Nr 4 april 2013 79 årgången - Svenska Druid

Download Report

Transcript Nr 4 april 2013 79 årgången - Svenska Druid

Svensk Druid-Tidning

Nr 4 april 2013 79 årgången

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Broder referent & fotograf!

Tacksam om du vill läsa igenom dessa önskemål och ta dem till ditt hjärta! Mycket arbete besparar ni redaktören.

Referaten

Tänk på att ditt manus till Landet Runt är av allmänt intresse och kan bli en inspirationskälla till andra loger. Men glöm ej att SDT kan läsas av alla i och med att den finns på nätet.

Referaten ska inte skrivas i protokollform och bör därför inte innehålla rapporter från Skm, vem som agerade el ler hälsningar från ej närvarande. Skriv kortfattat och undvik alla detaljer från arbetet i Lunden.

foton! De flesta gillar att se sig själv på bild.

typer av formateringar. Låt innehållet präglas av vad som händer och sker i efterlogen. Presentera de bröder som fått olika förtjänsttecken och glöm inte de som blivit välkomnade i våra olika grader. Illustrera detta med När du skriver manuset är jag tacksam om du helt undviker alla

Skriv texten i 12 punkters storlek

, gärna i Times. eller Helvetica. outprogrammet InDesign.

Skriv manuset i MS Word el ler i ett odefinierat RTF-format

. Markera eventuella rubriker med lite större och fetare text. Det blir enklare att redigera texten när den ska flyttas över till lay-

Skriv logens nummer och namn i början på manuset

. Se gärna i tidningen under, Landet Runt, hur det ska se ut!

Eventuella bildtexter sist i manuset.

Glöm inte att läsa igenom texten innan du skickar iväg den. Kontrollera stav- och syftningsfel. Stavningskontroll finns till de flesta programmen. Kontrollera att antalet mellanslag mellan orden är korrekta.

Om du skickar mer än ett referat till samma nummer skriv då dessa i ett dokument med endast datum som mellanrubrik.

Skicka alltid foton och text i samma mail!

Ibland behövs det göras justeringar i texterna i efterhand - skriv det nya manuset med exakt samma dokumentsnamn - då byts det automatiskt.

Artiklar

Vi tar tacksamt emot artiklar av allehanda slag, gärna med drui diska förtecken. Landet Runt innehåller det som handlar om våra logemöten, artiklar kan handla om allt annat. Informera i mailet vad artiklen handlar om.

Foton

Foton ska skickas separat i mailet tillsammans med texten, vara obeskurna och obearbetade/manipule rade - helst utan datumangivelser

.

Filformatet kan vara jpg.

Storleken på bilderna ska vara minst 15 cm breda (spaltbredden är 12 cm) och ha en upplösningen på ca 300 dpi eller storlek som ger 300 dpi. Undvik närbilder då dessa är svåra att bearbeta och få dem att stämma in i resten av tidningen. Behövs en närbild så fixar jag den.

Alla foton bearbetas i ett redigeringsprogram PhotoShop. I detta pro gram går det att manipulera bilderna till viss del, typ öka skärpan, justera färger och exponeringstider plus lite annat.

MEN en bild med stor oskärpa eller andra defekter går inte ”trolla med”

.

Använd kamera av god kvalitet och med dammfri lins, undvik mobiltelefonen.

Tackar på förhand gör Göran Lindgren

Ibland händer det att ett referat försvinner och det är alltid trå kigt. För att kunna ta reda på orsaken måste jag enkelt kunna leta bland de inkomna mailen. Är du missnöjd med något? Hör av dig per omgående - efter tre månader kastas alla mailen.

På bilden här nedan ser du det perfekta mailet där jag enkelt kan hitta det eftersom det under

Ämne ska det stå logens nummer och namn

. Det bifogade

dokumentet har exakt samma utseende

.

2

Är det något du funderar över?

Ta tontakt om du är osäker på något: Göran Lindgren, tel 040 49 33 94, mail: [email protected]

Nr 4 april 2013

I huvudet på en redaktör

Äntligen kommer våren som de flesta av oss längtar så mycket efter. Våren kommer till Skåne enligt gammal hävd den 22 februari och till Kiruna 1 maj. Skåningarna börjar plöja de bördiga jordarna och mylla ner sina pä rer samt sår sina grödor redan i april månad medan folket i norr fortfarande har vinter. Maj är den månad då norrlänningarna, riktigt långt upp, sätter fast sina ”arkar” bakom skotrarna och åker iväg upp till sina isbelagda fiskesjöar för att dra upp rödingar och öringar genom den meter tjocka isen. Men, en gemenskap har vi alla i vårt avlånga land. Vår främsta vår känning, den lilla fågeln med den ständigt vippande stjärten, sädes ärlan, som i hela landet lockar fram den äkta vårkänslan hos oss var än vi bor. Men i mitt huvud har de också redan börjat funderats över vad som händer hos oss inom vår Orden. I början av augusti skall vi samlas i staden Lund och aktivera oss i Riksmötet 2013. För mig är Lund för knippat med den fantastiska TV-serien ”Fråga Lund” som leddes av professor Jan-Öjvind Svahn som med elegans lotsade dessa enormt kunniga professorer som kunde uttrycka sig i ämnesområden som jag knappt hade en aning om. Min favorit var Sten von Frisen, professor i fysik, som inte bara kunde de fyra vanliga räknesätten utan hade minst två till som han så tyd ligt försökte oss att förstå på sin svarta tavla. Nerresan till Lund börjar för mig och min frus del redan måndagen den 29:e juli för att i lugn och ro åka de 85 milen. Onsdag blir inspelning på Bokskogens golfbana för att känna på dess greener inför torsdagens Riksmästerskapet i Golf. På fredagen bör jar Riksmötets aktiviteter där vi i redaktionen skall försöka hänga med och skriva och fotografera för att delge Ordens bröder via vår Druidtidning vad som hänt och icke hänt de tre dagar Riksmötet varar. Jag hoppas att så många som möjligt besöker Riksmötet. Vi har kun nat läsa i Druidtidningen vilket enormt arbete arrangörerna lagt ner för att vi skall trivas. Såväl vi bröder som våra kära. Givetvis skall även vi som kan hålla i en golf klubba åka till Lund för att spela om att bli Riksmästare. Men man funderar ju på vad allt man ska packa i bilen. GPS-en, hustrun, golfba gen, golfkläder, mingelkläder, mörk kostym, fracken och dess utstyrsel och mycket mer. Och vi ska inte glömma regalien. Johnny S Johnny S Andersson Tel. 0270 168 46 E-post: [email protected]

3

Svensk Druid-Tidning

SVENSKA DRUID-ORDEN

F G D O

Västergatan 3A • 211 21 Malmö Tel 040 12 80 81 • Fax 040 12 80 83 Bankgiro: 782-1911 Bank: Svenska Handelsbanken Org.nr: 84 60 01-3454 E-post: [email protected]

Redaktionen:[email protected]

Hemsida: www.druidorden.org

Ansvarig utgivare: Björn Cederberg

Erlandsvägen 38 • 731 40 Köping, Tel. 0221 719 16 E-post: [email protected]

Redaktion: Göran Lindgren

Sallerupsgården • 212 91 Malmö, Tel. 040 49 33 94 E-post: [email protected]

Johnny S Andersson

Spruthusgränd 9 • 826 50 Söderhamn, Tel. 0270 168 46 E-post: [email protected]

Bertil Carlsson

Spinettstråket 1 G • 903 53 Umeå, 090 12 64 80 E-post: [email protected]

Henrik Enander

Storgatan 23 CA • 341 30 Ljungby, Tel. 0372 815 05 E-post: [email protected]

Caj Söderberg

Box 2101 • 750 02 Uppsala, Tel 018 10 60 05 E-post: [email protected]

Annonsansvarig - samt layout & original:

Göran Lindgren Sallerupsgården • 212 91 Malmö Tel. 040 49 33 94 E-post: [email protected]

[email protected]

Adressändringar

Adressändringar m.m. skickas till Ordens Kansli i Malmö i samband med övrig rapportering.

Prenumeration inom Sverige: 100:-/år Prenumeration utom Sverige: 400:-/år Tryckeri: Jomagp, Ljungby

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera insända manus.

Nummer 5 utkommer den 20 maj • manusstopp den 25 april Nummer 6 utkommer den 30 augusti • manusstopp den 20 juli Nummer 7 utkommer den 20 september • manusstopp den 25 augusti

Upplaga: 5.200 ex ISSN: 1650-8815

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Monument över de 6 miljoner judar som mördades under andra världskriget.

Finns i Berlin och invigdes den 10 maj 2006 Arkitekt: Peter Eisenman 2711 stenar på 19 000 kvm

Hej br Göran!

Detta är nyheter för mig. Att vi har samlat in pengar vet jag men att vi har gjort en ”storartad insats” är mer än vad jag vet.

Tyvärr har jag inte någon summa att presentera men jag hoppas givetvis att vår Skm har denna summa.

Det vi har gjort är givetvis försälj ningen av almanackorna samt olika lotterier och insamlingar till fonden.

Jag ber mina brr i logen att vara mig behjälplig med att påminna mig om vad vi har gjort.

Mbh Peter Lundh ÄÄ Stonehenge

förnekare

Text Henrik Enander Foto Göran Lindgren

Förintelsen, den vanliga beteckningen för avlivandet av sex miljoner judar under andra världskriget, är väl dokumenterad i ord och bild. Det var det yttersta resul tatet av den våldsideologi och den antisemitism som Hitler och hans anhängare i mer än 25 år predikade och som fick så många anhängare. Det engelska ordet ´Holocaust´, som ursprungligen bara betydde ´stort brännoffer´, betyder också numera ”Förintelsen”, liksom det hebreiska ´Shoah´ och som ursprungligen be tydde ´stor katastrof´. I båda fallen syftar orden på den speciella form av folkmord som den fysiska utrotningen av Europas judar innebar. Folkmord har begåtts ti digare i historien och kommer tyvärr säkerligen fortfarande att begås. Vad som gör Förintelsen så unik och speciell är dess skrämmande effektivitet i form av det industriella massmordet, liksom det faktum att bödlarna inte var psykiskt sjuka människor eller psykopater. De var helt vanliga människor beredda att mörda medmänniskor utan minsta skuldkänsla eller medlidande.

Mot den här bakgrunden, d v s vår ingående kunskap om någonting som hände på 1940-talet, är det litet märkligt att det finns människor som helt förnekar att Förintelsen någonsin ägt rum. En Gallupundersökning i USA i mitten av 1990-talet visade exempelvis att 20 % av den vuxna befolkningen inte var säkra på eller ens trodde att Förintelsen verkligen ägt rum.

Det är en märklig samling som utgör de officiella förnekare. En fransk professor i litteraturhistoria, en engelsk skribent med anspråk på att vara historiker och en självutnämnd amerikansk expert på gaskammare, alla tre är helt eniga i sin uppfattning. Deras utgångspunkt är att det måste fö religga en planerad konspiration, ett jättelikt bedrägeri bakom Förintelsen. Målet för detta bedrägeri är då att staten Israel och judiska organisationer efter andra världskriget skulle tvinga Tyskland till ett jättelikt skadestånd som ersättning för sex miljoner döda judar. Med den utgångspunkten arbetar sedan förnekarna med skenbart vetenskaplig objektivitet för att ifrågasätta enskilda detaljer i Förintelsens hemska historia.

Påståendet om att Anne Franks dagbok är en förfalskning är på ett sätt begripligt. För många ungdomar är nämligen den boken den första intro duktionen till nazismens historia trots att den inte alls handlar om utrot ningsläger utan om en tonårig judisk flickas tankar och drömmar sedan hon och hennes familj tvingats gå under jorden i Amsterdam. Bokens manuskript har dock vetenskapligt bevisats vara äkta.

Ett populärt grepp av förnekarna är att utlova stora belöningar om någon kan visa upp en enda gaskammare där judar avlivats. Det är ett skickligt trick eftersom också förnekarna mycket väl känner till att tyskarna spräng de alla gaskammare och på andra sätt försökte dölja utrotningslägrens fa sor i krigets slutskede. Detta gällde exempelvis lägren Belzec, Sobibor och Treblinka där minst 1.7 miljoner judar avlivades. På samma sätt förstördes delar av Auschwitz i januari 1945 när Röda arméns trupper närmade sig. Men byggherrarnas arkiv fanns kvar och med ritningar som visade varje enskild byggnads konstruktion och speciella ändamål.

Ett annat knep av förnekarna är att misstänkliggöra de överlevandes vittnesmål och att påpeka att de inte stämmer överens i enskilda detaljer. Det vore sna rare underligt om tusentals vittnesmål från rädda och förtvivlade offer skulle överensstämma i oviktiga detaljer. Det finns tillräckligt många av varandra obero ende vittnesmål - också från de nazistiska bödlarna och deras medlöpare - som tillsammans fastslår att miljontals judiska män, kvinnor och barn transportera des till förintelseläger, att de därpå gasades ihjäl och sedan kremerades.

Förnekarna erkänner naturligtvis inte att det fanns förintelseläger. Det fanns bara läger för kriminella och förbrytare och det var någonting helt annat. Och visst förekom det att judar dog under kriget – men det var bara några tiotusen och definitivt inte sex miljoner – och det berodde enbart på allmänna svårig heter i samband med kriget. Det var omöjligt att skaffa fram mat åt fångarna på grund av de allierades flygbombardemang och det var förklaringen till alla bilder av utmärglade offer bakom taggtrådsstängsel.

Förnekarna använder sig också av en mängd naturvetenskapliga argument för att bevisa att gaskammare aldrig existerat. Det handlar då om kemiska formler, volymprocenttal, förgasningstemperaturer, syrekoncentrationer eller tidsåtgång för utvädring av gas. Det är uppgifter som är svåra att bedöma men som knappast ökar förnekarnas trovärdighet. Sådana argu ment skall ställas mot vittnesmålen.

Syftet hos förnekarna är dock helt uppenbart. Det gäller att till varje pris och med varje medel ”bevisa” att Förintelsen bara är ett påhitt och en förfalskning. Varje knep för att övertyga den fåkunnige är tillåtet. Vad förnekarna i själva ver ket medmedvetet gör är att ansluta sig till en månghundraårig tradition, tron på en världsomspännande sammansvärjning bland alla judar vilka representerar ondskan, girigheten och makten. Vad som är nytt är bara hur den moderna tekniken idag användes. Dagens antisemitism sprids främst över internet och riktar sig särskilt till ungdomar. Målmedvetet utsätts yngre generationer för en systematisk propaganda som låtsas vara vetenskap och där alla påståenden sägs vara vetenskapligt bevisade.

I USA finns en organisation vars medlemmar är helt övertygade om att jorden är platt och som med stor iver ägnar sig till att bevisa att jorden är platt som en pannkaka. Det finns inga bevis för att jorden är en runt klot. Den som tror det har utsatts för ett långvarigt och systematiskt bedrägeri och en omfattande konspiration. Att fartyg på havet på stort avstånd försvinner bakom horisonten är bara en synvilla på samma sätt som ett järnvägsspårs båda skenor förefaller förenas på avstånd. Solen rör sig kring jordskivan, den går ju upp varje morgon och ner varje kväll. Rymdfärder runt jorden eller till månen är bara skickliga filmskapelser med storartade och påkostade kulisser från Hollywood. Sådana färder har aldrig ägt rum i verkligheten utan påstås bara ha skett för att hjälpa upp NASA:s skakiga ekonomi och misslyckade och meningslösa raketuppskjut ningar. FN:s officiella emblem bevisar dessutom att jorden är platt, här ser man ju alla världsdelar och kontinenter tydligt på en skiva och inte på ett klot.

Jorden är alltså platt och sex miljoner judar har aldrig mördats. Förintelsen har nämligen aldrig ägt rum. Människan är en märklig varelse och ibland knappast särskilt rationell eller logisk. Den mest uppenbara och odiskutabla verklighet kan av den som så vill förnekas och motbevisas. I många fall verkar dessutom hennes förmåga att lära av det förflutna vara närmast obefintlig.

4

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Nu, över 850.000:- i fonden!

Brödernas givmildhet är fortsatt stor tack för det!

