Transcript Stryk grisstallet! - Anderslövs församling
dusch och en säng.
Stryk grisstallet!
Nu var det fem år sedan. Med raska steg vandrade vi mot Cahors i Frankrike. Vi var pelleriner eller pilgrimer, som det heter hos oss. Oktober var det. Solen lyste. Vi hade gått i fem dagar. Vi såg slutet på vår veckas vandring mot Santiago de Compostella. Bara 60 mil kvar, som skulle vänta oss andra år framöver. Allt hade gått så bra. Inga skavsår. Inga brutna leder. Rummet för natten var beställt. Det var bara att hitta fram och knoppa in. Efter sju timmars vandring i solen längtar man till en Efter kartläsning kommer vi på rätt väg. Solen dalar. Med våra sista krafter gångar vi raskt in på bondgården. Jo, vi är väntade. Vi går in i köket. Men det är inte där vi ska vara. Nej, vi blir hänvisade till baksidan. Där har man gjort om ett grisstall till typ logement. Fukten dryper på väggarna för att inte tala om vilka djur, som springer och kryper omkring. Dusch finns ute!
Panik är granne med kaos! Aldrig har det under våra tre år funnits något så hemskt! Börjar först nu förstå var Jesus föddes. Ett sådant stall. Helt oromantiskt. I vår matta tillvaro störtar vi iväg ner till lilla vägen. Det är kväll, snart natt. Då glider en bykrog upp. Vi ringer efter taxi. Så anlöper vi värdigt och snyggt Cahors, där vi nattar in på fint hotell med värme, dusch och utan grisar eller vad det var på förra stället. Det är som att ana himlen, när vi nyduschade lägger oss mellan vita lakan i den stora sängen. För så mycket pelleriner är vi inte, att vi kan sova i ett grisastall. Där gick gränsen! Nästa dag besökte vi kyrkan och tände ett ljus, bad och bad sedan turistinformationen stryka grisstallet som övernattning till vilsna pilgrimer.
K.G. Lundmark som inte ännu är framme i Santiago de Compostella
Vandra dig lycklig?
Idén att vallfärda till heliga platser är inte ny, och inte är den specifikt kristen heller. Inkaindianerna besteg ofattbart höga bergstoppar där deras gudar bodde, i Indien har människor i alla tider vallfärdat till floden Ganges för att helas och få bättre karma inför nästa liv, muslimer vallfärdar till Mecca och judar till Jerusalem, så varför skulle inte vi inom kristendomen göra samma sak? De kristna pilgrimsresorna började i större skala i samband med korstågen kring år 1000. I dag, tusen år senare, vandrar människor samma vägar och stigar över samma bergspass, och genom samma små byar som då, på sin inre resa mot förlåtelse, tacksamhet, insikt, frid eller helt enkelt lycka.
Sugen? Läs mer om pilgrimsvandringar på sid 6 och sid 14.
Och missa inte Celia Linde - en världsartist till Gärdslöv, sid 17.
Gudstjänster på Alstadhemmet
Gudstjänster på Alstadhemmet firas som vanligt första torsdagen i månaden kl 14.30.
Varmt Välkomna då!
Musiklek ”Sjung med ditt barn”
Torsdagar kl 9.45-11.00
för barn 0-2 år med en eller två föräldrar eller annan vuxen i Anderslövs församlingshem. Vi sjunger nya och gamla barnsånger med en fika i mitten.
Välkommen! Kicki Dackman Olsson. Tel: 0722 - 10 92 34.
Barnkören i Alstads skola
Vi träffas torsdagar 16.30 - 17.10.
Välkommen då!
Ledare är Kicki Dackman Olsson. Tel: 0722 - 10 92 34.
Vi startar igen efter sommaruppehållet den 13 september.
3
Stickkafé i Anderslöv
En mötesplats för dig som redan älskar att handarbeta och för dig som är nyfiken på, och kanske vill lära dig t.ex. stickningens grunder. Vi träffas, umgås, har kul och hjälper varandra i Anderslövs församlingshem.
Vi ses den sista onsdagen varje månad kl 19.00 - 21.00 med början 26 september.
