KÄRLEK& RELATIONER

Download Report

Transcript KÄRLEK& RELATIONER

EN TIDNING FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I SVENSKA KYRKANS UNGA

# 2 | 2012

Lägerspecial Jobb- och reslänkar Film- och boktips Frågesidorna Remake&Pyssel

Gult linne,

Friendkid, 399:-.

Kuyichi jeans,

1200:-.

Halsband cykel,

Johanna N, 450:-.

Blå/vit randig tröja,

Knowledge cotton apparel, ca 1 000:-.

PRIS 25:–

PORTRÄTT

Sofia och Rasmus

Snart i en teve nära dig!

FÖRTROLIGT

När bokstäverna hoppar omkring

Om läs- och skrivsvårigheter UNDER SAMMA HIMMEL

Modereportage

Klimatsmarta kläder av återanvänt material TROLIGT

Orättvisor i världen

Vad gör du åt dem?

Tonårshandboken:

RELATIONER

2

« TROLIGT 2 | 2012

Troligt/Svenska Kyrkans Ungas medlemstidning Nummer 2, 2012, årgång 8.

ANSVARIG UTGIVARE Johan Berkman Tel: 018-640 646 johan.berkman@ svenskakyrkansunga.se

REDAKTÖR Malin Berggren Tel: 018-640 651 malin.berggren@ svenskakyrkan.se

BILDREDAKTÖR Alex&Martin 018-10 50 60 [email protected]

GRAFISK FORM Daniel, Zellout 018-13 13 30 [email protected]

REDAKTION Johan Berkman, Magdalena Wernefeldt, Maria Hammarström, Marianne Hedqvist, Daniel Hansson, Martin Kelam, Alex Giacomini, Kristina Björkegren, Johanna Kallin, Hannah Kroksson, Engla Bertolino Wass, Pär Lindberg och Malin Berggren.

REDAKTIONSADRESS Troligt Svenska Kyrkans Unga 751 70 Uppsala [email protected]

TRYCK Edita, Västerås ISSN 1653-7106 KANSLI Svenska Kyrkans Unga 751 70 Uppsala Besöksadress: Sysslomansgatan 8, Uppsala 018-640 640 018-640 655 fax www.svenskakyrkansunga.se

PRENUMERATION För att få Troligt måste du vara medlem i Svenska Kyrkans Unga. Vill du bli det eller ändra adress, få färre tidningar m m kan du gå in på www.svenskakyrkansunga.

se/m-sidor eller ringa kansliet 018-640 640.

Nästa nummer av Troligt kommer ut i september.

Ledare

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.

Snart är det dags för Demokratikon- ferensen i Göteborg, vad ser du mest fram emot?

– Att få träffa många fantastiska män niskor som brinner för samma sak som jag i livet: Svenska Kyrkans Unga. Jag tycker att man ska ta till vara möjligheten att påverka hur Svenska Kyrkans Unga kommer att se ut i framtiden. Detta är ett fantastiskt tillfälle att göra detta! Demokrati handlar om att så många som möjligt ska få sin röst hörd. Därför är det viktigt att så många som möjligt kommer till konferensen.

Varför är det viktigt att barn och unga har en röst i Svenska kyrkan?

– För att vi barn och unga är framtiden i Svenska kyrkan och för att vi är med lemmar i Svenska kyrkan. Därför är det viktigt att vi får vara med och påverka vad som händer i Svenska kyrkan! Sedan tror jag att Svenska kyrkan kan behöva råd och tips från oss yngre om många olika frågor i Svenska kyrkan, inte bara om frågor om barn och unga.

Varför är demokrati en sådan stor del av Svenska Kyrkans Unga?

– Svenska Kyrkans Unga är ingenting utan sina medlemmar. Medlemmarna måste känna att de är i en organisation som tar deras röst på allvar och lyssnar in när det kommer idéer och tankar om hur Svenska Kyrkans Unga ska utvecklas. Att det ser så bra ut i Svenska Kyrkans Unga idag, tror jag beror på demokratin.

Vad är unga bättre på än vuxna?

– Jag tycker att unga ofta är mer idérika och vågar se saker ur många fler perspek tiv än vuxna, som lätt fastnar och bara ser ur ett perspektiv.

Vilken fråga engagerar dig mest i Svenska Kyrkans Unga?

– Att få in Bibeln på ett mer naturligt sätt i Svenska Kyrkans Unga, eftersom innehållet är det som vi bygger vår kristna tro på.

NILS NORDENSTORM, 22 ÅR, HELIGANERNA, BODEN

Beskriv dig själv:

Målinriktad, glad

Intressen: Gör:

Luleå stift. Vara med vänner, min fästmö, laga mat och baka, Svenska Kyrkans Unga och hänga i kyrkan. Studerar för att bli präst i

Ett favoritcitat:

gemenskap”. Det kommer från Dan Andersson, en gammal kon firmand, han brukar säga ”Härlig

5 SNABBA:

« FOTBOLLS EM – Sommar OS « BIBEL – bön « FACEBOOK – twitter « SOMMARJOBB – skola « FILM – bok

ECPATS ÅRSMÖTE

Svenska Kyrkans Unga är medlem i ECPAT, en organisation som bland annat arbetar mot barnsexhandel. I mitten av april hade ECPAT sitt årsmöte och Svenska Kyrkans Unga fanns självklart på plats.  

DE UNGAS KYRKOMÖTE 1.0 OCH 2.0

Nytt för i år är Svenska kyrkan har bett Svenska Kyrkans Unga komma med förslag på hur man skulle kunna anordna ett Ungas kyrkomöte som har ett formellt inflytande i kyrko mötet. Superkul tycker vi! Har du tankar och idéer, hör av dig till johan.

[email protected]

ALMEDALSVECKAN

Almedalsveckan är ursprungligen en mötesplats, eller debattplats, för politiska partier som träffas en som marvecka på Gotland. De senaste åren har Almedalsveckan även kommit att bli en stor mötesplats för ideella organisationer, dels för att påverka de politiska partierna på olika sätt, men också för att uppmärksamma olika frågor. Nytt för i år är att vi planerar vår närvaro tillsammans med Svenska kyrkan. Om du finns i Visby den 1-8 juli och vill äta en glass med Svenska Kyr kans Ungas representanter på plats, skicka ett SMS till 0735005492.

3

« TROLIGT 2 | 2012

Porträtt

Jag försöker sprida energi och glädje till min närmaste omgiv ning, så att de i sin tur också ska kunna sprida den vid are."

Sofia och Rasmus

NARA DIG

TEXT: MARIA HAMMARSTRÖM. FOTO: PRESSBILDER

I sommar är det både OS och EM. Damernas fot bollslag spelar i OS och herrarnas i EM. Troligt frågade två av landslagsspelarna hur de håller sig i form både fysiskt och mentalt.

4

« TROLIGT 2 | 2012

Porträtt

S

OFIA JACOBSSON

,

spelare i landslaget. Klubbtillhörighet: FC Rossiyanka, Ryssland

Vad behöver du för att kunna spela så bra fotboll som möjligt?

– Det viktigaste för att jag ska kunna prestera på topp är framför allt god sömn, äta och dricka bra, och bra trä ning. Att umgås med vänner får mig också att må bra.

Vad är viktigt att tänka på för att hålla sig frisk?

– Jag tror att sömn och mat har en väldigt stor påverkan på hur kroppen mår, så mitt tips är att äta mycket, även dricka och sedan ordentlig vila. Tvätta också händerna ofta.

Vilken mat ger mest energi?

– Jag tror att man får leta efter den mat som passar en bäst, för det är olika från person till person. Under en matchdag gillar jag att äta lax och potatis med en god sallad. I övrigt försöker jag variera min kost så mycket det går. Jag skulle avråda från att äta mycket pizza och hamburgare, ät hellre vanlig husmanskost.

Är det någon skillnad mellan mat i Sverige och Ryssland?

– Nej, någon skillnad på maten i Ryssland och Sverige tycker jag inte att det är, förutom att de gillar att äta mycket soppa och det är jag inte så förtjust i. Jag lagar för det mesta min mat själv och jag kan hitta i stort sett samma mat här som hemma i Sverige.

Hur förbereder du dig inför en match?

– Jag försöker alltid att sova bra, äta ordentligt, även dricka mycket dagarna innan, och träna på, så att jag känner mig i form inför matchen.

Hur mycket tränar du varje vecka?

– Det är väldigt olika, men nu under försäsongen blir det 10-11 pass i veckan. Under säsong blir det några färre.

Vilka olika personligheter behöver man i ett lag?

– Jag tycker att en salig blandning av olika personlig heter är det bästa för ett lag!

Har du några tips på hur man får bra självkänsla?

– Man kan försöka att vara extra modig och våga lite mer: våga stå för vad man tycker, våga fråga om sådant man inte vet, våga göra bort sig och våga bjuda på sig själv. Gör saker som du vet att du är bra på. Man kan också umgås med personer som man är bekväm med och känner sig trygg med.

OCH SÅ UNDRAR VI:

Vad delar du inte med dig av till andra?

– Några hemligheter som jag vill behålla bara för mig själv!

Vad delar du gärna med dig av till andra?

– Det är mycket, men jag delar gärna med mig av glädje och skratt.

Vad är meningen med livet?

– Ojoj, en riktigt svår fråga. Jag brukar alltid säga: Sofia du lever bara en gång, se till att göra så mycket roligt du kan, säg oftare ja än nej till roliga saker.

Tips för en tråkig dag?

– Ring några kompisar och hitta på något, med vänner blir det mesta roligt.

Hur gör man någon glad?

– Genom att vara sig själv.

Om du var Gud för en dag vad skulle du göra?

– Se till så att alla är friska och har det bra, mycket kärlek och vänskap åt alla!

R

ASMUS ELM Alkmaar, Holland , spelare i landslaget. Klubbtillhörighet: AZ

Vad behöver du för att kunna spela så bra fotboll som möjligt?

– Jag behöver må bra och det gör jag genom att omge mig med människor jag tycker om och som tycker om mig. Jag behöver äta och dricka bra, nyttigt och energirikt. Och så behöver jag förbereda mig med tillräcklig sömn.

Vad är viktigt att tänka på för att hålla sig frisk?

– Det är viktigt med kost och vätska så att kroppen kan bygga upp ett försvar mot sjukdomar, som man annars lätt kan få när man umgås så ofta och tätt som man gör i ett lag. Man kan också tänka på småsaker som att ha en egen vattenflaska.

Vilken mat ger mest energi?

