MEDLEMSBLAD FÖR EFS I UPPSALA Oktober 2014

Download Report

Transcript MEDLEMSBLAD FÖR EFS I UPPSALA Oktober 2014

MEDLEMSBLAD FÖR EFS I UPPSALA Oktober 2014

...är en skuggbild...

Familjesöndag

sid 17

När domen haft sin tid

sid 21

Inblick i EFS i Mikaelskyrkan

24-25

EFS i Uppsala

|

www.efsiuppsala.se

EFS i Lötenkyrkan

www.lotenkyrkan.se Heidenstamsgatan 71, 754 27 Uppsala tel: 018–430 35 00, fax: 018–24 15 69

Ordförande i missionsföreningen

Magdalena Giertz, tel 073-322 03 89 E-post: [email protected]

Kontakt Telefon

Samarbetskyrkopräst

, Hans Lindholm 430 37 88

Ungdomspräst , Diakon

Edward Thomas

Församlingspedagog

, Eva Forslund

Församlingskonsulent

, Karin Löfgren , Kajsa Nordenstorm

Vaktmästare

, Marcus Wallon

Ledarexpedition

430 37 91 430 37 97 430 37 96 430 37 94

Kyrkomusiker,

Gunnel Hällqvist 430 37 95

Lokalvårdare

, Nelson Reveco Urbina 0734-15 16 95

Köket i Lötenkyrkan

430 37 92 430 37 99 430 37 93

E-post:

[email protected]

Samtalsgruppen:

[email protected]

Lokalbokning

(tel.tid: 10-12, 13-15)

vxl

[email protected]

dir

430 35 00 430 35 35

EFS i Mikaelskyrkan

c/o Vincent Ihlberg, tel: 076–246 59 64 Djäknegatan 59, lgh 1002, 754 25 Uppsala www.efsiuppsala.se/mikaels/

Ordförande i missionsföreningen

Maria Stenman, tel: 0730–65 95 65 Djäknegatan 69, lgh 1302, 754 25 Uppsala epost: [email protected]

EFS missionsförening i Sävja

Sävja kyrka Carl von Linnés väg 2, 757 56 Uppsala tel: 018–418 10 00

Ordförande i missionsföreningen

LarsOlov Eriksson, tel: 018–42 55 72 Rörbäcksvägen 38, 757 52 Uppsala epost: [email protected] 2 EFS MÅNADSBLADET ges ut av EFS i Uppsala Lötenkyrkan Heidenstamsgatan 71 754 27 Uppsala TEL: 018–430 35 00 FAX: 018–24 15 69 HEMSIDA: www.efsiuppsala.se REDAKTÖR Eva Marklund epost: [email protected] ANSVARIG UTGIVARE Hans Lindholm, tel: 018–430 37 88 OMSLAGFOTO: Nils Marklund TRYCKERI Kph Trycksaksbolaget AB tel: 018–781 81 00 BANKUPPGIFTER Lötenkyrkan BG: 592–9260 Mikaelskyrkan Sävja kyrka BG: 258–3623 PG: 458520–4 PG: 4782621–9 NÄSTA MANUSSTOPP Onsdagen den 15 oktober 2014 NÄSTA NUMMER KOMMER Torsdagen den 23 oktober 2014

Ledare

Om gåvan att få sända ut missionärer

I går – söndagen den 14 september – var det missionärssändning i EFS i Mikaelskyr kan. Det var en stillsam och inte alltför hög tidlig tillställning. Hela familjen Thornell var med vid förbönen och deras vänner lade sina händer på dem och bad för dem.

När jag satt i bänken påmindes jag om att jag var med om något som genuint hör samman med EFS och EFS kallelse och historia. Att sända missionärer är något vår rörelse har gjort i snart 150 år; de första missionärerna sändes från Johannelund år 1865. Vi som var i Mikaelskyrkan var med om något som illustrerade en påtaglig konti nuitet – och samtidigt var sändningsguds tjänsten säkert mycket annorlunda mot hur den första sändningen gestaltades.

När de första missionärerna sändes ut – den dåtida termen var ”avfärdades” – var de tre männen det gällde med dåtidens mått mätt tämligen välutbildade. Men de visste inte särskilt mycket om den plats dit de skulle. De kunde inte språket där. Det tog flera månader för dem att komma fram. Och de sändes till ett land och område där ingen tog emot dem. Nu fick vi sända ett ungt par som under flera år förberett sig både teoretiskt och praktiskt för sin missionstjänst. De åker som familj. De flyger till Etiopien på inte alltför många timmar. De åker för att arbeta tillsammans med kristna på plats. Och de vet att de ska arbeta med diakonalt arbete i Addis Abeba.

Villkoren är annorlunda, men uppdraget är detsamma. Det finns flera ”storheter” i att vi som EFS-föreningar i Uppsala får vara med och sända missionärer: • Det är en påminnelse om att EFS fort farande är en missionsrörelse. Vi säger det ofta, och i söndags fick vi som var med i Mikaelskyrkan rent praktiskt vara en del av det. • Vi fick med egna ögon se ett ungt par avskiljas till det gemensamma uppdrag vi menar oss ha fått av Gud. • Vi i Uppsalas EFS-föreningar ges ännu en möjlighet att offra och bedja för det som är vår kallelse. Vi gör det ofta i våra guds tjänster och kanske ännu oftare i vår en skildhet. Det är bra. Men tecknen är viktiga. De påminner oss på ett särskilt sätt om gå van att få sända ut missionärer.