Under första kvartalet ökade fondmedlen med 36.000:-. Av dessa kom 18.000:- från logerna Wirdar, Rigel, Amici, Stonehenge och Polaris. Resterande kom från Grund- och Storloger samt från enskilda bröders uppvaktningar med hyllningsadresser.

Kom ihåg att det finns hyllningsadresser;

vid besök hos annan loge vid uppvaktning av jubilerande loge.

som minne efter avliden broder

Beställ från [email protected] eller per telefon (tisdag-torsdag): 040-12 80 81.

Snart dags att utse stipendiater

I början av maj utser Ordensrådet max tre stipendiemottagare bland de tio inkomna förslagen:

Nominerade: Förslagsställare:

Docent Jonas Hugosson, Sahlgrenska Göteborg Hedersdruid Bo-Gunnar Ledin, Arcturus Professor Anders Widmark, Hedersdruid Bo-Gunnar Ledin, Arcturus Umeå Professor Lars Franzén, Sundsvall Hedersdruid Bo-Gunnar Ledin, Arcturus Prostatacancerförbundet ROÄ Gunnar Persson, Derva i Sverige Överläkare Ove Gustafsson, OÄ Leif Schütz, Idris Karolinska Huddinge Professor Pär Stattin, Umeå, ROÄ Lars Kardfall, Thesevs Professor Ola Bratt, ROÄ Lars Kardfall, Thesevs Helsingborg Professor Marene Landström, Logerna Circius, Orion och Aldebaran Umeå Docent Pernilla Wikström, Logerna Circius, Orion och Aldebaran Umeå Överläkare Camilla Thellenberg Karlsson, OÄ John-Ture Karlsson, Rigel Umeå

Utdelningen kommer att äga rum i Lunds dom kyrka den 3 aug, då totalt 750 000:- av våra fondme del kommer prostatacancerforskningen till del.

Nils-Åke Pålsson och Ervin Ong, bakom fr.v. SOÄ Per-Arne Meijgren, SSkm Ivar Clementz, RSSkr Göran Lundgren, SÄÄ Claes Nilsson och ROÄ Lars Grefmar

Två jubelveteraner som gjorde sitt intåg i logen Fingal tisdagen den 12 mars 1963 hyllades exakt på dagen den 12 mars 2013, 50 år senare med en som sig bör mycket högtidlig logeafton med allt som hör till vid den ceremoniella delen i lunden i närvaro av 40 brr och repr från Riksstorlogen samt Storlogen. ”50-åringarna” Nils-Åke Pålsson f29 och Ervin Ong f31 som var 2 av de 4 recipiender som blev Fingalbrr denna kväll. OÄ Nils-Åke har varit MÄ 1972 74, ÄÄ i 2 perioder 1974-78 och därefter TjOÄ 78-80. OÄ Ervin Ong har haft ett antal handbardsuppdrag till MÄ. I efterlogen fortsatte hyllningarna till inledande champagne följt av god mat, tal och gott vin. - OÄ Gert Nilsson talade till Fosterlandet helt baserat på det mycket utförliga protokollet från den 12 mars 1963 med OÄ Herman Sjögren som skr. och han citerade OÄ Alex Anderssons tal till fosterlandet, OÄ Gunnar Nilsson svarade för musikunderhållningen, MÄ Bengt-Eric Reis talade till recipienderna. ROÄ Ernst Åkesson gav en kort levnadsberättelse om de nyv ordna brr; Ervin Ong var mannen som kom hit från ett annat land och som visat sig vara en god och präktig person samt en duktig köpman. Nils-Åke Pålsson, han har en egen kvarnrörelse i Osbyholm och denna rörelse sköter han så bra så att han konkurerar med Sydkraft. Till sist står det att p g a tjänsteåliggande (br Herman S var polischef i Hörby) måste undertecknad Skr bryta upp kl 00.30 då brr sutto kvar vid sina kaffebord och man hörde muntert tal och skratt och alla tycktes ha hjärtligt trevligt. OÄ Göte Persson framförde i rim, tal till jubilarerna. Br Jonas Strid sjöng till gitarr Höstvisa, Cecilia Lind och Bridge over troubled water. OÄ jan Davidsson på trumpet Voluntary av Purcell. Slutligen tackade ÄÄ Håkan Emmertz för en alldeles förträfflig kväll att få vara med om firandet av 2 ju belveteraner och de som ställt upp med kringarrangemanget. Så nu när vi hört det 50 år gamla protokollet tackar jag precis som då. OÄ Nils Åke drog sig till minnes sin intagningskväll och alla de minnen med druidiska brr och framför allt Fingals. Jag och Ervin vi är väldigt tacksamma för denna kväll som vi kommer att ha med oss i minnet för alltid.

RSSkr Göran Lundgren som ledde den ceremoniella inledningen av kväl len i Lunden tackade för god mat och mindes ”gamla” relationer med ROÄ Ernst Åkesson och med Logen Fingal.

T/F Gert N Kampen fortsätter mot vår vanligaste cancersjukdom

• prostatacancern •

Pg 782-1911 Skriv ”Stipendiefonden”, så kommer bidraget rätt.

5

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Du vet väl...

på de interna sidorna?

...att du kan komma åt en hel del intressant information på vår hemsida om du loggar in

Det finns olika nivåer på vad man kommer åt genom sin inloggning.

Samtliga bröder har en gemensam inloggning, under vilken man bland annat kommer åt: Samtliga bröders matrikelkort. • Alla logers arbetsordning (mötesdagar). • En del rapporter och underlag.

Ordenslag och Ordenscirkulär. • En del information om varje Grundloge. • Samt en hel del annat…

Din ÄÄ eller Skr kan informera dig om inloggningsuppgifter till denna nivå.

Ämbetsmän på samtliga nivåer har en gemensam inloggning där man förutom det som beskrivits ovan dessutom kommer åt: Möjligheten att ta fram olika rapporter ur medlemsregistret. • Fler rapporter och underlag. • Ordenscirkulär för ämbetsmän nen. • Material för den rituella musiken. • Möjlighet att rekvirera olika former av material. • Samtal ytterligare annat nyttigt

Ämbetsmän kan kontakta kansliet för att få inloggningsuppgifter för denna nivå.

Utöver dessa nivåer finns även inloggningar knutna till specifika ämbeten: En gemensam för MÄ, för att i huvudsak hantera GL-närvaron på nätet (OGMA) En gemensam för SMÄ, för att i huvudsak hantera SL-närvaron på nätet (OGMA) En gemensam för Skm, för att komma in i webshopen.

Ämbetsmän kan kontakta kansliet för att få inloggningsuppgifter för denna nivå.

Slutligen finns personliga inloggningar för att kunna hantera saker som hör till ämbetet: Skr och SSkr har personliga inloggningar för att bland annat kunna utföra vissa förändringar i medlemsmatrikeln på nätet samt att sköta arbetsordningen. RSL-ämbetsmän har personliga inloggningar.

Dessa inloggningsuppgifter skickas ut personligen från kansliet till nyinstallerad ämbetsman.

6

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

Druidcaféet i Umeå

Får det lov att vara en Wallenbergare till?

Det sades om den gamle Marcus att ”han verkade utan att synas!”. Är det inte så när det gäller den druidiska Välgörenheten också? Det är inte så ofta någon känner till den, utanför den egna kretsen. Men ibland anstränger vi oss lite mer!

Till Caféet hade vi häromsistens bjudit in två representanter från NUS, Norrlands UniversitetsSjukhus. Två kvinnliga forskare som logerna i Umeå och Storlogen Birkeneland försöker hålla fram som stipendiater för vår Stipendiefond, med direkt koppling till forskningen mot prostatacancer. Den fonden är administrerad på riksnivå, varför vi inte styr, bara nominerar.

Med.Dr Pernilla Wikström och Med.Dr, Phil.Dr, Prof. Marene Landström kom till oss och vi fick utbyta kunskap och fakta kring våra verksamheter. Vi kunde berätta om vår Stipendiefond. Att vi till det stundande Riksmötet ska skänka nästan en miljon till forskningen kring den allra vanligaste cancer formen för män. De fick veta att vi nominerar dem till sagda stipendium och vi framhöll givetvis att en kandidatur inte är någon garanti för tilldelning. Dessutom fick vi i korthet berätta något om vår verksamhet, vad vår Order står för och hur vi arbetar, då de visade spontan nyfikenhet om den saken.

Våra gäster kunde berätta om deras forskning. Hur kunskapen och forsk ningen får sin näring i och av Nyfikenhet. De berättade om diagnostik. Cancercellens ”signalsystem”, som kan ge lä karna möjlighet att i tid upptäcka sjukdomen, men samtidigt hur vansklig diagnostiken kan vara. Ett förhöjt PSA-prov behöver inte betyda något kate goriskt, utan kanske bara vara en signal på att kroppen för en period av helt andra orsaker reagerar med ett symptom som kan verka vara en cancervar ning. Både diagnoser och kirurgiska ingrepp kan vara ”trubbiga” instrument och våra läkare måste hela tiden gå balansgång. Inom juridiken brukar det sägas att ”osvuret är bäst” och kanske läkarkåren kan mena att ”oskuret är bäst”, givetvis under förutsättning att man inte är kirurg! Glädjande var det att höra om deras ansträngningar att begränsa behovet av försöksdjur. De kunde vidare berätta om hur pass vanlig prostatabekymren är och om det finns några åldersgränser för sjukdomen och huruvida det till och med kan finnas en övre gräns för debut, då sjukdomen i sig kanske inte är så alarmerande. En ”liten” tidig prostatacancer kan vara mer lömsk, då den inte med säkerhet ger symtom som urinförträngning exempelvis.

Givetvis blir ett så här kort referat mycket ytligt, men sammantaget fick vi nog alla en känsla av att vi kan vara säkra på att läkarvetenskapen gör allt vad den förmår i kampen mot dessa cancerformer.

Forskning kring sjukdomar och vägar ut ur dem är en källa till trygghet, men i likhet med försäkringar är det skönast att de aldrig behöver akti veras och framför allt kommer det alltid att finnas behov för hur många ”Wallenbergare” som helst, då behoven är oändliga.

Bertil Carlsson Kampen fortsätter mot vår vanligaste cancersjukdom

prostatacancern

Bg 782-1911 Skriv ”Stipendiefonden”, så kommer bidraget rätt.

En broder som hjälper ditt företag att växa!

Att leda ett företag är en utmaning. En bra revisor, som känner dig som företagare och som person, fungerar som ett viktigt bollplank i beslutssituationer och hjälper till att hitta rätt väg för dig och ditt företag. De auktoriserade revisorerna, bröderna

Kenneth Olsson

och

Stein Karlsen

samt godkända revisorn

Johnny Persson

på Baker Tilly Malmö Lund kan hjälpa dig med redovisning, skattefrågor och revision.

Baker Tilly är en rikstäckande organisation av självständigt ägda revisions byråer som erb juder ett brett tjänsteutbud inom revision, skatt, redovisning, affärsrådgivning, finansiella tjänster och verksamhetskonsultation. I Malmö och Lund är vi drygt 60 medarbetare och i hela landet ungefär 400 personer fördelat på ca 50 orter. Vi hjälper företag att växa!

Ring 040-661 20 50 eller gå in på www.bakertillymalmo.se

7

Svensk Druid-Tidning

Druidernas Damklubb i Malmö

Nr 4 april 2013

Damklubben startades den 28 februa ri 1946, var och är avsedd för Druiders damer som önskar träffas utan att för den skull bilda en Loge.

Damklubben har utvecklats mycket positivt under de senaste åren. Det har också blivit möjligt att komma med som stödjande medlem vilket innebär att damen inte behöver ha en man som är Druid.

Detta år råkade det bli så att den 67:e årsdagen inföll torsdagen den 28 februar, i just den dag vi damer hade vår mötesdag.

Kvällen började med att vi serverades ett glas bubbel i förrummet, därefter en god tre-rätters meny med god dryck i vår fina sal. Vacker sång och musik un derhöll våra hedersmedlemmar Rune Rosell och Kjell Olsson oss med.

Senare förrättades dragning av vårt stora fina lotteri med massor av fina vinster. Överskottet från denna kväll och flera andra kvällars lotteri samt från vår årliga höstauktion, har vi en hälligt bestämt ska skänkas till ”vårt” barnhem, Baanchivitmai i ChangRai i norra Thailand. Vi damer har stora hjärtan, så dessa kvällar har inbringat ca: 6000 kronor som oavkortat går direkt till deras konto.

Damklubben, träffas varannan torsdag, har idag ca 50 medlemmar och med en närvaro på 60-70 %. På våra träffar äter vi en god middag och har ibland föredrag eller annan underhållning, stämningen är mycket god och hög.

Innan vi säger ”Tack och Godnatt” avslutar vi alltid med vår egen klubb sång ”Ta fram det bästa humör du har”.

Vi ser gärna att fler Druidbröder informerar sina damer om vår trevliga verksamhet och skulle Du vara intresserad av att veta mer om Damklubben kan Du vända Dig till:

Ordförande Britt Nilsson tel: 040 21 25 41 Värdinna Elisabeth Jönsson tel: 0705 86 30 02

Vid pennan: Gull-Britt Mårtensson o Ingegerd ”Kickan” Nilsson.

Många av våra loger har damklubbar Logen Nerthus skänker surfplattor till Västerviks Sjukhus

Efter beslut fattat på druidstämma i höstas om en gåva till Västerviks Sjukhus Barnavdelning så inköptes fem stycken surfplattor efter förslag från Br Rolv Imislund. Tanken bakom surfplattorna var att barnen skall kunna sysselsät tas med avkopplande spel och annat som idag finns på dessa plattor.

Kontakt togs med avdelningen som blev glatt överraskade och hälsade oss välkomna för att lämna över gåvan. Måndagen 11 mars var det dags att besöka avdelningen och lämna över surfplattorna, med vid överlämnandet var tre av logens bröder, Åke Greberg, Rolv Imislund och Larry Carlsson, som passade på att göra god reklam för Svenska Druid-Orden och logen Nerthus. Vid överlämnandet fick vi bröder en liten inblick i Barnavdelningens verksamhet samt att plattorna kommer att användas även i verksamheten som stöd vid undersökningar.

Avdelningschefen Lotta Olsén och vice avdelningschefen Lotta Ankarman var väldigt tacksamma för gåvan och lovade att barnen kommer att bli jätteglada.

Logen Orions Utemöte

En lördag i strålande solsken hade vi samling på Druidgården inför våra utemöte med studiebesök på Onkologen, strålbehandlingen vid Umeå universitetssjukhus. Avdelningschef Michael Arevärn förevisade oss i ord och bild om deras be handling av den cancersjuka patientgruppen.

Onkologen vid Umeå universitetssjukhus visade sig vara uppkopplat med nästan alla sjukhus i Sverige och Danmark.

Syftet med detta är att med den samlade kompetensen i Umeå kunna bistå de läkare landet runt som behöver konsultationer vid behandlingar.

Besökets syfte var att försöka avdramatisera sjukdomen, få se och uppleva den fantastiska utvecklingen av strålningsbehandlingar, den nästan overk ligt exakta träffytan och mängd strålning som eliminerar cancern. Helt enkelt fantastiskt!

Ord & bild: några av de församlade bröderna.

8

Nr 4 april 2013

Betalterminal

vid Under några år har vi i Logen Derva funderat på hur vi ska lösa detta med betalningar vid middagar, i baren, efterloger

Tips till andra Loger.

och även andra tillställningar. Kontanter minskar i omfattning och blir kostsamma nu när en del av bankerna kostnadsbelägger hanteringen samtidigt som andra bankerna överhuvud taget inte befattar sig med kontanter. Vi tog kontakt med vår bank, Swedbank, som berättade att de kommer med ett ”fören ingserbjudande” som innebär att vi får hyra en godkänd terminal. Skälet till att vi valt detta alternativ att vi får en terminal som har samma säkerhets krav som andra terminaler har och som finns ute i handeln. Terminalen iZettle som tidigare beskrivits i en artikel i SDT har inte denna säkerhet eftersom ingen kontroll görs av kortets chip eller PIN-kod. Säkerhet är en mycket viktig detalj i detta.

