Se hela programmet

Download Report

Transcript Se hela programmet

Syfte

Fjärdhundraskolan.

Att bli medveten om sig själv - att stärka den enskilda individen. Stärka gruppen som helhet. Är att öka arbetsron i klassrummet. Dagordning

Dag 1

Räkna till 30 Viskleken (påståendena på lappar) Heta stolen – lära känna varandra Så här tycker jag - stå för sin åsikt Lära känna varandra (konverseringskort) Välja bilder, vem är jag som klasskompis – ”Sån är jag kort” 4-hörnsövningar Heta stolen – klassen Hemliga vännen

Dag 2

Utvärdering (kort) Heta stolen – skolan & framtiden och värderingar om yrke, arbete, könsroller mm 4-hörnsövning Självbildscollage (Tidningar, saxar. Lim, vita storpapper) Medaljens baksida Heta stolen – påståenden om våld Oavslutade meningar Presenten Livsöden del 1-3 Hemliga vännen Utvärdering (kort)

Räkna till 30 Syfte:

Att upptäcka andra sätt att kommunicera än med hjälp av ord. Titta /blunda

Genomförande:

1.

Gruppen ska stå eller sitta i en ring. 2.

Tillsammans ska gruppen räkna till 30. 3.

Ingen får säga något annat än 1, 2, 3 etc. och turen får inte gå i ordning. 4.

Om två personer eller fler säger samma tal samtidigt börjar övningen om från 1. 5.

Om gruppen hittar en ”metod”, exempelvis att någon tittar på den som ska säga nästa tal, be gruppen försöka igen utan att använda metoden.

Viskleken Syfte:

Ett budskap kan lätt förändras och förvrängas genom att det återberättas av olika personer. Dessa personer kanske inte var med från början eller upplevde händelsen på samma sätt som de andra som var med. Många av oss lekte viskleken som barn, en ganska simpel lek kan vi tycka, men ett bra exempel på hur ett budskap kan förändras. Genomförande: 1.

2.

Be hela gruppen att sätta sig i en ring. En person börjar med att viska en mening (gärna lite komplicerad) till personen till 3.

4.

vänster. Denna person ska sedan viska det han/hon hörde till personen bredvid osv. Då meningen har viskats hela vägen runt och är framme hos den sista personen bredvid den som sa meningen, be personen säga meningen högt. 5.

6.

Jämför med det ursprungliga meddelandet. Låt gärna deltagarna prata av sig lite innan du drar igång den riktiga diskussionen. Diskutera sedan meningen med övningen. 7.

8.

Gå igenom vad aktivt lyssnande innebär. Idéstorma kring tips om saker att tänka på som aktiv lyssnare. Exempel på meningar som går att viska Denna klass har svårt att samarbeta Det finns ingen arbetsro i klassen I klassen pratar vi hela tiden Vi borde visa varandra mer respekt Vi borde vara snällare mot varandra Vad kan jag göra för att det ska bli bättre i klassen Skolan har stor betydelse för min framtid.

Övning; Heta stolen – lära känna varandra

Vill jobba med djur som vuxen Längtar efter att bli vuxen Tror att vuxna är mindre rädda än ungdomar Tycker att killar får gråta Vill ha många barn Vill bli rik Tycker att 14-åringar själva ska ha hand om barnbidraget Skulle kunna avstå från TV en månad

Trivs för det mesta i skolan Tycker att det är bra att det finns mobiltelefoner Tycker om att åka skateboard Tycker att det är roligare ju äldre man blir Tycker att föräldrar jobbar för mycket Tycker att tonåringar bör få bestämma när de ska komma hem på kvällarna Tycker om att vara ute i skogen Tycker att det är roligt att dansa Tycker om att skriva dikter, dagbok Tycker att föräldrar kan var ens bästa vänner Vill ha en egen häst Bill bo utomlands som vuxen Tycker att tjejer och killar är lika bra Tycker det är roligare när man har pengar Tycker om vara ensam ibland

