ÖmsNytt 2010 - Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag

Download Report

Transcript ÖmsNytt 2010 - Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag

Våren&sommaren 2010

E n k u n d t i d n i n g f r å n å l a n d s Ö m s E s i d i g a f Ö r s ä k r i n g s b o l a g

Kökars unga brandkårister Våtrums renovering Reflexer gör dig synlig Bra däck för säkrare körning Hästförsäkringen ändrar

I brasans trygga sken

Redaktören Notiser

Margaretha Remmer

Chefredaktör Tel 27 684 [email protected]

Vi inleder det nya decenniet

med ett färskt nummer av ÖmsNytt

Så här års värmer den sprakande brasan skönt. Och mysfak torn stiger hemma. Att det är oerhört viktigt att känna till, och noggrannt följa, monteringsanvisningar för eldstäder och regel verk för eldning får vi läsa om i detta nummer av ÖmsNytt, vår kundtidning till åländska hushåll.

Några av våra kunder delar med sig av sina egna erfarenheter. De har råkat ut för händelser där försäkringen kommit till hjälp och nytta. Läs mer om bilstölden i Åbo, den ödesdigra branden på Brändö och hästen på klinik i Stockholm.

Den ena arbetsdagen är aldrig den andra lik för killarna som reglerar plåtskadorna i trafiken. Du möter Benny och Stefan i uppslaget på sidorna 24–25. De ger dig också en hel del råd och tips att tänka på i vardagen. Var och en av oss har blivit påmind om reflexer ett flertal gånger men vikten av att använda de här små tingen kan aldrig upp repas tillräckligt ofta. Ta dig en titt på sidorna 14–15 så får du ännu en gång en tankeställare. Det finns också en ekonomisk verklighet i ett försäkringsbolag som för kunden återspeglar sig i premienivåer. Vår ekonomi direktör Tage Silander berättar mer i detta nummer.

Vi hoppas du ska hitta nyttig och lättläst information. Och har du som läser ÖmsNytt förslag på händelser du gärna ser att vi belyser i kommande nummer går det jättebra att du hör av dig till mig.

Margaretha Remmer

Innehåll

28-29

Notiser Fyrhjulingsolyckor Byggöms Bra däck 3-4 5 6 Hästförsäkringen ändrar 7 Försäkringen byggde huset - men omtanken värmer 8-10 11 En sjuk häst-en källa till oro Reflexer gör dig synlig Våtrumsrenovering Legitimerade plattsättare Vi strävar inte efter vinst I brasans trygga sken Par i trafik Allt attraherar tjuven Kökars unga brandkårister Den kalla sanningen Bertel tipsar 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30 31 2

8-10 6

Tidningen ÖmsNytt

utges av Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag, Pb 64, 22101 Mariehamn Tel: 27600, fax 27612, www.omsen.ax

Ansvarig utgivare:

Göran Lindholm

Chefredaktör

: Margaretha Remmer

Form

: April Kommunikation

Tryck

: Mariehamns Tryckeri 2010

Upplaga

: 13 300 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Bilnycklar Tänk också på att bilnycklar är en värdesak och behandla dem därför som sådana.

Kvitton är värdehandlingar Var noga med kvitton på allt som köps till hemmet. Kvittot är egentligen en värdehandling och ett viktigt bevis ifall något blir skadat eller stulet. Utan kvitto är det betydligt svårare att betala rätt ersättning för den ägodel som skadats eller försvunnit.

Fotografera hemma

Ett bra sätt att ”se om sitt hus” är att fotografera alla rum med både inredning och värdesaker som finns i lådor, smyckeskrin och på andra ställen. Gör också en förteckning över sakerna och be någon med sin namnteckning intyga att förteckningen stämmer med verkligheten.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 3

Notiser Notiser

Fyrhjulingsolyckorna ökar

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

Redskap bör vara inlåsta

Trädgårdsmöbler och redskap bör förvaras i låst utrymme. Tänk också på att många redskap är utmärkta inbrottsverktyg och stöldbegärliga.

Ditt eget brandskydd

TEXT: Margaretha Remmer

Det finns en hel del saker du själv kan göra för att minimera risken för bränder.

Tänk bl.a. på följande

Vitvaror

Kör aldrig disk-, tvättmaskin eller torktumlare då du inte är hemma.

Hushållsmaskiner

Montera timer eller dra ur kontakten.

Belysning

Infällda halogenlampor blir mycket varma. De ska monteras av behörig elinstallatör. Byt blinkande lysrör om gående. Använd säkerhetständare.

Levande ljus

Släck alltid när ingen vistas i rummet. Ha aldrig le vande ljus på teven. Sätt aldrig flera värmeljus på en tallrik eller bricka. Levande ljus och lyktor utomhus kan också vara en brandfara. Släck dem alltid till natten. Ställ dem aldrig bredvid brännbart material.

4 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Haverikommissionerna i Finland har un dersökt 27 fyrhjulingsolyckor under åren 2000-2008, 13 med dödlig utgång och 14 med lindrigare följder. Undersökningen har sammanställts i en rapport 9.6.2009.

föraren är oerfaren eller att fordonet överlåtits till barn.

Rapporten visar också att en stor del av fyrhjulingarna används utan försäkring och därmed också utan trafikförsäkringsskydd.

Enligt preliminära uppgifter från trafikförsäkringscentralen ersattes 85 olyckor orsakade av fyrhjulingar under år 2008. Därtill var en fyrhjuling motpart i en trafikolycka i 15 fall. Detta är en explosionsartad ökning, det tidigare medeltalet har legat på fyra motsvarande olyckor. Totalt var 35 personer involverade och av dessa klarade sig 5 oskadda, 17 skadades och 13 omkom. Endast 23 % använde hjälm. De vanligaste skademekanismerna vid fyrhjulings olyckor är att slå huvudet i ett träd eller i marken samt att hamna i kläm under en vält fyrhjuling.

Det är viktigt att komma ihåg att alla fyrhjulingar måste för säkras med undantag av sådana som är avsedda att föras av barn.

Rapporten visar att av 27 förare var 14 berusade. I de under sökta olyckorna framträdde därtill riskfaktorer som består i att

Källa: Trafikförsäkringscentralens rapport VALT-Fyrhjulingsrapport

Ömsnytt våren&sommaren 2010 5

Byggförsäkring Förvara svåråtkomligt

På byggarbetsplatser finns det mycket som kan locka till stöld och inbrott. Det är därför viktigt att vara säkerhetsmedveten och hålla god allmän ordning och reda. En välordnad arbetsplats är mindre utsatt för stöld och skadegörelse.

Det är viktigt att du förvarar allt som kan vara stöldbegärligt så osynligt och svåråtkomligt som möjligt. Tänk på att uppbevara till exempel maskiner, handverktyg och mätinstrument så att dessa inte utan yttre åverkan kan bortföras. Som regel bör dessa för varas in- eller fastlåsta. Dörrar, fönster och andra öppningar bör tillslutas så att dessa inte med enkelhet, och utan synlig åverkan, kan forceras. Bra belysning på ställen som är mindre skyddade är också att rekommendera.

Hur verktygen förvarats kan få betydelse för ersättningen vid en eventuell skada. Därför uppmanar vi till stor aktsamhet.

Det är också oerhört viktigt att du studerar villkoren noga där mer detaljer framgår. 6 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Byggöms

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

Vi erbjuder dig marknadens bästa försäkring under tiden du bygger nytt eller totalrenoverar.

Vår Byggöms är en allriskförsäkring med fullvärde för bygg naden. Dessutom ingår en ansvars- och rättsskyddsförsäkring och en talkaförsäkring för oavlönad arbetskraft.

Ofta hjälper släkt och vänner till under byggtidens olika skeden. Skulle en olycka hända någon av dina vänner som oavlönat hjälper dig får du ersättning från talkaförsäkringen. Den omfattar totalt fem personer. På en byggarbestplats finns en hel del verktyg och arbetsred skap. Dessa ingår i försäkringen till ett värde om 10 000 euro.

Det är dock viktigt att du tänker på hur du förvarar dessa.

Bra däck

för säkrare körning

TEXT: Linda Wiktorsson FOTO: Kjell Söderlund

Bra däck spelar en avgörande roll när det gäller aktiv säkerhet – att undvika att en trafikolycka inträffar.

