och FORNMINNESFÖRENING - Mörrums Hembygdsförening

Download Report

Transcript och FORNMINNESFÖRENING - Mörrums Hembygdsförening

MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING

I bakgrunden Magleholmar och en galeas för ankar. Mitt i bilden sticker en av bryggorna i Pukavik ut. Vykort postat 1933.

Program 2013

Kalendarium

4 april Intryck från det okända landet Belize. Kl 19-21 25 april Arbetskväll på Stålagården kl.17.00 6 maj Mörrums skolas femteklassare besöker Stålagården 9 maj 11 maj 30 maj Gökotta och städning vid Rue Bro 09.00 Filmvisning för de som gick i 4:e klass 1988 Utfärd till ”Systrarnas stig i mångfaldens skog” 18.00 1 juni Stålagården öppnar för säsongen 13-17 18 juni Karlshamns musikkår kl. 19.00 14 juli Utställning av veterantraktorer mm kl. 13.00 -16.00 18 augusti ”Byavandring” i Ruan-Torsteboda 9.30–12.30 31 augusti Höstmarknad på Stålagården kl. 09.00 -12.30 26 september Arbetskväll på Stålagården 17.00 29 september Sockenfilmen visas i Mörrums Folkets Hus kl 14.00 17 oktober Musikprogram med musikgruppen Visavi 18.30 7 november Historiskt föredrag. ”Landskap och historia” 18.30 23 november Vi stöper adventsljus kl. 09.00-13.00 13 februari 2014 Årsmöte kl. 18.30 Det kan bli ändringar och tillägg i programmet! Vi ber er därför att titta på de affischer vi sätter upp i affärer och på anslagstavlor i byn eller annonserar i tidningen.

2

Intryck från det okända landet Belize

Torsdagen den 4 april kl 19.00 berättar Marie Bengtsson och visar bilder från en resa i Belize. Belize, tidigare Brittiska Honduras, är ett litet land i Centralamerika som gränsar till Guatemala, Mexiko och Karibiska havet. Marie är ledamot i hembygdsföreningens styrelse. Obs tiden.

Avgift 40 kr inkl kaffe.

3

Arbetskväll på Stålagården

Torsdagen den 25 april kl 17.00 träffas vi för att snygga till hembygdsgården inför sommaren. Vi städar inne, ute i trädgården och runt längor o båtsmanstorp. Kom och hjälp till ”å vaura å jöra hatt grannt”! Föreningen bjuder på fika!

Gökotta vid Rue bro

den 9 maj kl 09.00. Traditionsenligt skall vi snygga upp vid den gamla stenvalvsbron efter vintern. Men den här gången skall vi träffas på morgonen och kanske få höra gök och näktergal. Bron återställdes i ursprungligt skick av Hembygdsföreningen 1984 - 1985 . Ta med lämpligt redskap och glöm inte fikakorgen och ej heller korven om du vill grilla.

Visning av film som spelades in 1988

Under många år har elever från Mörrums skola bjudits in till Stålagården för att där få prova på olika gamla hantverk. 1988 filmades ett sådant besök. De elever som var med då bjuds in för att se filmen som skall visas kl 14 den 11 maj. Några av de f.d. eleverna som bor i Mörrum avser att efter visningen anordna en klassträff.

4

Kvällsutflykt till Tången och ”Systrarnas stig i mångfaldens skog”.

Torsdagen den 30 maj kl 18 samlas vi vid Stålagården för att samåka till Tången. Systrarna, f.d. Mattsson, har i sin skog ställt i ordning en vandringsstig värd en vandring. Glöm inte fikakorgen.

Avgift 20 kr.

Öppet hus med utställning och loppmarknad

Lördagen den 1 juni 13-17 är det öppet hus på Stålagården med utställning av kretade trägubbar. Det blir också loppmarknad och kaffeservering och musikunderhållning.

Musik i sommarkväll

Tisdagen den 18 juni kl 19 ger Karlshamns musikkår traditionsenligt konsert på Stålagården. Kaffeservering

Utställning av veterantraktorer mm

Söndagen den 14 juli mellan 13 och 16 blir det visning av gamla traktorer men kanske också visning av hur man kör med häst och släpräfsa då man skall göra gammeldags höhässjor. En flintsmed visar tillverkning av flintverktyg och för barnen kan det kanske bli ponnyridning. Naturligtvis är också Stålagården öppen för visning av gården och dess samlingar. Servering av grillad korv och kaffe med bröd

”Byavandring” i Ruan-Torsteboda

Söndagen den 18 augusti blir det byavandring i Ruan och Torsteboda. Mellan byarna och det vi skall titta på åker vi i balvagn efter traktor. Traktorn utgår från Ruan kl 9.30 där bilar kan parkeras. Kör Ruevägen från Mörrum mot Brinkamåla och sväng till vänster vid skylten Ruan. Samåkning till Ruan ordnas också från Stålagården kl 09.15. Vi beräknar vara tillbaka i Ruan ca 12.30. Egen fika medtages.