Övning; Så här tycker jag – stå för sin åsikt Be alla sitta ner, eleverna ska svara på frågorna genom att; Ja= upp med armarna Nej= ner med armarna Kanske/ibland= armarna i kors över bröstet Eleverna får inte prata under övningen

Skulle du vilja vara känd? Ser du på tv varje dag? Spelar du dator varje dag? Tycker du om att ”sporta”? Har du något fritidsintresse? Äter du godis varje dag? Tycker du om musik? Gillar du mode? Tycker du om att läsa böcker? Tycker du om att gå på bio? Tycker du om att läsa tidningar? Tycker du om att fika med dina kompisar? Tycker du om att ”lana”? Tycker du om att ”shoppa”? Tycker du som alla andra?

Nästa steg; Be alla elever BLUNDA Frågor;

Har du gjort bort dig inför andra någon gång? Har du ljugit för en vän? Har du varit kär någon gång? Är du kär just nu? Har du gjort något elakt på senaste tiden?

Kan du prata öppet med dina föräldrar? Den som mobbar gör den rätt? Har någon gjort dig ledsen nyligen? Tycker du att det är häftigt att röka eller snusa? Är det svårt att visa åsikt när alla andra tycker tvärtom? Blir man påverkad när man ser när vad de andra svarar? Sårar man andra om man talar illa om dem?

Reflektion;

Fråga eleverna om det var lättare eller svårare att svara när man blundade. Diskutera varför.

Övning; Lära känna varandra (utvalda kort) Syfte:

Underlätta att deltagarna lär känna varandra genom att, i början av ett möte, framförallt med en ny grupp, öppna upp stämningen. Teambuilding. 1. Börja med att dela in deltagarna i par. 2. Alla deltagare får dra ett konversationskort. 3. Diskutera utifrån korten med sin partner – ett kort i taget. 4. Ge tid till båda parter att samtala. 5. Byt partner – dra nya kort. 6. Diskutera i helgrupp – hur kändes det här? Det som händer är att människor ganska snabbt lär känna varandra.

Material

Konverseringskort ”Fråga mera” ”konversera mera”

Välja bilder, vem är jag som klasskompis – ”Sån är jag kort”

Syfte: Att deltagarna får öva i kommunikation och på att prata om sig själva.

Vem är jag som klasskamrat/kompis?

Övningen fungerar lika bra som en kommunikationsövning, där man vill få igång deltagarna att prata med varandra om sig själva. Kan användas för att prata om sig själv som man, kvinna, arbetskamrat, ledare osv.

1.

Lägg ut en mängd olika bilder eller kort på ett bord eller golvet. 2.

Låt deltagarna välja ut en eller två bilder bland alla dessa bilder. 3.

Fundera nu själva över vad den bild ni valde kan säga om er som klasskamprat/kompis! 4.

Sätt er sedan i grupper om fyra. (Helst med personer som ni inte känner.) 5.

Diskutera era bilder och er själva med era klasskamrater/kompisar! 6.

Diskussion i helgrupp – hur var denna uppgift? Hur kändes det att använda samtalskort? Tror ni att uppgiften bygger broar?

Obs

! Viktigt att det är med klasskompisar som ni inte känner så bra, inte några som ni hänger ihop med hela tiden.

Material

Använda vägledningskort ”Så´n är jag”

Övning; 4-hörnsövningar Vad uppskattar du mest hos en vän?

1.

Man kan prata om allt. 2.

3.

4.

Man har samma intressen. Man kan skratta tillsammans. Öppet hörn

Hur avskyr du att bli behandlad av dina kompisar? Vad vore värst att bli utsatt för?

1.

Lögner och ryktesspridning 2.

3.

4.

Bli hånad, ironisk bemött Svek Öppet hörn

En tjej som går några klasser under dig blir knuffad av en annan på rasten och du är den enda som ser det. Tjejen som blir knuffad får rejäla skrapsår det blöder och ser otäckt ut men hon gråter inte. Vad gör du?

1.

Ingenting

2.

3.

4.