Ta med ditt handarbete och fikabröd. Kaffe, te och saft finns.
Alla är hjärtligt välkomna! Karolina och Eva-Tordis.
Barnkörerna i Anderslöv
Onsdagar kl 17.00 - 17.35
Kl 17.40 - 18.15
är det barn mellan 7 och 8 år som leker och sjunger tillsammans i Anderslövs församlingshem.
är det de något större barnens tur, mellan 9 och 10 år. Vi lär oss om sång och musik på ett lekfullt sätt.
Ledare är Kicki Dackman Olsson. Tel: 0722 - 10 92 34.
Vi startar igen efter sommaruppehållet den 12 september.
Varmt välkomna att vara med och ha kul med oss!
Kyrkokören
Tisdagar kl 19.00
i Anderslövs församlingshem. För dig som lämnat årskurserna bakom dig. Församlingens vuxenkör behöver alltid nya friska röster i sina led.
Ledare är William Runnström.
Vi startar igen efter sommaruppehållet den 11 september.
För mer information ring: 0410 - 202 25 eller 0730 - 82 70 85.
Andiamo -
församlingens musik/drama-grupp
Lördagar kl 13.00 i Anderslövs församlingshem. Vill du både sjunga och agera? Då är ”Andiamo” helt rätt för dig.
Ledare är William Runnström, telefon: 0730 - 82 70 85.
Lördagskafé
Den första lördagen varje månad kl. 14.00-16.00 träffas vi och umgås i Anderslövs församlingshem. 4
Du som har färdtjänst: Vi betalar resan för dig. Ring oss på pastorsexpeditionen senast fredagen innan, före kl. 12.00 på tel: 0410 - 202 25. Vi beställer bilen åt dig!
Notera redan nu följande datum: 4 augusti, 1 september, 6 oktober, 10 november och 1 december.
Varmt Välkommen hälsar Kulturgruppen, PRO, Röda Korset, SPF och Anderslövs församling.
Syföreningen ”Låtnålenvila” i L. Slågarp
Vi träffas i Lilla Slågarps sockenstuga kl 14.00 sista tisdagen varje månad
.
Varje möte har två värdinnor som ordnar kaffe med bröd. Självkostnadspriset vi betalar för fikat blir ett tillskott i föreningens kassa. Vi ses igen: 25 september, 23 oktober och 27 november. Om det är något du undrar över så ring gärna Karin Meijer på tel: 0730 - 82 70 83.
Vi samlas första gången för hösten vid Grönby församlingshem den
Kyrkliga arbetsföreningen i Grönby
18 september kl.13.30, då vi gör en utflykt.
Grönby församlingshem den 16 oktober och 20 november mellan kl. 14.00 och 16.00. Varmt välkomna!
Sedan möts vi i Ett stort varmt tack till er alla, som ställde upp, skänkte och ropade in vid vårförsäljningen den 28 mars i Grönby församlingshem. Totalt inbringade kvällen 19.319 kronor.
K.G. Lundmark
5
Mot Santiago de Compostella
Längs en tusenårig väg över bergen
Den 25 oktober 2004 startade KG och Ulla vandringen längs pilgrims leden ”Jacobsvägen” mellan le Puy-en-Velay (ca 11 mil sydväst om Lyon i Frankrike) och Santiago de Compostella (i norra Spanien). Hela sträckan till Santiago de Compostella är ca 90 mil lång och anses vara aposteln Jacobs vandringsväg för nästan tvåtusen år sedan.
La Credencial - Pilgrimspasset
När vi startade vår vandring fick vi vår La Credencial, ”pilgrimens pass”, som är ett intyg som visar hur långt man har gått. Vi skrev in våra namn och vår adress, sedan stämplades första stämpeln in i våra pilgrimspass, berättar KG med drömmande som blick. Varje härbärge man sedan övernattar på har sin egen stämpel stämplas i pilgrimspasset sammans med ortens namn och datum.
till-
En vandring inåt
Målet var dock inte att gå hela vägen till Santiago de Compostella den här gången. Planen var att inleda en pilgrimsvandring som skulle avklaras i etapper. Den här etappen blev en tredagars vandring till Saugues. Själva vandrandet, med den inre resan som sker samtidigt, var målet. Kroppen utför arbetet mekaniskt medan sinnet flyter fritt omkring. För mig var vandringen i Jacobs 6
fotspår delvis en tacksamhetsgest efter att ha kommit genom en svår tid av sjukdom, berättar KG.
