Här - Znollk - Chalmers tekniska högskola

Download Report

Transcript Här - Znollk - Chalmers tekniska högskola

NollKoll

2012

Automation och Mekatronik

www.abb.se/lagspanning

www.znollk.se

Maskinsäkerhet

Produktfamilj Jokab Safety

2

Välkommen till Z

Det är nu nära ett år sedan jag själv var i dina kläder och knappt kunde bärga mig för att det snart skulle bli min tur att få börja min tid på Chalmers. Jag kommer ihåg första dagen på Götaplatsen och hur jag snart insåg att det skulle öppna sig mängder av möjligheter för mig.

Framför dig har du fyra veckor, om du vill, av möten med nya, trevliga människor, aktiviteter, fester och förhoppningsvis fint väder! Nollningen är ett perfekt tillfälle att kanske hitta någon av din framtida nära vän eller bara en riktigt bra labbkompis att ha under de kommande åren. Och det är vi i ZØK12 som ska se till att just din nollning blir den allra bästa någonsin.

Halva sommarlovet har nu gått och det finns antagligen miljoner saker att hinna ordna innan skolstarten. Man ska hinna hänga med polare, jobba in pengar för att slippa leva på nudlar resten av året och repetera matten man har fått hems kickad till sig, för den är viktig! Så försök se till att göra dig av med alla tråkiga måsten innan du tar dig till Götaplatsen och din första dag på Chalmers, de skulle bara ta en massa tråkig tid från pluggande och den bästa nollningen någonsin. Och bara tanken på att du som blivande Z-nollan, med fullt upp, kommer att ta dig tid och läsa igenom denna skrift får mitt Redaktørshjärta att bulta lite extra hårt och mycket! Jag vill även passa på att göra reklam för våran fantastiska hemsida, http://znollk.se, där du kan hitta mängder av matnyttigt!

Ta nu hand om dig och resten av ditt sommarlov, och se till att vila ut ordentligt! Så ses vi den 21 augusti!

//Farfar, Redaktør ZØK12

Innehållsförteckning Vad är nollning? 4 Zektionshanbok Chalmersspexet BOB Generalen har ordet 5 Frågetecken? Z ? ZØK12 Nollaktiviteter Mottagningskommittén Programledning Chalmers Studentkår Tentamensguide Den Heliga Nollbrickan Lucky Luke 25 26 26 27 6 8 14 21 22 Karta Zektionskommittéer Ny på Chalmers Från C till Z Hjälp! Zittningsregler Ramsor och sköna beats Nollans kom ihåg Kontakt Tack 28 29 30 33 57 58 59 42 45 50 52 56

Z:s NollKoll 2012 skickas till alla antagna till Automation och Mekatronik programmet på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Upplagan är 200 st. Ansvarig utgivare och redaktör är: Matilda Rosander, tel: 073-3705006 Som chalmerist får du nya värderingar. Högst upp på din önskelista kommer stå...

3

Vad är nollning?

Nollning är ett ord som kan tolkas på lika många sätt som det finns Nollan varje år. Här vill vi i ZØK, Z-sektionens Nollningskommitté, dock framföra vår och Z-sektionens syften med just er Nollning. Vi vill att Nollan ska lära känna och skaffa sig vänner bland sina kurskamrater. För er som inte kommer från Göteborg blir era klasskamrater det första sociala nätverk ni bygger upp här. Ta vara på varandra!

Några av de personer ni lär känna under Nollningen kommer att bli era vänner för resten av livet. Syftet med Nollningen är även att Nollan ska lära känna Chalmerslivet och komma igång med sina studier på ett bra sätt. Samt bekanta sig med den vackra staden Göteborg på Sveriges framsida. Nollningen karakteriseras av ett rasande tempo och så mycket kul att du inte hinner med någon hemlängtan. På baksidan av Nollkoll finns ett nollschema. Bakom alla mer eller mindre suspekta rubriker döljer sig alltid detta seriösa syfte, att Nollan ska få i sig av Chalmersandan.

4 Vi kommer även att berätta lite mer ingående om aktiviteterna längre fram i NollKoll. Lägg även märke till att vissa aktiviteter har som syfte att försöka kombinera studier med fritid. Plugga är inte bara ett tråkigt måste, gör det istället med dina kompisar och ha kul på köpet! Ta nu vara på Nollningen, och var med på så många aktiviteter du kan. Det du nu har framför dig kommer troligtvis att bli det roligaste du någonsin har varit med om. Med dessa ord hoppas vi nu att eventuella gamla förutfattade meningar om Nollning som någon förnedrande elakhet, förkastats. Nollningen är till för DIG och ALLA! Vare sig du gillar att festa eller ej, just gått ut gymnasiet eller kommit på att återvända till skolbänken på äldre dar. Sammanfattningsvis vill vi att Nollan ska bli en lycklig Chalmerist!

...en brödrost att steka fiskpinnar i...

Generalen har ordet

Gratulerar och välkommen till Chalmers och oss på Z. Av alla som sökt är du en av de utvalda som kommer att få kalla sig Z-teknolog. Du är, eftersom du fått denna skrift, antagen till civilingenjörsprogrammet Automation och Mekatronik. Varför programmet och sektionen kallas just Z kan du läsa om senare i NollKoll.

Jag är general för årets Nollning tillika ordförande i Zätas Nollningskommitté, ZØK. Jag är ytterst ansvarig för din Nollning och det som händer under dina fyra första veckor här på Chalmers. Några förmaningar från mig till dig, som jag tycker du bör hålla dig till är: -En Nollbricka ska bäras med stolthet. Den ska vara grå, välgjord, ren och lukta gott. Under dygnets alla 24 timmar har man den på sig, oavsett klädsel, alltid ytterst. Det ska synas att du går på Chalmers och Z, för det är något att vara stolt över.

-Chalmerister är väldigt omtyckta i Göteborg och du som Nollan med Nollbricka runt halsen är en representant för Chalmers och Z-programmet. Därför är det oerhört viktigt att du, precis som alla andra Chalmerister, uppträder snyggt och städat i alla sammanhang! Nollningen som stundar är till för dig och ingen annan. -Ta vara på denna chans att lära känna många intressanta, spännande och roliga människor. Vissa kommer att bli dina vänner för livet. En gång i tiden blev även jag nollad och jag kan varmt rekommendera att delta i så många aktiviteter som möjligt. Det gjorde jag och det har gett mig många härliga minnen. Hade jag chansen hade jag nollats en gång till.

-Räkna matte! Jag vet att det låter tråkigt, men det är verkligen jättebra. Räknar du igenom det bifogade mattehäftet och känner att du har hyfsad koll på dess innehåll kommer du att märka det till hösten. Allt blir så mycket enklare och smidigare, för det kommer att gå undan. Detta är inte något som bara jag tycker utan nästan alla Chalmerister delar denna åsikt och många ångrar att de inte räknade igenom häftet innan skolstarten. Sist skulle jag vilja säga att, innan du börjar med matten, läs igenom denna fantastiska skrift minst en gång. Glöm inte heller att på tisdag den 21 augusti kl. 08:30 på Götaplatsen börjar äventyret, ses där!

Klart slut.

Henrik ”Retro” Johansson ...att få HP:s senaste miniräknare...

5

¿Que Z?

Z är bokstaven som betecknar programmet Automation och Mekatronik här på Chalmers.Logiskt hade kanske varit att kalla utbildningen för A helt enkelt, men A var redan upptaget av arkitekterna. Valet föll då, helt naturligt, på bokstaven Z som lär ha ansetts som en fräck bokstav. Dessutom representerar Z de komplexa talen samt finns det, en film från 1969 som heter Z, Z är även Namnet på en nu nedlagd tidning, Länsbokstav för Jämtlands län, ett datorspel från 1996, nationalitetsbeteckning för motorfordon från Zambia, flera Z i rad ,”Zzzz”, används även ofta som beteckning för snarkning i tecknad serie. Vad allt detta nu kan ha med bokstavsvalet att göra...

Vi ska krångla till begreppen lite till. Utbildningsprogrammet Automation och Mekatronik lyder under utbildningsområdet Maskinteknik, Automation och Mekatroik och Teknisk Design. Teknologsektionen Automation och Mekatronik däremot är en del av Chalmers studentkår. Sektionen drivs av Z-teknologer, och studerar du vid utbildningsprogrammet blir du automatiskt medlem i sektionen. på sektionen finns en mäng kommitéer, som till exempel ZØK.

Z-programmet som till en början hette Automatiseringsteknik startades 1986 av legenden Bengt Erik Bengtsson, även kallad BEB. Denne man brukar hyllas av teknologer bland annat vid sittningar med en egen sång. Tyvärr är det en allt för komplicerad sång som sjungs i någon form av tvåstämmig kanon som gemene Z-student föga behärskar.

Först var Z ett mycket litet utbildningsprogram. Det togs bara in 30 studenter om året. Z var en lillebror till Maskinarna (M). Siffran ökade dock till 60 och senare till 90. Numera tas det in ca 100 nya fräscha Z-teknologer om året. Den här ligan är det nu alltså din tur att delta i.

6 Välkommen i gänget!

...ett liv...

Maskinsäkerhet Produkltfamilj Jokab Safety Bäste Nollan!

Vi är med är med och finansierar nollningen för att vi tycker att den är viktig för att du skall trivas på Chalmers. Flera av oss har tidigare studerat på Chalmers och vi hade själva otroligt kul under nollningen och träffade vänner som vi fortfarande umgås med!