Går fram och frågar hur det gick och frågar om det gör ont Säger till den andra tjejen som knuffade Öppet hörn

Du är i skolan och hör två pojkar som du inte känner prata illa om en person i din klass. Vad gör du?

1.

2.

3.

4.

Vänder mig mot pojkarna och ifrågasätter Ingenting Säger ingenting just då men berättar för en annan klasskamrat senare Öppet hörn

Vad tycker du är viktigast i en klass

1.

2.

3.

4.

Att alla har någon att vara med Att vi har kul ihop Att vi är snälla mot varandra Öppet hörn

Vad är värst i en klass

1.

2.

3.

4.

Att bli mobbad Att känd som den värsta klassen Att inte ha någon att vara med Öppet hörn

En bra kompis är en som…

1.

2.

3.

4.

Är glad och rolig att vara med Man kan lita på Säger ifrån när någon är elak Öppet hörn

En flicka gör en muntlig redovisning för klassen. Hon verkar nervös. Samtidigt hör du några andra flickor sucka och viska längst bak i klassrummet. Vad gör du?

1.

2.

3.

4.

Ingenting Säger åt dem att vara tysta Vänder mig ger flickorna en menade blick Öppet hörn

Reflektion;

Hur tror du att klassen reagerar när du agerar enligt ditt val?

Skulle du verkligen våga göra det du valt?

Heta stolen – klassen

OBS! Reflektera allt eftersom som exempel be gärna någon utveckla vidare sitt ställningstagande. I vår klass har alla vänner I vår klass är ingen utanför I vår klass lyssnar alla på varandra I vår klass förekommer inga dumma kommentarer mot varandra på lektionerna I vår klass har vi arbetsro I vår klass finns ingen mobbing I vår klass vågar jag säga vad jag tycker om saker och ting I vår klass visar vi varandra hänsyn I vår klass har vi en vi känsla I vår klass är pratig I vår klass hjälper vi varandra I vår klass finns det någon/några som stör/förstör på lektionerna I vår klass finns det någon/några som bestämmer I vår klass stöder och uppmuntrar vi varandra I vår klass har vi en tuff stil med varandra I vår klass brys sig alla om varandra I vår klass är stämningen bland flickorna god I vår klass är stämningen bland pojkarna god I vår klass har ett bra ryckte I vår klass är alla vänner I vår klass måste man betes sig på ett visst sätt för bli accepterad I vår klass talar vi ofta illa om varandra I vår klass skrattar man åt de som svarar fel I vår klass är några utfrusna I vår klass törs man ha en avvikande mening I vår klass bestämmer en liten klick I vår klass bestämmer flickorna mer än pojkarna I vår klass bestämmer pojkarna mer än flickorna I vår klass är det häftigt att få dårligt resultat på proven Jag skulle kunna anstränga mig mer för att bidra till en bättre stämning i klassen Jag känner mig ofta arg i skolan Jag gillar att små retas med en del av mina kompisar Jag har en eller flera bra kompisar i klassen Jag kan samarbeta med vem som helst av mina klasskamrater Jag blir ofta retad av mina klasskamrater Jag trivs i klassen Jag tycker att det är häftigt att få dårligt resultat på proven Jag bryr mig inte om skolan I vår klass tycker man inte att skolan är viktig Jag vill ha ett bra jobb i framtiden

Jag vill studera vidare Jag vill kunna försörja mig själv Jag vill kunna flytta hemifrån Jag vill ha bra betyg Jag skulle kunna anstränga mig i skolan Ibland slarvar jag med läxorna Mina föräldrar tycker att jag borde anstränga mig mer i skolan Mina föräldrar tycker att vi har bekymmer med arbetsron i klassen

Avslutande reflektion;

Vad tyckte de om uppgiften, fick de några särskilda tankar om klassen

Hemliga vännen (kartong, papper och penna)

Alla elever skriver sitt namn på en lapp, viker ihop den noga och ledaren samlar in den. Sedan får alla elever dra varsitt namn. De får inte säga vem i klassen de fått som hemlig vän. Uppdraget blir att skriva en till tre positiva saker om sin hemliga vän tills man samlar ihop lapparna igen. OBS man ska inte skriva vem man är på lappen, man ska vara hemlig vän. När ledaren har samlat ihop alla lappar drar han/hon en i taget, läser upp högt vad som står på lappen. Ex. Kalle så här står det på din lapp, du är en bra kompis, du gjorde ett snyggt mål på fotbollen i måndags.