Vad man kan fundera på är om Logen kanske kan dela på en terminal med andra Loger eller andra föreningar. Det finns terminaler där man kan vara tre eller fyra användare som delar på en och samma terminal. Stäm av med banken vad som blir bäst och vad som är mest lämpat. Vi har gjort bedömningen att vi ska hyra eftersom utvecklingen går framåt så pass snabbt att en terminal som köps kan vara omodern om något år. Föreningserbjudandet från Swedbank säljs endast in på de kontor som kan göra en bedömning om föreningen kan erbjudas konceptet. Föreningen måste ha:

Ett organisationsnummer (ej fiktivt) Stadgar • Årsmötesprotokoll inkl revisionsrapport.

Styrelseprotokoll som visar vem/vilka som företräder föreningen

Stäm av och se efter så att detta finns hos er bank. Priset som betalas kan delas in i olika fack. Dels finns priset för inlösenav talet, hyra och villkor för terminalen samt bankens pris.

Avslutningsvis uppmanar vi andra loger att ta kontakt med sitt bankkontor och efterhöra möjligheterna att hyra en terminal och i samband med detta göra en överenskommelse om priset vilket kan variera beroende på antal transaktioner. Vi är nog många loger som har samma problem med kon tanters vara eller icke vara. Det ska också vara lätt och bli rätt för de som tar emot betalningar, tar hand om kontanterna och sköter bokföringen och det ska vara säkert för alla parter. Text, Lars Frisk & Gunnar Persson. Foto, Gunnar Persson

Svensk Druid-Tidning

Tyrolerafton hos Stonehenge

42 bröder hade infunnit sig till kvällens möte. Det rituella möte genomför des som vanligt på ett eminent sätt av de sittande ämbetsmännen.

Redan i foajen var vi införstådda med kvällens tema i efterlogen, då ljuv tyroler musik klingade genom luften från kvällens musikanter

”En sexa Grönstedts”.

Fu bjöd alla till bords och temat för kvällen var som sagt tysk matkultur. Från kryddiga tyska korvar via surkål och päremos med passande tyska ölsorter, noga utvalda av vår egen tysklands kännare

Br Heinz Bootz

. Efter de första smakpro ven kunde vi alla konstatera att denna gamla kulturdryck, som kan spåras så långt tillbaka i tiden som 300 år f.Kr passade alldeles för träffligt till kvällens meny, dock var kvällens ölutbud av en något yngre årgång.

Våra gästande musikanter visade verkligen sina kvalitéer och genomförde medly från typisk tysk ”Bumpa Bumpa” via Glenn Miller till låtar från Kizz repertoar med egna arrangemang.

Br Heinz kände sig verkligen hemma bland de traditionella tyska musikstyckena och fick bröderna med sig. Mellan låtarna berättade Heinz med frenesi minnesbilder från sin uppväxt i Tyskland med anknytning till musikstyckena. Tack Heinz för din spontanitet och energi denna kväll.

Talet till logen framfördes av Br Johan Persson, som beskrev logen Stonehenge, som ett Kinderägg. Spännande, gott, fyllt av överraskningar och spånning. Och inte minst lugn och ro.

Avslutningsvis tackade ÄÄ från Logen Amici för maten och för en fantastisk kväll.

Vid pennan, Mats Ericsson

Vår egen Br. Per Stahre vi sade sig på styva li nan med sitt tubaspel

5.555 kr till Barncancer i Lund

Grytslanten som skickas runt efter en god måltid till alla Fingalbröder fick i höstas via beslut öronmärkta gåvomottagare. Brr ställde enhälligt upp på att Barncanceravdelningen 64 SUS i Lund skulle få de här pengarna till uppmuntrande arrangemang på avdelningen. Det behöver de här barnen och lika mycket deras familjer. Under fyra logekvällar med i runt tal 35 närvarande bröder blev slutsumman 5.555 kr och ÄÄ Håkan Emmertz, Skm Stefan Månsson tillsammans med OÄ Gert Nilsson hälsade i början av mars på hos avd. 64. Brita Andersson tog här glatt emot oss och berättade att hon mycket väl kände till Fingal och Druiderna i Hörby. Britas far Fritiof Pamp var på sin tid en trogen broder så mötet blev så klart extra glatt för båda parter. Grytslanten ”vandrar” vidare vid varje möte, med nya insatser och mål i sikte. Gert N Kampen fortsätter mot vår vanligaste cancersjukdom

prostatacancern

Bg 782-1911 Skriv ”Stipendiefonden” på talongen 9

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Sveriges, Götes och Vendes konung

av Jan Peterzén

Det har vi hört fram till Gustaf VI Adolfs död 1973 om våra svenska kungar ända från Gustav Vasas tid. Men vad är Vendes?

När man färdas mellan Berlin och Dresden passerar man Nieder- och Oberlausitz. För några år sedan hamnade jag i Lübbenau, som kallas porten till

Spreewald

. Där finns en befolkningsminoritet som heter och anslag.

sorber

och ett märkligt landskap. Sorberna är ursprungligen en västslavisk folkstam. I många byar i området används sorbiska som vardagsspråk och man kan se det på många skyltar

Folkvandring och förföljelse

Sorberna är de sista överlevande av ett stort antal slaviska stammar, som un der 600-700 talet med folkvandringen slog sig ner i östra delen av nuvarande Tyskland

.

De har alltid hotats och runt år 1300 kom inom vissa områden för bud mot att använda det sorbiska språket. Under Trettioåriga kriget dog nästan hälften av den sorbiska befolkningen. Under revolutionsåret 1848 framfördes krav på sociala och nationella rättigheter som t.ex. att det sorbiska språket skulle likställas med det tyska inom skolan, kyrkan och rättsväsendet. Den nya tidens män menade att folk med gemensam kultur och gemensamt språk skulle utgöra en stat. Men inom ett år hade furstemakten åter segrat under mottot:

”gegen Demokraten helfen nur Soldaten!“

sorberna genom förbud mot sorbiska inom skolan.

Frigörelse

I november 1918 bildades

Narodny Wubjerk Serbski

, Sorbiska national kommittén, som krävde sammanslag ning mellan Nieder- och Oberlausitz till en stat inom Tyskland som garanterade nationell och social rätt för befolkningen. Många menade att en separation från Tyskland var fullt möjligt och man jäm förde sig med Luxemburg, Andorra, Monaco och andra småstater för att visa att den territoriella storleken inte är avgörande. Man hade t o m ett tänkt namn, Sorbisk - Lausitzska Republiken. Man misslyckades i allt och vid freds fördraget med Tyskland den 7 maj 1919 nämndes inget om Lausitz. Det fanns bara en allmän klausul: att minoriteter i Tyskland skulle behandlas på samma sätt som tyska minoriteter i omkring liggande länder. Efter att ha förlorat slaget återstod att underordna sig den nya des igen, nu av fascisterna.

Hitlertiden

funnits några sorber kvar.

.

namnet slaviska rötter och är besläktat med serber. En viss lättnad skedde inom det saxiska området, men i Preussen skärpte man ytterligare trycket mot Weimarrepubliken. Men det dröjde inte länge innan sorbernas existens hota I Hitlers planer ingick ju utrotning av alla slaver och andra icke-tyska natio naliteter och högt på listan stod sorberna. Deras existens hotades mer än någonsin och Hitlers mål var att avliva alla sorber om de inte ville kalla sig ”wendisktalande tyskar”. Tidningar förbjöds, egendomar konfiskerades och regimmotståndare mördades. Hade kriget varat några år längre hade det inte Ibland används vid sidan av ordet ”sorber” också ”wender”. Namnet wen der lär komma från Tacitus ”venedi” som en beteckning på alla slaviska stammar som bebodde en stor del av det nutida Tyskland. Det verkar idag pågå en debatt om vad man vill kalla sig och på den vendiska hemsidan diewende.de påstås, att ordet sorb är en feltolkning av en skrivning av Georges de Tours, som ska ha kallat folket ”su-urbi”. Troligen har dock Under nazisttiden användes ofta ”wender” i nedvärderande syfte och det blev ett skällsord jämställt med ”jude”. Därför beslöt man under DDR tiden att använda ”sorber”. Efter återföreningen beslöts som en typisk kompromiss att den tyska beteckningen skulle vara ”sorber/wender”. Idag finns ca 40000 sorber som en erkänd minoritet i Tyskland.

Vendes konung

Erik av Pommern, som kröntes 1396, hette innan han kom till Sverige Bogislav och var sorb. Bog betyder gud på sorbiska och finns i Sverige bl a i Bogesund och är mycket vanligt i sorbiska namn: Bogomir, Bogoljub, Bogdan.

Alla vet vi vem Baltzar von Platen var. Första gång man hör om honom var när Sveriges riksdag 1809 beslutade att Göta kanal skall byggas. Ansvarig för bygget blev en sjöofficer, inflyttad från Pommern, friherre sedermera greve Baltzar Bogislaus von Platen. Bogislaus är det latiniserade namnet för Bogislav så även von Platen torde ha haft sorbiskt blod i sina ådror.

Sveriges anknytning till vender/sorber kan förklaras med att sorberna hade mycket kontakt med grannarna på andra sidan Östersjön. Att vender be bodde Småland vet vi och de kan ha bebott södra Öland. Värend, som har med vender att göra, tillhör ett av de centrala små-landen i Småland, som regerades av hövdingar från Tyskland som kom till Sverige och satte på sig en hertigkrona och styrde över sitt lilla rike en tid. Tillägget vendes togs över från danska kungar när de erövrat länder i norra Tyskland.

Spreewald

Spreewald är ett område som sträcker sig mellan Cottbus och Lübben i Brandenburg och som hör till Tysklands mest egenartade landskap. Spree har inom det här området mycket liten fallhöjd och det långsamma flödet har gjort att det uppstått många flodarmar. Det utgjorde en gång i tiden ordlek. Jag har hittat några exempel.

enda möjligheten att förflytta sig mel lan olika platser. När man besöker trakten är det tre saker som framhålls: gurka, pepparrot och båtfärder. Huvudattraktioner är gurk shopping och så en rundtur som kallas ”über den Weg der Gurke vom Feld ins Glas” (vägen för gurkan från fältet till burken), en spännande färd med flat bottnade båtar som stakas fram på ett virrvarr av flodarmar och kanaler, runt tomter med pittoreska hus och diverse odlingar. På hemsidorna från Spreewald finns re cept på anrättningar med Meerrettich, pepparrot. När jag nämnde Spreewald för en golfkompis från Tyskland sa han genast: aha, pepparrot. Ungefär som vi säger Södertälje, aha, kringlor eller Västerås, gurkstan.

Skomakarvitsar

Första gången staden Calau om nämns är 1279, men det finns rester av en borg som byggdes omkring år 1000. Staden var tidigare ett centrum för skotillverkning. Den verksamhe ten har upphört för länge sen, men skomakarnas rykte lever fortfarande kvar. De sägs ha varit goda vits- och historieberättare. Med anspelning på stadens namn har man bildat ordet ”Kalauer”, som beteckning på en kort ”-Pappa, ligger Stilla Havet stilla hela dagen? – Äh, fråga hellre något klyf tigare säger pappan. - Okej, pappa. Vad dog Döda Havet av?” Det var en kalauer. De flesta kalauer är oöversättbara i stil med göteborgs vitsar (varför Osborn ramlade i älven när han skulle ta färjan över till Hisingen? Han var färgblind!), men att par andra låter så här. ”Eleven söker upp skolläkaren. Doktorn frågar: ”Vad är det för fel med dig då?”. ”-Jag har börjat tala i sömnen”. – ”Det är väl inte så farligt” säger dok torn. ”Men snälla doktorn, hela klassen skrattar åt mig”. Eller en engelsk variant: En utbytesstudent går med sin tyske vän på museum ”Do you like Toulouse-Lautrec?” -”No, I don’t like to lose anything...” Kommer du på vägen mellan Berlin och Dresden så försumma inte besök i Spreewald. Köp lite gurka eller blå keramik som också är typiskt för trakten.

10

Nr 4 april 2013

Allsångskväll med damer hos Lir

Svensk Druid-Tidning

Vintermöte med krigarmiddag i Boden

Logens festlighetsutskott hade ordnat en allsångs kväll under ledning av den rutinerade Bo Liljedahl vilken akompanjerade på dragspel och man kan säga att det verkligen var drag i sången. Är det något som förenar så är det allsång och kan möjligen jämföras med brödragemenskapen. Bo hade försett deltagarna med sånghäften så att alla kunde deltaga i sången. I pausen serverades en utsökt buffè med fiskpatè, sallad, bröd och avslutades med kaffe. Innan nöjda deltagare bröt upp hann Sture Janås med att sjunga Evert Taube som är ett vanligt och uppskattat inslag.

Bertil B

Ljudlig förändring i Logernas Hus

Ägarna till Logernas Hus i Ulricehamn, Druiderna och Odd Fellow, har nu genom fört en radikal förändring av ljudbilden i möteslokalen.

Br Stig Nordlund bekantar sig med nya ljudmixern

Efter att under lång haft projektet i tankarna har det nu verkställts och det innebär att såväl musik som tal fått bättre återgivning. De gamla problemen med hörslingan har nu åtgärdats och för alla oavsett hörselförmåga har förhållandena förbättrats.

Musiken är viktig i sammanhangen och det krävs bra återgivning för att man ska kunna njuta fullt ut av det som frambringas av br musicerare.

De ämbetsmän som deltar i dialogen har utrus tats med var sin trådlöst ansluten ”mygga” och för övriga talare finns en handmikrofon tillgäng lig också den trådlöst ansluten till förstärkaren.

Det är en ansenlig kostnad för ägarbolaget Logernas Hus AB och förhoppningen är att alla loger som hyr in sig kommer att uppskatta föränd ringen och att den ska höja upplevelsen i huset.

Text: Lars Erik Göthager Vilken succé det blev med ett nytt temamöte i Boden. Dryga 60 bröder från logerna Nennius, Arcturus, Merkur samt Morvin hade hörsammat kallelsen till ”Vintermöte med krigarmiddag”. I strålande sol samlades bröderna utanför I 19 kanslihus för att om gående ta plats i vår buss. Bussfärden som ännu var “hemlig” tog bröderna till toppen av det anrika Rödbergsfortet. Där genomfördes ett värdigt utemöte med ritual. Enormt pampigt att kunna genomföra detta möte med en strålande utsikt över Boden med omnejd som fond. Efter en stund möjlighet till fotografering gick bussen vidare till “P5 garageplan” och stridsfordonsgaraget. Där blev vi varmt välkomnade av Nenniusbrodern Per Gånvall, för dagen iförd uniform. Per presentera de I 19 stridsvagnskompani i stort samt sina medhjälpare Kn Eriksson och 1. Serg Gillberg.

De senare tog sedan över och presenterade de olika fordo nens prestanda mm. Vi fick förmånen att titta närmare på Leopardstridsvagnen, Stridsfordon 90 samt stridsvagnsbärgare. Bröderna tog verkligen möjligheten att klättra, titta och känna på objekten. Ett stort tack till våra förevisare.

Efter detta uppskattade besök väntade bastu och omklädning innan kvällen program tog vid. Kvällen som tillbringades på I 19 regementsofficersmäss inleddes med ett föredrag av

stf regementschefen Öv Torbjörn Larsson

på temat försvaret i dag.

Efter detta föredrag tog

Kn

glada bröder.

Stefan Janse

vid och pre senterade det historiska temat. Mässens lokaler och inventarier fick sin bakgrund och vi fick höra många roliga anekdoter. Kvällen avrundades med en riktig ”krigarmiddag”, silltallrik, ärtor med fläsk, pannkakor samt kaffe och kaka borgade för mätta och Många var lovorden över dagen så en uppföljare nästa år är redan planerad.

Per Sjöström, ÄÄ Nennius, Jan Gustafsson, TjOÄ Arcturus Kampen fortsätter mot vår vanligaste cancersjukdom

• prostatacancern •

Pg 782-1911 Skriv ”Stipendiefonden”, så kommer bidraget rätt.

11

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Bowlingkväll med Allbota

Ibland tar vi till nya grepp i logen Allbota och tisdagen den 26 februari var en sådan kväll. Inbjudan hade gått ut till bröderna för att avgöra vem som kunde samla ihop flest poäng i den ädla sporten bowling. Självklart var inte det vikti gaste att tävla utan det var givetvis att samla bröderna för en annorlunda möjlig het till samvaro. Många hade lystrat till inbjudan från ÄÄ och hans ämbetsmän. Efter att först ha fyllt på energireserverna, det gällde ju att orka minst två serier, från buffén i bowlinghallen så var det dags för själva spelet. Av de uppkavlade armarna och kortärmade sporttröjorna kunde man se att flera verkligen hade gett sig den på att trots allt göra ett bra resultat. En del lyckades medan andra fick lite för lite poäng för att komma med i topplistan. Segrare blev broder Lars Strandberg tätt följd av bröderna Anders Eklund och Carl Brinkefors.

