Bild Eero ordnar - Tranemo Gymnasieskola

Download Report

Transcript Bild Eero ordnar - Tranemo Gymnasieskola

Att studera på komvux i Tranemo

Komvuxutbildningen är öppen för dig som har avslutad gymnasieutbildning eller fyller minst 20 år under hösten det år du börjar läsa. På Tranemo gymnasieskola och komvux erbjuds du undervisning av välutbildade och duktiga lärare. Du kan bedriva dina studier på heltid eller deltid. Undervisningen kan genomföras i både vuxengrupp och tillsammans med ungdomselever. Vi kan även förmedla distansundervisning. På skolan får du hjälp med studierådgivning av vår studie- och yrkesvägledare (SYV). Tillsammans gör ni upp en plan för dina studier. Alla som studerar på komvux har en individuell studieplan. Komvuxstudierna har samma kurskrav som ungdomsgymnasiet, men sker under en mer koncentrerad tid. Det är därför mycket viktigt att lektioner och studier respekteras. Har man skrivit in sig på skolan för studier gäller aktiv närvaro. Dock kan undantag ske på grund av sjukdom och annat, då gäller skolans regler för frånvaro. Studieresultaten är en direkt följd av arbetsinsatsen och sköts inte detta kan nytt studiestöd från CSN bli svårt att få beviljat.

Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo?

Undervisningen på komvux är avgiftsfri. Varje elev får dock hålla sig med läroböcker och annan utrustning. Mer information om läromedel ges tillsammans med antagningsbeskedet. Komvuxelever kan köpa skollunch hos oss.

Ansökan

Du ansöker om utbildning och kurser genom att lämna in din ansökningsblankett 514 80 Tranemo. Ansökan skall vara komplett ifylld och personbevis och tidigare att få hjälp med studieplaneringen. 1 till någon av våra skolassistenter, eller skickar in den till Komvux Tranemo gymnasieskola, skolbetyg måste bifogas. Ta kontakt med vår SYV innan du skickar in din ansökan för

Vi vill ha din ansökan senast måndag den 2 maj 2011.

För ansökan till Särvux se sidan 5.

Gymnasial vuxenutbildning

Det finns olika sätt att studera gymnasiekurser på komvux. Man kan välja att läsa på heltid eller deltid, beroende på individuella behov och möjligheter. För att räknas som heltidsstudier enligt CSN krävs minst 350p på höstterminen och minst 450p på vårterminen. Utbudet i vad vi kallar KAG presenteras i tabellen nedan. Samtliga kurser i tabellen kan kombineras utan schemakrockar. 1 Länk till ansökningsblankett finns på Komvux hemsida

KURSNAMN

Datakunskap Engelska A Engelska B Historia A Matematik A Matematik B Naturkunskap A Naturkunskap B

KURSKOD GYMNASIEPOÄNG HT2011

DAA1201 EN1201 EN1202 HI1201 MA1201 50 100 100 100 100 50 100 50 75 MA1202 NK1201 NK1202 50 50 100 50 50

VT2012

100 50 25 50 50 Religion A Religion B RE1201 RE1202 50 50 50 50 Samhällskunskap A Svenska A/ Svenska som andraspråk A Svenska B/ Svenska som andraspråk B SH1201 SV1201/ SVA1201 SV1202/ SVA1202 100 100 50 100 50 100 100 Du väljer bland ovanstående kurser efter eget behov. Det finns också möjlighet att läsa andra kurser som ges på skolan, om det stämmer med schemat. Det kan vara företagsekonomi, psykologi m.m. Boka tid med SYV för att hitta det du vill och behöver läsa.

Distansstudier

Vi erbjuder också vissa kurser på distans. För att veta mer boka en tid med SYV.

