Energi och miljö

Download Report

Transcript Energi och miljö

NR 3 - 2011

KontaKten

Ökad försäljning

Trots att det svenska småhusbyggandet fortsatt att minska även i år, pekar prog noserna på att Älvsbyhus totalt kommer att sälja mer än förra året. Om detta och mycket annat skriver vd Kent Johansson i sin spalt.

SIDAN 2

Nytt i husen

Än en gång har Älvsbyhus höjt stil och kvalitet. I höst med ny trapp, nya våt rumsväggar och nya tapeter. SIDAN 3

Ny smart lösning

Energi och miljö

Älvsbyhus strävar på olika sätt efter att såväl fabriks- lokalerna och produktionen som de färdiga husen ska vara energisnåla, för att spara både miljö och kostnader. Anna Gideon och Nils Sundström är två av dem som särskilt arbetar med sådana frågor. SIDAN 4 Två medarbetare på Älvsbyhus cement gjuteri har utvecklat en spruta som sparar mer än hälften av den formolja som används när balkarna till grunderna ska gjutas. Nu belönas de av företaget.

SIDAN 3

Byggshoppen är öppen

Älvsbyhuskunder kan nu köpa vissa produkter som inte går att få tag i på byggmarknaden, direkt från Älvsbyhus.

SIDAN 6

Nyanställda

Inte mindre än sex personer har ny- anställts eller fått nya arbetsuppgifter.

SIDAN 7

2

VD:n har ordet

En del artiklar i det här numret handlar om energi och miljö, ämnen som definitivt ligger i tiden. Jag blir själv imponerad när jag jämför elräkningen i mitt eget Älvsbyhus, som jag byggde 1991, med de nybyggda husen här i Älvsbyn och konstaterar att de hus vi bygger idag inte ens drar hälften så mycket energi. Det är utveckling som är bra för miljön samtidigt som det är bra för den egna plånboken. På tal om utveckling så kommer våra hus även i fortsättningen att uppgraderas och moderniseras i takt med kundernas krav och önskemål. Vi har under sommaren och höstens villavisningar fått mycket lovord från besökarna kring nytänkandet i vår produkt. Trägolven, den nya vita innertrappan, spotlights och de trendiga dekorfönstren är bara några av de detaljer som det talas väldigt gott om. Senaste nyheten är att erbjuda snygga, kakelliknande väggskivor i badrummen, som ersätter kakel och som vi tror kommer att bli mycket populärt.

Vi ser branschen fortsätta lägga varsel då den totala kakan blivit allt mindre för oss hustill verkare att dela på. På vår hemma-mark nad slåss vi om de 5000-6000 hus som totalt beräknas säljas under innevarande år och vi har en förhoppning om att ännu ett år vara marknadsledande på hemma- marknaden då året summeras.

Min säljprognos för 2011 pekar på ett bättre säljresultat detta år än 2010, samtidigt som vi kommer att bygga närmare 1000 hus. Om den prognosen slår in, kommer vår orderstock att få en välbehövlig tillökning, om än något blygsam.

Hösten betyder inte bara älgjakt, utan är även ”startskott” inför nästa års budget och riktlinjer. Jag har själv deltagit på höstens säljkonferenser i Norge, Finland och Sverige för att på plats få en känsla av hur marknaderna utvecklas i respektive säljdistrikt. Gläd jande är att vi i Norge följer vår långsiktiga plan om en expansion på 10-15 procent årligen. Vi kommer troligen att även under 2011 överträffa vår försäljningsbudget. Även i Finland är tendensen positiv. Vi kommer troligen även här att nå vår försäljningsbudget, vilket skulle innebära en försäljningsökning jämfört med 2010 på närmare 50 procent (!) Den svenska totalmarknaden kommer inte att få det lyft under 2011, som de flesta förväntade sig förra hösten. Våra fabriker bygger tillsammans för närvarande 24 hus varje vecka och vi kan konstatera att den positiva trenden fortsätter; kvaliteten har lyfts ännu ett snäpp, vilket är en förutsättning för att den höga produktionstakten skall kunna bibehållas även under 2012. De första signalerna inför försäljningsbudget 2012 talar för ökade volymer. Därför vill jag rikta ett varmt tack till alla länkar i denna Älvsbyhus kedja som är med och åstadkommer detta, ingen nämnd och ingen glömd. Välkommen till vår gemensamma resa mot de nya målen…

