information från kalmar-yttergrans församling, övergrans församling

Download Report

Transcript information från kalmar-yttergrans församling, övergrans församling

Kyrkhälsning

information från kalmar-yttergrans församling, övergrans församling häggeby församling och skoklosters församling nr 1 2013

från kyrkoherden

Här får du känna dig hemma

-Kom hem! Den vädjan har du säkert hört många gånger. Du har hört den från din mamma, från din fru, från dina barn. Hemma var för mig länge mitt föräldrahem. Det var först när jag gifte mig som hemma blev min frus och mitt gemensamma hem. I föräldrahemmet fanns dock fortfarande mitt pojkrum kvar och jag visste att jag alltid var välkommen hem. Att ha ett hem, någonstans där man känner sig hemma, är elementärt för välbe finnandet. Det är lika viktigt som att ha kläder på kroppen och mat på bordet. Det är naturligt att några av våra kändaste ordspråk handlar om vårt hem:

Hem ljuva hem; Borta bra, men hemma bäst; Mitt hem är min borg.

känslan av att vara ett med livet. Som barn har vi en naturlig relation med livet, med Gud. När vi blir vuxna behöver den relationen upplivas på ett medvetet sätt. I mitt fall skedde det när jag för första gången på många år vände mig i bön till Gud. Jag gjorde det i namnet Jesus, eftersom Jesus är medlaren mellan oss och Gud. Och snart infann sig barndomens känsla igen av att vara ett med livet. Jag var hemma igen. Kyrkan är en mötesplats för dig och livet. I guds tjänsten får du hjälp att inleda och att utveckla relationen med livet, med Gud. Här får du vara den du är och känna dig hemma. Välkommen hem!

Hemma

har också en vidare betydelse. Det är inte bara i våra hem, som vi har behov av att känna oss hemma. Det är i skolan, det är på arbetsplat sen, det är i samhället. När vi åker hemifrån ska det inte vara med en knut i magen av att komma till en plats där vi behandlas som främlingar. Vi förtjänar alla att mötas av kärlek och välkomnan de vart vi än kommer. Ingen förtjänar den aliena tion, känslan av främlingsskap, som många utsätts för idag.

Hemma

har slutligen också en universell betydelse, som svarar mot behovet att känna sig hemma i tillvaron. Jag glömmer aldrig känslan av att komma hem den gången jag inledde relationen med Gud. Det jag saknade som tonåring från barndomen var

Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av en vänlig famn. Så var det för mig att komma till Gud Jag kände att där hörde jag hemma. Det fanns en plats i Guds stora rum, en plats som väntade på mig. Och jag kände: Här är jag hemma. Jag vill vara ett barn i Guds hem. Psalm 774.

Lars-Olof Eklund

2

Pastorsexpedition i Kyrkcentrum

Svenska kyrkan Håbo kyrkliga samfällighet, Besöksadress: Västerhagsvägen 15 Box 194, 746 24 Bålsta Telefon växel 0171-46 80 20 Öppettider vardagar: Öppettider: Stängt: kl 09.00-12.00, 13.00-15.00 E-post: [email protected] Hemsida: www.svenskakyrkan.se/habo . Kyrktaxi bokas senast fredag kl 11.00

Skärtorsdag 28 mars kl 09.00-12.00 Valborgsmässoafton 30 april kl 09.00-12.00. 8 maj kl 09.00-12.00. Långfredag 29 mars - Annadag påsk 1/4. Första maj. Kristi himmelfärds dag 9 maj - Fredag 10 maj.

Jourhavande präst telefon 112 öppet kl 21.00-06.00

När du ringer Jourhavande präst får du prata med en präst från Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. De som arbetar där har tystnadsplikt.

Innehåll 2 4-5 6-7 8-9 10-11 12 13 14 15 16-17 18-19 20 Från kyrkoherden En hälsning i vårens tid Smått & gott Biskopsvisitation Ärkebiskop Anders Wejryd Kyrkovalet 2013 Konserter Barn 0-13 år & Ungdom Vuxen Diakoni Påskens gudstjänster Gudstjänster 17/3-31/5 och verksamhet på finska Kontakt Välkommnen precis som du är!

På onsdagar i Kyrkcentrum firar vi Morgonmässa kl 08.30, Veckomässa kl 19.00.

Vi har öppet måndag-fredag, välkomen in och besök ditt församlingshem, ta en fika, tänd ett ljus i kyrksalen eller besök vårt bibliotek.

Vi firar gudstjänst varje söndag.

Caféet är öppet måndag-fredag 08.30-16.00

Välkommen till våra kyrkor och fira gudstjänst, Kalmar kyrka, Yttergrans kyrka, Övergrans kyrka, Häggeby kyrka och Skokloster kyrka. Se sidorna 16-19 för mer information.

Kyrkhälsning nr 1 2013

Skriv till oss! Berätta vad du tycker om tid ningen. Vad vill du att vi ska skriva om?

Redaktör: Sofi Sandström, informatör Tel 0171-46 80 25, E-post: [email protected]

Ansvarig utgivare: Lars-Olof Eklund, kyrkoherde. Tel 0171-46 80 22, E-post: [email protected]

Årgång: 2. Upplaga: 8 500 exemplar Distrubition: Postens Meddelande AB Utgiven av: Håbo kyrkliga samfällighet Box 194, 746 24 Bålsta Tryckeri: Wikströms Tryckeri AB Fotografer Omsagsbild: Sofi Sandström Magnus Aronsson, KyrkoCd, Sofi Sandström

Gilla oss på Facebook

www.facebook.com/kyrkanihabo 3

en betraktelse

En hälsning i vårens tid

Det är vår. Visserligen finns det kvar lite snö här och där och luften andas vår och fåglarna sjunger. Snart kommer vårblommorna att sticka upp under höstlöv och kvarbliven snö. När jag tänker på våren så tänker jag på ordet uppståndelse, ett ord med flera betydelser.

text: lena gustafsson, präst foto: kyrko-cd, sofi sandström Påskens budskap Man kan orsaka uppståndelse genom att göra något oväntat och det blir uppståndelse när en kändis eller någon annan prominent person visar sig. Ordet uppståndelse innebär för mig liv, kraft och Jesu Kristi seger över döden. Det är det som påskens budskap handlar om. I Lukas evangeliets tjugofjärde kapitel berättas om ett möte mellan några lärjungar på väg till byn Emmaus och den uppståndne Jesus Kristus. Lärjungarna berättar för honom om det tumult som varit i Jerusalem, om korsfästelsen och upptäckten av den tomma graven. Utan att känna igen honom bjuder de honom att stanna kvar hos dem. Det är först vid kvällsvarden, när han bryter brödet, som deras ögon öppnas för vem han är, men då försvinner han ur deras åsyn. Lärjungarna skyndar sig sedan iväg till Jerusalem för att berätta om att Herren verkligen har uppstått från de döda. Det är denna uppståndelsens kraft som är kärnan i evangeliet och ett under som vi får ta till oss.

