Lindegårdsnytt nr 2 2013 - Villaföreningen Lindegård

Download Report

Transcript Lindegårdsnytt nr 2 2013 - Villaföreningen Lindegård

Lindegårdsnytt

Medlemsblad för villaföreningen Lindegård. Grundad 1928. Nummer 2, 2013

Ordföranden har ordet

Vid årsmötet hyllades Årets Lindegårdare, f.d. ordföranden och denna tidnings redaktör, Klaes Hansson, med tal och en unik metallskulptur, en till fisk händigt formad fil. Konstnären, Agge Sahlberg, gav sedan en fascinerande skildring av hur har arbetar och visade alster från olika tidsperioder av sin konstnärliga bana.

Vid årsmötesförhandlingarna omvaldes styrelsen, förutom Kristin Larje och Stefan Tingshammar, som avböjt återval. Som ny styrelsemedlem invaldes Cecilia Nybacka medan en plats fick lämnas öppen. Den annalkande trafikanstormningen i närheten av vårt område har fått föreningen att uppvakta Stadsbyggnadsnämnden, Trafik- och renhållningsnämnden och Stadsdelsnämnden med begäran om att redan i ett tidigt skede få delta i planeringen av det nya Slakthusområdet och trafiken kring detta. Stadsdelsförvaltningen anser att våra farhågor är angelägna och har informerat såväl nämnden som Stadsbyggnadskontoret, Trafikkontoret och Exploateringskontoret om skrivelserna. Vänsterpartiet har sagt sig dela vår oro och förmodligen även informerat sina partikamrater i Stadsbyggnadsnämnden, Trafik- och renhållningsnämnden och i landstinget. Exploateringskontoret har informerat oss om upplägget av programarbetet. Ett programsamråd planeras i oktober och ett nytt politiskt beslut kan komma i vinter. Några kallelser till möte har dock ännu inte kommit.

Länsstyrelsen har avslagit överklagandena av Stadsbyggnadsnämndens beslut om Årstastråket men ärendet har förts vidare till Mark- och miljödomstolen, som nog behöver ytterligare minst sex månader för sitt beslut. Överdäckningen av tvärbanan beräknas i alla händelser göras samtidigt som SL installerar sitt nya signalsystem sommaren 2014. Med detta sagt är det dags att luta sig bakåt, betrakta den blå himlen, lukta på blommarna och njuta av grönskan och värmen. Sommaren är äntligen här! Det är dags att glädjas åt gemenskapen i denna underbara miljö. Ha en riktigt bra sommar!

Jöran Tyllström

Profiler i Enskede gård

Lena Dur Högnelid med familj och tre katter bor i ett hus som överraskar. I trädgården står skyltdockan Jonny, en giraff tittar ut genom vindsfönstret, verandatrappan har knallröda morsebokstäver, på uteplatsen finns en pusshållplats, ett löv som Lena och hennes man gjorde till Hemslöjdens jubileumsutställning på Liljevalchs i somras sitter fastsatt på övervåningens balkong och vid brevlådan står ett bokskåp där man kan hämta och lämna böcker. Inne i huset finns en giraffsamling, en trappa med regnbågsfärger, gästtoan är prickig och det är gästerna som sätter dit prickarna (välkommen du som vill sätta upp en prick, hälsar Lena!). Man kan räkna till åtminstone tio gitarrer, fyra pianon och så Lenas trummor. Huset och trädgården vittnar om att här bor en mycket kreativ familj med många strängar på sina lyror. Lena berättar:

– Vi har bott i huset i sex år. Vi är en ”ny” familj med sammanlagt fem barn, så vi behövde ett stort hus som skulle ligga nära tunnelbanans gröna linje. Vi behövde inte leta länge; redan vid andra huset vi tittade på fick vi träff! Ett underbart hus med fantastiskt läge! Med så bra kommunikationer och lagom gångavstånd till City klarar vi oss också bra utan bil (hade ingen när barnen var yngre heller).

