Maj 2010 - Svenska Folkdansens Vänner

Download Report

Transcript Maj 2010 - Svenska Folkdansens Vänner

Får dom bara klyva ved, vill dom gärna vara med.

Erik Dalhammar och Bertil Norberg, arbetshelgen i april.

Svenska Folkdansens Vänner

Årgång 42 Maj 2010

I N N E H Å L L

Några rader från ordföranden Danslederiet informerar Polskekurs på Uttringe i februari Inbjudan till SFV Open Inbjudan till vårlekstuga på Uttringe Rapport från arbetshelger Försommarresa till Utö Institut Mittag-Leffler UUS-festen i april En dansdröm Midsommareskadern 130-årskalas Anslagstavlan Värt att veta Viktiga datum 3 8 11 12 4 5 6 7 14 16 18 19 22 23 24 Fotografier i detta nummer: Åsa Bengtsdotter: omslag, Bertil Norberg: s. 6, 8 överst och nederst t.v., 9, 10, 14, 15, 19, 21 överst; Erik Larsson: s. 5; Gunnar Sundin: s. 12; Okänd fotograf: s. 13; Marléne Gunnelin: s. 8 nederst t.h., 16; Björn Wehlén: s. 17.

OBS: Alla fotografierna, och fler därtill, kan ses på SFV:s hemsida

[email protected]

SFV-bladet är Svenska Folkdansens Vänners medlemstidning, som utkommer fyra gånger per år: i februari, maj, september och november.

Redaktör: Gunnar Sundin Bitr. redaktör, layout & textmontage: Monica Norberg 2

Några rader från ordföranden

Ack ja, det kritvita snötäcket var allt bra vackert till och med inom tätt bebyggt område, men allt eftersom blev vi nog litet trötta på den lång livade vintern. Med ilfart drog så Kung Bore bort snön och nu är det redan dags för koltrastens skönsång och tussilago, blåsippor och vitsippor i backarna. Våren är här!!

Styrelsen har livligt diskuterat hur vi skall locka unga människor till vår glada gemenskap. Därför har det tagits ett lovvärt initiativ till samarbete med Västerorts Ungdomssymfoniker, då aktiva SFV-are i samband med en konsert lärt ut några pardanser samt haft en uppvisning.

För att finna nya idéer har styrelsen också tagit initiativ till samråd med tre andra folkdansföreningar för att dryfta frågor av gemensamt intresse såsom lokalfrågor, rekryteringsvägar och hur vi skall bli kända genom att synas trots all konkurrens. Våra diskussioner har varit givande, och vi har inbjudit representanter från dessa föreningar till årets Vårlekstuga.

Medlemmar med friska krafter och med många goda idéer ser till att omsätta dessa på vårt Uttringe. Framförallt noterar vi detta när vi arbetar i köket, där utrymmen för glas och torrlivsmedel omdisponerats och de tunga tallrikshyllorna nu går att rulla ut. Det gamla köket har blivit mer funktionellt. Bänkarna i gillestugan har lagats och på övre våningen noterar vi med beundran de nya tvättställsbänkarna av materialet Corian samt nya ett greppsarmaturer – allt monterat av händiga medlemmar. Härligt!

Jag kan inte nog uppmana våra medlemmar – av alla årgångar – att göra en utflykt till Uttringe antingen vid något evenemang, eller bara några vänner tillsammans. Gör slag i saken en dag vid fint väder, njut av denna ljuva plats och se alla förbättringar i vårt fina hus! Numera har ju huset eget WC och köket står till förfogande om du vill laga en liten måltid. Du kommer väl ihåg hur skönt det är att äta lunch på Uttringes veranda och njuta av utsikten över Uttrans glittrande vattenyta!?

Jan Henrik Bergqvist

3

Danslederiet informerar:

förändringar på torsdagskvällarna i höst

N Y B Ö R J A R K U R S Mellan kl. 18.00 och 19.30 kommer vi att ha en nybörjarkurs under ledning av Inger Lindström.

OBS: Den ordinarie dansen börjar därför först kl. 19.30

och håller på till 21.00.

OBS! Dörrarna till danssalen kommer att hållas stängda medan kursen pågår, för att inte deltagarna ska bli störda.

O R D I NA R I E DA N S I N S T RUKTIONER S ep t e m b e r 2 3 30 Schottisch i ture r Diverse valser Oktober November 7 14 21 28 4 11 18 25 Jämthambo

Öppen danskväll

med musik av Russindalens spelmän Menuett Sönderborgskadrilj Tantoli Skrälåt Skrälåt

Öppen danskväll

med Slängpolska från Södermanland till musik av Järfälla nyckelharpsgille December 2 9 Övrabykadrilj Repetition av höstens danser Ni som missade vårens fantastiska öppna danskvällar: gör inte det misstaget en gång till!