Nattvard och deg Påsken handlar också mycket om brödet och kal ken som delas, alltså den gemenskap vi har i natt vardens under. När jag tänker på den så ser jag en bröddeg framför mig. Ja, jag kan riktigt känna hur den jäser under mina händer och blir större och större. Den degen förmedlar liv och växtkraft och blir till sist väldoftande bröd som ger mat, näring och gemenskap. Jag kommer också att tänka på brödundret, det som sker när Jesus får några få bröd att räcka till flera tusen människor. Detta under säger oss att vi ska dela på jordens resurser så att alla får det som de behöver. Det är då vi le ver i Guds välsignelse. Nattvardsvinet handlar om livsglädje och om fest, en himmelsk måltid som vi alla är inbjudna till och delaktiga i. Denna fest kan börja redan här och nu genom att vi öppnar hjärt ats dörr för varandra. Då få vi del av livets under och blir inneslutna i en större gemenskap där ing en enda är utesluten. Så må väl kära församlings bor, den gudomliga kärleken andas igenom er.

Annandag påsks budskap om mötet mellan den uppståndne Jesus Kristus och några lärjungar säger oss att det alltid sker något i ett möte. Här fick lär jungarna mod och kraft att gå vidare i sin tillvaro. Detta får mig att tänka på alla välsignade möten som jag själv fått och får vara med om, möten som får min själ att sjunga. I en verksam prästsjäl finns inte alltid tid för så mycket fritid, hjärtinnerligt glad. men jag får min beskärda del av rekreation på min dagli ga väg igenom livet. Ni församlingsbor ska veta hur betydelsefulla mina möten med er är. Ni för så mycket värme med er och man blir bara så där 4

En välsignad vår och påsktid önskas ni alla av er komminister Lena Gustafsson

Psalm 153 Livet vann, dess namn är Jesus

Livet vann, dess namn är Jesus, halleluja, han var död, men se, han lever, halleluja.

Dödens portar öppnar han, halleluja, nyckeln ligger i hans hand. Halleluja.

Vad är murar, vad är gravar? Halleluja. Han är med oss alla dagar, halleluja. En är Herren, en är tron, halleluja, ett är brödet på hans bord. Halleluja.

Brödet bryts och vinet delas, halleluja, för att världen skall få leva. Halleluja.

Öppnade är Guds förråd, halleluja, källan flödar som var dold. Halleluja.

Jesus dog, då dog vi alla, halleluja, till att utge oss för andra, halleluja.

Jesus uppstod, Också vi, halleluja, uppstod då till evigt liv. Halleluja.

Text: O Hartman 1973 Musik: engelsk 1708

pastoratet åker på utflykt och firar

Stiftshögmässa

Annandag påsk 1/4 i Uppsala Domkyrka Varje år samlas över ett tusen besökare från Uppsala. Stiftshögmässan börjar kl 11.00 och medverkar gör körsångare från Ärentuna och Storvreta. Efteråt är det visning av Domkyr kan. Gratis buss från Kyrkcentrum kl 09.00.

Anmäl dig senast 25 mars till Pastorsexpeditionen, tel. 0171-468020 eller E-post: [email protected]

Välkommen!

5

smått & gott Tre av våra kyrkor renoveras

6 Café

Kyrkcentrum Måndag-fredag kl 08.30-16.00

Fair-trade kaffe/te Sopplunch Kyrkcentrum Torsdagar kl 12.00-13.00

Pris 50 kr Välkommen!

häggeby kyrka Under hösten 2012 började renoveringen och i vår skall det vara klart.

Häggeby församling.

Entreprenör är Hälsinge Takspån. De delar av takstolarna som var rötangripna har bytts ut och takstolsknutar som gått isär har fixerats i befintligt läge. Hjärtstocken som bär upp torntaket och tuppen har bytts ut. Allt virke som har använts är sen vuxen Norrlandsfuru. Samtliga takspån på torntaken har bytts ut. Under 2013 kommer dåliga spån på resten av taket att bytas ut och alla takspån sluttjäras och plåtdetaljer målas med oljefärg. Bjerkings i Uppsala har medverkat med förfrågningsunderlag och byggnads- teknisk kontroll och Upplandsmuseet stod för antikvarisk kontroll. Lyckligtvis utgick Byggnadsantikvarisk ersättning som hjälp till finansieringen.

Inga-Lill Järnebro

övergrans kyrka

Övergrans församling.

Rengöring och ombyggnadsarbeten kommer att pågå september - februari 2014. Under perioden firar vi gudstjänsterna i Övergransgården. Sista gudstjänsten innan stängning är den 1 september.

yttergrans kyrka

Kalmar-Yttergrans församling.

Rengöring och ombyggnadsarbeten kommer att pågå maj - september 2014. Under tiden firar vi gudstjänsterna i Yttergrans kapell. Sista gud stjänsten innan stängning är den 28 april.

Gravskötseldag Fredagsträffen VÅR LUNCH yttergrans kyrka lördag 27 april kl 10.00-13.00

Vi säljer penséer och det finns gratis planteringsjord.

Församlingshemmet är öppet och där serveras det fika.

Ulrika Nilsson, operasång- erska sjunger Pianist

kyrkcentrum fredag 3 maj kl 12.00

Ungsbakad lax med smörslungad dillpotatis, citronsås och grönsaker.

Anmälan senast 26 april till Pastorsexpeditionen, tel 0171-46 80 20. Pris 60 kr, betalas på plats.