– Jag försöker äta en balanserad kost med ungefär lika mycket kolhydrater (pasta, ris) som proteiner (kött, fisk) och så mycket fullkorn som det bara går. När man äter fullkorn bryter kroppen ner maten långsammare så att man får energi över en längre tid och orkar mer. Jag för söker också undvika socker så mycket det går. Min kropp mår inte speciellt bra av det, så det försöker jag undvika.

Är det någon skillnad mellan mat i Sverige och Holland?

– Matkulturen i Holland och Sverige skiljer sig mycket. I Sverige är vi mera medvetna om vad som är bra för kroppen och därför mår vi nog lite bättre. I Holland bryr man sig inte så mycket om vad som är nyttigt eller bra utan mest om att äta över huvud taget. Sverige är bättre på den fronten.

Hur förbereder du dig inför en match?

– Jag förbereder mig med bra mat och mycket vila. Mentalt förbereder jag mig genom att försöka se bilder inuti huvudet på olika saker som jag vill bli bättre på, eller som jag vill göra bra på planen.

Hur mycket tränar du varje vecka?

– Vi tränar varje dag ungefär en och en halv timme. Under säsong blir det inte mer utan då är det fullt fokus på matcherna.

Hur peppar du andra på fotbollsplanen?

– Jag försöker att vara positiv även när någon, eller jag själv, missar. Ingen blir bättre av gnäll.

5

« TROLIGT 2 | 2012

Porträtt

KYRKA-FOTBOLL

+ församlingen

Kring midsommar, anordnar många lokala idrottsföreningar Landslagets fotbollsskola för barn i åldrarna 7-13 år. Till fotbollssko lorna är Svenska kyrkan inbjudna att prata med barnen om relatio ner och rättvisefrågor.

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT VARA MED?

Kolla med din församling vad de gör? Gör de inget? Kanske kan du och några kompisar själva engagera er i Kyrka-fotboll.

Svenska kyrkan söker även unga som vill medverka när något av våra landslag spelar match. Kon takta Svenska Kyrkans Unga om du vill veta mer, tel. 018-690 690.

Läs mer om Kyrka-fotboll:

www.svenskakyrkan.se/648283

Jag försöker sprida energi och glädje till min närmaste omgiv ning, så att de i sin tur också ska kunna sprida den vid are."

Vilka olika personligheter behöver man i ett lag?

– Man behöver personer som respekterar varandra. Personligheter är inte det viktigaste och man behöver inte älska varandra, men man måste respektera varandra och kunna arbeta tillsammans.

Har du några tips på hur man får bra självkänsla?

– Det enda tipset jag har är att man ska lyssna på sig själv och tro på sig själv, vad andra än säger. Givetvis ska man lyssna och ta till sig av andras kritik om den är värd att lyssna på, men i slutänden är det alltid upp till dig själv.

OCH SÅ UNDRAR VI

Vad önskar du att du visste när du var fjorton?

– Att kosten är mycket viktig! Använder man den rätt så är den ett oerhört hjälpmedel.

Vad delar du inte med dig av till andra?

– Framtidsplaner inom fotbollen (till familjen delar jag det också såklart).

6

« TROLIGT 2 | 2012

Vad delar du gärna med dig av till andra?

– Jag är ganska generös, så jag delar gärna med mig av det mesta.

Vad är meningen med livet?

– Att kunna njuta och ha roligt.

Tips för en tråkig dag?

– Gör något roligt istället för att tycka saker är tråkiga. Fantasi och kreativitet är det bästa som finns!

Hur gör man någon glad?

– Genom att visa uppskattning och att vara generös, med kärlek, glädje osv. Dela med dig! Ett leende smittar…

Vad gör du för att världen ska bli en bättre plats?

– Jag försöker sprida energi och glädje till min närmaste omgivning, så att de i sin tur också ska kunna sprida den vid are. Om alla har en positiv energi blir allt mycket trevligare.

Om du var Gud för en dag vad skulle du göra?

– Jag tycker inte om krig och orättvisor så det skulle jag förmodligen göra något åt på studs.

Under samma himmel

GLOBALA ARBETSGRUPPEN

Fakta:

vatten förbrukar

FÅGELKVITTER

Globala arbetsgruppen har numera en alldeles egen twitter, följ oss på SvKUngaGlobalt.

Vi är beroende av vatten för att dricka och odla mat, men också för att tillverka en mängd olika produkter. En studie som WWF har gjort visar att vi i Sverige i genomsnitt gör av med ungefär 5890 liter vatten per person och dag. Det motsvarar ungefär 40 medelstora badkar. Remake, recycle och reuse är bra ledord för att minska sin vattenkonsumtion!

NÅGRA VANLIGA PRODUKTER OCH HUR MYCKET VATTEN SOM KRÄVS FÖR ATT PRODUCERA DEM:

ett par jeans 10000 liter en t-shirt i bomull 7000 liter en hamburgare 2 400 liter en dator 1500 liter en liter mjölk 900 liter en kopp kaffe 140 liter

Sommarinspiration

Åka på läger, ligga i solstolen, sommarjobba, umgås med vän ner eller äta glass... Vad gör du helst på sommaren? På bloggen 365saker du kan göra finns massor med inspiration på saker man kan hitta på. För dig som gillar att pyssla finns på samma tema bloggen 365 saker du kan slöjda.

NÅGRA FAVORITER

- lev ett dygn utan elekrticitet - skicka ett (riktigt) vykort - utmana någon i att inte konsumera - pimpa din cykelhjälm - fika med någon du inte känner - fläta en värmeljushållare av en läskburk

SVENSKA KYRKANS UNGA PÅ FESTIVAL

Ska du på någon av följande festivaler i sommar: Roc for Moc 15-17 juni, Urkult 2-4 augusti och Frizon 8-12 augusti? Eller är du på Gotland under Almedalsveckan 1-8 juli? Kom då förbi Svenska Kyrkans Ungas tält! Temat är rätten till mat. Har du frågor om festivalturnén? Kontakta Celina Falk på förbundskansliet,  [email protected]

FLER TIPS:

www.365saker.se www.365slojd.se

VAD BETYDER MÄRKET?

Fair Wear Foundation

är en organisation som arbetar för att förbättra villkoren för de som tillverkar våra kläder och skor. Företag som är medlemmar ställer sig bak om organisationens uppförandekod, som är regler för vilka kriterier som ska gälla i fabrikerna. Företagen accepterar också att Fair Wear Foundation får kontrollera förhållandena i deras fabriker. Märket är inte en garanti för att kläder och skor är 100 % schysst tillverkade, men att man aktivt arbetar för en förbättring. Filippa K, Cheap Monday, Acne, Nudie Jeans och Scorett är exempel på svenska medlemmar.

7

« TROLIGT 2 | 2012

Under samma himmel

Klimatsmarta kläder av återanvänt material

TEXT: MALIN BERGGREN. FOTO: ALEX&MARTIN

MODE LLER F I BJÖRKLINGE:

Isabell Söder Jakob Olaus Felicia T hornander Nathalie Ber

Läs me

RÅN

qvist son veholt

r om d förbun

NGA

em på dssido rna!

8

« TROLIGT 2 | 2012

Under samma himmel När våryran sätter in vill vi gärna städa ur vår gamla vintergarde rob och skapa oss ett nyare och fräschare jag. Men måste jag göra det på bekostnad av andra som lider av den kommersiella klädin dustrin? Nädå, Troligt vet hur.

Klädindustrin är problematisk både utifrån ett miljöper spektiv och ur ett socialt perspektiv. Ändå shoppar vi i Sverige mer och mer för varje år som går.

Varje svensk konsumerar i genomsnitt ca 9 kilo kläder per år och kastar nästan lika mycket i soporna.

Varför konsumerar vi så mycket? Vem är det som bestämmer att vi ska ha nya och trendiga kläder? Är det normen eller du själv? Alla borde fundera kring: Hur påver kar min livsstil människor i låglöneländer och hur påverkar den miljön? Våga ställa krav som konsument! Att handla secondhand eller byta kläder med andra är det mest miljövänliga alternativet. Det är skonsamt för miljön och billigare för dig som konsument. Men många kanske inte hittar allt de behöver begagnat. Vad ska man då tänka på när man handlar nytt?

ÅTERVUNNET

Det finns kläder som är tillverkade av återvunnen poly ester, det är polyester som har tillverkats av PET-flaskor eller textilavfall. Fråga efter kläder som är tillverkade av återvunnet material i butiken. Kläderna från Cissi & Selma är sydda av gamla tyger.

SCHYSSTA KLÄDER SOM AFFÄRSIDÉ

En del företag har som affärsidé att de är schyssta mot människor och miljö, de kanske inte har Fairtrade logotypen i sina kläder, men de är medvetna och har tänkt. De ser till att arbetarna fått skälig lön och bra arbetsförhållanden. Exempel är

www.demcollective.se

och

www.mision misericordia.com

.

SECOND HAND

Återanvändning är bra för miljön och i många second handaffärer går vinsten till välgörande ändamål. Second hand är det mest klimatsmarta.

STOCKHOLMS STADSMISSIONS EGET MÄRKE

REMAKE

Består av second handkläder, hemtextil och möbler som fått ny form och stil. Varje sak är unik och ett miljövänligt alternativ. Kläderna och möblerna till verkas av Stockholms Stadsmissions medarbetare i samarbete med männis kor på väg in i arbetslivet. Allt går inte att återvinna - återanvänd det du kan.

Grön/gul klänning med Vallmo,

Nanajit, 598:-, Kuyichi jeans, 1200:-.

Grön småblommigklänning

, från Rino (Vete), 699:-.

Klänning bukarest, äppelgrön

, www.

poondesign.blogspot.com, 798:-.

Grön bomullstopp

, Oketa, 649 kr.

Vit/grönblommig tunika,

REMAKE of Stadsmissionen, 650:-.

Gröna Chinos,

Knowledge cotton apparel, 990:-.

Linne,

modellens egna.

iPhone väska

av återvunnet papper, Globalen i Uppsala.

Halsband

JohannaN, gitarrfodral, 450:-.

9

« TROLIGT 2 | 2012

Turkos och brun klänning

Birgit & Benny (Ingeborg klänning), 995:-.

Blå klänning med vita rosetter,

Nanajit, 598:-.

10

« TROLIGT 2 | 2012

Många skandinaviska klädföre tag bidrar direkt eller indirekt till grov underbetalning av arbetare i låglöneländer. Företagen kräver att nationell minimilön ska gälla men minimilönen i många länder är lägre än FN:s fattigdomsgräns på 2 dollar per dag.”

Turkos t-shirt

550:-, ekovaruhuset.se.

iPhoneväska brun,

REMAKE of Stadsmissionen.

WWJD t-shirt

i fairtrade -bomull, 150:-.

A Question of-t-shirt

Eco Yuppie, 390:- (www.hildur.se),

röda jeans

, Monkee genes unisex classic skinny chili red, 800:-.