LarsOlov Eriksson

EFS i Sävja 3

Låt ditt namn bli helgat

Andra artikeln i temaserien om Herrens bön

I Bibeln börjar allt – böner, budord och evangelium – hos Gud, för att sedan sträcka sig ner i vår vardag och ut i framtiden. Därför är kristen tro och kristen bön något så radikalt.

Namnet står för personen. När vi ber att Guds namn ska bli helgat betyder det att Gud ska vara helig.

Att Gud är helig borde vara självklart för alla, men det är det inte. I Lilla katekesen lyder Martin Luthers förklaring till bönen: ”Guds namn är i sig självt heligt, men vi ber i denna bön att det skall hållas heligt också hos oss.” Vi ska alltså inte inbilla oss att Guds namn blir heligt genom vår bön – det är redan heligt från evighet till evighet. Men genom vår bön accepterar vi Guds helighet, går in under den och förklarar oss villiga att leva med den som förutsättning.

Många föredrar den gamla översättningen: ”Helgat varde ditt namn.” Problemet är att ordet ”varde” knappast förekommer i modern svenska. Själva verbet ”varda” kan i och för sig bytas ut mot ”bliva” eller ”bli”. Värre är att verbet i grekiskan står i önskeformen kon junktiv, som fanns i äldre svenska men nästan inte förekommer idag. Möjligen skulle vi kunna skriva om det till ”Må ditt namn bli helgat”, men i vår bön ropar vi till Gud om att han aktivt ska gripa in och göra så att Namnet blir helgat: ”Låt (= ordna, se till att) ditt namn bli helgat.” När Gud mötte Mose i den brinnande busken uppenbarade han sitt namn: ” stället ersattes det av uttryck som ”Herren”, ”Himlen” eller ”Namnet”.

Jag är

”. Och ett av de tio buden handlar om att vi inte ska missbruka Herrens namn. Detta togs på så stort allvar i Israel, liksom i senare mosaisk tro, att man inte alls vågade uttala Namnet. I Detta speglar en hälsosam respekt för Gud, den Helige. Inte minst i vår tid, som febrilt söker efter något heligt men ofta nöjer sig med ”den lilla privata heligheten”, behöver vi återupptäcka Guds stora helighet, som kan både skrämma och locka oss små syndiga män niskor.

Då lär vi oss att inte vanhelga och missbruka Guds namn, inte tala som om Gud inte fanns eller vore en verklig och levande Gud. Att svära och ljuga blir då otänkbart, liksom det Luther anför, att lära och leva ”på annat sätt än vad Guds ord lär”.

I vår värld utförs mycket våld och maktmissbruk ”i Guds namn”. Jag har mött åtskilliga, framför allt från Iran, som sagt att de inte vill tro på en sådan gud som mullorna åberopar. Det som såg ut som en seger, en islamisk republik, har alltså vänt folkets hjärtan bort från den tron. Precis detsamma har funnits i vår egen svenska historia. Och det händer fortfa 4

Tema / Lötenkyrkan rande att människor vänder sig bort från den kristna tron, därför att de möter arbetskam rater eller släktingar som har en hög bekännelse men lever ett egoistiskt och kärlekslöst liv.

För oss är lösningen på missbruket inte att avstå från att använda Guds namn. Den Gud som är helig och upphöjd är också oändligt nära, barmhärtig och kärleksfull; det har han visat genom att sända sin Son. Jesus har gått in i det outtalbara Namnet och gett det en mänsklig gestalt: ”

Jag är

världens ljus”, ”

Jag är

uppståndelsen och livet” osv.

Vi får ofta använda Guds namn, som ett nödrop (åkallan) eller en jubelsång (lovprisning). Vi får läsa Guds ord, ge det vidare och leva efter det. Så blir Guds namn helgat bland oss. Det är något att be om. Hans Lindholm

Ekonomisk rapport: augusti

Nu har även siffrorna för augusti kommit. Rapporterna visar en fortsatt ökning för kol lekter till egen verksamhet och till EFS. Det ser ut som en mindre minskning på posten ”övriga gåvor”, där vi redovisar allt som kommer in som autogiro och andra direkta inbe talningar till vårt bankkonto. Denna typ av regelbundet givande är lite av en ”ryggrad” i vår ekonomi, och jag hoppas att denna nedgång är tillfällig och att vi kommer upp i nivå igen under hösten. Stort tack för alla gåvor! Tyvärr ser det fortfarande ut att bli ett under skott i år. Det är visserligen budgeterat att vi kan gå med underskott och täcka detta med medel som avsattes tidigare år, men inför nästa år måste vi öka gåvomedlen väsentligt för att kunna behålla samma omfattning på verksamheten som vi har idag. Intäkter Jan-aug 2013 Jan-aug 2014 Kollekter Löten 320 063 332 670 Övriga gåvor 373 322 365 252 EFS Mission 165 907 185 522 Övriga kollekter 94 651 93 024 Totalt insamlat 953 943 976 468