Tack för alla gåvor! Pengarna går till behövande syföreningarnas julauktioner, december 2012

Parkgårdsträffen fick in 20.358 kr och Häggeby kyrkliga syförening fick in 19.935 kr. Tack till alla som bidrog till vårt goda resultat.

vårcafé & loppis 19 maj kl 13-16

Häggebygården i Häggeby

Vi säljer plantor, perenner och böcker. Kaffeservering

Välkomna!

Arrangeras av: Häggeby kyrkliga syförening 7

8

Tema -Framtidens kyrka Anders Wejryd Ärkebiskop

Ärkebiskop Anders Wejryd gör visitation i Håbo

visitation Det är 12 år sedan vi hade visitation av ärkebiskopen. Nu är det dags igen. Det blir spännande dagar den 17-18 och 21 april.

text: lars-olof eklund, sofi sandström foto: magnus aronsson, sofi sandström Under några dagar var tolfte år kommer biskopen på besök. I biskopens uppdrag ingår att ha tillsyn över församlingarna. I tillsynsuppdraget ingår att ge råd, stöd, hjälp, uppmuntran och att ha en öppen dialog. Det kallas visitation. Med sitt besök vill biskopen visa att församlingar na inte är isolerade enheter utan hör samman som stift och kyrka. Besöket ger också församlingarna tillfälle till utvärdering och reflektion över att vara kyrka. Förhoppningsvis kan besöket också ge en fingervisning om hur framtiden kan formas.

Välkommen till Kyrkcentrum!

torsdag 18 april

19.00-20.30

pastoratskväll. tema: framtidens kyrka, vi bjuder på fika

Passa på -Kom och ställ frågor! Hur vill du att kyrkan skall se ut i framtiden?

20.30-21.15 Vi firar Kvällsmässa. Fredrik Ollila, präst, Mikael Rutersten, musiker, Anders Sten, fritidsledare, Svenska kyrkans Unga och Gospelkören Heavenly Joy medverkar under ledning av Margareta Olsson.

söndag 21 april

11.00-12.30 Vi firar Bålstamässa. Anders Wejryd, ärkebiskop celebrerar. Lars-Olof Eklund, kyrkoherde, predikar, Mikael Rutersten, musiker Bålsta kammarkör medverkar under ledning av Birgitta Ruthberg. 12.30-13.30 Visitationsstämma. Anders Wejryd sammanfattar sina intryck från visitationen Vi bjuder på kaffe/te och smörgåstårta. 9

kyrkoval hösten 2013

nedanstående artikel uttrycker svenska kyrkans officiella syn på den förestående organisationsförändringen. andra uppfattningar existerar dock.

Enklare organisation

När Svenska kyrkan rustar för framtiden är det viktigt att ge bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för församlingarna att fullgöra sin grundläggande uppgift – att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Därför har kyrkomötet på nationell nivå beslutat om en ny lokal struktur som gör att ansvaret för resurser och verksamhet hålls samman och medlemmarna får möjlighet till större inflytande och engagemang.

text: hans josefsson foto: magnus aronsson Den kyrkliga organisationen ska så långt möjligt vara enkel, tydlig och begriplig. Kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, vill att organisationen både ska ta tillvara på enga gemanget i församlingarna samtidigt som kyrkan ska bli bättre på att samverka, inte minst på det administrativa området.

Kyrkomötets beslut innebär att det även fort sättningsvis ska kunna finnas församlingar med ansvar för församlingens grundläggande uppgift, med egen ekonomisk förvaltning och med ansvar för personal, fastighetsförvaltning och begrav ningsverksamhet. Alternativt kan församlingar tillsammans bilda ett pastorat som då får motsva rande samlade ansvar men där den lokala försam lingen får ett avgöra inflytande på det egna guds tjänstlivet och andra områden som är specifika för församlingen.

I varje pastorat, eller församling som inte ingår i ett pastorat, väljer medlemmarna ett kyrkofullmäktige som i sin tur utser ett kyrkoråd som styrelse. I de församlingar som ingår i ett pastorat utser kyrkofullmäktige, utöver det pastoratsövergripan de kyrkorådet, ett församlingsråd som ska ansva ra för gudstjänstlivet i församlingen och andra uppgifter som anges i församlingsinstruktionen (en ”verksamhetsplan” som är gemensam för alla församlingarna i pastoratet).

Det är viktigt att församlingsrådet har en förank ring i församlingen. Därför har kyrkofullmäktige skyldighet att genomföra ett öppet nominerings möte dit bara församlingens röstberättigade medlemmar inbjuds. När församlingsrådet utses kan resultatet av valet till kyrkofullmäktige spela roll, men det finns också utrymme att utse perso ner som är aktiva i församlingen men som inte har velat vara med på någon nomineringslista.

Den som tillhör någon av församlingarna i pasto ratet är valbar till församlingsrådet, men i första hand är det personer som är aktiva i församlings livet i den aktuella församlingen som bör komma i fråga. Förändringarna medför en tydligare ansvarsför delning än idag, inte minst därför att ansvaret för resurser och verksamhet hålls samman. Föränd ringarna innebär också att det blir enklare för församlingarna att anpassa sin verksamhet efter 10

lokala förhållanden. Till kyrkovalet i september 2013 innebär det att du som är medlem ska välja kyrkofullmäktige i din församling eller ditt pas torat. Där det tidigare varit två val till den lokala nivån (församling och samfällighet) blir det alltså bara ett.

Ytterst sett handlar allt om kyrkans grundläg gande uppgift. Det är viktigt att komma ihåg att organisationen bara är ett ramverk som ska göra det enkelt och tydligt för kyrkan att fullgöra sin uppgift. Ytterst handlar det om att vara ett red skap för Guds rike och inbjuda alla människor att tillhöra trons folk och dela dess liv.

Fakta om pastorat

I ett pastorat samlas den administrativa, ekonomiska och teologiska ledningen. Kyrkoherden är chef för pastoratet. Församlingsrådet utses av kyrkofull mäktige. Valbara är medlemmarna inom pastoratet vilket gör det möjligt att engagera sig i en annan församling än den man bor i. Mandatperioden i ett församlingsråd – högst fyra år - bestäms av kyr kofullmäktige. Kyrkorådet kan delegera uppgifter till församlingsråd utöver de uppgifter som kyrkoord ningen föreskriver.