Nödvändigt blir onödigt
Den flera tusen år gamla Jacobsvägen slingrar sig genom ett bergigt landskap och periodvis klättrar vägen ända upp till 1300 meters höjd. Omväxlande på asfalterade vägar, på små stigar och grusvägar och genom skogspartier och öppnare landskap leds pilgrimerna längs den väl markerade vägen. Den ovane vandraren lär känna sin kropp och snart upptäcker man hur mycket man packat ner i sin ryggsäck som egentligen inte behövs.
Mängder av värdshus
Eftersom vägen använts flitigt i mer än tusen år har mängder av värdshus vuxit upp med lagom mellanrum. Det är en bra regel att boka nästa natt redan på morgonen eftersom det alltid är mycket pilgrimer som behöver äta och sova vid dagens slut. Kvalitén på härbärgena varierade också och det är ungefär här historien om stallet kommer in i bilden. Den gången valde vi att gå vidare till nästa trots att det egentligen var dags att stanna för dagen.
Det enkla blir det stora
Stämningen längs vägen är fridfull och de människor man möter är ofta förväntansfulla och inställda på andliga upplevelser. Själva den fysiska utmattningen efter en dags vandring, mat serverad på värdshuset på kvällen och väderleken som ständigt är närvarande. Mötena med alla människor, mötet med naturen, lugnet, stillheten och den totala 7
bortkopplingen från världen, det enkla och de få rutinerna är en stor upplevelse för alla.
Redo att fortsätta
Ett år senare, i september 2005, var KG och Ulla redo att fortsätta pilgrimsvandringen där den slutade året innan. Den här gången skulle det bli en åtta dagars vandring på ca 12 mil över bergsområdet Monts Aubrac till staden Conques. generationer.
Världsarvet
Via den vackra lilla staden Nasbinals där gatorna vrider sig i spiral kring kyrkan, som är stadens centrum, gick vandringen vidare över den alltid blåsiga högplatån Aubrac till St-Chély d’Aubrac. Vägen här är till och med klassad som världsarv av UNESCO för sin natur och ursprungliga miljö. Pilgrimernas bro med sitt pilgrimskors från 1200-talet har även den blivit klassad som världsarv för att skyddas och bevaras för framtida
Medeltiden är här
Nästa anhalt är den medeltida staden St Côme d’Olt, som räknas till en av Frankrikes vackraste. Man passerar stadsmuren genom Theron porten, som är en av stadens tre befästa portvalv. Hela staden ger känslan av att ha rest i tiden med sina gamla byggnader och stilla livsrytm som verkar kretsa kring alla pilgrimer som passerar.
8
Att vara i vandrandet
Här någonstans börjar tiden spela så liten roll att den nästan upphör att finnas till. Vandrandet fyller sinnet och ett inre lugn gör att muskelvärk och ömmande fötter glöms bort. Svindlande vackra landskap och små medeltida byar flyter förbi medan vandrandet fyller själen. Frankrike.
Byn växte upp kring kyrkan
Vägen mot Conques går i en dalgång med fantastiska gamla hus och väderkvarnar, varav åtminstone en fortfarande används för att mala mjöl. Byn har ursprungligen vuxit upp kring kyrkan med sina premonstratensian-munkar som fortfarande välkomnar pilgrimerna längs Jacobsvägen. Här landade vi och gjorde nästa paus i vår pilgrimsfärd genom
Två år senare
Det skulle dröja två år, till oktober 2007, innan de sista 9 pil grimsmilen till Cahors vandrades. Det kändes bra att vara tillbaka på Jacobsvägen och nu styrde vi stegen mot Gaillac, som gett namn åt hela regionen, mycket beroende på sina många berömda viner.