Kent Johansson

Toimitusjohtajan puheenvuoro

Osa tämän numeron artikkeleista käsittelee todella ajankohtaisia aiheita energiaa ja ympäristöä. Kun vertaan oman vuonna 1991 rakennetun Älvsbytaloni sähkölaskua täällä Älvsbyssä rakennettuihin uusiin taloihin, voin ilokseni todeta, että nykyisten talojemme energiankulutus on enemmän kuin puolittunut noista ajoista. Tämä kehityssuunta on hyvä niin ympäristölle kuin omalle lompakollekin.

Kehityksestä puheen ollen talojamme ajanmukaistetaan ja moderni- soidaan myös tulevaisuudessa asiakkaiden vaatimuksia ja toiv omuksia vastaaviksi. Olemme saaneet kävijöiltä paljon kiitosta tuotteemme uusista ideoista kesän ja syksyn aikana järjestety issä taloesittelyissä. Puulattiat, valkoiset sisäportaat, kohdevalot ja trendikkäät koristeikkunat ovat vain joitakin esimerkkejä suosituista yksityiskohdista. Viimeisin uutuus on tarjota kylpyhuoneisiin kauniita, kaakelia muistuttavia seinälevyjä, joista tulee varmaan erittäin suosittuja.

Syksy ei tuo mukanaan vain hirvijahtia, vaan myös ”lähtölaukauksen” ensi vuoden budjetille ja strategioille. Osallistuin itse syksyn myyntikonferensseihin Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa saadakseni paikan päällä käsityksen markkinoiden kehityssuuntauksista kullakin myyntialueella. Norjassa oli ilahduttavaa havaita, että noudatamme pitkän aikavälin suunnitelmaamme 10–15 prosentin vuotuisesta kasvusta. Ylitämme todennäköisesti myyntibudjetin myös vuonna 2011.Kehityssuunta on myönteinen myös Suomessa. Saavutamme todennäköisesti myös Suomessa 400 talon myyntitavoitteen, mikä merkitsisi lähes 50 prosentin (!) myynnin kasvua vuodesta 2010. Ruotsin kokonaismarkkinoilla viime syksyn yleisesti odotettua kasvua ei kuitenkaan saavuteta vuonna 2011. Irtisanomiset toimial alla jatkuvat, sillä talonvalmistajien jaettavissa olevat kokonaismark kinat kutistuvat koko ajan. Kotimarkkinoilla kilpaillaan 5 000–6 000 talon kokonaismyynnistä. Toivottavasti voimme vuosikatsausta säilyttämään markkinajohtajuuden kotimarkkinoilla. Myyntiennus teeni vuodelle 2011 ennakoi edellisvuotta parempaa myyntitulosta, samanaikaisesti kun rakennamme lähes 1 000 taloa. Mikäli tämä ennuste toteutuu, saamme tilauskantaamme tarpeellisen, vaikkakin vaatimattoman, lisän.

Tehtaamme valmistavat yhdessä tällä hetkellä 24 taloa viikossa, ja voimme todeta myönteisen kehityssuunnan jatkuvan. Laatua on parannettu vielä entisestään, mikä on edellytys nykyisen suuren tuotantomäärän säilyttämiselle myös vuonna 2012. Vuoden 2012 myyntibudjetin ensimmäiset merkit viittaavat tilausmäärien kasvuun.

Siksi haluan esittää lämpimät kiitokseni kaikille tämän Älvsbytalo ketjun lenkeille, jotka osallistuvat tuloksen saavuttamiseen, ketään unohtamatta tai erikseen mainitsematta. Tervetuloa yhteiselle mat kallemme kohti uusia tavoitteita …

Kent Johansson

Anders och Bosse får belöning för sin förbättring

anders Berglund och Bo nordlund har gjort en förbättring som innebär att mindre än hälften så mycket olja som tidigare, behövs till ett visst moment i Älvsbyhus cement gjuteri i Älvsbyn.