Naturligtvis vill vi nu passa på att informera om vad vi gör på ABB Jokab Safety. Det kan vara en intressant arbetsplats för dig i framtiden och du kanske även kommer att söka examensarbete och/eller sommarjobb hos oss. Jokab Safety startade i Sverige år 1988 och blev 2010 en del av ABB. Att utveckla innovativa produkter och lösningar för maskinsäkerhet har varit Jokab Safetys affärsidé sedan starten och det fortfarande. Vår ambition är att göra det enkelt att skapa säkra arbetsplatser genom kunskap, produkter och lösningar för produktionsvänlig säkerhet. Vi är marknadsledande inom vår bransch i Norden och representerar Sverige i standardiseringsorgan för maskinsäkerhet. Våra produkter finns över hela världen och genom att ABB AB har lokala kontor utspridda i alla världsdelar. Säkerhetslösningar krävs inom flera områden för att det inte skall inträffa några personskador. Vi levererar allt från en skyddslösning till komplett installerade skyddssystem för enskilda maskiner eller hela produktionslinjer. Vi har ett komplett program av säkerhetskomponenter som hela tiden förnyas med innovativa produkter som gör det lätt att bygga skyddssystem. Produktutveckling sker på våra kontor i Sverige. Några av våra produkter: - Säkerhets-PLC med dubbla processorer för säkra stopp, hastighetsövervakning, mm - Givare som känner av när någon kommer för nära en farlig maskinrörelse - Säkra manöverdon för styrning av maskin - Mjukvara för programmering, maskindiagnos, skyddslayouter mm Vi har möjligheter till exjobb och projektarbeten inom: Automation, Mekatronik, Mekanik/Konstruktion, Data/IT, Marknad och Design För mer info se våra hemsidor eller kontakta oss via mail eller telefon!

Hälsningar ABB Jokab Safety www.abb.se/lagspanning.se

www.jokabsafety.com

[email protected]

0300-675900 ABB Jokab Safety har kontor i Kungsbacka, Malmö, Stockholm, Bankeryd och Västerås.

8

ZØK12

Vi i ZØK12 består av en grupp på sju stycken Z-studenter som fått uppdraget att ro i hamn årets Nollning som den bästa någonsin! Så vi har under vårterminen ordnat och fixat för att sätta ihop ett zchema över de fyra första veckorna av skolan som förhoppningsvis ska innehålla något för alla! Under Nollningen kommer vi att finnas där för Nollan och svara på alla möjliga frågor som kan tänkas finnas, kom ihåg: det finns inga dumma frågor! Meningen är du efter Nollnigen ska ha full koll på livet omkring och på Chalmers. Bland annat kommer du veta var man hittar billigast och bäst mat, hur man loggar in på Chalmers nätverk och var hörsalsvägen ligger.

När du kommer till Götaplatesen den 21/8 ska du se till att leta upp någon eller några tokigt znygga gubbar eller gubbor i vackra grå Overaller, schneidiga pilotbrillor och vita scarfs. För dessa är garanterat en del av ZØK, och de kommer då att guida dig vidare och se till att du hamnar på rätt plats vid rätt tid. Om du bara tar dig tid att läsa NollKoll kommer du att finna mången av de svar du sökt, men om de mot förmodan inte skulle besvaras, eller om du bara är liten sugen på gött snack, så kan du alltid ringa eller skicka ett mail till någon i ZØK. Obesvarade frågor kan även bli besvarade på hemsidan, som kommer vara din bästa vän under Nollningen. Där finns många nyttiga länkar, till exempel till CSN och bostadsförmedlingen. Hemsidan kommer ständigt att uppdateras under hela Nollningen och förmedla viktig information, så håll koll! Väl mött på Götaplatsen 21 augusti!!

// ZØK12 PS. På hemsidan kommer du att hitta nollenkäten som är väldigt viktig för både våran och DIN egen skull. Den finns till för att vi ska kunna göra Nollningen bra för just dig. Viktigt att poängtera är det är endast ZØK12 som kommer att få ta del av din nollenkät.

DS.

PPS. Om du vill köpa biljetter till ett reducerat pris till alla evenemang under nollningen får du betala den frivilliga nollningsavgiften.DDS.

KONTAKT:

Hemsida: http://znollk.se

Mail: [email protected]

Journummer: 072- 511 99 47 ...ett sabbatsår...

ZØK12

...tid till att tvätta..

9

ZØK12

General

ZØK:s kontakt inom programmet, kåren och övriga kommitéer står vår egen general Henrik ”Retro” Johansson för. Han ser till så att övriga ZØK sköter sina uppgifter, gör man inte det så är det bäst att man passar sig... Tack vare sin pedantiska ådra kommer han att se till att hela Nollningen blir perfekt, och den som försöker stå i vägen för detta får hålla sig i skinnet, för det finns ingen som vill känna på Retros vrede. Men Nollan som sköter sig ska inte frukta, för han är hård men även rättvis.

10

Kazzør

Hämtad från småland kommer Albin ”Danwin” Goodwin, han är årets kazzør i ZØK. Hans typiska småländska temperament gör honom till den perfekta kazzøren, vem har inte hört ut trycket ”Snål som en smålänning”? Han är även vice Hizzmaskinist.

Det är alltså Danwins uppgift att se till så det finns pengar i kassan när ZØK har kommit på ett nytt upptåg åt Nollan. Och det finns få som kan räkna pengar så som han. Så den som försöker stjäla kassan eller ur den får akta sig väldigt noga, för det kommer väcka Danwins mörkare sida.

Under ytterst speciella tillfällen kan Danwin släppa lös sina hoppsteg, den Nollan som faktiskt får uppleva detta kan skatta sig väldigt lycklig...

...passerkort till mellandörren...

ZØK12

Den Nollan som är sugen på någon typ av mat eller dryck under en tillställning bör vända sig till ZØK:s øhlchef Markus ”Thor” Hammarsten. Det är nämligen han som ansvarar för all typ av föda under Nollningen, och han kommer inte att lämna någon Nollan missnöjd under en zittning.

Honom kan du även att känna igen på hans följeSlagare, Øhlner, som han bär i sitt bälte under hela Nollningen. Nu undrar kanske Nollan vad han ska med en sådan till, och den som det visste! Inga otyg kommer iallafall att utföras med den, så var inte rädd. Thor kan verka hård, men han tycker om alla Nollan.

Terapeut

Terapeuten i ZØK heter Petter ”Izak” Isaksson och är den av oss som är bäst kompis med alla phaddrar. Han är den som är mest högrest och kanske kan se mest skräckinjagande ut, men finns det en Nollan som verkar missnöjd på något vis kan du räkna med att Izak kommer vara på plats först av alla.

Ser du någon med en lila elefant i fickan vet du att det är terapeuten. Kurt som elefanten heter gillar att bli gullad med lite granna då och då. Men skulle Nollan vilja klappa lite är det absolut tvång på att fråga först, Kurt är det finaste Izak har...

...ett eget kök...

11

ZØK12

Infochef

Från de djupaste av skogar i Värmland kommer Joel ”Birk” Heinerud. Han har till huvuduppgift att informera Nollan om var denne bör befinna sig vid vilken tidpunkt. Tack vare hans uppväxt i skogen, med mil till närmaste granne har han utvecklat en förmåga att skrika helt otroligt högt och få vem som helst att lyssna till hans klara och rena stämma.

Birk är den som kommer att uppdatera den ofantligt viktiga hemsidan dagligen, där kommer Nollan hitta allt den behöver veta om kommande aktiviteter. Med posten som infochef följer även en titel i form av förste Hizzmaskinist.

12

PR-Zchäf

ZØK:s enda lokala förmåga är ingen mindre än den kortaste och yngsta i gänget, nämligen PR-Zchäfen Johanna ”Phizk” Forell. Det är tack vare henne som Nollan inte behöver bli ruinerad under Nollningen, det är nämligen hennes uppgift att fylla Megatron.

Ser Nollan inte Phizk bör denne vara på sin vakt, för tack vare hennes storlek kan hon vara lika svår att hitta som hennes plånbok. Och se upp, är du inte vaksam så kanske du har väkt björnen inom Phizken! Känner Nollan att hon kanske behöver piggas upp lite, så tveka inte utan bjud henne på popcorn, för detta är hennes favoriträtt alla gånger.

...kondition...

ZØK12

Redaktør

Som du antagligen märkt saknas det en person, det är ju bara sex som blivit presenterade hittills, men det är som man brukar säga, man sparar det bästa till sist. Kvar har vi den kreativaste personen i ZØK, redaktøren Matilda ”Farfar” Rosander. Tack vare denna stora kreatvitet var hon ett självskrivet val till posten redaktør och huvudansvarig till denna finfina skrift.

Nu är hon ju inte bara kreativ, utan hon är även positiv, har ett kritvitt och peerfekt leende och är dessutom en bolltrollare av rang! Man skulle kunna säga att alla positiva egenskaper som man kan ha, besitter faktiskt hon.

...att du inte slagit dig så hårt i huvudet när du var liten...

13

Nollningsaktiviteter

Som vi tidigare berättat kommer du, om du vill, ha fullt upp från morgon till kväll under dina fyra första veckor här på Chalmers; Seriöst och lärorikt studerande på dagarna, därefter en välbehövd paus av roliga och knasiga aktiviteter på eftermiddagarna och kvällarna. För att ni riktigt ska längta till allt skoj ni kommer att ha följer här en liten utförligare beskrivning av det kryptiska schema som är tryckt på NollKolls baksida.

Nollbrickstillverkning

Här får du chansen att plocka fram dina oanade kunskaper inom rit-, mät och konstnärsteknik. Det finns ingen riktig chalmerist som aldrig har haft en Nollbricka runt halsen. På Z ska den vara grå och vacker. Men se upp! ZØK är benhårda i sin bedömning av nollbrickan. Så se till att göra den fin med en gång alternativt framför ett snitsigt gyckel för oss så kan det gå vägen. Annars kommer den lilla gråa pappersbiten vara större än er själva innan ni hinner märka det.

Phadderaktivitet

Dina phaddrar tar med dig och hela din phaddergrupp och hittar på nåt skoj under tiden ni kämpar med era Nollbrickor. Du får en lugn och fin start på Nollningen.

Chalmersrundvandring

Det är lätt att känna sig lite vilsen på Chalmersområdet till en början, därför anordnar vi en rundvandring på Campus Johanneberg. Här kommer ni få se alla fina monument som Chalmers kan ståta med som Kopparbunken, Olgas trappor, geniknölen, Hörsalsvägen, med mera. Efter denna rundvandring kommer du att känna Chalmersområdet bättre än din egen ficka.

EKAK/M.A.K-grill

Maskins Asterix Kommitté och Elektros Kalle Anka Kommitté tänder grillen och Nollningen på Elektros innergård. M.A.K och EKAK kommer se till att er första fest på Chalmers kommer bli en bra start på er Chalmerstid. Det serveras hamburgare och SVEA lirar magisk musik hela kvällen.