Utvärdering med hjälp av samtalskort Dag 2 Övningar: Heta stolen – påståenden om skolan

Skolan är bra på att stärka självförtroendet hos elever Skolan behandlar alltid pojkar och flickor rättvist Det är bra att dela på flickor och pojkar i en del ämnen Skolan borde vara frivillig från årskurs 7 De flesta elever trivs i skolan Alla elever vill vara duktiga i skolan Eleverna känner sig ofta stressande i skolan Återinför betygen på mellanstadiet Ta bort alla betyg Lärare är för slappa mot bråkiga elever Elever är för slappa i skolan i dag Eleverna borde få bestämma mer i skolan Det är bra att det finns friskolor Läraryrket verkar kul och intressant Skolan är bra på att stoppa mobbing Det borde vara fler praktiska ämnen i skolan Man går i skolan för att få en bra framtid Man lär sig mer i skolan än på fritiden Läraren har stor betydelse för bra stämning i klassen

Läraren har liten betydelse för stämningen i klassen Skolan är viktigt Många är rädda i skolan Tjejer är mer rädda än killar att prata högt i skolan Killar är mer rädda än tjejer att fråga om man ska bli tillsammans Om man har bra självförtroende är man mindre rädd

Reflektion

: Vad har de för tankar kring skolan och framtiden?

Heta stolen - Värderingar om utbildning, yrke, arbete, könsroller och status

Ingen skulle jobba om man fick pengar ändå Tjejer är intelligentare än killar Den som har pluggat längre ska ha högre lön Man får jobb efter att man slutat åk 9 Alla kan få jobb om de anstränger sig Tjejer ska hålla sig till ”kvinnoyrken” Killar ska hålla sig till ”mansyrken”

4-hörnsövning 1. Vad ska man göra med elever som vantrivs i skolan?

1.

2.

3.

4.

Låta dem slippa gå i skolan Ändra skolan så att alla trivs Samla alla som vantrivs i egna klasser Öppet hörn

2. Det är bråkigt på en lektion, pratigt. Vad bör läraren göra?

1.

2.

3.

4.

Bli arg och ”köra ut” eleven ur klassrummet Ringa hem Säga till ett par gånger och sedan inte bry sig Öppet hörn

3. Största problemet i skolan är:

1.

2.

3.

4.

Att vuxna bestämmer för mycket Den dåliga stämningen mellan kamraterna Lärarna som inte håller efter de som bråkar Öppet hörn

4. Hur ska en bra lärare vara?

1.

2.

Bestämd, styrande (så att alla lyssnar) Låta eleverna vara med och bestämma 3.

4.

5.

Kunna sitt ämne bra, göra det intressant Öppet hörn

5. Vad ska man göra om någon blir mobbad?

1.

2.

3.

4.

Berätta för en vuxen Gå emellan själv Inte något Öppet hörn

6. På en lektion i svenska är din lärare ironisk över en klasskamrats uppsats inför hela klassen. Alla skrattar och du ser att din klasskamrat blir ledsen. Vad gör du?

1.

2.

3.

4.

Säger ingenting då, men pratar med min klasskamrat senare Säger till läraren Går efter lektionen till rektorn och berättar vad som har hänt Öppet hörn Reflektion till fråga 6; Hur tror du att klassen reagerar när du agerar enligt ditt val? Skulle du verkligen våga gör det du valt?

7. Jasmine stöter ihop med sin kompis Mias kille på en fest, Mia är inte där. Min kille är tillsammans med en annan tjej på festen. Hur tycker du att Jasmine bör handla?

1.

