Montering - Armstrong

Download Report

Transcript Montering - Armstrong

Monteringsanvisning – DLW Linoleum

DLW Linoleum tillverkas av naturliga, förnyelsebara råvaror som ger linoleumet följande materialegenskaper som man skall ta hänsyn till vid läggningen:

A. Reaktion på fuktighet

Linoleum reagerar med dimensionsförändringar på för hög fuktighet från luft och undergolv samt fukten i limmet. Därför skall följande punkter om undergolv och lim beaktas.

B. Oxidationsgulning (

tork kammar film

)

Den naturliga gulfilmen, som uppstår under mognadsprocessen av linoleumet i tork kammaren, och som kan ses som en gulfärgning, försvinner vid belysning av materialet. Vid direkt solljus sker detta efter en kort tid, men vid elljus eller svagt solljus kan det ta något längre tid. Våder och plattor som skall läggas tillsammans skall därför utsättas för samma ljusförhållanden.

C. Färgdifferenser

Färglikhet säkerställs från fabriken, om det använda materialet kommer från samma produktion och läggs i nummerordning. Det får vara max. 10 rullnummer mellan våderna som läggs mot varandra i samma rum. Dock kan det förekomma en mindre färgskillnad. Golvläggaren skall vid läggningen kontrollera materialet för fel och oacceptabla färgskillnader. Efter läggningen av golvet kan färgskillnader inte reklameras. Att lägga DLW Linoleum är enkelt, om följande punkter beaktas:

1

.

UNDERGOLV

Alla undergolv, som är och förblir torra, plana, fasta och repfria, är lämpade till läggning av DLW Linoleum. DLW Linoleum bör läggas på ett sugande underlag för att försäkra att limmet fastnar mot underlaget. Såvida det inte finns tillräcklig absorptionsförmåga, som t.ex vid asfaltgolv skall spackling med en lämplig spackelmassa i tillräcklig tjocklek (minst 2 mm) användas. Till detta ändamål är cement- eller gipsbundna, spänningsfria spackelmassor normalt lämpliga.

Montering på gammal matta rekommenderas ej.

Restbyggfuktigheten i de olika cementbaserade undergolven, mäts enligt Golvbranschens rekommendationer och får inte överstiga följande:

Material Cement baserade undergolv. Betong Anhydrit golv Max. restbyggfukt I RF % < 85 < 85 2. LIM

Till DLW Linoleum rekommenderas endast användning av lämpligt linoleumlim som inte innehåller lösningsmedel och som har en låg emissionsklass. Limmet strykes på med lämplig och föreskriven limspackel/klinga. Limleverantören och Armstrongs rekommendationer skall alltid följas. Följ de olika producenternas limguide som är anpassad till användning av Armstrongs produkter. Limmet skall vara av den typ som har en snabb vidhäftning och som härdar inom kort tid. Armstrong rekommenderar inte användning av multifunktionslim/universallim till vidhäftning av Armstrong golvmaterial. Det är golvläggarens ansvar att löpande under läggningen kontrollera att limmet fäster på jutebaksidan.

Förbrukning:

Normal förbrukning ca: 3,5 m 2 per liter lim. DLW Linoleum: Spackeltandning B 1, (ca: 300-400 g/m 2 ) DLW Linoleum på Armstrong korkment: Spackeltandning B 1, (ca. 300-400 g/m 2 ) Dispersionslim kan också fås i ledande version med kolämne (svart) eller med avledande fibrer/ kemikalier (ljusa). Vid läggning på ett isolerande undergolv som t.ex gjuten asfalt och spånplatte- undergolv eller golv med golvvärme, rekommenderar vi användning av ett avledande lim, för att vara säker på att dessa golv förblir antistatiska. Valet av ett icke rekommenderat lim kan ha en negativ påverkan på golvets kvalitet. 1 Utgåva 10/2014

3. BERÄKNING AV MÄNGD 3.1 Våder

För att beräkna hur mycket material som behövs skall nödvändiga vådlängder och vådbredder finnas. Före beräkningen skall läggriktningen fastläggas. Normalt läggs materialet i ljusets riktning i rummet. Ändskarvar kan göras med våder som stöter upp till dörröppningar, nischer eller liknande. Sidodörrsöppningar, nischer eller liknande kan beläggas med strimlor.

3.2 Plattor

Plattor läggs normalt i ett schack mönster men kan också läggas parallellt. Med hänsyn till fogningen är både parallell- och diagonalläggning möjlig. Vid beräkning gäller den yta där plattorna skall läggas, samt marginal för tillskärning. Vid diagonalläggning är tillskärningen större än vid parallelläggning och vid snedvinklade eller runda ytor är den större än vid raka ytor.