I gjuteriet görs grunderna till ungefär en tredjedel av alla Älvsbyhus. Grunderna består av tre delar; bottenplattor, pelare och balkar. De gjuts i formar. Dessa sprutas med olja innan betongen hälls i formarna och det är här Anders och Bosses förbättring kommer in i bilden. De jobbar med att gjuta balkarna. För att olja in formarna har de förut använt en stång med fem munstycken som sprutade i flera former på en gång.

- Det innebar ett väldigt slöseri med olja eftersom det alltid kom olja ur alla fem munstyckena samtidigt. Vi var ofta tvungna att spruta extra på vissa ställen, men då kom det i onödan även på alla andra ställen, berättar Bo.

ProVADE sig frAm

- Därför började vi prova oss fram, först med en spruta som bara hade ett munstycke. Sedan kom vi fram till att två munstycken är optimalt. Vi lät också sätta styrplåtar som stänkskydd vid munstyckena, så att det virvlar mindre olja i luften, säger Anders. Oljan finns i en hundra liters tank som förut fylldes på var fjärde dag. Nu behöver den bara fyllas var nionde dag.

- Den nya sprutan innebär både en besparing och en miljöförbättring här i lokalen. Den har också gjort arbetsmomentet lättare, för vi kan hålla den med en hand och kan styra slangen med den andra. Med den gamla stången hade man ingen hand ledig, så det var besvärligare och tog längre tid att spruta formarna, säger Anders.

Älvsbyhus ledningsgrupp har beslutat att premiera förbättringen med cirka 6 000 kronor till dem var.

Anders Berglund och Bo Nordlund visar den gamla stången med fem munstycken och den nya sprutan med två som sparar mycket olja. De belönas nu av Älvsbyhus för att ha kommit på den idén.

Notiser

NyTT På BADrumsVäggEN

Älvsbyhus har börjat erbjuda sina kunder de populära våtrumsski vorna som väggbeklädnad i badrummet. I Finland är en enfärgat vit skiva standard och som tillval kan man välja mellan tre olika kakel mönstrade skivor. I Norge och Sverige är en ny våttapet i förbättrad kvalitet och ny färg standard som väggbeklädnad. Som tillval finns våtrumsskivan i tre olika färger och mönster.

NyA TAPETEr

I början av september släppte Borås tapeter sin nya kollektion Borosan Easy Up. Älvsbyhus kunde erbjuda den till nya kunder redan en månad tidigare.

- Det är jättesnygga tapeter. Mycket vitt och mycket fondväggar, säger Beatrice Pettersson som är färgsättare på Älvsbyhus och den som avgör vilka tapeter Älvsbyhus kunder ska kunna välja mellan.

Eco Tapeters kollektion Decorama Easy Up finns också kvar som valmöjlighet. Fondväggar är fortfarande populärt, men bårder är på väg tillbaka igen.

- Vi kommer att börja erbjuda bårder igen i höst eller i början av nästa år. Det blir till att börja med några barnbårder och några med romantiska mönster, säger Beatrice Pettersson.

Pär Olof Algotsson arbetar i den nya ventilationsverkstaden i Bjärnum.

EgEN VENTilATioNs TillVErkNiNg i BjärNum

Strax före semestern började fabriken i Bjärnum att tillverka delarna till ventila- tionssystemet i husen själva. Tidigare har de levererats av ett lokalt företag.

- Genom att omorganisera och förtäta lagerplatser i fabriken har vi skapat utrymme för en rationell ventilationsverkstad och iordningställt den. Personal har utbildats för uppgiften, säger fabrikschef Tomas Marke.

TrAPP i NyA färgEr

Trappan till övervåningen i en och enhalv- planshusen, har fått ett modernare utseende. Trappstegen är eklaserade, sidorna och räcket vita och spaljén är i aluminium.

Den allra första trappan med det nya utseendet har precis monterats i fabriken i Älvsbyn.