11

« TROLIGT 2 | 2012

Under samma himmel

EKOLOGISKT

Elva procent av allt giftigt bekämpningsme del som används på jorden används i bom ullsodlingarna. Ekologisk bomull innebär att inga kemiska bekämpningsmedel använts i odlingarna. De använder istället gödsel utan gifter och undviker därmed att förgifta vat ten och att göra skadedjur resistenta.

FAIRTRADE:

Genom att välja fairtradevaror bidrar du till förbättrade levnads- och arbetsvillkor för anställda och odlare samt motverkar barnarbete. Det finns inte så mycket kläder av Fairtradebomull, men

www.peopletree.

co.uk

och

www.topshop.se

har en del klä der med Fairtrade bomull. Leta efter Fair trade logotyp den ska sitta i kläderna.

RENA KLÄDER

Svenska Kyrkans Unga är en av organi sationerna i nätverket Rena kläder. Rena Kläders syfte och mål är att förbättra villkoren för de människor som syr våra kläder och skor, framförallt att de får rätt att organisera sig fackligt. Detta jobbar man med genom att sprida information om arbetarnas situation, sätter press på företag, lyssnar på vad arbetarna själva vill och genom att försöka få kommuner och andra politiska organisationer att uppmärksamma missförhållandena inom klädindustrin.

SNEAKERS FRÅN VEJA GULA, VITA OCH SVARTA:

Veja arbetar direkt med små brasilianska producenter, som är organiserade i koope rativ. Skorna är tillverkade i ekologisk bom ull och gummi. Veja skapar en försörjnings kedja som respekterar både människor och miljö.

www.veja.fr

LÄNKAR:

SMYCKEN ACCESOARER:

johanna-n.com

uppsala.fairtradeshop.se

varldsbutikerna.org stadsmissionen.se/Secondhand/Remake

KLÄDER & SKOR:

ekovaruhuset.se

stadsmissionen.se/Secondhand/Remake hildur.se

veja.fr

cissiochselma.se

svenskakyrkansunga.se

12

« TROLIGT 2 | 2012

Klänning bukarest, brun och rosaklänning

, www.spoon design.blogspot.com, 798:-.

Mockakjol, lång,

REMAKE of Stadsmissionen, 650:-.

Mandala smart tunic coral,

585:-.

Kort mockakjol med vit spets,

REMAKE of Stadsmissionen, 650:-.

T-shirt Misericordia

450:-.

Troligt

AV MARIA HAMMARSTRÖM

Just nu!

TREFALDIGHETSTIDEN

« I början av juni, efter pingst, firar vi Heliga Trefaldighets dag. Då handlar det om hur Gud är en i tre och tre i en, både Fader, Son och Ande. Hur ska man förstå det? Fader, Son och Ande är en bra bild för att Gud är en del av hela livet och samtidigt större än vi kan förstå. Vi behöver olika bilder för Gud: den som håller i universum och skapar allting, den som är människa och nära oss i Jesus, och den som ger liv hela tiden, som luften vi andas. Trefaldighetstiden, som fortsätter över hela sommaren och långt in i hösten, har färgen grön, som allt som växer. Det är meningen att vi också ska växa, och tron med oss.

AMOS

Amos levde antagligen cirka 700 år före Kristus och var herde. Han fick ett uppdrag av Gud att säga ifrån mot alla orättvisor. Än idag kan vi känna igen oss i det han sa: rika blir rikare och de fattiga blir mer fattiga. Människor som det går bra för låtsas inte om dem som lider. Till och med de som ska försvara lagen låter sig mutas och dömer fel. Mot det ställer Amos en Gud som vill rättvisa för alla människor. ”Skärp er!” säger Gud genom Amos. Och det kan väl vi också ta till oss.

Läs Amos bok i Gamla testamentet!

MUSIK I KYRKAN

« Från början var rösten det viktigaste instrumentet i kyrkans musik. Det tog långa diskussioner innan man på 1300-talet kom fram till att det var okej att sjunga i flera stämmor och inte bara enstämmigt. Orgeln kom på medeltiden, som en praktisk miniorkester, som gav en massa ljud på en gång, i ett enda instrument. Idag spelar fortfarande de flesta kyrkomusiker orgel eller piano, för så många kyrkor och så mycket kyrkomusik är gjord för orgeln, men andra instrument används också!

WHAT WOULD JESUS DO STÅ PÅ DEN SVAGES SIDA

« Du tycker att det ska bli härligt att åka på sommarläger i fjällen med kompisarna. Församlingen ordnar resan och alla ska med. Fast inte alla. Du har en kompis som säger att han inte ska med för att han har fixat sommarjobb. Men du vet att egentligen är det för att hans familj har dåligt med pengar. Det känns inte kul. Vad gör du?

VAD SKULLE JESUS GÖRA?

Läs: Matteusevangeliet kapitel 5, vers 42 och Matteusevangeliet kapitel 6, vers 25-34.

13

« TROLIGT 2 | 2012

Troligt

ORÄTTVISOR I VÄRLDEN ÅT DEM?

SE – BEDÖM – HANDLA

14

« TROLIGT 2 | 2012

PANELEN: Stora orättvisor delar världen. Många är vi som skulle vilja utjämna dem och ställa upp för världens mest utsatta. Och så växer frustrationen, problemen känns övermäktiga. Vad kan jag som en liten vanlig människa göra åt alla orättvisor?

TEXT: HANNA JOHANSSON. BILD: ALEX&MARTIN

ERICA TAMM

18 år, Svenska Kyrkans Unga i Ljungskile församling.

SE

Svält, torka och orkaner. Kärnkraftso lyckor och beväpnade krig. Hur blev världen så här, brukar Jenny tänka. Och vad skulle hon kunna göra, en liten myra i det stora hela. Ibland känns det enklare att bara blunda för problemen, det verkar ju som om det inte finns någon annan som bryr sig. Eller? Känner du igen dig i Jennys tankar? ERICA:

Ja, det här funderar jag mycket på. Jag är med i Ung i den världsvida kyrkan-utbytet och ska resa till Tan zania i några månader i höst. Jag har alltid varit intresserad av den här typen av frågor, och bland annat skrivit ett arbete om rättvis handel. Jag försöker leva i tänket att jag gör vad jag kan. Men jag kan känna stor frustration över att jag bara är en liten människa, eller att Sverige är ett väldigt litet land. Vad kan vi göra för den stora världen?

JOHAN:

”Vad spelar det för roll om jag gör något när ingen annan gör något ändå”.

TIM:

Ja, absolut. Jag kan tänka Ja, jag ska åka på en resa till Syd afrika och Swaziland med stiftet i som mar. När man ser bilder på alla under närda, hur skitigt det är och att det inte finns någon ordning, känner man att ”Vad ska man börja med?”. Samtidigt lurar en annan fråga i bakhuvudet ”Är det här hela sanningen eller är det bara en del av något större?”.

THERESIA:

Ja, absolut, det här är frågor som jag tänker mycket på, och det kan kännas jobbigt. Jag kan inte bidra med allt, men man kan alltid göra något, genom små insatser.

Hur ska man resonera med sig själv inför den här typen av frågor och problem? Hur ska man göra för att stilla sitt dåliga samvete? Eller ska man verkligen ha dåligt samvete? ERICA: JOHAN:

Nej, man ska inte ha dåligt sam vete. Gör man bara en liten sak, brukar jag tänka att det ger ringar på vattnet. Samtidigt tycker jag att det är många som inte gör någonting alls och att alla borde ta ett större ansvar.

TIM:

Nej, man ska inte ha dåligt samvete. I vissa fall måste man sätta sina egna behov främst, till exempel händer det att jag åker bil istället för att ta cykeln. Jag tror också att de små handlingarna hjälper en massa, även om det inte alltid känns så. Jag tycker inte att man ska ha dåligt samvete. Kan man hjälpa en, är det gott nog. Man kan inte hjälpa alla.

THERESIA:

Man behöver inte ha dåligt samvete, men samtidigt, skulle alla låta bli att ta ansvar och istället tänka att andra får lösa problemet, så skulle ing enting bli gjort. Jag brukar tänka: om jag gör något litet så kanske det moti verar andra att också göra något. Gör alla något litet, eller om en person gör många små saker skulle det märkas.

JOHAN MARTINSON

15 år, Älvsborgs församling, Göteborg.

TIM WISTRAND

18 år, Halmstad, Martin Luther församling.

THERESIA BÅVENBY

17 år, Lindome, Fässbergs församling, Mölndal.

15

« TROLIGT 2 | 2012

Troligt

BEDÖM

I Markusevangeliet 12:41-44 berättas om hur Jesus kommer till tempel kistan och ser hur folk lägger ned pengar i den och att många rika ger mycket. När en fattig änka lägger ned bara ett par kopparslantar kall lar han till sig sina lärjungar och säger ”Sannerligen, den fattiga änkan har lagt mer i tempelkistan än alla de andra. De gav alla av sitt överflöd, men hon gav i sin fattigdom allt hon ägde, allt hon hade att leva på”. Vad är undermeningen i berättelsen? ERICA:

Det är själva handlingen, att ge något, som är det viktiga. Procentuellt ger änkan mycket mer än de rika. Hon gör en medveten handling utifrån det hon har möjlighet till.

JOHAN: TIM:

Att handlingen är viktigare än själva värdet i pengarna. Änkan ger allt, även om hon kanske skulle behöva en del av pengarna till mat. På det sät tet ger hon mer än de rika. När man läser den här texten är det lätt att tänka att de rika egentligen inte offrar någonting, i jämförelse med änkan. Hon gör en större insats utifrån sina tillgångar. Poängen är att det är tanken som räknas, men jag tycker samtidigt inte att man ska förringa de rika. Man bör ta hänsyn till att de kanske har slitit hårt för att få ihop sin rikedom och sedan väljer de att ge bort en del av den.

THERESIA:

Det spelar inte någon roll hur mycket man ger utan att man ger. Den som ger allt hon har, ger mycket mer. Jag tycker att man ska ge så mycket man kan, men det är viktigt att klara sig själv också.

HANDLA

Vilka lärdomar och slutsatser kan vi dra och använda oss av i den här be rättelsen våra egna liv? ERICA:

Att varje insats är betydelsefull och viktig, men att vi nog samtidigt kan göra mer än det vi redan gör idag. Det finns ju egentligen inga rätta svar på den här typen av frågor.

JOHAN:

storlek. Att alla gåvor betyder något och om det finns något du kan hjälpa till med så har det ett värde oavsett

TIM:

Det är inte mängden som räk nas utan tanken bakom.