Yrkesvux

I samarbete inom Sjuhärad kan vi erbjuda yrkesvuxutbildning och validering (i vissa yrken för dig som redan har yrkeserfarenhet). I Tranemo startar ingen vårdutbildning detta läsår Om du är intresserad av yrkesvuxutbildningar kontaktar du SYV Magdalena Öhman (se sista sidan). Information om utbud finns också på vår hemsida http://www.gymn.tranemo.se/gymnasial_vuxenutbildning.html

Grundläggande vuxenutbildning

Den grundläggande vuxenutbildningen (GRUV) motsvarar hela grundskolan upp till och med årskurs 9. Den ger en allmän kompetens för arbete och vidare studier till exempel på gymnasienivå. Innehållet är anpassat för vuxenstudier. Ämnena man kan läsa är svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap, historia, geografi, fysik, kemi, biologi och hem- och konsumentkunskap.

För att få grundskolekompetens krävs betyg i engelska, matematik, samhällskunskap och svenska/svenska som andraspråk. Det tar ca en till två terminer att läsa in detta beroende på dina tidigare studier. I Tranemo erbjuder vi biologi, engelska, matematik, samhällskunskap och svenska/svenska som andraspråk på dagtid. Det finns också möjlighet att läsa datakunskap DAA1201 (gymnasiekurs) tillsammans med GRUV-utbudet. Övriga ämnen inom den grundläggande vuxenutbildningen erbjuder vi genom andra kommuner. Du som vill läsa GRUV, tag kontakt med vår studie- och yrkesvägledare så hjälper hon dig rätt. Antagning till GRUV sker både hösttermin och vårtermin.

SFI- Svenska för invandrare

Du som nyligen kommit till Sverige eller ännu inte lärt dig svenska är välkommen att läsa på SFI. Rätt att läsa SFI har den som fyllt 16 år, är folkbokförd i kommunen, har fått svenskt personnummer och är invandrare/flykting. SFI-undervisningen är indelad i fyra kurser, A, B, C och D. Beroende på svenskkunskaper och tidigare studievana tar studietiden på SFI olika lång tid. Man kan börja på SFI första måndagen i varje månad under läsåret. Vänd dig till vår expedition för att skriva in dig på SFI.

Särvux

Särvux är kommunens vuxenutbildning som vänder sig till dig som är över 20 år och som har gått i särskolan och eventuellt gymnasiesärskolan. Utbildningen omfattar grundläggande särvux, vilket motsvarar obligatoriska särskolan samt gymnasial särvux som motsvarar de nationella eller specialutformade programmen i gymnasiesärskolan.

Särvux är till för dig som vill:

Lära dig mer Studera i långsam takt i en liten grupp

Du kan välja följande kurser:

Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan

Kommunikation KMT 1125 Verklighetsuppfattning och omvärldskunskap VOK 1125

Grundläggande särvux motsvarande grundsärskolan

Biologi BI 1125 Engelska EN 1125 Fysik Geografi Historia Kemi FY 1125 GE 1125 HI 1125 KE 1125

Matematik Religionskunskap MA 1125 RE 1125 Samhällskunskap SH 1125 Svenska SV 1125 Svenska som andraspråk SVA 1125 Varje kursdeltagare har en egen studieplan. Betyg eller intyg utfärdas efter avslutade kurser. Betygsnivåerna är Godkänt (G) eller Väl Godkänt (VG). För kurser motsvarande träningsskolan ges inte betyg utan intyg om att eleven har deltagit i kursen. Mer information lämnas av ansvarig rektor för särvux Anita Bergqvist 0325-57 64 36, [email protected]

Anmälningsblankett finns hos rektor samt på hemsidorna. www.tranemo.se

och www.gymn.tranemo.se

Betyg vid komvuxstudier

På komvuxutbildningen får du alltid betyg efter avslutad kurs. Detta är mycket viktigt för dig som planerar att söka vidare till högre utbildningar. Betyget har samma värde som motsvarande betyg från grundskolan eller gymnasieskolan.

Betygsskalor

Grundläggande vuxenutbildning: Icke godkänd (IG), Godkänd (G), Väl godkänd (VG) Gymnasial vuxenutbildning: Icke godkänd (IG), Godkänd (G), Väl godkänd (VG), Mycket väl godkänd (MVG).

