6-sidig folder om industriminnet Kartans Möbelsnickeri (PDF)

Download Report

Transcript 6-sidig folder om industriminnet Kartans Möbelsnickeri (PDF)

Industriminnet Kartans Mšbelsnickeri …stervŒla

Industriminnet Kartans Mšbelsnickeri

Kartans Mšbelsnickeri (ca 3 km norr om …stervŒla samhŠlle) Šr det enda kompletta mšbelsnickeriet frŒn Šldre tid som finns bevarat i …stervŒla socken.

Byggnaden uppfšrdes i bšrjan av 1800-talet och fun gerade som kvarn i drygt 100 Œr. r 1917 byggde Georg Lindblom om den till mšbelsnickeri.

Albert och Petrus Pettersson kšpte mšbelsnickeriet 1923 och Šnda fram till 1996 anvŠndes lokalerna fšr mšbeltillverkning. Den dŒ 86-Œrige Gšsta Pettersson tackade fšr sig och avslutade en livslŒng arbetsinsats som mšbelsnickare Ð efter 73 Œr vid snickarbŠnken.

Foto frŒn slutet av 20-talet. PŒ trappan till snickeriet sitter frŒn vŠnster: Albert Pettersson (som kšpte snickeriet 1923), Gšsta Pettersson (den siste snickaren i verkstaden, son till Albert), Magnus Pettersson (bror till Albert), Alrik Eriksson (kusin till Gšsta) och Georg Pettersson (bror till Gšsta).

Som nedersta steg pŒ trappan ligger kvarnstenen frŒn den tid dŒ byggnaden fungerade som kvarn.

Industriminnet Kartans Mšbelsnickeri Ð med mŠngder av mallar fšr stilmšbler och en komplett maskin utrustning Ð fŒr ses som en representant fšr de 100 tals snickeriverkstŠder som funnits i …stervŒla under 1800- och 1900-talen.

LŠnsstyrelsen i VŠstmanlands lŠn och Heby kommun har genom ekonomiskt stšd till bl.a. underhŒllsarbeten velat rŠdda verkstaden Ð som ett exempel pŒ de historiska sambanden och vŠrdet i detta.

FrŒn sŒgverk, kvarn och vatten verk till mšbelsnickeri Ð ett 200-Œrigt industriminne vŠrt att bevara

Byggnaderna i Kartan har en intressant historia. I slutet av 1700-talet lŒter baron Tigerhielm, Šgare av Lindsbro HerrgŒrd, bygga ett sŒgverk i Kartan. Vid sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet kompletteras sŒgen med en kvarn. Fšr att driva kvarnen utnyttjas vattenkraften i ToftenbŠcken (Šven kallad KartaŒn). PŒ Lindsbro Herr gŒrd fanns betjŠnten Johan Petter Ršnnbom. Han fšddes 1813 och var son till mjšlnaren och vallonen Carl Ršnn baum. Av baron Tigerhielm erhšll han Karta kvarn i faddergŒva att arrenderas pŒ livstid. Fastigheten har dŠr efter bytt Šgare vid flera tillfŠllen. 1902 fŒr man tillstŒnd att utška dammen vid det som dŒ kallas Karta vattenverk.

Efter att ha fungerat som kvarn i mer Šn 100 Œr bygg des den om till snickeri 1917. LŠget Šr gynnsamt med tanke pŒ tillgŒngen av vattenkraft och ett sŒgverk i direkt anslutning till snickeriverkstaden. Byggnaden fšrsŒgs med fšnster i alla vŠderstreck fšr att ge god arbetsbelysning (se bilderna pŒ framsidan).

Under andra vŠrldskriget rivs sŒgverksbyggnaden.

Byggnadsvirket kšrs till Stockholm och blir vŠrme Œt frusna stockholmare. MŒnga andra timmerbyggnader och lador i …stervŒla socken gŒr samma šde tillmštes och landskapet genomgŒr stor fšrŠndring.

Mer Šn ett snickeri

Kan jag fŒ min post? Har bryggarn varit hŠr? Dessa frŒgor stŠlldes fšrr dagligen vid Kartans Mšbel snickeri. NŠr lantbrevbŠraren kom med sin post fick flera hushŒll i nŠrheten av snickeriet hŠmta sin post dŠr. LikasŒ fick de omkringboende hŠmta dricka som de rekvirerat av bryggaren. Dessutom fick man sig en liten pratstund.

I bšrjan av 1900-talet gav snickeriets turbin, som drevs av vattenhjulet i forsen, sŒ pass mycket el kraft att man kunde leverera stršm till nio hushŒll runt fabriken under en tid.

Den kvarn som fanns i byggnaden i bšrjan av 1800-talet hade sŒ stor betydelse att dŒtidens vŠgmyndigheter t.o.m.

lŠt bygga en s.k. allmŠn vŠg frŒn …stervŒla samhŠlle till Kartan.