Dåliga däck är enligt undersökningar den största biltekniska riskfaktorn vid allvarliga trafikolyckor. I Finland har någon däckrisk funnits med i var sjunde trafikolycka med dödlig utgång under 2000-talet. Av de här däckriskerna utgjordes nästan hälften av slitna däck, men i många olyckstillbud ligger riskfaktorn också i ett alltför lågt däcktryck. Det har visat sig att så många som uppemot var femte finländare kör med farligt lågt tryck i däcken.

Från vinter till sommar

Mellan den första december och den sista februari är det lag på att använda vinterdäck. Mönsterdjupet på vinterdäcken måste vara minst 3 millimeter men för att få bästa grepp re kommenderas dock ett mönsterdjup på 5 millimeter eller mer.

Nötta sommardäck

Under sommaren nöter många bilister omedvetet ut sina däck. Enligt lagen ska sommardäckens mönsterdjup vara minst 1, 6 millimeter. Säkerhetsrekommendationen vid blötföre ligger dock på minst 4 millimeter eftersom mönster djupet i avgörande grad inverkar på vattenplaningstendensen – att få bra friktion och grepp - och på bromssträckorna på våt vägyta.

Kolla däcken i tid!

Det är viktigt att själv veta vilket mönsterdjup däcken har - av flera anledningar. Dels är det förstås lag på att ha ett visst mönsterdjup, men det viktigaste är ändå den egna säkerheten. Däckens slitage inverkar bland annat på bromssträckorna. Med nya däck stannar bilen från 80km/h på en sträcka under 30 meter, medan bromssträckan med slutkörda däck är 10 meter längre. Vid en inbromsning på våt asfalt är kollisions hastigheten med slutkörda däck ännu nästan 40 km/h vid den punkt där en bil med nya däck hade stannat.

Sköt om dina däck:

• Förse din bil med däck som lämpar sig för rådande väglag.

• Kontrollera däckens lufttryck och mönsterdjup månatligen.

• Byt hjulens placering efter varje 8-10 000 kör- kilometer.

Källor: www.autonrengasliitto.fi

Tips:

Det mönsterdjup som rekommen deras för regnvädersföre, 4 mm, kan du mäta med ett 2-euros mynt.

Lägg slanten stående på kant i däckets huvudmönster. Om myntets 4 mm breda silverrand blir synlig ovanför mönstret är det skäl att överväga byte av däck.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 7

Skadereglering

Försäkringen byggde huset – men omtanken värmer

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Bertel Eriksson, Rebecka Englund Ragnas hårspänne smälte av eldens hetta.

Som genom ett under kunde man gräva fram ett nästan oförstört fotoalbum ur ruinerna

Skadereglering

Ett drygt år har gått sedan den ödesdigra dagen i november år 2008 som på en kort stund förändrade tillvaron för Bengt och Ragna Englund i Brändö. Makarna har idag hunnit få lite distans till den tragiska händelsen men i mångt och mycket gör branden sig självfallet påmind i vardagen.

Brand i fläkten

Fredagen den 21 november 2008 var jag sysselsatt med att baka, berättar Ragna. Jag hade satt in hemvete i ugnen och gick ut för att hänga upp tvätt. När jag vände mig om och tittade in mot huset såg jag eld i fönstret. Jag sprang in och möttes av rök överallt. Min första tanke vara att ringa Bengt som var på jobbet, men jag kom inte ihåg numret. Elden hade redan tagit tag i håret när jag sprang ut för att tillkalla hjälp.

Hjälp behövs

I de tre första husen jag sprang till var ingen hemma, först i det fjärde huset fick jag tag på någon som kunde ringa Bengt, berättar Ragna vidare. Bengts arbetsplats, Brändö Andelshandel, ligger ca. 8 km från hemmet. När jag fick samtalet på jobbet gav jag genast luren till min kollega som ringde 112 under tiden som jag körde hem det snabbaste jag vågade, berättar Bengt. Vägen var hal med ett tunt snötäcke. När jag nådde gården såg jag genast att inget fanns att göra. Huset var redan då övertänt.

Omöjligt att släcka

En servicetekniker som av en tillfällighet befann sig i närheten hade kommit till platsen och han försökte gå in med skumsläckare. Men röken trängde ut genom dörren och samtidigt exploderade fönstren. Huset var byggt på –70 talet och bestod av en hel del spånskivor och plastmaterial som avgav giftiga gaser. När jag förstod att huset inte stod att rädda var jag rädd att elden skulle sprida sig ytterligare till vår dotters hus som ligger bara 30 m ifrån, minns Bengt. Tursamt nog var det en vindstilla dag Räddningstjänsten med rökdykare kom till platsen med helikopter men det fanns inget som gick att rädda.

Nyrenoverat

Vi hade renoverat huset grundligt år 2005, installerat vär mepump, skaffat nya möblemang och totalrenoverat köket. Allt med tanke på den förestående pensioneringen, säger Bengt och skrattar lite. Nu gick allt om intet. Men värst är nog förlusten av alla minnessaker och foton, säger Ragna och Bengt instämmer. Sådant kan ju aldrig ersättas.

På några minuter så brann huset ner till grunden.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 9 8 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Skadereglering Djurförsäkring

Ragna och Bengt Englund i sitt nya hem.

Kontaktade Ömsen

Lördag morgon ringde jag er skadechef, Niclas Grunér, för att kontrollera försäkringen. Han åkte genast till kontoret för att ge mig besked om min försäkring. Jag visste nog att för säkringen borde vara i skick men var i alla fall lite osäker på beloppen, berättar Bengt. Niclas gav det lugnande beskedet, egendomen var försäkrad till fullvärde.

Belopp och fullvärde

Försäkringen hade gjorts om från beloppsförsäkring till fullvärdesförsäkring några år tidigare. Det skedde på ert ini tiativ, och det är jag idag oerhört tacksam för, berättar Bengt. En av era numera pensionerade försäljare besökte oss och gick igenom innehållet i vår försäkring. Han kontrollerade noga husets kondition och allt lösöre vi samlat på oss under åren. Det visade sig då att vi nog hade allt för låga värden på såväl fastigheten som lösöret. Försäkringen gjordes då om på ert förslag. Hade jag inte haft fullvärde vid branden hade vi absolut aldrig kunnat bygga det hus vi har idag och inte heller skaffa oss all inredning och allt lösöre på nytt, säger Bengt. Det finns ingen möjlighet att vi skulle ha kunnat låna pengar för att bygga ett nytt boende. Det är försäkringen som gett oss det hem vi har idag där vi så långt möjligt försökt återskapa vårt gamla hem men med lite nya lösningar. ni alltid gett och det fantastiska bemötande vi fick denna gång går inte att räkna i euro eller cent. Det finns känsla och omtanke i ert bolag och var skulle vi hitta det annars?

Ömsen är personlig

Er skadereglerare Robert Knahpe har varit guld värd säger Bengt. Han har hjälpt oss med det mesta för att komma igång igen. Utbetalningarna har fungerat klanderfritt, han har hjälpt oss med ritningar och justeringar, han har skött kontakten med kommunen, byggfirman och en mängd annat. Utan hans hjälp hade allt varit mycket tyngre. Er skadeförebyggare Bertel Eriksson rådde mig också att instal lera den automatiska vattenavstängaren Leakomatic vilket jag gärna gjorde. Kanske klarar jag mig utan vattenskador i framtiden, säger Bengt och ler.

Omsorgen värmer

Vi har aldrig någonsin kunnat föreställa oss en liknande om sorg som den alla visat oss, både kända och okända. Vi har fått allt från mat och kläder till husrum och kontanter. Det är nog det lilla, småskaliga samhällets kännetecken, tror ma karna Englund. I en stor stad är man anonym, i skärgården är hjälpen nära. Lions, Röda korset, församlingen, privata personer – alla har beredvilligt ställt upp och hjälpt oss. Och ännu en gång påpekar Bengt hur tacksam han är för att Ömsen tog kontakt med familjen och tittade över deras försäkringsskydd och uppdaterade detta till fullvärde.

Försäkringen ändå bäst när den inte behövs

Vi betalar gärna premierna för våra försäkringar men det allra bästa är att aldrig behöva använda en försäkring, säger Bengt. Att försäkringen finns är en trygghet men får man önska så vill man ju helst inte att sådana händelser inträffar där försäkringen behöver användas. Vi har så tydligt erfarit hur allting inte köps för pengar.