3

Nils, tekniskt ansvarig

Nils Sundström är tekniskt ansvarig för de hus som Älvsby hus bygger. Det innebär att han har huvudansvaret för en mängd arbetsuppgifter runt husbyggandet, framför allt konstruktions- och energifrågor.

- Det mesta av de återkommande rutinuppgifterna görs av den kompetenta personal som jag arbetar tillsammans med, säger han.

En sådan återkommande uppgift är att upprätta de dokument som behövs när ett hus ska byggas. Det är ritningar, specifikationer och arbetsordrar för produktionen i fabrik och på byggplatsen. Det är också de ritningar och dokument om huset som kunden ska ha som en del av köpeavtalet och som behövs för att söka bygglov.

VikTigT mED mArkuNDErsÖkNiNg

- Att tolka grundundersökningar, det vill säga välja grundläggnings metod på byggplatsen är den enda rutinuppgiften som jag numera gör själv, berättar Nils. Byggherren anlitar en geoteknisk firma för att göra en markbeskriv ning av tomten där huset ska byggas. Utifrån den avgör Nils om det behövs längre eller kortare pelare till grunden, om grundplattorna bör vara större, eller om huset rentav behöver pålas.

- Det förekommer att byggherren/kunden anser att det inte behövs någon geoteknisk undersökning av marken. De menar då att de vet hur marken är där huset ska byggas. Det innebär oftast att vi kan använda standardgrund till huset.

- Men jag vill påpeka att vi önskar att alla kunder gör en ordentlig undersökning av marken, för att undvika risken att det visar sig när vi börjat med grunden att den grundläggningsmetod vi valt inte fungerar och att vi måste vidta akuta åtgärder som fördyrar och fördröjer grundläggningen, säger Nils.

TEkNisk uTVEckliNg

En viktig del av Nils arbete är teknisk utveckling av husen, framför allt frågor som rör konstruktion och energi.

- Vi har byggbestämmelser i tre länder att förhålla oss till och de ändras ofta, särskilt regelverket för husens energiförbrukning.

Nils Sundström, tekniskt ansvarig för de hus som Älvsbyhus bygger

4

konstruktör Anna

Anna Gideon arbetar som konstruktör. Hennes tjänst inrättades för tre år sedan, för att en del av den tekniskt ansvariges arbets uppgifter skulle kunna fördelas på två personer. Anna är högskole utbildad byggnadsingenjör. Hennes arbetsuppgift är framför allt att göra ritningar och beräkningar för konstruktioner, energi och vvs.

Anna Gideon, konstruktör.

stora energiförbättringar

Älvsbyhus ligger långt framme när det gäller att bygga hus som drar så lite energi som möjligt.

- Oljan blir mer och mer svårtillgänglig i världen men omställningen till andra energilösningar har bara börjat. Älvsbyhus ska vara med när utvecklingen går framåt, säger Nils Sundström som ansvarar för de energifrågor som gäller husen.

För två år sedan gjordes omfattande konstruktionsförändringar på husen för att uppfylla de nya energikrav som då kom från de tre olika länderna där Älvsbyhus finns. Bland annat blev golv- bjälklagen och isoleringen i golv och tak tjockare. En ny högeffektiv frånluftsvärmepump började också monteras i husen. Det var den största produktionsförändring som Älvsbyhus gjort sedan 1994 när husen anpassades till de energikrav som infördes då. Samtidigt visade Älvsbyhus mätningar att en del av husen redan innan förändringen uppfyllde de nya kraven på max tillåten energi- förbrukning i Sverige. Förklaringen anses vara att Älvsbyhus alltid har byggt för ett kallt klimat.

- Trots den redan låga energiförbrukningen för två år sedan, har vi pressat ner den rejält sedan dess. Husen som byggs idag har runt 30 procent lägre energiförbrukning, säger Nils Sundström.

HusETs uTformNiNg

- Det är inte bara isolering och effektiv återvinning av frånluften som påverkar energiåtgången. Husets utformning är en annan viktig faktor, fortsätter han.