När bröderna ändå var samlade under dessa avspända former passade man också på att lämna information till en presumtiv broder som givetvis också deltog i bowlandet. Efter att man återställt vätskebalansen så avslutades kvällen och brö derna drog sig hemåt. Alla var överens om att det var ett kul initiativ som man säkert kan tänka sig att upprepa. I pennan och kameran höll Håkan J

Aquilamästerskapet i bowling 2013

Den 11 mars avgjordes årets mästerskap i bowling i X-Näshallen på Våxnäs. Ett 20-tal bröder hade denna kväll mött upp för att rulla klot. Kvällen inleddes med en buffé för att ladda upp kroppen med proteiner och kolhydrater. Segrade gjorde Björn Camén med 501 poäng. På andra plats Lars Hofling 489 poäng och bronsplatsen knep Hans-Erik Andersson med 479 poäng. Text och foto Ulf Widén

Sillunch och isracing

Bröderna Leif Alpsjö, initiativtagare till logen Belenos motorcykelgäng Pegasus ”Rid darna runt det runda hjulet” och Lennart Moen, logen Belenos egen fiskexpert och mästare på flugor, hade bjudit till sillunch hemma hos br Lennart och efterföljande VM i isracing på Studenternas i Uppsala. 13 bröder hade hörsammat denna trevliga inbjudan. Ganska snart blev det en mycket god och hjärtlig stämning vid bordet med både visor och roliga historier. Och en och annan fräckis. Här kommer en, ej fräckis, från br Bernth Johansson:

”såg att värmeverket har fått en ny chef i dag!... värme verket??... ja, det kom vit rök i skorstenen”

. Efter den välsmakande sillen och för att inte förglömma br Lars Hanssons egen händigt stekta, gudomligt goda, strömmingsflundror var det dags och dra på sig munderingen och bege sig i lite spridda formationer till Studenternas. För undertecknad som inte sett dessa, isens gladiatorer, live tidigare blev det en fantastisk upplevelse. Det är fullständigt ofattbart att man kan forcera banan halvliggande på isen i sådana hastigheter. Hörde snacket från läktaren att på rakan kom de upp i ca 140 km i timmen! Trots att det enligt obekräftade uppgifter var en upplänning som uppfann sporten, så är det ryssarna som dominerar. Ivanov hette visst den bäste och som blev världsmästare. Efter ett par timmar gjorde den kylslagna luften sig påmind om fötterna och också att bränslet i kroppen började ta slut så var det dags att bryta upp och vandra hemåt. Nu får man bara vänta på vad Pegasus hittar på härnäst. Det ryktas om något på Åland i maj för de motorcykelburna.

Br Kari Aarnivaara förmedlade denna tillgivelse från logen Belenos.

12

Nr 4 april 2013

Juniormöte i Logen Alir

En del loger brukar ha ett eubatmöte där de äldste få återuppleva att leda logens förhandlingar. Hos oss låter vi den yngre generationen bröder varan nat år få chansen att leda ett logemöte. Den ende som inte byts ut är TjOÄ. Dessa möten brukar vara utomordentligt uppskattade och välbesökta och kvällens besökande bröder blev rekordstort. Av våra 108 bröder hade hela 64 samlats för att med stort intresse se och höra hur våra yngre, kanske blivande ämbetsmän, skulle sköta sina uppdrag. Enligt de uppskattande talen vid ef terlogen så gav Juniormötet glädjande framtidsutsikter för logen Alir. Två av de som ledde logens förhandlingar,

ÄÄ Anders Uddén och M Jon Erik Jansson

visade oss sedan den nyinköpta hjärt startare och hur hjärt och lungräddning går till. Ett mycket uppskattat inslag. Text o bilder, Johnny S Andersson En av logens äldre bröder, Arne Östlin ska fylla 80 år, och inte vara hemma den dagen. Br. Stig Frånlund passade på att gratulera br Arne inför hans födelsedag. Vi hurrade, skålade och sjöng. En rörd br Arne tackade för uppvaktningen och glädjande för oss så drog han en av sina upplevelser inom sjöhistorik något som han är en mästare i att förmedla.

Svensk Druid-Tidning

Öka dina kunskaper…

”Jaså, du tror det här är lätt, men vänta bara tills jag har förklarat det!” Orden sades av Mäster, riktade till Gesällen, som i sin enfald trott att han redan var fullärd efter en kort stund i yrket. Ynglingen hade inte en susning om vilka vedermödor som låg framför honom i hans strävan att nå alla hemligheter i sitt framtida yrke. Termer, handgrepp, teknik och många andra saker hörde till det som Mäster ännu inte yppat för nybörjaren. Visst är det sant och ändå kan jag ana att en stor del av kunskaperna är kunskap för sin egen skull. Då jag började på handelsgymnasiet i sextiotalets början förstod jag efter ett tag att ett företags eller en affärs arbetsområde och kundkrets inte fick heta område utan ”omland”. Distrikt och område hörde de oinvigda till, merkantilisterna borde veta bättre än att välja ett språk som begreps av alla. Sotarna har ett språk som bara de ska förstå och så hade det kunna förbli, men så skrev ju Alf Henriksson en dikt på det språket och då var ju hemligheten delvis röjd. När läkarna avlägsnar blindtarmen på en patient gör de ett ingrepp som handlar om att operera bort appendix. För övrigt är läkardialogen så starkt kryddad av latin att den är obegriplig för de utomstående. Orsaken till att det blir obegripligt kan ju bero på att patienten är sövd, men även med lokalbedövning är det svårt att följa med. En fiskal eller åklagare som inte lyckas få den åtalade till rätten talar inte om att någon är frånvarande, nej, man talar i stället om ”utevaro”, precis som om allt som inte sker i en rättsal sker utanför vad som är intressant för dem. Snickarna, sjömännen, meteorologerna, musikerna, ja alla pro fessioner har väl sina fackuttryck som exkluderar dem som inte är insatta. Snickarna måste hålla isär de olika hyvlarna och sågarna och kaptenen måste inte bara lära känna alla seglen, nej, han måste också kräva samma sak av besättningen. Om man under storm inte kan allt, då kan det få ödesdigra konsekvenser. (Av vissa skäl vill jag inte nämna politiker och diplomater. Deras talkonst är väl att säga mycket, men utan innehåll! Kanske är det vad som menas med ”mycket snack, men lite verkstad!) Inom vår Orden har vi våra termer och fackuttryck som är avsedda att bara förstås av dem som är invigda. Till och med Ingemar Stenmark menade ju att det inte är någon idé att tala om viktiga saker med dem ”som in´t be grip! För honom var det slalom och för andra kan det vara någonting annat som är viktigt. När sotarna vill prata bakom ryggen på en besvärlig kund behöver de bara växla språk för att ge uttryck för vad de önskar få säga.

Vad som är viktigt är kanske att kunskapen är riktig kunskap. Att vi riktigt fattat vad vi antyder att vi vet! Varför måste en smörgåsnisse vara smörgåsnisse ett par år innan han blir servitör och hovmästare? Allt ska mogna och sjunka in. Annars kanske det blir som för bonden som var på ett årsmöte i den lokala farmarföreningen och kom hem glad och berättade för hustrun:” Och det ska du veta! I natt är det ingen vanlig bondgubbe du får ligga med, för i natt lig ger du med suppleant!” - ”Åvars”, sa tanten! ”Det har jag gjort många gånger förut!” Och det syntes på henne att hon hade full kläm på vad hon talade om!

Bertil Carlsson

10 PENNOR

100:-

+ porto

Beställes på Kansliet 040 12 80 81 E-post: k

Sajt om Orden som är anpassad för Dig som har s.k. smartphones.

Länken är: druidorden.org/m

13

Svensk Druid-Tidning

Riksmästerskap i golf 2013 Torsdagen den 1 augusti inbjuder SL Sunnanland till RM på Bokskogens GK

Bild Golfklubbhuset Nr 4 april 2013

Tävlingen:

18 hål slaggolf med kanonstart. Individuell tävlan för damer och herrar, nettoscore. Antal tävlande begränsat. Längsta Drive och närmast hål.

Avgift:

550 kr inkluderar startavgift, greenfee, golfvagn, banguide och polletter till rangen.

Riksmästare:

Druid med lägsta loge, nettoscore.

Prisutdelning:

bruttoscore

Lagtävling om RSL, vandringspris:

Bästa ej föranmälda 3-mannalag från samma Direkt efter tävlingen.

Tider:

Inspel onsdag den 31 juli Ange bokningskod: Druidgolf www.bokskogen.com Bokning direkt på golfklubben pris 200 kr

Tider tävlingsdagen den 1 augusti 2013

Incheckning börjar kl 07.00 Samling till start vid klubbhuset kl 08.00 Kanonstart kl 09.00

Mat:

18 hål slaggolf med kanonstart. under tävlingsdagen.

Kiosk efter hål 9.

Anmälan senast den 31 maj på e-mail

Anmälan med namn, loge, golf-id, golfklubb och telefonnummer. Skickas till [email protected] Vid bekräftelse får du mer information.

Kontaktpersoner:

Ulf Liljegren 0722-35 09 72 Thommy Gransten 0733-74 90 60

Skriftlig anmälan nedan skickas senast den 31 maj till:

Ulf Liljegren Möllevägen 36 236 31 Höllviken

Namn:............................................................Loge:................................................Golf-id:.................................. Adress:...........................................................Postnr: .....................Ort:.............................................................. Namn dam:............................................................................................................Golf-id..................................... Telefon/mobil:................................................Golfklubb:.....................................................................................

14

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

ANMÄLAN

görs på

www.druidorden.org

eller med anmälningsblanketten som finns på sidan 17och 18.

15

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Torsdagen den 1 augusti Druid-Ordens Riksmästerskap i golf på Bokskogens Golf Klubb, Gamla banan (inspel under onsdagen 31 juli). Fredagen den 2 augusti Incheckning och registrering för ombud och övriga deltagare. 12.00 Lunch. 14.00 Riksmötets öppnande.

Mörk kostym, regalie, ROÄ-dräkt/SL-Ämb vit kappa.

Paus med kaffe. 15.30 Riksmötesförhandlingar enligt agenda. Endast för valda ombud, OÄ och ROÄ.

Vårdad klädsel.

19.00 Välkomstparty med mingel samt lätt underhållning. Utflykter, se separat program. Lördagen den 3 augusti 08.30 Riksmötesförhandlingar. 12.00 Lunch. 13.00 Riksmötesförhandlingarna fortsätter. Paus med kaffe. 14.45 Riksmötesförhandlingarna fortsätter. 16.00 Bussar avgår från Scandic Star till Lunds Domkyrka. 17.00 Musikunderhållning med högtidstal samt utdelning av Druid-Ordens stipendium i Lunds Domkyrka.

Högtidsdräkt med vit väst.

18.30 Bussar för samtliga återgår till Scandic Star. 19.30 Högtidsbankett med efterföljande dans.

Högtidsdräkt med vit väst.

Utflykter, se separat program. Söndagen den 4 augusti 10.00 Riksmötets avslutande.

Högtidsdräkt med svart väst, regalie, ROÄ-dräkt/SL-Ämb vit kappa.

13.00 Lunch. Utcheckning från hotellet. Reservation för ändringar i programmet. Vid eventuella frågor kontakta: Claes Nilsson Per-Arne Meijgren 0410-33 49 27 [email protected] 040-49 99 47 [email protected]

16

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

Anmälan skall vara arrangörskansliet tillhanda senast den 31 maj 2013, se adress nedan.

Namn Adress Postadress Telefon Mobiltelefon E-postadress Medföljande för- och efternamn □ □ □ Ombud i GL Ombud i SL Medlem i RSL Loge Grad Ämbete Vid Riksmötet kommer obligatoriskt arbete i Tankesmedjor för ombuden att ske. Ombud väljer enligt nedan: □ Brödravård □ V älgörenhet Boende på Scandic Star Ankomst Avresa Hotellrum önskas Antal nätter □ Ja □ Nej Delar rum med annan Broder (namn/loge) Hotellet är förbokat för samtliga deltagare på Scandic Star Pris för dubbelrum inkl frukost 800 kr Pris för enkelrum inkl frukost 700 kr Aktiviteter på Scandic Star 1/8 2/8 2/8 3/8 3/8 3/8 4/8 Golf enligt separat anmälan Gemensam lunch för alla deltagare Mingelparty Lunch Högtidsbankett inkl domkyrkobesök Fullständigt vinpaket vid högtidsbanketten Lunch Utflykter (se utflyktsprogrammet) Broder □ □ □ □ □ □ □ Pris Se program 120 250 120 500 295 160 Medföljande □ □ □ □ □ □ □ Pris Se program 120 250 120 500 295 160 2/8 3/8 Alternativ 1, lunch ingår Alternativ 2 Alternativ 3 Alternativ 4 Bussresa tur och retur från Scandic Star för alternativen 1-4 Alternativ 5, lunch ingår Alternativ 6, lunch ingår Särskilda önskemål kring mat och boende noteras nedan: Broder □ □ □ □ □ □ □ Pris 150 180 90 50 50 295 295 Medföljande □ □ □ □ □ □ □ Pris 150 180 90 50 50 295 295 Blanketten sändes till Claes Nilsson, Segelsömmarevägen 2, 231 32 Trelleborg ([email protected]). Bekräftelse/Betalningsunderlag sändes så snart anmälan registrerats hos arrangörskansliet. Resorna till/från Riksmötet bokas genom

Resia

på telefon

013-35 65 10

, fråga efter Lotta Solheim ([email protected]) eller Maria Knutsson ([email protected]).

17

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

Fredagen den 2 augusti Alternativ 1 ─ Domkyrkan och lunch på Kulturen ─ Pris 150 kr

Avfärd med buss kl 09.15 från Scandic Star till Domkyrkan. I Domkyrkan ges en orgelkonsert från kl 10.00 till 10.30, efter konserten är det visning av Domkyrkan under ca 45 minuter. Promenad från Domkyrkan till Kulturen för lunch. Detta alternativ kan kompletteras med något av alternativen 2-4.

Alternativ 2 ─ Kulturen ─ Pris 180 kr

Avfärd med buss kl 13.15 från Scandic Star till Kulturen. Guidad visning av Kulturen under ca 1 timme. Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet.

Alternativ 3 ─ Skissernas museum ─ Pris 90 kr

Avfärd med buss kl 13.15 från Scandic Star till Skissernas museum. Visning av museet. Här möter du som besökare den kreativa processen kring ett konstverk, och inte minst en stor och representativ samling av offentlig konst från hela världen.

Alternativ 4 ─ Botaniska Trädgården ─ Pris 50 kr

Avfärd med buss kl 13.15 från Scandic Star till Botaniska Trädgården. Visning av trädgården under ca 1 timme. Med anor från 1600-talet vårdar Botaniska trädgården cirka 7000 arter. Trädgården bedriver en bred verksamhet inom områdena botanik, hortikultur, växtbevarande och miljökännedom. Den tjänar också som en rogivande park eller inspirerande idékälla till mer än en halv miljon årliga besökare.

Kostnad för bussresa från Scandic Star och åter för alternativen 1-4, tillkommer med

50 k

r per person.

Återkomst till Scandic Star för samtliga alternativ (1-4) är beräknad till kl 16.00.

Lördagen den 3 augusti Alternativ 5 ─ Hallongården ─ Pris 295 kr

Avfärd med buss kl 08.30 från Scandic Star till Hallongården (känd från TV) i Bodarp, för guidad visning bland hallonbuskarna, därefter till Palmernas stad, Trelleborg och sedan Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Vi fortsätter resan till genuina Anderslövs Gästgivaregård, där vi äter lunch. Färden går efter lunch vidare via Sörby, Gröna Lund, och Börringe, vi passerar Häckeberga slott och Dalby gamla stenkyrka (Nordens äldsta) och sedan åter mot Scandic Star. Beräknad återkomst 14.00.