Hjärtligt välkomna till Brunnsgatan 26 (pk 2694) önskar danslederiet genom

Karl-Erik Elestav

(Reservation för eventuella ändringar) 4

Polskekurs på Uttringe

”Nybörjarkurs” på lördagen och ”fortsättningskurs” på söndagen, det var vad vi hade anmält oss till den andra helgen i februari. Nu var inte alla nybörjare, och tack och lov för det! Vi nybörjare (för det var vi, mer eller mindre, ungefär halva gänget) är mycket tacksamma att till exempel Atte Roland, Maeta Wiberg Roland, Erik Larsson (som visserligen försökte smita från dansgolvet med jämna mellanrum) och Lena Sjöström Larsson med flera, och inte minst Karl-Erik Elestav, var med och stöttade oss. Och lite nytt fick även de lära sig av våra fantastiska instruktörer, Britt-Marie Westholm och Bengt Mård från Hörkens Bygdedansare. Förutom att de var duktiga pedagoger var de under hållande personligheter, så det blev många skratt under dagarna två. Till kvällen fick vi förstärkning av Kerstin och Kerstin (Unestad och Lager ström) som dessutom förberedde den goda middagen med thailändsk laxgryta och smaskig blåbärspaj. Lite skåprensning blev det också senare till kaffet, och jag tror att valnötslikören tog slut! Nästa morgon var vi ”på’t igen”. Första polskan gick väl hyfsat men personligen kommer jag inte att låtsas om att jag har dansat Bodapolska förrän jag får en rejäl instruktion till! Till fikapausen bjöd Marléne Gunnelin på underbart goda hemmagjorda semlor och Alla Hjärtans Dag till ära hade hon skurit ut locken som små hjärtan!

Söndagen avslutades med repetition, och då snurrade alla steg runt i huvudet, på mig i alla fall, och det var stört omöjligt att hålla isär de olika danserna såsom Polska från Åmot, Bingsjö, Åttabak eller vad de alla hette! Men roligt var det och trötta och nöjda åkte vi hem från ett vackert Uttringe i vinterskrud. Stort tack från alla oss som var med, gammal som ung (ja, ung till åldern var nog bara Emma, men till sinnet…!) Jag kan tänka mig att gå både nybörjarkurs igen (!) och fortsättningskurs. Kanske dags för ännu en underförening, ”UPD”?

Patricia Wehlén

5

SFV golf

Årets SFV Open äger som vanligt rum första helgen i september.

Det blir två dagars turnering med golf både på lördag och söndag.

Vi bor på hotell och äter gemensam middag på lördagskvällen.

Även du med ”grönt kort” får delta och spelar från röd tee.

Boka in helgen 4 + 5 september 2010!

Jag behöver i år få din anmälan senast i början på juni, för att jag ska ha en chans att boka tillräckligt många hotellrum och starttider.

Anmäl dig därför redan nu, och lämna följande uppgifter: namn, golf-ID, hcp, önskemål om enkel-/dubbelrum samt en e-postadress.

Jag återkommer senare med besked om vilken bana vi spelar på.

Anmälan till Lena Källqvist, telefon 618 81 73, 070-161 32 00 eller e-post

[email protected]

(OBS: ny e-postadress!)

Tjingeling från Lena

När du denna tidning fått, är den här ett minne blott.

6

Vårlekstuga på Uttringe 30 maj

Uttringe slår upp sina portar och bjuder till försommarfest just då naturen är som allra mest förförisk. Vi träffas på förmiddagen för att i lugn och ro förbereda lunchen, som serveras kl.13.00.

Efter lunchen tar dansen sin början och pågår så länge vi orkar.

Kom gärna ut redan på lördag för att deltaga i förberedelserna för festen! Kvällen avslutas med gemensam grillmiddag och kanske ett hastigt dopp i Uttrans svalkande vågor.

Vill du hyra folkdräkt? Ring då Maria Wallén (tel. 08-37 48 80) i god tid före tisdagen den 25 maj kl. 19.00, då utlämningen sker.

Anmälan senast den 23 maj till Erik Larsson Glöm ej att anmäla ev. lördagsdeltagande!

