. Och sen tog det liksom över..!

Varför valde du att läsa på KMH?

Om jag ska vara helt ärlig var det framförallt för att få ha Gunnel Mauritzson som huvudlärare. När vi gjorde vår slutproduktion i gymnasiet använde vi musik från en pjäs som heter Volund där hon var med och jag kunde inte sluta lyssna på den där ski van och på henne. Sen förföljde det där mig under de år jag inte studerade utan gjorde andra saker, tills jag tillslut insåg att min själ dör lite om jag inte får hålla på med musik.

Vad har du för framtidsdröm mar som musiker?

Musik är en outtömlig källa som jag bara vill fortsätta ösa ur... om jag kan leva på det så är det en bonus ;)

Clara Guldberg Ravn Foto: Nya Guldberg Malin Gunnarsson Foto: Annica Reinikainen

Natalia Kremska

Fredag 10 oktober/19:00 > Stora salen Hej Natalia! Varför blev det piano för dig?

Att jag skulle börja spela piano var ganska självklart för mig. Min mamma är pianist och hon var den första som visade mig musiken och pianot. Pappa studerade på operahögskolan så musiken har alltid varit en stor del i vår familj. Jag kommer ihåg när min mamma övade hemma och jag och min syster var runt fyra-fem år gamla och dansade till bland annat Chopin och Brahms.

Hur kommer det sig att du valde att gå på Kungl. Musikhögskolan?

Jag valde att studera på Kungli ga Musikhögskolan eftersom jag alltid velat studera i Stockholm, där Mats Widlund, min nu varande pianolärare undervisar. Jag är väldigt nöjd att jag valde Kungliga Musikhögskolan.

pianokonsert i a moll op. 16 med KMH-symfoniorkester.

Vad har du för framtidsdröm mar med musiken?

Jag vill jobba med musiken och att spela både som solist och kammarmusiker är min plan. Kanske starta någon kam marmusikfestival också.

Vad kommer vi att få höra på konserten?

Jag kommer att framföra Grieg F Entré Hus F Porttelefon eller kod Löjtnantsgatan 21

Så här hittar du till oss

Ny huvudentré Entré konsertsalar Lidingövägen 12 A8 A1 A2 A6 A4 A A5 Byggarbetsplats E Valhallavägen Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Lidingövägen 12 Box 27711 SE-115 91 Stockholm Sweden +46 8 16 18 00 Tel +46 8 664 14 24 Fax [email protected]

www.kmh.se