Göte Swedberg

5

Lötenkyrkan

Ungdomsprästen har ordet

Vi har haft vår kickoff och det gick bra. Det känns skönt att börja en ny hösttermin och att få träffa nya och gamla ungdomar och unga vuxna. Förra månaden presenterade jag de olika grupperna genom vilka vi planerar att fortsätta att nå ut och bygga relationer till unga människor. Men jag vill berätta för er om två förändringar. Den första är Gospel. Gamla Uppsala Gospel har nu flyttats till Kaplansgården nära Gamla Uppsala kyrka. Det är en kör för alla åldrar och jag hoppas att många vill komma och pröva att få det att svänga i kyrkan. Förra veckan gick starten och det var trevlig att ha kul med människor i alla åldrar. Den andra saken som har förändrats är att vi inte kommer att ha en konfirmationsgrupp i Lötenkyrkan i år. Istället satsar vi på sommarlägergruppen som kommer att träffas i Gamla Uppsala kyrka och i Kaplansgården. Men ni kan be för oss ändå och för nästa års konfirmander. Jag vill uppmuntra er som har ungdomar eller som känner ungdomar att peppa dem att pröva på någon av de grupper som finns i Lötenkyrkan. Vårt arbete växer inifrån lika mycket som utifrån. Vi har ett stort utbud och väldigt duktiga ledare som tillsammans med mig vandrar med unga människor på ett underbart sätt. Om du är nyfiken kan du kontakta mig eller någon av våra ledare - Alexander Dahlquist, Maria Helenelund , Markus Mörk, David Pettersson, Henok Gehbrai, Rebecka Sandlund, Daniel Jansson, Emma Ramefeldt och Kajsa Nordenstorm. Till er vuxna som har Löten som andligt hem vill jag be om hjälp på fredagarna. Vi har några som har nappat på denna unika möjlighet att se ungdomsarbetet på nära håll genom några punktinsatser under terminen. Vad jag menar är att vara ansvarig för fikat på fre dagskvällarna. Varje fredag samlas ungdomar som är 12-21 år gamla i kyrkan för att ha kul, prata om Jesus, få vänner, och fika. Vi har andakt kl 21.00-21.30 och sedan börjar fikat kl 21.30. Din insats ger oss ledare tid att bygga relationer med de ungdomar som kommer till Lötenkyrkan, och speciellt med dem som är nya. För oss är fikat ett av de viktigaste verktygen för att skapa en gemenskap där alla blir sedda. Vi jobbar på att lyfta upp varje ungdom genom att kunna deras namn, och när vi fikar med dem blir det lättare. Be över detta och hör sedan av dig till mig. Jag hoppas att alla i Löten kan vara stolta över det arbete vi gör och över att många liv berörs. 6

Lötenkyrkan Här är månadens böneämnen: - Guds ledning för ledarna och för alla grupperna - Sommarkonfirmationsgruppen - Att många ska ta ett eller flera steg närmare Jesus - Att vi hittar flera vägar in i den stora gudstjänstfirande gruppen - Att bönens plats växer i vårt ledarteam - Guds ledning i alla samtal om evangeliet - Nya ledare för våra grupper Guds frid och glädje i översflöd! Ed Thomas

Rapport från styrelsen

Styrelsen för EFS missionsförening i Lötenkyrkan träffades 25 augusti 2015. Se dan förra sammanträdet har det nya samarbetsavtalet mellan vår förening och Gamla Uppsala församling skrivits under. Ekonomin för i år utvecklas enligt budgeten. Vi påbörjar nu arbetet med att skriva ett nytt ekonomiskt avtal med Uppsala pastorat. Under sommaren har personalens rum och korridor målats och renoverats med hjälp av frivilliga. Stort tack till er som har hjälpt till med detta och med andra frivilliga uppgifter i vår kyrka! Styrelsen har också börjat att tala om hur vi kan göra det mer attraktivt att bli med i styrelsen. Vi skall t.ex. försöka att ha kortare styrelsemöten i framtiden. För styrelsen Leif Nordenstorm 7

Lötenkyrkan

Tack från Cross Culture

Cross Culture är en engelskspråkig gudstjänst och gemenskap i Lötenkyrkan som har funnits sedan augusti 2009. Gruppen är väldig varm och är en bra förebild för den öppenhet som vi i Lötenkyrkan vill erbjuda. Men nu i söndags den 14 september fick gruppen en chans att utöva delaktighet genom att delta i den gemensamma gudstjänsten.

Personligen vill jag uttrycka min tacksamhet över hur denna grupp lyftes upp och synliggjor des på både lördagen och söndagen. Jag hoppas att det i framtiden kan finnas flera tillfällen när alla våra grupper kan berika varandra genom att dela våra visioner och fira gudstjänst tillsammans.