[email protected]

08-755 79 40 7

Arbetshelger i februari och april

Som alla vet har den gångna vintern varit jobbig. Så var även fallet för det arbetslag som tog sig fram till Uttringe i veckoslutet 6–7 februari. Jag for ut på torsdagen för att sätta på värmen och kolla om det gick att ta sig fram till huset. Gårdsplanen var som en igendriven fjällväg. Drivorna var hårt packade i vindstråk som gick upp till midjan på mig. Jag talade med Hugo Malm, och han kontaktade sin gode vän, som ställde upp att försöka sig på plogning. Det gick inte – han blev tvungen att hämta en extra stark maskin för att kunna ploga rent uppfarten till Uttringe.

Tack vare att värmen slogs på redan på torsdagen hade vi angenämt klimat i huset då jobben satte igång på fredagen. Denna weekend tog vi itu med tre stora projekt. Attes lag satte igång med utbyte av de gamla handfaten i flick- och pojkrummen. Vi har tack vare en synnerligen givmild medlem fått nya tvättställ som är mycket snygga och praktiska.

Hål i väggen – fler än två krävs för att det här ska gå.

Nedan t.v.

Mången flicka har nog glatts – tvättstället är nu på plats!

Nedan t.h.

Hon till höger är ju känd som Marianne, fast spegelvänd.

8

Damlaget under ledning av Ann Wohlert och Marianne Rönnblad har gjort en revolutionerande förändring i köket. Alla glasen flyttades från väggskåpen ovanför sköljhon till de tidigare speceriskåpen på väggen mot krocketplanen. Vad var vitsen med det då? Jo, nu går diskningen mycket smidigare, när vi inte inte längre behöver gå i vägen för varandra när den rena disken ska ställas in i skåpen.

Köksskåpsarkitekten Ann ses här med sin dito man.

Dessutom har alla underskåpen för tallrikar, uppläggningsfat och skålar med mera utrustats med glidskenor! Nu kan hyllorna dras ut när tunga tallrikstravar ska tas fram eller ställas på plats, och det är lätt att komma åt även allt som står längst inne i skåpen. Hur bra som helst!!!!!

Ett stort tack till Ann och Jörgen Wohlert, som ägnat mycken tankemöda och planering åt denna briljanta lösning. Varför har vi inte fixat detta tidigare, var det många som kommenterade i efterhand!

Gubblaget (Bengt & Bertil Norberg och PO Lithell) ägnade sig åt att reparera gillestugans bänkar, som börjat bli gistna. Dessutom sattes upp distanser så att sofforna inte kan skjutas ända in till väggen – detta för att de radiatorer som sitter utmed gillestugans väggar ska ha fri luftspalt för att släppa upp värme i rummet.

Som vanligt är det många som jobbar i det tysta. Några lägger ner ett stort arbete på att hålla Uttringes textilier rena och strukna. Det går åt många dukar till våra härliga fester, och det förekommer att det kommer folk till Uttringe som glömt att ta med sänglinne. Rena handdukar i köket och på vår nya fina toalett är ju också något som vi verkligen uppskattar.

Ett stort tack till Inger Klingenstierna och Ingrid Widell! På något sätt har det uppstått ordning i både linneskåp och garderober. Det vete f-n hur det går till… 9

Vid arbetshelgen den 17–18 april, dagen efter UUS, hade vi god upp slutning. Stundtals var omkring 18 personer i arbete. Eftersom några anmälda deltagare i UUS fått lov att lämna återbud i sista stund, hade Maeta en god bas i köket med grillad kyckling till det hungriga arbetslaget. Det är otroligt vad gott det är med kycklinggryta och kyckling sallad. Alla höll sig mätta och ingen blev kinkig. Ja vad händer en sådan arbetshelg? Jo, uppfartsvägen och grusplanen hade blivit ganska misshandlade av den tuffa vintern, då snöplogen flyttat i stort sett allt grus utanför sin ordinarie plats. Att flytta tillbaka det var ett jättejobb, som krävde många uthålliga krattare och skyfflare. Ett arbetslag ägnade sig åt utbyte av tappkranen i sköljhon i köket. Atte jobbade hårt med att avsluta handfatsbygget i pojkrummet. Erik Dalhammar fick som vanligt dra ny el till nya kontaktpunkter. Ute på vedbacken pågick vedhuggning. Jag hade fått låna en hydraulisk ved spräckare som underlättade jobbet högst väsentligt. Kjell Ståhl hade sin givna syssla med att fixa det sista på en jättefin majbrasa (se bild på s. 6!).

Åsa Bengtsdotter och Pelle Lundstedt lagade källardörren, och började att se efter vad som behöver göras med grindarna för att de ska kunna komma på plats igen. Som seden bjuder eldades gammalt fjolårsgräs, och buskröjaren fick göra ett gott jobb för att hålla slyet på plats.