Nomineringsgrupper vid förra valet

CENTERPARTIET Göran Eriksson, mobil. 070-346 96 99 ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA Linnéa Hagelin, e-post: [email protected]

PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN Lars-Olov Engman, mobil. 0723-588585 e-post: [email protected]

Det här händer Håbo

Håbo kyrkliga samfällighet ombildas till ett pastorat från 1 jan 2014 vilket innebär att vi ska välja ett kyrkofullmäktige som sedan utser ett kyrkoråd och ett församlingsråd för varje församling. Förutom val till kyrkofullmäktige blir det som tidigare val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte, alltså tre val.

Vill du vara med och påverka kyrkans framtid så kontakta någon av de tidigare nomineringsgrup perna eller bilda en egen nomineringsgrupp. Alla kandidater på valsedlarna ska var anmälda senast 15 april. På pastorsexpedition finns mer information och material att hämta.

När är kyrkovalet?

Söndag den 15 september 2013 är det kyrkoval.

11

Konserter

orgelkonsert “I vårens tecken på vår stora digitalorgel” Mikael Rutersten, organist

Datum & tid: Söndag 14/4 kl 18.00.

Plats: Skokloster kyrka Orgelimprovisationer över tre koraler. Musik av: A. Vivaldi, J.S. Bach, L. Vierne, O. Messian. Kaffe efter konserten. Fri entré.

Medverkande: Per Frendahl, orgelkonstruktören visar och berättar om Allen-orgeln. Andakt, Lena Gustafsson, präst.

vårkonsert “Den härliga vår”

Datum & tid: Söndag 28/4 kl 16.00.

från Skohalvön med omnejt. Plats: Medverkande: Häggeby kyrka Spelmän, kör, solister och allsång, visor och musik ur vår svenska musikskatt. Även låtar Sko Spelfolk, Klosterlihkören under ledning av Gunilla Nordqvist Paulsson, Inga-Maj Tisserant, Bob Sagevid mfl. Andakt, Lars-Olof Eklund, präst. Mingel efteråt. Fri entré. Arrangeras av: Skokloster kulturförening, NBV.

körkonsert Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson

Datum & tid: Lördag 4/5 kl 18.00.

Plats: Skokloster kyrka Medverkande: Ekholm -talroll. Andakt, Lars-Olof Eklund, präst. Mingel efteråt. Fri entré.

Bålsta kamm arkör, Klosterlihkören, Bro Kyrkokör. Birgitta Ruthberg och Gunilla Nordqvist Paulsson, dirigenter, Mikael Rutersten, orgel. Åsa Lansfors, sopran, Gunnar Klum, baryton och Sture

körkonsert Staffans Motettkör från Gävle

Datum & tid: Pingstafton 18/5 kl 18.00. Plats: Skokloster kyrka Medverkande: Martin Andrén, körledare. Andakt, Kristina Uggla.

musik i sommarkväll Trio con Brio “Nordiska klanger, spanska rytmer, himmelska hymner”

Datum & tid: Söndag 26/5 kl 18.00.

Plats: Yttergrans kapell Medverkande: Jan Holmgren, oboe och engelskt horn, Carina Cederwall, flöjt, Stig Andersson, piano. Andakt, Lena Gustafsson, präst. Fri entré.

12

Verksamhet

barn 0-13 år & ungdom Småbarnssång 0-1,5 år

Sång, rörelse och ramsor. Terminsavgift: 250 kr. Föranmälan Datum & tid: Tisdagar kl 13.00-13.30

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15

Musiklek 0-5 år

En grupp för barn och vuxna. Vi sjunger barnsånger, använder rytminstrument, gör rörelselekar och ramsor. Det kostar ingenting. Föranmälan Datum & tid: Måndag kl 10.30-11.15

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Datum & tid: Tisdag kl 09.30-ca. 10.15 och lekstund till kl 11.15

Plats: Häggebygården, Tinbacken 2, Häggeby

Kyrkans Öppna förskola 0-5 år

En mötesplats för vuxna med barn. Vi träffas i en trivsam miljö, umgås, leker, pysslar, sjunger och fikar tillsammans. IIngen föranmälan.

Datum & tid: Måndag kl 09.00-14.00 Tisdag kl 13.30-16.00 (0-1,5 år) Fredag kl 09.00-14.30

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Datum & tid: Måndag kl 14.00-16.30 Plats: Kalmar kyrkskola, Kalmar kyrkväg 17, Bålsta

Stök i kök 7-12 år

Vi bakar, lagar mat och har annat lajbans för oss i köket. Sedan smakar vi om det blev gott! Vi träffas sju tisdagar. Avgift 300 kr. Föranmälan.

Datum & tid: Tisdag kl 15.30-17.30 Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Datum & tid: Onsdag, torsdag från kl 13.30-17.00

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15

Eftis åk 10-12 år

Vi spelar biljard, pingis, innebandy, basket, spel, pysslar eller bara tar det lugnt till sammans med kompisarna. Vi serverar mellanmål till självkostnadspris. Terminsavgift 500 kr, medföjande syskon 300 kr. Vi har 50 platser. Föranmälan Datum & tid: Datum & tid: Måndag - Torsdag kl 13.00-17.00

Fredag kl 13.00-16.00

Plats: Klostergården, Slottsskogsleden 13 Skokloster Kontakt: Monica Bunnå, församlingspedagog Tel 0171-46 87 06, E-post [email protected]

Information och anmälan: Småbarnssång, Musiklek, Stök i kök och Eftis i Bålsta: Sabine Hillgren Tel 0171-46 80 37, E-post [email protected]

Mikaelikören åk 1-6

Vi sjunger och har roligt tillsammans. Vi är med vid familjegudstjänster i våra kyrkor och har ett luciaframträdande varje år. Mellanmål serveras.

Datum & tid: Onsdagar kl 15.00-15.45

Plats: Kyrkcentrum i Bålsta Kontakt: Gunilla Nordqvist Paulsson Tel. 0171-46 80 42, E-post: [email protected]

Eftis 9-13 år

Vi pysslar, spelar spel och kopplar av efter skoldagen. Du kan spela innebandy pingis m.m. Vi har andakt. Kom direkt efter skolatt skolan slutar. Mellanmål serveras. Terminsavgift 500 kr. Föranmälan, forts..

Ungdom

Vi bakar, ser på film och har kul tillsammans. En mötesplats för unga.