Avgift 40 kr

5

När slupen Carl XV af Pukavik gick med vedlast till Köpenhamn

I privat ägo finns en vattenskadad och illa medfaren Journal som på ett intressant sätt berättar om det slitsamma livet som ägare till och skeppare ombord i Carl XV, med hemmahamn i Pukavik. En slup som fraktade ved från Pukavik till den danska huvudstaden Köpenhamn. Journalen, som är från seglationssäsongen 1883, är uppdelad i fyra olika avdelningar: "Klaratjoner" innehållande kostnader för in- och utklareringar, bogserhjälp, barlastavgifter och liknande, "Proviants-Lista" upptagande alla utgifter för matinköp, brännvin, fotogen och dylikt. En tredje avdelning bär rubriken "Journal öfver Lasten" och redovisar utförligt befraktarens namn, mängden ved som togs ombord, inköps- och försäljningskostnader mm. En sista avdelning slutligen heter "Dagbok öfver Seglingen" och kan närmast liknas vid en loggbok där väder- och vindförhållande är noterade. Således en ganska exakt redovisning om livet med och ombord i ett litet lastfartyg på 1880-talet som femton gånger varje sommar transporterade sina 40 famnar ved mellan Pukavik och Köpenhamn. Det fanns vid den här tiden två slupar registrerade i Pukavik, varav Carl XV var den ena. En slup kan väl närmast beskrivas som ett mindre lastfartyg riggat med toppsegel och fast bogspröt oftast också med klyvarbom. Enligt den bevarade mönsterrullan lastade Carl XV 28,5 ton. Av den förda proviantlistan kan utläsas att slupen Carl XV var i behov av en ny jagarbom inför den stundande säsongen. Denna bom plus segelduken till en ny jagare kostade tillsammans 7 kr 8 öre. En dyr post var då det gamla storseglet behövde bytas. För en rulle segelduk om tillsammans 63 alnar betalade skepparen 43 kr 36 öre. Denna utgiftspost plus inköp av ekvirke, inklusive, sågarlön på sammanlagt 51 kr, var de mest betungade inför årets seglingar. 6

Slupen skulle också målas och till det åtgick oljefärg för 5 kr 88 öre. Röret till kaminen i kajutan hade rostat sönder under vintern och ett nytt kaminrör kostade 1 kr 75 öre. Arbetslöner till segelsömmare och andra hantverkare kostade tillsammans 9 kr 89 öre. Under den nästan sju månader långa seglationssäsongen 7 gjorde skepparen ytterligare inköp av diverse utrustningsdetaljer till sitt fartyg. Den 29 april köptes således tågvirke för 1 kr 68 öre och den 12 maj behövdes en ny fånglina för 65 öre. Då man den 10 juli låg vid kaj i Trelleborg köptes ytterligare tågvirke för 5 kr och 61 öre. Då slupen Carl XV gjorde sommarens trettonde resa inköpte man i Köpenhamn den 10 september en ny ankarlanterna till ett pris av 9 svenska kronor. Under sista resan, den femtonde för säsongen, inhandlades i Köpenhamn en "tjärqvast" för 1 kr 25 öre i svenska pengar. Samtliga inköp till fartyget såsom tågvirke, segelduk och liknande bokfördes av skepparen under rubriken "Proviant". Här återfinns också de regelbundet återkommande inköpen av brännvin, vilket räknades som en viktig del av provianten för att klara det hårda och slitsamma livet ombord i ett dåtida litet lastfartyg.

Proviantering

Under rubriken "Proviant-Lista" förtecknas mycket utförligt alla de förnödenheter som åtgick under säsongen. Inför första resan, som avgick från Pukavik den 7 april 1883, tog skepparen J E Olsson ombord bland annat salt fläsk för 10 kr 80 öre, potatis för 1 kr 50 öre samt smör för 1 kr 37 öre. Under årets första besök i Köpenhamn utökades livsmedelsförrådet ombord med bröd för 5 kr samt kött och grönsaker för 1 kr 20 öre. Mer mat skulle det bli då man under återresan till Pukavik angjorde Simrishamn. Här inköptes bland annat för 38 öre brännvin och flera dunkar fotogen för 60 öre.