En arbetshelg på Uttringe är ett härligt sätt att umgås. Väldigt mycket blir gjort, då vi har en sån skön blandning av duktiga experter inom olika områden, och den som inte har specialkunskaper kan ändå alltid bidra till arbetet. Det är kul att få lära sig något av goda vänner!

Bertil Norberg

10

U TÖ

Årets ö-resa går till Utö i Stockholms södra skärgård. Ön fick sin första fasta befolkning i mitten av 500-talet. Från 1100-talet började järnmalm utvinnas, och Utö gruva kom att bli en av Sveriges viktigaste – driften blev öns huvudnäring i närmare 700 år. Under 1800-talet upptäckte fritidsfolket (badgäster) öns charm, och sedan dess är turismen en viktig inkomstkälla.

Utös egen guide, Charlotte Schröder, tar oss på en rundvandring i gruvbyn och till det kända sjömärket Utö kvarn.

Bild: Linda Wallin

De som färdas kommunalt tar pendeltåg från Centralen kl. 09.19

med ankomst Västerhaninge 09.55. Där byter man till buss mot Årsta brygga, varifrån reguljär båt avgår kl. 10.10 och ankommer gruvbryggan 11.05. Återfärd kl. 17.00, alt. 19.05.

Lördagen den 5 juni kl. 14.00

samlas vi vid värdshuset, där guidningen börjar. Turen beräknas ta cirka en och en halv timme, beroende på hur många intresserade frågor vi ställer till guiden. De tre timmarna före guidningen är helt fria för egna strövtåg. Ön bjuder på mycket vacker natur och ett antal matställen, men de som så vill tar med egen picknick som lämpligen avnjutes på de solvarma klipporna.

Anmälan

: senast 30 maj till klubbmästaren Erik Larsson: vid vårlekstugan på Uttringe, eller per e-post:

[email protected] /

telefon: 755 79 40 11

Villa Mittag-Leffler

besök hos en okänd svensk världskändis

Ingenting är så berikande som att få gamla vanföreställningar omruskade och reviderade. Det enda jag trodde mig veta om Gösta Mittag-Leffler var att han var matematikprofessor och, enligt en tvärsäker sagesman, den som gav nietzscheanismen dess svenska ansikte. Ser man Carl Milles dramatiskt svärtade bronsbyst med den store i titanisk tänkarposition är det lätt att falla för den idén; ser man det lilla blyertsporträtt, med dubbelhakor och en osäker blick bakom glasögonen, som hänger i ett hörn på kontoret blir man inte fullt så säker. Den granne som, mot sin vilja, hade fått ett Gösta misshagligt träd nerhugget och dessutom fått räkningen för avverkningen levererad i sin brevlåda, anslöt sig säkerligen till den förstnämnda uppfattningen. En ganska ansenlig skara vetgiriga SFV-are hade i varje fall samlats utanför entrén till den magnifika borg som var Mittag-Lefflers hem fram till 1927, då han avled. En god affärsnäsa och, sedermera, ett ansenligt arv efter hans svärfar hade givit honom möjlighet att förvärva en attraktiv tomt och genomföra detta bygge som redan från början verkar ha varit tänkt för sitt nuvarande ändamål som matematiskt forskningscentrum.

Byggnaden är uppförd i tre etapper; den första med Rolf Arborelius som arkitekt och de andra ritade av respektive Carl Westman och Ferdinand Boberg (som för övrigt var medlem i SFV). Är det nånting man vill veta, Margareta Wiberg Roland tog emot oss i entrén och gav oss sedan en initierad föreläsning med rundvandring i de storslagna lokalerna där inte minst biblioteket i den Bobergska våningen, ett av matematikvärldens mest innehållsrika, impo nerade. Gösta Mittag Leffler var kanske inte den mest banbrytande matematikern, fick vi kan man här i böcker leta.

12

veta (hans doktorsavhandling ”Om skiljandet af rötterna till en synektisk funktion af en variabel”, försvarad år 1868, blir nog aldrig någon kiosk vältare) men hans sinne för god matematik och känsla för att knyta till sig goda medarbetare gav honom ett internationellt gott rykte som faktiskt fortfarande kvarstår, inte minst genom den ansedda tidskriften ”Acta Mathematica” som han grundade. Trots sin konservativa samhällssyn, som han flitigt lade i dagen som eldfängd samhällsdebattör, gjorde han mycket för att hjälpa fram kvinnliga vetenskapsmän (Sic!) som matematikern Sonya Kovalevsky samt faktiskt också Marie Curie, som genom hans direkta intervention fick vara med och dela Nobelpriset i fysik 1903 med sin man och Henri Becquerel. Lika starkt agerade han för att Curie skulle tilldelas kemipriset 1911. Några låga baktankar med dessa tidiga feministiska initiativ har man inte kunnat belägga, vilket var lika hedersamt som ovanligt i de dubbelmoralens tidevarv vi talar om.