Datum & tid: Söndag kl 18.00-21.30

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Kontakt: Anders Sten Tel 0171-46 80 49, E-post [email protected]

13

Verksamhet

vuxen Kulturkvällar

När vårens tid är inne kommer hoppet tillbaka Ett föredrag om vårblommor med Mariette Manktelow, botaniker och Linnéforskare. Kaffeservering. Fri entré.

Datum & tid: Tisdag 16/4 kl 19.00

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 När världsbilden råkar i gungning Nya vetenskapliga rön har i alla tider framtvingat omprövningar av den rådan de världsbilden. Sten Bergström från Häggeby tar oss med på en resa i tiden. Kaffeservering. Fri entré.

Datm & tid: Tisdag 14/5 2013 kl 19.00

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Kontakt: Lena Gustafsson, präst Tel. 0171-46 80 43 [email protected]

Vårkänslor med kören Protonerna Datum & tid: Fredag 26/4 kl 13.30 Kören leds av Ingegärd Petersen.

Ulrika Nilsson, operasång- erska sjunger. Pianist VÅRLUNCH OBS! Kl 12.00

Datum & tid: Fredag 3/5 kl 12.00 Mer information på sidan 7.

Vi åker på en resa ..mer information kommer Datum & tid: Fredag 17/5 Kontakt: Malin Jonsgården, diakon Tel. 0171-46 80 39 [email protected]

Fredagsträffen

En mötesplats där vi börjar med andakt i kyrksalen. Kaffe 20 kr. Gratis buss går från Pomona äldreboende kl 13.00, den åter tillbaka ca 15.15.

Datm & tid: Fredagar kl 13.30

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Eric Weinberg från Bro sjunger läsarsånger Datum & tid: Fredag 22/3 kl 13.30 Målarklubben “The painting ladies” ställer ut Datum & tid: Fredag 5/4 kl 13.30

Syföreningar

Parkgårdsträffen Vi träffas, handarbetar och har trevligt. Datum & tid: Plats: Kontakt: Onsdag 20/3 -Årsmöte 17/4, 15/5 kl 13.30 Kyrkcentrum i Bålsta Synnöve Pärnebjörk Tel. 0171-505 88 Om Gran Canaria och Svenska kyrkan i San Augustin Datum & tid: Fredag 12/4 kl 13.30 Kristina Uggla (fd. Ander) och Anders Elveblom berättar.

Allsång i väntan på våren Datum & tid: Fredag19/4 kl 13.30 Gunilla Nordqvist-Paulsson leder oss.

Häggeby kyrkliga syförening Vi träffas, handarbetar och har trevligt. Datum & tid: Plats: Kontakt: 25/3, 23/4, 29/5 kl 19.00

19/5 kl 13-16.00 Vårcafé & loppis mer information på sidan 7

Häggebygården, Häggeby Wiola Eriksson Tel. 018-34 40 04, E-post: [email protected]

14

Bibelstudium

Vi läser Apostlagärningarna Vi diskuterar, har roligt och fikar. Datum & tid: Plats: Kontakt: Tisdag 26/3, 9/4, 23/4.

kl 18.30. Eventuellt blir det fler träffar. Kyrkcentrum i Bålsta Lena Gustafsson, präst Tel. 0171-46 80 43 [email protected]

Körer för vuxna

Bålsta kammarkör Vi söker sångare till bas, tenor och sopran stämmorna. Har du kör och sångvana och kan läsa noter är det bra. Vi tar paus för fika.

Datum & tid: Torsdag kl 19.00-21.15

Plats: Kyrkcentrum i Bålsta Kontakt: Birgitta Ruthberg Tel. 0171-46 80 29. E-post: [email protected]

Gospelkören Heavenly Joy Gospelglädje sedan 1997. 16 år av gos pelglädje har det blivit för de medlemmar som har varit med från första början. En skara gospelentusiaster som tillsammans med nya begåvningar som tillkommer var je år har vi skapat ett härligt gäng. Att det är så roligt och medryckande med gospel kan vi alla skriva under på. Datum & tid: Torsdag kl 19.00-21.15

Plats: Kyrkcentrum i Bålsta Kontakt: Margareta Olsson Tel. 0171-469 292 E-post: [email protected] Gospelkören har en egen hemsida: www.heavenlyjoy.se

Torsdagsrocken Är en sång- och musikgrupp för vuxna med förståndshandikapp eller andra funktionsnedsättningar.

Datm & tid: Torsdagar kl 13.15-13.45

Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Kontakt: Siv Ålund Tel 0171-46 80 37 E-post: [email protected]

kyrkans sociala arbete. vi finns här för dig.

när kan du vända dig till kyrkans diakoni?

problem i relationen. -när jag förlorat en anhörig eller vän mm. -när jag behvöer prata med någon -när livet kört ihop sig -när jag har

Diakoni

Sorgegrupp

-För den som förlorat en livskamrat Ett tillfälle att dela tankar och erfaren heter med andra i liknande situation. Vi samlas runt kaffebordet vid sex tillfällen under en och en halv timme. Från kyrkan finns Fredrik Ollila, präst och Malin Jonsgården, diakon med. Vi delar tysthetslöfte med varandra dvs. alla har ansvar för att det som sägs stannar i gruppen. Var och en avgör själv hur mycket han/hon vill säga. Ring oss gärna.

Kontakt: Fredrik Ollila, präst Tel 0171-46 87 11, E-post [email protected]

Malin Jonsgården, diakon, 0171-46 80 39 [email protected]

Kyrkans Familjeråd givningsbyå i Bålsta

Familjerådgivningen vänder sig till par, enskilda och familjer som på olika sätt har svårigheter i sina nära relationer och är öppen för alla. Familjerådgivningen blir en trygg plats för eftertanke, reflektion och dialog under sträng sekretess. Den terapeutiska kompetensen är rela tionsbearbetning, men också kunskap att möta tro- och livsåskådningsfrågor som kan komma upp i samband med relations problem.

Själavård & stödsamtal

Själavården har en gammal tradition i kyrkan. Själavård handlar om möjlighet att samtala om livet och tron. Både präster och diakoner arbetar med själavård. Vi erbjuder också stödsamtal. Det kan vara vardagliga bekymmer såväl som i krissitu ationer. Samtalen är kostnadsfria och sker under tystnadsplikt Kontakt: Bodil Wrangsjö, diakon, 0171-46 80 33 Malin Jonsgården, diakon, 0171-46 80 39 Lars-Olof Eklund, präst, 0171-46 80 22 Fredrik Ollila, präst, 0171-46 87 11 Mia Jaederfeldt, präst 0171-46 80 24 Lena Gustafsson, präst 0171-46 80 43 Kristina Uggla, präst 0171-46 80 40 Terttu Salmela, finsk präst 0171-46 87 10 E-post: Se sista sidan.

