Fyrens A-Ö - Fyren EkAlmen

Download Report

Transcript Fyrens A-Ö - Fyren EkAlmen

Fyren EkAlmens Information A till Ö Läsåret 2012/2013

V AD ÄR DET HÄR FÖR INFORMATION ?

Vi vill med den här informationen samla nyttiga och viktiga saker, som vi tycker att du som elev eller förälder behöver känna till. Allt är sorterat i bokstavsordning och finns presenterat här på Fyren EkAlmens hemsida. Vi på skolan vill att både du som är förälder och du som är elev på skolan läser igenom den här informationen i början av varje nytt läsår – det är ett bra sätt att påminna sig om vad som gäller på skolan. En hel del av innehållet är sådant som man kan komma tillbaka till när man behöver det, men vi vill också vara säkra på att du vet vad som förväntas av dig. A

A LLERGIER OCH SPECIALKOST

Om du har någon form av allergi är det viktigt att du fyller i en allergiblankett och lämnar till skolan. Om du har specialkost, uppge det när du ansöker om ledigt eller när du gör sjukanmälan till skolan. För att göra det lättare för dem som har allergier undviker vi starka parfymer, ridkläder eller annat som kan ge kamrater allergiska reaktioner i skolan. Det finns elever med mycket kraftig allergi mot nötter varför ingen form av nötter får förekomma på skolan.

ANKARE

Alla elever på Fyren EkAlmen ingår i ett arbetslag som har sin tillhörighet i ett Ankare. Ankaret är ett avgränsat område för ca 75 elever. Undervisning kan förekomma även på andra platser till exempel vid praktisk-estiska ämnen, men huvuddelen av undervisningen sker i Ankaret.

ANSVAR

Ansvar är ett av våra fyra ledljus. Vi vill att varje elev visar respekt för sina kamrater genom att ta hand om varandra och bidra till kamratskap och arbetsro. Eleven tänker på sina handlingar och sitt beteende och vårdar sitt språk. Eleven tar också ansvar för sina saker och förmedlar information. Varje elev får växa i sitt ansvarstagande både till sig själv och till andra.

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

B

B ESÖK TILL SKOLAN

Du som är föräldrar eller en annan vuxen gäst är välkommen att delta i undervisningen. Hör gärna av dig i förväg till elevens personliga lots. Vi bjuder vi dig på skollunch när du följer eleven under skoldagen.

B ILPARKERING

På Fyren EkAlmens parkering parkerar de som arbetar på skolan eller besöker skolan. Skyltar finns för var du kan parkera.

B ORTTAPPADE SAKER

Om du tappat bort något kan du kanske hitta det i lådan för borttappade saker hos vår Skolan har ingen möjlighet att ersätta saker som du tappat bort.

C

C YKEL

Om du tar med cykel eller liknande till skolan, är det på eget ansvar, skolan ersätter den inte om den skadas, saboterats eller blir stulen. Du ställer alltid din cykel vid ett cykelställ och du har förstås alltid hjälm när du cyklar. Cyklar gör vi inte på skolgården. Det är vårdnadshavarna som bestämmer när/om barnen får cykla till och från skolan. D

D ATORER

Som elev på Fyren EkAlmens har du tillgång till datorer och en del annan IKT-utrustning för ditt skolarbete. Datorerna på skolan är bara till för skolarbete. Du kan alltså inte spela egna spel, chatta eller ladda ner privata filer på skolans datorer. För att alla ska kunna använda datorerna, ber vi dig att vara rädd om dem. Om du ser att något är trasigt, meddela någon av de vuxna på skolan, så att vi kan försöka laga det som gått sönder. Du ändrar heller inte inställningar som gjorts utan tillåtelse . E LEVKONTON TILL DATORN Du som är elev på Fyren EkAlmen har ett eget logg in till Schoolsoft och Office 365. Här kan du spara de filer du arbetar med och du har också möjlighet att komma åt dessa hemifrån, om du vill arbeta vidare där.

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

M ISSBRUK AV DATORERNA Om du medvetet missbrukar, förstör eller försvårar arbetet med datorerna, fråntas du rätten att använda dem. Om du är osäker på om det du vill göra är okej, kolla med en personal på skolan.