Vi har mycket att lära av varandras olika sätt att be och tillbe vår Gud. Den gemenskap som finns i alla söndagens tre gudstjänstfirande grupper måste få krydda sina sammanhang utan att glömma att vi alla är en viktig del av den större gemenskap som är Lötenkyrkan. Den gudstjänsten där vi firade nattvard var ett bra exempel på hur vår mångfald kan bli en välsignelse. Under denna terminen kommer vi i Cross Culture att fortsätta att vandra ge nom patriarkernas liv, lägga ut 1 Thessalonikerbrevet och fira nattvard på engelska. Vi hoppas att flera skall komma till tro och bli firade med en stor fest. Och när det händer hoppas vi att våra bröder och systrar från den större gemenskapen kan vara med.

Ni alla är välkomna till en Cross Culture-gudstjänst. Tack för en underbar helg! /Edward 8

Lötenkyrkan

En hälsning från församlingsrådet

Så här efter sommaren, som avslutades med en regnig men trevlig 850-årsfest, jobbar församlingsrådet vidare. Det vi har på bor det just nu är budgeten för 2015. Det är inte församlingsrådet som beslutar om den, det gör kyrkorådet, men vi kommer att vara med och tycka till. Allt för att möjliggöra en så bra verksamhet som möjligt. Vad tycker du att vi skall satsa på? Du kan höra av dig till församlingsrådet genom att maila till [email protected], via de förslagslådor som snart kommer att finnas i våra tre kyrkor, eller genom att prata direkt med någon av oss. Vi jobbar också med att få igång församling ens internationella råd. Det finns en funge rande grupp i Lötenkyrkan, men vi vill att det skall finnas en grupp i varje kyrka, som tillsammans kan uppmana till mission och till olika kampanjer. Kanske vill du vara med? Eller vill du bli SKUT-ombud? Till sist vill vi informera om en del föränd ringar i personalen. Forshaga Susanne Brännhammar är nu igång och jobbar som bäst med att sätta sig in i församlingen, och gör bland annat djupintervjuer med alla an ställda. Sedan har Susanne Lomander också börjat sin tjänst som chefssekreterare i för samlingen, och till sist så har Kristin Win dolf-Granberg i samråd med domprosten bestämt sig för att gå vidare och byta gamla Uppsala kyrka mot domkyrkan. Rekrytering en av hennes efterträdare har domprosten nu påbörjat. Vi vill också redan nu meddela att den 26 oktober kommer höstens kyrkstämma äga rum. Denna gång blir det i Tunabergskyr kan, och stämman kommer att ha Romernas situation som tema. Jag hoppas att vi blir många som ses då! Be gärna för oss som genom församlingsrå det försöker tjäna Kristi kyrka i Uppsala. För församlingrådet Alexander Dahlquist, v.ordf.

Gamla Uppsala Gospel

Gillar du att svänga och visa glädje? Då kan Gamla Uppsala Gospel vara nåt för dig eller en vän. Vi träffas varje onsdag kl 19.00 i Kaplansgården. Kontakta Barbro Möller, 018-4303697, eller Edward Thomas, 018-4303791, om du vill ha mer information. Kom och pröva på! 9

Lötenkyrkan

Gäster från Zimbabwe till 850-årsjubileet

Gamla Uppsala församling bjöd in två gäster från vår vänförsamling Bulawayo South Pa rish i Zimbabwe att komma till vårt och ärkestiftets 850-årsjubileum 23-24 augusti 2014. Men eftersom det är en så lång resa erbjöds gäster na att få stanna bortåt två veckor hos oss, vilket de gärna gjorde. lingen. Redan den 12 augusti kom kyrkoherden Mrs Simangele Mlilo och Mr Hulisani Ndou, som är ordförande för mansgruppen i försam Det blev en blandad bukett av upplevelser som de fick: besök i skärgården, besöka vänner, gui dad tur i Uppsala stad och kring Gamla Uppsala kyrka inkl. Frälsarkransplatsen, Domkyr kan och Himlen är här, Linnéträdgården och Linnés Hammarby, barnverksamhet, skola, konfirmation, vigsel. Och självklart deltog de båda i jubileumsfirandet vid Påvestenen lördag 23/8 och vid Te Deum söndag 24/8 i Gamla Uppsala kyrka. Kyrkoherde Simangele var mycket glad åt att få fram föra en hälsning från sin församling till vår försam ling vid högtidsmässan och Hulisani fick för första gången i sitt liv hjälpa till vid nattvardsutdelandet! Eva Noreborg Förundrade fotograferar Simangele och Hulisani skärgården (text och bild) 10

En psalm

Evy Degerman (75 år) intervjuas av Karin Renström: Karin:

Är det någon psalm som ligger dig varmt om hjärtat?

Evy:

Ja, vet du vad, det är samma psalm som Ingela skrev om i förra månadsbladet,

Sv.

Psalm 228, I tro under himmelens skyar.