Nätverksträff

-För dig som hjälper/vårdar en maka/ make, föräldrar, partner, god vän/granne.

Ett tillfälle att dela tankar och erfaren heter med andra i liknande situation.

Nya grupper startas allt efter intresse. Ring för ytterligare information.

Kontakt: Håbo Kommuns anhörigkonsulent Susanne Hultgren Edholm, 0171-528 10 [email protected]

Bodil Wrangsjö, diakon, 0171-46 80 33 [email protected]

Parsamtal 90 min. 250 kr. Enskilda samtal 60 min. 165 kr. (Vid behov finns möjlighet till nedsatt samtalsavgift) Kontakt: Åsa Hansson, diakon och familjerådgivare, 0171-46 80 34 [email protected]

Besöks tjänsten Ideélla krafter med stora hjärtan!

En grupp av frivilliga som gör uppvakt ningar och hembesök hos äldre i pasto- ratet. Besökstjänsten finns även med som resurs vid Fredagsträffen, gudstjänster på Pomona äldreboende och vid bussutflykter.

Vi söker nya medarbetare i gruppen - vill du bli en av dem?

Kontakt: Malin Jonsgården, diakon, 0171-46 80 39 [email protected]

Bjud någon du inte känner på lunch!

SMSa lunch till 72 950 så ger du 50 kronor i kampen mot hungern i världen.

15

16

välkommen till våra gudstjänster

-med reservation för ändringar

Påskens gudstjänster

Skärtorsdagen 2 8/3

väll Skärtorsdagen fir när Jesus f as till minne av den k tiftar natt varden. med sina lärjungar och ins Senare på natt ar samlats i Ge av de romersk att Judas mo har avslöjat f honom en k tsemane tr a soldat t en bet alning av 30 silv ör dem v yss som t ter ar Jesus finns och ge ecken f tt vem som är Jesus.

Långfredagen 29/3

Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus som fattar beslutet att han ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Han blir dödad genom att hängas på avrättningsredskapet korset, det vi minns på långfredagen.

Påskdagens morgon 31/3

Den tredje dagen efter han dött uppstår Jesus från döden. När kvinnorna kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger vår jord, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort.

Annandag påsk 1/

Jesus visar sig f

4

ör lärjungarna på olik hur två lärjungar är på v om det som hänt och plö är, men när han s förstår de v örstår inte förs em han är .

a sätt ättelsen om er, alar t vem han

påskens gudstjäsnster Skärtorsdag 28/3

Dagens rubrik: Det heliga förbundet

kalmar-yttergrans församling

Kalmar kyrka 18.00 Finsk skärtorsdagsmässa Terttu Salmela, präst Lennart Pettersson, musiker Kyrkcentrum 13.00 Skärtorsdagsmässa Mia Jaederfeldt, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Pomona äldreboende 14.00 Skärtorsdagsmässa Lena Gustafsson, präst Birgitta Ruthberg, musiker Yttergrans kyrka 19.00 Skärtorsdagsmässa Fredrik Ollila, präst Birgitta Ruthberg, musiker

häggeby församling

Häggeby kyrka 18.00 Skärtorsdagsmässa Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Gunnar Birgersson, solist

skoklosters församling

Skokloster kyrka 20.00 Skärtorsdagsmässa Lena Gustafsson, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Gunnar Birgersson, solist

Långfredagen 29/3

Dagens rubrik: Korset

kalmar-yttergrans församling

Kyrkcentrum 18.00 Andakt vid Jesu grav Mia Jaederfeldt, präst Yttergrans kyrka 15.00 Långfredagsgudstjänst Fredrik Ollila, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker

övergrans församling

Övergrans kyrka 10.00 Långfredagsgudstjänst Kristina Uggla, präst Birgitta Ruthberg, musiker

häggeby församling

Häggeby kyrka 11.00 Långfredagsgudstjänst Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker

skoklosters församling

Skoklosters kyrka 15.00 Långfredagsgudstjänst Kristina Uggla, präst Birgitta Ruthberg, musiker

Påskafton 30/3

Dagens rubrik: Genom död till liv

kalmar-yttergrans församling

Kyrkcentrum 23.00 Påsknattsmässa Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker

Påskdagen 31/3

Dagens rubrik: Kristus är uppstånden

kalmar-yttergrans församling

Kalmar kyrka 11.00 Jubelgudstjänst för hela familjen Mia Jaederfeldt, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Mikael Nahnfeldt, trumpet Yttergrans kyrka 11.00 Påskdagsmässa Fredrik Ollila, präst Musiker. Kyrkkaffe

övergrans församling

Övergrans kyrka 10.00 Påskdagsmässa Kristina Uggla, präst Birgitta Ruthberg, musiker, Malin Jonsgården, diakon, Bålsta Kammarkör

häggeby församling

Häggeby kyrka 12.00 Påskmässa Lars-Olof Eklund, präst Birgitta Ruthberg, musiker Bålsta Kammarkör, Christian Rask, trumpet

skoklosters församling

Skoklosters kyrka 10.00 Påskdagsmässa Lena Gustafsson, präst, Olle Eilestam, musiker Gospelkören Heavenly Joy Kaffe och tårta

Annandag påsk 1/4

Dagens rubrik: Möte med den uppståndne Alla gudstjänster i pastoratet denna dag är sammanlysta till Uppsala domkyrka 11.00 Stiftshögmässa Varje år samlas över ett tusen besökare från Uppsala stift. I årets högmässa medverkar körsångare från Ärentuna och Storvreta. Efteråt är det visning av Domkyrkan. Gratis buss från Kyrkcentrum, Västerhagsvägen 15 i Bålsta, kl 09.00. Anmäl dig senast 25 mars till Pastorsexpedi tionen, tel. 0171- 46 80 20 eller e-post till [email protected]. 17