Du och din man Mikloz sångerska. Berätta!

bjöd på ett proffsigt uppträdande i Enskedeparken häromkvällen. I inbjudan till parkkvällen stod att du är både psykolog och

– Jag har sjungit aktivt sedan jag var tio år och jag gillar också att bidra till mera sång i samhället. Mitt egna sjungande har rört sig i olika genrer men sedan några år har jag gått tillbaka till den klassiska sången, främst opera. Efter sommaren ska jag höja ribban ytterligare genom att påbörja en längre operautbildning på deltid. Jag sjunger gärna vid begravningar och andra evenemang. Till hösten planerar jag en föreställning som heter

Arior till Alfhild, Livet och Kärleken

som också ska fungera som en liten ”operaskola”. – Sedan har jag i flera år lett Västerbro Songline. Där sjunger man tillsammans, i världens första och största brosång. I augusti är det dags igen, under Stockholms kulturfestivalvecka. Programmet ska heta ”Från allsång till såpopera”. Som avslutning sjunger alla

I’m for ever blowing bubbles

och blåser såpbubblor. I samband med brosången ordnar jag en insamling vars behållning går till handikappade kvinnor i Uganda (UDWA).

Psykologen Lena Dur Högnelid, vad gör hon?

– Jag är legitimerad KBT-psykolog, organisationskonsult och föreläsare och har en egen firma som heter KBT Blå Dur (www.kbtbladur.se). Min mottagning finns här hemma i trädgårdshuset. Dit kommer ”vanliga” människor som söker hjälp med till exempel sömnsvårigheter, stress och flygrädsla. Dessutom arbetar jag också sedan många år med skratt och glädje, inte minst i arbetsgrupper. I egenskap av ”den skrattande psykologen” skriver jag nu på en bok utifrån erfarenheter och forskning (www.giraffenskratt.se).

Vad är det bästa med att bo i Enskede gård?

– Grannarna! Vi har en så skön gemenskap på vår gata. Vi gör det som är kul och ingen är pedant! Vi grillar tillsammans och när vi har glöggfest sjunger vi och tänder tomtebloss. Grannar som bor på gatorna runt omkring är också ofta med. En person som nyss fyllt nittio år har bott här i hela sitt liv. Han är en ovärderlig granne, både som person och för att han har en sådan aktningsvärd ålder – ett smycke! Hästarna från ridskolan som är ett extra plus. Varje höst har jag kalas för alla yngre grannar. Förra året kom en häst med ryttare förbi på gatan medan vi lekte som bäst och jag bjöd in ekipaget i trädgården. Hästen gick med på att snirkla sig in bland buskar och träd och vi fick en äkta hästgäst!

– Villaföreningen är bra. Det är fint med tidningen och med de aktiviteter man bjuder in till. Sådant skapar tillhörighet och sammanhang.

Saknar du något?

Nej, egentligen inte.. Jo, förresten, mer mångfald. Jag bjöd hem några familjer från Rinkeby i samband med förra årets Västerbro Songline. Det var en påminnelse om hur segregerat och homogent det är här, precis som i många andra områden i Stockholm.

Jag blev nyfiken på ditt efternamn, Dur Högnelid.

– Min man hette Tomas Fläckman (men

kallas för Mikloz!) innan vi träffades och jag hette Lena Ulfsdotter Högnelid. När vi gifte oss ville båda behålla våra efternamn så då valde vi att lägga till ett nytt gemensamt namn: Dur! Mikloz håller också på med musik (det är han som spelar på alla gitarrerna!) parallellt med sitt arbete som journalist (på tidningen Vi).

När jag lämnar Lena är jag glad. Jag har haft förmånen att möta en mycket kreativ, energisk och inspirerande person. När jag går visar Lena mig ett citat målat på garageväggen av den ryske poeten Vladimir Majakovskij: ”Jag säger inte att jag har hittat på det här kamrater och det är inget utslag av diktarhysteri men som jag ser det skall samhället vara ett ställe där det inte finns några byråkrater men massor med plats för sång och poesi.” Och varför inte mer sång och poesi på villaföreningens möten?

