Mötesanteckningar - Välkommen till Djupvik

Download Report

Transcript Mötesanteckningar - Välkommen till Djupvik

Mötesanteckningar

Ämne

Informationsmöte ang. omvandlingsområdet Djupvik Storudden

Plats/datum

SEVAB:s kontor Dammvägen 12 Strängnäs 2014-03-19

Deltagare

Kjell Lundgårds, ordförande Tomtägarföreningen Djupvik-Lundby Fredrik Tinglöw, avdelningschef Planering VA Axel Lans, Civilingenjör Planering VA

Ärenden

Inledning

Kjell Lundgårds initierade till ett möte med SEVAB angående utbyggnaden av kommunalt VA till omvandlingsområdet Djupvik-Storudden. Ett möte ägde rum 2014-03-19 och mötesanteckningar har sammanställts i detta dokument.

Tidplan

SEVAB har arbetat efter en tidplan där omvandlingsområdet Djupvik-Storudden var planerat att utföras mellan 2014-2015. Denna tidplan har dock reviderats då SEVAB inte har tillräckligt med resurser för att både utföra förnyelse i befintligt nät samtidigt som ledningsnätet byggs ut i omvandlingsområden. Styrelsen i SEVAB har således godkänt en ny tidplan som baseras på de erfarenheter som SEVAB samlat på sig i de omvandlingsområden som utförts. I den nya tidplanen är Djupvik-Storudden nästa omvandlingsområde som kommer genomföras och detta med start under våren 2016. Entreprenaden förväntas sluta i december 2017. Fastighetsägare kommer dock att kunna ansluta sig etappvis under entreprenadens gång.

Pågående arbeten

En förstudie planeras att utföras med start under våren 2014. I detta dokument kommer områdets förutsättningar att kartläggas. Markundersökning och inmätning av vägar och befintliga trummor kommer således genomföras under våren/hösten 2014. I förstudien kommer VA-ledningsnätets utformning att beskrivas i övergripande drag och dokumentet kommer ligga till grund för kommande projektering av området. Förstudien förväntas vara klar i slutet av 2014. Innan SEVAB börjar med förundersökningen i området så kommer Djupvik-Lundby Vägförening och samtliga fastighetsägare att informeras.

Teknisk utformning av VA-ledningsnätet

Vid val av teknisk lösning inom området så strävar SEVAB efter en så kostnadseffektiv teknik som möjligt. Detta ur ett anläggningsperspektiv men också ur ett drift- och underhållsperspektiv. I tidigare områden har SEVAB landat i ett av spillvattenledningsnätet som utformats med både trycksatta ledningar och självfallsledningar. Denna typ av teknisk lösning innebär att vissa fastighetsägare kommer 1 (3)

behöva en villapumpstation för att kunna tillföra sitt hushållsspillvatten till SEVAB:s ledningsnät. Denna station placeras under mark inom fastigheten. Eftersom SEVAB kommer äga och förnya pumparna i villapumpstationerna i framtiden så är utgångspunkten, pga ekonomiska skäl, att anlägga så lite trycksatta system som möjligt. Därför försöker vi minska antalet fastigheter med villapumpstation. Det kommer dock inte vara möjligt att ha självfallsledningar överallt i området eftersom terrängförhållandena och närheten till berg är en avgörande faktor. I tidigare omvandlingsområden har ca 30 % av alla fastigheter fått villapumpstation. När det gäller ledningsnätet så är utgångspunkten att placera ledningarna i gatumark. Att lägga ledningar över tomtmark är inte optimalt eftersom det försvårar framtida drift- och underhållsarbete samt att det minskar fastighetsägarens rätt att nyttja sin egen tomt.

Politiska beslut

Innan SEVAB påbörjar projekteringen av området så måste ett beslut tas på politisk nivå att bilda ett kommunalt verksamhetsområde för VA inom Djupvik-Storudden. Beslut måsta tas i alla instanser (Teknik- och fritidsnämnden, Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige) innan verksamhetsområdet vunnit laga kraft. När detta beslut tagits inträder

Lagen om allmänna vattentjänster LAV

och SEVAB som huvudman åläggs att ordna med en allmän anläggning i området inom skälig tid. Förslag om verksamhetsområdets omfattning tas fram av SEVAB och detta ligger tillgrund för beslutet.

Befintligt VA-ledningsnät

Kjell informerade om det befintliga sommar- och sjövattenledningsnätet som finns inom området. Om dessa ledningar grävs av under entreprenaden så måste ledningarna lagas direkt. Detta har SEVAB som krav gentemot entreprenören då detta regleras i upphandlingen. Det är således också viktigt att all dokumentation som finns över befintligt ledningsnät kan tillhandahållas när projektet går in i projekteringsfasen. Då kan tas hänsyn tas till det befintliga ledningsnät när det nya VA-ledningsnätet utformas.

Ersättning för markintrång

SEVAB kommer låta Lantmäteriet handlägga markfrågan. Detta innebär att ledningsrättsavtal tecknas med hjälp av Lantmäterimyndigheten efter att ett samråd har genomförts med berörda markägare. Ersättning utgår enligt Lantmäteriets bedömning av markintrångets omfattning.

Möjligheten till fiberoptik

Angående möjligheten till fiberoptik så är SEVAB öppen för att ta med sig en kanalisation i VA-schakten men det bygger på att det finns ett övertaligt intresse inom området. SEVAB föreslår att en intresseanmälan görs inom Tomtägarföreningen så att det finns ett underlag att arbete utifrån. Om intresse finns inom föreningen så föreslås också att Peter Holm på Strängnäs kommun kontaktas angående detta.

Anläggningsavgift

Varje fastighet kommer att belastas med en anläggningsavgift när VA-ledningsnätet är utbyggt. Anläggningsavgiftens storlek varierar beroende på fastighetens yta samt även hur många 2 (3)

bostadsenheter som kopplas på VA-ledningsnätet. Avgiftens storlek regleras enligt var tids gällande VA taxa. Om VA-taxan ändras under entreprenadens utförande kommer den taxa som gällde vid entreprenadens start att gälla för alla fastigheter inom omvandlingsområdet. SEVAB:s VA-taxa följer branschorganisationen Svenskt Vattens basförslag. Tidigare omvandlingsområden som genomförts Strängnäs Vatten, Strängnäs kommun så fanns det en möjlighet för den enskilde fastighetsägaren att få dispens att inte betala anläggningsavgift. Denna typ av dispens finns inte kvar nu när SEVAB har huvudmannaskapet för VA i Strängnäs kommun. Det är dock möjligt att betala av anläggningsavgiften under en tid på maximalt 10 år.

Informationsflöde

Erfarenheter från tidigare omvandlingsområden är att informationsflödet mot fastighetsägarna är väldigt viktigt. Samtliga fastighetsägare kommer således att informeras löpande via brev. SEVAB önskar också att Tomtägarföreningen Djupvik-Lundby:s hemsida kan nyttjas för att sprida viss information samt att föreningen även utser en representant som kan vara kontaktperson mot SEVAB.

Mötesanteckningar gjorda av:

Axel Lans

Civilingenjör Planering VA SEVAB 3 (3)