18

Gudstjänster 17 mars-31 maj

kalmar - yttergrans församling

KALMAR KYRKA Söndag 24/3 18.00 Stilla Ro- Gudstjänst Mia Jaederfeldt, präst Mikael Rutersten, piano Åsa Hansson, diakon Carina Cederwall, flöjt Kyrkkaffe från kl 17.30 En stund av vila, återhämtning och eftertanke Kristi himmelfärds dag 9/5 11.00 Friluftsgudstjänst Mia Jaederfeldt, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Pilgrimsvandring med avslutande gudstjänst Pingstdagen 19/5 18.00 Stilla Ro- Gudstjänst Mia Jaederfeldt präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker En stund av vila återhämtning och eftertanke Kyrkkaffe från kl 17.30 KYRKCENTRUM Varje onsdag firar vi Morgonmässa kl 08.30 Veckomässa kl 19.00

Morgonmässan inställd 27/3 Morgon- och Veckomässan inställd 1/5 Söndag 17/3 16.00 Sjung för livet Gudstjänst med mycket musik Lena Gustafsson, präst Gospelkören Heavenly Joy medverkar Mikael Rutersten, piano Anna-Lena Hallgren, flöjt, Per-Erik Wallberg, elbas Kyrkkaffe innan gudstjänsten Torsdag 18/4 20.30 Kvällsmässa Fredrik Ollila, präst Mikael Rutersten, musiker Mer information sid. 9.

Söndag 21/4 11.00 Bålstamässa Anders Wejryd, ärkebiskop celebrerar Lars-Olof Eklund, kyrkoherde predikar Pastoratets övriga präster medverkar Bålsta Kammarkör. Mikael Rutersten, Birgitta Ruthberg och Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker. Kyrklunch och visitationsstämma efteråt. Mer information sid. 9 Söndag 28/4 10.00 Bålstamässa Lars-Olof Eklund, präst. Kyrkkaffe Bönsöndagen 5/5 10.00 Bålstamässa Mia Jaederfeldt, präst Mikael Rutersten, musiker . Kyrkkaffe Söndagen före pingst 12/5 16.00 Tomasmässa på svenska och finska Lars-Olof Eklund, Terttu Salmela, Lena Gustafsson, präster, Mikael Rutersten, musiker, Carina Cederwall, flöjt, Jan Holmgren, oboe. Kyrkkaffe Pingstdagen 19/5 10.00 Bålstamässa Mia Jaederfeldt, präst Mikael Rutersten, musiker Kyrkkaffe Söndag 26/5 10.00 Bålstamässa Fredrik Ollila, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Kyrkkaffe Söndag 28/4 11.00 Gudstjänst Fredrik Ollila, präst Gunnar Birgersson, sång Sista gustjänsten i kyrkan innan stängning för renovering. Kyrkkaffe Söndag 12/5 OBS! Yttergrans kapell 11.00 Högmässa Fredrik Ollila, präst Mikael Rutersten, musiker

övergrans församling

ÖVERGRANS KYRKA Söndag 24/3 10.00 Palmsöndagsgudstjänst Kristina Uggla, präst Birgitta Ruthberg, musiker Kyrkkaffe med våfflor Söndag 7/4 10.00 Söndagsgudstjänst Kristina Uggla, präst Olle Eilestam, musiker Bönsöndagen 5/5 10.00 Söndagsgudstjänst Kristina Uggla, präst Pingstdagen 19/5 10.00 Pingstdagsmässa Kristina Uggla, präst Birgitta Ruthberg, musiker

häggeby församling

Söndag 24/3 10.00 Bålstamässa Mia Jaederfeldt, präst Mikael Rutersten, musiker Med försäljning. Kyrkkaffe POMONA ÄLDREBOENDE Torsdagar 21/3, 28/3, 4/4, 18/4, 2/5, 16/5, 30/5 14.00 Gudstjänst Lena Gustafsson, präst Musiker HÄGGEBY KYRKA Söndag 24/3 11.00 Familjegudstjänst Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Barnen i Mikaelikören medverkar Söndag 7/4 10.00 Bålstamässa Mia Jaederfeldt, präst Mikael Rutersten, musiker Kyrkkaffe Söndag 14/4 16.00 Sjung för livet Gudstjänst med mycket musik Fredrik Ollila, präst Birgitta Ruthberg, musiker Kyrkkaffe innan gudstjänsten YTTERGRANS KYRKA Söndag 17/3 11.00 Högmässa Fredrik Ollila, präst Mikael Rutersten, musiker Söndag 14/4 11.00 Högmässa Lena Gustafsson, präst Olle Eilestam, musiker Lördag 13/4 18.00 Gudstjänst vid helgsmål Lekmannaledd Bönsöndagen 5/5 14.00 Backsippegudstjänst i Nederhassla Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Carina Cederwall, flöjt Medtag kaffekorg Vägvisning från kyrkan gudstjänsterna 21/4 är sammanlysta till kyrkcentrum i bålsta

HÄGGEBY KYRKA..

forts Lördag 11/5 18.00 Gudstjänst vid helgsmål Lekmannaledd Pingstdagen 19/5 11.00 Pingstmässa Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Helen Teglund Sjögren, sång Lördag 25/5 18.00 Gudstjänst vid helgsmål Lekmannaledd

skokloster församling

SKOKLOSTER KYRKA Söndag 17/3 10.00 Mariamässa Lena Gustafsson, präst Birgitta Ruthberg, musiker Håbo damkör -Sångsugna sjunger Mariasånger under ledning av Ingeborg Axner-Franzén. Kaffe och våfflor Lördag 27/4 11.00 Konfirmation med mässa Fredrik Ollila, präst Pehr-Albin Edén, musiker Konfirmandgruppen Äventyr & Estet 14.00 Konfirmation med mässa Fredrik Ollila, präst Pehr-Albin Edén, musiker Konfirmandgruppen Äventyr & Estet Söndag 28/4 10.00 Gudstjänst Lena Gustafsson, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Barnen i Mikaelikören medverkar Kyrkkaffe Söndag 9/5 OBS! Flasta kyrkoruin 11.00 Gökotta Lars-Olof Eklund, präst Gunilla Nordqvist Paulsson, musiker Alla kyrkor i Håbo inbjuder till ekumenisk gudstjänst, John Paulsson, dragspel, George Nelson, trumpet Medtag kaffekorg Söndag 26/5 10.00 Familjemässa Lena Gustafsson, präst Birgitta Ruthberg, musiker Morsdag Kyrkkaffe

På finska On meillä aarre verraton ....