Stadens magnifika kyrka, Abbaye de St Michel, är väl värt ett besök, och ett glas av stadens berömda vin i skuggan gör ju vandringen lättare.
9
Stadens son löste hireoglyfernas gåta
Vid floden Figeac kommer vi till staden med samma namn. Staden, som har rötter ända tillbaka till 1000-talet, lockar naturligtvis en hel del turister, men har trots detta klarat sig förvånansvärt bra och känns som en genuin medeltidsstad. Förutom att vara en av pilgrimsorterna längs Jacobsvägen är Figeac känt för att Jean François Champollion är född här, mannen som löste hieroglyfernas gåta genom att översätta den sk. Rosettstenen.
Se upp för djävulen som kastar sten!
Via tryffeldistrikten kring Lalbenque kunde vi slutligen korsa 1500-talsbron Pont de Valentré, som leder in i staden Cahors, efter sex dagars mödosam, men fantastisk vandring. Bron är i sig en sevärdhet med spännande historia. Det sägs att bron byggdes med hjälp av djävulen. Det tog så lång tid att bygga bron att arkitekten blev otålig och rädd att bron inte skulle bli klar under du ska korsa bron, se upp!
hans livstid. Vad kan då en frustrerad 1500-talsarkitekt göra? Han bad så klart djävulen om hjälp, och naturligtvis var priset för hjälpen mannens själ. När bron nästan var färdig ångrade arkitekten sig och ville bryta sitt avtal med djävulen. Som hämnd tar djävulen bort den sista stenen på tornet mitt på bron varje natt sedan dess. Ännu denna dag kan man se djävulen på tornet som en stenfigur på tornet på väg att ta bort sista stenen, så om
Den inre resan fortsätter
Här tog vår pilgrimsresa längs Jacobsvägen slut. Resten av vandringen till Santiago de Compostella i Spanien gör jag i tankens och böckernas värld, bekvämt tillbakalutad i min stol på hjul.
KG Lundmark
10
Världens fest den 9:e september
Världens fest firas i Malmö den 7-9 september. Detta är ett gemensamt riksmöte för hela Svenska Kyrkan och det har det internationella arbetet i focus.
Söndagen den 9 september kl. 11.00 firar vi gudstjänst på stortorget i Malmö. Transport dit kommer att ordnas, så om du vill vara med är det bara att kontakta oss på: 0410 - 202 25 så berättar vi mer.
Mer information om Världens fest hittar du på Svenska kyrkans hemsida:
www.svenskakyrkan.se/varldensfest
Trädgårdskväll den 10:e oktober
Onsdag 10 oktober kl. 19.00 berättar Ulla Hårde om Nävorna - trädgårdens bästa vänner.
Ulla Hårde som är journalist, författare och fotograf pratar om nävornas bästa vänner, dvs rosor, klematis och perenner som trivs tillsammans med nävor. Framför allt presenterar Ulla nävorna som några av de mest användbara perenner hon vet. Kombinationerna är många och nävorna är mycket samarbetsvilliga.
Hälsningar Alice, Skurup – Söderslätts trädgårdsförening
Alf & Åke Svensson
Spelar och sjunger i Grönby kyrka den 22 juli kl 18.00.
Ett kärt återseende för 15:e gången i Grönby kyrka. Nu kommer Åke och Alf till oss med sång och berättelser. Kom i tid! Det brukar bli trångt!
Välkomna!
De musikaliska bröderna, som trakterar ett flertal instrument, framför idel välkända sånger.