D RIVKRAFT

Drivkraft är ett av våra fyra ledljus. Vi vill att varje elev hittar sin egen drivkraft och utmanar sig själv. Vi vill uppmuntra elevens egna idéer och personliga utveckling. Varje elev är kreativ och ser lösningar och möjligheter och vill gå från tanke till handling.

D ROGER

eller på annan plats under skoltid. E

ELEVHÄLSOTEAMET

Elevhälsoteamet består av rektor, skolsköterska och kurator. Teamet träffas för att utreda och kartlägga elevers behov av stöd och hjälp.

ELEVRÅD

På Fyren EkAlmen träffas elevrådet på skolan för att bidra till skolans utveckling. Elevrådet består av elevrepresentanter från olika basgrupper. Elevrådet leds av en av pedagogerna på skolan.

ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE

Vi utgår från att varje elev är kompetent och att det finns en eldsjäl i varje barn. Vår uppgift som vuxna är att stimulera och stödja alla elever utifrån var och ens förutsättningar. Vi vill att eleverna ska få vara kreativa, nyskapande och handlingskraftiga .

F FOTOGRAFERA OCH FILMA

Nuförtiden är det många som enkelt kan filma eller fotografera med hjälp av sin mobiltelefon eller en digital kamera och samtidigt är det många som inte vill bli

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

fotograferade, eftersom risken finns att dessa bilder sprids på fel sätt, till exempel på Internet. På Fyren EkAlmen använder eleverna enbart filmning och fotografier i samråd med personalen. Vårdnadshavarna får godkänna ett foto-film tillstånd i samband med skolstart.

FRUKOST

Fyren EkAlmen serverar inte frukost, men om du kommer tidigt så ta med dig egen frukost så ordnar vi plats för matro.

FRÅNVAROANMÄLAN

Om du är sjuk eller av någon annan anledning inte kan komma till skolan, ska vårdnadshavarna meddela detta till skolan. Detta görs i Schoolsoft. Om vårdnadshavarna inte har tillgång till en dator kan de ringa till skolans koordinator 019-70 70 330 och anmäla frånvaron.

FÖDELSEDAGAR

När någon fyller år sjunger vi och grattar med ett kort i skolan. Vi vill inte att barnen bjuder på något på skoltid.

F ÖRSÄKRING

O LYCKSFALL Alla elever har en olycksfallsförsäkring, läs mer om försäkringen på hemsidan. Tänk också på att alltid göra en anmälan till ert försäkringsbolag med tanke på eventuella framtida men, även om ni inte har några ersättningsanspråk för tillfället. S TÖLD Skolan har ingen försäkring som täcker stöld eller skada på personlig egendom. Om någon personlig sak blir stulen eller förstörd, kan du bara få ersättning från ditt eget försäkringsbolag.

FÖRÄLDRAKONTAKT

En bra kontakt mellan vårdnadshavarna och Fyren är viktig för att eleven ska må bra, trivas och nå goda resultat. En gång varje termin inbjuds elev och föräldrar till ett utvecklingssamtal och ett föräldramöte. När något angeläget behövs tas upp, som inte kan vänta tills utvecklingssamtalet, kontaktar ni er personliga lots eller annan personal på skolan. Som förälder är du förstås alltid välkommen att kontakta personalen på skolan och vi hoppas också att ni föräldrar hör av er när ni är speciellt nöjda med något – då vet vi att

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

vi ska fortsätta arbeta på det sättet även i fortsättningen.

FÖRVÄNTANSDOKUMENT

På Fyren EkAlmen har vi tagit fram ett förväntansdokument för elever, föräldrar och pedagoger, som finns på hemsidan. Där står vad vi alla kan förvänta oss av varandra och vi får på så sätt en gemensam överenskommelse för hur vi arbetar tillsammans. G

G ODIS , TUGGUMMI OCH LÄSK

Som en del av hälsomålen äter vi inte godis, dricker läsk eller tuggar tuggummi.

GÅ GÅ INOMHUS

På Fyren EkAlmen tänker alla – barn och vuxna, på att vi går inomhus för att få bästa arbetsro. GÅ HEM OCH HÄMTA SAKER Att gå hem och hämta saker gör vi inte på Fyren EkAlmen, utan vi löser det på skolan (om det inte är allvarliga fall såsom allergimediciner och dylikt). H

HAMNEN

Hamnen är vårt fritidshem som har öppet mellan klockan 06.00 och 17.30. Läs mer om Hamnen på hemsidan.