3.3 Trappsteg

Trappsteg skall skäras av våder. Vid material med mönster i längdriktningen skall detta löpa parallellt med avstampskanten. Detta gäller också för trappavsatser. Mängden beräknas på basis av antalet trappsteg som kan skäras ut i en våd. Vid spiraltrappor bör ett mönster eller skiss skapas.

4. FÖRVARING, ACKLIMATISERING OCH LÄGGNINGSVILLKOR

En fackmässigt korrekt förvaring är en förutsättning för att de läggningstekniska egenskaperna för de elastiska golvmaterialen bevaras. Golvmaterialet skall förvaras i torra, normal tempererade rum. Vid förvaring av plattor får man högst stapla åtta kartonger ovan på varandra. Rullar förvaras stående. Vid förvaring av ett elastiskt golvmaterial under för låga temperaturer kan en felfri läggning inte garanteras. Under läggningsarbetet skall både rumstemperaturen och undergolvstemperaturen vara 17-25 ° C, (om det finns golvvärme rekommenderas 18-22 ° C) och den relativa luftfuktigheten 35 - 75 % RF(ideellt mellan 40 och 60 %). Dessa temperaturer och förhållanden skall vara mätbara minst 3 dagar före läggningen och 7 dagar efter. Även vid de riktiga temperaturerna skall materialet acklimatiseras före läggningen. Det rekommenderas därför att tillskärning av våderna sker dagen före läggningen. DLW Linoleum bör därefter stå löst sammanrullad i det rum materialet skall läggas eller i ett utrymme med motsvarande förhållanden för att anpassas rumtemperaturen (min. 17 ° C) och den relativa fuktigheten över natten. Materialet som läggs i ett rum skall ha samma tillverkningsnummer och skall läggas i rullnummer följd.

5. LÄGGNING 5.1 Våder

Även om man senare fogar med tråd rekommenderas att renskära båda vådkanter min. 2,0 cm då endast en ren skuren kant ger garanti för en fin skarv. DLW

Linoleum skall renskäras.

Den första vådkanten skärs lätt med en kantskärare eller linjeskärare. Den andra kanten skärs efter limningen, man markerar den överliggande vådkanten med en nedfällningsrits därefter av med en krokkniv

.

,

längs med den redan renskurna vådkanten och strimlan skärs

5.1.1

Tillskärning av skarvar

Fogen skall alltid utföras så att det mellan våderna är en öppning på 1-2 mm. Snittet utförs lodrät eller lite snett.(underskuret) Skarven fälls med nedfällare. Vådkanterna får inte berör varandra.

5.1.2 Tvärskarvar

Vid tvärskarvning skall hänsyn tas till govlbeläggningens eventuella formförändring. Korta våder kan skäras på passande sätt före limningen. Vid längre våder är det praktiskt att våderna först skärs när det mesta av ytan sitter fast i limmet.

5.2 Plattor

Linoleumplattor stansas ut av våder vid beställningen och skall läggas inom 8 veckor efter leverans. Plattorna skall förvaras i torra och varma lokaler. Alla plattorna skall läggas omgående efter att de tagits ur förpackningen. Våra rekommendationer ang. limningen kan läsas i punkt 6.2

a) Parallell läggning

Först fastläggs en parallell till rummets huvudfrontsida med hjälp av ett snöre. Väggavståndet är en multiplicering av plattstorleken minus ca: 1cm. I hallar kan denna mätning istället för från väggen också göras ut ifrån den lägsta dörrtröskeln. På den funna linjen markeras startpunkten. Det rekommenderas alltså att det vid speciellt iögonfallande ställen, t.ex vid huvudingången, endast läggs nästan hela plattor och inga smala bitar. Från startpunkten läggs nu en rad plattor löst längs med snöret. De kan hållas fast med staplar av plattor eller kartonger. Vid stora rum blir denna plattrad liggande, tills den angränsande raden är lagd. Vid små rum räcker det att låta en platta ligga som hållpunkt.