Den 2 juli flyttade makarna in i sitt nybyggda hus. Det tar tid att vänja sig säger Ragna. Jag kontrollerar allt nästan hysteriskt numera. Dubbelkollar att plattorna är stängda, tittar på knappar, känner med handen. Och när ljusen blåses ut känner jag ännu på dem med fingrara att veken är kall. Dessutom vill jag inte vara ensam på kvällen hemma, jag sover dåligt om jag är ensam. Oron finns nog i kroppen och den får jag säkert leva med, tror Ragna.

Inga jämförelser

Bengt säger att han aldrig jämför försäkringspremier mellan olika bolag. Varför skulle jag det, undrar han. Den service

Robert Knahpe

Skadereglerare Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag Tel. 018-27642 10 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Hästförsäkringen ändrar

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

Från och med den 1 april 2010 gör vi föränd ringar i våra hästförsäkringar. Samtidigt kom mer vi också att göra en premiejustering.

Stigande kostnader

Våra hästförsäkringar uppvisar under de senaste åren en kraftigt stigande skadekvot. Att skadekostnaderna ökat kännbart beror till stor del på att klinikbesöken utanför Åland blir allt fler och allt kostsammare, berättar försäljare Nina Andersson. Vi har till exempel sett en ökad trend av hältutredningar vilka märkbart fördyrar veterinärvården, förklarar Nina.

Förändringar

Då vi nu ser över produktutbud och premier finns det några förändringar och nyheter vi vill lyfta fram i det här samman hanget.

Tre större förändringar är:

• En förutsättning för att i framtiden få ersättning för vårdsförsäkring.

och erlichia.

• Självriskperioden förlängs till 125 dagar.

medicinkostnader är att man tecknar en utökad veterinär- • Försäkringen täcker efter 1.4.2010 även analys av blod prov för fastställande av antikroppstitrar avseende borrelia

Nyhet – Agria Veteranförsäkring

Vi erbjuder en helt ny försäkring från 1.4.2010, Agria Veteranförsäkring.

Vi välkomnar trotjänare upp till 21 års ålder att teckna Veteranförsäkring. Denna försäkring är en paketlösning för dig som vill försäkra din äldre häst, berättar Nina Andersson. Försäkringen är speciellt framtagen för hästar som är mellan 16 – 21 år. Vi har sett att det finns en lucka i försäkringsskyddet för denna ålderskategori. Vi vill därför genom nyheten Agria Veteranförsäkring erbjuda ett bra försäkringsskydd även för äldre hästar.

Veteranförsäkringen innehåller Agria Begränsad Utökad Veterinärvård och Agria Katastrof Liv.

Agria Foster och Fölskydd

Den tidigare Agria Foster och Fölförsäkringen byter namn till Agria Foster och Fölskydd och innehåller ett par intres santa nyheter, berättar Nina.

Fölet föds numera karensfritt in i Maximal Utökad Veterinär vård om försäkringen tecknas inom 30 dagar från fölets födelse.

Försäkringen kan tecknas från och med 40:de dräktighets dygnet fram till och med 30 dagar före beräknad fölning. Det finns inget krav på att stoet ska ha en egen försäkring hos Ömsen.

Rätt försäkring – ett viktigt val

Vi vill att du ska kunna ge din häst bästa möjliga vård om eller när den behövs. Vi vet också att vården kan bli kost sam men med rätt försäkring blir det ekonomiska ansvaret lite lättare, säger Nina Andersson. Vi vet att försäkringen ger dig en förutsättning att ta hand om din häst den dag då något oförutsett inträffar.

Nina Andersson

Försäljare Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag Tel. 018-27640 [email protected]

Ömsnytt våren&sommaren 2010 11

Djurförsäkring

12

En sjuk häst blir lätt en källa till oro

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Marina Ekqvist

Min häst Puntukas, Putte kallad, kom till Åland från Litauen i december 2007, berättar Marina Ekqvist. Han är valack av kallblodstyp och enligt pappren född 2002. Det kan dock vara lite osäkert. Hans tidigare öden och äventyr är i stort sett okända.- Redan före han åkte från Litauen tecknade jag försäkring för honom i Ömsen. Både livvärde och utökad veterinärvård.

Puttes hemkomst

När Putte kom till Åland var han ganska mager och såg inte riktigt välmående ut. Men han blev bättre efterhand. Efter första sommaren var han i rätt gott skick.- Han har alltid dock varit litet dålig i magen men inga större problem, förklarar Marina.

Problemen börjar

I början av sommaren 2009 fick Putte ett lindrigt anfall av kolik. Det redde upp sig utan veterinärhjälp. Under betesperio den var allting lugnt men ett par veckor efter att han kommit tillbaka till stallet visade han diffusa symptom på kolik. -Då det inte verkade släppa tillkallade jag veterinär som gav kramp lösande medicin, säger Marina. Dagen efter verkade allt bra.

Komplikationer

Det gick en vecka och då var koliksymptomen tillbaka. Vete rinären kom igen och konstaterade att det rörde sig om rejäl förstoppning i grovtarmen. Hästen måste föras till djursjukhu set i Ultuna för vidare vård. sjukhuset men veterinären rekommenderade varmt att han inte skulle åka ända hem till Åland. Det kunde sannolikt bli problem med färjorna ifall han snabbt skulle bli tvungen att åka tillbaka.

Tillfällig lösning

-Jag fick tag på en tillfällig stallplats med skötsel för Putte vid Hallstavik och efter tio dagar åkte han dit från Ultuna, förkla rar Marina. Där stod han sedan i drygt tre veckor. Stallägaren skötte bra om honom och jag åkte över i helgerna och hälsade på min häst.

Tillbaka till Ultuna

Putte gjorde ett återbesök till Ultuna. Nu visade röntgen att sandklumpen i tarmen löst upp sig och att den sand som fanns kvar låg utspridd i tarmen och nu var på väg ut ”naturliga vä gen”. Efter nästan två månader i Sverige var det äntligen dags för Putte att komma hem igen.

Ständigt vaksam

Att ha en häst med sandkolik innebär en del extra att tänka på. Putte skall ju på alla sätt hindras från att få i sig mera sand (som vanligen följer med rötterna då han äter ogräs i vinter hagen), berättar Marina. Detta innebär att han måste gå med munkorg i hagen så länge det inte är påfruset. Och alla i stallet är uppmärksamma på eventuella tecken på kolik.

-Detta var en sen kväll och följande dag åkte vi iväg med första möjliga färja, säger Marina. Även på Ultuna konstaterades förstoppning. Putte fick stanna kvar för vård och undersök ning. Efter någon dag hade de lyckats häva förstoppningen och undersökningar visade att Putte hade rejält med sand i tarmen, vilket de förmodade att var huvudorsaken till problemen.

-Efter en vecka fick jag hämta hem Putte igen, säger Marina.

Nytt klinikbesök

Fyra dagar efter att Marina hämtat hem Putte från Ultuna var han sjuk igen. Veterinär tillkallades och Putte fick kramplö sande medicin och vätskedropp. Man ansåg dock att det enda rätta var att åka tillbaka till Ultuna med första båt. Igen hävdes koliken och förstoppningen löstes upp efter några dagars svältkur. De fortsatte undersöka och konstaterade att sandklumpen fanns kvar i tarmen. Den hade rört på sig en aning. Efter en vecka konstaterade veterinären på Ultuna att de inte kunde göra mera. Vi måste se tiden an. Putte skulle inte stå kvar på

En pigg häst

Det har nu gått några månader sen Putte kom hem igen. Han har varit frisk undantaget en del små tecken på tillfälligt mag knip ett par gånger. -Vi har kommit igång med träningen igen och han är pigg och glad, säger Marina.

Dyr vård – försäkring nödvändigt

Det innebär mycket oro för en djurägare när älsklingen blir sjuk. Och det innebär ofta också stora kostnader vilket ytter ligare är en orsak till oro. -I Puttes fall har det varit helt avgö rande för mig att jag har en ordentlig veterinärvårdsförsäkring, förklarar Marina. Utan den hade jag inte kunnat låta Putte få den vård han behövde. -Jag hade helt krasst varit tvungen att låta honom sluta sina dagar.

Ömsen värdefull

-Jag är mycket nöjd med den hjälp jag fått från Ömsen i alla skeden, berättar Marina. Bemötandet har varit smidigt och vänligt. Handläggningen har alltid varit snabb och effektiv. Totalt har kostnaderna för Puttes sjukdom stigit till över 6 000 euro och Ömsen har betalt ersättning uppgående till ca 4 800 euro.