Zittning #1

Dagen är äntligen här då Nollan ska introduceras till en av de bärsta av Chalmerstraditioner, nämligen Zittning (Zittning, se sidan 49). Här kommer du få lära dig allt om vad detta fantastiskt roliga påfund innebär! Det kommer bli gyckel, mingel och mycket mera. Efteråt kommer det vara ett fett eftersläpp tillsammans med Nollan från M,I och Sjö!

Hajk

Efter första nollningsveckan är man trött både i huvud och i ben, därför tar vi med er ut i Göteborgs gemytliga skärgård, där ni får prova på hajklivet lite. Det kommer att anordnas lekar, men ni kommer även att få chans till å slappna av efter en tung första vecka. Vi kommer även att övernatta en natt, så glöm inte snuttefilten!

14 ...mammas hemlagade mat...

Nollningsaktiviteter

Ztadsrundvandring

En avslappnad men spännande rundvandring runt i den vackra staden Göteborg. Upplev Göteborg på ett helt nytt sätt och se alla häftiga saker som staden har att stoltsera med.

Zaloonöppning

Varje Nollning genom åren återöppnas vår sektionspub Zaloonen efter sommaren som har gått. Så även i år kommer det smälla stort!

Introduktionshäfv / Konstruktionstävling

First of all, Øhlhäfv har ingenting att göra med att bli full eller att supa. Det är snarare en sport där man tävlar mot varandra. Øhlhäfv är en fin gammal tradition på Chalmers som sträcker sig så långt tillbaka som till 20-talet. Det finns en mångfald ølhäfvarföreningar på Chalmers som häfver allt från øhl till mejeriprodukter, lökar till baguetter. På Introduktionshäfvet får alla Nollan tillfälle att prova denna ädla och gamla, Chalmeristiska sport. Samtidigt som häfvet kommer det att utespela sig en tävling inne i Zaloonen där SNZ har plockat fram sitt anrika gamla lego. Så plocka fram din kreativitet och känn dig som en äkta ingejör!!

Cowboysitz

Zitzen som alla väntat på är här..(!) Cowboysitz! Vårt sexmästeri ZEXET bygger om Zalonoen så du kan tro att du kommit rätt in i Vilda Västern. Går man på cowboysitz så klär man förslagsvis ut sig till cowboy eller indian, och bli definitivt inte förvånad om självaste Lucky Luke dyker upp…

Baztukalas

Som medlem i Chalmers Studentkår blir du automatiskt delägare i en massa skojiga grejer, däribland fritidsanläggningen ute i Härryda, som ligger strax utanför Göteborg. Här finns norra Europas(!) största vedeldade baztu och den ska ni självklart prova på. Ute i Härryda badar vi, bastar och får riktig baztumat. Detta kommer bli en av de roligaste kvällarna under Nollningen, så missa inte baztukalaset! Tilläggas bör göras att det kommer bli en blöt tillställning, därför rekommenderar vi starkt en plastpåse runt Nollbrickan.

Mirakel Cut &Color Tel: 031- 16 18 58 Mobil: 076-3210800 Gibraltargatan 46 www.mirakelcutcolor.se

www.facebook.com/Mirakelcutcolor

...att någon gång få se resten av Göteborg...

15

Nollningsaktiviteter

Mattefrukost

Eftersom det är viktigt att Du hänger med i matten redan från början, fixar vi en frukost där du kan förena matte med ljuv föda. Droppa in mellan 8:00 och 9:00 och slipp göra frukosten själv.För vem vet inte hur jobbigt det är att fixa frukost själv… Missa inte denna! Men glöm inte tandborsten, det är viktigt att borsta tänderna efter dagens första mål!

Nollkampen

Den ultimata utmaningen för Nollan. Under en eftermiddag beger sig hela Z ner till Lindholmen för att en gång för alla göra upp med de andra sektionerna. Z kommer givetvis att även i år ställa upp med bästa tänkbara lag. Allt för att försvara den gråa färgen!

PhadderMyz

Som en riktigt fet förfest inför kvällens FestU-kalas så bjuder Era phaddrar in er på phaddrhelkväll. Varje phaddergrupp samlas på olika ställen runt om i Göteborg och det blir helt enkelt en hejdundrande förfest! Efteråt möts alla upp på FestU-kalaset och svänger sina lurviga till dess att solen går upp.

Fysiken

För att piggna till efter gårdagens kalas så tar vi med Nollan till ett gym som ligger alldeles i närheten av Chalmers, Fysiken. Där kommer vår idrottsförening ZIF att hålla i diverse aktiviteter i gymnastikhallar.

Rockpub med D,F och Z

Kom till Bulten och avnjut en pub du sent ska glömma. Det är DaltonZ som tillsammans med Djungelpatrullen och Delta, Teknisk Fysik respektive Datas PR.kommittéer, anordnar rockpuben där det kommer bland annat kommer finnas liveband på scenen.

16 ...att lyckas sälja alla cortègeprogram...

Nollningsaktiviteter

Nollinsamlingen

Traditionsenligt så går ChalmersNollan ut på stan och skramlar bössor för att få göteborgaren att tömma fickorna på småskrammel och skänka en slant. Pengarna går i år till Radiohjälpen, så smörj munlädret och vässa gycklen om du ska få ihop några pengar!

Äventyr med ArgZ

Zätas Arbetsmarknadsgrupp är kanske inte så arga som man kan tro utan tar med Nollan på ett äventyr där det bjuds på mat och massa spännande aktiviteter!

TNT

D.A.M-jakten... Lär känna DataNollan samtidigt som du har väldans kul!!

Chalmeristmiddag

Här får Nollan en chans att plocka fram finkläderna och bege sig till en fin middag tillsamans med Nollan från andra sektioner. Till chalmeristmiddagen kommer också alumner (fd Chalmerister) som gärna berättar om hur det var bättre förr och livet efter examen. Har du tur bjuder dem även på gyckel!

Pubrunda

En djupt rotad tradition på Chalmers är pubrundan. Alla fjorton sektionspubar runt om Chalmers håller öppet och du får gå runt med dina phaddrar och se vart alla sektioner håller hus. Pubrundan infinner sig under Nollningen i år på fredag läsvecka 1. Börja gärna på Zaloonen och missa inte våra smaskiga Z-burgare!

NollpoQuarlen

Om du testade introduktionshäfvet har du på denna tillställning chansen att visa dina häfvningskunskaper i en lagkamp mot de andra sektionerna på Chalmers. Lucky blir glad!

ZØK’s årliga Zitz

Även i år kommer denna traditionsenliga zittning att äga rum nollvecka 3. Som traditionen och även namnet förtäljer bjuds det givetvis på traditionsenlig mat i mängder och diverse former. Under kvällen kommer det att delas ut en del traditionsenliga priser, till dem som vinner de traditionsenliga tävlingarna.

ZKUM-Gasque

Denna välbesökta gasque är alltid den mest uppskattade på Nollningen. Vi kan i år lova att den kommer vara helt fri från zkumma typer. ZØK och arrangörerna ZEXET rekommenderar starkt znorkel!

ZUPERbowl

Denna kväll får ZIF tillsammans med ArgZ visa vad de går för i den zittning som de kommer bjuda Nollan på. Så ta på dig din bästa fan-outfit och kom till Zaloonen för att heja på just ditt favorit lag!

...att inte göra samma tenta fler än 5 gånger...

17

Nollningsaktiviteter

Nollrocken

Självklart bildar några av Zätas Nollan också ett musikband under Nollningen! De behöver naturligtvis stöd, så kom till Nollrocken och heja fram dina klasskompisar till seger! En kväll full av skrik, applåder, visslingar och ROCKKONSERT!

Togasitz

Zaloonen byggs om så man nästan kan tro att man hade kommit tillbaka till antiken. Vinrankor, tempelpelare och lagerkransar är bara förnamnet. Givetvis klär sig alla i toga denna kväll, för alla vill väl vara som Zeus?! Det är Zenith, Zätas egna sektionstidning, tillosammans med Ztyret som står för detta gudomliga arrangemang.

Nollrevanchen

Ett avslutande kalas på teknologgården där årets Nollan från samtliga sektioner kommer samlas för att leka och ha lite roligt tillsammans en siata gång innan Nollningen tar slut för i år.

Grekisk matte med Zenithsläpp

Ett ypperligt tillfälle att ta med mattehumöret och komma till Zaloonen för att få sig en dos plugg på hög nivå! Mitt bland all matte och grekisk sallad kommer Zentih vara där för att visa upp sitt senaste alster i form av sektionstidningens allra senaste nummer.

DaltonZmyz

Zätas PR-förening DaltonZ bjuder på en fartfylld eftermiddag följt utav massor med mys. Här ges tid till Nollan så du kan diskutera Nollningen tillsammans med allt annat som är gott i livet med dina nya vänner, detta är ju trots allt dagen innan du blir Nymble (se ordlista s.46), eller?

Nollfinalen

Efter fyra veckors intensiv Nollning börjar det nu gå mot sitt slut. Nollmiddag är den finaste middagen under hela Nollningen, det kommer bjudas på högklassiga gyckel, nollrevy och dans natten lång. Har ni tur, så kanske ni blir upphöjd till Nymble av er skoningslöse General. Då får ni ta av den gråa Nollbrickan och känna er stolta! Ni har klarat av Nollningen. Men det är bara om ni har skött er väl och anammat den berömda chalmersandan! Tappa för Guds skull inte bort Nollbrickan bara, den ska spikas upp hemma bredvid postern på dina hjältar ZØK. Den är ett minne för livet!

Nolluppdrag

Det kan vara att tillsammans med några andra Nollan sätta upp en liten revy till nollmiddagen, utföra handlingar av konstnärlig art, göra lite bus eller tävla under Nollkampen. Alltså bara trevliga saker och inte alls några pennalistiska eller halvkriminella uppdrag av typen skura Götaplatsen med tandborste eller stjäla kopieringsapparater. I synnerhet inte stjäla spårvagnar. 18 ...så lite månad som möjligt i slutet av pengarna...

Zponz

Chalmers Hockey KINESISK - INDONESISK - THAILÄNSK DAGENS LUNCH

Inkl. sallad, bröd, dryck & kaffe Mån-Fre. kl. 11-15

STUDENT ERBJUDANDE

( gäller från och med Augusti)

ÖPPETTIDER

Mån-Fre. 11-21.30

Lör. 12-21.30

Sön. 12-21.30

wokhouse.nu

...lunchföreläsningar varje dag...