b) Diagonal läggning

Först delas rummet upp symmetriskt, och rummets diagonal fastläggs med hjälp av ett snöre. Nu undersöks hur plattorna löper ut med väggarna och 2 Utgåva 10/2014

huvudingången. En plattas diagonal är längden av plattsidan x 1,4. Om det nu finns små trekanter här, förskjuts diagonalen sidlänges med en fjärdedel av diagonalen. Det samma gäller för startpunkten. I asymmetriska rum fastläggs parallellen med hjälp av ett snöre på ett avstånd till huvudfrontsidan som motsvarar en multiplicering av plattdiagonalen minus ca: 1cm. Även här skall det tas hänsyn till att det vid huvudingången endast skall ligga nästan hela plattor och däremellan halva men aldrig små trekanter. Längs med snöret läggs därefter en dubbel plattrad löst och den första plattraden skall ligga på snöret med hörnen motsatt till varandra medan den andra plattraden skall beröra snöret med hörnen. Vid stora rum läggs nu en diagonal plattrad ut från startpunkten. Plattraden används som grundlinje för läggningen. I små rum är det tillräckligt att låta en platta ligga som hållpunkt. Efter limningen av ytan skärs kantplattorna till med en krok eller trapetsformad klinga.

5.3 Trappsteg

Raka trappsteg och stödsteg skärs till efter mått och alltid i rullens längdriktning. Vid läggning på spiraltrappor överförs formen av trappstegen med ett skapat mönster eller skiss med hjälp av trappmall och linjal. Framkanten anpassas med hjälp av en rits. Längsgående mönster skall löpa parallellt med trappkanten.

6. LIMNING 6.1 Våder

Golvmaterialet helklistras enligt limproducentens anvisningar. Val av rätt tandspackel och regelbundet byte av spackelblad samt grundlig gnidning/ trumling så att limmet fördelas ordentligt på baksidan är av stor vikt för resultatet. Häftning av limmet på baksidan skall löpande kontrolleras genom att lyfta materialet.

Våderna läggs tillbaka till mitten av rummet. Limningen startar vid den mittersta våden. Limmet till den andra halva våden skall läggas till exakt vid limgränsen för den första halva våden. Halva våder som är skurna med tät tillskärning till angränsande delar av rummet t.ex trösklar och karmar limmas först. Våderna skjuts med hänsyn till limmets väntetid (se fabrikantens anvisningar) in i limmet. Det får inte förekomma luftblåsor. Luftblåsor konstateras genom ”hammarskaft metoden” och tas bort genom att stryka den instängda luften sidlänges. Vådslut valkas motsatt för att avspänna materialet. Vid behov skall skarvarna och vådslut hållas nedtryckta tills de hålls fast på golvet av limmet. Vid våtlimning trycker man först med lämpligt verktyg, försiktigt på skarvana så att limmet inte pressas bort och först när limmet är fastare och klistrar, pressas skarvanar m.m. med ett kraftigare tryck.

6.2 Plattor

Efter påstrykning av lim börjar läggningen av de plattor som är utlagda som hållpunkt eller linje. I stora rum rekommenderas stegvis läggning för att undvika förskjutningar. För bäst häftning på baksidan skall plattorna noga gnidas/trumlas eller tryckas ned. Vid behov upprepas detta.

7. FOGTÄTNING (svetsning av skarvar)

Vi rekommenderar att man använder smälttråd till fogtätning i rum som skall skyddas mot inträngande fukt. Vid läggning av Armstrong Korkment på spånskivor eller cementgolv med golvvärme skall man alltid foga med tråd. Trådfogningen får tidigast göras när limmet härdat. Limproducentens anvisningar skall följas. Beroende av limtyp och rumstemperatur kan limmets härdningstid variera upp till flera dagar.

Skarven fräses upp med en fogfräs/foghyvel ned till juten, om tjockleken på materialet är på 2,0 eller 2,5 mm. Om materialet har en tjocklek på 3,2 – 4,5 mm, fräses fogen ned till et djup på 2,5 mm. Fogens bredd skall vara 3,5 mm. Fogen rensas därefter noga. För att undvika att skada linoleum ytan rekommenderar vi att använda svetsmunstycke (Ø5) med smalt luftutsläpp. Svetstemperaturen skall vara ca: 400-450 ° C, hastigheten skall vara ca: 2,5-3,0 m per min. Överskjutande smälttråd tas bort i två omgångar. Strax efter att tråden lagts i tages överskjutande smälttråd, medan den fortfarande är varm, med månekniv med släde. När smälttråden är avkyld, tar man bort överskjutande smälttråd i nivå med den färdiga golvytan med en ”slö” månkniv. Notera: Vid linoleum som inte utsatts för ljus kan färgskillnad uppstå, mellan linoleumet och smälttråden. Linoleumets färgton anpassar sig till färgen på smälttråden, när linoleumets gulfilm har lagt sig.