Ömsnytt våren&sommaren 2010

Djurförsäkring

Ömsnytt våren&sommaren 2010 13

Reflexer gör dig synlig!

TEXT: Linda Wiktorsson FOTO: Andreas Dienert

Risken att råka ut för en trafikolycka fördubblas när det är mörkt. Att bära reflex är en billig livförsäkring.

De flesta trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt. Genom att använda reflexer syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar avsevärt.

Syns på avstånd

Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meter ifrån dig. Har du ljusa kläder syns du från 60 meter. Bär du däremot reflex syns du på redan på 125 meters avstånd! Det ger föraren god tid att sakta in, eller stanna, ifall det skulle behövas.

Ficklampa kompletterar

En långtradarförare som sitter högre upp har däremot en annorlunda vinkel, vilket innebär att han eller hon ser en fotgängare med reflexer först på 60 meters håll. Går du på en tungt trafikerad väg kan det därför också vara en god idé att komplettera med en ficklampa.

Lika viktiga i tätorter

Det är lätt att tro att reflexer bara behövs på mörka lands vägar. Men de är lika viktiga i stan. De flesta mörkerolyckor inträffar faktiskt i tättbebyggda områden med gatubelysning. Därför är det viktigt att tänka på att bära reflex också i tätort, även om det finns gatubelysning. Med reflexer syns du dess utom när du går över gatan.

Vått väglag försämrar

Tänk också på att du syns sämre på vintern och vid vått väg lag. Vägbanan blir nämligen mörkare då den är blöt vilket gör att även gatubelysningars effekt minskar. Dessutom blir bilens bromssträcka längre. Ofta två-fyra gånger längre än vid normalt väglag.

KÄLLA: Vägverkets broschyr “Visa dig med reflexer”.

Så långt syns du med reflex

Vid halvljus

Utan reflex 25 meter Med reflex 125 meter 0

Vid helljus

100 Utan reflex 150 meter 200 0

14 Ömsnytt våren&sommaren 2010

100 200 300 300 400 meter Med reflex 450 meter 400 meter Ha alltid en relex till hands, under alla tider på året.

Tips:

• Flytta över reflexen från vinterjackan till sommarjackan!

• Ha gärna reflexer i fickan som du lätt kan plocka fram ifall du behöver gå ur bilen när det blivit mörkt.

Testa!

Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar. Häng den och en ny reflex, som du vet att fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa på fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya – använd den inte längre!

Tänk på att:

• Du ser bilen mycket tidigare än föraren ser dig!

• Reflexer syns bäst då de är i rörelse. Därför är den bästa placeringen för reflexer långt ner på armar och ben.

• Reflexer kan vara bra att ha även andra tider på året än just om vintern. Det finns mörka timmar året runt.

• Du syns sämre ifall det regnar eller snöar.

• Även cykeln måste ha både belysning och reflexer ifall du cyklar när det är mörkt ute.

• Hundar och hästar också behöver reflexer.

• Reflexer är färskvaror som bör bytas ut regelbundet.

En normal livslängd för en reflex är ungefär tre år.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 15

Förebyggande av skada Möt en Säker Vatteninstallatör i en värld av rör och dokument

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Andreas Dienert

Hasse Carlsson är egen företagare inom VVS med över 30 år i branschen. För ett drygt år sedan gick han utbildningen Säker Vatteninstallation för att bli auktoriserad.

För- och nackdelar

– Jag är nog lite kluven till det hela, säger Hasse. Det har ännu hunnit gå så pass kort tid efter att jag fått min aukto risering att jag inte hunnit se varken för- eller nackdelarna i det verkliga livet. Samtidigt som jag ser att kraven kommer att skärpas i framtiden är jag rädd för att byråkratin ökar – I synnerhet för oss som är enmans företagare och sköter allt pappersarbete på kvällar och helger känns det motigt när den biten växer. Auktoriseringen kostade ju också en hel del pengar, och sedan tillkommer årsavgiften.

för VVS installatörer och plattläggare för att kunna beakta detta, säger Hasse.

Kompromisser

Att kompromissa blir också ofta nödvändigt. Framförallt om man renoverar ett gammalt hus måste man vara flexibel och kunna avvika från färdiga mallar och protokoll, säger Hasse. Myndigheternas krav måste alltid iakttas, men avvikelser i övrigt är tillåtna då dessa dokumenteras och godkänns av kunden, berättar Bertel Eriksson, skadeförebyggare på Ömsen.

Enhetligt

– Men självklart kan jag se positiva ingredienser i ett enhet ligt regelverk, säger Hasse. Alla vet vad som gäller och det råder mer samstämmighet mellan kommunerna vid tillämp ningen och tolkningen av normer. Om gränsdragningarna blir diffusa ökar risken för missförstånd och oklarheter.

– Sedan tar det förstås alltid tid innan allt satt sig i prakti ken. Så är det ju med allt som är nytt, man ska hitta ruti nerna och formerna, summerar Hasse.

Egenkontrollen viktig

Hasse Karlsson framhåller den oerhört viktiga egenkontrol len för att undvika stora och kostsamma vattenskador.

– Tänk om alla var lika omsorgsfulla med husets service som med bilens, säger han. Varje år för man bilen på underhålls service för att förlänga livslängden och säkerheten.

– Men hur ofta gör man årliga genomgångar av husets skick och hälsa? Den frågan ställer sig Hasse Karlsson.

Lagarbete

– Men samtidigt ska man komma ihåg att ett bryggprojekt hela tiden är en samverkan mellan flera olika aktörer, påpekar Hasse. Det gäller att alla drar åt samma håll och att man gör ett bra lagarbete. Alla involveras ju, konstruktörer, plattläggare, snickare och VVS installatörer. – Redan i ett tidigt skede när man till exempel projekterar eller ritar nya hus bör man ha kännedomen om regelverket

Säkrare badrum – risker i köken

– Jag tycker att installationerna i badrummen blivit allt säk rare med åren, säger Hasse. Även om det handlar om mycket rörgenomföringar så känns dom rätt trygga. Däremot börjar köken bli ett orosmoment. Här finns mängder med undan gömda kopplingar som kan ställa till med stor skada om den första droppen vatten börjar läcka.

16

Dagens duschande ställer höga krav på tätskikt, utrustning och funktion.

Inför en renovering bör man därför överväga följande frågor:

• Går det att förbättra våtrummets planlösning bl.a. avseende tillgänglighet?

• Kan kostnaderna för vatten och energi sänkas?

• Kan risken för framtida fukt- och vattenskador byggas bort?

• Behöver ventilationen förbättras?

• Bör jag anlita en legitimerad plattsättare och en “Säker Vatten”-installatör?

Generellt är svaret Ja på alla dessa frågor.

Vid byte av stammar och golvbrunn kan man ofta förbättra våtrummets planlösning och komplettera utrustningen. Ett ordentligt fall till golvbrunnen minskar risken för vattenskador väsentligt.

Tänk också på att rörfogar är svaga punkter. De vanligaste orsakerna till skador i våtrum är: • Läckage i anslutning till golvbrunn och golvets tätskikt.

• Läckage på grund av otäta skarvar, skruvhål eller rörgenomföringar.

• Otät anslutning mellan väggens och golvets tätskikt.

Golvbrunnar

Många fuktskador orsakas av otäthet kring golvbrunnar. Golvbrunnar tillverkas för olika golvbeläggningar och bjälklagstyper, t.ex. för plastmattor eller för anslutning till tätskikt under keramiska plattor.

Det finns ofta flera skäl till

att byta golvbrunn:

• I äldre golvbrunnar kan oftast tätskiktet inte anslutas på ett säkert sätt.

• Brunnen behöver bytas för att passa till det nya golvmaterialet.

• Brunnens placering passar inte den nya planlösningen.

• Golvbrunnen är svåråtkomlig för rensning.

• Brunnen behöver anpassas i höjd för att man ska få rätt golvfall.

För våtrumsgolv finns typgodkända golvbrunnar. Typgodkännandet innebär att golvbrunnstillverkaren ska visa i monteringsanvisningar hur den ska anslutas till plastmattan eller tätskiktet. Dessutom ska det framgå att det är testat och godkänt enligt gällande normer.