Besöket avslutades med förevisning av en filmsekvens, som Margareta grävt fram ur arkiven, där man ser en åldrig Mittag-Leffler på en kort promenad utanför ingången till sin skapelse. Den skarpa blick som filmfotografen får i slutet och som tycks säga: ”Nu får det vara nog med det här tramset”, vittnar om att det gamla lejonet nog inte alltid var så lätt att ha att göra med.

Mycket mera skulle ha kunnat skrivas om Mittag-Lefflers gärning men utrymmet räcker inte till mer. Det är bara att hänvisa till NE och Google eller varför inte till Encyclo pedia Britannica, där han har en egen artikel som den världs kändis han fortfarande är.

Det var allt en bister blick som den fotografen fick.

Goda pajer och ett gott vin fick runda av visiten och ytterligare understryka klubbmästare Erik Larssons förträfflighet i sitt ämbete.

Sådana kvällar kan man aldrig få för många av!

Tycker i alla fall eder

Stig Tysklind

13

VÅR-UUS 2010

När Erica Aronsson och jag kom fram till Uttringe fredagen den 16 april höll vi på att inte bli insläppta på tomten: mitt i vägen stod en fasan som inte ville flytta på sig! Vi klappade i händerna och fick honom till slut att kliva åt sidan, så att vi kunde åka upp på tomten. När vi steg ur bilen, möttes vi av fågelsång som kändes som en passande start på kvällen.

Kerstin Lagerström var kassör för kvällen, och när vi hade betalat fick vi ett rykande färskt sånghäfte i handen. Vi hade hamnat på ett releaseparty!

Kvällen till ära kallades evenemanget UIS (Uttringe InnantillSångare), så att vi fick använda våra nya UUS-texthäften.

Vi tågade in i gillestugan till tonerna av matmarschen och när alla kommit på plats, började orkestern spela och sjunga ”Ja må du leva”, och alla stämde förstås in, medan vi undrade vem som hyllades. Det visade sig att alla musiker från originalsättningen av UUS-orkestern var där: Ove Malmqvist, Björn Wehlén, Janne Carnestedt och Gunnar Thim. Ove M var också me’ fast det kan man inte se.

Medan vi ändå var i farten, hyllade vi också Monica Norberg som tagit fram det fina texthäftet, med allas vår lekledare Eva Carnestedt som korrekturläsare.

När vi hade stillat vår värsta hunger med kyckling, sallad och bröd samt gott vin, berättade Eva att denna kväll skulle gå i de kungligas tecken. Dagens tävling skulle vara det Kungliga spelet, och vi indelades i 14

Team Victoria och Team Daniel. Uppgifterna var att med hjälp av olika UUS-texter komma fram till brudens och brudgummens namn, vilka blommor som skulle ingå i brudbuketten, vilken mat och dryck som skulle serveras på festen, vilken brudvals som skulle spelas, var bröllopet skulle äga rum och vart bröllopsresan skulle gå. Brudparet blev Ellinor och Olle (UUS 19 och 22, det var gullvivor i buketten (UUS 31), och till middagen i Tierp serverades rådjur och vin (UUS 39 och 10). De nygifta dansade till Calle Schewens vals (UUS 17) och for sedan iväg till Korsika på bröllopsresa (UUS 36). Team Victoria vann med två poängs marginal, och tävlingen avslutades med att vi sjöng ”Lämner gemaken” (UUS 20).

Björn hade med sig en överraskningssång: ”Underbart” av Kalle Moreaus, som vi alla fick sjunga med i till Björns gitarrkomp. Sedan fram förde orkestern en alternativ tolkning av bröllopet: ”Ockelbobröllop” av Evert Ljusberg, med sång av Gunnar.

Sedan fick vi önska låtar att sjunga ur UUS-repertoaren, och som avslutning föreslog Eva ”Jag vill ha en egen måne”, som en hyllning till Dosan. Därefter återstod endast röjning och en sista tur i diskbaljan, givetvis till toner av diskho-musiken. Ett jättetack till alla som fixar och får allt att flyta så bra på UUS!