8. DLW KORKMENT SOM UNDERLAG

Till stegljudsdämpning till Armstrong Linoleum, rekommenderas enbart användning av DLW Korkment. DLW Korkment kan läggas på alla förberedda undergolv. Vådriktningen bör vara samma som golvmaterialets medan skarvarna skall placeras med minst 50cm förskjutning. Vådskanterna överlappas och skärs samman med ett dubbel snitt där man skär igenom båda lager längs med en linjal. Till limning används dispersionslim. Först när limmet har härdat, normalt dagen efter, kan läggning av golvmaterialet börja. Limförbrukning vid läggning av Armstrong Korkment:

Lim Limspridare Förbrukning

Dispersionslim B1 300-400 g/m 2 3 Utgåva 10/2014

9. GOLV VÄRME

Armstrongs golvmaterial kan generellt läggas på undergolv med golv värme.

Olika former av golv värme

Elektriskt drivna värme anläggningar värms upp med nattström och avger den lagrade värmen under dagen.

Vid vattenburna värmegolv

värmer underkonstruktionen upp vattnet till en temperatur på max. 60 ° C. Värmeanläggningen fungerar alltså som direkt uppvärmning. Golvmaterialens värmegenomgångs motstånd är så litet att det praktiskt taget är obetydligt för driften av värmeanläggningen.

Förberedelse av undergolv med golv värme

Med hänsyn till undergolv måste man skilja på torrkonstruktioner och våtkonstruktioner.

9.1 Torrkonstruktioner

kan bestå av anhydrit eller gipsplattor. Spånskivegolv med golv värme rekommenderas inte pga. dimensionsändringar i skivorna vid torkning. Golvmaterialet limmas direkt på skivorna.

9.2 Våtkonstruktioner

är där värmerören eller kablarna är nedsänkta i understa delen av den simmande cementen, betongen eller anhydrit- undergolvet. Innan golvmaterialet kan läggas på skall installatören se till att fuktigheten som avges vid värmepåverkan är borta. Värmeanläggningen får därför efter undergolvets härdningstid dvs.ej tidigare än 21 dagar efter att läggningen av undergolvet gjorts, värmas gradvis med en ökning av temperaturen med 5 ° C per dag, och skall därefter hållas på max temperatur i minst 3 dagar. Därefter skall anläggningens temperatur gradvis sättas ned med max. 10 ° C per dag. Under hela denna process dvs. upp och ned sättning av temperaturen, skall rummet vara ordentligt ventilerat utan att det uppstår tvärdrag. Det åligger värmeanläggningens installatör att se till att dessa förhållanden gäller och ett intyg skall utfärdas. Detta intyg ersätter den fuktighetsmätning som golvläggaren gör under normala förhållanden då en fuktighetsmätning normalt inte kan göras på undergolv med golvvärme. Efter spackling av undergolvet kan golvmaterialet läggas. • Golvmaterialet hellimmas med lim lämplig för golvvärme. • Golvtemperaturen vid monteringen bör vara ca: 18 - 22 ° C. Utgåva 10/2014 • 3-5 dagar efter läggningen kan värmeanläggningen användas igen. Här måste temperaturen max. höjas/sänkas med 5 ° C per dygn. Fuktmätningar kan göras som beskrivet i Golvbranschens Golvfakta om man tidigare satt ut mätpunkter på golvet som säkerställer att man inte skadar värmeslingorna. Temperaturen på golvmaterialet får aldrig överstiga 28 ° C.

10. LÄGGNING AV ARMSTRONG LINOLEUM LCH MED AVLEDNING

Kravet på golvets motstånd till jordning på < 1x10 8 kan uppfyllas vid läggning av DLW linoleum LCH. Mitt under varje plattrad eller materialvåd läggs ett genomgående kopparband. Kopparband skall sättas ihop på tvären med hjälp av två band. Vid två ställen i rummet (vid större rum över 40 m² krävs ett extra ställe per 40 m²) skall anslutningsmöjligheter etableras. Vid läggning av DLW Linoleum LCH med avledning erbjuder Armstrong kopparband i rullar à 50 m. Kopparbanden klistras med avledande lim på undergolvet innan läggningen av materialet.

Det skall framgå av utbudsmaterialet var kopparbanden skall föras upp mot väggen. Jordning skall utföras av en auktoriserad elinstallatör.