Ömsnytt våren&sommaren 2010

Förebyggande av skada

Hasse Carlsson ser en hel del pappersarbete framför sig till följd av auktoriseringen.

En Säker Vatteninstallation är:

• Utförd enligt gällande installationsregler • Utförd av en auktoriserad VVS-installatör • Utförd av VVS-montör med branschlegitimation • Monterad med material som följer branschreglerna och enligt monteringsanvisningar • Kontrollerad enligt reglerna, och intyg över Säker Vatteninstalaltion har överlämnats till beställaren Att använda auktoriserade VVS-installatörer ger dig som kund trygghet ur säkerhets- och hälsosynpunkt. Branschreglerna ger en garanti för fackmässigt tekniskt utförande. En Säker Vat teninstallation ska dokumenteras med ett intyg som lämnas till beställaren. Men det finns också ekonomiska aspekter.

Som kund har du allt att vinna på att anlita en VVS installatör som är auktoriserad, säger Bertel Eriksson.

Säker Vatteninstallation - ett relevant krav

Under det gångna året har allt större fokus legat på Säker Vatteninstallation. Ett flertal lokala företagare har fått utbildning i långsiktigt hållbara installationer och är idag auktoriserade VVS-installatörer. Skadeförebyggare Bertel Eriksson berättar att det idag finns minst 10 auktoriserade VVS- installationsföretag på Åland. Du hittar dem på www.sakervatten.se under fliken Godkända företag/Åland, tipsar Bertel.

En Säker Vatteninstallation ger dessutom en rabatt på premien.

Branschregler för tätskikt

Branschorganisationerna för tillverkning och montering av tätskikt i våtrum har fastställt särskilda branschregler inom sina respektive om råden. Därför finns anpassade kvalitetssystem för de olika slag av tätskikt som används på väggar och golv i våtrum. Varje tillverkare ger ut råd och anvisningar och beskriver de tekniska förutsättningar som måste finnas för att tätskikt ska kunna monteras på rätt sätt och bli tätt. En legitimerad plattsättare följer dessa bransch regler. Han kan förutom själva utförandet ge råd och anvisningar redan i planeringsstadiet. Att till exempel underlaget för kakel och klinker är rätt dimensionerat och utfört är en av förutsättningarna för att det ska bli ett fungerande våtrumssystem.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 17

Förebyggande av skada Förebyggande av skada

Karl-Olof jobbar med samma precision som tidigare.

18 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Certifikat över yrkesskicklighet

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

Utbildad fackman

En av de som gått utbildningen till legitimerad plattsättare på Åland är Karl-Olof Eklund. – Jag har långvarig branscherfarenhet berättar Karl Olof så lite onödigt tyckte jag kanske först att det kändes när det blev aktuellt med utbildning och nya kvalitetsdokument.

Certifiering kostar

Framförallt blev det ju dyrt för mig med både kursavgif ten och årsavgiften som tillkommer för upprätthållandet av legitimationen och medlemskapet i Byggkeramikrådet, säger Karl-Olof. Arbetet utför jag ju egentligen på samma sätt som tidigare. Jag har alltid varit mån om att noggrannt följa tillverkarnas föreskrifter för olika material och att själv ständigt uppdatera mig och hålla min yrkeskunskap aktuell, säger Karl-Olof. Därför kanske jag personligen inte tycker att nyheterna var så många.

Hemförsäkringen ersätter

Det som däremot kommer kunderna till nytta är ju hur hemförsäkringen täcker vid eventuell läckageskada i tätskikt. Om en legitimerad plattsättare utför arbetet och utfärdar ett dokument som överlämnas till kunden kommer Ömsen vid läckagskada i det aktuella tätskiktet att ersätta skador i bakomliggande konstruktion. Det här är en klar förbättring i våra villkor. Karl-Olof tror att just den här förbättringen kan vara en faktor som kommer att motivera kunden till att i första hand anlita certifierade plattsättare. Naturligtvis ska ett tätskikt inte läcka vare sig det är utfört med eller utan certifikat, men misstag kan alltid hända. Och då får ju kunden en ytterligare trygghet när man vet att försäkringen ersätter skador i bakomliggande konstruktioner.

Åländska certifikat

Sammanlagt deltog ett 50- tal plattsättare i kursen som hölls på Åland i juni 2009. Idag har vi 20 certifierade plattsättare. Du hittar dem på Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se.

Legitimerade plattsättare

– nytt på Åland

Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum är resultatet av en samverkan mellan de svenska branschorganisationerna Plattsättarnas Riksförening och Kakelföreningen. Reglerna är baserade på de kunskaper och erfarenheter som är kända inom den svenska byggkeramikbranschen idag.

Vi på Åland har under det gångna året inlett ett samarbete med Byggkeramikrådet i Sverige för att höja standarden på tätskiktsarbeten också hos oss. Numera kommer våra platt sättare att skaffa sig behörighet enligt Byggkeramikrådets branschregler.

Ett behörigt företag har genomgått en nödvändig utbild ning för plattsättare och har därigenom rätt att utfärda ett kvalitetsdokument enligt BKR’s normer. Detta ska ses som en värdehandling som visar att våtrummet är byggt på ett fackmässigt sätt, berättar skadeförebyggare Bertel Eriksson.

Att arbeta efter Byggkeramikrådets branschregler inne bär att man använder godkända tätskiktssystem, lämpligt materialval och konstruktioner samt egenkontroll. Entre prenören ska till beställaren lämna ett ifyllt kvalitetsdoku ment tillsammans med monteringsanvisningar för använda tätskiktssystem.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 19

Ekonomi Ekonomi

Vi strävar inte efter vinst

TEXT: Tage Silander FOTO: iStockphoto

Det låter lite konstigt att vi inte skulle sträva efter vinst, eller hur? Javisst, nog är det förstås en sanning med modifikation, för påståendet i rubriken gäller egentligen bara försäkrings verksamheten, den verksamhet som riktar sig till våra trogna försäkringskunder. Däremot vill vi att placeringsverksam heten ska gå bra. Där är målsättningen tydlig, nämligen att skapa överskott.

Bolagets sammanlagda tillgångar bekräftar att den ekono miska stabiliteten i bolaget är fullt tillräcklig för att hantera nuvarande kända förpliktelser. Med en placeringsverksam het som går bra stärker vi ytterligare bolagets ekonomi och beredskap för framtida utmaningar. Det är för att ta ett exempel enormt viktigt att vi även på lång sikt kan garan tera försäkringstagarnas ersättningar, speciellt när det gäller ersättningar till skadelidande som får pension under lång tid som följd av arbetsolycksfallsskada eller trafikskada. Lika viktigt är det att vi står stadigt förankrade i en sund ekonomi även om det skulle blåsa upp till storm på finansmarknader na. Eller om någonting annat obehagligt inträffar.

visa i skaderegleringen och att betala kunden för den faktiskt lidna skadan. Den höga skadeprocenten ger oss anledning att tro att vi inte är lika stränga i skadebedömningen som andra bolag med lägre skadeprocent tycks vara.

Totalkostnaderna, d.v.s. skadeersättningarna tillsammans med driftskostnaderna, har i medeltal under de tio senaste åren legat en bit över hundra procent. Förenklat är det alltså så att om vi får in 100 euro i premier så betalar vi ut ungefär 105 euro i ersättningar och driftskostnader. Försäkrings verksamheten går därmed back en aning, men fullt medvetet och inte mer än att det känns skäligt. Dels kommer ju detta kunderna till godo, dels har vi kunnat täcka upp bristen med resultatet av placeringsverksamheten.

Även om det alltså inte direkt handlar om dividend till ägarna så kan delar av årsresultatet, och även av tidigare års positiva resultat, användas som återbäring till ägarna. Det har vi gjort förr, och det tänker vi nu göra igen.

Men tillbaka till försäkringsverksamheten. Varför vill vi inte göra vinst på den? Svaret är att det allra bästa för kunderna faktiskt är att försäkringsverksamheten går plus minus noll. Om verksamheten går back kan man förvänta sig att pre mierna höjs på sikt. Om däremot det långsiktiga resultatet är positivt är premierna för höga.

Återbäringen kommer igen!

Bolagets senaste årsresultat har ännu inte fastställts av bo lagsstämman. Det görs den 20 maj. Men det är ändå ingen hemlighet att årsresultatet blev riktigt bra, speciellt när man jämför med resultatet ett år tidigare då finanskrisen slog till ordentligt.