Den är min älsklingspsalm. Jag är född i Karunge i Tornedalen och där hemma i kyrkan och på ungdomsmötena sjöng vi ofta den psalmen både på svenska och finska. När jag som 17-åring flyttade hemifrån fick jag den finska versionen av den svenska psalmboken av min mamma. I denna utgåva från 1949 finns tillägg med några psalmer med både svensk och finsk text, bl.a. I tro under himmelens skyar med nummer 607b. 1945 skrev Göran Widmark psalmen. 1. I tro under himmelens skyar Ha fäderna skördat och sått; Och än genom Torne älvs byar Går väckelseropet de fått: Se tiden är fullbordad, för Herren Krist giv rum, Gör bättring ifrån synden, tro evangelium! Än räckes Guds frälsning, Än räckes Guds frälsning till den, som sig ångrar och tror. 4. I tro under himmelens skyar Vi vandra i fädernas spår, Vi bida i Torne älvs byar En Andens och gudsrikets vår. Vår saliga förvissning, vårt fäste och vårt mod Är synder nas förlåtelse i Kristi namn och blod. Än räckes Guds frälsning etc. Den psalmen har betytt och betyder mycket för mig. En söndag för några år sedan satt jag i Lötenkyrkan och psalm 228 sjöngs. Bakom mig i kyrkbänken satt två män och sjöng den finska texten. Det var som en hälsning hemifrån.

Karin

: Så du kan finska?

Evy

: Ja, finska och ”meänkieli” som är tornedalsfinska. Jag är ju född i Tornedalen och vi var tvåspråkiga. Finska pratade vi med farmor. Hon flyttade hem till oss när farfarsgården brann ner. Jag var 7 år då. Men våra föräldrar talade svenska med oss barn. Vi skulle kunna svenska, och finska fick inte användas i skolan. På tre gudstjänster i sommar har vi haft en kantor från Kiruna, Ann Mari Hammarstedt Vilgats. Jag hälsade på henne och berättade att jag var född i Tornedalen, så vi pratade meänkieli med varandra. Det lyfte min sommar, att få återknyta kontakten med hembyg den. Nu har jag berättat om den psalm som ligger mig allra varmast om hjärtat.

(Psalmen kan av upphovsrättsliga skäl inte presenteras i sin helhet. Text: Göran Widmark 1945, Musik: Emil Törnvall 1902)

11

Lötenkyrkan Veckoprogram för Svenska Kyrkan i Uppsala kan beställas på flera olika sätt.

Via e-post:

Skicka e-post till [email protected].

På webben:

Veckoprogrammet finns på www.svenskakyrkan.se/uppsala.

I brevlådan:

Se folder i varje kyrka.

I tal:

Ring 18 70 00 för uppläsning.

Onsdag 1 oktober

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

Torsdag 2 oktober

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Hjärtsvikt.

överläkare Olle Lövheim. Tillfälle till frågor.

19.00 GUDS ORD.

Bibeln i fokus.

Vad är sanning?

Om Nya testamentet. Docent James Starr.

Fredag 3 oktober

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro. 18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Söndag 5 oktober

Britt Nilsson.

09.30 MORGONGUDSTJÄNST med söndagsskola. Ed Thomas, Emmanuel Ezra, Ulla 11.15 HÖGMÄSSA. Susanne Brännhammar.

Kollekt: Lötenkyrkans arbete. Kyrkfika.

and Sunday School.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Daniel Fredriksson preaching. Communion 19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

Måndag 6 oktober

19.00 MEDITATION.

Tisdag 7 oktober

09.40 MÄSSA.

18.00 Apostle´s Creed. Bibelstudie- och samtalsgrupp för ungdomar.

Onsdag 8 oktober

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

12

Lötenkyrkan 15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

Torsdag 9 oktober

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Islam som religion.

Teol. dr David Thurfjell, Södertörns hög skola.

19.00 LIVETS PÄRLOR börjar.

19.00 BIBELSTUDIUM. En öppen grupp för alla åldrar som vill studera Guds ord.

Fredag 10 oktober

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro. 18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Söndag 12 oktober

barnkörerna m fl.

10.00 TACKSÄGELSEGUDSTJÄNST med alla åldrar. Hans Lindholm, Lötenkören,

Kollekt: EFS Mission. Kyrkfika. Auktion av skänkta skördegåvor.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Hans Lindholm preaching. Sunday School.

19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

Tisdag 14 oktober

09.40 MÄSSA.

18.00 Apostle´s Creed. Bibelstudie- och samtalsgrupp för ungdomar.

Onsdag 15 oktober

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

14.00

”Vilka är mina drömmar? Vad vill jag? Vem behöver mig?”

. Milad Mohammadi möter skolungdomar. Fri entré för skolelever med medföljande skolpersonal.

Anmälan: www.lotenkyrkan.se/vuxna/temasamlingar/.

15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 TEMAKVÄLL.

”Lika barn leka bäst, men olika barn hittar på de bästa lekarna”.

Milad Mohammadi. Entré inkl fika. Anmälan: www.lotenkyrkan.se/vuxna/temasamlingar/. 19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

Torsdag 16 oktober

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Sången och Livet.

Lotta Thellenius sjunger och berättar.

19.00 BIBELN I FOKUS.

Vad är sanning? Om Jesus.

Generalsekreterare Stefan Gustavs son.