8 Sviskon och russin för 2 kr 20 öre samt socken för 1 kr 30 öre, utmärkta ingredienser till goda och närande fruktsoppor som intogs ombord. Allt avslutat med en god kopp kaffe kokt på malda cikoriarötter. I Simrishamn köpte skepparen nämligen för 18 öre cikoria. Detta "falska" kaffe utvanns ur cikoriaväxtens rötter, vilka torkades, och rostades för att sedan malas som vanliga kaffebönor. I slutet av 1800-talet odlades och tillvaratogs stora mängder cikoriarötter och i Karlshamn fanns till och med en fabrik som specialiserat sig på att framställa detta populära kaffesurrogat. Cikoriakaffe salufördes för övrigt både under första och andra världskriget då alla gränser var spärrade och äkta kaffebönor var sällsynta. Visst hände det att skepparen också köpte äkta kaffe, men då till ett betydligt högre pris än vad de rostade cikoriarötterna kostade.

Mathållningen

Hur mathållningen såg ut ombord i slupen Carl XV:e går bara att gissa sig till men proviantlistan avslöjar att bröd var en viktig del av den mat som erbjöds de tre besättningsmännen. Varje gång slupen anlöpte någon hamn så köptes färskt bröd, något som tyder på att det under hela tiden till sjöss fanns tillgång till mjukt bröd. Det bjöds också smör på brödet och inte det betydligt enklare, och billigare, "smoltet" (smält ister). Margarinet, eller konstsmöret patentsöktes visserligen i Frankrike redan 1869 men det skulle dröja till 1886 innan någon svensk fabrik började tillverka margarin. Således var det riktigt smör som ingick i provianten ombord i Carl XV. Färskt kött och färsk fisk ingick också i mathållningen ombord. Inför nästan varje resa från Pukavik köpte man färsk fisk och det är troligt att den första middagen ute på Hanöbukten bestod av någon fiskrätt.

Endast undantagsvis går det av proviantlistan att utläsa vilken sort kött som inhandlades, som när skepparen köper för 5 kronor och 18 öre "Lammekött". Korv och salt fläsk var också ingredienser som kocken ombord hade att tillgå. Vem som svarade för matlagningen ombord vet vi inte men det troliga är nog att det var den i lägst 9 rang – jungmannen Bernt Bengtsson – som också fick tjänstgöra som kock. Mjölk inköptes regelbundet både i Köpenhamn och i Pukavik. Öl förekom nästan aldrig. Vanligt förekommande på proviantlistan är däremot brännvin. En stadig sup till maten var nog regel. Inköpen av brännvin gjordes nästan alltid då man angjorde Köpenhamn.

Björkved

De laster som togs ombord i Carl XV bestod i huvudsak av prima torr björkved som vid första resan då han från B Ysberg i Pukavik tog ombord 32 famnar torr björkved, 6 famnar "grön björk" och 1 famn furu. Vid varje resa bestod lasten av 39 famnar ved varför man får utgå från att detta var den maximala lastförmågan för Olssons fartyg. Vilket betyder att man kunde lasta antingen 147 kubikmeter eller 110 kubikmeter ved beroende på om man räknade i storfamnar eller skogsfamnar. Anteckningar under rubriken "Journal öfver Lasten" tyder på att det inte fanns någon befraktare av dessa vedlaster utan att det var skepparen själv, J E Olsson som köpte in veden och sedan sålde den i Köpenhamn. Säljare var vid varje tillfälle en B Ysberg i Pukavik och priset J E Olsson fick betala låg i medeltal på 10 kr famnen för den torra björkveden, vid något tillfälle lite billigare för den "gröna" björkveden. Furuveden var billigare och betalade aldrig över 7 kr 50 öre per famn . Lasten under några resor i slutet av seglationen bestod också av ”Björkved af min Egen" vilket kan tyda på att Carl XV:s skeppare också ägde egen skog som han avyttrade i Danmark.