Alternativ 6 ─ Östarp ─ Pris 295 kr

Avfärd med buss kl 08.30 från Scandic Star till Ellinge slott, med visning av slottet, därefter vidare färd mot kulturens Östarp, känt från Lasse Holmqvists TV-program. I Östarp äter vi lunch, det serveras ”Skånsk äggakaga”.

Färden går sedan vidare över Romeleåsen till Svaneholms slott, där vi tar en promenad i parken. Därefter åker vi vidare mot Häckeberga slott och Dalby gamla stenkyrka (Nordens äldsta) och sedan åter mot Scandic Star. Beräknad återkomst 14.00. Med reservation för ändringar i programmen. Vid eventuella frågor och för ytterligare information kontakta:

Ivar Clementz 0705-20 43 90 [email protected]

18

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

Några utflyktsmål

Öresundsbron.

Den eleganta högbro delen är världens längsta snedkabelbro för både motorväg och järnväg. Den syns vida omkring och en färd mitt i Skåne, från Veberöd över Romeleåsen till Skurup, ger vid klart väder en storslagen bild av en stor del av det skånska landska pet och längst i väster den imponerande Öresundsbron Hela bron mäter, 8 km bro, 4 km konst gjord ö och 4 km tunnel och den har länkat ihop över två miljoner invånare i Köpenhamn och sydvästra Skåne till Skandinaviens största stadsområde.

assistenter målmedvetet inom ämnen som astronomi, meterologi och karto grafi. Observatorium Stjärneborg är väl värt ett besök.

På Ven är det cykel som gäller

Skåne Europas nya vindistrikt

Idag är Skåne på väg att bli Europas nya vindistrikt. Skåne har etablerat sig som vinlandskap under senare år, och kan till och med stoltsera med en Route du vin, en egen skånsk vinväg och vinexperterna talar om ”skånska sensationer”. Skåne är helt klart ett dryckeslandskap. Det kokar, jäser, bubblar och pyser av saft, glögg, must, snaps, whisky och öl överallt.

Ett monument som är värt att beskåda.

En unik plats i Skåne ligger mitt i Öresund, nämligen ön Ven

Pionjärer var Anita och Percy Månsson som driver

Skillinge vingård på Österlen.

Vens speciella natur kan förklaras med att Ven också har en mycket speciell historia. För 8 - 10 000 år sedan förenade en land brygga Själland och Skåne och det som idag är Ven utgjorde landbryggans högsta punkt. Således kan Ven vara den del av Sverige som först beträddes av människor.

De gräsbevuxna branterna, mera kända som Backafall, är dramatiska och lyfter Ven över havet vilket ger ön den säregna formen av en platå.

Hällåkra vingård

i de norra delarna av Söderslätt.

Kullagårdens vingård

utanför Höganäs

Åhus vingård

med läge på söderslutt ning nära havet och Helgeå.

Under andra delen av 1500-talet präglades Ven av Tycho Brahes närvaro och hans vetenskapliga bedrifter som har gjort Ven känt långt utanför Sveriges gränser.

Tycho Brahe föddes år 1546 på Knutstorps slott i Skåne, som vid denna tiden var en dansk provins.

På Ven skapade Tycho Brahe vad som i dag anses vara en av de viktigaste plat serna inom vetenskapshistorien. Mitt på Ven forskade Tycho Brahe och hans

Detta gäller för Riksmötet!

• Riksmötets öppnande

Alla bröder, egna regalier medtages

Mörk kostym, Regalie / ROÄ dräkt / SL-Ämb vit kappa

• Riksmötesförhandlingarna

Valda ombud (har rösträtt) Bröder med lägst OÄ-grad har rätt att deltaga (men inte rösträtt)

Vårdad klädsel

• Mingel

Alla bröder med respektive

Kostym eller blazer & byxor

• Kyrkobesök och Bankett • Riksmötets avslutning

Bröder med respektive

Högtidsdräkt med vit väst

Alla bröder, egna regalier medtages

Högtidsdräkt med svart väst Regalie/ROÄ-dräkt/SL-Ämb vit kappa

Boka redan nu den 2-4 augusti 2013

Vår ambition är att Riksmötet 2013 i Lund skall stanna i minnet under många år framöver som en verkligt positiv upplevelse. Vi i arrangörs gruppen skall göra allt vi kan för att det skall bli så. 19

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

1 Logen Ad Astra, Malmö

Reception den 19 mars

Inför kvällens fest då 45 bröder samlades vid baren, i förrummet och kring korvgrytan, uppstod mycket ljud när vi minglade flitigt där. De flesta bröder visste att kvällen kunde bli lång och därför tycktes servering av korv med bröd ha stor åtgång i väntan på festmålti den. Bra initiativ av vårt Biståndsutskott!

Intåget till Lunden blev lite annorlunda då vi hade storfrämmande av bl a RSÄÄ Björn Cederberg och RSSkr Göran Lundgren som gäster vid kvällens reception. Nya bröderna Krister Olsson, Magnus Enander och Dan Peterson välkomnades sedan i vår gemenskap under högtidliga former. Kvällen förgyldes ytterligare av att SL Syborgens SÄÄ, SMÄ ock SSkm högtidligt och välregiserat utdelade Veterantecken till Sven Andersson. svarsalet för Rec hölls av Krister Olsson. OÄ Lennart Mårtensson gratulerade och hoppades att vår nye Veteran Sven Andersson får många år ytterligare i vår brödragemenskap, varpå Sven tackade för alla år tillsammans och speci ellt för sin egen högtidsstund denna kväll i Lunden. Som vanligt fick recipien derna personligen presentera sig så nu känner vi dem lite bättre. RSÄÄ Björn Cederberg tackade för festen och kallade in all serveringspersonal för en extra applåd samt gav Lv Fredrik Björklund en eloge för fin efterloge. Vid avlutning straxt före midnatt delade MÄ Björn Torstensen ut blommor till recipienderna och till nygamle brodern Folke Dubell. Sven Andersson fick märket 100 möten och Bo Malmgren blombukett eftersom han firat sin 75-årsdag. Våra musikanter spelade passande musik emellan talen och öv riga programpunkter och som avlutning spelades stilfullt de vackra tonerna på piano och fiol det klassiska stycket: Menuet i G-dur av L.V. Beethoven.

Återigen en minnesvärd kväll för våra nya bröder Magnus, Krister och Dan samt nyblina veteranen Sven men även för oss alla andra med närvaro av flera representanter från Riksstorlogen och Sydborgen. Text Erkki Johansson, foto Göran Lindgren

Från vänster; Krister Olsson, Folke Dubell, Dan Peterson, Magnus Enander samt veteranen Sven Andersson

Mötet i Lunden tog inte så lång tid som förväntat (av referanten) tack vare att ÄÄ Uno Jönsson kunde rutinerat avverka de högtidliga procedurerna. Vi hann också njuta mycket av härlig musik i Lunden av Logens egna musi kanter ROÄ Kjell Olsson och OÄ Milos Kalla. Vid den efterföljande brödramåltiden häl sade Lv Fredrik Björklund välkomna till bords. M Peter Buch fick agera toastmaster och därigenom hålla turordning på alla tal. Talet till fosterlandet hölls av SSkm Kjell Arne Nilsson som bl a sade att ”de männis kor som har förmånen att få växa upp och verka i det landet som de är födda känner djupt i sitt hjärta att de har ett fosterland. Humanismen är väl förankrad i Sverige, alla människor är lika värda. Sverige är ett underbart fädernesland”. Talet till reci pienderna hölls av Br Filip Hagelbäck och

3 Logen Mimer, Malmö

Eu med teckenutdelning.

Denna kväll hade ämbetsmän från SL Sydborgen kommit för att dela ut veterantecken för 25 år till vår ärade broder OÄ Lars-Olof Nilsson. Utdelningen skedde på ritualenligt vis och det högtidliga tillfället kändes i lunden.

Som om detta inte var nog delade vår ÄÄ Jan Mårtensson även ut närvarotecken för 200 möten till OÄ Palle Svanlund och närvaro tecken för 400 möten till vår jubilar för kvällen OÄ Lars-Olof Nilsson.

Efter ett sådant händelserikt möte var förutsättningarna goda för en trevlig stund i efterlogen. Som vanligt var stämningen på topp och maten god. De traditionella talen genomfördes som sig bör och alla fick återigen uppleva en god och broderlig samvaro i logen Mimer.

Lars-Göran Lindh, Skrivare

7 Logen Vasa, Malmö.

Elva bröder välkomnas i Bardgraden.

Torsdagen den 21 februari höll logen Vasa Bardating med gradgivning un der rituella former för elva Eubater. Fyra från logen Ad Astra och sju egna.

Under gradgivningen spelade vår tf Organist Christoffer Månsson vid flera tillfällen stillsam gitarrmusik, vilket gav en betydligt högtidligare inram ning än vanligt av kvällens arbete i Lunden.

Efter receptionen samlades Bröderna i Förrummet, där de nya Barderna gratulerades. Efter en stunds minglande bearbetade Lv Henrik Larkander 20

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

Nya Barder på ”trappstegen”.

frenetiskt vällingklockan för att äska tystnad och bjöd Bröderna in i Festsalen till den fint dukade E-taffeln samt meddelade kvällens meny med vitlöksmarinerad Lammstek som huvudrätt.

ÄÄ Ebbe Jönsson hälsade alla hjärtligt välkomna och tackade Bröderna från Landskrona för deras hjälp under den rituella delen i Lunden. Därefter presenterade han den silverbägare, som han drack ur. En 40-års present till Logen Vasa från logerna i Sl Sunnanland, tillverkad av Wiwen Nilsson och som skall gå i arv från ÄÄ till ÄÄ.

Både maten och drycken därtill verkade positivt på stämningen och snart var sorlet nästan öronbedövande högt. Alla tycktes trivas.

Efter sedvanliga tal tackade B Patrik Di Gregorio på recipiendernas vägnar samt för de personliga gratulationerna i Förrummet.

Det sägs, att har man trevligt, går tiden fort. Klockan var snart inne på en ny dag, när Bröderna tog avsked av varandra efter en fin högtidskväll i E F E.

Kjell Clarin, Skriftförare, foto Christoffer Månsson

8 Logen Wirdar, Ljungby

Druidgradgivning, den 15 mars

Denna fredag kväll samlades 33 Druider för upphöjande av hela sju Barder till Druidgraden. Trots manfall så blev det en mycket trevlig kväll med en högtidlig gradgivnings ceremoni. ÄÄ hälsade särskilt broder Örjan Hyttfors varmt välkommen denna kväll då broder Örjan kommit tillbaks till Wirdar efter tidigare övergång till logen Teutatus i Halmstad. Broder Örjan höll ett känslofyllt tal till bröderna om hur det kändes att komma ”hem” igen. De sju upphöjda Druiderna heter

Peter-Strömberg

. sik skriven av Stefan Nilsson.

Mårten Sandin, Fredrik Byrskog, Peter Lundqvist, Tobias Karlsson, Bernt Gudmundsson, Hans Karlsson och Ulf

Broder Mats Lundberg, kvällens organist, stod för kvällens ideella inslag med ett mycket stämningsfullt framförande av ”Gabriellas sång” med mu ÄÄ Dennis Byrskog höll tal till de nyvordna Druiderna och tacktalet höll Dennis son Fredrik.

Broder Lars Oscarsson

stod för kvällens tal till fosterlandet. Sent omsider tågade vi hem denna klara och kalla kväll och med lite tur så kunde vi se kometen Pan Starrs på västra stjärnhimlen.

Bakom tangenter och kamera, Mats Höstbo

Druidstämma, den 13 februari

ÄÄ Dennis Byrskog hälsade 51 bröder välkomna till kvällens druidstämma.

Som brukligt är vid druidstämmor så avhandlades ekonomiska frågor och ballotering av nya bröder, där bröderna efter avslutad röstning glädjande kunde konstatera att fyra nya bröder är klara för reception i september. Druidstämman avslutades av ÄÄ enligt ritual och Lv Matz Nilsson bjöd bröderna upp i matsalen för att där intaga brödramåltid. Bröderna fick av njuta en superb måltid där vinet för kvällen bjöds på av jubilerande bröder som firat eller ska fira högtidsdagar. Mycket gott vin skall tilläggas!

Br Sten Schön tackar för uppvaktningen på sin 80-årsdag

Det framkom att ytterligare bröder kommer att fira högtidsdagar längre fram i år där det också kommer att bjudas på exklusivt vin. Hmm, låter lovande!

Efter avslutad måltid bjöds det till kaffe en trappa ned.

Vid pennan Peter S Johansson.

Eubatmöte, onsdagen den 27 februari 2013

Vi var 69 bröder som samlades denna vårvinterdag spända av att höra vad som skulle döljas bakom det kryptiska namnet på kvällens ideella inslag - Quercus. Det var broder

Sam Johansson

som delade med sig av sina kunskaper om ekens betydelse för framställning av vin. Sedan tio år tillbaks är broder Sam engagerad i munskänkarna och har genom den föreningen förvärvat djupa kunskaper i konsten att framställa och förtära den ädlaste drycken av alla.

Tunnor i trä har funnits i mer än två tusen år och tunnor i ek är de mest använda i samband med framställning av vin. Under stora delar av 1900 ta let minskade användningen av ek fat, i stället användes fat av stål, emalje rad betong eller glasfiber. Trenden har dock vänt och nu är det populärare att dricka ekade viner igen.

Totalt finns det c:a 250 olika sorters ek och av dessa används tre för att framställa fat för vinhantering. Det är skogs och bergek i Europa samt vit ek i USA. Ekarna blir ju som bekant mycket gamla och de som används för tillverkning av fat är mellan 150 och 200 år med ek från Europa och 75-100 år i USA. Trots sin storlek ger en bra europeisk ek enbart virke för två fat, det betyder att endast c:a 20% av virket används till fat framställning. Av de amerikanska ekarna kan man använda c:a 40% av virket.

Fatets insida rostas över öppen eld, beroende på grad av rostning får man olika smak på vinet. Lätt rostade fat ger ett fruktigare och mer tanninrikt vin medan hårt rostade ger ett mjukare och rundare vin.

Ett nytt ekfat kostar idag c:a 7.000:-! Vilket motsvarar 20-25:- per flaska! Nya metoder med att använda flis av ek och sänka ner dem i jäsningstan ken likt en tepåse ger nästan samma effekt till en mycket lägre kostnad. ÄÄ tackade för ett mycket intressant föredrag och konstaterade att vi män också är runda om midjan, varför är också oklart, eller? Bröderna höll med genom en varm applåd.

Till kvällens måltid bjöds på en välsmakande Pinot Noir, Ponto Niño, från Chile. Det var våra tioårs jubilarer som bjöd på vi net vilket givetvis uppskattades av alla bröder. Tioårs jubilarer na var Yngve Löfvenberg, Arto Lassila, Nils-Göran Jonasson samt Hans Petersson.

Bakom tangenter och kamera, Mats Höstbo 21

Svensk Druid-Tidning

9 Logen Merlin, Karlskrona

Förenklad D-stämma, Eu-möte med rec.

I denna snöiga och kalla marskväll hade ett 35-tal bröder samlats för lo gemöte. Kvällen inleddes med en kort Druidstämma, där det bland annat genomfördes en ballotering.

Därefter var det dags för ÄÄ Michael Lundström att hälsa oss välkomna till kvällens Eubatmöte och han vände sig speciellt till våra gäster från logen Värend. Under mycket högtidliga former blev

Peter Wihlborg och Johan Törnström invigda som nya eubatbröder i logen Merlin

och

Erik Lif i logen Värend

. Som vanligt inramades receptionen med vacker och njutbar musik. Under punkten Ideellt fick vi, efter önskemål från en av recipien derna, lyssna till ”Learning to fly” med Tom Petty and the Heartbreakers.