19.00 BIBELSTUDIUM. En öppen grupp för alla åldrar som vill studera Guds ord.

13

Lötenkyrkan

Fredag 17 oktober

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro.

18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Lördag 18 oktober

18.30 EKUMENISK UNGDOMSKVÄLL ”Like to know”, i Korskyrkan.

Anmälan till Edward Thomas, [email protected]

Möjlighet att äta middag tillsammans innan vi går till Korskyrkan. Maten kostar 40 kr.

Söndag 19 oktober

Cajsa Skogholt.

09.30 MORGONGUDSTJÄNST med söndagsskola. Maria Helenelund, Klas Lundström, 11.15 Högmässa. Hans Lindholm m fl.

Kollekt: Lötenkyrkans arbete. Kyrkfika.

and Sunday School.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Edward Thomas preaching. Communion 19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

Måndag 20 oktober

19.00 MEDITATION.

Tisdag 21 oktober

09.40 MÄSSA.

18.00 Apostle´s Creed. Bibelstudie- och samtalsgrupp för ungdomar.

19.00 LEVA TILLSAMMANS. OBS! Kaplansgården. Vårda er parrelation. Förhoppning en är att ni går ifrån kvällen med några nya verktyg för er vardagskärlek.

Mer info: www.svenskakyrkan.se/gamlauppsala/levatillsammans Anmälan: [email protected]

Onsdag 22 oktober

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

Torsdag 23 oktober

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Fråga doktorn.

Vanliga åkommor. Tillfälle till frågor. Distriktslä kare Kjerstin Eriksson.

19.00 BIBELSTUDIUM. En öppen grupp för alla åldrar som vill studera Guds ord.

14

Lötenkyrkan

Fredag 24 oktober

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro. 18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Söndag 26 oktober

09.30 MORGONGUDSTJÄNST med söndagsskola. Andreas Tyrberg, Susanne Bränn hammar. Lovsångsledning Markus Mörk o David Pettersson.

11.15 Högmässa. Mattias Lönnebo. Musik: Mattias Karlsson, valthorn.

Kollekt: Lötenkyrkans arbete (EFS Mittsverige). Kyrkfika.

11.30 KYRKSTÄMMA för Gamla Uppsala församling, Tunabergskyrkan.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Edward Thomas preaching. Sunday School.

19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

Tisdag 28 oktober

09.40 MÄSSA.

18.00 Apostle´s Creed. Bibelstudie- och samtalsgrupp för ungdomar.

Onsdag 29 oktober

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

Torsdag 30 oktober

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Allhelgonamässa.

Biskop emeritus Rune Backlund. Sångstund: Hans-Erik Öberg och Lage Nordlander.

19.00 GUDS ORD

. Bibeln i fokus.

Vad är sanning?

Panelsamtal utifrån åhörarfrågor om Bibeln. LarsOlov Eriksson, James Starr, Stefan Gustavsson.

19.00 BIBELSTUDIUM. En öppen grupp för alla åldrar som vill studera Guds ord.

Fredag 31 oktober

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro. 18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Lördag 1 november

Karin Löfgren.

18.00 Musikgudstjänst i Allhelgonatid med ljuständning. Lötenkören, Hans Lindholm,

Kollekt: Lötenkyrkans arbete – musikarbetet.

15

Lötenkyrkan

Söndag 2 november

10.00 Himmelsmässa med alla åldrar. Hans Lindholm, barnkör, m fl.

Kollekt: SKUT. Kyrkfika.

and Sunday School.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Edward Thomas preaching. Communion 19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

Måndag 3 november

19.00 MEDITATION.

Tisdag 4 november

09.40 MÄSSA.

18.00 Apostle´s Creed. Bibelstudie- och samtalsgrupp för ungdomar.

Onsdag 5 november

13.00 LÖTENLUNKEN. Motionspromenad med fika. Vi utgår från Lötenkyrkan för en promenad i lugn takt och samlas sedan runt kaffebordet.

15.00 FILMMYS. Ungdomsgrupp för dig som gillar att titta på film. Fika kostar 25 kr.

19.00 Gamla Uppsala GOSPEL. Svängig kör för alla åldrar som träffas i Kaplansgården.

19.00 TEMAKVÄLL

Latinamerikanska perspektiv i Svenska kyrkans internationella arbete.

Nicklas Fahlgren och Carolina Lannerkrans-Fahlgren.

Torsdag 6 november

13.00 LÖTENTRÄFFEN.

Växtkraft – 50 års erfarenheter från Tanzania.

Ingemar och Ger trud Holmquist.

19.00 BIBELSTUDIUM. En öppen grupp för alla åldrar som vill studera Guds ord.

Fredag 7 november

18.00 EXPLORE. Bibelstudiegrupp för alla som är nyfikna på Bibeln och kristen tro. 18.00 EXPLOSION. Tonårsgrupp för er som går i årskurs 6-8.

19.00 FUG. Rolig ungdomsgrupp för er som är 16+.

Söndag 9 november

09.30 MORGONGUDSTJÄNST med söndagsskola. Maria Helenlund, predikan: tre vitt nesbörd. Musik Elisabeth Svensäter.

11.15 Högmässa. Mattias Lönnebo.

Kollekt: Lötenkyrkans arbete. Kyrkfika.