10 I Köpenhamn var det oftast en vedhandlare vid namn Johansson. Något förnamn noteras aldrig men köparens son namn kan tyda på att det var en svensk som etablerat sig som vedhandlare i den danska huvudstaden. Vid ett enda tillfälle, nämligen vid den sjunde resan som startade i Pukavik den 23 juni, var köparen en annan. Den gången levererades veden till en Adolf Zins med adress Bloogards gade 4 i Köpenhamn. Zins fick betala 16 kr 75 öre famnen för de 37 famnar björkved som lossades på barlastplatsen strax utanför Köpenhamn. När skeppare Olsson sålde veden i Köpenhamn fick han oftast 17 kr famnen för den torra björkveden och någon krona mindre för den nyhuggna färska veden. Den furuved som vid varje resa togs ombord i Pukavik – det rörde sig oftast om en eller två famnar – såldes aldrig till någon handlare i Köpenhamn. I varje fall finns inga noteringar om detta i "Journal öfver Lasten". Kanske var det så att furuveden aldrig var tänkt att säljas utan i stället var avsedd att användas i den vedspis som fanns ombord och som bland annat användes vid såväl matlagning som uppvärmning. Att en famn sågad och huggen furuved skulle åtgå till uppvärmning och matlagning under varje resa, som normalt tog ungefär tio dagar, kan tyckas vara i överkant. Någon annan förklaring till förbrukningen av furuved finns dock inte.

Loggboken

Rubriken "Dagbok öfver Seglingen för år 1883" är närmast att likna vid en loggbok. Väder och vind är noterade dag för dag liksom alla andra viktiga tilldragelser som berör fartyget och själva seglationen. Anteckningarna inför första resan inleds torsdagen den 5 april med en notering om man riggade på och att man dagen därpå tog ombord lasten bestående av 39 famnar ved.

11 Lördagen den 7 april seglar skeppare Olsson sin Carl XV till Karlshamn där han mönstrar sin besättning. I den bevarade journalen återstår endast fragment av de sidor där besättningsmännen varit antecknade. Mönsterrullan avslöjar dock att utöver skepparen ombord, J E Olsson född 1847 och från Mörrum, så bestod besättningen av ” bestämannen” O Larsson, född i Mörrum 1856 och jungmannen Bernt Bengtsson från Asarum född 1866. För egen del tog skepparen ut en månadslön på 40 kr, medan bästemannen varje månad kunde kvittera ut 35 kr. Betydligt lägre lön hade jungmannen som endast tjänade 14 kr i månaden. I Karlshamn låg man kvar till måndagsmorgonen då en anteckning berättar att man "gick till Segels Klockan 7 förmid." På förmiddagen dagen därpå passerade man Falsterbo fyrskepp för att vid fyratiden på eftermiddagen kasta ankar på redden utanför barlastplatsen. På grund av lågvatten kunde man nämligen inte lägga till vid barlastkajen utan tvingades lossa en del av lasten på mindre lastpråmar innan man på fredagsförmiddagen kunde gå in till kajen och där lossa resten. På måndagsmorgonen påbörjades arbeten med att ta ombord barlasten. En barlast som med all säkerhet bestod av sten. Lasten var ombord vid femtiden på eftermiddagen, då man omgående satte segel för att i den nordvästliga vinden styra mot Pukavik. Hemmahamnen angjorde man vid åttatiden på tisdagskvällen och därmed för seglationssäsongens första resa avklarad.

Kölhalning

Resa efter resa förlöpte på ungefär samma sätt. Någon gång angjorde man Simrishamn och någon gång lade man till vid kaj i Trelleborg. Allt beroende på rådande vindförhållanden. Ett avbrott i rutinerna var när man inför den stundande midsommarhelgen angjorde Pukavik. Tisdagen den 19 och onsdagen den 20 juni 1883 kölhalade man fartyget, troligen då på varvet i Pukavik.