Kvällens Lv Percy Holgersson bjöd oss sedan till bords i efterlogen. Den inleddes med att M K-E Andersson höll talet till Fosterlandet, där han bland annat berät tade om hur man hyllade Fosterlandet på en barnkoloni på 1950-talet. ÄÄ Michael Lundström höll tal till kvällens recipiender, där han hoppades kvällen väckt nyfikenhet för fortsatt vandring inom Druid-Orden. Peter Wihlborg tackade i sitt recipiendtal för att de fått möjlighet att komma med i Orden. Därefter var det dags för gästande broder Hans-Erik Svensson att tacka för maten. Det blev bland annat en historia om ”Per i Galtabäck” innan han föreslog en skål för Fu. MÄ Dennis Larsson tog sedan tillfället i akt att tacka logen Capellas fyra damer för den fina serveringsinsatsen och överlämnade blommor. Därefter tackade M K-E Andersson för en trevlig efterloge, bröt taffeln och inbjöd till kaffeborden. KEA

Nr 4 april 2013

Br Christer betonade att det inte handlar om tandvård utan om området från över ögonhålorna till och med hakan, käkbenet, där man kan justera s.k. underbett eller andra problem i området. Ett mycket intressant och beundransvärt arbete som har gett lindring åt många.

Efter detta vidtog ett mycket allvarligare äm ne, nämligen fördelning av vinster i lotteriet. En del av vinsterna bestod av golfbollar med tillhö rande greenfeecheckar, mycket passande med tanke vårens utbrott.

Arbetsutskottet för da gen uppklädda i nya serveringskläder, broderade med Ordens logotyper.

Eubatmöte 28 februari

Till februari månads sista möte samlades 53 bröder. Ersättande Skr var allt jämt br Magnus Haglund och med en annalkande fotbollssäsong i faggorna då br Magnus har ytterligare ideella åtaganden, är det en förhoppning att ordinarie Skr Nils-Gunnar Nilsson kan återinträda efter sin konvalescens.

Här några ord ifrån mötet. LV Clemen Hansen meddelar att logen kommer att få en ny leverantör av mat till efterlogen. ÄÄ tackade de företag och privat personer som köpt skyltar och efterskänkt sina reverser. Skr Nils-Gunnar Nilsson tackade för besök och telefonsamtal under sin sjukdomstid.

Br Anders Regnell meddelade att logen Taliesin har givit ut en diktsamling med avlidne br Stig Svenssons Druidiska dikter. Överskottet går till RSL Stipendiefond i br Stig namn.

Kvällen avslutades som vanligt i hög stämning och EFE.

Text: Lars Erik Göthager

18 Logen Cynthus, Ulricehamn

Eubatmöte med ideellt inslag

En förkortad Druidstämma inledde med val av representanter till Storlogen. De valda är: ÄÄ Rolf Johansen, TjOÄ Sture Andersson, OÄ Thomas Ahlqvist, med ROÄ Göran Juntorp och OÄ Lars Erik Göthager som ersättare.

Dagens eubatmöte var ett s.k. ersättarmöte och följande bröder tjänstgjor de som: ÄÄ Christer Ström, MÄ Lars-Olof Andersson, Skr Magnus Haglund, Skm Martin Ekman, Iv Thomas Ahlqvist, Yv Christer Samuelsson, Musiker Stig Nordlund. TjOÄ var br Göran Juntorp.

48 brr hade infunnit sig och br Christer Ström hälsade inledningsvis väl kommen och inkluderade då gäst SSkr Anders Regnell. Ers. Musiker Stig Nordlund hade äran att ta i bruk den nya anläggningen för återgivande av tal och musik och det var ljuvliga toner som spreds i lokalen. Br Börje Eklöv framförde en hälsning ifrån vår äldste broder Gösta Johansson, 101, som nu befinner sig på URC (Hester) för återhämtning. Br Gösta hälsar att han snart är tillbaka hos oss.

I efterlogen bjöd Arbetsutskottet på en som vanligt mycket välsmakande meny. Innan vi angrep buffén hyllades två jubilarer, brr Bengt Olsson och Lars-Ola Segerqvist, med bloms tercheck, hurrarop och jubel. Br Lars-Ola uppvaktades även av RSL via SÄÄ Alf Stenson.

Efter kaffet bjöds vi på en mycket intressant föreläs ning av

Br Christer Ström

i ämnet Käkkirurgi eller Oral och maxillofacial kirurgi. Ett område inom sjuk vården som har varit hans specialitet under lång tid.

22

19 Stonehenge, Hässleholm

Eubatmöte med Äldre bröders afton

Vi har som en gammal tradition att genomföra ett eubatmöte med de äldre bröderna vid rodret för kvällen. I år var det Br Kurt-Arne Nordström, som and förde och satte sin prägel på kvällen. Ett skånskt tema var anbefallt i efterlogen.

Med en ämbetsmannakår, med åtskilliga års erfarenhet, genomfördes kvällens rituella del enligt tidigare gamla Stonehenge tradition, som skiljer sig en hel del från dagens ritual, men som upplevdes väl så högtidlig som den officiella.

I efterlogen hade kvällens nestor till logevärd Br Gunnar Westdahl anbefallt Skånsk kallops med rödbetor och andra lämpliga tillbehör. Br Leif Henningsson såg till, att alla skånska visorna sjöngs på ett korrekt sätt. De skånska histori erna duggade tätt bland bröderna och skrattsalvorna ekade i salongen.

Under middagen cirkulerade ett lotteri,till förmån för prostatacancerfon den, vilket inbringade 2000:-. Tack alla bröder för detta bidrag.

Talet till logen hölls av br Anders Johansson och kvällen avslutades i bro derlig samvaro innan bröderna begav sig hem i marskvällen. Vid pennan Mats Ericsson

20 Logen Carnac, Helsingborg

Bardating med gradgivning 1 mars

Tj OÄ Kaj Bergström, öppnade Bardatinget i egenskap av ÄÄ, vår ordinarie ÄÄ Torgny Kihlén, har sin arbetsplats i Tyskland för närvarande. Av tradition är Bardating med gradgivning en gemensam högtid för oss och Cernunnos och är förlagt till Helsingborg, Druidstämma med gradgivning utföres gemensamt och är förlagt till Höganäs. Denna kväll var 37 bröder närvarande, varav sju var Cernunnosbröder.

Nr 4 april 2013

Det blev en stilenlig och högtidlig Bardgradgivning som denna gång enbart omfattade Carnacbröderna

Rikard Hellsten, Anders Jansson och Martin Idar

som välkomnades som Barder. I efterlogen serverades dagen till ära en 3-rättersmeny som tydligen smakade extra gott, eftersom ljudnivån blev lägre inledningsvis, men efter några skålar stegrades ljudnivån igen, så som det vanligtvis utvecklas i trivsamt sällskap. När den värsta hungern var stillad blev det så dags att hålla talet till dagens nyvordna Barder, även detta har väl lite av tradition i sig, nämligen att det är Cernunnos ÄÄ Tommy Hägg, som axlar denna uppgift och gör det med den äran. Tyvärr hade inte Bardbrodern, Martin Idar, möjlighet att stanna kvar i efterlogen, men Rikard Hellsten tackade för honom också i sitt svarstal. Förhoppningsvis håller den varma och trevliga stämningen från denna logekväll i sig fram till nästa logemöte, för logemöten är de andningshål och avkoppling från vardagen vi behöver i den stressade tillvaro som vi har.

Svensk Druid-Tidning

påminde bröderna om deras plikt att ta väl hand om Br Gert. Den efterföljande skålen för broderskapet var, som sig bör, utbringad med sedvanlig emfas och även denna gång höll rutorna till förtret för, ja ni vet vem. Br Gert erhöll sitt välkomstpa ket av ÄÄ och responderade med ett tacktal och ett Druidiskt leve för Logen Wales.

Tiden har likt haren sin gång och omkring 1 800 sekunder senare är det dags igen för ÄÄ Fredrik att interferera i sorlet med ett gratulationstal till Br Björn Annerfeldt, som nu lämnar ungdomen bakom sig genom att fylla 30 år. Bröderna sjöng och hurrade och Br Björn tackade. Förmodligen mest för att vi slutat sjunga.

Ett ännu större tack måste jag rikta till M Stefan som ordnat med ”Whiskylotteri”. Min blygsamhet förbjuder mig att omtala vem som för ovanlighetens skull vann. Men den tolvårige skotten uppskattades mycket.

Efter lite mer berg-och-dalbanesorlande inbröt M Stefan med att det nu var dags för blomutdelning av ÄÄ till dem därtill är förtjänta, Br Carsten Moll, som började bli mogen genom sina 40 år fyllda, Br Christian Andersson, som vin ner över Carsten med tre år nästa dag, OÄ Göran Ellberg, som i höstas verkat för att två bröder återvänt och nu en ny broder tillkommit samt RSSkr Göran Lundgren med hustru Lena utan vars självuppoffrande arbete vi inte skulle ha vad vi har idag inom Druid-Orden och Ordenshuset.

Sorlet avbröts denna gång av RSSkr Göran, som tackade för maten med en sedelärande berättelse. Vidare tackade RSSkr för en fin reception och vände sig sen till vår nye Br Gert och hälsade honom välkommen in i Druid-Orden. Han tröstade honom med att vi alla hade gått igenom vad han nu gått igenom och vi är fortfarande kvar. RSSkr påminde även att Br Gert var välkommen att besöka andra loger ty Orden bestod icke allenast av Logen Wales.

När vi gick in i spöktimmen ledde RSSkr bröderna i ett leve för Druid Orden och även denna gång… Ja ni vet.

I den sena, tysta, kalla natt började vi nu troppa av i sann E F E och med önskan till varandra om ”Kom godt hjem”.

Med block och penna Bo af Winklerfelt

21 Logen Wales, Malmö

Efterlogen 8 mars med ny broder

Ny Br Gert Hansson med fad der OÄ Göran Ellberg

Denna afton var lite speciell, eftersom vi fått en ny broder vid namn Gert Hansson. Värmen i logen gjorde att bröderna med icke oäven fart och med frackskörten likt fartränder pekandes rakt bakåt, lotsade vår nye broder till attack på Wales hörna. Där hade vår trogne Lv Ulf Nordblad och OÄ Lars-Åke Sevborn intagit sina poster med full beredskap att möta bröders behov. Bröder beställde stär kande tinktur att hälla bakom stärkta bröst för att sedan i minnet insupa sin plats i bordsplaceringen.

Vi bordade oss och sorlet steg och sorlet sjönk likt en berg-och-dalbana och alla ”hyggede” vi oss. Vår nyblivne Br Gert Hansson kan inget annat än ha känt sig välkommen in i brödrakretsens värme.

25 minuter efter intåget i matsalen harklade sig MÄ Peter Jinert. Det var dags för talet till fosterlandet och som handlade om bland annat öppna landskap, kvinnor och att vi går en ljusare tid till mötes, följdes av skål och ”Du gamla, du fria”, som märkligt nog inte är officiell nationalsång. Brödrasången måste ha hörts, om inte ända till Dronningens by, vida omkring, ty sådan är brö dernas känsla för fosterlandet. Som gammal sjöman känner jag mig ibland mobbad eftersom vi aldrig uppmärksammar fostervattnet. Dags för ändring!

Bröderna återvände till den akustiska och glasmässiga berg-och-dalbanan, som avbröts efter kvällsekot av ÄÄ med orden - ”Stolarna tillbaka”, varpå Wales hörna åter invaderades.

Efter några minuters uppvärmning av stolsitsarna reste sig ÄÄ Fredrik och häl sade vår nyvunne Br Gert välkommen in i brödrakretsen och hoppades att han skulle bli en flitig besökare i vår Loge. ÄÄ informerade även lite om logelivet och

22 Logen Derva, Östersund

Skulle det bli precis som vanligt denna söndag i mars månad? Det är ju alltid en fundering man har i samband med att man tar fram fracken och försöker att få lite fason på den sedan senaste tillställningen. I början av dagen fanns det inget som skulle tyda på något annat inte ens efter genomfört vasalopp som fick en norsk segrare. Som om det inte skulle vara nog med alla norska medaljer i VM.

Upphöjda bröder, D Jan Brolin omgiven av B Magnus Kilhage och Bengt Abrahamsson samt de nya Eubaterna Leif Nilsson och Uno Kallström

Jag hade sedan tidigare bestämt att denna gång endast besöka gradgivningen i EU-graden så jag fick inte förmånen att delta i den upphöjde brodern Jan Brolins gradgivning till Druid. Inte heller fick jag delta i Eubaterna, Magnus Kilhage och Bengt Abrahamssons välkomnande i Bardgraden. Men väl till kommande invig ning av två nya bröder, Leif Nilsson och Uno Kallström samt utdelning av Stjärntecken till bröderna

OÄ Fredrik Fagerholm och Mikael Markgren

skulle jag i god tid infinna mig till Logens högtidsmöte.

Men innan dess skulle ett VM-lopp över 50 km köras och det var vallat och klart 23

Svensk Druid-Tidning

för ytterligare ett norskt guld, trodde man, ända tills Johan Olsson tackade för sällskapet och stack i väg mot det hägrande målet och sedan vet väl alla hur det gick. Det var en av de svettigaste 5-milar man beskådat, en bragd som det kommer att talas länge om i skidvärden.

Efter denna triumf var det med lätta steg som färden mot logelokalen anträd des. Man möttes av välkomnande marschaller och brinnande kandelabrar i trapphuset samt ett tjugotal bröder som infunnit sig till dagens möte. SÄÄ Lennart Cederberg SL Boreland hade infunnit sig för att dela ut stjärntecken och ÄÄ Kjell Wessén med sina ämbetsmän invigde två nya bröder i vår Loge.

Efter det rituella mötet träffades vi i efterlogen och logevärden bjöd till en taffel med en väl komponerad meny som uppskattades av bröderna. Ett antal tal hölls till både fosterland, loge och till enskilda bröder. Sammantaget en trevlig kväll med goda bröder och när jag satte mig i bilen för att resa hem funderade jag på , vart tog norrmännen vägen på 5-milen i Val di Fiemme? Text: Gunnar Persson

Nr 4 april 2013

39 Logen Argo, Ånge

Druidstämma med GG och Eubatmöte

20 bröder var denna kväll församlade i vår logelokal till Druidstämma med gradgivning där ÄÄ Patrik Eriksson hälsade bröderna välkomna och

38 Logen Karlavagnen, Sundsvall

Druidstämma, Bardating och Eubatmöte.

Det vackra vårvädret till trots var det 17 bröder som besökte Druidstämman som ÄÄ Jimmy Fondelius öppnade och meddelade att i dag kommer fem Barder upphöjas till Druider. Dessa var

Marcus Söderström, Magnus Larsson, Johan Broman, Lars Wiklander och Lars Wahlström

som högtidligt och värdigt kunde skifta regalier och ta sina platser i lunden och nu var vi 22 Druider på stämman.

genomförde sedan, tillsammans med sina ämbetsmän, gradgivningen på ett fint och stämningsfullt sätt. Bröderna

Evert Mattsson, Jan Wrede och Anders Warg

upphöjdes högtid ligen till Druider och blev iklädda sin nya grads regalier.

Druidstämman beslutade också att uppdra till ÄÄ att tillsätta en arbets grupp för genomförandet av en ombyggnad av vår lund. Framförallt vid gradgivningar är lunden lite för trång och det kan bli dåligt med svängrum då ämbetsmännen skall agera.

Våra hyresvärdar har lovat bistå med material, om vi själva står för arbe tet. Undersökningar har givit vid handen att det finns möjlighet att öka lokalens storlek på både längden och bredden. Våra förhoppningar är att arbetet skall kunna genomföras under sommaren 2013. I så fall skall vi kunna ta den större lokalen i bruk då höstens verksamhet startar.

Vid det efterföljande Eubatmötet berättade TjOÄ Anders Nilsson, under punkten ideellt, lite mer om Druid-Ordens symboler.

I efterlogen präglades som vanligt samvaron av stort gemyt och bröderna blev rikligen förplägade av Lv P-O Garnes och hans mannar.

Anders Nilsson Efter en paus gick vi vidare i programmet med Bardating där fyra Eubater blev välkomnade i Bardgraden, dessa var

Johan Edelsvärd, Mattias Hansson, Henrik Snedlund och Arne Kappinen

. Mötesdagen gick vidare till det avslutande eubatmötet, som inleddes med paren tation över vår avlidne broder ROÄ Hans-Erik Lindström som efter 37 medlemsår, avled den 9 mars vid en ålder av 74 år. Parentationen genomfördes ritualenligt och TjOÄ ROÄ Bengt Ohlsson som uppläste en känslofylld minnesruna.

Den långa dagen avslutades med en fantastisk brödramåltid som LV Mikael Söderberg och hans manskap i FU anordnat.