13.30 CROSS CULTURE. Service in English. Sunday School.

19.00 BÖN OCH LOVSÅNG. En enkel kväll i Guds närhet. Alla är välkomna.

16

Lötenkyrkan 17

Lötenkyrkan 18

Lötenkyrkan 19

20

Stilla dagar på Åkerö

Välkommen till en helg med bibelsamtal, gudstjänster, vila och tystnad den

10–12 oktober

, kl 18.00 på fredag till 14.00 på söndag. Temat är

”Låt Kristi ord bo bland er …”

. Ledare LarsOlov Eriksson, pris 1600 kr (enkelrum), 1 300 kr (dubbelrum). Ring Åkerögården för anmälan (0738-56 94 30). 21

Sävja kyrka

Från Sävjas horisont

När detta skrivs är tillsättningen av kantor i Sävja ännu inte klar. Intervjuer med fyra personer har genomförts och efter det återstår två kandidater. Vi ber och hoppas att det blir ett bra val. I väntan på att den som utses ska börja sin tjänstgöring i församling en kommer olika personer att spela vid gudstjänsterna. Sävja kyrkokör är inbjuden att öva tillsammans med Funbo kyrkokör i väntan på ordinarie körledare. I min förra hälsning noterade jag att sommaren var över. Vad jag däremot inte ta lade om var ett par arrangemang där medlemmar i vår förening varit med.

Det ena är familjelägret på Åkerö som hölls för sjätte året i rad. Ordningen var un gefär som tidigare med aktiviteter för barn och unga och bibelstudier och seminarier för de vuxna. Temat i år var

Livet jag längtar efter

ett hel(ig)t liv.

Och detta tema genomsyrade både förmiddagarnas bibelstudier och kvällsmötena.

ren. Det andra är Patrullriks i Gärdsmark, nära Skellefteå. Där var några av barnen från söndagsskolan med tillsammans med barn från Löten. Jag besökte själv lägret och såg glädjen och entusiasmen hos barnen. Mer om detta läger finns rapporterat i Budbära-

LarsOlov Eriksson

22

Sävja kyrka

G

UDSTJÄNSTER I

S

ÄVJA KYRKA

Oktober

Lörd 4/10

18.00 Bibelstudium utifrån profeten Amos bok,

När domen haft sin tid

, LarsOlov Eriksson. Servering.

Sönd 5/10

Den helige Mikaels dag

9.30 Förbönsmässa, LarsOlov Eriksson, Rolf Nordblom, söndagsskola. Kollekt till: (F) EFS Mission. Kyrkkaffe. 18.00 Mässa i Taizéanda, Mia-Marie Kjellgren.

Sönd 12/10

Tacksägelsedagen

9.30 Gudstjänst, Åsa Emrén, söndagsskola. Kollekt till: (R) Sveriges kyrkosångsförbund. Kyrkkaffe. 18.00 Ungdomsmässa, Mia-Marie Kjellgren, Rebecca Winander.

Sönd 19/10

18:e söndagen efter trefaldighet

9.30 Mässa med Små och stora, Sofia Hedman Minikören. Kollekt till: (F) Församlingens insamlingsprojekt till Syriska flyktingar i lägret Za’atari i Jordanien, gm Svenska kyrkans internationella arbete. Minikören. Kyrkfika. Efter kyrkfikat berättar konstnär Hans Lind ström om hur konsten i Sävja kyrka växte fram, symboliken och tekniken. Det blir även djurjakt i kyrkan för barnen. Vi har också invigning av lekkyrkan. 18.00 Mässa i Taizéanda, Fredrik Bråkenhielm.

Sönd 26/10

19:e söndagen efter trefaldighet

9.30 Gudstjänst, Trude Gran, söndagsskola. Kollekt till: (F) EFS Mission. Kyrkkaffe. 18.00 Mässa i Taizéanda, Fredrik Bråkenhielm.

November

Lörd 1/11

18.00 Sånger om Himlen, LarsOlov Eriksson.

Sönd 2/11

Söndag efter Alla helgons dag

9.30 Mässa, Sofia Hedman, söndagsskola. Kollekt till: (F) EFS Mission. Kyrkkaffe. 16.00 Ljuständningsgudstjänst, Sofia Hedman, Lena Öberg, Danmarks kyrkokör. Med reservation för ändringar: Läs på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/danmark-funbo, eller ring 430 35 00 för personlig service med info. om alla kyrkor i stan. 23

Mikaelskyrkan

Inblick i EFS i Mikaelskyrkan

Vi har börjat terminen på ett härligt sätt med församlingshelg på Järlåsagården. Det brukar vara en av höjdpunkterna under året då vi får komma samman och söka Jesus och ställa in fokus tillsammans. En del bastu och badning blev det också.

Vi firar gudstjänst varje söndag kl 16. Varannan söndag firar vi nattvard, och varannan söndag har vi en lite friare form med mer tid för bön. Vi ägnar mycket tid åt lovsång och tillbedjan på våra gudstjänster. Det är för övrigt något som vi vill ska prägla hela vårt sätt att jobba och bygga församling. Utifrån tillbedjan och gemenskap med Gud så bygger Gud sitt rike genom oss.