Mšbler till bŒde slott och koja

Arbetsstyrkan var som mest Œtta snickare i Kartans snickeriverkstad. Vid sidan av mšbeltillverkningen specialiserade man sig ocksŒ pŒ inredningar till kyrkor, i fšrsta hand kyrkbŠnkar. AspnŠs gŒrdskyrka, …stervŒla kyrka och mŒnga kyrkor i mellansverige har bŠnkar som tillverkats i Kartan. Till Karlbergs Slott har man bl.a. levererat karmstolar. Mšbler av praktiskt taget alla stilar har tillverkats.

De gustavianska stolarna fšr leverans visas stolt MŒlarmŠstarna Lars-Olof Andersson stryker kyrk Den mest dramatiska hŠndelsen i snickeriets historia Šr branden den 22 februari 1979. Branden bšrjade i pannrummet under verkstaden och tog sig via den sšdra vŠggen upp till vinden som fick omfattande skador. Att sjŠlva verkstaden, med allt spŒndamm som virvlade runt i luften, inte brann ned betraktas av ortsbefolkningen som ett mirakel.

Gšsta Pettersson, den staden.

Bilden Šr tagen 1985.

Det Œret beslutade Gšsta, vid 75 Œrs Œlder, dagar i fortsŠttningen.

1996 drog har sig till baka, 86 Œr gammal.

sin snickarbŠnk i Gšsta finns Šven med pŒ bilden t.v. (nr tvŒ ca 17 Œr gammal.

Foto: Vestmanlands LŠns Tidning

PŒ en šversiktskarta i …stervŒla Mšbelmuseum finns šver 100 snickerifšretag i …stervŒla socken markerade Ð en unik karta som visar hur viktiga bisysslorna var i bšrjan av 1800-talet och mer Šn ett sekel framŒt. I grŠnslandet mellan den bšrdiga Œkerjorden kring sjšn TŠmnaren och det smŒskaliga landskapet i vŠstra och norra delarna av socknen vŠxte snickerierna som svampar ur jorden. r 1875 fanns det 400 stols snickare i socknen. De tillverkade dŒ 48.000 stolar plus andra mšbler.

KilgrŠnden Ð ett unikt omrŒde fšr mšbel snickeriet.

Upplanda VŠstersŠlja Ettingbo StŠrte

0 1 km 2 km

kerby Ettinga Buckarby

…stervŒla Byarna StŠrte, Upplanda, kerby, VŠstersŠlja och Ettinga ligger inom ett omrŒde om ca 6 km 2 som kallas KilgrŠnden. DŠr fanns som mest ett 35-tal snickerier och ca 90 snickare. Man kan tydligt kŠnna historiens vingslag eftersom sŒ mŒnga snickeribygg nader fortfarande finns kvar. I detta omrŒde ligger industriminnet Kartans Mšbelsnickeri som …stervŒla hembygdsfšrening, med stšd av lŠnsstyrelsen i VŠstman lands lŠn och Heby kommun, satsar pŒ att bevara.

Salarna byggdes om Ð blev snickerilokaler.

De som inte hade snickerier att jobba i hittade andra utvŠgar. De ršjde ut mšblemanget i finrummet (salen) och bšrjade snickra dŠr. Man ville hŠnga pŒ den vŒg som gjorde …stervŒla-mšblerna sŒ kŠnda. En forskare beskriver rushen i …stervŒla sŒ hŠr: Folk snickrar natt och dag. Kšparna vallfŠrdar till marknaden fšr att kšpa de beršmda …stervŒla-stolarna och andra mšbler.

I KilgrŠnden finns mŒnga bevis pŒ hur alla utrymmen togs tillvara fšr mšbelproduktion.

Industriminnet Kartans Mšbelsnickeri Šgs av …stervŒla hembygdsfšrening och fšrvaltas av Intressefšreningen …stervŒla Mšbelmuseum. Snickeriet Šr ett av de mest vŠlbevarade i …stervŒla socken.

Verksamheten i snickeriet upphšrde sŒ sent som 1996 dŒ den siste snickaren lŠmnade verkstaden sŒ som den dŒ sŒg ut. Verktyg och redskap samt halvfŠrdiga pro dukter vittnar pŒ ett levande sŠtt om den verksamhet som bedrevs i byggnaden.

Guidade visningar fšr grupper.

Fšr information: ring 0292-108 88 eller se …stervŒla Hembygdsfšrenings hemsida: www.hembygd.se/ostervala Verkstad frŒn 1800-talet med unika maskiner och verktyg. Snickeriverkstad med komplett maskinutrustnig frŒn bšrjan av 1900-talet.

UtstŠllning med bŒde Šldre och nytillverkade …stervŒla-mšbler samt information om den 200-Œriga mšbeltillverkningen i bygden.

MusŽet ligger vid …stervŒla hembygdsgŒrd, 1,5 km nordvŠst …stervŒla kyrka, vid vŠg 272 mot Gysinge.

Fšr mer information: Se separat folder om …stervŒla Mšbelmuseum.

Denna folder producerades 1999 av Intressefšreningen …stervŒla Mšbelmuseum och LŠnsstyrelsen i VŠstmanlands lŠn.

Uppdaterad 2013.