Marita Nilsson

Både Marianne och Kjell tävlade hos oss i kväll.

15

EN DA N S D RÖ M

Söndagen den 18 april hade SFV ett samarrangemang med VUS (Västerorts Ungdomssymfoniker) i Alviks medborgarhus. Orkestern består av ett fyrtiotal duktiga ungdomar mellan 15 och 22 år under led ning av dirigenten Ann-Katrin Wigren. VUS har bland annat fått spela tillsammans med Radiosymfonikerna, haft många större framträdanden med olika solister och även framträtt på Berwaldhallen. Lise-Lotte Sjöberg, vars dotter Siri spelar fiol i orkestern, har under årens lopp arrangerat olika roliga samarbeten ute i Alvik. Tidigare har det varit blomsterbindning, silversmide och konst, och i år fick SFV chansen att visa dans till orkestermusiken.

Dagen började med utlärning av vals och polka till ett litet antal hågade under Inger Lindströms professionella ledning. Nybörjarna fick sedan tillfälle att vara med och dansa när orkestern spelade Folklig vals no.2 (L. Söderlund), Änglamark (E. Taube), samt Polka (D. Sjostakovitj).

Under själva konserten växlade orkestern friskt mellan smäktande och mer riviga låtar.

Siri ljuva toner sprider när hon sakta stråken gnider.

16

Fyra par från SFV fick varma applåder för sin uppvisning av Menuett till orkesterns Suite for Orchestra (J.H. Roman) samt Schubertvals (med Jörgen Perlerius på piano). Stiligt var det att valsen utfördes med äkta rosor och tända ljus i silverkandelaber.

Publiken imponerades också av en flygande Fyrmanna med Karl-Erik Elestav, Jonas Sjöberg, Marléne Gunnelin och Elise von Weisz (som hoppat in i sista minuten). Då applåderade även orkestern livligt, såg jag! När det sista numret (Lord of the Dance) framfördes i repris utmanade dirigenten SFV-arna och frågade om vi kunde dansa irländskt också?!

Fram kommer då flera av de ovannämnda samt Karin Lindström, Einar Lilliestierna, undertecknad, Barbro Hammarberg samt Inger Lindström och dansar engelskasteg till dirigentens stora förvåning!

Det är alltid roligt att visa att även svenska danser kan bjuda på spektakulära uppvisningar. Kul också att vi fick tillfälle att berätta lite om SFV, dela ut annonsblad och visa ”en framfot” för ungdomarna i orkestern samt de cirka 150 personer som satt i publiken, tycker jag. Tack Lise Lotte!

Lena Sjöström Larsson

17

35:e M i d s o m m a r e s k a d e r n!

SFV:s flotta av allehanda flytetyg kallas till mönstring på midsommar aftonen. Samlingsplats (regel sedan många år) är vid bryggan på följande position: N 59o 20' 31" E 18o 53' 39"

Samlingstidpunkt

:

Utrustning

: ”Happy Hour” vid 8 glas på middagsvakten.

(Landkrabbor: Det betyder 16.00!!) Skaffning (= förplägnad lämplig till snapsvisor jämte köttbit m.m. för grillning och annat gott för sugna gommar) + frukost.

Besättningar

: Ingen begränsning (gärna välsjungande sjöjungfrur och gastar).

Anmälan

: Fartyg anmäles per telefon till Amiralitetets skeppstelefon 070-639 55 20, eller till bryggfogden 070-855 11 83.

Deltagare som transporterar sig med Waxholmsbåt till närliggande civilisation kan avhämtas med stabens passbåt, om lämplig kontakt dess förinnan tagits med bryggfogden. Medtag solcrème, sovsäck, kudde och öronproppar. Valförrättning av ny eskaderamiral kommer att ske.

På midsommardagen hissas flaggen vid 8 glas på dagvakten följt av skepparmöte e.s.o. Eskadern ligger ogärna stilla en hel vecka utan kastar loss för att utforska nya fjärdar, vikar och grynnor. Ett fördelaktigt avtal har i år upprättats mellan Eskadern och SMHI omfattande perioden 25 juni–9 juli, varför vi har att se fram emot ideala vindar för alla smaker. Vid senare anslutning till eskadern: kontakta Amiralitetet. Kom med ut i skärgården och njut av vindar, vidder och vänner!