Kursbetyg, slutbetyg och samlat betygsdokument

Betyg sätts efter avslutad kurs. På komvux kan du läsa för hel grundskole- eller gymnasiekompetens men också läsa enstaka ämnen/kurser som du behöver för dina fortsatta studier, för din yrkesutbildning eller ditt arbete. Dessa betyg får du ut i form av ett samlat betygsdokument.

Höja betygen

Du kan genom dina studier på komvux också höja dina betyg . Det kan ske genom prövning i den aktuella kursen eller om det finns plats, genom att kursen läses om. Om du redan fått ut ett slutbetyg från komvux eller från gymnasieskolan får du det nya betyget på ett samlat betygsdokument.

Slutbetyg

Slutbetyg från gymnasienivå ska innehålla alla kärnämnen samt gymnasiepoäng från fritt valda ämnen till en summa av 2350 poäng. För att få ett slutbetyg från den grundläggande vuxenutbildningen krävs att Du har betyget Godkänd i kärnämnena – svenska/svenska 2, engelska, matematik och samhällskunskap.

Prövningar

Den som vill ha betyg från komvux utan att följa undervisningen i en kurs kan göra en prövning. Prövning sker vid tre tillfällen under läsåret, och du måste anmäla dig senast två månader före prövningen. Anmälan sker genom inbetalning av prövningsavgiften, för närvarande 500kr/kurs. Prövningsveckor 2011 är veckorna 22, 33 och 46. För information och anmälan kontakta Margareta Ivarsson (se sista sidan).

Behörighet till högskolestudier

För att kunna antas till en utbildning i högskolan måste du uppfylla vissa behörighetskrav, vilket gäller både grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet från höstterminen 2010

Kraven för grundläggande behörighet skärptes från och med antagningen till höstterminen 2010. Den som uppfyller de gamla kraven för grundläggande behörighet före den 1 januari 2010 kommer enligt övergångsregler att göra det även i fortsättningen.

A

) Grundläggande behörighet har den som har slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller har slutbetyg från komvux utfärdat

tidigast den 1 januari 2010

matematik. och har lägst betyget godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng inklusive lägst godkänt i kärnämneskurserna svenska, engelska och

B

) För sökande med slutbetyg från gymnasieskolans nationella eller specialutformade program eller slutbetyg/samlat betygsdokument från komvux utfärdat

före 1 januari 2010

gäller de tidigare regler enligt nedan: 1) Grundläggande behörighet har den som har slutbetyg från gymnasieskolans nationella eller specialutformade program eller har slutbetyg från komvux och med lägst betyget Godkänd på 90 % av kurserna. 2) Grundläggande behörighet har den som saknar slutbetyg från komvux men har ett samlat betygsdokument med lägst betyget Godkänd i poängsatta kurser motsvarande 90 % av vad som krävs för ett slutbetyg från komvux.

C

) Grundläggande behörighet har den som har avgångsbetyg från en fullständig minst tvåårig linje i gymnasieskolan eller avgångsbetyg 2 eller 3 från Komvux (eller motsvarande) och har kunskaper i svenska och engelska motsvarande slutförd lärokurs om minst två årskurser på någon linje i gymnasieskolan eller etapp 2 på komvux; kunskaperna kan också styrkas med Svenska kurs B och engelska kurs A.

D

)Grundläggande behörighet har också den som har ett intyg från folkhögskola om grundläggande behörighet samt styrkt behörighet i samtliga kärnämnen.

E

)För sökande med utländsk utbildning hänvisas till Högskoleverkets hemsida www.studera.nu

. Grundläggande behörighet genom den s.k. 25:4 regeln gäller till och med 31 december 2011 om villkoren var uppfyllda 1 juli 2008.