HEMSIDAN

På Fyren EkAlmens hemsida hittar du viktig information samt länk till Schoolsoft. Där hittar du till exempel läsårsdata och blanketter samt aktuell information. Adressen är www.fyrenekalmen.se

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

I

INFORMATIONSBREV

Föräldrarna till elever på Fyren EkAlmen får regelbundet information från pedagogerna via Schoolsoft. Föräldrarna ansvarar för att uppdater e-postadressen i Schoolsoft.

IUP

En individuell utvecklingsplan är ett stöd för elevens lärande i skolan. Alla elever i grundskolan har en skriftlig individuell utvecklingsplan och den ska uppdateras minst en gång varje termin vid utvecklingssamtalet. K

KONFLIKTER UPPFÖLJNING

Mindre konflikter löser vi i skolan, i annat fall kontaktas hemmet. Det är viktigt att konflikter som skett i skolan också får möjlighet att lösas där.

KOORDINATOR

Du är alltid välkommen att ringa eller komma och fråga vår koordinator om du undrar över något. Telefonnummer: 019- 707 03 30

KRÄNKANDE BEHANDLING

Skolan arbetar mot kränkande behandling. Det finns ett trygghetsteam, bestående av pedagoger . Vårdnadshavarna kontaktar i första hand sitt barns lots och i andra hand trygghetsteamet eller rektor, då man misstänker att ett barn utsätts för kränkande behandling eller mobbning. Vill du ha mer information om hur vi motarbetar kränkande behandling på skolan kan du läsa om det i skolans Trygghetsplan.

KOSTNADER

Fyren Eklamen är avgiftsfri. Det får förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleven. Enligt Skolverkets praxis så kan det handla om 80 kronor per elev och termin. Det är inte tillåtet att samla in pengar från föräldrar för att på så sätt bygga upp en ”klasskassa”. Däremot är det tillåtet att genom olika aktiviteter och försäljningar samla in pengar till ”klasskassan”.

KURATOR

Fyren EkAlmens kurator heter Therese Ranft Ehrenstråhle och av henne kan du få hjälp

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

och stöd om du har det jobbigt i skolan, med kompisar eller hemma. Du som är förälder kan också kontakta henne om du behöver ha stöd eller råd i hur du kan hjälpa ditt barn. Therese arbetar måndagar 9.15-13.45.

L

LEDIGHETSANSÖKAN

Om du behöver vara ledig under terminen måste du alltid ansöka om ledighet. Ledighetsansökan finns på hemsidan. Om du tar ledigt minskar du din garanterade undervisningstid, du kan alltså inte begära att få ta igen den tiden du missat när du tagit ledigt. Elevuppgifter tas igen görs i årskurs 3 och 6.

efter

ledigheten. Din personliga lots kan bevilja din ledighet under högst 5 dagar under ett läsår och rektor kan bevilja ledighet upp till maximalt 10 dagar per läsår. Observera att vi aldrig beviljar ledigheter under tiden då nationella prov

LEDLJUS

Fyren EkAlmens ledljus är trygghet, ansvar, drivkraft och självkunskap

LEKSAKER

Leksaker lämnas hemma, vi leker med det som finns på skolan under skoltid

LÄXOR

Fyren EkAlmen kan ge uppgifter som ska göras hemma, men då alltid i samråd med hemmet på utvecklingssamtal. Detta skrivs in i elevens IUP och uppgiften tidsbestäms gärna. Vi kan uppmuntra till att lösa ”uppdrag” när vi jobbar eller ska jobba med områden, men att det är på frivillig basis (ex undersöka temperaturen under en vecka, intervjua någon äldre om skolan förr, hålla utkik efter vägmärken m.m). Vi kan, om elever känner att de behöver och vill, låta elever ta hem det vi jobbat med under passet, för att befästa eller nå längre. Vi kan uppmuntra till att gå in på ”Skattkistan” på hemsidan Vi uppmuntrar till att läsa våra pedagogiska planeringar i Schoolsoft för att få tips, att gå in på Skattkistan på hemsidan, att själva ordna material eller låna böcker från vårt bibliotek, om hemmen vill ha ytterligare uppgifter hem. För arbete kring ett åtgärdsprogram eller ”bortslösad lektionstid” kan hemuppgifter ges.