Text Håkan Löfgren Foto Rolf Granqvist

41 Logen Taranis, Kalix

Stående fr. v : ÄÄ Bertil Blomdahl, SMÄ Ulf Bergström, SÄÄ Anders Wikstén, SV Börje Johansson. Sittande: Veteranen OÄ Carl-Gustaf Fornelid

Utdelning av Veterantecken

Under festliga former hade Logen Taranis ut delning av Veterantecken den 15 februari 2013. OÄ Carl-Gustaf Fornelid är den broder som till delades Veterantecknet. Närvarande från Storlogen var SÄÄ Anders Wikstén, SMÄ Ulf Bergström, SV Börje Johansson.

24

Nr 4 april 2013

42 Logen Ogmion Hudiksvall

Eubatmöte 7 mars

Ett helt vanligt möte förväntade sig kanske en och annan, men så blev det inte. Trots rådande sportlovsvecka hade 25 bröder samlats. Ända ifrån Jamaica kom vår

OÄ Rolf Engholm

på ett lika sällsynt som välkommet besök. Ifrån Edsbyn kom

SÄÄ Ingemar Ehn

han

ÄÄ Bengt Rudman

från . I sitt sällskap hade logen Temenos. Logen Alir i Söder- hamn bidrog med

broder Lars Furubom

. Under punkten ideellt höll han ett mycket uppskattat anförande om ”hierarkin i ett bisam hälle”. I kväll premiärkördes också Ogma i skarpt läge, utan några problem.

Under efterlogen berättade Rolf Engholm om sin utlandstjänstgöring hos bl a Ericsson de senaste 20 åren. Vår Skm fyllde på med att oavsett var i världen Rolf befinner sig, så är han alltid den för ste i vår loge att betala årsavgiften.

Text och foto, Göran Strömbohm

47 Logen Doru, Täby

Vi har passerat vårdagjämningen men ingen vår är i sikte runt logelokalen i Täby Kyrkby. Snön ligger fortfarande kvar men södersluttningarna har med solens hjälp blivit befriade från snön. Nu klagar jag inte, för vårvintern är en fantastisk årstid när man kan njuta av att solen börjar värma på allvar och solljuset reflek teras mot snön så att solglasögon är ett måste för att skydda ögonen. Att som i fjällvärden njuta av detta kraftigt reflekterande solljus från nyfallen snö är på dessa breddgrader ovanligt i slutet av mars då snön oftast är smutsigt mörkgrå.

Svensk Druid-Tidning

Parentation hölls över vår Lv,

OÄ Tommie Albrechtsson

, som avled den 9 februari. Tommie som var en glad lax och alltid hade något underfundigt att säga, hade en öns kan om att det inte var fel att ha trevligt när vi firade hans minne. Tommie hade de se naste sju åren varit logevärd vilket passade honom utmärkt. Han lagade alltid maten till våra måltider och fick för detta mycket beröm. Han kämpade med sin sjukdom men var delaktig i logen in i det sista. Många av logebröderna var närvarande vid hans begravning och har intygat att den präglades av mycket ljus och glädje. Logebröderna i Doru har vår bortgångne logvärd i ett ljust minne.

Bengt Ljung som var Tommies fadder och tillika biträdande logevärd har trots sin aktningsvärda ålder av 80 år axlat logevärdskapet. Ett antal bröder tillsammans med broder Bengt ser till att våra måltider serveras som van ligt och att lokalen återställs efteråt. Dessa våra hjältar som kommer först och lämnar sist är värda allt vårt beröm, för tänk vilken service vi övriga får och glöm inte det nästa gång du lämnar logelokalen.

Vid pennan, Bengt-Olof Näslund

55 Logen Thesevs, Linköping

Eubatmöte med reception

Vi var 38 bröder som trotsat vädrets makter och samlats i Lunden och för väntade oss tre recipiender, men ÄÄ Gunnar Feldt meddelade att tyvärr hade två av dem lämnat återbud, influensa, vinterkräksjuka. Detta innebar att den kvarvarande recipienden Thomas Watsfeldt fick dessto större uppmärksam het och enligt devisen ”ensam är strak” klarade han ensam galant alla frågor och löften. Receptionen genomfördes som vanligt på ett gediget och ritual enligt sätt. All heder åt ämbetsmänen, då dessutom Br MÄ Patrik Svensson kunde konstatera att hälsotillståndet bland Bröderna var gott.

I efterlogen severades som vanligt en toppenmeny. Naturligtvis hölls det tradi tionella tal, nämligen ”Till Konungen och fosterlandet” av OÄ Johan Hallberg, till ”Orden och Logerna” av R Leif Lind. Till den nye Eubatbrodern talade ÄÄ Gunnar Feldt, slutligen tackade nybordne brodern Thomas Watsfeldt för välkomnandet.

Eubatmöte med instruktion

Denna kväll hade 43 bröder infunnit sig och var nyfikna på hur ämbets männens ersättare skulle klara av att genomföra mötet. Nyfikenheten var snart stillad då ersättarna skötte sig med den äran. Tryggt för framtiden. Två av våra från i höstas nya bröder, John Bäcklin och Markus Samselius presenterade sig själva och berättade om uppväxt, yrke och fritidsin tressen vid sidan om Druiderna. ROÄ Lars Johansson delade med sig av sinna kunskaper om Druidgårdens historia, ombyggnad till möteslokal för Linköpingsdruiderna samt inredning och utsmyckning i Lunden. I efterlogen severades husmanskost och sedan det var det dags för kvällens undehållning. För den svarade Br Mikael Johansson som är synnerligen in tresserad av amerikanska bilar, tillverkade 1951 och framåt och hur formerna ändrats med åren, han beskrev dessutom det stora intresse som finns för att renovera bilar från den tiden, hur man fick tag på reservdelar och att svenska bilbyggare/renoverare tillhör de bästa i världen. Det är inte bara arbete, det är även en trevligt hobby i form av träffar, resor mm med hela familjen. CGS Logekvällarna fortsätter som vanligt och påverkas inte nämnvärt av årstidens växlingar. De är lika trevliga oavsett årstid och väder. Den 4 mars hade vi ut byte med logen Dair vilket innebar att deras ämbetsmän ledde vårt Eu-möte. Vi hade året innan gjort samma sak i Stockholm. Avståndet mellan logerna är kort, fle ra av våra bröder bor i närheten av Dair och besöker således deras loge ofta. Efterlogen tillsammans med bröderna från Dair blev trivsam, vi förärades bl.a. deras standar där bilden av Stockholms stadshus tydligt visar i vilken stad logen är belägen.

57 Logen Alir, Söderhamn

Reception i Bardgraden

Tio nya bröder tillkom under torsdagskvällens reception som genomfördes mycket högtidligt och ritualenligt av ÄÄ Morgan Brodin och hans team.

25

Svensk Druid-Tidning

Ävenledes kan nämnas Beredande Broder OÄ Bo Rosén och gästande Gunnar Ahlbom MÄ i logen Ogmion, Hudiksvall.

Nr 4 april 2013

Från vänster: Alir Inge Zevgren, Ogmion Anders Molin, Ogmion Stellan Stark, Ogmion Christer Tollstedt, Alir Sven-Gunnar Johansson, Ogmion Bengt Norman, Alir Ulf Johansson, Alir Andreas Olsson, Alir Niclas Brodin, Alir Jörgen Ringman.

Broder Gunnar medförde fyra Eubater från logen Ogmion som välkomnades i Bardgraden tillsammans med sex Alir Eubater. Broder Gunnar fick även äran att hoppa in som MÄs hHb. Då ordinarie MÄ var förhindrad fick Lars Furubom tjänstgjöra som MÄ och som en av de första MÄar i logen läste han namnen på alla bröder i den ordning som de satt i lunden, strongt gjort. Br. John Larsson höll talet till fosterlandet.

Text & bild, Torkel Nygren

61 Logen Halör, Höllviken

Druid- Eubatmöte den 7 mars

ÄÄ Paul Ljungquist kunde hälsa oss varmt välkomna till kvällens Druidstämma. Det var två ärenden på agendan, ballotering och ett övergångsbrev att behandla. Efter genomförd ballotering kunde det meddelas att till nästa Eubat recep tion har vi två nya bröder att upptaga i vår druidiska gemenskap. Markus Rönnbäck och Leif Bengtsson. Vi kunde också hälsa br Glenn Pettersson från logen Vasa välkommen som ny broder i logen Halör.

I efterlogen blev vi serverade en måltid som vår duktige kock Håkan lagat. I sann halöranda blev det sång och god stämning i efterlogen och kvällen gick snabbt i glada bröders samvaro och det var tid att gå hem.

Eubatmöte den 21 mars

Denna afton hade vi besök av bröder från logen Hesperus och ett tiotal brö der med ÄÄ Gunnar Edebrand i spetsen hade infunnit sig. Efter sedvanlig förbrödring i förrummet var tiden för kvällens Eubatmöte var inne.

ÄÄ Paul Ljungqvist hälsade våra gäster välkomna och speciellt vår före dragshållare SSkr Thomas Servin från logen Vasa och SL Sydborgen. Vi såg fram emot föredraget om gängkriminaliteten.

Men först var det i vanlig Halöranda att riva lunden och möblera om samt duka till kvällens middag, men med vana händer och bröder är detta gan ska snabbt avklarat och LV Thomas Clapper kunde kalla oss till bords. ÄÄ tyckte att det passade bra om vi två SL-ämbetsmän satt tillsammans då vi säkert hade en del ”SL-ämnen” att prata om.

Ämnet för kvällen ”MC-relaterad gängkriminalitet” vilket br Thomas kunde en väldig massa om, i egenskap av polis med inriktning på detta område. Ett intressant föredrag och flera frågor blev besvarade av br Thomas. ÄÄ tackade för föredraget och br Thomas förärades en blombukett och vi bröder började tänka på att avsluta kvällen. ÄÄ Gunnar Edebrand tackade för maten. Ännu en trevlig Halör kväll fick sitt slut och undertecknad slapp gå hem i kylan fick åka med med br Christer Permfors ända hem till grinden, tack.

Vid tangenterna Ulf Liljegren

65 Logen Belisama, Vänersborg

Denna måndag, med en föran ing om våren, hade ÄÄ kallat till Eubatmöte vilket 18 bröder hade hörsammat. Våra nyaste Eubater som invigdes i januari i år verkar stortrivas i vår ge menskap vilket verkar lovande för framtiden. Efterlogen var som vanligt trev lig med god mat. Bröderna blev underhållna under måltiden av

Maja Korp

som spelade klassiska stycken på piano.

För referatet Håkan Ekman

68 Logen Cernunnos Höganäs

Den 12 mars, Druidstämma och Eubatmöte.

Tjugotalet bröder och tre gäster samlades i baren till en trevlig logekväll.

Kvällen startade med förkortad Druidstämma där ÄÄ Tommy Hägg välkom nade bröderna och öppnade mötet. Lars -Göran Boo och Lars Hederstigen baluterades in som nya medlemmar i vår Loge. I det efterföljande Eubatmötet meddelades de nya medlemmarnas namn. Mötet avslutades i E F E.

I efterlogen hälsades de nya medlemmarna välkomna av ÄÄ som talade om att de blivit godkända som medlemmar i vår Orden.

Kvällen till ära hade vi Höganäsaren Torbjörn Gerward som gäst han berät tade och visade bilder från såväl gamla som nuvarande Höganäs. Det var intressant att se hur vår stad förändrats från början av 1900-talet till nu. Föredraget blev mycke uppskattat.

Bröderna kände sig nöjda, mätta, belåtena och tog sig hem i den kalla kvållen.

Kaj Jönsson.

69 Logen Rigel, Örnsköldsvik

Druid- och Bardgradgivning

Till druid upphöjdes broder Jan Gardemyr och till barder bröderna Michael Jansson, Tommy Lindberg, Håkan Tällström, Gunnar Ålstig och Peter Näsman.

Lördag 16 mars innebar hårt arbete för ÄÄ Torbjörn Wallin och hans ämbets män då man med bravur förrättade både en druid- och bardgradgivning.

Efterlogen blev som vanligt en mycket trevlig tillställning med god mat och dryck. Kvällen bjöd också på tal till kvällens huvudpersoner samt många glada skratt innan bröderna nöjda vandrade hemåt.

Kjell F 26

Nr 4 april 2013

70 Logen Manannán, Falkenberg

Svensk Druid-Tidning

Talet till fosterlandet framfördes av Br Hans Mårtensson, där vi fick en lektion om Sveriges stolta historia. Talet till recipienderna hölls av ÄÄ Lars Magnusson, och tacktalet från de nyvordna framfördes av Marcus Ahlkvist. Innan taffeln bröts tackade SÄÄ Per Larsen för en förträfflig måltid. Då kaffet och avecen hällts upp var stämningen hög, och alla hade mycket att prata om med många.

När vi senare tog oss hem i hatten, nej fel, i nat ten, menar jag, genom samhällen, småbyar och även snöbyar så kunde nöjt konstateras att ytterligare en njutbar logekväll var till ända.

H E S, foto: Joachim Hultgren Onsdagen 20 mars hade vi den stora glädjen att välkomna fyra bröder i Bardgraden. Efter en högtidlig reception hälsade de 22 närvarande brö derna, Eubaterna: Bernt-Inge Dygården, Lars-Erik Lundin, Samer Mahra och Jonas Gårdenfelt välkomna i Bardgraden. Talet till recipienderna hölls av TjOÄ Esbjörn Sylegård som även framförde en hälsning från Storlogen. Recipiendernas tacktal hölls av Samer Mahra. Kvällen avslutades med trevlig samvaro och god mat i efterlogen.

Text och bild, Christer Torstensson

73 Logen Värend Växjö

Onsdagen den 20 mars hade 55 bröder lockats till logelokalen för att närvara vid kvällens högtidsmöte. Det var dags för Eubatreception och teckenutdelning. Förutom egna bröder så kom det gästande bröder från Amici i Landskrona, Hesperus i Malmö, Stonehenge i Hässleholm, Merlin i Karlskrona, Allbota i Kalmar, Avalon i Älmhult, samt Teutates i Halmstad. Man kan stilla undra vad har Logen Värend för något som gör att vi får så många gäster på besök? Svaret är nog så enkelt som att vi har väldigt trevliga bröder i våra grannloger.

Det var, sånär som på några dagar, exakt ett år sedan ämbetsmannakåren installerades, och den visade att man nu har fått upp ångan på riktigt. Resultatet blev en, i allt, högtidlig och varm ceremoni som förhoppningsvis de sökande främlingarna kommer att minnas framöver.

Stonehenge

välkomnades in från den yttre världen.

Jonny Johansson och Thomas Johansson Logen Värend samt Marcus Ahlkvist Logen

78 Logen Avalon Älmhult

Eubatmöte 21 mars

God mat och dryck förekommer ofta i de diktverk med vilka vår ÄÄ Erland Gummesson inleder våra möten. Så även denna gång då ett poem innehål lande smör, ost och sill tillsammans med vin och spiriuosa deklamerades med inlevelse. Fyrtiosex bröder nickade instämmande och såg säkert fram emot den senare väntande måltiden.

Några vikarier satt på ämbetsmannastolar och gjorde sitt jobb till allmän belåtenhet. Arne Samuelsson var Skm, Ulf Andersson M och Inge Ståhl Iv.

Det kommande SL-mötet i Hässleholm behandlades, och så även två fö reslagna resor till andra Loger. Både Logen Wirdar och Logen Allbota kan vänta sig besök inom kort.

Vår relativt nyblivne broder

Bo Franzén

tog hand om mötets ideella programpunkt, och gav oss en ordentlig presentation av sig själv och sin tillvaro fram till dagens dato. Han har, bland annat, till bringat fyrtio yrkesverksamma år på vårt välkända möbelföretag och visade även en liten film om hur det gick till att nyligen stänga IKEAs första varuhus och öppna det nya jättestora.

ÄÄ Erland tackade för ett mycket intressant inslag, och konstaterade att vi nu vet mer om en av våra allra nyaste bröder.

Efter en utsökt god måltid med anknytning till fågellivet och en därefter följande gemytlig efterloge, kunde man bara konstatera att ännu en mycket trevlig kväll i brödrars sällskap var till ända. En värme som behövs i denna kalla vinter.