THERESIA:

Folk kanske tänker att det är pengarnas värde som är det vik tigaste, men den här berättelsen visar att det är tanken bakom ett agerande som räknas.

Hur har det blivit så orättvist i världen och vilka strukturer är det som skapar orättvisor? ERICA:

Det är svårt att säga var för världen ser ut som den gör idag. Kapitalism, kolonialism, jakten efter pengar och rikedom är säkert några orsaker. Idag tjänar de redan rika län derna på att denna uppdelning finns, den gör dem ännu rikare. Jag tror att det viktigaste steget till förändring går genom information och kunskap, så att alla kan göra medvetna val: att till exempel tänka miljömässigt och ur ett människorättsperspektiv i så många situationer som möjligt. Det kan handla om att välja Fairtrade, skänka pengar eller kanske åka iväg och arbeta som volontär.

TIM:

Jag upplever mig själv som maktlös inför världen. Hur kan män niskors levnadsstandard vara så olika? Jag tror att det blir för svårt att peka ut orsakerna. Om jag jämför med mig själv istället, vad hade jag velat ha eller behövt? Runt omkring finns människor med behov. Kan jag hjälpa dem? Viktigt dock att tänka på att allt som jag hjälper en med, kan förstöra för någon annan. Så vad händer om man frågar alla "Vad vill du ha hjälp med?". Idag känns det som om vi skickar iväg lyxvaror och försöker lära ut våra lyxvanor. Är det att hjälpa?

THERESIA:

Vi behandlar inte var andra rättvist. De som tjänar på det är de rika länderna, eftersom de då slipper att dela med sig. Vi som bor i de rika länderna tjänar också på att varor tillverkas i fattiga länder där lönerna är väldigt låga. Man kan tänka på att köpa Fairtrade-varor, då vet man att man har försökt göra världen mera rättvist. Om alla hjälper till, så kan vi göra det bättre och min dre orättvist i världen.

Det är själva handlingen, att ge något, som är det viktiga.

BEFRIELSETEOLOGI

Befrielseteologin kommer från latinamerikanska och afrikanska länder med militärdiktaturer och stora sociala och politiska orättvisor. Genom att tolka kristna värderingar försöker man skapa rättvisa för fattiga och befria de förtryckta. I korta drag börjar man med att upptäcka problemet, därefter använder man Bibeln för att bedöma och bestämma vad man ska göra för att lösa problemet. Många unga lever också här under fördomar och orätt visor som många gånger kan liknas vid förtryck. Så varför inte testa befrielseteologin också på oss.

16

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

AV MALIN BERGGREN

Ingredienser

1 dl Yoghurt (naturell och ekologisk) 1 dl Fairtrade-märkt apelsinjuice Jordgubbar (färska) 4 st 1 Banan (fairtrade märkt) 1 passionsfrukt Lite is

Tillbehör:

Blender Dricksglas

Tillagning

Häll yoghurt, juice, jordgubbar, banan, passionsfrukt i en mixer och mixa väl. Häll upp i ett glas med eventuellt lite is (för den som vill ha en kyligare drink). Vill man ha en mer lättflytande smoothie kan en del av yoghurten bytas ut mot mjölk.

› LÄS:

ANDRA SAMUELSBOKEN,

kapitel 18, vers 32-33, kapitel. 19, vers 1-3

› SE:

EXTREMT HÖGT OCH OTROLIGT NÄRA

Läs mer: www.troligt.org

› GÖR:

Fundera över om du har upplevt sorg och vad den gjorde med dig. Kan du för stå Oscars sätt att reagera? Vad skulle du ha gjort om du var Oscars mamma? Är det sant som Oscars mamma säger, att allt i livet inte går att förstå eller är logiskt? Vad känner du inför det? Vilka svar är det du längtar mest efter?

BIBELBERÄTTELSER

Vad är viktigt i ditt liv?

JEREMIA

blev kallad och utvald som profet i mycket ung ålder. Han vågade inte riktigt säga ja, för han tyckte att han var för ung. Då peppade Gud honom och sa ”Säg inte att du är för ung, utan gå dit jag sänder dig.” Jeremia 1:7

Fundera på:

finns det något som hindrar dig från att våga göra det du vill och tycker är viktigt?

DAVID

får höra en berättelse av Natan, den hand lar om en man som har allt och om en man som inte har något. Ändå stjäl den rike mannen från den fattige. Natan frågar David om vilket straff den rike mannen borde få och David svarar döden. Det han inte förstår är att den rike mannen är han själv. 2 Sam 12:1-15

Fundera på:

Vilken berättelse skulle du vilja att andra berättar om dig? Vänd på historien: om någon skulle berätta allt positivt om dig, vad skulle de berätta? Skriv gärna ner den berättelsen.

”Bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna?” Matt 6: 25-26

Fundera på:

Vad är det viktigaste i ditt liv. Gör en lista på fem saker som du inte klarar dig utan för att vara lycklig. Vad finns med på den listan?

Berättelsen handlar om en ung rik man som i hela sitt liv hållit Guds bud. Han frågar Jesus hur han ska göra för att komma till himmelriket. Jesus ber honom då att ge bort allt han äger till de fattiga och följa honom. Matt 19:16-22

Fundera på:

Skulle du kunna offra allt du äger för att komma dit du vill? Tror du att det är svårare om man har mycket än lite?

Berättelsen om den förlorade sonen: En man har två söner, den ene ger sig av hemifrån med sin del av arvet medan den andre stannar kvar på gården med sin pappa. Sonen lever om och gör av med arvet. Efter några år i svält och nöd återvänder han hem. Pappa blir glad och firar hemkomsten med en stor fest. Men sonen som varit hemma blir inte glad över sin slarvige brors återkomst. Luk 15:11-24

Fundera på:

Vad har du i ditt liv som är värde fullt? Jämför du dig med andra och tänker på vad andra har istället för på vad du har? Varför i så fall?

17

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

Tonårshandboken:

Kärlek

&

Relationer

Kärlek handlar om mod. Modet att våga fråga, modet att våga satsa på kärleken och kanske modet att göra slut. Men samtidigt är kärleken så härlig, så vem kan stå emot. Mia Törnblom och Christina Stielli hjälper oss att navigera mellan kärlekens olika kobbar och skär.

TEXT: HANNA JOHANSSON BILD: ALEX&MARTIN

18

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

P

LÖTSLIGT TRÄFFAR DU

den där speciella personen. Och du blir störtkär och tänker på honom/henne varje minut. Personen får dig att le bara du ser honom/henne. Om du har tur är känslorna besvarade och helt plötsligt befinner du dig i ett förhållande. Och saker som var själv klara tidigare kanske ändras och en dag kan du upptäcka att dina intressen och personlighet har förändrats. Vissa gånger till det bättre, men ibland kan man känna att man tappat bort sig själv i tvåsamheten. Mia Törnblom är författare till boken Du äger!. Där vägleder hon ungdomar i hur man får starkare självkänsla. – När man blir tokförälskad så är det lätt att glömma sig själv och gå in i den andra personen. Det måste inte vara fel. Man måste få uppleva sådana känslor. Men om man känner att man förlorat sig själv kan det vara bra att försöka hitta tillbaka; skriva en drömlista eller ta kontakt med kompisar som man tappat kontakt med, säger Mia Törnblom.

Det kan ju vara lättare sagt än gjort. Det är inte alltid som man känner att man har lärt känna sig själv på egen hand ens.

– Nej, och det är viktigt att komma ihåg: tonåren är den tid då man börjar lära känna sig själv. Det är då man bör stanna upp och ställa frågor till sig själv. Varför tycker jag såhär? Vad är viktigt för mig?

Mia tycker att man ska passa på att samtala med sig själv och fråga andra människor vad de tycker. Samla information om hur olika människor tycker och tänker. Man ska komma ihåg att man inte behöver förändras bara för att andra människor kommer in i ens liv eller för att man lyssnar på vad andra människor tycker.

Vad ska man då göra om man trots allt har tappat bort sig själv och känner att man är den enda i förhållandet som kompromissar?

– Man får stanna upp och fråga sig: är detta rätt för mig? Gör jag detta för att jag vill vara omtyckt eller för att kompromissa? Relationer kan handla om kompromis ser, men man ska inte vara konflikträdd. Om det aldrig blir konflikt betyder det att den ena alltid anpassar sig, förklarar Mia.

En dag kanske det som inte fick hända händer, förhållandet tar slut. Ofta kan man känna att det är ett misslyckande. Hur ska man göra för att inte detta ska påverka ens självkänsla negativt?

– Om man är upptagen med att tycka att förhållandet var ett misslyckande istället för att sörja den man var tillsammans med är det lite knasigt. När något tar slut är det inget misslyckande i sig, vi ska vara stolta över att vi var modiga. Jag tror på att man kan lära sig av sådant som andra ser som misslyckande.

När man blir tokförälskad så är det lätt att glömma sig själv och gå in i den andra personen."

Men ibland känns det som om man aldrig ska komma över den andra personen, som om ens liv är slut.

– Det är för att vi är otränade på sorg. Vi måste accep tera att det är en stor del av vårt liv. Sorg kommer i vågor och det måste vara så. Även om man själv gör slut måste man få sörja. Kom ihåg att det krävs inre trygghet för att våga känna känslor.

Allt verkar så enkelt om det bara var så att man visste vad man ville. Men man vet ju inte alltid vad man vill.

– Nej, och det är ok. Man kan ju ändra sig också. Hur ska man kunna veta vad man vill resten av livet? Nu för tiden ändrar man sig hela livet, både vad gäller jobb, relationer och intressen. Det är bättre att fråga sig själv: Vad vill jag just nu? tycker Mia.

MIA TÖRNBLOM Intressen:

Att njuta, hångla, äta god mat, titta på film.

Sysselsättning: Motto i livet:

Driver MT-gruppen med sin man, utbildad i personligt ledarskap.

Jag gör vad jag kan för att leva som jag lär.

19

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt För den som till slut vågar satsa på kärleken blir kan ske inte livet bara en dans på rosor. Men liksom livet har sina ups and downs har kärleken det också. Och livet handlar om att lära sig leva både när det går upp och ner. Christina Stielli, hjälper oss att fundera över hur vi bäst ska göra när det börjar gå utför.

CHRISTINA STIELLI

föreläser i skolor om självkänsla, motivation, respekt och självförtroende. Hon är dessutom författare till tre tonårsböcker och en roman samt grundare av jourvuxen.se, en sajt på nätet för barn och ungdomar som behöver en vuxen att prata med.