Vad säger då ägarna om försäkringsresultatet inte räcker till dividend? Svaret är enkelt. Ägarna är nämligen desamma som bolagets kunder. Bolagsformen är ju nämligen ömsesi digt bolag. När man är kund i Ömsen är man alltså samti digt delägare i bolaget. I ett ömsesidigt bolag delar man inte ut någon dividend. I stället försöker vi balansera resultaten av försäkringsverksamheten så att det bara tas in så mycket premier så att det i stort sett räcker till för skadeersättningar och driftskostnader. Det positiva resultatet ger oss återigen möjlighet att ge extra stora rabatter på hemömsförsäkringen, som en slags återbä ring till ägarna. Vi återkommer snart med besked om hur stor den extra rabatten blir och under vilka förutsättningar.

Vi vill att det skall löna sig att vara kund i Ömsen!

Ett genomsnitt under de senaste tio åren visar att skadorna i genomsnitt har kostat inte långt ifrån nittio procent av pre mieintäkterna. Det är rätt mycket mer än vad som är vanligt hos andra försäkringsbolag. Vi har som policy att vara rätt-

Tage Silander

Ekonomidirektör Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag Tel. 018-27 623 20 Ömsnytt våren&sommaren 2010 Ömsnytt våren&sommaren 2010 21

I brasans trygga sken

Text: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

En kamin ger skön tillskottsvärme, ökad trivsel och kan också vara ett ekonomiskt alternativ för att minska kostnader för olja eller el. Men en kamin som inte används på rätt sätt kan vara direkt brandfarlig.

-Ifall man exempelvis tilläggsisolerar på vinden ska man också se till att inte låta isoleringen, särskilt inte ekofiberisolering, ligga direkt mot skorsten eller liggpipa. Stenull är ett bra val där det råder konstant hög temperatur såsom runt murar och skorstenar. Man undviker risken för glödbrand då det inte finns något brännbart material som ligger för nära.

Men handen på hjärtat, hur ofta tänker du på vad du matar in i brasan och hur mycket du eldar?

– Att elda är ingen konst, men att elda rätt kräver eftertanke och kunskap, påpekar Bertel Eriksson, skadeförebyggare på Ömsen.

– Se till att eldstad och skorsten är i gott skick innan eldnings säsongen. Använd torr ved och i rätta mängder. Ett vanligt fel är att man helt enkelt stoppar in för mycket ved i kaminen, säger Bertel.

I de så kallade små kaminerna bör man inte elda mer än två – tre kilo ved i timmen. Ta också reda på rökgastemperatu ren just för din eldstad. Temperaturen får inte bli högre än vad anläggningen är konstruerad för. Risken för antändning av bjälklaget är stor vid höga rökgastemperaturer och konse kevenserna kan bli förödande.

Brasa utan ved

Visst kan du elda i kamin eller öppen spis utan ved. Idag finns flera alternativ, bland annat alkoholgelé, gasol eller el. Vissa av kaminerna behöver anslutas till någon form av ventilation.

– Men du behöver tänka på hur du placerar värmekällan och på avståndet till brännbart material, säger Bertel Eriksson.

Den viktiga sotningen

Har man en eldstad som är i bruk, eller ska tas i bruk, är det förstås angeläget att komma ihåg den viktiga sotningen. Idag är det upp till fastighetsägaren själv att se till att sotningen sker med jämna mellanrum. – Tidigare har kommunerna sett till att sotaren kommit, berättar Bertel. Så är det inte längre. Det finns klara regler för sotningsintervall. Det är dock fastighetsägaren själv som ska se till att sotningen blir utförd, och att den görs av en fackman.

Lämplig skorsten

En förutsättning för brasvärme är att det finns en skorsten. Det krävs alltid bygglov för ny eldstad. Det är viktigt att tänka på att skorstenen ska passa till just den värmekälla du valt. Det är inte säkert att till exempel en befintlig skorsten lämpar sig för en ny installerad kamin. Rådgör alltid med fackman eller brandchef.

Elda rätt

- Använd torr ved i lämplig storlek - Försök få elden att ta sig snabbt - Kontrollera att röken är klar och genomskinlig, inte svart - Lägg alltid sot och aska i en plåthink med lock. Glöd kan finnas kvar i askan i flera dagar.

Tänk också på att alltid noggrannt läsa bruksanvisningarna vad som gäller för just din spis, och att följa dem.

Säker isolering

Att isolera är en bra investering. Men också här gäller det att välja rätt material och följa anvisningarna, påpekar Bertel Eriksson.

Ingen rök utan eld

Innan du eldar i en skorsten som stått oanvänd länge är det skäl att kontakta en sotare. Även en sotad och brandskydds kontrollerad skorsten kräver underhåll.

– Skorstenen ska tåla extremt krävande förhållanden. Insidan är flera hundra grader varm, på utsidan kan det vara minus grader. Kemiska reaktioner som fräter på skorstenen sker hela tiden. En skorstensbesiktning är därför väl investerade pengar, säger skadeförebyggare Bertel Eriksson.

Kanaler kan vara otäta och tegel söndervittrat eller frost sprängt. Detta är typiska fel som stör funktionen utan att för den skull alltid vara direkt brandfarliga.

Bygger man till sitt hus och vill installera ännu en eldstad gäl ler dagens miljökrav för moderna kaminer. Skorstenar behöver sotas olika ofta beroende på hur ofta man eldar. En spis som endast myseldas kräver inte lika mycket sotning som en spis som används för uppvärmning.

Viktigt att veta om eldstäder

Går du och drömmer om en kamin? Då är det mycket du bör ta i beaktande innan du förverkligar drömmen.

Här följer några råd och uppmaningar.

Ändamål

Vad ska eldstaden användas till? Trivsel eller uppvärmning? Önskar du värme snabbt eller bör den kunna avge värme till exempel hela natten? Ska eldstaden användas till matlagning?

Typgodkännande

Tänk på att en eldstad ska vara typgodkänd för att uppfylla miljö- och säkerhetskrav enligt lagstiftningen.

Montering

Typgodkända produkter har anvisningar för hur eldstäderna ska monteras för att uppfylla byggreglernas krav. Var noga med att iaktta dessa. Anlita en fackman.

Besiktning

En nyinstallerad eldstad ska besiktas innan den tas i bruk.

Rökgastemperatur och skorsten

Äldre halvstensmurade skorstenar är dimensionerade för en högsta rökgastemperatur på 350 C. Det är också viktigt att vara observant på att många nya modulskorstenar ofta klarar endast 250 C.

Vikt

Golvet där eldstaden ska placeras måste tåla vikten av eldstaden och en eventuell skorsten som ska monteras på den. Överstiger eldstaden 150 kg måste bjälklagets bärighet kontrolleras.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 23 22 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Porträtt: Stefan och Benny Porträtt: Stefan och Benny

Par i trafik

TEXT: Linda Wiktorsson FOTO: Andreas Dienert

Telefonen ringer i ett. Besökarna strömmar till i en strid ström, och emellanåt beger de sig själva ut för att se på krockade bilar. Stefan och Benny. Karlsson och Törnqvist. Ömsens skadereglerare. Tillsammans har de över 30 år i företaget och totalkoll på ålän ningarnas trafikskador.

Stefan Karlsson och Benny Törnqvist har bägge jobbat länge inom Ömsen. Närmare bestämt 23 respektive tio år. Och visst har arbetsförutsättningarna förändrats, konstaterar Stefan Karlsson.

– Ja, särskilt kontorstekniskt. I början registrerade vi skadorna i böcker, i så kallade skadepärmar, varpå vi förde in uppgif terna på kort som förvarades i ett kartotek, berättar han och småler åt minnet.

Kollision i vänstersväng

Backning, påkörning bakifrån och korsningsolyckor visar sig höra till de absolut vanligaste kollisionsorsakerna.

– Backningstillbud på stora parkeringar är särskilt vanliga. Framförallt när bägge backar samtidigt. Även i vänstersvängar är konfliktsituationer vanliga, säger Stefan. – Och så har vi förstås viltolyckorna. Vi har nog i snitt en viltolycka per dag. Särskilt vår och höst har vi många sådana olyckor, tillägger Benny Törnqvist.

Olyckorna där älgar är inblandade har ökat en aning, men allra oftast handlar det om rådjur.

– Tack och lov är det sällan personskador i samband med rådjurstillbud.