Fönstren i ett hus är en stor energitjuv. Därför har ett Älvsbyhus måttligt med fönster. Värmeförlusten i fönster och dörrar anges i så kallat u-värde. Fönstrets u-värde är ett mått på hur bra desto bättre isolerar fönstret.

i ett nytt Älvsbyhus har bara 0,9 i u-värde. De fönster vi använder är alltså mycket bra.

Att de flesta Älvsbyhus har fyra ytterhörn påverkar också energi- ökad energiförbrukning per kvadratmeter.

deras energiförbrukning, jämfört med de andra husen.

Ytterligare en viktig del i husens utformning är att de inte har någon extra takhöjd som ger mer luft som måste värmas upp.

kombinationen av glas, karm och båge isolerar. Ju lägre u-värde - Ett 25 år gammalt treglasfönster har ett u-värde på 1,8. Fönstret förbrukningen. Fler ytterväggshörn och annan form på husen ger - Vinkelhusen som har sex hörn, har ökat i popularitet de senaste åren, men trots formen är det faktiskt inte någon större skillnad i

TäTHETEN

Husets täthet har också betydelse för hur stor energiförbrukningen är. - De senaste fyra åren har vi jobbat särskilt för att förbättra tätheten i husen. Vi har tänkt igenom detaljer som hur vi sammanfogar väggar och tak, hur vi tätar vid elutgångar och hur vi tätar mellan sektionerna när huset monteras.

- Det här är viktiga åtgärder som gör mycket för energiförbrukningen. Vi är inte bättre än den enskilda lösningen och den enskilda medarbetaren. Genomgången av de här åtgärderna har vi gjort tillsammans med de medarbetare som utför jobbet, och jag är väldigt nöjd med deras engagemang. De lyssnar, tar till sig och

Älvsbyhus har tre utrustningar för provtryckning och termografering av husen. De finns i fabrikerna i Älvsbyn, Bjärnum och Kaukajoki. Personal från fabrikerna kan alltså själva utföra täthetskontroller på husen de byggt.

Simon Wiklund i Bjärnum har gått en tre dagars utbildning i Halmstad och ansvarar nu för täthetskontrollerna.

- Det är värdefullt att själva kunna utvärdera kvalité, prov och föränd ringar. Hittills har Simon kontrollerat sju hus. Kravet är att luftläckaget genom klimatskalet ska vara mindre än 2,0 luftomsättningar per timme och detta har vi klarat med god marginal, säger fabrikschefen i Bjärnum Tomas Marke.

På bilden är Simon på väg ut på uppdrag.

kommer med förslag på förbättringar, säger Nils Sundström.

- Vi har lyckats bra med det här projektet. Vi bygger betydligt tätare hus nu än för fyra år sedan.

frAmTiDENs ENErgilÖsNiNgAr

Energifrågan kommer att bli allt viktigare i framtiden och kommande förändringar i husen är något man diskuterar i företagsledningen, även om man inte vet när eller om de ska genomföras.

- En viktig aspekt för framtiden är att vi ska bygga hus som är flexibla så att de kan anpassas till nya krav och nya energikällor som kan tänkas komma under husets livstid. Vi funderar också på olika själv försörjningslösningar för våra hus, till exempel mark- och bergvärme och solenergi, säger Nils Sundström och fortsätter: - Vi strävar mot att bygga lågenergihus. Att vara med i utvecklingen när det gäller användandet av nya tekniska lösningar och att inte bara följa de energikrav som finns, utan som vi ofta gjort, bygga hus som till och med är energisnålare än kraven, kan bli en del av Älvsbyhus energistrategi.

5

På Älvsbyhus pågår det olika förbättringar för att minska energiförbrukningen i de egna lokalerna.

eget restavfall i en allbränslepanna.

och draget minskar i fabriken.

I Vålberg håller man på att övergå från att värma upp fabriken med olja till att elda med - Under 2010 började vi flisa vårt träavfall och lagra det på fabriks området. Tidigare skickades det till olika avfallsanläggningar, så bara genom att transporterna försvunnit, har vi minskat både energiför brukning och kostnader, säger fabrikschef Jussi Paldanius.