19

20 ...att få en 5:a i åtminstone en kurs...

Zponz

MK Mottagningskommittén, MK

Vi är sex personer som har till uppgift att samordna Chalmers mottagning. Det innebär bland annat att ordna första dagen i RunAn och mötet på teknologgården till Nollympiaden med Nollkampen och Nollrocken och mycket, mycket mer. Nollan hinner inte träffa MK speciellt mycket under mottagningen, men om du ser någon i blå reflexbyxor med bokstäverna MK på och undrar något så vet vi det mesta. Gilla oss gärna på facebook, där finns det information om alla de centrala arrangemangen. Njut av dessa fyra veckor, de kommer förmodligen vara några av de bästa veckor ni får på Chalmers.

MKramar

Mottagningskommittén

Trygghetsjouren

Under mottagningen finns dygnet runt en jour dit du kan ringa om du vill ha någon att prata med när du går hem eller behöver hjälp att hitta rätt väg hem. Lägg in numret i mobilen nu så har du det när du väl behöver det!

031-772 39 27

...en egen flasköppnare...

21

Studievägledare

Hej!

Jag vill börja med att hälsa dig välkommen till Z – programmet och Chalmers. Jag kommer att vara din studievägledare när du börjar här till hösten. Jag är anställd utifrån min socionomutbildning och Chalmers har varit min arbetsplats under två års tid. Tidigare har jag varit vägledare för programmet Arkitektur och teknik. Nu kommer jag att kombinera min tjänst som central studievägledare med att också finnas till hands för studenter på Automation och mekatronik. Till mig kan du komma när du har frågor under studiernas gång. Vi kommer att ses vid informationstillfällen under dina första veckor på Chalmers. Vi kommer också att träffas i gruppsamtal under hösten där du får möjlighet att diskutera dina tankar om utbildningen. Självklart kommer vi också att ha kontakt under resten av din tid här på Chalmers. Emellanåt kommer jag att komma ut till klasserna för att informera om vad som händer på programmet och vad som kan vara viktigt att känna till. Ibland kanske jag också kommer att kontakta dig individuellt, om jag tror att det behövs råd och hjälp kring studierna. Det kan exempelvis handla om avsaknad av högskolepoäng. Ibland kan det ju bli så att man halkar efter i studierna. Om det skulle hända hjälper jag gärna till att lägga upp en studieplan, så att du kommer ikapp igen. Om du vill prata med mig kan du både ringa, maila eller komma förbi mitt rum i Fysikhuset vid Kemigården. Jag har tystnadsplikt och det vi säger stannar hos mig. Jag hoppas att du kommer att få en givande tid på Chalmers och att du kommer att trivas på Z – programmet.

Välkommen!

Ayla Irebring Ruiperez 22 ...att klara ALA-C...

Programansvarig

Välkommen till CHALMERS och Z-programmet. Framför dig har du ett par intensiva år av studentliv och vi är många som konkurrerar om din tid med lärorika och skojiga aktiviteter. Som programansvarig leder jag ett arbete med att kontinuerligt utveckla Z-programmet så att det fortsätter att vara en konkurrenskraftig och modern ingenjörsutbildning som ger dig och dina medstudenter förutsättningar att bli framgångsrika ingenjörer. Men det räcker inte bara med en bra utbildning. Du måste också lägga ner mycket möda på dina studier.

Mellan varven av hårt arbete krävs också vattenhål och Chalmers har ett rikt studentliv som erbjuder ett brett spektrum av aktiviteter i de flesta smakriktningar. Det är till slut helheten som räknas och som chalmersstudent får du själv ta ansvar för dina studier och det gäller att hitta en lagom blandning mellan de konkurrerande aktiviteterna.

Det är mycket spännande som väntar dig på Chalmers. Du kommer läsa kurser som undervisas av lärare från olika instutioner, var och en med sin vetenskapliga och tekniska specialité. Utbildningen börjar med en bred introduktionskurs som ger en översikt av Z-utbildningen och Z-området. Därefter blir kurserna smalare och behandlar typiskt ett teknik- eller vetenskapsområde.

Det händer mycket inom Z-as teknikområde och kurserna blir snabbt omoderna. Därför ses de över varje år och förbättras ifall det är nödvändigt. Den viktigaste informationskällan till denna förändringsprocess av Z-programmet är återkoppling vi får från Z-studenterna som gått kursen. Snart är du med i den gruppen och du kommer också vara en källa till förändringar på det program som du inte ens har börjat på. Snacka om att det händer saker.

Än en gång välkommen till Chalmers, och lycka till både med studierna och med chalmerslivets mer lättsamma sidor.

Petter Falkman ...att slippa fråga efter vägen till Zaloonen...

23

Tenta-Guide

Innan tentan

För att få tentera måste du vara registrerad på kursen. Detta blir du automatiskt då du skrivs in på ett program och är inget du behöver bry dig om, åtminstone inte under det första halvåret. Anmälan till tentan är obligatorisk och görs via studieportalen, https://studentportal.chalmers.se. Logga in och anmäl dig till de tentor som hör till dina kurser . Detta görs tidigast sex veckor och senast två veckor innan första dagen i tentaveckan (annat kan gälla för omtentor). Om du missar detta är du inte garanterad att få tentera!

Praktisk info

En tentamen är vanligen fyra timmar lång. Förmiddagstentor börjar kl 8.30 och eftermiddagstentor kl 14.00. Till dessa bör du komma i god tid, så att du i lugn och ro kan hänga av dig jacka och väska och plocka fram det du behöver: - Blyertspenna, bläckpenna, sudd etc. (bäckpennan är viktigare än blyertspennan!) - Legitimation + kvitto på betald kåravgift (kårleg eller stämplat kårkvitto).

- Ev. tillåtna hjälpmedel Tillåtna hjälpmedel kan vara typgodkänd räknare, formelsamlingar, egna anteckningar eller instruktionslistor. Dessa står angivna i kurs-PM.

Skrivpapper finns i tentalokalen.

Övrig info

Mobiltelefon skall vara avstängd under hela tentan och den ska förvaras utom räckhåll, d.v.s. inte i byxfickor utan i väskan eller jackan. Detta kan annars räknas som fusk och kan resultera i avstängning. Inte värt risken! Det är tillåtet att komma upp till 30 min för sent till en tenta. Detta ger dig inte bara mindre tid att skriva på, det stör dessutom andra tentander oerhört – inget att rekommendera, alltså. Under tentans första timme är det inte tillåtet att lämna lokalen, inte ens för att lämna in tentan och gå därifrån. Detta gör du alltså tidigast 60 min efter det att tentan startat, toalettbesök likaså. Dessa ger tentavakten tillåtelse för. Lösningar till tentan är tillgängliga första arbetsdagen efter tentamensdagen. Resultatet dröjer upp till 21 kalenderdagar.

Till sist

Om du, trots gediget och maniskt pluggande, missar en tenta, är det inte hela världen – de går att tentera igen under året. En tenta ges åtminstone tre gånger per år, vid ett ordinarie tillfälle och vid två omtentaperioder: i augusti samt antingen i januari eller vid påsk.

24 ...fria rikssamtal...

Chalmers Studentkår

...ett sommarjobb...

25

Den heliga Ø-brickan

Nollbrickans praktiska värde är stort, ty där står ditt namn, så att alla med någorlunda synskärpa kan kalla dig rätt sak utan att sväva på målet. Dessutom är det nästan den enda chansen du får att lära dig åtminstone ett tiotal namn på dina klasskompisar. Eftersom dina klasskompisar också har grå Nollbrickor är det lätt att skilja dem från andra sektioners Nollan, som det kommer att vimla av. Göteborgarna blir glada när de ser en Nollan, och pratar med dig på spårvagnen om när de själva var Nollan 1949. En Nollbricka är en finurlig liten tingest som du själv tillverkar av kartong, snöre och målarfärg. Den lyser vackert grå och hänger om din hals under hela Nollningen. Någon av de första kvällarna samlas din phaddergrupp någonstans i vår gudomligt sköna skola (!), för att göra Nollbrickor och ha kul. Dina phaddrar är experter på att göra Nollbrickor och kommer att bistå dig med muntra tillrop. Din nogsamt hopknåpade bricka ska så snart den är färdig och du har hittat på ett roligt, spännande eller bara väldigt bra gyckel godkännas av NollK, och då gäller det att ha varit riktigt noggrann. I de fall NollK icke anser Nollbrickan vara värd ett godkännande, rivs brickan och Nollan får vackert sätta sig och göra en ny. Första gången dubbelt så stor, andra gången pi gånger så stor... Vid godkännandet av Nollbrickan må NollK påverkas med gåvor eller allra helst ett mycket roligt och väl genomfört gyckel som får nollans alster att framstå som en fullt värdig Nollbricka... Nollbrickan har också rutor på sig (som du noggrant målat) och i dem får du små stämplar när du varit en duktig Nollan. Det är tufft och häftigt att ha många stämplar på sin Nollbricka. Se Zupernollan under Fakta från C till Z. Du måste alltså bära Nollbrickan dygnet runt under hela Nollningen. När du idkar våt hygien såsom dusch, bastubad eller havsbad, må brickan trädas i en plastpåse. Mången är den Nollan som efter bztukalaset endast haft lite papier maché på bröstet som ett minne av sin kära Nollbricka.

26 ...att du hade läst mer förra veckan...

Lucky Luke

Zätas alldeles egna skyddshelgon är ingen mindre än Lucky Luke, cowboyen som drar snabbare än sin egen skugga!! Som alla vet gillar Lucky att hänga i Zaloonen, vilket gör det självklart att alla Zäta också gör det.

Lucky Luke är en riktigt cool kille, han håller sig mest för sig själv och håller alla skurkar i Vilda Västern i schack. Tack vare hans förmåga att dra sina revolvrar så snabbt anlitas han allt som oftast för att genomföra farliga uppdrag och fånga förrymda fångar. Som enda sällskap har han sin häst Jolly Jumper och hunden Ratata. Den sistnämnda har även fått en sång uppkallad efter sig, den är något av en favoritsång på Zäta! Jolly Jumper är bland de smartaste hästar du kan tänka dig, han har bland annat setts spela schack och rykta och sadla sig själv.