Gå fram och prata med killen på festen 2.

Inte säga någonting 3.

4.

Berätta för Mia efteråt Öppet hörn

8. Du ser en kamrat som mobbas flera gånger på vägen hem från skolan. Vad gör du?

1.

2.

3.

4.

Ingenting Säger åt mobbarna att sluta Pratar med läraren Öppet hörn

Övning; självbildscollage

Syfte; lära känna sig själv och varandra Genomförande Eleverna samlar tidningsurklipp, bilder och andra symboler som är representativa för dem själv, var dom tycker om att göra, saker de uppskattar/önskar sig, platser, människor och idéer som betyder något för dem, samt deras drömyrke. Detta sammanställs på ett stort papper till ett collage om mig själv. Prestera sitt collage i smågrupper

Frågor att diskutera; Varför väljer man ta med vissa saker Hur brukar vi presentera oss själva annars Vad vet vi om varandra Hur bildar vi oss uppfattningar om oss själv och andra

Övning; medaljens baksida Syfte;

Hjälpa deltagarna att se sina egna starka sidor. Starta en diskussion om egenskapers betydelse.

Genomförande;

Alla ringar in minst fem egenskaper hos sig själva på lista A (se nedan). Sedan berättar de för gruppen varför de tycker så, och får gruppens respons. Lista B delas ut, med positiva ”översättningar” av egenskaperna.

Att diskutera

Kan vi se våra egna goda sidor? Kan en egenskap vara en tillgång i en situation (tex. jobb) och ett hinder i en annan?

Ordlista A

1.

Fantasilös 2.

Patsjuk 3.

4.

5.

6.

7.

8.

Dumdristig Splittrad Tråkig Petig Slarvig Oresonlig 9.

Snål 10.

Orealistisk 11.

Envis 12.

Självgod 13.

Velig 14.

Tanklös 15.

Inställsam 16.

Egensinnig 17.

Nyfiken 18.

Bråkig 19.

Feg 20.

Tramsig 21.

Beskäftig 22.

Omständlig 23.

Godtrogen 24.

Slösaktig 25.

Ombytlig 26.

Osjälvständig 27.

Lättlurad 28.

Sällskapssjuk 29.

Frågvis

30.

Prestigekänslig 31.

Sluten 32.

Påflugen 33.

Påstridig 34.

Slapphänt 35.

Skvallrig 36.

Överkänslig 37.

Rigid 38.

Barnslig

Ordlista B

1.

Saklig 2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Sällskaplig Modig Mångsidig Allvarsam Noggrann Bohemisk Bestämd Ekonomisk 10.

Fantasifull 11.

Uthållig 12.

Självsäker 13.

Försiktig 14.

Spontan 15.

Artig 16.

Självständig 17.

Intresserad 18.

Livlig 19.

Eftertänksam 20.

Lekfull 21.

Hjälpsam 22.

Grundlig 23.

Tolerant 24.

Generös 25.

Flexibel 26.

Samarbetsvillig 27.

Tillitsfull 28.

Utåtriktad 29.

Vetgirig 30.

Stolt 31.

Tillbakadragen 32.

Framåt 33.

Viljestark 34.

Snäll 35.

Meddelsam 36.

Lyhörd 37.

Principfast 38.

Okonstlad

Heta stolen - Påståenden om våld

Våldet kommer att öka bland ungdomar Det är bra med vaktbolag i bråkiga skolmiljöer Slag är värre än elaka ord Föräldrar ska ha rätt att örfila sina barn Den som slåss mest bestämmer i ett killgäng Det kan vara rätt att slåss ibland Ungdomar har för mycket vapen Om en kille slår sin tjej, ska hon göra slut direkt Om en tjej slår sin kille, ska han göra slut direkt Stoppa alla plågsamma djurförsök Alkohol och våld hör oftast ihop De som spelar våldsamma TV- och dataspel slåss mer Det är för mycket våld bland människorna i Sverige De som sysslar med kampsporter är mer våldsbenägna Tjejer beundrar killar som kan slåss De som slåss har ofta fått stryk hemma Vissa konflikter löser man bättre med slagsmål Många elever är rädda för andra elever på skolan idag Det är rätt att polisanmäla mobbing De som slåss får större respekt hos andra killar Fulla människor slåss mer Man blir påverkad av filmvåld Det är rätt att bära kniv när man är på stan på kvällen