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

Varför vi har valt denna syn på läxor är bland annat för

: - Läxor inte finns med i gällande styrdokument - - Hemmen har olika förutsättningar Vi har tydliga pedagogiska planeringar som alla kan ta del av i Schoolsoft och som kan, om man önskar, följas upp av hemmet M

M ULTIPLA INTELLIGENSER

Vi förkortar det MI och det handlar om att man ska få lösa problem och att skapa något nytt genom att arbeta på flera olika sätt. På Fyren EkAlmen har vi olika klok-ord för att sätta ord på olika sätt att lära.

N

NAMN

På Fyren EkAlmen har vi olika namn för saker, för att komma ifrån värderingar som kanske sitter fast i ord. Här kommer en ordlista: Salamandern och Jollen: 6-åringar Skräddaren och Skeppet: 7-åringar Snäckan och Skutan: 8-åringar Skäret: 9-åringar Viken: 10-åringar Ankare: Enheter Vattnets Ankare: Salamandern, Skräddaren och Snäckan Båten Ankare: Jollen, Skeppet och Skutan Kustens Ankare: Viken och Skäret Hamnen: fritidshemmet Knopen: Koordinators rum Rodret: Rektors rum Livbojen: Elevhälsan Byssan: Tillagningsköket Kompassen: Rörelserummet

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

NAVIGERINGSVECKOR

Första tre veckorna efter sommarlovet kallar vi för navigeringsveckor. Syftet med navigeringsveckorna är att pedagogerna ska göra sig en bild av var eleverna befinner sig ”just nu” i deras kunskapsutveckling. Detta sker genom att kartlägga elevernas kunskaper för att veta vad de kan och vad vi ska jobba mer med under läsåret. Under navigeringsveckorna jobbar vi också med att bygga relationer mellan eleverna och mellan elever och pedagoger och personliga lotsar. Utifrån våra ledljus:

trygghet, ansvar, drivkraft

och

självkunskap

; jobbar vi med hur vi ska agera för att få en gemenskap och hur vi ska vara mot varandra på skolan så att alla mår bra och kommer till sin rätt. Här läggs grunden för en IUP som vi sedan tillsammans skriver vid utvecklingssamtalet. O

O MHÄNDERTAGNA SAKER

Ibland har elever med sig saker som stör undervisningen eller på annat sätt bryter mot skolans regler. Om en elev, trots en uppmaning, inte stoppar undan de här föremålen kan personalen på skolan omhänderta dem under resten av dagen. Tänk på att skolan inte ansvarar för privata saker P

PEDAGOGERNAS ARBETSRUM

På Fyren EkAlmen ligger pedagogernas arbetsrum mitt i verksamheten. Det betyder att det ofta är lätt för dig att få kontakt med dina undervisande pedagoger, din personliga lots eller fritidspedagog.

PERSONLIGA LOTSAR

Som elev på Fyren EkAlmens skola har du en personlig lots som följer dig under dina år på skolan. Vi strävar förstås efter att du ska få behålla din lots under en längre tid, men ibland blir man som elev tvungen att byta lots vid några tillfällen. Viktiga uppgifter som din lots har är att:  följa din kunskapsutveckling och sociala utveckling  hålla regelbunden kontakt med hemmen  hålla utvecklingssamtal en gång varje termin R

RASTER

På Fyren EkAlmen är vi alltid ute på rasterna. Ute finns både rastvärdar och rastlekvärdar

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

för att du ska känna dig trygg på rasten. Rastvärdarna har gula västar och en med och/eller initierar leK S

SCHOOLSOFT

Vårt webbaserade informationsverktyg mellan hem och skola..

SAMTAL

Den personliga lotsen har individuella samtal med sina lotsbarn där det samtalas om elevens kunskapsutveckling och personliga utveckling. Vi följer upp och sätter upp nya mål utifrån det senaste samtalet .