Vi har två anställda präster i nuläget. Det är Vincent Ihlberg och Peter Stenman som båda är anställda på deltid. Dessa två utgör vårt kollegium tillsammans med Elin Ihlberg som jobbar ideellt med bön och själavård. Vår styrelse består av 5 ledamöter och Vincent som adjungerad.

Vi vill bygga församling genom relationer, vänskap och gemenskap före verksamhet. Där för är hemgrupperna basen i vår församling. Det är små gemenskaper som träffas i varandras hem för att äta, samtala, be och studera Guds ord. Styrkan i hemgruppen är att man kommer varandra nära på ett sätt man inte kan på en gudstjänst. Man blir mer synlig och har möjlighet att dela livet med varandra mer ingående.

Vi har en längtan att nå ut ännu mer utanför kyrkans väggar. För ett tag sedan lanserade vi något vi kallar för Kluster, som är missionerande gemenskaper med syfte att nå ut på olika sätt. Vi har haft ett Kluster igång ett tag som bygger relationer till en samkommande flyktingar - främst afghaner. Nu ser vi några fler Kluster ta form, ett som vill betjäna området Kvarngärdet, och ett stick-kluster, som vill bjuda in till gemenskap kring stick ning. Något som verkar vara en trend bland många kvinnor och säkert även en del män (dock inte hos mig).

Be gärna för oss, det uppskattar vi mycket. Och kom gärna och hälsa på oss någon söndag!

Vincent Ihlberg, föreståndare EFS i Mikaelskyrkan 24

Mikaelskyrkan

Kalendarium

Söndag 5 okt

Nattvardsgudstjänst Guds rike II – Inte av denna världen

Söndag 12 okt

Bönegudstjänst Guds rike III - Med Jesus som kung

Söndag 19 okt

Nattvardsgudstjänst Guds rike IV – Bjuda in till festen

Söndag 26 okt

Bönegudstjänst Guds rike V – Naturligt övernaturligt

Missionärsutsändning av familjen Thornell

På valdagen 14 september hade vi gudstjänst med missionärsutsändning. Det var Andreas och Frida Thornell med barn som sändes ut till Etiopien som missionärer för EFS. Där ska de arbeta diakonalt i Addis Abeba. Erik Johansson, missionssekreterare på EFS, höll i utsändningen.

Bild: Sofie Siverman För några år sedan sände vi ut familjen Thornell (som var något mindre då) till Gottsunda som missionärer. De har under de senaste åren bott och verkat i Gottsunda med syftet att nå ut till muslimer och etablera en husförsamling. Ännu längre tillbaka bodde familjen en tid i Sudan där de fick ett stort hjärta för muslimer och lärde känna den muslimska kul turen.

Stå gärna med och be för familjen Thornell under denna tid som ligger framför! Det är en spännande men inte helt okomplicerad uppgift de har framför sig.

25

Lötenkyrkan

Ansvarsgrupper Lötenkyrkan

OBS! Nya gruppnummer!

12-18 okt 26 okt-1 nov

Ansvarsgrupp 16

Gullan Berglund Cecilia och Jonas Forsman Eva och Per Forslund Camilla Kirch Norén Ingrid och Olle Lövheim Gun Lindh Börje Lindblom Ingmarie och Thomas Lindgren

Karin och Agne Nordlander

Ulrika Persson Siri Wedin

19-25 okt

Ansvarsgrupp 1 Johanna Andrén

Bodil Davidsson

Hans Edlund

Berith Lindberg

Martina och Andreas Lind Christine och Gunnar Nygren Aizieba Zeggai Eva Wahlberg Jakob och Viktoria Samsoe Maria Hemström Björn Karlsson Helene och Anders Lundgren

Gunborg Marklund

Petter och Märta Nordlander Jakob Svensson Svetlana Vasilyeva

Ulrika

och Benjamin Karin Öjelund

Vikman

2-8 nov

Ansvarsgrupp 3 Rune Eriksson David och Erika Fredriksson Anita och Eskil Jonsson Barbro och Lennart Jonsson Ellinor och

Mats Malmqvist

Negatu Frehweit Kebede Belay Retta Mia och Tomas Runfors Märta och

Nils Rönnbäck

Mogues Joseph

Period

9-15 nov 16-22 nov 23-29 nov

Kommande perioder:

Grupp

4 5 6

Period

30 nov-6 dec 7-13 dec 14-20 dec 26

Grupp

7 8 9

Lötenkyrkan Saknar du medlemsnytt? Titta i pappersversionen av Månadsbladet!

Medlemsnytt

Sävja kyrka Mikaelskyrkan Anmäl medlemsärenden till:

För Lötenkyrkan

Gunborg Marklund tel: 018–32 39 90 [email protected]

För Sävja

LarsOlov Eriksson tel: 018–42 55 72 [email protected]

För EFS Mikaelskyrkan

Vincent Ihlberg tel: 076–246 59 64 [email protected] 27

Välkommen till EFS i Uppsala!