Författare till böckerna om världens bästa skyddshelgon är den belgiske serieskaparen Morris, han skapade den första boken år 1946. Han har även skapat serier som TinTin och Asterix (mer känd som vår grannsektion maskintekniks helgon). Senare i serien får Lucky Luke ett gäng ärkefiender i form av bröderna Dalton, som faktiskt är inspirerade av en liga som rånade tåg och banker i USA under slutet av 1800-talet. För den som inte visste det så är även Lucky Luke inspirerad av en faktiskt person, en sheriff vid namn Lucciano Locarno. Han växte upp i Missouritrakten men hade italenskt påbrå. Självklart har Lucky en hemsida, så för dig som vill öka dina kunskaper och vill repetera franskan rekomenderas en titt in på:

http//www.lucky-luke.com

...en kompis som tycker det är kul att göra inlämningsuppgifter...

27

Zektionshandbok

Teknologsektion

Är samtliga teknologer inom ett utbildningsprogram, t.ex. Z, M eller TD.

Programledning

På Z består programledningen av programansvarig, Petter Falkman, och studievägledare, Ayla Irebring Ruiperez.

Inspektor

Ska främja teknologsektionen genom att bl.a. vara kunnigast när det gäller stadgan. Jonas Fredriksson heter Zätas inspektor.

Ztyret

Är valda av Sektionsmötet (dvs Z-teknologerna) till att styra teknologsektionens arbete, dvs. besluta i frågor som inte hela teknologsektionen behöver ta. En av uppgifterna är att vara kontakten mellan högskolan, kåren och teknologerna.

Ordföranderådet

Består av Ztyret samt alla Z-kommittéers ordföranden. Är det organ som Ztyret i första hand rådfrågar i frågor gällande teknologsektionen.

Sektionsmöte

Ztyret håller under året fyra stycken möten där alla Z-teknologer är berättigade att uttrycka sin åsikt och rösta i frågor gällande teknologsektionen; t.ex. sektionsbil vara eller icke vara och inval till kommittéer osv. På det första sektionsmötet, som man går på, tycker många att det är strikt och mycket formalia. Detta behövs för att besluten ska vara entydiga och inte senare kunna ifrågasättas.

Dagordning

Sätts upp en vecka innan Sektionsmötet på anslagstavlan inne på Zaloonen. Zaloonen är Zätas sektionslokal, sektionspub, lunchställe, hangaround m.m. m.m.

(Ligger under föreläsningssal HB1.)

Motioner

Kan lämnas av alla Z-teknologer. Den ska vara inlämnad till Ztyret senast tre dagar innan sektionsmötet. En motion är ett förslag på ett beslut man tycker borde tas. Det kan röra t.ex. byte av sektionsbil eller om man vill ändra något i stadgarna. Det ska även tilläggas att det inte är så jobbigt att motionera men väldigt hälsosamt.Proposition Samma som en motion men kan endast läggas av Ztyret.

Stadgeändring

Vill man ändra i en stadga lägger man en motion angående ändringen. Denna motion måste bifallas (godkännas) av Sektionsmötet vid två på varandra följande Sektionsmöten.

28 ...en overall som inte stinker...

BOBSPEXET

En av de äldsta och roligaste traditionerna på Chalmers är att gå på spex. Ett Chalmersspex är en fartfylld föreställning med snabba repliker, fyndiga sånger och spektakulära danser. Den 20 april hade årets spex Christofer Columbus première.

Året är 1491. Christofer Columbus är varken bra på att räkna eller simma, något opraktiskt när man guppar övergiven mitt på Atlanten. Han blir dock upplockad av en handelskvinna och hennes råbarkade kapten. Columbus övertygar dem, med löften om guld och rikedom, att styra västerut för att nå Indien. De första kontakterna med lokalbefolkningen leder till goda förbindelser, både affärs- och kärleksmässigt. Samtidigt finner den unge skeppsgossen Martin sin andliga motsvarighet i indianernas urmoder och schaman. Relationen mellan européer och indianer blir ansträngd när Columbus avslöjar sina planer… Du har möjligheten att se detta fantastiska spex den 11 september. Biljetter köper du av ditt NollK till ett reducerat pris. Chalmersspexet Bob är en av Sveriges största amatörteatrar bestående av 36 chalmerister och un der ett år sätter vi upp 25 föreställningar i 8 städer i 3 länder, bland annat Helsingfors och London. Senare under i hösten är du välkommen att söka spexet. Gör det! Det kommer att bli den roligaste tiden i ditt liv.

/Chalmersspexet Bob ...att miniräknare inte lägger av på tentan...

29

Karta Detta är mittuppzlaaget, här finner du en oumbärlig karta över Chalmers. På baksidan av detta uppslag finner du minst lika oumbärliga idolbilder. Klippes ut och stoppas i ficka.

30 ...att få hörnet i soffan...

Karta Detta är mittuppzlaaget, här finner du en oumbärlig karta över Chalmers. På baksidan av detta uppslag finner du minst lika oumbärliga idolbilder. Klippes ut och stoppas i ficka.

...att kunna alla sektioners snapsvisor utantill...

31

Idolbilder

32

Klipp ut efter streckade linjer och förvara i ficka eller plånbok.

...läsvecka ett varje vecka...

Zektionskommittéer

Alla sektioner på Chalmers har kommittéer som finns till för att teknologen skall trivas. ZØK är ett exempel på en sådan kommitté. I NollKoll kan du läsa om Zätas egna kommittéer. Varje kommitté har fått en sida var att presentera sig på. Du kommer att kunna azpa(aspirera) kommittéer redan nu till hösten.

Det finns även kår- kommittéer och föreningar på Chalmers, de pysslar med allt från ballongflygning till øhlhäfvning.

Om dessa kan du läsa om i kårens hemsida: www.chs.chalmers.se. Det ska även tilläggas att ZIG inte tillhör z-sektionen längre men vi har valt att ha dem med här för de består av z-teknologer. Vill du veta mer om kommittéerna så kan du gå in på:

http://www.ztek.chalmers.se

ZØK ...att någon gång få använda den högra hjärnhalvan...

33

ZTYRET

Hej!

Det är vi som är Ztyret, Z-teknologsektionens styrelse. Vi representerar dig och alla andra Z-teknologer inom kåren och gentemot Chalmers. Man kan säga att Ztyrets arbete till stor del består av att hålla ihop sektionen och skapa god gemenskap. Detta gör vi bland annat genom att samordna sektionens dagliga arbete samt att vi sammanlänkar sektionens alla kommittéer.

Ztyret är även ansvariga för sektionens högst beslutande organ, sektionsmötet. På mötet informeras du om vad som händer på Z och Chalmers. Där fattas även viktiga beslut rörande sektionen. Du har självklart rösträtt och bör närvara! Din närvaro gör skillnad, både för dig personligen men också för Chalmers. Vi vill också uppmärksamma att vi veckovis skickar ut ett mejl till alla teknologer där man kan hitta viktig information som bland annat tid och datum för olika tillställningar som sektionen arrangerar. Glöm heller inte att kolla in Z-kalendern (ztek.chalmers.se) för att snabbt överblicka vad som är på gång. Väl mött!

Ztyret 34 ...att slippa luncha på Gibraltargatan...

DaltonZ

DaltonZ är Zätas PR-kommitté och vi består av ett gött gäng Z-teknologer som kämpar för att Z-teknologer skall ha en trevlig tid på Chalmers. Ni känner igen oss i de gråa overallerna med svart- och gulrandiga revärer. För att ni inte skall drunkna i endast skolarbete under er tid på Chalmers arbetar vi för att arrangera roliga tillställningar för att fly undan skolarbetet. Det kan handla om pluggkvällar, bokbytardagar, ET-rajj, häfv och mycket mer. I slutet av nollningen kommer ni att få träffa oss närmare då det är dags för ”DaltonZmyz”, men här kommer en snabb presentation av oss!

Revolverman: Z T ikcan är vår revolverman och ordförande. Hennes jobb är till största Fifflare: Fifflaren går under namnet bAlbin. Det är mycket här i världen som kostar pengar och det är hans jobb att se till att dessa papperslappar finns tillgängliga. Hur han bär sig åt med detta uppdrag är nog endast Fifflaren som vet.

Tjallare: Han är lång, blond och lyssnar till namnet Farmor. Hans jobb är att se till att alla Zteknologer känner till DaltonZ kommande arrangemang. Ser ni en lång och gråklädd man klättrande för att tejpa upp affischer så vet ni vem det är!

Zlaktare: Under långa dagar och sena kvällar med skolarbete i Zaloonen skriker kroppen efter mat. Då har vi en man vid namn Fhilly (ja, det stavas Fh..) som är expert på att tillreda goa rätter och grilla härliga Z-burgare!

Bryggare: Gurra P är Bryggare i DaltonZ och har som yttersta ansvar att gemene Z-teknolog inte går törstiga när DaltonZ arrar! Får du chansen att tala med denna man så passa på att fråga om en Gurra Special, eller det senaste på APK fronten.

Hemsida: http//daltonz.ztek.chalmers.se Mail: [email protected]

...en egen kaffekopp...

35

ZIF Nollan!

Vi från ZIF, Zätas Idrottsförening vill hälsa er välkomna till en fantastisk tid här på Chalmers med start i augusti. Vi är ett skönt gäng Z-teknologer som finns här för att ni ska få göra annat än att bara sitta på föreläsningar. Vi arrangerar det mesta som på något sätt kan förknippas med idrott. Det kommer passa alla, från den riktige idrottsatleten till den spelberoende, eller för dig som bara vill hänga med skönt folk.

Med oss kan ni bl.a. se fram emot skidresa, fotboll, innebandy, paintball, TV-spelskvällar och mycket, mycket mer!

Vi rivstartar redan under nollningen så tagga nu ordentligt och glöm inte Alla zka med!

Hemsida:

http://zif.ztek.chalmers.se

Mail: [email protected]

36 ...lyckas ta sig från skolan...

Zexet

Zätas Zexmästeri ZEXET försöker skapa en härlig stämning mellan sektionerna på Chalmers genom att hålla i Pubrundor, Zittningar och Gasquer. Vi arrar de två i särklass populäraste Gasquerna, Beach- och Zkumgasquen (en med massa sand och den andra med massa zkum!). Men ZEXET är även Rustmästeri och vakar över

Zaloonen.