- I oktober installeras den nya allbränslepannan och värmeanläggning en i fabriken uppgraderas. Min förhoppning är att cirka 30 procent av bränsleförbrukningen ska komma från vårt eget avfall, fortsätter han.

Arbetsmiljön påverkas också positivt då temperaturen blir jämnare

VENTilATioNssysTEmET ByTs

Lokalerna i Älvsbyn är gamla och detsamma gäller värme- och ventilationsanläggningen. Därför håller man successivt på att byta ut och förbättra utrustningen, för att få lägre energiförbrukning och en bättre inomhusmiljö.

Den största delen i det arbetet är att byta ut hela ventilations- systemet. Det görs i höst och beräknas vara klart i slutet av oktober.

- Den moderna ventilationsutrustningen som vi sätter in återvinner värmen på ett mycket bättre sätt än den gamla. Det sparar mycket energi och ger en jämnare och bättre temperatur. Arbetsmiljön för bättras. Dessutom ger det stora kostnadsbesparingar, säger fabriks chefen i Älvsbyn, Thomas Lantto.

flEr fÖrBäTTriNgAr

På fabriksområdet finns nästan 300 kvadratmeter betongplattor som värms upp på vintern för att hållas isfria.

- Dem ska vi börja styra så att de bara värms när behovet finns, säger Thomas Lantto.

- Vi har fortfarande ett par lokaler på området som värms med olja. De ska så småningom anslutas till fjärrvärme, tillägger han.

- Vi har också en del varmvattenberedare som värms med el. Dem ska vi byta ut mot moderna värmeväxlare och koppla in på fjärrvärmenätet.

unika produkter i ny byggshop

Gunnar Johansson säljer Älvsbyhus egna produkter till dem som äger ett Älvsbyhus, men han ger också tips på alternativ om fraktkostnaden blir väldigt hög.

Sedan 1 augusti finns det en byggshop i fabriken i Älvsbyn igen. I byggshopen kan man köpa produkter till husen som inte går att få tag på i bygghandeln. Det är ytterpanel, ras skydd, skåp och garderober med inredning och standardluckor till skåp och garderober samt fönsterbänkar och konsoler till sådana, som säljs i byggshoppen. Försäljningen sker till befintliga Älvsbyhuskunder och medarbetare. Syftet är att ge hög servicenivå även efter att huset har levererats. Materialet hämtas på plats efter överenskommelse eller skickas med bussgods, där kunden betalar frakten. Älvsbyhusanställda kan som tidigare köpa sekunda produkter.

Öppet Vardagar 7 - 11,

rast 8.45-9.00

tel +46 (0)70 644 99 60

Nya anställda

6

AuDuN EsPEsETH

Nyanställd besiktningsman på Vestlandet i Norge.

iNgEmAr Viklu ND

Ny materialansvarig för vvs-sidan i Älvsbyn.

Han fortsätter också med sitt tidigare ansvar för all vvs i lokalerna i Älvsbyn.

ANToN BjÖrk

Ny inköpare.

Nyanställd på Älvsbyhus kontor i Moss, Norge.

unika produkter i ny byggshop

En stolt arbetsledare, Jari Pitkäranta, som tillbringade en dag med miss Finland 2007, Noora Hautakangas, vid tv-inspelningen från Kauhajoki.

Drömmarnas

hus i finsk TV

I augusti startade inspelningen av den finska reality-tv-serien Unelmien Talo (Drömmarnas hus) som följer tre familjer som köpt var sitt Älvsbyhus, från deras första kontakt med säljaren tills huset är klart och levererat. Inspelningarna vid leveransen av de två första husen samt ett besök av tv-teamet på fabriken i Kauhajoki har gjorts i höst.

- Besöket i fabriken var mycket uppskattat av både tv-teamet och personalen. Vi bjöd på strålande väder och medarbetarna i fabriken var på strålande humör när fabriken gästades av programledaren Noora Hautakangas, som för övrigt valdes till Miss Finland 2007. Noora gjorde ett antal intervjuer med olika personer på Älvsbytalo, berättar försäljningschefen i Finland, Ove Asplund.