Övning; Oavslutade meningar (se arbetsmaterial)

Alla elever sitter på stolar i en ring och drar en lapp i taget. Jag blir glad när………………………… Jag blir ledsen när…………………………. Jag blir arg när…………………………….. Det värsta jag vet är………………………… Jag blir rädd när……………………………...

Jag skrattar åt………………………………… Jag är bra på………………………………….. Såhär tycker jag att jag är………………………… Jag är stolt över mig själv när………………………….. Jag lyssnar helst på…………………………………. Idag känner jag mig……………………………….. Jag längtar till…………………………………… Jag tror att mina vänner tycker att jag är………………………….. Det som gör mig till en bra kamrat är………………………….. Jag skulle vilja kunna………………………….. Det sämsta med mig är…………………………. Det roligaste jag varit med om……………………… Om jag fick mycket pengar skulle jag………………………..

Ibland kan jag längta efter………………………. Den bästa film jag sett………………………….. Mitt bästa skolämne………………………….. Mina föräldrar är…………………………… En kompis ska vara………………………. Snus är……………………………. Det som är bra med min klass är……………………… Om jag fick vara någon annan skulle jag vara………………………… Jag skulle vilja vara bättre på……………………….. Föräldrar ska vara……………………….. Jag tycker att rökning är………………………… Alkohol är…………………………….. Skolan är…………………………….. Det är pinsamt att……………………….. Jag är bra på att……………………………. Det är viktigt att…………………………… Vuxna borde vara mer…………………………. Mitt roligaste minne är…………………………. När jag blir vuxen vill jag……………………………. Jag tycker om människor som är………………………… Det bästa med att vara kille/tjej är…………………………. Det värsta jag vet är människor som är……………………. Droger är……………………….. Om jag vore fem år äldre skulle jag……………………….. De som inte känner mig väl tycker ofta att jag är…………………. Om jag var förälder skulle jag………………………. Om jag var förälder skulle jag inte……………………… Att ge beröm till någon är……………………………. När jag får beröm av någon känner jag mig……………………. Jag fyller år………………………….. Min önskepresent är……………………….. Jag känner mig orättvist behandlad när…………………………. Mitt bästa TV-program är………………………. Jag äter helst………………………. Något som borde förbjudas är…………………… Inom tre år ska jag……………………. Efter skolan brukar jag……………………….. Ett land jag vill besöka är………………………… Jag borde ägna mer tid åt….......................................... På helgerna tycker jag om att……………………….. Ungdomar borde ha……………………………… Jag tycker om människor som……………………….. Jag är………………………… Jag tycker om att……………………… Det godaste jag vet är…………………… Man ser att en person har bra självförtroende på att han/hon……………….. Det äckligaste jag vet är………………….. Det sista jag gör innan jag går till skolan är…………………….. Killar är……………………… Tjejer är………………………

Att vara snygg/cool är…………………… Jag mår bra av att……………………. Jämställdhet är………………………. Jag skulle bli kränkt om…………………… Ensam är………………….. Jag tror att många har komplex för……………….. Jag litar på……………………. Vår skola är……………………. Att ha bra självkänsla betyder att…………………. Jag ser upp till människor som…………………. Om jag skulle känna mig utanför så skulle jag……………….. Hemma hos oss är det……………… Det viktigaste i mitt liv är………………. Jag tycker att människor är dumma när de……………….. Jag skulle vilja bo i……………………… De viktigaste människorna i mitt liv är………………. Jag känner mig stressad av…………………. Jag hoppas att…………………… Jag skulle vilja sluta med att………………….. Jag skulle vilja börja med att…………………….. Jag ser ner på människor som……………………. Ö

vning; Presenter

Var och en i gruppen skriven en lapp till var och en till de andra i gruppen. På lappen ska stå namn på den det gäller och positiv sak om personen. Lapparna läggs i en hög. Dra en lapp (inte om dig själv). Ge den till den det gäller, med kommentar.