I ZEXET12 har vi:

Zexmästare Duchezz

som nickar med huvudet även när han inte lyssnar på vad du säger. Ropa till, skapa ögonkontakt och försök igen. på nordpolen så är han ändå inte färdig. borta när vi jobbar!

Zaloonchef Zemi Øhlchef Loket Kazzör Izengaard

äter varje måltid som om det vore hans sista. Om hans mat är kallare än en förfrusen isbjörn sköter sitt jobb godtyckligt bra så länge han inte får syn på en söt tjej för då slår han på sin charm. Så söta tjejer håll er gärna ska man hålla sig på god kant med, annars kommer han dra din dep även om du städat

Zaloonen

lika ren som en operationssal.

Kalazchef LP

håller sig till drycker av äppelkaraktär. Om du lyckas hälla något annat i hans glas jagas du snart av ett två meter långt benrangel.

Ztallchef Tomten IT-Chef Pettzon

så får du se hur snabbt han springer dit! måste man lura till att uppdatera hemsidan (ZEXET.ztek.chalmers.se) och bästa sättet är att hota med ett tråkigt dekorjobb. har fått ett träd uppkallat efter sig, bjud honom på en viss gul dryck

Zexmästarinna bZara

bryter benet bara för att komma undan dekortillverkning och är självutnämnd ZEXET-terapeut.

PR-Chef Barile

diskuterar gärna irrelevanta saker som kille!

vart tar besticken vägen när du stänger lådan?

Den som vill ha en djup diskussion om ingenting (eller någonting) kom till denna underbara Vi syns på Götaplatsen den 21/8!

Hemsida: ZEXET.ztek.chalmers.se Mail: [email protected]

...att inte fastna i svängdörren...

37

ZIG

Markus Fritz Viktor Kardell Marcus Jerenvik Petter Thomas

ZIG är rekryteringsgruppen på Z, och ansvarar för att folk ska få upp ögonen för vårt program. Med detta goda syfte ska vi anordna två öppna hus, och en besökshelg för gymnasieelever. Du som läser kanske rentav var där? Förutom dessa arrangemang svarar vi på frågor, visar de som vill runt på Chalmers och representerar Z på Chalmersdagen. Vi åker också ut på mässor runt om i landet tillsammans med de andra programmens rekryteringsgrupper.

ZIG är inte en förening på samma sätt som till exempel Zexet, utan mer som ett litet företag, och de timmar vi lägger ner får vi betalt för. I årets ZIG är vi fyra personer, men vanligtvis är det fler.

Välkomna till Z!

Vill du veta mer om oss? Gå in på www.pluggaZ.se

!

38 ...att samla ihop mer än 50 pennor på CHARM-dagarna...

ArgZ Howdy there Nollan!

Vi är Arbetsmarknadsgruppen Z, men eftersom det är på tok för långt för uttala så brukar vi kallas ArgZ. Vår huvuduppgift är att se till att alla arbetsgivare därute i vida världen vet om att du finns och att se till att ni har bra kontakt med varandra.

Nu kanske du undrar hur vi fullföljer vårt nobla uppdrag? Jo min käre vän, ArgZ kryddar vardagen med bl.a. företagspresentationer, vilket ofta kan innebära att något företag kommer till Chalmers och bjuder på lunch samtidigt som de pratar lite om vad de gör. Eller så kan de bli ett studiebesök, men till skillnad från lågstadiet när man gick runt på något museum som hade utställning om den historiska betydelsen av navelludd så är våra rätt intressanta och man brukar få se en annan sida av företagen.

20 november är utan tvekan den viktigaste dagen på året eftersom det är den angenäma ZMART-dagen. ArgZ i samarbete med en av vara grannsektioner anordnar då en så kallad arbetsmarknadsdag vilket i princip är en mässa där du har chans att prata med dina potentiella kollegor och se vilka som lyckats skaffa det bästa bjud kontakter och om du har tur, bli bjuden på den förnämliga banketten.

Ha en fortsatt goo sommar önskar Adrian, Christian, Erik, Tom, Axel och Axel.

godiset. Vill du få ut mer av ZMART-dagen? Sök då ZMARTvärd för att få värdefulla Hemsida:

http://www.ArgZ.se

Mail: [email protected]

...att hålla sig alert genom en hel föreläsning...

39

Hej Nollan!

Vi är SNZ – Zätas studienämnd. Vi arbetar med att förbättra kvalitén på vår utbildning. Vi för också Z-teknologernas åsikter uppåt mot Zätas programledning.

Utöver vårt engagemang för att förbättra utbildningen arbetar vi även med att stärka sammanhållningen hos Z-teknologer och kommittéer. Vi kommer under året arrangera diverse roliga arr, både själva och tillsammans med andra kommittéer på Zäta.

En sak som är lite speciellt för SNZ är att de flesta som går med sitter kvar i flera år (tillskillnad från övriga kommittéer där man vanligtvis sitter ett år), detta gör att vi består av folk från flera årskurser. Vi har också en grym gemenskap som leder till många nya vänner för resten av livet, vilket är en av anledningarna att folk väljer att sitta kvar.

I år är vi nio Z-teknologer.

Under nollningsveckorna kommer ni bland annat att träffa oss i samband med konstruktionstävlingen/ Øhlhäfvningen, kryssning i A-dammen under Chalmersrundvandringen och vi kommer även arrangera en finmiddag i nollningsvecka ett.

Hemsida: http://snz.ztek.chalmers.se

Mail: [email protected]

40 ...ett större studentrum...

SNZ

ZENITH

...att det fanns fler baguettsorter...

41

Ny på Chalmers

Ojoj nu blev det mycket att tänka på, ny stad, massa intressanta människor, roliga nollningsaktiviteter och ingen som kollar av att man går på föreläsningarna hur ska detta gå? Här är i alla fall några tips! Samtliga från mig personligen; räkna matte, räkna matte och läs matte!

Registrering och inskrivning kommer gå av stapeln tisdagen den 28 augusti och är ob ligatorisk. Om du inte registrerar dig vid detta tillfälle förlorar du din plats på utbild ningen. Ta med antagningsbesked och godkänd legitimation! Lika viktigt är det att vara närvarande vid uppropet tisdagen den 21 augusti, som även det är obligatosriskt, dvs. under första dagen. Läsperioder

är varje år och termin indelad i, på ett år finns fyra läsperioder. Alltså två läsperioder per termin. Varje läsperiod är normalt sett sju veckor. Den åttonde veckan är en tentavecka och är helt fri från föreläsningar. I varje läsperiod läser ni vanligtvis två ämnen, vilka oftast avslutas med en skriftlig tenta för varje ämne i tentaveckan.

Föreläsningar och övningar

Under föreläsningarna sitter hela klassen samlad i något som kan liknas vid en amfiteater (nja). Här går föreläsaren igenom teorin och ibland några exempel. Det är viktigt att anteckna och hänga med för det kan gå undan! Ställ frågor till föreläsaren! Det kan tyckas vara pinsamt att ställa frågor i en så stor grupp men det viktigaste är att du hänger med. Dessutom är det säkert fler som undrar om samma sak. Mellan föreläsningarna har man

övningar

i mindre grupper (cirka 30 elever). På övningarna går man igenom exempel. En övningsledare håller i övningarna.

Öppettider: 10:00 - 22:00 alla dagar Tel: 031-18 99 07 Gibraltargatan 19C Här finns wienerbröd, baugetter, frukt & grönt, lösgodis, tidningar och mycket

42 ...mamma...

Ny på Chalmers

Laborationer

har man i de flesta kurser med jämna mellanrum och de innehåller lite praktiska tillämpningar. I programmering är det förstås att skriva program. I matte kan det vara att rita grafer med hjälp av datorn. Ibland gör du laborationerna när du själv har lust och ibland på speciella tider med labbhandledare.

Kurslitteratur

böcker är dyra. Ibland kan böcker till en enstaka kurs kosta upp mot tusen spänn. Det går att spara mycket pengar genom att köpa böcker av äldre teknologer. Se till att de har rätt upplaga bara!

Gamla tentor

Ett suveränt sätt att kontrollera att man förstått en kurs är att göra några gamla tentor, och ofta finns det ett flertal tentor på gamla kurshemsidor för kursen du läser.

Det tillkommer teknologen dock att till fullo ta

eget ansvar

. Ingen kommer att tjata på dig om att göra läxor eller när dina labbar ska vara inlämnade. Sådana saker ansvarar endast du för. Var beredd på att arbetet ibland klumpar ihop sig och du får vara i skolan från åtta på morgonen till tolv på natten.

Stig upp på morgonen!!!

Både föreläsningar och övningar är ”frivilliga”, dvs det finns ingen närvarokontroll, men du gör nog klokast i att gå på så många som möjligt. Vi är många som tagit oss sköna sovmorgnar, långa luncher och tidiga eftermiddagar, och när tentan närmat sig varit tvungna att ge upp. Det behövs tid för att läsa in ett ämne. En del föreläsare kan vara ganska usla, men en dålig föreläsning kan bara ersättas av en timmes intensiva studier på biblioteket, aldrig av en sovmorgon. Ett annat viktigt skäl för att gå på förläsningarna och övningarna, förutom undervisningen, är att stenciler, laborations - PM och annan viktig information ofta delas ut då.

...en personlig kock...

43

Sektion

Arkitektur Affärsutveckling och entreprenörskap Högskoleingenjör Kemi H K

Zektionstabell

Förkortning Helgon

A Æ Asterix Marsupilami Pippi Långstrump

Färg

Röd Limegrön Droopy Kvast-Hilda Cerise Grön Informationsteknik Data Teknisk design Väg och vatten Sjö Elektro D TD Hacke Hackspett Lilla My Orange Bordeaux I E F DS Quarl James Bond Dragos Dr. Snuggles Gul Lila Svart Regnbåge Doktorand 44

Öppettider från 07:00 Baguette från 25kr Panini från 25kr Ciabatta från 25kr Kebab-/kyckling-/falafelrulle från 39kr Pastasallad från 40kr Frallor från 15kr

...en egen dator i datasalen...

Från C till Z

A-DAMMEN

Här kan det gå riktigt hett till om man är blöt

BADA

Tänk på att alltid ha torra kläder att byta till om du spontant vill bada i dem du har på dig.