11
Gudstjänster t.o.m. Alla helgons dag
23/6 Midsommardagen
14.00 Friluftsgudstjänst, JW Fru Alstad
24/6 Johannes Döparens dag
13.00 Friluftsgudstjänst, KM
Hos Familjen Fredriksson
1/7 4:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Mässa, KM Önnarp Västra Alstad
7/7 8/7 Lördag
12.00 Konfirmation, KM, JW
Apostladagen
11.00 Gudstjänst, KM Grönby Anderslöv
15/7 6:e söndagen efter trefaldighet
16.00 Gudstjänst, KGL Västra Alstad
Daniel Dahlqvist och Lisa Westberg medverkar
22/7 Kristi förklarings dag
18.00 Gudstjänst, KGL Grönby
Alf och Åke Svensson sjunger och spelar
29/7 8:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Gudstjänst, KGL
5/8 9:e söndagen efter trefaldighet
Matilde o Nathalie Larsen spelar fiol
Stora Slågarp 11.00 Friluftsgudstj. minneslunden, KGL Anderslöv
12/8 10:e söndagen efter trefaldighet
18.00 Friluftsgudstjänst, KM
Världsartisten Celia Linde spelar gitarr
Gärdslöv
19/8 11:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Mässa, KM
Jette Carlsson medverkar med sång
Anderslöv 12
26/8 12:e söndagen efter trefaldighet
14.00 Friluftsgudstjänst, KM Stora Slågarp
Hos Bo och Anita, Göran Christensen medverkar
2/9 13:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Gudstjänst, KGL Anderslöv
9/9 Världens fest
11.00 Gudstjänst, Stortorget
Läs vidare om Världens fest på sid 11
Malmö
16/9 15:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Upptaktsmässa, KGL Anderslöv
Körerna medverkar, samling med förtäring i församlingsh. efteråt
23/9 16:e söndagen efter trefaldighet
11.00 Gudstjänst, KM Västra Alstad
30/9 Den helige Mikaels dag
11.00 Gudstjänst, KGL Anderslöv
7/10 18:e söndagen efter trefaldighet
10.00 Pilgrimsvandring från Önnarp till Grönby 15.00 Mässa, KM, soppa Grönby
14/10 Tacksägelsedagen
14.00 Tacksägelsegudstjänst, kaffe, KM Västra Alstad 18.00 Tacksägelsegudstjänst, kaffe, KGL Grönby
Kyrkliga arbetsföreningen i Grönby
21/10 20:e söndagen efter trefaldighet
16.00 Familjegudstjänst, JW Anderslöv
Barnkörerna från kontraktet medverkar
28/10 21:a söndagen efter trefaldighet
11.00 Mässa, KM, nattvard Gärdslöv 13
3/11 Alla helgons dag
18.00 Minnesgudstjänst
Kyrkokören medverkar
4/11 Söndagen efter alla helgons dag
18.00 Minnesgudstjänst
Lyrans kör medverkar
Anderslöv Västra Alstad
Pilgrimsvandring hemmavid
Foto: Bengt Olof Nilsson
Jag träffar Marie Wollin i hennes hemtrevliga och ljusa arbetsrum vid Svedala kyrka för att tala om hennes första pilgrimsvandring, som gick mellan Börringe och Fru Alstad Annandag påsk i år. - Vi är väl inte någon friluftsfamilj precis och jag hade ingen erfarenhet av längre vandringar, berättar Marie.
Det var ingen av de tretton pilgrimer som samlades i det råa och småkalla vädret vid Börringe kyrka som klagade på vädret. Förväntan och vandringslusten var påtaglig när Karin Meijer efter andakten i kyrkan, med foten i gips, sände iväg pilgrimerna på sin vandring mot pilgrimskyrkan i Fru Alstad.
14
Påsken blev meditationstemat
I omväxlande tystnad, sång och samtal gick vi genom tunneln under E65:an till det vackra Börringekloster, sedan svängde vi höger och gick vidare norr om Börringesjön till Lindholmen. Med jämna mellanrum gav jag och Håkan Norén, som skiftades om att vara pilgrimsledare, ett bibelord med anknytning till påsken åt gruppen att meditera över eller samtala kring, berättar Marie.
Lite nervöst att leda
Det var lite nervöst att leda en grupp med erfarna vandrare när det var första gången för oss båda ledare. Vid Lindholmen stannade vi för att fika vår medhavda matsäck. Det var skönt att vila benen en stund och som vanligt när man äter tillsammans blir det intressanta samtal om allt möjligt och om den gemensamma upplevelsen, om livets vandring och påskens mysterium.