Scenarier:

Josefin och Victor

Josefin har varit kär i Victor i flera år. Varje gång Victor kommer gående i korridoren pirrar det till i magen och hon rodnar. En dag frågar Victor om de ska ta en fika efter skolan. Josefin säger naturligtvis ja och efter några träffar blir de tillsammans. Efter ett tag börjar Victor påpeka att Josefin kanske inte borde äta godis och kanske inte äta så mycket mat till lunchen. Josefin som alltid har varit nöjd med hur hon ser ut skrattar först åt honom, men avstår från godis nästa gång de går på bio. Varje gång de äter lunch i skolan ser hon till att lämna lite mat på tallriken. Hon är ju så kär i Victor och han har säkert rätt, han bara bryr sig om henne.

När man är kär kan det vara svårt att lyssna på sin egen innersta röst. Men det brukar kännas i magen om det som någon säger är fel eller inte helt okej. I det här fallet behöver Josefin tänka själv och undra lite varför Victor påpekar sådana saker och kanske fråga varför han tycker så. Det är ganska dumt att försöka bestämma över någon annan och ännu tokigare att försöka få någon annan att göra saker som inte är eller känns rätt. Om Victor tycker om Josefin borde han tycka om henne som hon är och inte bry sig om vad hon gör eller äter eller har på sig. Lyssna på din egen röst och var sann mot dig själv.  

Emilie och Vedran

Vedran och Emilie har varit tillsammans i tre år idag! Det är inte klokt, de träffades när de var 13 och nu är de 16. De umgås nästan varje dag och det är såklart det bästa Vedran vet. Det är bara en sak som är lite tråkig. Han har nästan inga killkompisar kvar. Han hinner aldrig vara med dem, eftersom han och Emilie alltid har planer, så killkom pisarna har slutat fråga om han vill följa med och hitta på saker. Vedran saknar sina kompisar, men vet inte hur han ska göra, Emilie kanske blir ledsen om han inte vill vara tillsammans med henne?

Tvärtom!

  När man är kär vill man ju vara tillsammans hela tiden. Det är häftigt, men ingen orkar vara med bara en hela tiden. Man behöver träffa andra, annars blir man helt en kelt trötta på varandra. Både Vedran och Emilie behöver sina egna kompisar, de som pratar om andra saker, som gör andra saker. Man blir gladare när man sedan träffas igen och kan berätta om vad man gjort. Båda tjänar på det. Vedran behöver prata med Emilie och berätta hur han känner, berätta att han saknar sina vänner, men att det inte alls innebär att han tycker mindre om henne.  

George och Hugo

George är 16 år. Han och bäste kompisen Hugo brukar åka ner till stan efter skolan och träffa tjejer. George tycker att tjejerna är okej, men han blir inte kär i dem. Det känns som om han lika gärna kan vara utan dem. Hugo däremot, honom kan George inte vara utan. På senare tid har han tänkt mycket på Hugo, när de inte är tillsammans. Tänk om han är kär i Hugo?

Hur ska man veta om man är kär? Jättesvårt faktiskt. Och ännu svårare att veta om den man är kär i känner samma sak. Men det finns bara ett sätt att ta reda på det. Det är genom att träffas och testa. George kan hänga lite mer med Hugo, vara tillsammans med honom lite mer och prata mycket. Om George inte vågar fråga eller berätta, eller om han inte är helt säker, så kommer han kanske att känna vad Hugo tänker och känner om han hänger med honom lite mer. En dag när tiden känns mogen vågar han kanske fråga eller berätta vad han känner.

20

« TROLIGT 2 | 2012

DU BEHÖVER:

+

Förtroligt

Gör en tankekarta över vad som är riktigt viktigt i ditt liv!

För att inte tappa bort dig i en rela tion är det bra om du vet vad du vill med ditt liv och din relation. Vad är det som får dig att må bra? Du kan göra en tankekarta där du fritt spå nar olika bra saker du önskar av livet och av din relation. Be din partner göra en tankekarta också, så att ni kan jämföra. Men viktigast är att du har en, så att du vet var du står och vad du vill ha ut av relationen.

GÖR SÅ HÄR:

« Börja i mitten med en bild på dig själv.

« Använd olika färger och tjocklek på pennorna. « Använd bilder, symboler och ord.

« De saker som är viktigast i ditt liv skriver du med stora bokstäver närmast dig.

« Ta sedan en tunnare penna och dra linjer från de viktigaste sakerna. « Utveckla din egen stil.

BESVARA DESSA FRÅGOR:

« Är jag mig själv eller är jag någon som andra förväntar sig att jag ska vara?

« Vad är viktigt för mig i relationen?

« Vad gör mig lycklig?

TIPS FÖR ATT SORTERA BORT SAKER:

Vad är oviktigt? Lista dessa saker så blir det enklare.

Tips:

Att vara i en relation utan att tappa bort sig:

01 02 Glöm inte bort dig själv. Om din flickvän/pojk vän inte accepterar dig, kanske du ska leta efter någon som tycker om dig för den du är?

I en relation är man aldrig bara en person, man är två. Därför måste båda få utrymme att vara sig själva för att relationen ska vara bra. Tala med din partner om era förväntning ar på förhållandet. Det är svårt att gissa sig till vad den andra vill. I en relation får man både ge och ta. Vad det innebär måste ni komma överens om.

03 04 05 Ibland blir man sårad i en relation, man kanske förväntade sig mer än vad man fick. Det är alltid viktigast att känna efter vad man själv mår bra av. Och prata om sina förväntningar.

Om du mår dåligt i en relation, försök att prata med någon du känner förtroende för, kanske någon som är vuxen och som har varit med om samma sak som du.

Var inte rädd för konflikter. Man kan inte tycka li kadant hela tiden och det är bättre att prata om vad som inte stämmer än att inte säga något.

21

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt Tidigare hade Louise Björkman mest trott att hon var skoltrött, men det visade sig att hon led av dyslexi. Inte förrän i nionde klass fick hon hjälp med sina läs- och skrivsvårigheter. Och idag, då hon går på gymnasiet, är det inte alls självklart att hon får det stöd hon behöver för att klara sig.

TEXT: HANNA JOHANSSON BILD: ALEX&MARTIN

22

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

J AG HAR IG-VARNING

ämnen. Jag har inte klarat proven och det beror på att jag inte får den hjälp jag behöver. Den hjälp som jag till exem pel fick i nian. i flera Louise Björkman går första året på hotell- och turismprogrammet vid John Bauergymnasiet i Malmö. Redan när hon gick i lågstadiet miss tänkte hennes mamma att hon hade dyslexi och började kämpa för att Louise skulle få mer hjälp. Först ett par år senare gjordes en utredning som fastställde diagnosen. Sedan dröjde det ända till i nionde klass innan hon började få stöd i skolan. – Jag fick en egen dator och en del av mina lärare förberedde lek tionerna så att jag fick anteckningar i förväg. Jag fick också hjälp med proven, till exempel kunde de vara uppdelade så att det inte skulle bli för mycket på en gång, eller att jag fick göra dem muntligt, om jag tyckte att det var jobbigt att göra dem skriftligt. Louise bästa kompis fick också diagnosen dyslexi under högstadiet, liksom flera andra i klassen. Därför har Louise aldrig känt sig utanför och hon har heller inte behövt upp leva några fördomar. Det syns inte på henne att hon har dyslexi. Förutom skriv- och lässvårigheterna är hon precis som andra. – Kanske att det finns fördomar bland dem som är lite yngre, men inte bland dem som är i min egen ålder. Idag finns det gott om hjälpmedel för den som har dyslexi. Men man måste känna till dem, och vara beredd att kämpa för att få dem. Det vet Lou ise. Inför gymnasievalet var hon lite nervös över hur hon skulle komma att klara sig. Och den goda hjälpen från nian har tyvärr inte hängt med upp till gymnasiet, menar hon. – Jag har sagt till flera av lärarna och bett om hjälp, men har ändå inte fått något stöd. Nu ligger jag efter i flera ämnen. Det hade varit mycket lättare om proven delats upp eller om jag fått mer tid på mig att göra dem. Nu känner hon lite oro inför fram tiden. Vad kommer att hända om hon inte klarar sig och får godkänt i alla ämnen? Samtidigt är hon skoltrött, som en direkt följd av att hon inte hänger med. Hon har inga planer på att plugga vidare efter gymnasiet, utan vill helst resa utomlands. – Jag skulle vilja jobba på hotell. I Grekland kanske.

Jag har sagt till flera av lärarna och bett om hjälp, men har ändå inte fått något stöd. Nu ligger jag efter i flera ämnen."

VAD ÄR DYSLEXI?

”Dys” kommer från grekiskan och betyder svårt, ”lexia” betyder ord och bokstäver. Dyslexi betyder alltså kort och gott att man har läs- och skrivsvårigheter. Det är svårt att säga exakt hur många som lider av dyslexi, men en vanlig bedöm ning är att mellan 5 och 8 procent av befolkningen har svårt för att läsa och skriva. Fler pojkar än flickor drabbas. Att få diagnosen innebär inte att man är obegåvad, tvärtom kan man vara otroligt begåvad men ändå stava och läsa dåligt. Konsekvenserna av att ha läs- och skrivsvårigheter är olika beroende på var i världen man bor. I högtek nologiska länder som Sverige blir dyslexi ofta ett större handikapp än om man till exempel växer upp i ett jordbrukssamhälle. Det finns två olika sorters dyslexi, dels utvecklingsdyslexi, det är den vanligaste och dels dyslexi som kan uppstå vid en hjärnskada. Många kändisar har kommit ut med sin dyslexi: Petter, Tom Cruise, Walt Disney, John Lennon, George Bush, Kungen, Kalle Moreaus med flera. Nuförtiden kan man även få diagnosen dyskalkyli. Det innebär att man har svårt med matte. Det räcker dock inte att tycka att mate matik är svårt för att få diagnosen dyskalkyli.

23

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt HJÄLPMEDEL

Idag finns det många olika sorters hjälpmedel: Talböcker, datorbase rade hjälpmedel, handdatorer, dik tafoner, övningsprogram på datorn och textmarkörer eller läslinjal.

Jag kände mig dum, korkad och trög”

SVENSKA DYSLEXI FÖRENINGEN

Svenska Dyslexiföreningen arbetar med att sprida kunskap och skapa medvetenhet om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter och att på olika sätt tillvarata läs- och skrivhandi kappades intressen.

LÄNKTIPS!

http://dyslexiforeningen.se/ http://www.dyslexi.info/dyslexi.html

Kronprinsessan Victoria

har kämpat med dyslexi i hela sitt liv. Hon hade svårt att hänga med i skolan och tyckte att det var svårt när fröken bad henne läsa ett stycke högt.