CHALMERS

Knytpunkt inom EU.

CREMONA

Chalmers studentkårs egen bokhandel som finns i kårhuset. Här köper många sin kurslitteratur.

DATOR

Någorlunda strukturerad kisel, som kommer få dig att säga många fula ord, hälla i dig Selectakaffe och spendera alldeles för många timmar i skolan.

EMIL/EMILIA

Chalmerist av det otäcka resp. täcka könet.

FIKA

Kan man göra i Bulten, vilket är ett mysigt café dit man hinner mellan de flesta lektioner. Bulten är ZØK:s ganska officiella kaffe leverantör.

GASQUE

Zittning med eftersläpp. Se även ”Zittning”. Gasquen är även namnet på en av Chalmers festlokaler.

GYCKEL

Sånger eller skådespel av mindre format som framförs vid lämpliga tillfällen, t.ex. under efterrätten på sittningar och vid godkännande av Nollbricka. Det sistnämnda är i allra högsta grad ett mycket lämpligt tillfälle. Kom också ihåg att gyckla är skoj! Det finns inga dåliga gyckel!

GÅVA

Gåvor ger Nollan till NollK för att påverka NollK i rätt riktning. En fin gåva, presenterad på ett trevligt sätt, kan öppna oanade vägar för Nollan, tex vid godkännande av Nollbricka. Eftersom NollK har allting lönar det sig inte med att försöka med något dyrt. En bra gåva skall vara rolig, fyndig, god eller grå.

...korridorskamrater som inte norpar dina cornflakes...

45

Från C till Z

HÖRSALSVÄGEN

Vi skall alla den vägen vandra.

I-TEKNOLOGEN

Kännetecknas av slips och portfölj. Får dock inte förväxlas med evolutionens snedsteg på Handels.

JAVA

Programmerarnas språk, med mycket Swing. Akta er för objekt!

KOMPILERINGSFEL

Ta tre djupa andetag… såja! Nej, försök inte slå sönder skärmen, eller vänta… det har funkat förr, man kan slippat genom att bli relegerad!!! Nejdå inget sånt!

KRAMAZ

Är mysigt, det skall man göra så ofta man kan. Hör med Izak han är bra på att kramaz.

LIVET

Är härligt och skall du lära dig en sång i ditt liv, så lär dig den. Det är Chalmers nationalhymn och inleder alla zittningar. Det ryktas att falanger inom ZØK funnit den i en blandversion på tre språk!

LÖFGREN

Gillar bål.

MATTE

För gymnasisten är vad isberget var för Kapten Smith på Titanic. Du ser toppen –nio tiondelar är dolt för dig. Vidare logik i denna liknelse tordes inses i efterhand.

46 ...aldrig mer behöva säga “Nästa läsperiod...”...

Från C till Z

MUTOR

Det finns inga mutor, men läs gärna lite om gåvor.

NOLLAN

Ack, vad vore livet utan den, i såväl matematiken som elektroniken. Själv kommer du vara en i en månad. Kanske till och med hela livet om du inte, mot all förmodan, lyckas bli upphöjd till Nymble av din skoningslöse General.

NYMBLE

Blir Nollan upphöjd till på nollmiddagen, om Generalen tycker att det passar sig. Nymble fortsätter man sen att vara tills man klarat sin första tenta och blir en etta.

OMTENTA

Drabbar alla som dabbar sig förr eller senare, ofta eller sällan. Ingen har dött av det hittills. Dessutom får du en gratis repetition av kursen. =)

Dagens Lunch Måndag - Fredag 11.00 - 15.00

Valfri rätt inkl. sallad, bröd & dricka

Öppettider:

PHADDRAR

Trevliga typer av något äldre årsmodell. Dina phaddrar har en enda uppgift här i livet: att göra dig lycklig. Detta genom att hjälpa dig att göra Nollbrickan, hjälpa dig att komma igång med studierna, gå på kalas med dig, låna ut anteckningar, ge tips om bra och dålig kurslitteratur, svara på tusen frågor från nyfikna dig, köra dig hem när sista bussen har gått och bli en vän för livet. Nåja, du har inte dina phaddrar alldeles för dig själv, utan delar dem med några andra Nollan. Tillsammans är ni en phaddergrupp.

Mån - Fre 11.00 - 22.00

Lör - Sön 12.00 - 22.00

Vi tar gärna emot din beställning på:

031-18 86 74 031-16 17 30 www.pizzeriagibraltar.se

...ha en granne som gärna ger dig matlådor...

47

Från C till Z

RATATA

[ratata:]. Är en skruvad hund som fått en skruvad sång uppkallad efter sig.

SEKTIONSFÄRG

Alla sektioner har var sin färg. Z-linjen har naturligtvis lagt beslag på den vackraste av dem alla, nämligen GRÅ. Det som gör grått så vackert är att den inte diskriminerar någon annan färg utan innehåller precis lika mycket av varje!

SKYDDSHELGON

Skyddshelgon för Z-linjen är LUCKY LUKE. Som den hjälte han är upprätthåller han lag och ordning med tvivelaktig hjälp från Ratata och Jolly Jumper.

STAFVNING

Vi struntar i om du kan stafva till majonnäs, torsionsekvilibrist eller velocipedrekonditioneringskonsulent, bara du vet att på Chalmers stafvas øhlhäfv øhlhäfv och phadder phadder (det enda ord förutom sophink och Phizk som stavas med ph). Dessutom får gärna (bör) alla ”S” bytas ut mot ”Z” t.ex. i ordet zuzpenzoar.

STUDIETEKNOLOG

kallas man vid seriösa tillfällen då man sätter studierna före vårbal, tvåårsdag med pojk/ flickvännen, pappas 50-årsdag, biokväll med gänget eller motsvarande.

TENTAVAKT

är en person som kan tugga en banan med 200 dB ljudstyrka, försöker få dig att stava ditt namn rätt på tentaomslaget och dessutom kontrollera att ditt suddgummi inte är programmerbart.

ET-RAJ

Glöm dina sorger och bekymmer.

UTMANANDE

Integraler och badmode är vår värld fylld av.

VATTEN

God och frisk dryck, faller även från himmlen relativt ofta.

48

Från C till Z

WUNDERBAUM

Kan med all säkerhet hålla ovälkommen odör borta från studentlyan de veckor du inte hittar golvmoppen under all bråte.

Y

(g)Yckla och (c)Yckla kan man göra på Chalmers.

Z

En bokstav, vars oerhörda användbarhet alla teknologer känner till. Det finns de som inte säger något annat på en hel föreläsning. Zzzzzzzzzzzzzzzz

ZALOONEN

Är enligt vissa på sektionen den vackraste i sitt slag i världen. För att Zaloonen ska få fortsätta att hålla sig snygg och fräsch är det viktigt att Nollan under sitt första år på Chalmers hjälper till och städa där en vecka, och även betala en städdeposition som Nollan får tillbaka efter godkänd städning.

ZITTNING

Trevlig tillställning då man sitter tillsammans och intager god mat och dryck. Läs på om zittningsdisciplinen så att du redan från början visar vilken fulländad Nollan du är.

ZOM ÖKENSAND

kan strupen kännas som ibland och man orkar inte bära hand!

ZUPERNOLLAN

De Nollan som varit med på ALLA aktiviteter under Nollningen och utfört sitt nolluppdrag, dvs. har en stämpel i varje ruta på sin nollbricka, utnämns till Zupernollan och blir belönade på Nollfinalen.

49

Hjälp!

Du är inte ensam, det är många som lämnat sina trygga föräldrahem och begett sig till den stora staden för att söka sin lycka. Här kommer några tips om hur du kan göra för att få tak över huvudet och klöver i portmonnän.

Studentbostad, kråkslott eller lyxvilla?

Göteborg är en stor stad med många människor, och det är inte lätt att hitta en bra bostad om man inte har de rätta kontakterna. Ett tips är att söka bostad tidigt. Vill man ha en bostad centralt relativt snabbt så är studentbostad ett alternativ. Eftersom det kan vara svårt att få bostad, så ställ dig i bostadskö tidigt!! Ställ dig nu!!

Exempel på två av de största bostadsköerna är: www.sgsstudentbostader.se och www.boplats.se.

Bostadsbidrag och blanketter för bostadsbidrag kan beställas från försäkringskassan eller hämtas i kårhuset. Hyreskontrakt måste vara färdigt vid ansökan. Hyr du i andra hand måste hyresvärden ha godkänt uthyrningen för att du skall få bidrag. Du får även olika mycket i bidrag beroende på om du hyr möblerat eller ej.

Studiemedel

Du bör söka studiemedel för hela första året på en gång. Antagligen har du fått en förtryckt ansökan om studiemedel från CSN. Första utbetalningen dimper förhoppningsvis ned i brevlådan ca två vecer att du fått ditt antagningsbesked.

Studiemedlen består av studiebidrag och studielån. Man kan antingen söka enbart studiebidrag eller studiebidrag och studielån. Tänk efter hur mycket pengar du kommer att behöva. Om du är osäker på detta så låna hellre för mycket än för lite. Du kan senare säga till att du vill låna mindre. För att få fortsatta studiemedel krävs en viss studietakt. Du måste uppnå 45 poäng på ett år, men endast 37.5 poäng första året. Klarar du inte detta krävs en hel del av Dig för att Du skall få studiemedel igen. Studerar man för första gången på eftergymnasial nivå brukar det vara lätt att få studiemedel, men har du studerat på eftergymnasial nivå måste du uppvisa studieresultat. Studiemedlen betalas ut varje månad i samarbete med Föreningssparbanken och sätts in på det konto som du bestämmer.

Ett tips från ZØK:s mammiga sida är..:

Glöm inte hemkunskapsboken om du inte vill svälta ihjäl, ha några rena kläder, se dina kläder förvandlas från L till XS eller se din disk springa iväg på små ben kan ofta hända den nyutflyttade studenten. (ej tillhörande din korridorgranne utan dess egna).

Börja i tid!

Det är alltid att rekommendera att ligga i fas med föreläsaren. Ligger du efter är det lätt att sluta lyssna och tappa suget. 50

Hjälp!

B yt övningsledare !

Tycker du att din övningsledare suger… så BYT. Det är inte svårare än att sätta sig i ett annat klassrum.