Alf Carlsson SÄÄ Per Larsen påkallade därefter brödernas uppmärksamhet då han på ett initierat och högtidligt vis prydde

OÄ Ulf Upperud

med Stjärntecknet. Detta som ett bevis för br Ulfs 15 år som gagnerik broder i vår Loge. Efteråt var det Lv Per-Åke Andersson som fick ta befälet och lotsa oss genom menyer och smakupplevelser, detta gjorde han som vanligt på ett medryckande sätt till brödernas lågmälda ovationer.

79 Logen Excalibur, Borås

D-stämma med gradgivning den 6 mars

På förmodat darriga ben(?) inträdde br som det brukar.

Christian Schaefer

i Lunden för att där upphöjas till rang och värdighet av Druid. Men frackens byxben avslöjade ingen darrning, och det gjorde heller inte hans stämband, så allt avlöpte precis så bra Denna gång behövdes inte ens br Göran Juntorps hjälp, utan beredandet av brodern sköttes av ”vår egen” br Veine Karlsson. Men nog skänker man en beundrande tanke till alla som kan lära in timslånga monologer, medan vi vanliga dödliga läser minsta lilla replik innantill.

Logens ”daglediga” (OBS ej att förväxla med A-laget!) hade gjort ett intressant studiebesök hos Holgers Stugmaterial, och träffas nästa gång på Café 9:an i Gånghester för att inmundiga kaffe med våfflor.

27

Svensk Druid-Tidning

I efterlogen höll ÄÄ Mats Ljung ett välkomnande tal till den upphöjde brodern Christian, vilken återgäldade med ett tacktal som särskilt vände sig den som bar skulden för hans inträde i logen, nämligen br Thomas Bergström. MÄ Lars Forsman höll ett tal till fosterlandet, i vilket han i panegyriska ordalag hälsade våren, om än en smula tidigt, med tanke på utomhustemperaturen. Men inte nog med det, han påpekade också att och hur vi själva kan utvecklas och ta vara på vår stund på jor den. Bland allt han tyckte att vi skulle njuta av när vårvärmen kommer, fastnade jag särskilt för att ”se flickorna ta av sig kläderna” som han uttryckte det.

Sedan sist hade br Åke Johansson uppnått ännu en nivå i ålderstrappan, för vilket han uppvaktades med en blomma och brödernas kraftfulla leverop.

Br Göran Juntorp tackade för maten, men uttryckte också sin glädje över att se inte mindre än fyra brr från logen Iris på besök i logen, vilket förstås även alla andra instämde i.

”Än är det vinter kvar, säger mor” frestades man utbrista när bröderna vand rade hemåt, somliga med paraply, väskor, nyckelringar och andra vinster under armen.

Uno Axelsson

Välkommen till Logen Dair Klara Östra Kyrkogata 8 i Stockholm

Program våren 2013: 24 april Eu, GG* 21 maj B GG* • 3 juni Eu, utemöte Besökande behöver ej ha högtidsdräkt vid våra högtidsloger!

Välkomna Anders Engström, MÄ

Frackpaket

från

2.199: Besök www.fracklagret.se

Alla frackar är i ullkvalitet.

1-2 dagars leveranstid.

Vi lagerhåller ALLA storlekar.

Levererans till hela Sverige.

Betalning mot faktura eller delbetalning.

Kundtjänst: 0454-572 055

Nr 4 april 2013

TYCKER DU OCKSÅ ATT VINTRARNA BLIR LÄNGRE?

Jag förmedlar Hus & Lägenheter genom:

En SVENSK mäklarfirma med mottot:

MEST NÖJDA KUNDER

Vi kan hjälpa DIG till ett bra boende på Costa Blanca vid Spanska solkusten med ca 330 soldagar/år och ett hälsosamt microklimat klassat av WHO som suveränt.

Christer Cardestrand Tel 070 5698822, epost: [email protected]

www.nextcasa4u.com

Aktieägarna i Druidlogernas i Malmö Fastighets AB

kallas härmed till ordinarie Bolagsstämma Tisdagen den 7 maj kl 18.00

i Ordenshuset, Västergatan 3 i Malmö Stadgeenliga ärenden.

Styrelsen Aktieägar na kan avhämta föredragnings lista och årsredovisning från den 22 april mellan 11.00 - 13.00 på Västergatan 3 Fastighetskontoret

28

Mikael Laweby broder i logen Neptunus.

Mätbara resultat!

Effektivt Enkelt Lönsamt Chef-att-hyra Stöd till chefer och medarbetare Förändrings- och utvecklingsarbete 0734-156514 • www.koching.se

Oljevägen 4 541 34 SKÖVDE Tel 0500 - 41 12 13 [email protected]

www.ohlssonakeri.se

Glöm inte Stipendiefonden och insamlingen till prostatacancerforskningen Bg 782-1911, märk talongen: Stipendiefonden

Svensk Druid-Tidning 

Försäljning och uthyrning av Nya och begagnade truckar Vi utför: Service och akutunderhåll samt brandskyddskontroll och gaffeltest.

På er befintliga truck park.

I samarbete med:

Vi finns i Linköping– Norrköping- Finspång

Kontakt: Försäljning& Service: Jonas Andersson Tfn: 070-580 01 07 Försäljning& Service: Hans Andersson Tfn: 070-580 00 23  Butängsgatan 10 E 610 12 Norrköping Tfn: 011-339084

Pris: Halssmycke 100:- med kedja Brosch/Pins 60:-/st

Damklubb Märket

Beställes hos:

Monika Cederholm, Torsgatan 14 274 31 Skurup, mobil 0706 58 03 51, E-post [email protected]

Kulturresor med personligt engagemang!

Vi anordnar personliga resor till kulturellt intressanta platser, platser som många gånger ligger ”vid sidan om allfarvägen”. Vi försöker hitta platser och människor som kan förmedla annorlunda upplevelser än det massturismen kan erbjuda. Många av våra resor går till Italien - ett land fullt av kultur. Mimosa kulturresa AB drivs av Gunnar Brynolfsson och Björn Malmberg.

Vi anordnar resor till resmål som vi själva vill åka till!

Under det närmaste året kommer vi att genom föra ett flertal resor till Italien, bland annat till Sorrento och regionen Le Marche. Vi reser även i Sverige, exempelvis en akva relltur samt en rundresa på Österlen.

Mer om våra resor hittar du på: www.kulturresa.se

Telefon Björn 0708 890790 Gunnar 0707 415641 29

Svensk Druid-Tidning Nr 4 april 2013

VÄLKOMNA I BRÖDRASKAPET

LOGEN POLARIS, KIRUNA

Eu 13 02 23

Börje Kellner

Triangelvägen 30, 981 38 Kiruna

Stephen Rapp

Tegvägen 8, 981 43 Kiruna

LOGEN BORVO, GÄVLE

Eu 13 02 11

Mattias Gauffin

Skolgången 1 A, 818 30 Valbo

LOGEN BELENOS, UPPSALA

Eu 13 02 11

Daniel Bergström

Bergsbrunna villaväg 37 A, 757 56 Uppsala

Rolf Haleen

Stigbergsplan 1 B, 752 42 Uppsala

Jim Mohlin

Fänrik Ståls gata 63, 754 39 Uppsala

Urban Sand

Liljegatan 20 C, 753 24 Uppsala

LOGEN TRITON, NORRKÖPING

Eu 13 02 21

Rickard Pettersson

Rydsätersvägen 50, 605 97 Norrköping

Jens Strandberg

Snäppvägen 13, 617 32 Skärblacka

Ingvar Wiman

Ladugatan 27, 603 72 Norrköping

LOGEN THESEVS, LINKÖPING

Eu 13 02 19

Thomas Watsfeldt

Stationsgatan 4, 582 42 Linköping

LOGEN PALLAS, NORRKÖPING

Eu 13 02 14

Hans Petersson

Hagagatan 12 B, 602 15 Norrköping

Ulf Rapp

Kroktorpsvägen 17, 616 30 Åby

LOGEN DAIR, STOCKHOLM

Eu 13 02 11

Ian Gulam

Reimersholmsgatan 39, 117 40 Stockholm

Shawon Gupta

Flygargatan 1, 128 34 Skarpnäck

Eric Masser

c/o Persson, Jupitervägen 48, 181 63 Lidingö

Välkomna till

Carlgren´s Herr

Generalsgatan 45 i Norrköping tel: 0708 34 14 14

www.frackshop.se

FRACK 1.595:-

Komplett med alla tillbehör

2.250:-

Svart kostym 1.795: Smoking + skjorta 1.800:- Lackskor 500:-

Stipendiefondens hyllningsadresser

Det finns bl a adresser för att gratulera broder på en högtidsdag respektive till minne av avliden broder. Kontakta Kansliet för att rekvirera adresser inför besök i annan loge respektive gratulation av loge som fyller år.

Rekvirera adresserna i god tid via mejl: [email protected]

druid-orden druid-orden druid-orden druid-orden

Logen Merkur 50 år Svenska riksstorlogen f g d o har med anledning av logens jubileum överlämnat en gåva till Druid-Ordens Stipendiefond Riksstorlogen uttalar sin uppskattning av de många årens arbete och uttrycker en förhoppning om en lyckosam utveckling i framtiden Malmö i april månad 2013 Björn Cederberg Göran Lundgren RSÄÄ RSskr Till minnet av Broder Sven Svensson har en penninggåva överlämnats till Druid-Ordens Stipendiefond Vårt liv är en fläkt, en saga en dröm. En droppe som faller i tidens ström den skimrar i regnbågens färg en minut men brister och faller - drömmen är slut vila i frid under riksstorlogens överinseende med anledning av vårt besök har vi överlämnat ett bidrag till Druid-ordens vi vill på detta sätt tacka för ett varmt och broderligt mottagande samt framföra en hälsning från alla våra bröder och önskar er lycka till i framtiden Logen Belenos ää skr bäste Broder Sven Svensson med anledning av din högtidsdag har Logen Ad Astra överlämnat en penninggåva till druid-ordens stipendiefond våra varma gratulationer på din högtidsdag ää skr under riksstorlogens överinseende 30

Nr 4 april 2013 Svensk Druid-Tidning

VI GRATULERAR I MAJ

98 år

Ad Astra, John Nyh, 7 maj

95 år

Iris, Nils Schönberg, 2 maj

92 år

Polaris, Åke Nordin, 9 maj Guta, Erik Cederqvist, 20 maj Nennius, Anders Wuolo, 25 maj

91 år

Alir, Yngve Olsson, 9 maj Triton, Erik Landberg, 26 maj

90 år

Aldebaran, Ingemar Westerlund, 27 maj

80 år

Iris, Nils-Harry Anderson, 3 maj Wirdar, Rolf Sjöberg, 21 maj Belenos, Weine Bjellheim, 30 maj

75 år

Carnac, Jan Eriksson, 4 maj Sefir, Gillis Henstedt, 5 maj

Alir, Johnny S. Andersson, 7 maj

Belenos, Bert Lindberg, 16 maj Guta, Jerker Jerneheim, 16 maj Cernunnos, Jan-Inge Persson, 20 maj Eos, Ulf Sandberg, 24 maj Stonehenge, Leif Persson, 24 maj Taliesin, Karl-Gustaf Haage, 26 maj

70 år

Neptunus, Aril Frydén, 5 maj Stonehenge, Thomas Hansson, 10 maj Aquila, Kjell Nyberg, 10 maj Triton, Lars-Åke Almroth, 12 maj Camulus, Kurt-Åke Eriksson, 13 maj Wirdar, Kenth Thelander, 15 maj Excalibur, Sverker Ohlsson, 16 maj Rigel, Tomas Skantz, 16 maj Nennius, Ingemar Hansson, 18 maj Camulus, Stig-Åke Ahlm, 19 maj Merkur, Dag Wikman, 22 maj Belenos, Lars Hansson, 24 maj Avalon, Christer Lindh, 25 maj Rigel, Arne Nordin, 29 maj Aldebaran, Kjell-Åke Nilsson, 30 maj

60 år

Allbota, Anders Bengtsson, 4 maj Fingal, Bo Altenstam, 7 maj Merlin, Magnus Rydh, 10 maj Avalon, Göran Dahlquist, 14 maj Polaris, Tord Fredriksson, 15 maj Merkur, Ola Edin, 18 maj Stella Polaris, Leif Hansson, 18 maj Mimer, Göran Svensson, 18 maj Minera Ferrorum, Jan-Christer Gärde, 26 maj Belenos, Jan Ronnestål, 27 maj Grannos, Peter Albinsson, 27 maj Cynthus, Åke Danfeldter, 30 maj

50 år

Camulus, Michael Hallgren, 1 maj Morvin, Ulf Bergström, 4 maj Dair, Peter Bouvin, 13 maj Orion, Pär Carlsson, 26 maj Triton, Mats Wiberg, 27 maj Idris, Thomas Burman, 29 maj

40 år

Nennius, Thomas Lindmark, 2 maj Karlavagnen, Stefan Boström, 3 maj Excalibur, Per Jennermark, 7 maj Taliesin, Johan Andersson, 8 maj Cynthus, Mathias Brorsson, 9 maj Allbota, Henric Nygren, 10 maj Cynthus, Björn Lorentzon, 16 maj

30 år

Iris, Lowe Fällmar, 12 maj

BRUSTNA LÄNKAR

LOGEN CARNAC, HELSINGBORG

OÄ-Br Kjell Frank, Rydebäck

Invigd i Orden den 20 otober 1982 Avliden den 5 mars 2013 31 medlemsår

LOGEN MERKUR, PITEÅ

OÄ-Br Ingvar Svärdsudd, Piteå

Invigd i Orden den 29 november 1977 Avliden den 3 februari 2013 36 medlemsår

LOGEN KARLAVAGNEN, SUNDSVALL

ROÄ-Br Hans-Erik Lindström, Sundsvall

Invigd i Orden den 7 november 1975 Avliden den 9 mars 2013 38 medlemsår

LOGEN AQUILA, KARLSTAD

ROÄ-Br Lennart Sundell, Karlstad

Invigd i Orden den 5 november 1969 Avliden den 10 mars 2013 40 medlemsår

LOGEN IDRIS, STRÄNGNÄS

D-Br Erik Nilsson, Strängnäs

Invigd i Orden den 3 november 1982 Avliden den 28 mars 2013 31 medlemsår

Värd det bästa!

www.ateljemb.se

044-859 95

Välkommen till Sveriges största butik för fest, bal och bröllop!

31

B

POSTTIDNING

Om adressaten begärt eftersändning på grund av definitiv avflyttning skall försändelsen återsändas med uppgift om den nya adressen till:

Druid-Ordens Kansli, Västergatan 3A, 211 21 Malmö

Härmedinbjudesbröderavallagradermeddamertillhögtidlighållande avSvenskaRiksstorlogenochlogenMimers100-årsjubileum lördagenden16november2013iMalmöRådhus.

Program:

14.00 Högtidsloge i Rådhuset i Landstingssalen.

16.45 Musikstund i S:t Petri kyrka (bakom Rådhuset).

18.00 Samling och välkomstdrink i Rådhuset.

18.30 Jubileumsbankett i Knutssalen.

Efter banketten, dans och kvällens ”elva-gäst”.

Druidborgen på Västergatan 3 (cirka 200 meter från hotellet) håller öppet från kl. 12.00 dit alla bröder med damer hälsas välkomna.

Kl. 14.00 bjuder vi våra damer på förfriskningar och vin samt något trevligt damprogram.

Jubileumsbankett875krperperson.

I priset ingår:

Vin och damprogram på Druidborgen.

Musikprogram i S:t Petri kyrka.

Välkomstdrink i rådhuset.

Garderobsavgift i rådhuset.

3 rätters meny inkl vin Kaffe Dans med elva gäst.

HjärtligtvälkomnaiEFE Jubileumskommittén

Boende:

Rum finns reserverade på Hotell Renaissance, Mäster Johansgatan 15, Malmö, cirka 200 m från Malmö Rådhus. Dubbelrum 990 kr om bokning sker före den 31/9, sker bokning efter den 31/9 är priset 1 190 kr per dubbelrum.

Anmälantillevenemanget

gör Du till RSSkr Göran Lundgren på mail: [email protected]. Skriv Ditt namn, loge, grad samt namnet på medföljande och hur många nätter Du vill stanna i Malmö.

Förfrågningar: ring Kansliet på telefon 040 12 80 81