– Det var bland det värsta jag visste och det kom mycket skratt från klasskamraterna, och från mig själv också, för ibland blev det jag läste helt galet. –Jag kände mig dum, korkad och trög. Kronprinsessan Victorias läs- och skrivsvårigheter upptäcktes tidigt. Men eftersom hennes pappa, kungen, hade samma problem, kunde hon tidigt få förklarat för sig vad det handlade om. Victoria för stod att det inte var hennes fel och att hennes problem inte betydde att hon var dum. Hon försökte aldrig dölja sina svå righeter i skolan. – Ibland kunde det nästan vara tvärtom, blev det något fel kunde jag skylla på dyslexin och säga till kompisarna att det är för att jag är dyslektiker’. Victoria säger att under skolåren fick hon ibland komma tidigare än de andra eleverna för att hinna läsa in. Och att det är först på senare år som hon börjat läsa böcker frivilligt. Nu kämpar kronprinsessan aktivt för att hjälpa andra med läs- och skrivsvå righeter. Hon har bland annat delat ut ett dyslexipris, Bertil Hults pris.

24

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

Sommar, sommar, sommar!

Så var det dags att börja tänka på sköna sommaren och hur sommarlovet ska bli som bäst. Varför inte då passa på att träffa trevliga människor från andra stift genom att vara med på något av deras läger. Här kommer några förslag.

TRÄFFA OSS

ROC FOR MOC

1–8 juli Visby . 8–12 augusti

URKULT

Örebro.

PÅ 15–17 juni

KAN

2–4

AMAZING STIFT

Amazing stift är en tävling och en utma ning i lag! Du får möta andra församlingar, upptäcka nya bekantskaper och utmana Uppsala stift! Vi reser kollektivt och läser karta, springer mellan olika hållplatser och tar oss an uppdrag. Vill du? Kan du? Vågar du? Utmana dig själv och dina vänner!

Ålder:

17 +.

Datum:

19–20 juni.

UNGA VUXNA

är lägret som är till för dig som söker ett sammanhang där tro och liv kan få växa. Lägret erbjuds vid två tillfällen för att du ska kunna välja den tid som passar dig bäst.

Antalet platser:

20/tillfälle.

Datum:

26–28 juni eller 30 juni–2 juli.

Ålder:

19 +.

Plats:

Breidagård.

Pris:

600 kr.

UPPBYGGNADSLÄGER

Uppbyggnad av Husarö lägerplats är ett gyllene tillfälle att se lägerplatsen om man inte varit där tidigare, men även att bidra till verksamheten. Under helgen hjälps vi åt att måla, röja sly, putsa och fixa inför sommarens aktiviteter.

Datum:

17–20 maj.

Ålder

  15 +.

Datum: Plats: JUNIORLÄGER

Husarö. Friluftsläger på Husarö. 25 juni–1 juli.

Pris: Plats:

Gratis för den som deltar i minst 36 timmar. Husarö.

Ålder:

10–13 år.

Pris:

1 300 kr.

MINIORLÄGER Datum:

Friluftsläger på Husarö. 27 juni–1 juli.

Plats:

Husarö.

Ålder:

7–9 år.

Pris:

900 kr.

MIDSOMMARFIRANDE 

Kom och fira midsommar tillsammans med Svenska Kyrkans Unga. Det bjuds på god mat och en härlig gemenskap.

Datum:

22–23 juni.

Plats:

Stiftsgården Stjärnholm, Slottsboende.

Ålder:

16 +.

Pris:

300 kr.

TONÅRSSOMMARLÄGER GE SÅ SKA NI FÅ

Klingar frasen ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad” bekant? De flesta har hört den men vad betyder den egentligen? Välkommen till fart fyllda dagar på solgården med sol, bad, lek och diskussion!

Ålder:

tonår.

Pris:

300 kr.

Datum:

10–13 aug.

Plats:

Solgården utanför Bromölla.

BARNSOMMARLÄGER GUDS SKAPELSE

Tänk vilken underbar värld Gud har ska pat! Gud skapade himmel, jord, växter, djur och människor. Kom och var med på ett roligt sommarläger på Solgården där vi kommer upptäcka skapelsen på nya sätt. Det blir sol, bad, skratt och en massa lek!

Ålder:

6-12 år.

Pris:

300 kr.

Datum:

26–29 juli.

Plats:

Solgården utanför Bromölla.

FESTIVALER

ROCK FOR MOC

En allkulturfestival, två stora scener, en mindre scen samt en dansbana som alla fylls med uttryck från olika genrer och kulturer. Aktivitetstält där du kan sjunga karaoke, göra pysselplattor, få en tatuering(typ), engagera dig i rättvisefrå gor, gå på bibelstudium, träffa musikfolk som berättar om branschen, lära dig spela ukulele och mycket mer.

Datum:

16 juni.

Plats:

Finnåkers kursgård.

Ålder:

15–25+.

Pris:

300 kr.

UNGDOMSLÄGER

Friluftsläger på Husarö lägerplats med mycket tid för återhämtning mellan padd ling, bad och turneringar.

Datum:

21–28 juli.

Plats:

Husarö.

Ålder:

14+.

Pris:

1 200 kr.  

60-ÅRSJUBILEUM

Lägerplats Husarö fyller 60 år i Svenska Kyrkans Unga i Stockholms stifts regi (och före det i Ansgarsförbundets regi). Kom med och fira med lunchbuffé, bollspel, badberg, med mera!

Datum:

24–26 aug.

Plats:

Husarö.

Pris:

Ingen kostnad.

STOCKHOLM PRIDE FESTIVAL

Stockholm Pride är en del av en global rörelse där pridefiranden på olika sätt används för att förbättra hbtq-personers livssituation och rättigheter. Stockholm Prides blandning av fest, politik och kultur är en viktig utgångspunkt i all verksamhet, som står för glädje, allvar och häftiga upplevelser som inspirerar och sprider kunskap. Fem dagar med uppträdanden, föreläsningar, parad och annat kul.

Datum:

31 juli–4 augusti.

Plats:

Tantolunden i Stockholm.

www.stockholmpride.org

Pris:

Det mesta är gratis men en del programpunk ter kostar. Ett veckopass kostar ca 250 kr.

PEACE & LOVE 2012

Musikfestival i Borlänge som vill vara något mer än bara en musikfestival. Varje år har festivalen ett tema som de jobbar med. Temat bottnar alltid i att visa att vi tillsammans kan växa och göra världen till en bättre plats att leva. Årets tema är ”En ny värld”. Några av artisterna som gästar festivalen i år är Lars Winnerbäck, Kent, Veronika Maggio, Timbuktu och Hoffmaestro.

Datum:

26–30 juni.

Plats:

Borlänge.

Ålder:

Alla som tycker om musik!

Pris:

Barn under 12 år går in gratis i sällskap med en vuxen. Ungdomar under 15 år måste vara i målsmans sällskap. Campingen har 16 årsgräns. Festivalpass kostar 1760 kr för alla 5 dagar. Festival pass + camping kostar 1960 kr.

www.peaceandlove.se

25

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt

Sommarlov

Här är bästa sajterna

Brukar du hänga på nätet på fritiden? Chatta med vänner på Facebook och spana in coola filmklipp på Youtube? Då är du sannolikt en svensk tonåring, en typisk sådan. Men det finns mer att göra. Internet och sociala medier har öppnat en helt ny värld av möjligheter. Troligt guidar dig till de bästa sajterna!

Hela 98 procent av Sveriges unga använder in ternet på fritiden. Det visar en stor undersök ning som Statens Medieråd har gjort, ”Ungar och medier 2010”. Men istället för e-post och chattar, som var det vanligaste sättet att ta kon takt med andra tidigare, är det nu de sociala medierna som gäller. Två tredjedelar av alla unga på nätet använder sociala nätverkssajter. Möten med kompisar ”In real life, IRL” har samtidigt minskat. Det är helt enkelt över nätet man träffas. De klart vanligaste sociala sajterna för unga svenskar är Facebook, Dayviews (fd Bilddagboken) och MSN.

RES & JOBBLÄ

www.v

www.jobbos.se

www.mimer

agabond.se/ www.r

www.serv

www.c

www.s

www.taiz

community venskak en.se as.se ouchsurfing.

org/

26

« TROLIGT 2 | 2012

Förtroligt Resor, sommarjobb och bostad – så hittar du dem via sociala medier!

Allt fler inser att sociala medier är bra kanaler att föra ut budskap och nätverka i. Det finns oändliga möj ligheter att ta till exempel Facebook och Twitter till hjälp när man är ute efter något särskilt. Söker du som marjobb? Skriv det i en statusuppda tering på Facebook eller i ett twitte rinlägg. Vips, sprids det till alla dina kompisar, som i sin tur kan sprida det vidare i sina kanaler. På så sätt får man en större kontaktyta utan för sin vanliga vänkrets. På samma sätt kan det vara en bra idé att söka bostad genom sociala medier. Flera bostads- och jobbsajter har för övrigt kommit på det smarta i att vara aktiv i sociala medier.

SURFA DIG TILL ETT SOMMARJOBB:

www.jobbos.se

är till exempel kopp lad till Twitter för att få ett större spridningsområde och bostadsföre taget

www.mimer.nu

har också börjat använda sociala medier som en platt form. Andra bostadsbolag har börjat visa sina lediga bostäder på Facebook och i filmklipp på Youtube.

SURFA DIG UTOMLANDS:

Om du inte ska sommarjobba det här året kanske en rolig resa väntar istället? Oavsett om du ska fjällvandra i Sverige eller snorkla på Phi Phi Islands i Thailand kan du gå med i tidningen Vagabonds community,

www.vagabond.se/community.

annat populärt community är Här kan du dela med dig av tips, bilder, reseberättelser och skriva bloggar. Ett

www.

resdagboken.se

där man på samma sätt har möjlighet att dela med sig av sina upplevelser under resan. Servas är ett annat community som bygger på att värdar bjuder in resenärer till sina hem i utbyte mot en dialog. Syftet är att öka förståelsen mellan olika människor och kulturer,

www.servas.se.

Ett annat forum, för den som vill resa billigt är

www.couchsurfing.

org/

. Här ställer du din soffa till för fogande åt andra resenärer. I utbyte har du möjlighet att sova över hos någon annan medlem, kanske bosatt i en helt annan del av världen, när du själv är på resande fot.

SURFA DIG TILL TRO UTOMLANDS:

Befinner du dig utomlands kan det vara skönt att veta att Svenska kyrkan ofta finns nära till hands. På

www.svenskakyrkan.se

finns en lista över platser i världen där Svenska kyrkan finns representerad, till exempel i London, Bangkok, Dubai, Hongkong, Jerusalem, Kairo, Singa pore och Sydney. Har du kanske drömt om att åka på ungdomsläger i Taizé, den lilla franska byn med ett kloster dit tiotusentals ungdomar kommer varje år? Taizé finns på internet,

www.taize.fr/sv.

