Bocken Bo - Apostel kommunikation och affärsutveckling

Download Report

Transcript Bocken Bo - Apostel kommunikation och affärsutveckling

Abu DhAbi nästA för bocken bo

av mia ulin

nyligen vann hon Guld-M:et i kategorin Årets kajsa Warg på Marknadsgalan. hennes serie svensk tradition, med julbockar, kräftor, påsktuppar och nu senast älgar, har snabbt blivit välkänd. Möt Lina börjesson som genom sin nytänkande design vill förmedla svenska traditioner över hela världen.

– Jag vill verkligen värna om svenska traditioner, så de inte faller i glömska! utbrister Lina, när vi träffas i hennes hem i Sunnersta utanför Uppsala. Huset är från början av 1900-talet, varsamt och stilenligt renoverat och utbyggt. I kakelugnen sprakar en brasa. Lina bjuder på hembakade frökex från sambon Lars restaurang. Marsvinen kuttrar i buren och i trädgården välkomnar två rostiga Bocken Bo i plåt.

Lina Börjesson är formgivaren som dök upp från ingen stans och plötsligt syntes överallt. I inredningsmagasin och inredningsbutiker, på förstklassiga restauranger och hotell, på välgörenhetsevenemang och galor. Hon verkar vara en erfaren företagare och PR-kvinna med knivskarpa strategier för hur hon ska lyckas. Nu senast blev Lina vinnare av Guld-M:et på Marknadsgalan i kategorin ”Årets Kajsa Warg – man tager vad man haver”.

– Egentligen började det med en svacka för några år sedan, berättar Lina. Jag hade varit hemma med barnen under ett par år, frilansat lite och tillfälligt lagt karriären på hyllan eftersom jag inte ville fortsätta pendla. Tidigare har Lina arbetat i Stockholm under tio år med formgivning av trycksaker och tidningar och på Utbildnings radion. En period arbetade hon på TV Åre, ett resultat av det stora intresset för utförsåkning. Hon har också en utbildning från Tillskärarakademin och en bakgrund som klädskapare.

– Jag tillbringade några säsonger i Alperna, och försörjde mig på att sy skidkläder. En vecka dök Lasse Åberg upp och tillsammans skissade vi på

Stig Helmer Collection

. Jag sydde en provkollektion, som tyvärr aldrig kom i produktion.

Under föräldraledigheten började idéerna spira. En idé uppstod när Lina själv skulle förvara familjens två ärvda julbockar tillsammans med lådvis av annat julpynt. – Jag funderade lite på halmbocken som tradition och insåg att den kanske snart skulle försvinna, då inte så många köper en klassisk halmbock nuförtiden. Det var dags att uppdatera den i form och funktion. Modern design, och gärna hopfällbar.

40 41

– Jag lät göra en prototyp, och den blev riktigt, riktigt bra. Vänner och bekanta ville köpa, och jag kände att det här kanske kunde bli något stort.

På vinst och förlust kontaktade Lina en fotograf, och skickade sedan ut en pressrelease. Inom en vecka hade hon fått svar från 10 tidningar som till exempel Amelia och Lantliv. Alla ville veta var Bocken Bo gick att köpa och hur mycket den kostade.

– Då fick jag verkligen bekräftelse att jag var på rätt spår! utbrister Lina.

Lina bokade möte med Vålamagasinet för att får råd om prissättning och produktion. Många andra beslut skulle tas. Vilket material och vilket lack? Hur skulle den förpackas och distribueras? Skulle hon beställa 20 eller 200? Det var en körig månad innan allt var på plats, men tillslut stod det 200 Bocken Bo förpackade i kartonger i svärfars garage.

Och det dröjde inte länge förrän Grand Hôtel i Stockholm hörde av sig och bad att få köpa sex bockar till sitt julbord på Verandan. Grythyttans Gästgivaregård och Jukkasjärvi Icehotel följde strax efter.