12 Dagen därpå – torsdagen den 21 juni – antecknar skepparen att man "gjorde Klart ombord". Vid den här tiden fanns i Pukavik ingen ordentlig slip att tillgå utan kölhalningen tillgick så att man tvingades kränga omkull fartygen för att komma åt att exempelvis bottenmåla. För större fartyg var detta en både arbetskrävande och tidsödande metod. För ett litet fartyg som Carl XV gick detta arbete betydligt lättare och av dagboken framgår också att kölhalningen var klar på två dagar. Fredagen den 22 juni tog man ombord 37 famnar björkved och två famnar furuved. Sedan lasten väl var ombord ägnades en dag åt "sjömaning", en yrkesterm som sällan kommer till användning bland dagens sjömän, och som därför kanske kräver sin förklaring. Ordet betydelse kan närmast förklaras med att besättningen ombord utför diverse arbeten som bändsling, splitsning och klädning. Arbetsmoment som var vanligt förekommande på segelfartygens tid men som nu är sällan förekommande. Midsommarafton och midsommardagen kunde man fira i land men vid åttatiden på midsommardagens kväll hissade man segel för årets sjunde resa till Köpenhamn, dit man ankom på natten till den 27 juni. Några gånger under seglationssäsongen 1883 kom Carl XV ut i riktigt hårt väder, bland annat den 19 juli då skepparen tvingades "vända tvärs af Kåseberga och Ankra under Skillinge". Det hade då blåst upp till storm från WSW och först på förmiddagen den 21 kunde man åter lätta ankar för att segla till Köpenhamns redd. I början på augusti månad 1883 gav skepparen order att vända då man i timmar legat och stampat i hård sjö 3 sjömil sydväst om Hanö. Carl XV togs in mot Hörvik där man ankrade. Efter ett dygn hade vinden mojnat så pass att man åter kunde sätta segel. Man kom dock inte längre än till Simrishamn då det åter blåste upp till storm, den här gången från W och SW. Tre dygn tvingades man ligga för ankar utanför Simrishamn innan man kunde segla vidare och lossa sin last i den danska huvudstaden.

13 Seglationens svåraste oväder råkade man ut för på näst sista resan. Söndagen den 23 september, då man låg en dryg sjömil nordost om Möen, drog det plötsligt upp en våldsam storm från NNW. Eller som skeppare själv skriver: "Vinden kom med full storm så vi tvingades länsa ner till Ystad och kom in i hamn kl. 6. eftrm". Redan dagen därpå hade vinden dock mojnat så pass att man vid middagstiden kunde lämna hamnen i Ystad. Seglatserna mellan Pukavik och Köpenhamn var inte alltid några solskensresor. Många gånger råkade Carl XV och hennes besättning ut för hårt väder och då kunde sjön gå hög.

14 Under årets sista besök i Köpenhamn passade skepparen på att för egen räkning köpa in "11 1/2 Skåk kål för 6 kron. 50 öre för skåk". Skock är ett mått som redan under medeltiden användes vid handel med kålhuvud och senare också med lök. En skock var det samma som 60 kålhuvuden eller 60 lökar. Att danska handlare räknade i skock så långt fram som på 1880- talet är nog ganska ovanligt. Allt nog, omräknat till dagens mått betyder det att det stuvades in 690 kålhuvuden i Carl XV:s lastrum. Dagen efter hemkomsten till Pukavik gör skepparen en av sina sista anteckningar i årets loggbok: "Sålt kål". Tyvärr avslöjar den korta noteringen inget om det pris köparen fick betala för den danska kålen. En kål som med all säkerhet var odlade av de redan då så berömda grönsaksodlarna på Amager. Amager, eller Holländarebyn som området en gång kallades, är något av köpenhamnarnas stora trädgårdsmarknad. Att Amager tidigare gick under namnet Holländarebyn har sin upprinnelse i att det till området flyttade in ett tjugotal trädgårdsodlare från Holland. Långt in på 1800-talet levde fortfarande många holländska traditioner kvar. Särskilt tydligt märks detta på flera av Amagers värdshus som i många fall är mera holländska än danska. Något som säkert besättningen ombord i Carl XV också lade märke till om man besökte något av värdshuset för att släcka törsten eller få sig en bit mat. Skeppare Olssons sista anteckning för seglationssäsongen återfinns under den 23 oktober 1883 och lyder helt kort: "Männen uppsagda".

JANNE CHARLESEN

15 Tömmerpladsen, eller timmerplatsen, utanför Köpenhamn var troligen den plats där slupen Carl XV lossade sina vedlaster. Här tog skeppare Olsson också ombord den barlast som behövdes då man gick på lätten hem till Pukavik. Foto: Köpenhamns Bymuseum