- Enligt produktionsteamet har de redan nu ett mycket bra material som de ska börja klippa ihop till olika programavsnitt. Det som återstår är ännu en husleverans samt inspelningar i samband med överlåtelser och inflyttningar, fortsätter han.

Programmet beräknas vara klart innan årsskiftet och ska sändas i finsk tv i tio avsnitt med start i januari 2012.

TriNE olsEN

Nyanställd på Älvsbyhus kontor i Moss, Norge.

jANNE PÖlläNEN

är ny elektriker i Kauhajoki. Han har börjat som elektriker på banan för att lära sig elarbetet i fabriken och kommer sedan att börja beställa elmaterial och gå igenom elritningar med mera. Efter semestern nästa år kommer han att börja arbeta tillsammans med Älvsbytalos elansvarige Esko Sitomaniemi och sedan er sätta honom när han går i pension om några år.

7

mikAEl luNDBErg

huset och annat.

fyllde 50 år den 26 september. Han gratulerades av den närmaste släkten och vännerna.

Mikael jobbar på ytterväggslinjen i fabriken i Älvsbyn och det har han gjort i cirka 20 år. En kortare tid var han också på utlastningen.

Han bor i eget hus i Vidsel. När han är ledig brukar han pyssla på hemma med

Pg luNDmArk

fyller 50 år den 6 oktober. Hur han ska fira födelsedagen får vi se, säger han.

PG är sågverkschef i Älvsbyn. Han började för fyra år sedan.

PG bor i en Norrbottensgård i Älvsbyn tillsammans med sin fru. De har fyra vuxna barn och två barnbarn. På fritiden vistas han gärna i skogen och gillar jakt och fiske. Motorcykeln har han lagt på hyllan, men i bagaget har han flera bra placeringar från SM och EM i enduro, samt ett antal Dakarrallyn under 2000-talet.

mAriA BoHmAN

ringen i drygt ett år.

fyller 50 år den 27 november. Hon vet ingenting om hur födelsedagen kommer att bli eftersom hennes familj har hemliga planer inför den. Troligen blir det ett kalas någonstans och så blir det väl något hyss, säger hon. Maria arbetar i Älvsbyhus kundtjänst sedan 15 år. Innan dess jobbade hon i växeln och kopie Hon bor i Älgviksbacken utanför Älvsbyn. Hon är gift och har två vuxna döttrar.

På fritiden är hon mycket i naturen eller hemma på den vackert belägna gården. På vårvintern gillar hon att vara i fjällen. Hon är idrottsintresserad och har tränat mycket längdskidåkning och löpning, och håller fortfarande igång med det.

Ny HuskATAlog ocH wEBBsiDA

Under hösten lanseras en ny huskatalog och webbsida för Älvsbyhus. Katalogen och webben har nya, moderna funktioner och ska fungera som verktyg för säljarna. Först ut är de svenska versionerna, därefter kommer de finska och norska.

www.alvsbyhus.se

Cancerfondens rosa band 2011, design Per Holknekt Foto: Melker Dahlstrand

forTsATT VälgÖrENHET

Älvsbyhus har köpt ett ”rosa företagspaket”, som är en del av Cancerfondens kampanj Rosa Bandet för bröstcancerforskning. - Det känns angeläget att fortsätta arbeta med välgörenhet och att stötta cancerforskning. Därför beslutade vi att köpa Rosa Bandets företagspaket, säger kommunikationschef Elisabeth Ennefors.

koNTAkTEN

Älvsbyhus AB Ställverksvägen 6, 942 81 Älvsbyn Tel 0929-162 00, Fax 0929-162 99 www.alvsbyhus.se

rEDAkTioNskommiTTÉ

Elisabeth Ennefors, Älvsbyhus AB Camilla Söderberg, Älvsbyhus AB Maria Bohman, Älvsbyhus AB Ove Asplund, Älvsbytalo OY Björn Kristiansen, Älvsbyhus Norge AS

ANsVArig uTgiVArE

Kent Johansson, Älvsbyhus AB

TEXT/foTo

Elisabet Juul, 070-614 86 78

lAyouT/origiNAl/Tryck

RC Tryck, Piteå.

www.rctryck.se