27

« TROLIGT 2 | 2012

VÅR EXPERTER:

Frågesidorna

MARIA HAMMARSTRÖM

Teolog.

HANS DEGREUS

Präst.

PÄR LINDBERG

Församlingspedagog.

LINA FROSTEVALL

Studie- & yrkesvägledare.

?

Är det rätt att ha skol avslutning i kyrkan?

HANS SVARAR:

Det här är en fråga med många skilda förklaringar. Ett av skolans uppdrag är att inte påverkas av eller favorisera någon viss livsåskåd ning eller politisk inriktning. Inom ramen för skolan får man inte heller bli utsatt för religiös utövning, det vill säga att man inte får be eller sjunga sånger med budskap som skulle kunna påverka i någon särskild riktning. Då finns det de som menar att man inte kan ha avslutningarna i kyrkan om den leds av en präst eller om man sjunger psalmer, typ ”Den blomstertid nu kommer” eller om man läser väl signelsen. Dessa handlingar skulle då vara respektlösa mot människor med en annan religiös inriktning eller som aktivt tar avstånd från religion. Sedan finns det andra, inte minst föräldrar, som har egna vackra minnen från skolavslutningarna. De vill ha kvar dem i kyrkan. Jag tror att på de platser där man har en bra relation mellan kyrkan och skolan och där det redan finns ett upp arbetat samarbete är inte detta något problem alls. Man litar på varandra och alla är trygga med att vi alla vill samma sak, att hjälpa barn och ungdomar till en högtidlig avslutning på terminen. Däremot kan det bli stora problem om skolan tror sig få problem med att några elever inte kan vara med eller om elever genom att vara i kyrkan kan få problem i sin vardag. För min egen del kan jag ibland undra hur det kommer sig att religion blivit ett så ”farligt” ämne. Jag tror att det beror på dålig kunskap om vad religion handlar om och att många tror det media berättar. För kyrkans del är det naturligtvis tråkigt att detta på sina håll blivit ett problem. Vi förlorar möjligheten att ha en naturlig kontakt med skolan och

28

« TROLIGT 2 | 2012 alla de unga som är våra medlemmar och alla dem som uppskattar våra hus och tycker att de är viktiga. Jag tror inte att man på något enkelt sätt kan säga om det är rätt eller fel att ha skolavslutningarna i kyrkan. Jag tror att det beror på de omständigheter som råder på olika platser och på de erfarenheter som människor bär med sig och på hur vi besvarar frågan om vad vi vill ge våra barn och ungdomar nu och i framtiden.

?

Jag är med i kyrkan men i min familj gil lar de inte när jag går dit. I skolan vill jag inte prata om det för där tycker de att alla som tror är dumma i huvu det. Jag känner mig utanför överallt. Vad ska jag göra?

MARIA SVARAR:

Det är kanske ingen tröst, men många har det som du och är ensamma i sin familj om att ha en tro. Har man otur är familjen inte bara oint resserad utan direkt negativ. Jag tror att du behöver försöka prata med din familj om att det här är något som är viktigt för dig, och att de inte måste gilla det, men i alla fall respektera ditt beslut. På samma sätt måste du kunna visa att du respekterar att de inte delar din tro, men att du älskar din familj ändå. Då blir de kanske inte lika hotade av att ni tänker olika. Ta hjälp av en vettig kompis eller en ledare från kyrkan om det känns svårt, eller bjud med familjen att komma till kyrkan och se vad ni gör.

I skolan kan man bli retad för allt, stort som smått, som sticker ut i andras ögon. Om du orkar, ta då en diskus sion och berätta vad du egentligen menar med din tro, för det är säkert mest fördomar som gör andra fientliga. Men ingen kan kräva att du ska stå upp och försvara allt som kristna gjort i historien. Var tydlig med att din tro är din, och att du förväntar dig samma respekt som andra för den du är.

?

Vad är mission? Är det korståg och att omvända människor i andra länder? Måste man missionera när man är kristen?

MARIA SVARAR:

Mission brukar man kalla det när någon berättar om sin tro eller visar på sin tro. Grunden är det som kallas missionsbefallningen i Mat teusevangeliet kapitel 28, när Jesus in nan han far upp i himlen ger sina vän ner i uppgift att fortsätta hans arbete. ”Gör alla folk till lärjungar, döp dem och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er”, säger han, ”och jag ska vara med er till tidens slut”. Här hemma är mission när du och jag berättar om vår tro för andra, eller när vi i handling gör det som Jesus gjorde.

FÖRDJUPNING:

SÅ HÄR ARBETAR SVENSKA KYRKAN MED MISSION IDAG.

Missionen har sett olika ut genom historien. Ibland har kristna levt sida vid sida med muslimer utan att man försökt påverka varandra. Ibland har kristna kungar ordnat korståg för att ta städer från muslimerna och göra dem kristna. Från 1400-talet skickade kristna i Europa ut missionärer till an dra världsdelar för att grunda kyrkor, översätta Bibeln till nya språk och undervisa människor om den kristna tron. Idag handlar Svenska kyrkans internationella mission oftast om att samarbeta med lokala kyrkor ute i världen, och mission går hand i hand med diakoni, alltså att hjälpa andra människor genom sjukvård, jordbruk, utbildning och mänskliga rättigheter. Tro i ord och tro i handling hör ihop.

Frågesidorna

?

Jag har så tråkigt och det verkar som om alla andra har kul. Vad är det för fel på mig?

PÄR SVARAR:

Jag tror att ha roligt handlar om tre saker: övning, tur och mod. Övning för att man måste lära känna sig själv, förstå hur man fungerar och vad man själv tycker är roligt. Mod för att man måste våga ta kontakt med människor och föreslå någont ing att göra. Tur för att de människor som man tar kontakt med måste vara människor man trivs med. Blir det inte bra måste man börja om igen.

« Skriv till: Troligt, Svenska Kyrkans Unga, 751 70 Uppsala eller [email protected]

29

« TROLIGT 2 | 2012

Förbundssidorna

4

OM EN FRÅGA!

Fråga:

Tänker du på vad du köper och hur det påverkar klimatet?

FELICIA THORNANDER

– Ja, jag brukar tänka på att handla kläder av ekologisk bomull och sen försöker jag att låta bli att köpa onö digt mycket av sånt som jag vet är dåligt som skor och jeans. Det har väl hänt att jag har gått in i nån second hand affär också men jag har svårt att hitta nåt som jag tycker om där.

JAKOB OLAUSSON

– Ja, det gör jag. Varje gång jag handlar så tänker jag på vem som gjort kläderna och hur långt de har fraktats men vill jag verkligen ha kläderna så köper jag dem ändå och känner mig lite snyggare.

KALENDER

APRIL

30 Sista anmälningsdag till Demokratikonferensen

MAJ

6 Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga 13–15 Distrikts ordförandesamling 31 Sista anmälningsdag till Världens fest

JUNI

1–3 Demokratikonferens, Göteborg 1–3 Lilla årsmötet, Göteborg 16–17 Förbundsstyrelsemöte

SEPTEMBER

7–9 Världens fest, Malmö

DECEMBER

16 Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga

CHRISTINE AVEHOLT

– Jag brukar tänka på det och älskar att fler och fler butiker börjar sälja ekologiska kläder. Klimatet är viktigt! Jag har även en förkärlek till att sy, så jag syr egna kläder eller syr om gamla, det spar ju på miljön det oxå.

NATHALIE BERGSTRAND

– Nej, Jag har faktiskt aldrig tänkt på hur det jag köper påverkar klimatet men jag har börjat göra det nu. Jag tror inte att det är det första man tän ker på när man köper saker men det är helt klart värt att göra det.

RUTBILDA DIG!

Gud är större! Ett utbildningsmaterial för tro, hbt och sånt. Nu kan du be ställa boken från Materiallagret!

[email protected]

RUT-Utbildningen är en del av pro jektet Religion hjärta hbt, som vi driver tillsammans med Sveriges förenade hbtq-studenter, KRISS och Sensus Stockholm-Gotland. Eftersom vårt projekt finansieras av Allmänna Arvs fonden är utbildningen subventionerad till och med augusti 2012. Om du är intresserad av en halv- eller heldagsutbildning med några av våra RUTbildare. Hör av dig till förbunds kansliet!

INGET MEDLEMSKORT?

Nytt för i år är att vi inte skickar medlemskorten med Troligt. Istället kommer du som har en mejladress registrerad på Medlemssidorna att få ditt medlemskort med e-post. Därför är det viktigt att du som har en mejladress skriver in den på din sida på Medlemssidorna och att du som kanske skrev in den för länge sedan, och har glömt vilken adress du har angett, kollar att den stämmer. Du som inte har någon mejladress, och inte vill skapa någon, kommer att få ditt medlemskort via lokalavdelningen. Fråga den som är registeransva rig i din lokalavdelning efter medlemskortet.

30

« TROLIGT 2 | 2012

Förbundssidorna

”I GUD ÄR DET VI LEVER, RÖR OSS OCH ÄR TILL”

(Apg 17:28)

Varför ska du åka på Demokratikonferansen?

ANGELICA NORDIN

SJÄLEVADS FÖRSAMLING

– Därför att jag tror att det kom mer att bli sjukt roligt att träffa nya människor och se hur en sådan här demokratikonferens funkar. Och Liseberg, fast jag inte gillar karuseller.

KNAPP LENA ERIKSSON

CENTRUM HÄRNÖSAND

– För att jag tycker att det är viktigt att organisationen blir enad och att det kommer att bli intressant.

RIKSKOLLEKT TILL SVENSKA KYRKANS UNGA 6 MAJ 2012

RIKSKOLLEKT 6 MAJ!

”I Gud är det vi lever rör oss och är till”

Kollekten gör det möjligt för Svenska Kyrkans Unga att vara en röst och skapa verksamhet för barn och unga i Svenska kyrkan. Svenska Kyrkans Unga är en demokra tisk rörelse och vi vet att alla barn och unga har något viktigt att bidra med och röster värda att lyssna på! Vad gör din lokalavdelning för att uppmärksamma Svenska Kyrkans Ungas rikskollekt? Skicka ett mejl till [email protected] och berätta, skicka gärna med fotografier så lägger vi ut det på www.svenskakyrkansunga.se! Där hittar ni också kollekt materialet till den här söndagen. Träffa Doreen Måns son på Världens fest.

VÄRLDENS FEST 7–9 SEPTEMBER I MALMÖ!

Världens fest är ett gemen samt riksmöte för hela Svenska kyrkan med Svenska kyrkans internationella arbete i fokus.