Välj rätt labbkompis!

Välj någon du tror är jämbördig med dig själv. Att labba med någon som gör allt själv är meningslöst.

Anteckna och håll ordning!

blir lätt en massa skitsnack. Ha två block för varje kurs. Ett där du räknar uppgifter i och ett för föreläsningsanteckningar. Plugga med andra! Man lär sig mer än vad man tror genom att diskutera och förklara för varandra. Men se till att hålla disciplin i gruppen. Det

Håll självförtroendet uppe!

Det är lätt att tro att man är dum i huvudet ibland. Fastna inte i det träsket! Det är den största fienden till att ta sig igenom studierna. Håll koll på matten från första dagen! Matten är ingenjörers interna språk! Den återkommer i såvitt jag vet, alla ämnen.

Gibraltargatan 62 031-16 5001 Måndag-Fredag 7:00-17:00 Helg Stängt

Servering och café

• • • • • • Wraps Nygräddad bakelse Baguetter Grillciabatta Sallader & Pastasallader Tobak 51

Zittningsregler

§1

Innan Ni sätter Er, förvissa Er om att Ni är bjuden.

§2

Det är STRÄNGT FÖRBJUDET att låta maten tysta mun, men:

§3

När toastmastern talar är man tyst. När toastmastern påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta pågående samtal. Om det dock skulle vara så att man har halva inne må man nyttja fem ord för att avsluta konversationen (gäller båda könen).

§4

När toastmastern tar upp en sång sjunger man. Samma sång som toastmastern.

§5

De som känner sig osäkra ifråga om sången, torde hålla sig en takt före så att ingen blir efter när slutet av sången nås.

§6

Om man inte kan sången man ombedes ta upp, ta upp den ändå och inled sången med ett högt och tydligt ”för...”.

§7

Den som ej har medfödd sångröst äga ändå rätten att efter bästa förmåga deltaga i sången.

§8

När servering sker tas inga sånger eller skålar upp.

52

Zittningsregler

§9

Var och en äter på sin egen tallrik, men blir det tomt på fatet, låna från vänster.

§10

Chalmeristen lyder tyngdlagen.

§11

Mat får endast brukas på det sättet det var tänkt och det finns inget som heter att mata någon på avstånd.

§12

Det är strängt förbjudet att hålla sitt goda humör för sig själv.

§13

Tempo ropas om sittningen går för långsamt. Används med tillförsikt.

§14

Det finns ingen alkohol-häst på Chalmers.

§15

Under sittning så är det strängeligen förbjudet att vistas under borden

§15

Undvik trängsel under borden, håll till höger.

§16

Det är obligatoriskt att prata med sina bordsgannar.

§17

Medhavd mobil eller annat föremål som avger ljud beslagtages och återlämnas, kanske om du är riktigt snäll, nästa dag.

§18

Ät som om det var ert sista mål, men förtär ej mer än ni med våld kan tvinga i er.

§19

Intagen föda får ej återlämnas.

§20

Klagomål på maten framförs till kocken som är den gigantiska mannen med köttkniven.

§21

Kontrollera att era bordsgrannar ej nyttjar rusdrycker så att de får suddiga ansikten.

§22

Blir man borta för länge från sin plats riskeras både dryck och mat till bordsgannar.

§23

Klädsel rekommenderas - åtminstone i början av kvällen...

§25

Här inne röker vi utomhus.

§26

Rökning tillåts först när kaffet serveras.

§27

Dörrar med höga trösklar kallas fönster, de går man ej ut igenom.

53

Zittningsregler

§28

Försök att se glad ut, även om du har utseendet emot dig

§29

Vill man gyckla väntar man till sådant tillfälle påkallas, vanligen i slutet av sittningen.

§30

Det rekommenderas att man går hem med samma person som man kom med.

§31

Kvarglömda gäster kan återfås mot beskrivning.

§32

Man måste kunna ta sig för egen maskin till sittningen

§33

Man bör kunna ta sig för egen maskin därifrån

§34

Rådet ”Varannan vatten” är enbart verksamt tills dess att resten av världen börjar vingla, då bör detta bytas ut till den mer enkla varianten ”vatten”

§35

Mat får inte börja förtäras innan Livet har tagits upp

§36

Man tager plats vid bordet först efter att toastmastern (alternativt värden) har gjort detta eller gett en tillåtelse. Tills dess står man bakom sin stol och konverserar med sina närmaste bordsgrannar.

§37

När man har med sig en bordsdam så har man denna till höger om sig, således har damerna sin bordskavaljer på sin vänstra sida.

§38

Man kan vara bordsdam/bordskavaljer oavsett vilket kön man är

§39

Att skåla är inte lika enkelt som man tror

För herrar:

Börjar givetvis med att lyfta glaset, med vänster hand, och tittar sin bordsdam i ögonen och lyfter glaset försiktigt mot dennes glas och säger skål.

Därefter vänder man sig mot personen på sin vänstra sida, tar glaset nu i höger hand, och utför samma procedur.

Till sist skålar man med personen mitt emot och smuttar sedan på innehållet i glaset.

Efteråt gör man om samma procedur fast baklänges och nu utan att säga skål.

Man börjar således med personen mitt emot, sedan till vänster om sig och till slut sin bordsdam till höger.

För damer:

Exakt som för herrarna fast tvärt om!

Man börjar med sin bordskavaljer, personen till vänster, sedan personen till höger, personen mitt emot, smutta av innehållet, personen mitt emot, personen till höger och slutligen personen till vänster.

Damerna byter inte vilken hand de håller glaset i.

54

Zittningsregler

§40

Vid sittningar där bordsdam och bordskavaljer inte är förbestämda är det fullt tillåtet att försöka skåla med de som tittar mot en först tills dess man har listat ut om man är bordsdam eller bordskavaljer.

§41

Under senare delen av kvällen brukas den fina halvcirkel-skålen börjas använda flitigt, dock får man vara noga med hastigheten som denna skål förs i för att inte försöka låta bordsgrannen dricka på avstånd.

§42

Att dricka på avstånd finns det heller inget som heter.

§43

Springande från bordet skall försöka minimeras till det yttersta, bordet kommer alltid ikapp en ändå.

55

Ramsor och beats H

inkens visa

, M

eldodi

: W

Hen tHe

s

aints

G

o

M

arcHinG

i

n Det finns en färg och den är grå.

Den kan man alltid lita på. Ja, denna färgen den är grå. Den kan man alltid lita på. På vår sektion är tradition att högt och ljudligt taga ton. Att taga ton är tradition på vår fina grå sektion.

H

öGt i ett träd i

k BeB, M

elodi

: i

n tHe junGle Vi på Zäta vi har varandra, vi tycker om varann. Killar och killar och våra tjejer, vi diggar samme man. BEB BEB BEB BEB BEB BEB BEB BEB BEB BEB… alifornien Högt i ett träd i Kalifornien där satt det en liten näktergal och sjöng tralalalalej Hej!(Hej!(Hej!(Hej!(Hej!))))

ZlaGord

VEM ÄR DET SOM STÅR KVAR???

ZÄTA STÅR NÄR DOM ANDRA FALLER!!!

s

aGan oM

e

Mil ocH

e

Milia Nu är du teknolog. Teknolog är nämligen den som läser på teknisk högskola. Gör man det på Chalmers är man chalmerist. Är man dessutom pojke kallas man Emil, är man flicka kallas man Emilia.

Här är sagan om varför chalmeristerna kallas Emil. Det var en gång för länge sedan en chalmerist som hette Emil. Han hade en ruskig framgång bland flickor, ja så omåttligt populär var han hos flickor, att alla de andra chalmeristerna började presentera sig som Emil för flickorna, för då blev framgångarna så mycket större. Och på den vägen är det...

H

elGonsånG Lucky Luke han e klok, han e klok!

Ratata han e bra, han e bra!

Luckys häst han e bäst, han e bäst!

Luckys bror han har stor, han har stor!

56

Nollans kom ihåg!

Här följer ett antal tokviktiga saker att tänka på inför skolstarten och Nollningen! Tag med första dagen (

viktigt!

): □ Legitimation □ 300 kr Nollningsavgift (Frivillig avgift, men som rekommernderas att betala för den som planerar att vara med på överhängande delen av Nollningen!) □ 200 kr i städdeposition (se sid. 47) □ Suddgummi (stort eller litet) □ Almanacka □ Glatt humör

Övrigt bra:

* Fixa ett ställe att bo på * Sök bostadsbidrag * Repetera matten * Gå in på hemsidan och fyll i nollenkäten * Repetera matten sa jag!

* Studiemedel (CSN) * Sovsäck och liggunderlag till hajken * Nollenkäten är viktig!! Fyll i den!

* Finkläder, kavaj eller kostym * Cowboyhatt eller indianfjädrar * Oömma kläder 57

58

Kontakta ZØK12

G eneral

H enrik ”r etro ” j oHansson

070-3046991 K azz ø r

a lBin ”d anWin ” G oodWin

Pr-z chäf

j oHanna ”P HiZk ” f orell

ø hlchef

M arkus ”t Hor ” H aMMarsten

T eraPeuT

P etter ”i Zak ” i saksson

I nfo c hef

j oel ”B irk ” H einerud

r edaKT ø r

M atilda ”f arfar ” r osander

073-0690980 073-1837884 076-8003799 073-0941032 072-7106100 073-3705006 s tudievägledningen på Z C halmers s tudentBostäder sgs s tudentBostäder CSN

http://znollk.se

031-772 11 35 031-772 97 00 031-333 63 00 0771-276 000

ZØK12 tackar!

ZØK12 vill tacka alla våra sponsorer och alla föreningar på Z för att dem på olika sätt hjälper till att göra Nollningen möjlig!

ABB Jokab Safety

Gibraltar Pizzeria, Wok House Express AB, Pizzeria Pepperoni, Gunillas Baguetter, Harvest, Mona livs, Alpa Baguetter, Mirakel Cut&Color, Campus Pizzzeria, Chalmers Blue McRangers

Vi vill också tacka Zätas programledning och alla Phaddrar som hjälper till att göra årets nollning möjlig! Ett extra tack också till Mottagningskommittén MK som hjälpt till på vägen mot världens bästa Nollning.

Och slutligen ett stort tack till vår grymma fotograf Rasmus Pålsson!!

59