Keynote: Klokare tillsammans

Download Report

Transcript Keynote: Klokare tillsammans

Seminarier

Under Fronters 10:e användakonferens den 16-17 oktober i Göteborg har du möjlighet att ta del av många olika seminarier, både för att lära dig om nyheter i Fronter samt för att inspireras av hur andra har valt att utforma sitt arbete i plattformen. I listan nedan ser du delar av årets planerade punkter sorterade i bokstavsordning efter rubrik. Listan kommer att kompletteras och uppdateras löpande.

Keynote: Klokare tillsammans

Det kollegiala lärandet tar språng med digitaliseringen. Med exempel från lärarpriset Guldäpplet lyfter jag fram den kunskapsprocess kring lärandet idag som måste pågå på varje skola, med att skriva och berätta, granska och analysera. Förändringen kräver bred samverkan med aktörer, som i det nya kommunala priset Guldtrap pan, samtidigt som vi ställer krav på stöd till digital skolutveckling av en ny regering. Skolans folk - liksom min bas, tidskriften DIU - måste jobba både konkret vardagligt och övergripande nationellt för ungdomars framtid. Och tillsammans med ung domarna!

Peter Becker är chefredaktör för tidskriften DIU med fokus på digitalt lärande. Han brinner för lärares kollegiala lärande och har för att synliggöra detta byggt upp lärarpriset Guldäpplet, konferensen Framtidens lärande, BETT-resor och det nystartade kommun priset Guldtrappan - tillsammans med partners. Peter som har gymnasielärarbakgrund, leder den oberoende och icke-vinstdrivande stiftelsen DIU, har varit forskningsledare på Interactive Institute och professor på Dramatiska institutet.

Seminarier 2014

Adminforum 1

Vid detta seminarium så går vi igenom hur du som administratör i en Fronterin stallation kan “Städa i strukturen”, klargörande av Fronters olika kommunikation svägar till support osv. VI kommer även att ta upp vanligt förekommande frågor som ställs till supporten, samt kommunicera kring de ämnen som önskas ta upp i gruppen på plats.

Kjell Johansson, Fronter

Adminforum 2

Här har vi en genomgång av de administrativa rutinerna vid “start of year” samt “end of year” som du som administratör kan tänka på för att få en så smidig skolstart samt läsårsavslut som möjligt.

Kjell Johansson, Fronter

Anpassningsbart temarum

I Kungälvs kommun har man tagit fram ett undervisningskoncept i grundskolans teknikämne om roboten NAO. Som en del i detta koncept har man skapat ett mallrum som fyllts med fakta om NAO, bilder, länkar, instruktionstexter och -filmer samt förslag på lektionsplanering etc. Läraren kan kopiera mallrummet och enkelt anpassa rummet så att eleverna endast ser de delar som deras lärare vill att just de skall se. Här visar Lovisa rummet som ett exempel på hur man kan arbeta med temarum. L

ovisa André, Enheten för IT-pedagogik, Kungälvs kommun

Arbeta med mål i Fronter och visualisera lärandet

På vilket sätt kan Fronter bidra med att tydliggöra elevens lärandeprocess och effektivisera formativ bedömning och dokumentation?

Under seminariet delges erfarenheter kring användandet av Fronters målverk tyg samt tankar kring implementering både vad gäller grundskolan och gym nasieskolan.

Anders Skanetoft, Utvecklingsledare IKT, Systemförvaltare för Fronter samt Ole Lidegran, ”IT-chef ”, Lärande i Sverige AB

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande, eller formativ bedömning, kännetecknas av att pedago gen tar reda på var eleverna befinner sig och låter eleverna tidigt få veta vad som förväntas av dem inom ett visst område. Bedömningen sker sedan kontinuerligt och eleverna tränas i att ta ansvar för sin egen lärprocess. Under seminariet ger vi några konkreta exempel på hur pedagoger kan arbeta formativt med hjälp av Fronter.

Johan Busck, Fronter

Seminarier 2014

ClassLive

ClassLive är vår webbkonferensmodul som ger dig möjlighet till undervisning och samarbete över nätet. Presentationer, interaktiv whiteboard, programdeln ing, grupprum, inspelning, mm, är några av funktionerna du hittar här. Praktiska exempel från och med skolor som använder ClassLive/Collaborate.

Lars-Göran Aasa, Fronter

Det elevaktiva klassrummet

Låt eleverna göra självrättande prov, lämna in sina arbeten digitalt eller kan ske skapa multimediala arbeten, både enskilt och i grupp. Frågedatabas och lärsekvens är exempel på verktyg som sparar tid för läraren och skapar ett elevaktivt klassrum.