16 Med hjälp av kyrkobokföring, fartygsregister och en del andra handlingar går det att få fram lite intressanta kompletteringar till uppgifterna i Janne Charlesens artikel. Pukavik: När vi idag, kanske lite slarvigt, talar om Pukavik, varvet i Pukavik och hamnen där så kan det vara värt att nämna att Pukavik ligger i Ysane socken och Björkenäs i Mörrums socken. Det har funnits kajanläggningar på båda sidorna av den inre viken och det som i dag finns kvar av Pukaviks varv ligger i Björkenäs. Hamnen i Pukavik var under lång tid av stor betydelse för den så kallade ”bondseglationen” i framför allt nordvästra Blekinge och nordöstra Skåne. Vid början av 1600-talet var det den mest betydande bondehamnen i Blekinge. På 1640-talet, då de småländska järnbruken började sin export, övertogs den platsen av Bodekull (dagens Karlshamn). Handeln med produkter från skogs- och lantbruk över Pukavik fortsatte långt fram i tiden och under stenindustrins glansperiod var gatsten en viktig exportvara. Så sent som på 1930 talet tog kommunikationsdepartementet fram förslag till en omfattande utbyggnad av hamnen. Där fanns också lots- och tullpersonal in på 1900-talet. Skepparen: Skepparen Johan Erik Olsson är en intressant person. Han gjorde under sin livstid något som vi idag nästan skulle kunna kalla en klassresa. Han föddes den 24 mars 1847 som, vad den här tiden kallas ”oäkta”, son till pigan Elna Svensdotter. Moderns ålder var 36 år och födseln var antagligen komplicerad eftersom barnet Johan Erik nöddöptes samma dag. Någon notering om barnafadern finns inte i kyrkobokföringen. Elna och sonen flyttar till hennes föräldrar, torparen och sjömannen Sven Söderlund med hustru Sissa Larsdotter, som bor någonstans på Mörrum nr 39. I mars 1862 noterar prästen att Johan Erik fått attest till sjömanshuset och han får titeln sjöman och samtidigt nämns för första gången efternamnet, Olsson. I mars 1876 gifter han sig med Elsa Svensdotter som är född i Mörrum samma år som Johan Erik och flyttar till en gård som bebos av svärfadern, torparen och sockenskomakaren Sven Nilsson.

Gården omfattar 1/16 mantal Mörrum nr 38, senare Mörrum nr 19, och ägs av klockaren Lindahl som vid den tiden bor i Hästaryd. Det rör sig alltså om nuvarande Lindahlagården. En senare ägare av den gården heter Ola Jonsson. Här föds fem barn varav en son dör vid 2 års ålder. År 1907 flyttar familjen till Mörrum nr 9 och Johan Erik står nu antecknad som ”förre sjömannen och fiskeriarbetaren”. Av några av barnens efternamn förstår man nu att hans tilltalsnamn är Johan. Sonen, sjömannen, Lars flyttar till Åhus 1905 och sonen Bernt Emil blir också sjöman och flyttar till Karlshamn. Johan Olsson dör i februari 1929 och det är först då som han benämns som ”förre skepparen” i kyrkobokföringen. Hustrun Elsa har dött några månader tidigare. Minnesgoda Mörrumsbor vet att berätta att skeppare Olsson bodde i ett hus som låg söder om nuvarande Nygårdsvägen, troligen granne med sjökaptenen Ernst Karlsson. 17 Fartygen: Det finns lite uppgifter om slupen Carl XV i en skeppslista från landsarkivet i Lund. Hon var byggd i Bergkvara 1868 med en dräktighet om 39 ton och sju fots djupgående. 1879 står hon som hemmahörande i Norje med en redare J. Bengtsson och som skeppare J. Larsson, kanske en av bröderna på Magleholmar. Carl XV var nog inte den enda skuta Johan Olsson ägde. I en artikel i Blekingeboken från år 1981 skriver Yngve Rollof att Karl Johansson i Pukavik byggde Emil:

Olga

för en J.E. Olsson i Mörrum år 1898. Typ av fartyg framgår inte av artikeln men det var troligen en skonare. I Riksantikvarieämbetets fornminnesregister över fartygsvrak finns det ytterligare upplysningar om ett fartyg vid namn Walter där Johan Erik Olsson finns nämnd, även om andranamnet registrerats som

Händelseförlopp: 1921-11-02. Kaptenen beslöt att söka nödhamn i Visby pga. svår nordvästlig storm, men råkade en stranda i inloppet till Visby. Besättningen räddades men fartyget slogs strax i spillror. Historik: 1904 byggd av J.C. Peuss i Anklam, Tyskland. Byggdes med namnet WALTER och redades av A. Klüss i Altwerp, Tyskland. 1913-01-25 införskaffades fartyget till Sverige av ett partrederi i Åhus med skeppsmäklaren

