FIA - Förnyelse i anläggningsbranschen

Download Report

Transcript FIA - Förnyelse i anläggningsbranschen

FIA - Förnyelse i anläggningsbranschen Startsida Om FIA Evenemang Press och kontakt Program och verktyg

Pressmeddelanden Pressbilder Nyhetsbrev 2010 maj apr feb jan Nyhetsbrev 2009 Nyhetsbrev 2008 Nyhetsbrev 2007 Nyhetsarkiv 2010 Nyhetsarkiv 2009 Nyhetsarkiv 2008 Nyhetsarkiv 2007

Prenumerera på FIAs nyhetsbrev FIA Fredag

Vi är med

Innovation och metodutveckling bidrar till sänkta kostnader med miljonbelopp

Göteborgs Hamn ställer höga tekniska krav på sina asfalterade terminalytor. Genom nya samarbetsformer och innovativ metodutveckling kan beständigheten höjas och underhållskostnaderna kapas med miljonbelopp.

Containerhanteringen sliter hårt på de asfalterade ytorna i Skandiahamnen i Göteborg. Här lastas och lossas motsvarande 850 000 tjugofotscontainrar per år – som var och en väger upp till 33 ton.

− Volymerna har nästan fördubblats de senaste tio åren, men ytan är densamma, så det blir högre och högre belastning per kvadratmeter, konstaterar Jan Andersson, chef för infrastruktur vid Göteborgs Hamn.

Slitaget leder till spårbildningar och gropar, vilket gör att asfalten måste läggas om med viss regelbundenhet, i vissa fall så ofta som vart annat eller vart tredje år. För några år sedan hamnade Jan Andersson i en situation där han tyckte att måttet var rågat.

− Vi hade byggt om ett antal ytor i terminalen, och hittade spårbildningar i asfalten redan året därpå. Som chef kunde jag inte acceptera att vi skulle lägga så oerhört mycket pengar på nyasfalteringar med så täta intervall. Det var då

Jan Andersson, Göteborgs Hamn

allt startade, säger Jan Andersson och syftar på det projekt som innebar en kraftsamling för ökad kvalitet och så småningom ledde till att Göteborgs Hamn tillsammans med entreprenören Skanska och konsulten Pontarius gick till final i FIAs kvalitetspristävling 2009.

Finalplats i FIAs kvalitetspris

I motiveringen står bland annat: Med nya samarbetsformer för att implementera nya arbetssätt och tekniker har man uppnått efterfrågad effekt i form av sänkta kostnader, högre kvalitet och större brukarnytta. Vad är det då som har gjorts i praktiken?

− Vi grävde upp de befintliga asfaltsytorna och byggde upp dem från grunden, med bättre material och metoder, för att åstadkomma en produkt som i slutänden ger oss en mycket beständigare asfaltsyta, förklarar Jan Andersson.

Det låter enkelt, men för att komma dithän krävdes ett noggrant upphandlingsarbete som ställde några av branschens traditionella föreställningar på ända.

− Vägnormerna är inte uppbyggda för att räkna på den typ av tunga laster som förekommer i terminalområden som vårt. Tillsammans med konsulten Pontarius, som stöttade oss i upphandlingsarbetet, kom vi fram till att den kvalitet som fanns på asfalt i dag helt enkelt inte räckte till, säger Jan Andersson.

Dynamiskt och tätt samarbete

Johann Rollén, projekteringsledare på Pontarius, konstaterar att det var en stor utmaning för alla inblandade parter att leva upp till hamnverksamhetens krav.

− Vi var tvungna att tillåta utveckling under projektets gång. Det slutar inte med att entreprenören är utsedd, utan måste fortsätta

http://www.fiasverige.se/templates/Fia/Page____758.aspx?epslanguage=SV[2010-06-04 09:35:36]

FIA - Förnyelse i anläggningsbranschen

under hela genomförandefasen. Med ett dynamiskt och tätt samarbete har vi lyckats. Ingen enskild aktör hade klarat det här själv. Alla parter behövs för att få helhetsbilden, säger Johann Rollén och tillägger att det i uppdraget även ingick att ta fram en beräkningsmodell för hur stora besparingar hamnverksamheten kunde uppnå genom att satsa på bättre grundarbeten och asfaltsbeläggningar av högre kvalitet.

− Med vår modell har vi påvisat att vi sparar stora summor med detta sätt att arbeta. Beräkningen är att de totala driftkostnaderna (TCO – Total Cost of Operation) minskar med 10 till 20 procent.

Josef Källström, projektchef på Skanska, bekräftar att de högt ställda kraven inte hade kunnat uppnås med ett traditionellt arbetssätt.

Arbetsgruppen följde inte vanliga normer eller standarder, utan har fått ta fram en egen arbetsgång.

− Nu gör vi exempelvis gemensamma kontroller med provbelastningar och liknande innan hamnen fattar beslut om hur vi ska åtgärda problemen. Det gör att vi får rätt åtgärd på respektive delyta, istället för att angripa hela ytan på samma sätt. Därigenom kan varje nedlagd krona nyttjas på bästa sätt, säger Josef Källström och förklarar att fyllningarna som hamnen är byggd på är väldigt varierande.

Josef Källström, Skanska

Besparingar på miljontals kronor

Med olika typer av specialutrustning för att hantera såväl urschaktning som fyllnadsmaterial och ytbeläggning med en asfalt av särskilt styv kvalitet, har man nu nått ett resultat som alla parter är nöjda med.

Jan Andersson framhåller att hans målsättning är att det ska ta sju åtta år innan man behöver asfaltera om de här ytorna igen – jämfört med tre-fyra år som varit normalt på senare tid.

− Däri ligger den stora vinsten. Det innebär besparingar på miljontals kronor varje år. Dessutom för det med sig andra positiva effekter för hela produktionen. I och med att ytorna hålls jämna mycket längre kan vi hålla en högre produktionshastighet och får mindre arbetsmiljöproblem. Chaufförerna i truckarna som lyfter containrarna sitter tio meter upp, och varje sten eller grop du kör över gör att hytten rör sig däruppe, påpekar Jan Andersson.

I ett nötskal:

Uppgift: Hitta en kvalitet på grundläggning och asfaltbeläggning som gör att Skandiahamnen får långsiktigt lägre underhållskostnader.

Lösning: Innovativt samarbete mellan beställare, konsult och entreprenör – från beslut om åtgärd och vidare genom hela utförandefasen.

Resultat: 10 till 20 procent lägre totala driftkostnader.

Text: Susanna Lidström Ansvarig utgivare: Ulf Modig. Kontakta webmaster. Denna webbplats använder cookies. Läs mer om hur vi använder cookies.

http://www.fiasverige.se/templates/Fia/Page____758.aspx?epslanguage=SV[2010-06-04 09:35:36]