Särskild behörighet

Den särskilda behörigheten anges i områdesbehörigheter. En områdesbehörighet består av behörighetskurser- kurser som krävs för särskild behörighet- och områdeskurser som är särskilt värdefulla för den utbildning du söker och som kan ge meritpoäng. Även arbetslivserfarenhet eller annat som är relevant för aktuell utbildning kan krävas. Lägsta betygskrav i en kurs som krävs för behörighet är i regel lägst G/3. Närmare information om de särskilda behörighetskraven finner du på www.studera.nu

eller respektive högskolas utbildningskatalog. Behörighetskraven kan uppfyllas på annat sätt än genom gymnasie- eller komvuxkurser, exempelvis genom intyg om särskild behörighet från folkhögskola. Uppgifter om motsvarande kunskaper måste dokumenteras tydligt och utförligt.

Reell kompetens

Om man inte uppfyller de formella kraven för grundläggande eller särskild behörighet kan man ansöka om reell kompetens. En rekommendation från Sveriges Universitets- & Högskoleförbund till Sveriges högskolor har gått ut om att en sökande skall kunna anses uppfylla kraven för grundläggande behörighet om man har minst Godkänd i kurserna svenska/svenska som andra språk kurs A och B, engelska kurs A, matematik kurs A och Samhällskunskap A samt tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder. Högskolorna får själva bedöma om de skall följa denna rekommendation.

Högskoleprovet

Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet. Ett bra resultat kan därför vara ett medel att konkurrera om platserna även om du har ett bra betyg från gymnasiet eller komvux På www.studera.nu

kan du testa dig på ett fingerat prov och få svar på din nivå. Högskoleprovet görs 2 ggr per år och resultatet gäller i 5 år. Du kan göra om provet så många gånger Du vill. Det är alltid ditt bästa resultat som räknas. Högskoleverket har beslutat att göra om högskoleprovet. Det nya provet används första gången hösten 2011. Giltighetstiden för prov gjorde före hösten 2011 är fortfarande 5 år. Läs mer om det nya högskoleprovet på ovanstående länk.

Anmälan senast Dag för provet

15/9 2011 15/2 2012 29/10 2011 31/3 2012

Studiefinansiering Kontaktuppgifter:

0325-57 65 00 vx [email protected]

Rektor Komvux

Marit Fält

Rektor Särvux

Anita Bergqvist 0325-57 64 36 [email protected]

Studiehjälp

Fram till och med vårterminen du fyller 20 år är du berättigad till studiehjälp om du studerar heltid på komvux. Beloppet är 1 050 kr/ månad och det är skolan som meddelar CSN.

Studiemedel

Från och med höstterminen du fyller 20 år kan du få studiemedel för att studera på komvux. Du kan få studiemedel för studier på 50, 75 eller 100 %. Som heltidsstudier räknas 20 poäng per vecka. Det finns två bidragsnivåer. Bidragsdelens storlek av totalbeloppet beror på din ålder och tidigare utbildning. Du ansöker om studiemedel hos CSN på speciell ansökningsblankett som du kan få från skolan eller beställa från CSN. För snabb handläggning beställ ansökningsblanketten på www.csn.se

. En särskild satsning med högre bidrag görs under 2011 för personer mellan 20 och 24år. För att få del av detta högre bidrag skall man vara arbetslös och inskriven i jobbgarantin/jobb- och utvecklingsgarantin.

Tilläggsbidrag för barn

Om du studerar och har barn kan du söka tilläggsbidrag. Du ska vara vårdnadshavare och du kan få tilläggsbidrag till och med det kalenderhalvår barnet fyller 18 år. Se www.csn.se

för bidragsnivåerna.

Tranemo Gymnasieskola Vuxenutbildningen

Brogatan 11 514 80 Tranemo 0325-57 65 02 [email protected]

Studie- och yrkesvägledare

Magdalena Öhman 0325-57 65 03 [email protected]

Kurator

Annika Persson 0325-57 65 14 [email protected]

Skolassistenter

Margareta Ivarsson 0325-57 65 07 [email protected]

Hanna Eriksson 0325-57 65 00 [email protected]