Fyrhjulingarna

Under de senaste åren har de så kallade fyrhjulingarna blivit allt vanligare på Åland. Och de kommer att öka, tror Stefan. Fyrhjulingarna ska, även om de inte är registrerade, försäkras.

– Det är ett vanligt missförstånd att fordon som inte behöver registreras inte heller behöver försäkras, men alla fordon som går över 15 km/h måste trafikförsäkras, understryker Stefan.

– Vi rekomenderar att även små barnfyrhjulingar ska försäkras!

Moppekörkort

För ett par år sedan var mopederna, och särskilt trimmade mopeder, ett rätt stort problem i den åländska trafikbilden. Den bilden tycker bägge att har förändrats. Men ändå efter lyser de någon form av körundervisning för unga innan de fyller 15 år och ger sig ut i trafiken.

– Kanske till och med någon form av körkort, ett riktigt mopedkörkort som de kunde få räkna tillgodo när de sedan ska ta motorcykel eller bilkörkort, funderar Stefan.

Bilinbrott

Blir ålänningarna stående med sina bilar vid vägkanten när de är på resa hör de ofta av sig till Ömsen på direkten.

– Då ringer de faktiskt oftast till oss först.

Ibland händer det ju även att ålänningar blir bestulna på sin bil när de befinner sig på resa utomlands. Men ett större pro blem som Stefan och Benny vill belysa är inbrotten. Ett sätt att hindra bilinbrott är att inte lämna några grejer synliga, understryker de.

– Många lämnar tyvärr sina grejer helt synliga inne i bilen och parkerar den. Till exempel vid en inköpsresa till Sverige. Tacksamt för tjuven, olyckligt för bilägaren.

Töm bilen själv

Det händer även att unga, som är på väg med sitt flyttlass exempelvis till sin nya bostadsort i Sverige, lämnar bilen fylld med flyttgods på en parkering över natten.

– Nu och då händer det att unga har fått sina bilar länsade, poängterar Stefan.

– Lämna alltså aldrig grejer öppet, synliga i bilen, understry ker de samstämmigt – Inte ens en tjugokronorssedel. Allt lockar tjuven.

Töm bilen själv!, råder de bestämt.

24 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Skadereglerarna Benny Törnqvist, till vänster, och Stefan Karlsson har tillsammans många års erfarenhet av trafikskador.

Stefan och Benny påminner:

• Kom ihåg att blinka!

• Kom ihåg säkerhetsavståndet!

• Använd reflex!

• Lämna inga grejer synliga i bilen!

• Lämna inte nycklarna i bilen! Då har du ingen rätt till ersättning om det händer något.

• Kör inte onykter!

Ömsnytt våren&sommaren 2010 25

Bilförsäkring Bilförsäkring Att hyra bil i utlandet

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: iStockphoto

De allmänna kraven för att hyra bil utomlands är att föraren innehar körkort och har uppnått tillräcklig ålder. I hyran för bilen ingår vanligen en grundförsäkring som berättigar till ett minimiansvarsskydd. Det är dock skäl att ta reda på om skyddet inkluderar en tillräckligt omfattande trafik- och bilförsäkring , eller om det är skäl att teckna tilläggsför säkringar. Ofta ingår inget försäkringsskydd för förare och passagerare i minimiförsäkringen.

Den som hyrt en bil kan också bli personligen ersättningsan svarig om bilen blir stulen eller utsatt för skadegörelse, ifall försäkringen inte täcker sådana skador.

Källa: Trafikförsäkringscentralen

Tänk på att

BilisTens MaRdRöM

är det plötsliga och oväntade stoppet! Inget annat får så ödesdigra konsekevenser i trafi ken som den direkta inbromsningen.

TRöTTheT i TRafiken

på www.somnainte.nu

leder varje år till dödsfall och allvarliga skador. Nästan 20 procent av alla trafikolyckor är trötthetsrelaterade enligt en undersökning genomförd av Länsförsäkringar i Sverige. Läs mera om trötthet i trafiken

VåRda VinTeRdÄcken VÄl

Det är lika viktigt att se till att däcken förvaras rätt som att kolla mönsterdjup. Däcken ska ligga torrt, svalt och mörkt under den tid de inte används. Dessutom är rengöring av största vikt för hållbarheten. Om du köper begagnade däck, tänk alltid på att dom är en färskvara!

Allt attraherar tjuven

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: Kjell Söderlund

Att allt är intressant för tjuven har Maria Gustafsson fått erfara, dubbelt upp!

Och då är det jätteskönt att ha en försäk ring som ersätter. Och en engagerad pappa.

Grejer i bilen

-Jag studerar i Åbo, berättar Maria. Min bil behöver jag varje dag och jag kör en Honda Accord, årsmodell 1988. Förra vintern hade jag som vanligt parkerat min Honda på Östra Långgatan i Åbo. Jag var mitt uppe i att flytta så jag hade packat bilen full med saker på kvällen för att hinna hem med båten morgonen därpå. -Det mesta hade jag lyckats få in i bakluckan. Några kas sar blev synliga i baksätet, det var väl inget jag egentligen reflekterade närmare över, säger Maria. Det var ju inte direkt dyrbara värdesaker.

Stulen bil

När jag kom ut på gatan morgonen därpå var bilen borta! Det första jag gjorde var att ringa pappa och be om råd. Jag bad Maria genast göra en polisanmälan över den stulna bilen, berättar pappa Uffe. Och Maria fick erfara att det inte var speciellt lätt att klara av kontakten med polisen i Åbo på svenska. -Servicen var usel och min sambo måste fungera som tolk till finska för att jag skulle kunna göra mig försådd och förklara vad som hänt, säger Maria. Därefter besökte Maria och jag bilskadereglerare Stefan Karlsson hos er för att informera om det som inträffat och fråga hur vi skulle gå till väga, berättar Uffe vidare.

Nära och kompetent

Det var jätteskönt och enkelt att komma in till er, ni finns ju nära och har fantastiskt kunnig och hjälpsam personal på plats hela tiden. Även om både Maria och jag naturligtvis var förbannade för att bilen och sakerna i den stulits var det aldrig några bekymmer med ersättningen för varken bil eller lösöre, berättar Uffe. Men det gällde ju att komma ihåg allt, vilka kläder som fanns i bilen, säger Maria som ombads göra 26 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Maria är glad för försäkringen och pappas engagemang.

upp en förteckning över det som stulits.

Andra bolag kontaktar

Jag har blivit kontaktad av andra bolag angående mina för säkringar och jag har fått frågan om jag är intresserad av hel hetslösningar och rabatter, berättar Uffe. Och visst, rabatter är ju toppen men när det gäller försäkringar är servicen ändå a och o för mig. Hos er kan jag alltid börja mina ärenden på våning 1. Är det bekymmer går jag vidare till våning 2 och så finns det ju fler våningar i huset att ta till om inte problemen är lösta innan dess, säger Uffe och skrattar. Men hittills har allt löst sig till det bästa med rak och enkel kom munikation. Och servicen är otroligt snabb. Varför skulle jag välja att mina skador handläggs i Åbo eller Helsingfors och kanske på finska? funderar Uffe vidare.

Bilen återfunnen

Uffe berättar vidare om Marias stulna bil. -Jag har en kompis i Åbo som kör bärgningsbil och jag bad honom hålla uppsikt efter en åländsk Honda, säger Uffe. Men han sade att det finns ligor som specialiserat sig på vissa märken och stjäl bara just dem för att plocka delar. Vi trodde inte att vi skulle se den bilen igen. Döm om min förvåning när polisen ringde upp några månader senare och meddelar att bilen återfunnits på en servicestation i närheten av Åbo.

-Jag bad min kompis hämta bilen och sätta den ombord på färjan. Min första tanke var nog att det inte är mycket till bil som fanns kvar, såg framför mig en fullständigt demolerad bil, säger Uffe.

Synliga saker lockar till stöld

Men tjuvarna den här gången var uppenbarligen inte ute ef ter att söndra. Fälgarna var kvar, lyktorna hela, till och med en hel del kläder låg kvar men de var till stora delar obruk bara på grund av mögel och fukt. Det som hade intresserat tjuvarna var CD skivorna, panelen till stereon, orginalhög talarna från 1989 – dock inte stereon. Men den enda åverkan som syntes på bilen var ett knäckt rattlås.