Sarah Lombrant, Lärare på Komvux i Örebro, samt kursledare för Fronter

Framgångsfaktorer för ökat användande

Gymnasieskolorna och vuxenutbildningen i Gävle är nya i Fronter och har lyckats få upp användandet till höga nivåer på kort tid. Under föredraget kom mer projektledarna Ulrica och Niclas berätta om vad de anser är framgångsfak torerna bakom det lyckade införandet. Bland annat kommer de att prata om både enhetlighet och olikheter men även om hur de ser på arbetet i Fronter framöver.

Ulrica Dahl och Niclas Engberg, IT-pedagoger, Gävle kommun

“Flipped classroom”-metodik i Fronter

Som lärare behöver du inte gå över ån efter vatten om du vill flippa ditt klass rum. Vi exemplifierar ett flertal möjligheter för eleverna att ge feedback, arbeta på egen hand och utbyta åsikter med sina klasskamrater, om du vill arbeta enligt konceptet Flipped Classroom i Fronter.

Johan Busck, Fronter

Fronter i förskolan ur ett ledarperspektiv

Ewa-Britt och Anja är förskolechefer i Linköpings kommun som dagligen an vänder Fronter för information och kommunikation med såväl personal som vårdnadshavare. Tillsammans har de 20 förskoleavdelningar med likadana avdel ningsrum där pedagogerna arbetar med barndokumentation såväl som kom munikation med föräldrarna. Förskolorna har även gemensamt iPad-projektrum, personalrum och ett samarbetsrum för kökspersonalen i södra skolområdet. Under seminariet berättar de om hur underlättar sitt och pedagogernas arbete med hjälp av Fronter.

Ewa-Britt Löwendahl och Anja Mistrén, Förskolecehefer tillsam mans med Åsa Tåhlin, IT-ansvarig, Linköpings kommun

Seminarier 2014

Fronter, molntjänster och Office365

Här visar Odd från Fronters produktavdelning det första steget mot integation mellan Fronter och Microsofts molntjänst och pratar om vägen vidare.

Odd Nordahl, Fronter

Fronters planeringsverktyg

Här kommer vi visa hur Fronters nya planeringsverktyg ser ut och hur tankarna går kring vidare utveckkling av verktyget.

Fronters produktavdelning

Från papper till digital dokumentation och kommunikation i förskola

Anna är IKT-pedagog inom förskolan i Ängelholm. Under deras tid med Fronter har de mött både positiva och negativa reaktioner från personal och vårdnad shavare. Hur ser det ut idag? Hur gör de Fronter intressant för vårdnadshavare? Hur får de vårdnadshavarna delaktiga och engagerade i Fronter? Under före draget kommer hon bland annat svara på dessa frågor och beskriva deras väg från papper till digitalt och vilka erfarenheter de fått efter flera års arbete med Fronter i förskolan.

Anna Hasselgård, förskollärare och IKT-pedagog, Rebbelberga rektorsområde, Ängelholms kommun

Från start till mål

Förra året hade Sarah ett uppskattat seminarium om en dag i Fronter som lärare. Vid detta seminarium kommer hon att berätta hur det är att läsa hennes kurs i Fronter ur ett elevperspektiv. Hon kommer att gå igenom till exempel hur man kommer igång, kommunicerar, informerar, dokumenterar, får utvärderingar och bedömingar. Seminariet ges ur vux-perspektiv men är vettigt och givande även för andra stadier.

Sarah Lombrant, Lärare på Komvux i Örebro, samt kursledare för Fronter.

Förenkla arbetet på nätet

Fronter har funnits som molntjänst sedan 1998 och vi vill att lärare och elever ska kunna använda bra nätresurser tillsammans med Fronters verktyg för lärande. Genom att använda tjänster som exempelvis YouTube, Google apps, Prezi, och Svtplay i Fronter blir skolarbetet på nätet både enklare och bättre.

Johan Busck, Fronter Nordic

Seminarier 2014

Vägled lärarna med styrning i Fronter

Sedan Erlaskolan startade sin verksamhet hösten 2011 har ett arbete pågått för att hitta lösningar för hur Erlaskolans pedagogiska grundsyn kan visualiseras och digitaliseras. Ledorden har varit enhetlighet, effektivitet, återvinning, anpassning och enkelhet.

Under seminariet kommer vi att berätta om vår process samt dela med oss hur vi har tänkt kring förenklande underliggande strukturer samt grafiskt gränssnitt och ämnesinnehåll.

Anders Skanetoft, Utvecklingsledare IKT, Systemförvaltare för Fronter samt Ole Lidegran, ”IT-chef ”, Lärande i Sverige AB

Workshop: Ett mobilare Fronter -vad önskar du?

En workshop om Fronter på mobila enheter. Vi presenterar våra idéer, och hop pas på glödande engagemang från deltagarna. OBS! Max 25 deltagare!

Fronters produktavdelning

Hoppas du hitt ar nåt som faller dig i smak en!

Programmet är senast uppdaterat senast 141024, av Fronter