Det ledande limmet som används skall vara permanent ledande. Inte alla ledande lim kan användas om kraven skall uppfyllas. Under och efter limningen skall temperaturen i luften och på undergolvet vara 17-25 °C och luftfuktigheten 35-75 % RF. Golvmaterialet skall acklimatiseras i minst 24 timmar före läggningen. Håll avstånd till rör och liknande som kan ge falsk jordning. Avledningsförmågan bör testas innan användning av golvet, av säkerhetsskäl och bör kontrolleras av en oberoende person. Golvet skall testas med hänsyn till – DS/EN 1081. Det skall framgå av utbudsmaterialet om golventreprenören skall utföra kontrollen.

10.2 DLW LCH med dubbelkrav

DLW Linoleum LCH kan läggas där det ställs dubbelkrav med hänsyn till DIN 57100/VDE 0100 T410. Vägledning för rengöring och underhåll av statiskt avledande/ledande golvmaterial kan rekvireras genom att kontakta Armstrong kundtjänst eller på www.armstrong.se

4

11. RENGÖRINGRING OCH UNDERHÅLL

Golventreprenören skall ge kunden en skriftlig vägledning för underhåll av golvmaterialet. Vägledningen kan hämtas på www.armstrong.se eller rekvireras genom kontakt med vår kundservice på tel: 090- 14 94 94.

Rekommenderad rengöring och underhåll för Armstrongs DLW Linoleum PUR, DLW Linoleum LPX 12. SPECIELLT 12.1 Kontorsstolar med hjul + stolsben EN 425 / EN 12 529

Kontorsstolar med hjul skall för att kunna användas på elastiska golvmaterial vara utrustade med hjultyp W, det vill säga med mjuka hjul eller med hänsyn till inventarier, mjuka underlag som t.ex. filttassar. För att undvika materialskador speciellt i skolor och liknande skall man vara uppmärksam på att kontaktytor på stolar och liknande inventarier är mjuka, avrundade och utan skarpa kanter. Detta bör man ta i beaktan vid inköp av kontorsstolar och vanliga stolar.

12.2 Brännmärken

Linoleummaterial är resistenta mot glöd.

12.3 Missfärgningar

Vid en längre tids kontakt med gummi, kan gummit efterlämna permanenta missfärgningar på linoleumgolv. Exempel på möjliga anledningar kan vara kontakt med: bildäck, maskeringsmaterial, hjul eller ben på tvättmaskiner, kylskåp m.m. Dessa permanenta missfärgningar uppstår på grund av en mjukgörarvandring. För att undvika dessa permanenta missfärgningar, rekommenderar vi användning av ljusa hjul av polyuretan om möjligt och på lämpligt underlag. Bitumbaserad asfalt, mineral olja, fett, och färgat skoputsmedel ger missfärgad golvbeläggning. Speciellt ljusa golv som utsätts mycket, kan snabbt missfärgas om dessa ligger i direkt anslutning till asfalterade gator t.ex i kök eller på kontor på bensinstationer och bilverkstäder.

12.4 Skyddstäckning av nylagda golv

Vi avråder från användning av tejp direkt på golvmaterialet. Om detta ändå sker, kontakta vänligen leverantören av tejpen för att kontrollera tejpens lämplighet. På vinyl utan ytbehandling får man inte använda tejp.

I byggperioden bör nylagda golv skyddstäckas mot nedsmutsning från gångtrafik och efterföljande entreprenader. Hur man skyddstäcker golvet beror på typen av belastning som golvet utsätts för mellan läggning och nyanvändning, t.ex intensiteten i gångtrafik och om torr eller våt belastning förväntas. Om golven läggs sent i byggprocessen kan skyddstäckning eventuellt begränsas till vissa gångsträckor. För att undvika blåsbildning bör skyddstäckning av elastiska golvmaterial först läggas ut när limmet har härdat. I hårt belastade gångsträckor rekommenderar vi att komplettera skyddstäckningen med skivor av trä, ex. Plywoodskivor.

VIKTIGT! Avtäckningsmaterialet skall vara diffusionsöppet och får ej kunna missfärga det nylagda golvmaterialet. Avtäckning med plast och så kallad mjölkpapp får ej förekomma då dessa inte är diffusionsöppna.

------------------------------------------------------------------- Kontakt vid läggningstekniska frågor:

Armstrong

Naverland 8. 2. sal DK 2600 Glostrup Tel. 090-14 94 94 Fax 090-14 94 50 Email: [email protected]

www.armstrong.se

Utgåva 10/2014

Denna utgåva ersätter alla tidigare läggningsvägledningar för denna produkt.

5 Utgåva 10/2014