SJÄLVKUNSKAP

Självkunskap är ett av våra fyra ledljus. Självkunskap handlar om att stärka sin självkänsla och sitt självförtroende. Vi vill att varje elev känner stolthet och tror på sig själv. Eleven har mod, självinsikt och självkännedom. Vi jobbar med att eleven ska bli medveten om vilka mål man har och på vilka sätt man kan lära sig för att komma dit. Eleven reflekterar tillsammans med vuxna över vad som är nästa steg och hur man jobbar för att nå det. Eleven vet vad man kan, vad man har lärt sig och hur man använder sin kunskap

SKADEGÖRELSE

En elev som förstör något, klottrar eller på annat sätt smutsar ner på skolan får själva vara med och återställa det som gått sönder eller göra rent efter sig. Vårdnadshavare kan eventuellt bli ersättningsskyldiga.

SKOLSKÖTERSKA

Skolsköterskan på Fyren EkAlmen heter Annika Jarcevic. Hon finns för alla elever och hjälper till med allt som har med kropp och hälsa att göra. Annika arbetar måndagar 9.15 eller råd i hur du kan hjälpa ditt barn. T

TELEFON FÖR ATT RINGA KOMPIS FÖR LEK

Vi vill ägna vår tid till pedagogisk verksamhet, därför har vi inte möjlighet på skol- och fritidstid att låna ut telefoner för att hjälpa till att ringa kompisar för lek.

MOBILTELEFONER

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

Du får ha med dig en MP3-spelare eller mobiltelefon till Fyren EkAlmen, men då ska den förvaras avstängd i skolväskan. Vid raster används inte MP3-spelare eller mobiltelefon. Tänk också på att MP3-spelare och mobiltelefoner är stöldbegärliga och att skolan inte kan ersätta dem om de försvinner eller blir stulna.

TILLAGNINGSKÖK

Vi är stolta över vårt tillagningskök, Byssan, och över den goda mat som serveras där. Varje skoldag serveras mat i respektive Ankare för att sedan ätas i basrummen. All personal äter med barnen i basrummet

MATGÄSTER

Du som besöker dina barn eller barnbarn under större delen av skoldagen, behöver inte betala något - vi vill gärna bjuda dig på maten när du är med och engagerar dig i skolan.

MELLANMÅL

Hamnen serverar mellis till alla fritidsbarn på eftermiddagen mellan klockan 14.00-14.40.

EGEN FRUKT / SMÖRGÅS

Om man vill ha med egen frukt/smörgås under dagen får man ta med det. Vi har alltid en stund för att äta medhavd fruk/smörgås innan rasten på förmiddagen. Vill man äta sin frukt/smörgås tidigare/senare så går det också bra.

TRYGGHET

Trygghet är ett av våra fyra ledljus. Vi vill att varje elev känner sig trygg med vuxna och kamrater runt omkring. Vi vill att varje elev känner sig sedd och respekterad. Eleven blir hälsad på, känner sig omtyckt och har gott självförtroende med en god självbild. Eleven vet också vad man får och inte får. Vi vill skapa en inre trygghet hos varje elev som gör att man känner sig trygg när man ställs inför en ny och otrygg miljö. TRYGGHETSPLAN På skolan har vi en trygghetsplan. Läs gärna mer om den på hemsidan . U UTVECKLINGSSAMTAL En gång varje termin bjuder din personliga lots in dig och dina föräldrar till ett

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se

utvecklingssamtal. Inför mötet får du skriftlig information om hur pedagogerna tycker att det går för dig både socialt och i de olika ämnena. På samtalet hjälps ni åt att skriva en Individuell Utvecklingsplan, en IUP. V VÅLD , HOT OCH KRÄNKNINGAR våld, hot eller kränkningar. Y

YTTERKLÄDER

För att hålla ordning i vårt kapprum hänger var och en upp sin jacka på sin krok och tar av skorna innanför bänken vid entrén och ställer skorna på sin skohylla. Besökare får gärna låna skoskydd när de hälsar på och vi rekommenderar att du som är elev på skolan har på dig inneskor.

Postadress E-post Telefon

Fyren EkAlmens skola [email protected] 019-707 03 30 Braxenvägen 5

Hemsida

705 10 Örebro www.fyrenekalmen.se