Tänk på att aldrig lämna något synligt i bilen som kan attrahera tjuven! Det du själv tycker att kanske är en vanlig enkel sak kan vara värdefullt i en annans ögon. I synnerhet kameror, laptopar, stereon, kläder och elektroniska prylar lockar till stöld. Också cigaretter kan räcka till för att tjuven ska ta tillfället i akt.

Stulen en gång till

För Marias del gick det lyckosamt då bilen var i stort sett hel och försäkringen ersatte skadorna som uppstod i samband med stölden. Tyvärr stals bilen en gång till tre månader senare. Också denna gång i Åbo. Denna gång användes den förmodligen av tjuvarna som transportmedel, den återfanns lite senare på en annan väg och inget ur bilen var stulet. Ömsnytt våren&sommaren 2010 27

Sponsorering Kökars unga brandkårister

TEXT: Linda Wiktorsson FOTO: Kjell Söderlund, Agneta Finneman, Cecilia Österlund, Simon Blomsterlund

På Kökar är det full aktivitet bland brand kårsungdomarna. Sedan i höstas är nämligen ungdomsverksamheten inom frivilliga brand kåren igång på nytt, efter många års uppehåll.

– Vi drog igång ungdomsverksamheten i september, säger Cecilia Österlund som är ledande ungdomsledare.

Cecilia, som själv kommer från fastlandet men som idag bor och arbetar på Kökar, berättar att hon själv alltid har varit verksam inom den frivilliga brandkåren.

– Och redan innan jag flyttade hit kände jag kökarbon Agneta Finneman, just genom brandkårsverksamheten.

Många aktiva

Tillsammans med Agneta, som numera bor i Mariehamn, slog hon slag i saken och drog igång den vilande verksamhe ten. Och det är ingen liten ungdomsverksamhet de har fått igång. Totalt har 16 aktiva ungdomar från årskurs fyra till nio slutit upp.

– Och betänker man att vi har 30 elever i hela grundskolan så är det ju en rätt bra uppslutning. När vi hade första träffen kom tolv ungdomar. Vi räknade med ett visst bortfall men istället har det kommit till fler.

Lägerplaner

De unga brandkåristerna träffas en gång i veckan Övning arna drar Cecilia tillsamans med Johannes Jansson. Redan har de även hunnit med att delta i ett lokalläger i Eckerö.

– Och vi hade ett vinnande lag i tävlingen ”Pyttsspruta och slangstafett”, en klassisk tävling inom brandkåren.

– Vi har en så bra sammanhållning. Alla känner varandra sedan tidigare vilket förstås ger en bättre förutsättning för samarbetet, säger Cecilia, som själv jobbar som lärare i grundskolan. Planerna för året är att fortsätta övningarna en gång i veckan.

– Därutöver planerar och utreder vi möjligheterna att ordna årets läger för de åländska lokalföreningarna på Kökar i bör jan av augusti och bjuda in de övriga föreningarna på Åland.

Betydelsefull verksamhet

Att ungdomsverksamheten är betydelsefull på flera plan är Cecilia övertygad om.

– Vi har en alarmavdelning här på Kökar. Där finns många medlemmar men inte många aktiva. Men nu ser det hopp fullt ut inför framtiden.

Dessutom, säger hon, är det bra för Kökarsungdomarna att få kontakt med unga från andra delar av Åland.

– Då finns det ju även goda möjligheter att de hoppar med i någon annan kår när de exempelvis flyttar för att studera på fasta Åland.

Samarbete

Övningshalarna har gruppen fått ärva från Strandnäs frivil liga brandkår.

– Reflextrycket med Kökar FBK som vi har fäst på ryggen har vi kunnat ordna tack vare sponsring från Ömsen. Dess utom har vi fått reflexvästar, brandvarnare och brandfiltar från Ömsen, berättar hon.

28 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Sponsorering

Agneta Finneman och Cecilia Österlund har dragit igång Kökars frivilliga brandkårs ungdomsverksamhet som sponsras av Ömsen.

Ömsnytt våren&sommaren 2010 29

Bilförsäkring Den kalla sanningen

TEXT: Margaretha Remmer FOTO: IStockphoto

Att rattonykterhet, och höga hastigheter, oftast får förödande konskevenser både för föraren själv och för medtrafikanter är på inget sätt okänt men ändå är det den dystra sanningen att fordon alltför ofta framförs i hög fart av berusade personer.

Vägverket i Sverige har gjort en undersökning som visar följande oroande siffror: • Var tredje dödad mopedist är onykter.

• Hälften av alla singelolyckor med dödlig utgång är alkoholrelaterade.

• Nästan 75 % av motorfordonsförare i åldern 15-24 år som omkommit i singelolyckor är påverkade av alkohol.

Medvetet val

Det är också viktigt att tänka på att aldrig åka med nå gon som kör rattfull. Det är ett medvetet val man gör och konsekvenserna av att man är nonchalant eller oförsiktig kan bli ödesdigra. Och det spelar heller ingen som helst roll hur lång sträckan är som man avser åka. Allvarliga olyckshändelser med påverkade chaufförer har inträffat på mycket korta sträckor.

I exemplet nedan illustrerar vi kostnader för ett skadefall där den fingerade föraren gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafik säkerheten och grovt rattfylleri.

Det vi aldrig vill uppleva

Anders testar sin nyimporterade Volvo S40 på allmän väg. Det är lugnt, söndag förmiddag och inga andra bilar i sikte. Han tänker testa lite snabbare. Och kanske ännu lite snabbare. Då han närmar sig kurvan med hög hastighet upptäcker han försent en Ford Focus som kommer uppkörande på vägen. Han panikbromsar och glider in i den andra filen. Med våldsam kraft kör han in i passagerardörren på Forden.

Allt sker på bråkdelen av en sekund och föraren hinner aldrig reagera. I bilen sitter Tomas, 43 år, Maria 39 år, och barnen Patrick och Patricia 9 och 4 år, på väg till mataffären.

Man 43 år kvinna 39 år Barn 9 år Bil (ford) Totalt

599 500 euro 1 135 000 euro 900 euro 28 000 euro 1 763 400 euro 3 673, 75 euro per månad i 40 år De egna kostnaderna fick Anders stå för själv. Det vill säga:

Bil (Volvo s40) inkomstbortfall Vårdkostnader Totalt

24 000 euro 12 000 euro 3 000 euro 39 000 euro

sammanlagda kostnader, exklusive böter: 1 802 400 euro.

Båda bilarna totaldemoleras. Marias skador är så svåra att hon blir rullstolsbunden. Tomas får svåra ryggskador, motsvarande 50 procents invaliditet. Efter omskolning klarar han ett fram tida deltidsjobb. Sonen Patrick bryter en arm medan dottern Patricia klarar sig i princip oskadd.

Anders bröt i och för sig bara vristerna och hamnade på att bli sjukskriven i ett år men, än värre, blodprovet visade att han hade 1,25 promille alkohol i blodet.

Följande kostnader, erlades av försäkringsbolaget. Men eftersom det handlar om grovt äventyrande, alternativt grovt rattfylleri, har försäkringsbolaget regressrätt på Anders.

Effekten av en stunds oförstånd på allmän väg kan, som i Anders fall, leda till ett liv på existensminimum. Alla framtida tillgångar och inkomster går till utmätning. Landskapsfogden tar nämligen ¾ av de inkomster som överstiger 540 euro, netto, i månaden.

Namnen och fallet är fingerade men just nu är ett tjugotal personer dömda att återbetala kostnader till Ömsen för just den här typen av trafikbrott.

Fotnot: Regressrätt betyder att försäkringsbolaget i en kommande rättegång kommer att kräva Anders på all den ersättning de har utbetalt.

30 Ömsnytt våren&sommaren 2010

Bertel tipsar Då du lämnar din bostad kontrollera att:

• Inget ”glömts” på (spisplattor, kaffebryggare, strykjärn mm.).

• Fönster och dörrar är stängda och låsta.

• Du inte lämnat tvätt- eller diskmaskin på.

Om du är borta längre tid än över dagen, kontrollera dessutom att:

• Inkommande vatten är avstängt. (om du inte har en Leakomatic).

• Dörrar till kyl och frys är stängda.

FOTO: Kjell Söderlund

Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag Köpmansgatan 6, PB 64, AX-22101 Mariehamn Åland.

Telefon +358 18 27 600 Fax +358 18 27 612 [email protected] l www.omsen.ax