Gåsrad med vägfynd i regnslöjor
Längs den smala Ugglarpsvägen kunde vi inte gå i bredd, så vi vandrade på gåsrad i tystnad och mediterade. Regnet låg som en mjuk, grå slöja över landskapet och förstärkte den redan meditativa stämningen. Vi fikade under trädet vid Domme i regnet, men ingen klagade på vädret då heller. Alla var glada och fikan gav ny kraft att vandra den sista biten till målet. Men enligt traditionen måste alla ta något med sig på vägen som ska symbolisera vandringen. När alla kommer fram samlas allas vägfynd som en skatt och en 15
sammanfattning att förundras över. - Det var svårt att gå på rad och samtidigt titta på marken efter något att plocka upp utan att stanna så att den som kommer bakom ramlar över en, skrattar Marie.
Välkomnande med klockklang och varm korv
- När vi närmade oss Fru Alstad hörde vi hur de ringde för oss i kyrkklockorna. Då kände man sig verkligen väntad och välkommen. Utanför kyrkan stod Karin och hälsade välkomna tillsammans med ett gäng korvgrillare med korv till alla. Just då var det den godaste korven jag ätit på länge, minns Marie med värme i rösten.
Fullsatt pilgrimskyrka i Fru Alstad
När alla fått sin korv och pustat en stund samlades alla pilgrimer, och andra som kommit direkt till kyrkan, för en pilgrimsmässa i en så gott som fullsatt Fru Alstad kyrka.
- Pilgrimsvandringen var en upplevelse som gav mersmak, konstaterar Marie.
Berättat för Joakim Larsson
16
skrev:
Celia Linde - En världsartist till Gärdslöv
1982 prisades hon av gitarrens store mästare Andrés Segovia som
”Celia Linde är utomordentligt rikt begåvad i att rätt tolka den seriösa gitarrmusiken, hennes teknik är excellent och hennes musikaliska uttryck, exakt, nobelt och expressivt.”
Sedan dess är Celia Linde en vida efterfrågad gitarrist som turnerar i Europa och USA. Hon har bland annat framträtt som solist i kända konsertsalar i New York, London samt i konserthusen i Stockholm, Göteborg, Norrköping och många andra städer. Hon har även gjort radioframträdanden hos BBC i London och WNYC i New York. Hennes repertoar omfattar den klassiska standardrepertoaren såväl som sydamerikansk musik och samtida konstmusik.
Välkommen att lyssna på Celia Linde den 12 augusti då hon spelar för oss i Gärdslövs kyrka kl 18.00.
17
Telefonlista Anderslövs församling
Pastorsexpeditionen i Anderslöv
Landsvägen 43 0410 - 202 25
Kanslist
Ninni Lönnbro 0410 - 202 25 Kansliassistent Helena Wästfelt-Swärd
Kyrkofullmäktiges ordf
Bo Andersson
Kyrkorådets ordf
Bengt Olof Nilsson
Kyrkoherde
KG Lundmark
Komminister
Karin Meijer
Diakon
Jonas Wollin
Kyrkomusiker
William Runnström
Kyrkomusiker
Kicki Dackman Olsson 0410 - 202 25 0708 - 55 61 24 0410 - 201 20 0705 - 62 02 25 0730 - 82 70 83 0708 - 97 53 02 0730 - 82 70 85 0722 - 10 92 34
Anderslövs kyrkogård
Sergio de Jesus Ted Helmesjö 0722 - 13 53 23 18
Grönby kyrkogård
Rickard Wallin
Gärdslövs & Önnarps kyrkogård
Dan Svensson
Fru Alstad, Lilla & Stora Slågarps kyrkogård
Tobias Rönnhage 0706 - 07 23 93 0703 - 55 05 58 0703 - 55 10 85
Västra Alstad kyrkogård
Ann-Christin Billenqvist-Jönsson 0703 - 55 05 57
Anderslövs församlingshem, Grönby församlingshem
Orawan Wallin 070 - 35 50 329
Begravningsombud
Ben Benrabah e-mail: [email protected]
070 - 44 02 245 Skulle Ni inte nå den ansvarige vaktmästaren, så går det utmärkt att kontakta någon utav de andra vaktmästarna.