“Polvesta polveen matkallaan se meille voimaa kantaa, ja muuttu matta milloinkaan se aina rauhaa antaa.”

Näin kuvaa virsirunoilija J.L. Runeberg Jumalan sanaa.

“Kyrkhälsning” kertoo monipuolisesta seurakuntatoiminnasta kutsuen jokaista mukaan. Myös suomenkielisiä jumalanpalveluksia vietetään. Tiistaipiiri kokoontuu kirkkokeskuksessa. Klo 13. alotetaan hartaushetkellä,”varttikirkolla”, johon jokainen on tervetullut ja lopuksi juodaan kahvit. Mainio tilaisuus lähteä päiväkävelylle ja piipahtaa kirkkoon. Tervetuloa.

Hiippakuntatasolla järjestetään yhteisiä tilaisuuksia. Hiippakun tapäivä lauantaina 13. huhtikuuta Valstan kirkolla. Siitä ja muusta yhteisestä toiminnasta lisää myöhemmin.

“Siis kiitos, Herra laupias , nyt lakkaamatta aivan, sanalla meitä, Valtias, kun johdat tiellä taivaan”.

Terttu Salmela suomenkielinen pappi finsktalande präst

Gudstjänster

KYRKCENTRUM Söndag 17/3 14.00 Söndagsmässa på finska Terttu Salmela, präst Birgitta Ruthberg, musiker Kyrkkaffe KALMAR KYRKA Skärtorsdag 28/3 18.00 Finsk skärtorsdagsmässa Terttu Salmela, präst Lennart Pettersson, musiker KYRKCENTRUM Söndag 12/5 16.00 Tomasmässa på svenska och finska Lars-Olof Eklund, präst, Terttu Salmela, präst Lena Gustafsson, präst Mikael Rutersten, musiker Carina Cederwall, flöjt, Jan Holmgren, oboe Kyrkkaffe

Andakter

KYRKCENTRUM 7/5, 14/5, 21/5 13.00 Finsk andakt Terttu Salmela, präst Musiker Kyrkkaffe Tisdagar 19/3, 2/4, 9/4, 16/4, 23/4,

Finska träffen

Vi är 10-15 kvinnor som träffas och pratar om aktuella händelser och samhällsfrågor. Tankar kring våra egna liv och roliga och sorgliga historier. Datum & tid: Tisdagar kl 13.30 Plats: Kyrkcentrum, Västerhagsv. 15 Kontakt: Terttu Salmela tel. 0171-46 87 10 19

Kontakt

kansli Finn Graversen, förvaltningschef [email protected]

Gunilla Sundström, kamrer [email protected]

tel. 0171-468030 tel. 0171-468031 växel. kyrkcentrum, västerhagsv. 15, bålsta E-post till pastoratet: [email protected]

Susanne Johansson, kanslist tel. 0171-468020 [email protected]

bokning: dop, vigsel, välsignelse, begravning Marianne Toikkanen, förvaltningsassistent tel. 0171-468032 [email protected]

kök, bokning av lokaler i kyrkcentrum Susanne Quist, husmor, bokningar [email protected] tel. 0171-468038 tel. 0171-468027 Majlen Håkansson, värdinna [email protected]

tel. 0171-468703 kyrkogårdarna Caroline Thunman, samordnare [email protected]

tel. 0171-468048 Fredrik Axelsson, kyrkvaktmästare tel. 0171-468701 [email protected], Yttergran Håkan Sundström, kyrkvaktmästare tel. 0171-468709 [email protected], Övergran Leif Andersson, kyrkvaktmästare [email protected], Kalmar tel. 0171-468702 Marit Simborn, kyrkvaktmästare tel. 0171-468704 [email protected], Kyrkcentrum präster Lars-Olof Eklund, kyrkoherde [email protected]

Lena Gustafsson, komminister [email protected]

Fredrik Ollila, komminister [email protected]

Kristina Uggla (fd. Ander), komminister [email protected]

Mia Jaederfeldt, präst [email protected]

Terttu Salmela, finsk präst tel. 0171-468022 tel. 0171-468043 tel. 0171-468711 tel. 0171-468040 tel. 0171-468024 tel. 0171-468710 musiker Birgitta Ruthberg, kyrkomusiker [email protected]

tel. 0171-468029 Gunilla Nordqvist Paulsson, kyrkomusiker tel. 0171-468042 [email protected]

Mikael Rutersten, organist [email protected]

tel. 0171-468028 diakoner Malin Jonsgården, diakon [email protected]

Bodil Wrangsjö, diakon [email protected]

Åsa Hansson, diakon [email protected]

tel. 0171-468039 tel. 0171-468033 tel. 0171-468034 barn Klostergården, Skokloster Monica Bunnå, församlingspedagog [email protected]

Ulrika Rönn, fritidsledare [email protected] Kyrkcentrum, Bålsta Sabine Hillgren, fritidsledare [email protected]

Annelie Persson, fritidsledare [email protected]

Kerstin Lundin, fritidsledare [email protected]

Siv Åhlund, fritidsledare [email protected]

ungdom/konfirmand Lovisa Tengelin, församlingspedagog [email protected]

Anders Sten, fritidsledare [email protected]

Jessica Lilleberg, fritidsledare [email protected]

Mattias Andersson, fritidsledare [email protected]

information Sofi Sanström, informatör [email protected]

tel. 018-386731 tel. 0171-468706 tel. 018-386731 tel. 0171-468041 tel. 0171-468037, 468036 tel. 0171-468037, 468047 tel. 0171-468037, 468721 tel. 0171-468037, 468046 tel. 0171-468035 tel. 0171-468049 tel. 0171-468708 tel. 0171-468045 tel. 0171-468025 Vill du bli medlem i Svenska kyrkan? Fyll i talongen och skicka/lämna in den eller ring oss så sänder vi dig en inträdesblankett. Tel. 0171-46 80 20. OBS! Du kan inte anmäla utträde på denna talong.

Anmälan om inträde i Svenska kyrkan

Förnamn och efternamn Postnr Skicka din anmälan till: Svenska kyrkan, Håbo kyrkliga samfällighet, Box 194, 746 24 Bålsta. Besöksadress: Västerhagsvägen 15. E-post: [email protected]. Talong Kyrkhälsning nr 1 2013