18

Anders Ferdinand Andersson som huvudredare. 1913-04-07 erhöll WALTER registreringscertifikat. Huvudredaren ägde 6/40 i fartyget. Befälhavare var skepparen Bernt Emil Olsson, Mörrum, som dock ej hade andel i fartyget. Övriga delägare: skepparen Johan Emil Olsson, Mörrum 25/40, lantbrukaren Johan Pehrsson, Mörrum 5/40 och husegaren Nils Jönsson, Åhus 4/40. 1917-07-31 försåldes Walter till ett partrederi i Sölvesborg med skeppsredaren Bengt Jönsson som huvudredare och ägare till 8/52. Priset var 16 500 kr. Som befälhavare kvarstod Bernt Emil Olsson från Mörrum, som ägde 8/52 i fartyget. 1918-11-11 övertogs befälet av Emil Arthur Persson från Brantevik. 1919-03-19 ny befälhavare blir skepparen August Nilsson från Siretorp. 1921-03-10 sålt för 31 500 kr till skepparen Johan Theodor Johansson, Grafvarne. Han förde själv sitt fartyg. 1921-11-02 strandade fartyget i inloppet till Visby pga. svår nordvästlig storm. Besättningen räddades.

Vissa register från sjömanshus har digitaliserats och i Karlskrona finns en notering från en av Johan Erik Olssons sjöresor, kanske den sista. Då mönstrar han på i Karlskrona som bästeman på galeasen

Ester

från Åhus, redare är A.F. Andersson i Åhus. Skeppare är Bernt Emil Olsson och resan som börjar den 2 februari 1921 går till Pukavik där Johan Olsson mönstrar av den 7 februari. Bästemannen: Bästemannen hette Ola Larsson och var född på Magleholmar den 10 mars 1856. Fadern var torparen Lars Johansson och modern hette Johanna Andersdotter. Vid den här tiden ägdes Magleholmar, som upptogs till 1/16 mantal, av Winberg på Stensnäs. I husförhörslängden från 1877 noteras att Ola fått betyg för att gå till sjöss den 18 januari 1877. I vårt programblad från 2011 skrev Nils Fredlund några rader om familjen på Magleholmar:

Lars Johnsson bodde på Magleholme och arbetade dagligen på gården och körde oxar. Hans bägge söner (födda 1850-60) Johan Larsson och Ola Larsson voro ungkarlar, och de sista som bodde på Magleholme. De fiskade och skötte gårdens laxfiske till 1920. Då inköpte de ett hus på fastlandet, beläget å Galleryda bys garnhage.

19 Johanna Andersdotter dör 1894 och maken Lars 1903. Av Mörrums församlingsbok för åren 1906 – 1920 framgår att Ola Larsson var sjöman och brodern Johan skeppare och att de båda flyttade till Stensnäs år 1919, troligen till det hus som ibland kallas ”Sjöstugan”. De båda bröderna levde nog inte enbart på fisket. Enligt en uppgift i Blekingeboken från år 1969 byggde Karl Johansson på Pukaviks varv sitt första nybygge, skonaren som skeppare.

Axel

Elleholm. Ola Larsson dog 1937. , för bröderna Larsson på Magleholmar år 1892. Ola Larsson står som redare och brodern Johan Bröderna Larsson var dock inte de sista som bodde där ute. Enligt församlingsboken var det var Otto Johnsson med hustru Ellen som kom dit i november 1919. Otto och Ellen bodde senare i livet i Jungmannen: Jungmannen Bernt Bengtsson från Asarum, född 1866, har det inte gått att få fram några säkra uppgifter om. Av sammanlagt sex med detta namn, födda 1866, har jag inte lyckats hitta någon med titeln sjöman eller med notering om attest till sjömanshus i Asarums kyrkobokföring. B Ysberg i Pukavik: Det handlar om torparen Bengt Olofsson Ysberg som från 1849 driver Pukaviks krog. Krogen låg precis på gränsen mellan Mörrums och Ysanes socknar och tillhör nr. 59 Björkenäs i Mörrums socken. Huset finns fortfarande kvar. Bengt Ysberg var född i Ysane socken 1814, fadern var styrman. 1867 flyttar han till Gustafstorp och har där titeln torpare och lanthandlare. Han dör i november 1883, så det är sista året som skeppare Olsson gör några vedaffärer med honom. Av bouppteckningen framgår att lanthandeln fanns i Björkenäs, troligen i ”lägenheten” Blankenäs, som var upplåten med besittningsrätt. Den värderas till 5 000 kronor och innehåller in- och uthus, packhus med magasin, lastbrygga och smedja. Ysberg har också ett torp under Björkenäs nr. 1, troligen bostadshuset, upplåtet på 48 år.

20 Bengt Ysberg drev en omfattande handel med ved, i bouppteckningen tas upp 35 personer som har fått ”Handpenningar på ved”. Det utbetalda beloppet är drygt 2 100 kronor. Det är främst bönder i Jämshögs och Kyrkhults socknar men också några i Mörrums och Gammalstorps som fått handpenningar. Dödsboets behållning översteg 22 000 kronor. Bengt Ysbergs hustru Johanna Johansdotter dog i Björkenäs 1917 nästan 93 år gammal.