Reflektion;

Var omdömena lika, vilken bild har andra av dig

Övning; Livsöden del 1-3 (se arbetsmaterial)

Del 1 och 2 gör eleverna enskilt. Del 3 gör de gruppvis. Efter att grupperna är klara med del 3, diskutera i helklass hur grupperna har resonerat.

Livsöden del 1 Vilken av nedanstående personer skulle du känna mest för? Prioritera genom att rangordna nummer 1-6. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år B Nybliven änka, 35 år ______________ ______________

C Ensamstående mor, 25 år D Ensamstående far, 25 år E Hjärtsjuk flicka, 15 år F Hjärtsjuk man, 55 år ______________ ______________ ______________ ______________ Livsöden del 2 Här får du följande kompletterande uppgifter om personerna A-F. Prioritera på nytt. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb C Ensamstående mor, 25 år. ”Går på gatan” ____________ ______________ ______________ D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman Livsöden del 3 ______________ ______________ ______________ Diskutera fram en gemensam lösning med ledning av det som står här nedan om de sex personerna. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård. Helt klar i huvudet. Författare. B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb. Ses ofta i skvallerspalterna. Bröstcancer. ____________ ______________

C Ensamstående mor, 25 år. ”Går på gatan”. Nerknarkad. D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare. Alkoholist. ______________ ______________ E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare. Rullstolsbunden. F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman. Har ett år kvar att leva. ______________ ______________ Att diskutera efteråt:

Vilka omprioriteringar gjorde ni och vad berodde det på? Vilket av ovanstående motiv värderar gruppen högst respektive lägst? Vilket beslut var svårast?

Övning; Hemliga vännen Dag 2 Skriva 2 Positiva saker

Alla elever skriver sitt namn på en lapp, viker ihop den noga och ledaren samlar in den. Sedan får alla elever dra varsitt namn. De får inte säga vem i klassen de fått som hemlig vän. Uppdraget blir att skriva en till tre positiva saker om sin hemliga vän tills man samlar ihop lapparna igen. OBS man ska inte skriva vem man är på lappen, man ska vara hemlig vän. När ledaren har samlat ihop alla lappar drar han/hon en i taget, läser upp högt vad som står på lappen. Ex. Kalle så här står det på din lapp, du är en bra kompis, du gjorde ett snyggt mål på fotbollen i måndags.

Utvärdering med hjälp av samtalskort

Arbetsmaterial Denna klass har svårt att samarbeta Det finns ingen arbetsro i klassen I klassen pratar vi hela tiden Vi borde visa varandra mer respekt Vi borde vara snällare mot varandra Vad kan jag göra för att det ska bli bättre i klassen Skolan har stor betydelse för min framtid.

Arbetsmaterial

Jag blir glad när………………………… Jag blir ledsen när…………………………. Jag blir arg när…………………………….. Det värsta jag vet är………………………… Jag blir rädd när……………………………...

Jag skrattar åt………………………………… Jag är bra på………………………………….. Såhär tycker jag att jag är………………………… Jag är stolt över mig själv när………………………….. Jag lyssnar helst på…………………………………. Idag känner jag mig………………………………..

Jag längtar till…………………………………… Jag tror att mina vänner tycker att jag är………………………….. Det som gör mig till en bra kamrat är………………………….. Jag skulle vilja kunna………………………….. Det sämsta med mig är…………………………. Det roligaste jag varit med om……………………… Om jag fick mycket pengar skulle jag……………………….. Ibland kan jag längta efter………………………. Den bästa film jag sett………………………….. Mitt bästa skolämne………………………….. Mina föräldrar är…………………………… En kompis ska vara………………………. Snus är……………………………. Det som är bra med min klass är……………………… Om jag fick vara någon annan skulle jag vara………………………… Jag skulle vilja vara bättre på………………………..