Amiralitetet

18

130-årskalas

Den 20 februari var nog den bistraste dagen på hela vintern, snön ven genom luften och man ombads på radion att stanna hemma om man inte måste ta ut bilen. Ett 50-tal SFV-are trotsade varningen, för på Uttringe skulle det vara 130-årskalas: Margareta Wiberg Roland fyllde 60 och undertecknad 70! Juntakamraterna i Orijäntorna hade föreslagit en gemensam fest, öppen för alla SFV-are, vilket vi minst sagt tacksamt tog emot. På så sätt kunde vi få fira med så många SFV-are som möjligt.

Orijäntorna erbjöd sig att fixa allting, och vi båda kunde få lyxen att bara infinna oss utan förberedelsejobb.

Och kära nån vilken fest det blev!!!! Orijäntorna, dvs. Gunilla Boman, Eva Carnestedt, Marianne Rönnblad, Lena Sjöström Larsson och Mia Wallén (Kerstin Lagerström var i Skåne), hade för kvällen utökats med Ann och Jörgen Wohlert samt Erik Larsson. Dessa rader har två syften, att låta SFV-bladets läsare få en liten redogörelse för festen, men kanske framför allt att från Maeta och mig framföra vårt tack till såväl arrangörerna som övriga deltagare för denna stora upplevelse. Alltså:

TACK NI SOM FIXADE OCH TACK NI SOM KOM!!!!

 19

Maeta och jag fick komma in i salen där alla var samlade med bubbelglas i händerna, och med eget bubbel i glaset fick vi en SFV-rungande ”Ja må dom leva”. Då rös man! Eva slog redan då an frågesporttonen, hon hade satt upp tipspromenadlappar på väggarna med frågor som var så kluriga så åtminstone jag gick bet på de flesta. Men som man skrattade när lösningarna presenterades! Innan det var dags att slå upp dörrarna till gillestugan äskade Lena tystnad – alltså att vi skulle vara tysta när vi gick in och tog våra platser.

Duknings- och dekorationsgänget (Lena, Mia, Ann och Jörgen) hade näm ligen valt temat FÖRSOMMARFEST. Tulpaner och blomstergirlanger i alla färger prunkade överallt, i taket hängde vita fåglar och tystnaden var anbefallen för att man skulle kunna HÖRA fåglarna! Jo, det var både fågelkvitter och humlesurr. Försommaren både doftade och hördes i den bistra vinterkvällen.

Förrätten stod Gunilla för: laxpaté på en krans av rucola och maché sallad, med ringlad gräddfils- och kaviarsås. Ett litet hembakat kuvertbröd hörde också till. Marianne hade planerat både varmrätt och efterrätt: Porterstek med ugnsbakad potatis och en ljuvlig sås till, och som slutkläm en den läckraste chokladmoussetårta med björnbär och hallon. Till allt detta dracks olika fina viner utvalda och införskaffade av kvällens sommelier Jörgen.

Under middagen förekom sång och diverse andra muntrationer, bl.a. i form av ytterligare tippartävlingar där folket delades in i två rätt ojämna grupper – alla gäster mot oss två jubilarer. Medan den ena gruppen blundade skulle den andra tippa på tre roliga svarsalternativ – 1, x, 2 – genom att sträcka upp en hand eller två, eller korsa armarna över bröstet.

Det gick ut på att se vem som visste mest om de andra. Sista frågan, då Maeta och jag skulle blunda och de andra tippa var: vad tror ni Maeta och Malin skulle ta om de fick välja mellan 1) en trädgårdstomte x) bungyjump, 2) ett personligt utformat smycke. Men vi två måste vara eniga. ”Smycke” viskade jag till Maeta, som direkt valde bungyjump! Ledaren Eva frågade om vi var eniga – neej! Men jag lyckades övertala Maeta, och när vi sa smycke utropade Eva: ”Vilken tur!” För till vår enorma förvåning fick vi då varsitt presentkort på en kväll hos en smyckesdesigner då man under handledning får göra just sitt eget smycke. Och vi som hade sagt PRESENTER UNDANBEDES ABSOLUT eftersom var och en betalade för middagen och DET var presenten! Så vi satt där alldeles häpna med varsitt hjärtformat presentkort i handen… 20

Men det blev ytterligare en oväntad present. Kjell Frimodig kunde inte komma men hade ändå skickat med varsin egentillverkad snidad brödkorg i svepteknik med ut sirade handtag och dekorationer – vilket konsthantverk! Ja, så blev det dans till en perfekt musikmix som Björn Wehlén hade lånat ut. Och lika lyxigt som det var att få ramla in utan förarbete på festen, lika lyxigt var det att inte få lov att hjälpa till med röjningen utan bara gå direkt till dansen.