Enskede gård maj 2013

Barbro Gustafsson

Parkdagen 23 maj (arrangör Parkgruppen)

HAIKU

Vår Ansad häck särar Syren och hägg förenar i solens värma

Lars Göran Carlson

Grannsamverkan - närpolisen Globen påminner

Inför stundande semestertider är det bra att meddela grannar och kontaktombud när man tänker resa bort. Grannar till bortresta kan med fördel slänga sopor i grannens soptunna, parkera bilen på uppfarten mm. Glöm inte att ställa om post och tidningen eller se till att någon plockar in detta. Även om det är ljus långt in på nätterna så kan en timer för lampor vara bra. Vi vill återigen poängtera att allmänhetens och grannars iakttagelser är oerhört viktiga för att kunna gripa inbrottstjuvar och i förlängningen få dem lagförda. Glöm inte att återkommande uppmärksamma Grannsamverkan. Det är viktigt att informationen når ut till alla, det ger ökad delaktighet och engagemang. Följ oss på: www.facebook.com/polisengloben VIKTIGT! Tveka inte att ringa direkt till polisen då du fattar misstanke om brott, vi behöver er hjälp. Vid pågående brott ring 112. Ring 11414 när ni vill lämna tips eller göra en anmälan som inte är av akut karaktär Polisanmälningar gällande till exempel klotter, skadegörelse skall ske via 114 14 alternativt besök på en polisstation. Våren hälsades välkommen i Enskede- parken. Trots att vädret var mulet och svalt lockade evenemanget ett 30-tal entusiaster. Hans Antvik, ordförande i Enskede-Årsta hembygdsförening, berättade om Enskede gård och allsången leddes av Lena Dur Högnelid

Reservera i almanackan!

Årets Enskedegårdsdag 15:e september

Magnolior på Bägerstavägen Foto: Olle Överby

Kommersialiseringens tempel

Vår villaförening – Lindegård

Villaföreningen Lindegård, bildades 1928. Föreningen fick sitt namn av en gård under Enskede Gård, som hette Linde. Föreningen har drygt 260 medlemmar (hushåll), vilket motsvarar ca 76 procent av de drygt 340 hushållen i föreningens upptagningsområde.

I dag är en av styrelsens huvuduppgifter att hålla sig à jour med vad som händer i närområdet och att bevaka våra intressen i dessa sammanhang. Vi följer Årstastråket och Arenabygget samt omstöpningen av Slakthusområdet.

På vår hemsida (www.lindegard.se) kan du läsa mer om Enskede gård och föreningens historia Där hittar du kontaktuppgifter till styrelsen och grannsamverkarna, föreningens stadgar m.m. Där lägger vi också ut protokoll från möten, aktuella skrivelser och information om vad som är på gång samt rapporter från närpolisen.

Kommersialiseringens silvriga tempel sprider sig även till vår lilla lugna del Det blir IKEA och stort shoppingcenter Nöjespalats, matstaden och månglande Hur mycket kan biltrafiken öka? Hur mycket människor kan myllra?

Och var ska folk göra av sina bilar?

(Parkera dem i vårt område förstås, på lilla lugna Lindevägen till exempel) Men lugnande besked har kommit Ingen anledning att oroa sig mera Lösningen ligger närmare än väntat: 1 000 parkeringsplatser för cyklar ska byggas på Nynäsvägen, men hur ska då dessa cyklister ta sig hem?

Flerfiliga cykelvägar och cykeltunnlar är nog det minsta som krävs för detta Vi boende ser med växande oro på de storvulna och ståtliga planerna Är det slut nu på vår lugna, lummiga och idylliska tillvaro i våra villor?

Gunilla Gröndahl Tyllström

Medlemsavgift 2013

Avgiften är fortfarande 160 kronor och gironumret är 194223-4. Glöm inte att ange namn och gatuadress!

Nyttiga telefonnummer (se även hemsidan) Larmnummer 112

brand, inbrott eller annat som kräver omedelbar hjälp av ambulans, brandkår eller polis

Sjukvårdsrådgivning

1177

SOS Alarm 113 13

för att få information vid allvarliga olyckor och kriser

Trafikkontoret 08 651 00 00

felanmälan för gator, parker och torg, trasiga gatlyktor, skrotbilar, brunnslock, anmälan om bilar som hindrar utfart www.stockholm.se/felanmalan växel 08 508 27 200

Vårdguiden 08 320100

sjukvårdsrådgivning och allmän information Redaktion: [email protected]