Nu kan du anmäla dig! www.svenskakyrkan.se/ varldensfest

HANNA ERIKSSON

DISTRIKTSORDFÖRANDE I HÄRNÖSANDS STIFT

– Jag kommer att åka för att repre sentera mitt distrikt och sedan brin ner både jag och många andra för frågorna och vill driva igenom en förändring av årsmötesformerna.

PONTUS NORDSTRÖM

– Därför att jag vill vara med och påverka hur det nya ska blir. Både att representera vad vi i distriktet tycker och vad jag själv tänker. En del av vår framtida organisation!

DEMOKRATIKONFERENSEN

bra som möjligt pågår för fullt. Svenska Kyrkans Ungas demokratikonferens när mar sig med stormsteg. Vi försöker att så ofta vi kan prata om konferensen, både då vi träffar med lemmar och andra organisationer. Intresset är stort, och arbetet med att göra Demokratikonferensen så

Kika gärna in på

www.svenskakyrkansunga.se för att läsa mer om Demokratikonferensen.

31

« TROLIGT 2 | 2012

Remake & Pyssel

AV ANNA HYTÖNEN – LILLA-A-DESIGN.BLOGSPOT.COM

1.

2.

3.

3.

GÖR EN TIDNINGSHÅLLARE

DU BEHÖVER:

« En klädhängare av metalltråd

GÖR SÅ HÄR: 1.

Klädhängaren av metalltråd går att böja med bara händerna. Böj den undre sidan på de två ställen som är markerade med rött till två 90-gra dersvinklar, samtidigt som du också böjer ned ”axlarna” på de markerade ställena till cirka 90 grader.

2.

3.

Bottnen till tidningshållaren skapas av de spetsiga ändarna, som du böjer till ett U. Forma tidningshållaren, så att du får en rak baksida, och så att den hänger platt mot väggen, och så att stycket som bildar framsida följer den rätt parallellt upp.

4.

Häng upp den på en spik på väg gen, och så har du en fin tidningshål lare vid sängen eller på toaletten. Eftersom metalltråden är så mjuk att du kan böja den med händerna, får du nöja dig med att använda den till lättare tidningar.

32

« TROLIGT 2 | 2012

AV ANNA HYTÖNEN – LILLA-A-DESIGN.BLOGSPOT.COM

Remake & Pyssel

5.

6.

7.

8.

1.

2.

3.

4.

9.

10.

11.

FINGERVIRKA ETT ARMBAND

DU BEHÖVER:

« En gammal t-shirt « En sax « Dina fingrar « För att virka ett armband behöver du cirka 2 m trikågarn. Det får du ge nom att klippa cirka 2 cm breda rem sor av en gammal t-shirt.

GÖR SÅ HÄR DEL 1: 1.

Klipp av den nedersta sömmen på t-shirten, klipp sedan 2 cm breda rem sor rakt av, 3-4 stycken borde räcka.

2.

För att skarva remsorna till ett långt band, klipp upp remsorna i den ena sid an, och lägg upp dem efter varandra.

3.

Skarv: Klipp ett 2 cm långt hål i de två ändar som ska skarvas, och lägg dem över varandra. Trä ”svansen” ge nom de två hålen.

4.

Dra till försiktigt så att du får en liten knut. Gör det samma med de an dra, så att du till slut har ett cirka 2 m långt band.

GÖR SÅ HÄR DEL 2: 5.

Börja med att hålla cirka 10 cm av bandet i din handflata och låt resten löpa in mellan ditt lång- och ringfing er och tillbaka in mellan ditt ring- och lillfinger.

6.

Bandet går runt ditt lillfinger, och tillbaka till handflatesidan mellan lill- och ringfinger, och tillbaka runt ringfingret.

7. 8. 9.

Nu gör bandet en runda runt både ring- och lillfinger, innan det på fram sidan går tillbaka mellan ring- och långfinger.

11.

Lyft den nedersta öglan på ditt lill finger över den övre. Lyft den nedersta öglan på ditt ringfinger över den övre.

10.

Låt bandet igen gå runt ring- och lillfinger, och fortsätt lyfta den ne dersta öglan över den övre, och arm bandet växer fram. När du har en tillräckligt lång virk ning, tar du försiktigt av de två öglor-

13.

12.

na av fingrarna, utan att förlora dem.

12. 13.

Trä igenom svansen i båda ög lorna och dra åt. Bind ihop armbandet och klipp av ändarna.

33

« TROLIGT 2 | 2012

Bok- & filmtips

AV MARIA HAMMARSTRÖM

FEEL-GOOD – FILM OCH BÖCKER ATT MÅ BRA AV

Ibland kan det tyckas som att tron bara handlar om att vara seriös och om att lösa olika problem. Men tron på Gud är också något som gör mig glad och hjäl per mig att leva. Här får du tips på filmer och böcker som handlar om männis kor som kanske inte har allt de önskar, men som hittar hoppet och glädjen och skrattet i livet ändå! Kolla in och fundera över vad som är ljuspunkter i ditt liv! Var hämtar du hoppet ifrån och var hittar du något att skratta åt?

FILMER

NU ELLER ALDRIG

(2007) När Edward och Carter, grannar i sjukhussängen, får veta att de bara har månader kvar att leva, smiter de iväg på en jorden-runt-resa för att förverk liga sina livsdrömmar. En komedi om att ta vara på det som är viktigt i livet och uppskatta det man har.

AMELIE FRÅN MONTMARTRE

(2001) Amelie är en märklig flicka som lägger märke till små detaljer hos människor runt henne i kvarteret i Paris där hon bor. Med finurliga medel försöker hon förändra deras liv till det bättre, vilket ibland får lyckade och ibland komiska resultat.

DET LEVANDE SLOTTET

(2004) Tecknad japansk film om tonårsflickan Sofia som blir ovän med en häxa och förvandlas till en 90-årig gumma. Hon tar tjänst hos trollkarlen Hauru i det märkliga omkringvandrande slottet för att lista ut hur hon ska bli sig själv igen. En sagofilm om att övervinna sina rädslor och lära sig skilja vänner från fiender.

BÖCKER

NICEVILLE

(2011) av Kathryn Stockett Societetstjejen Skeeter återvänder på 1960-talet till sin hemstad i amerikan ska Södern och ser med nya ögon hur de svarta invånarna har det. Genom vänskapen med Abileen och Minny, två svarta hembiträden, börjar de tillsammans arbetet på en bok som ska berätta sanningen om samhället de lever i. En varm bok om svårigheter, vänskap och hopp.

POPULÄRMUSIK FRÅN VITTULA

(2006) av Mikael Niemi Matti och hans kompis Niila växer upp i Tornedalen i norra Sverige på 1970-ta let. Det här är en fantasifull skröna om deras liv, och om hur det är att kämpa med kärleken, självförtroendet och drömmarna om ett annat sätt att leva i en bygd där de äldre vill att inget ska förändras och att ingen ska sticka ut.

MIN PAPPA ÄR SNÄLL OCH MIN MAMMA ÄR UTLÄNNING

(2011) av Emmy Abrahamsson Alicja har flyttat till ett nytt ställe med sina föräldrar. Allt vore väl okej om inte Alicjas mamma och hennes polska släktingar var så väldigt polska. Alicja har nog problem med vänskapen och kärleken utan att behöva skämmas ihjäl också! Värre blir det när moster och kusinen flyttar in. En smårolig bok om att kämpa med kulturkrockar.

34

« TROLIGT 2 | 2012

Landet runt

Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift, Västrakyrkogatan 9, 722 15 Västerås, 021-17 85 63, www.svenskakyrkansunga.se/vasteras

Rock for Moc

2012

Efter en viss tids oklarhet är det nu bestämt! Det blir ett Rock for Moc i år igen men i en ny förpackning!   Var? Finnåkers kursgård När? 16 juni Tid? 12.00"–"02.30 (Medtag eget tält om ni vill sova kvar.) Entrépris? 300: Mat?

Det finns möjligheter att via hemsidan förköpa matbiljetter (Lunch/Middag: 80:-  Frukost på söndag: 50:-) Annars går det som vanligt bra att köpa lättare maträtter och fika i Everts Kafé eller att ta med egen mat.   Man kommer att kunna lyssna på grym musik i Cirkustältet, besöka allaktivitetstältet (innehållande Camelot, SKU, You got the power, pyssel, Crossroads mm), fika i Everts Café eller besöka Gitarrdoktorn!   Kom hit och upplev nostalgifrosseri, musiknörderi och träffa massor av gamla och nya polare!

35

« TROLIGT 2 | 2012

POSTTIDNING B

Returadress: Svenska Kyrkans Unga, Sysslomansgatan 8, 751 70 Uppsala

Landet runt

Ungdomarna i Veberöd säger hej!

EN VÅRIG EFTERMIDDAG HOS SVENSKA KYRKANS UNGA I KARLSKRONA SKÄRGÅRD

En vacker dag i centrala Karlskrona träffades sex pratglada ungdomar med sin ledare precis som de gör varannan onsdag. Idag hade de dukat fram extra lyxig fika eftersom jag var på besök. I den här ungdoms gruppen påbörjas varje besök med att var och en får berätta vad som hänt sen sist de sågs. Det handlade om allt från katter till skolan till att ramla och slå sig. Efter det pratade vi också en del om Svenska Kyrkans Unga och Gudsbilder. Tiden gick alldeles för fort eftersom vi hade så mycket att diskutera, så helt plötsligt var det dags för andakt i det stäm ningsfulla kapellet. Kristina Andersson, medlemsinspiratör Svenska Kyrkans Unga, Sysslomansgatan 8, 75170 Uppsala, 018-640 640, www.svenskakyrkansunga.se

Intressanta gömställen under ”vink vink”

EN VINTRIG KVÄLL HOS SVENSKA KYRKANS UNGA I VEBERÖD

Precis före sportlovet var jag på besök i Veberöds lokalavdelning och träffade ett gäng spralliga ungdomar som höll på att ladda inför Lunds distrikts sportlovsläger på Åkersberg. Efter ett samtal om demokrati bestämde ung domarna tillsammans att de ville leka en lek som de kallade ”vink vink”. Det visade sig snabbt att det handlade om en variant av kurragömma. Den som blir hittad får promenera bakom den som letar. Om du blir hittad är leken dock inte över! Eftersom letaren inte får kika över axeln har man en chans att springa och gömma sig igen om någon gömd vinkar åt dig. En enkel lek med mycket spring! Tack Veberöd för en härlig kväll!

Kristina Andersson, medlemsinspiratör Några har tänt ljus under andak ten i det vackra kapellet.

Tjejerna har precis diskuterat vad som gör en bra lokalavdelning.

36

« TROLIGT 2 | 2012