Många åkte hem i ovädret, men ganska många stannade och fick på söndagen uppleva ett vinter-Uttringe från sin allra vackraste sida, vädret från gårdagen hade bytts till sin motsats: strålande sol som gnistrade på de enorma snöbergen på tomten.

Många bilar under snö väntar här på Gumman Tö.

Två jättelyckliga jubilarer vill på detta sätt förmedla sin tacksamhet, både för allt vad SFV och Uttringe – och i Maetas och mitt fall Orijäntorna – står för, och för att arrangörerna och festdeltagarna gav oss två en kväll i livet som vi aldrig någonsin kommer att glömma!

Malin Falkman

21

Tina Akin Hagagatan 50, 3 tr 113 47 Stockholm Tel. 755 49 06

A N S L A G S TAV L AN

Välkommen till SFV

Anders Lagrelius Säbytorgsvägen 45 144 61 Rönninge Tel. 532 500 60 Gunilla Frantzis Bokbindarvägen 80, 2 tr 129 34 Hägersten Tel. 661 21 02 Lena & Olle Tulldahl Dalkarlsvägen 39 141 40 Huddinge Tel. 711 93 17 Tomas Herrlander Granitvägen 10 167 64 Bromma Tel. 26 19 64

Välkommen åter till SFV

Annie & Håkan Fagerberg Sindrevägen 9 182 64 Djursholm Tel. 755 88 48 Liselotte Boström Polhemsgatan 7 D 171 58 Solna Tel. 27 55 43 Aini Skirgård Maria Prästgårdsgata 16 118 52 Stockholm Tel. 644 46 14

Nya adresser

Lena Källqvist & Hans Vestin Jan Inghe-Hagströms torg 16 120 71 Stockholm Gunhild & Ulrich Behrens Multrågatan 5 162 54 Vällingby Ann-Mari Kristiansson Söderberga allé 15 168 62 Bromma

[email protected]

Sekreteraren hälsar: Aktuella e-postadresser införs kontinuerligt på SFV:s hemsida:

www.folkdans.org

22

VÄRT AT T VETA

Svenska Folkdansens Vänner – stiftad 1893 Ordförande Jan Henrik Bergqvist, tel. 08-660 55 20,

[email protected]

Dansledare Karl-Erik Elestav, tel. 08-580 358 96,

[email protected]

Föreningens hemsida : E-post :

[email protected]

www.folkdans.org

Nya medlemmar anmäls till sekreteraren Erik Dalhammar, Vegabacken 19, 185 41 Vaxholm, tel. 076-555 75 04,

[email protected]

Dansövningar hösten 2010 Alla torsdagar kl. 19.30 ( obs tiden!

) från 23 september till 9 december.

Lokal: Servicehuset Väderkvarnen, Brunnsgatan 26, portkod 2694.

Föreningens dräkter hyrs ut av dräktkammaren efter anmälan minst två veckor i förväg till Maria Wallén, tel. 08-37 48 80 eller Kerstin Lagerström, tel. 08-92 72 70.

Dräktkammare och arkiv finns på Wivalliusgatan 21, våning S1, Kungsholmen.

Årsavgifter för kalenderåret 2010 Aktiv medlem: 300:- (sammanboende par 550:-) Stödjande medlem: 150:- (sammanboende par 275:-) Ständig medlem: Uttringeavgift: engångsavgift 3 600: 35:- per besök; årskort 300: Föreningens plusgironummer För medlemsavgifter 15 16 71-5 33 46 35-0 Klöverfonden och Uttringe Vänners Fond (plusgiro 15 16 71-5) används för att hedra en jubilar eller minnet av en vän. SFV meddelar personen, respektive anhöriga, om avsändarens namn är angivet på talongen.

Uttringes Jubileumsinsamling (plusgiro 15 16 71-5) tar med stor tacksamhet emot alla generösa bidrag, stora som små. Ändamål: förbättringar på Uttringe!

Uttringe har adress Uttringevägen 200, 144 63 Rönninge, tel. 08-532 500 21.

Vill du besöka Uttringe, kontakta Kirsten Enocksson, tel. 08-626 55 86, mobil 0734-39 34 01.

23

V I K T I G A D A T U M

MAJ 30 JUNI 5 25 SEPTEMBER 4–5 16 18 23 OKTOBER 23 Vårlekstuga på Uttringe Vårresa till Utö Midsommareskadern SFV Open Årssammanträde Herrarnas Middag Höstens första dansövning Höstlekstuga

Manusstopp för nästa SFV-blad är 10 augusti 2010

Skicka dina bidrag och gärna foton till Gunnar Sundin Långvretsvägen 27, 163 46 Spånga

[email protected]

24