Leif Gustafsson Slup

Mindre enmastat kustfartyg. En slup har även stång, salning, bogspröt och klyvarbom och för storsegel, gaffeltoppsegel, stagfock, klyvare och jagare, ibland även bredfock. Vanligtvis har en slup en dräktighet på 20-90 ton och 1½- 3 meters djupgående.

21

Höstmarknad på Stålagården

Lördagen den 31 augusti kl. 9-12.30 Försäljning av grönsaker och hantverksprodukter från trakten, loppmarknad, kaffeservering och visning av samlingarna. Ta med vänner och bekanta till denna gemytliga marknadsdag

Arbetskväll på Stålagården

Torsdagen den 26 september kl 17 träffas vi för att snygga till hembygdsgården efter sommarens verksamhet. Vi städar inne, ute i trädgården och runt längor o båtsmanstorp. Föreningen bjuder på fika!

Visning av sockenfilmen

Söndagen den 29 september kl 14 visas Mörrums gamla sockenfilm i Mörrums Folkets hus. Filmen spelades in mellan 1954 och 1958. Filmen är bearbetad och nästan alla personer och platser som finns med i filmen är nu namngivna i filmen. Filmen är ganska lång och det blir en kort paus då det finns möjlighet att köpa kaffe.

Entré 50 kr

Sång och Musikkväll

Torsdagen den 17 oktober kl 18.30 blir det sång och musikunderhållning med sånggruppen Visavi.

Avgift 40 kr inkl kaffe.

Torsdagar kl 9.30 samlas intresserade på Stålagården för gemensam trivselpromenad. Efteråt enkelt kaffesamkväm.

22

Historiskt föredrag

Tordagen den 7 november kl 18.30 håller antikvarie Tomas Persson ett föredrag med rubriken ”Landskap och Historia” med tonvikten lagd på västra Blekinge.

Avgift 40 kr, inkl kaffe

Vi stöper adventsljus

Lördagen den 23 november mellan kl. 9 och 13 kan vi stöpa våra adventsljus. Servering av kaffe, glögg o pepparkakor. Begränsat antal deltagare. Föranmälan till Leif Gustafsson tel. 543 40 eller Rune Svensson tel. 530 89 senast 15 november.

Deltagaravgift till självkostnadspris.

Trivselpromenad

Välkommen till damernas syförening

Syföreningen träffas första torsdagen i varje månad kl.18.30. Plats finns för alla som tycker om att handarbeta och umgås under trivsamma former. Intresserad? Ta då kontakt med Elvi, 508 21 eller någon annan i styrelsen.

23

*******************************************************

Hembygdsföreningens årsmöte 2014

Torsdagen den 13 februari kl 18.30 håller föreningen sitt årsmöte i Stålagården. Årsmötesförhandlingar, film/föredrag och kaffeservering. ************************************************************************

Medlemsavgift 2013

Avgiften är 100 kronor per person – beloppet sätta in på föreningens bankgiro 5648 – 6640. Glöm inte ange vilka personer inbetalningen gäller och skriv fullständig adress, tack! Om du hellre vill betala direkt till kassören går det också bra. Han finns som regel på plats vid de tillfällen vi har aktiviteter på Stålagården. Har du redan betalat medlemsavgiften för 2013, kan du bortse från den bifogade inbetalningsavin.

24

Hembygdsföreningen styrelse 2013 Ordinarie ledamöter: Ordf. V. ordf. Kassör Sekr Leif Gustafsson Lennart Nilsson Rune Svensson Lars Jeppsson 543 40 Maj-Britt Andersson 0709788265 530 11 Marie Bengtsson 513 70 530 89 Åke Bengtsson 500 27 530 87 Lena Brorsson 518 45 Johnny Lennartsson 509 76 Ronny Börjesson 070-6245368 V.sekr. Bild & ljud: Inger Nilsson Roy Johansson Elvi Nilsson Bess Widenberg 530 11 Mats Jeppsson 502 79 323410 Mats Persson 530 75 508 21 Stellan Magnesjö 517 08 515 11 Vakant Allan Jonasson Arne Johansson 511 42 509 42 Suppleanter: Samlingsvårdare: Gunnar Jeppsson 516 43 Marie Bengtsson 513 70

Föreningens hemsida: www.morrumshembygdsforening.se