Våren 2011 gick Lina programmet Business Lab på Uppsala Innovation Center, UIC. Programmet är kost nadsfritt och erbjuder nystartade projekt eller företag stöd i sin affärsutveckling. Lina bestämde sig för att utöka serien och till påsk kom Tuppen Ture, som även han kom till Grand Hôtel. Strax därefter ringde restau rangchefen på Grands Veranda och ville specialbeställa en kräfta till deras skaldjursbuffé.

Kräftan Karl döptes efter nämnde restaurangchef Karl Persson.

Snart kom Lina också i kontakt med Pia Andersson från företaget Möteskraft som hjälpte henne att utveckla varumär ket. – Jag förstod att jag saknade en varumärkesplattform och en riktig känsla för vad jag egentligen sålde och kommunice rade. Till vem och varför? Var det julbockar eller var det något mer?

Pia coachade Lina och ställde de rätta frågorna: Vad vill du som företagare? Vad är ditt driv? Lina menar att du själv sitter inne med alla svaren, men behöver någon som lyfter fram dem så du kan identifiera dina drivkrafter och sätta ord på dem. – Alla vill ju tjäna pengar, men är det verkligen syftet med ditt företag? Mitt driv är inte bara pengar.

Jag vill åstadkomma något mer. Min hjärtefråga är att förmedla våra svenska traditioner, så de inte glöms bort. De sitter så djupt rotade i mig. Jag tänker med värme på alla jular hos mormor och morfar i Värmland, och samma känsla vill jag förmedla till andra. Lina insåg att hennes drivkraft var att värna om svenska traditioner och att sprida dem genom sina egna produkter. Men det tog tid att komma fram till det. – Det är en process och måste värka fram. Men när man väl inser vad drivkraften är blir allting så mycket enklare!

42 Efter Bocken Bo, Tuppen Ture och Kräftan Karl har det nu också blivit Älgen Ärling, sprungen ur den svenska traditio nen med älgjakt. – Bocken Bo har redan nämnts som en modern klassiker, och på julafton får jag ofta SMS från kunder med bilder på familjen, granen och Bocken Bo.

Välgörenhet ligger också Lina varmt om hjärtat. Till rosa månaden oktober gör hon varje år en specifik rosa Bocken Bo, som säljs efter budgivning. Pengarna går oavkortat till Uppsala Läns Bröstcancerförening. I år stickade textilform givaren Lena Nyström från Uppsala in en Bocken Bo i rosa ullgarn. Och för varje såld Tuppen Ture går en levande höna till en familj i byn Mutomo i Kenya. I påskas återknöt Lina kontakten med Lasse Åberg, som dekorerade och signerade en Tuppen Ture. Den genererade 160 levande hönor till Mutomo!

Nästa steg för Lina är att utveckla storleken lagom för alla produkter. En mer bordsanpassad storlek, som även ryms som handbagage på flyget. Ordet lagom sägs ju bara finnas i svenska språket och är också en del av vår tradition. Värt att vara stolt över, och föra vidare, menar Lina.

Lina har listor med idéer på nya produkter, men de får vänta. I dagsläget fokuserar hon på företagandet med allt vad det innebär. Att utveckla nya produkter tar tid, pengar och energi och det lägger hon nu istället på att föra företaget framåt.

– Jag vill fortsätta stå med fötterna på jorden. Jag bubblar av idéer och har inga problem med att komma på fler figurer. Det måste vara en lagom balans mellan företagande och kreativitet. Harmoni mellan BIZ och ART, helt enkelt! Snart kommer också Linas traditionsbärare att erövra nya marknader.

– Från den första idén, att hitta en modern ersättare till den gamla halmbocken, inser jag att jag genom min design nu förmedlar svenska symboler och traditioner, inte bara i Sverige utan över hela världen. Snart kommer till exempel Svensk Tradition att finnas i Abu Dhabi, där en familj just beställt en Bocken Bo till jul.

l 43