Föräldrar ska vara……………………….. Jag tycker att rökning är………………………… Alkohol är…………………………….. Skolan är…………………………….. Det är pinsamt att……………………….. Jag är bra på att……………………………. Det är viktigt att…………………………… Vuxna borde vara mer…………………………. Mitt roligaste minne är…………………………. När jag blir vuxen vill jag……………………………. Jag tycker om människor som är………………………… Det bästa med att vara kille/tjej är…………………………. Det värsta jag vet är människor som är……………………. Droger är……………………….. Om jag vore fem år äldre skulle jag……………………….. De som inte känner mig väl tycker ofta att jag är…………………. Om jag var förälder skulle jag……………………….

Om jag var förälder skulle jag inte……………………… Att ge beröm till någon är……………………………. När jag får beröm av någon känner jag mig……………………. Jag fyller år………………………….. Min önskepresent är……………………….. Jag känner mig orättvist behandlad när…………………………. Mitt bästa TV-program är………………………. Jag äter helst………………………. Något som borde förbjudas är…………………… Inom tre år ska jag……………………. Efter skolan brukar jag……………………….. Ett land jag vill besöka är………………………… Jag borde ägna mer tid åt….......................................... På helgerna tycker jag om att……………………….. Ungdomar borde ha……………………………… Jag tycker om människor som………………………. Jag är…………………………

Jag tycker om att……………………… Det godaste jag vet är…………………… Man ser att en person har bra självförtroende på att han/hon……………….. Det äckligaste jag vet är………………….. Det sista jag gör innan jag går till skolan är…………………….. Killar är……………………… Tjejer är……………………… Att vara snygg/cool är…………………… Jag mår bra av att……………………. Jämställdhet är………………………. Jag skulle bli kränkt om…………………… Ensam är………………….. Jag tror att många har komplex för……………….. Jag litar på……………………. Vår skola är……………………. Att ha bra självkänsla betyder att…………………. Jag ser upp till människor som………………….

Om jag skulle känna mig utanför så skulle jag……………….. Hemma hos oss är det……………… Det viktigaste i mitt liv är………………. Jag tycker att människor är dumma när de……………….. Jag skulle vilja bo i……………………… De viktigaste människorna i mitt liv är………………. Jag känner mig stressad av…………………. Jag hoppas att…………………… Jag skulle vilja sluta med att………………….. Jag skulle vilja börja med att…………………….. Jag ser ner på människor som……………………

Livsöden del 1

Enskild övning

Vilken av nedanstående personer skulle du känna mest för? Prioritera genom att rangordna nummer 1-6. 1 = känner mest för 6 = känner minst för ______________ A Nybliven änkeman, 70 år B Nybliven änka, 35 år C Ensamstående mor, 25 år ______________ ______________

D Ensamstående far, 25 år E Hjärtsjuk flicka, 15 år F Hjärtsjuk man, 55 år ______________ ______________ ______________ Livsöden del 2

Enskild övning

Här får du följande kompletterande uppgifter om personerna A-F. Prioritera på nytt. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb C Ensamstående mor, 25 år. ”Går på gatan” D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman Livsöden del 3

Gruppövning

____________ ______________ ______________ ______________ ______________ ______________ Diskutera fram en gemensam lösning i grupp med ledning av det som står här nedan om de sex personerna. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård. Helt klar i huvudet. Författare. B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb. ____________

Ses ofta i skvallerspalterna. Bröstcancer. C Ensamstående mor, 25 år. ”Går på gatan”. Nerknarkad. D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare. Alkoholist. E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare. Rullstolsbunden. F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman. Har ett år kvar att leva. Att diskutera efteråt:

Vilka omprioriteringar gjorde ni och vad berodde det på? Vilket av ovanstående motiv värderar gruppen högst respektive lägst? Vilket beslut var svårast?

Petra Palm, Studie- och yrkesvägledare Josephine Vikman, Kurator _____________ ______________ ______________ ______________ ______________