GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder

Download Report

Transcript GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder

GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder

Kursfakta Kurslängd Programvaror Anordnare 1 år ESRI:s ArcGIS Desktop Pitney Bowes MapInfo Professional OCELLUS Information Systems AB GIS:

AF GIS/GIT Teknik och Metoder

V ad då är en arbetsmarknadsutbildning? Varför är utbildningen speciell? Syftet med en arbets marknadsutbildning är att stärka möjligheten att få ett arbete samt underlätta för arbetsgivare att få arbetskraft med lämplig kompetens. Arbetsmarknadsutbildningar ges av olika utbildningsanordnare efter upphandling från Arbetsförmedlingen och inom de områden som efterfrågas på arbetsmarknaden. AF GIS/GIT Teknik och metoder består av tre steg.

Utbildningen är yrkesinriktad med praktisk användning av inhämtad kunskap vilket betyder att deltagarna är väl arbetsförberedda redan vid detta steg. Efter godkänd utbildning skall kursdeltagarna kunna skapa databaser, samla, lagra, bearbeta, analysera och presentera information – ja, de ska kunna hantera varje aspekt av GIS-kedjan!

GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder Steg 1 tre månader

S teg 1 är en förberedande utbildning där deltagarna får lära sig de nödvändiga verktygen dels för ordinarie GIS-utbildning men även för det framtida arbetslivet. Den arbetslivsorienterade delen tar upp personlig utveckling, projektarbete och presentationsteknik. Den förberedande utbildningen tar även upp hur man använder datorn, internet och Microsoft Office som verktyg i sitt arbete. Som en avslutande del så ges även en introduktion till GIS och de olika plattformar och applikationer som finns på marknaden. Under detta steg får deltagare, lärare och coacher en möjlighet att lära känna varandra och på ett individuellt plan forma ett samarbete för fortsatta studier samt för att uppnå ett lyckat studieresultat.

Kursöversikt: Personlig utveckling 4 veckor Studiemetodik, Projektmetodik, Teamwork, Jämställd het och mångfald i arbetslivet, Presentationsteknik, GIS yrkesroller och Arbetsmiljö.

IT-grund 1 vecka Grundläggande kunskaper om olika tillämpningar inom datorteknik och hur en dator är uppbyggd. Grund- läggande färdighet i de vanligaste Officeprogrammen (Word, Excel och PowerPoint).

Internet-grund 1 vecka Grundläggande kunskaper om Internet och dess användningsområden. Användning av e-post, be kanta sig med olika sociala medier och söktjänster. Introduktion till Ocellus nätverkbaserade utbildnings plattform. GIS – grund 4 veckor Inblick i vad GIS/GIT innebär och fått prova på några enklare funktioner i en GIS-plattform. Studie- och utvecklingsplanering 2 veckor Sker parallellt med de andra kurserna.

GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder Steg 2 sex månader

S teg 2 består av den yrkesförberedande utbildningen på 6 månader där deltagarna får goda kunskaper i användning av de två ledande GIS-tillämpningsprogrammen ArcGIS Desktop och MapInfo Professional. Deltagarna lär sig lösa generella problem och frågeställningar med GIS/GIT som verktyg. De får goda kunskaper om olika användningsområden för geografiska data och kan analysera insamlade data med hjälp av GIS/GIT. Här ingår att lära sig förstå hur kart- projektioner och referenssystem är uppbyggda och att kunna designa kartor så att de är lättförstådda och tydliga. De får kunskapen att framhäva just den information som kartan är ämnad för. De lär sig kunna klassificera flyg- och satellitbilder och hur laserskanning från flygplan går till och vilka användningsområden det har. Ett annat moment är Fältmätning där deltagaren lär sig hur man hämtar/mäter in data i fält med både GPS och totalstation. De får även genomgående kunskaper om databashantering och förfrågningar med hjälp av SQL (Structured Query Language). Kursöversikt: GIS – fortsättning 4 veckor Fördjupade GIS-kunskaper av allmän karaktär (allmän bildning) samt grundläggande användarkunskaper i de ledande programvarorna ArcGIS Desktop och MapInfo Professional. Förståelse av programvarornas funktioner, möjligheter och användningsområden.

Kartografi 2 veckor Förstå projektioner, referenssystem, topografiska och tematiska kartor samt när och varför dessa används. Både teoretiskt via föreläsningar och utbildningsmaterial samt praktiskt via arbete med övningsdata.

Vektor GIS 5 veckor Lära sig hur man hanterar vektordata i de olika program men. Vad man bör tänka på inför och under hanteringen samt programvarornas olika analysmetoder, när, hur och varför man använder sig av specifika analyser. Förståelse av dataurval med frågespråket SQL, varför, när och vad kan jag få ut av detta.

Raster GIS 5 veckor Lära sig hur man hanterar analysmetoder på raster data, vad man kan göra, på vilket sätt och hur tänker jag för att komma fram till bästa analysmetod samt få en inblick i tilläggsprogrammet Vertical Mapper och möjligheter med höjdmodeller.

Fotogrammetri och fjärranalys 3 veckor Mätningar av objekt, analytiska metoder, flyg- och satellitbilder samt laserskanning.

GPS och totalstationer 4 veckor Lära sig tekniker för datainsamling samt egen datainsamling med olika utrustningar i fält.

Projektarbete 5 veckor Genomföra ett projekt från början till slut; projektplan, projektrapport samt en presentation.

GIS: AF GIS/GIT Teknik och Metoder Steg 3 tre månader

S teg 3 består av en praktikperiod som ska genomföras på en arbetsplats. Meningen är att deltagaren ska delta i en verksamhet med en eller fler konkreta arbetsuppgifter som företaget behöver hjälp med. Tanken är att praktikens huvudsakliga inriktning ska ligga inom GIS/GIT- relaterade uppgifter; samla in (med precision-GPS eller totalstation), bearbeta, analysera, presentera data, hantera databaser osv. Det är ett sätt att få kopplingen mellan utbildning och verklighet samt att få deltagarna att känna på hur det är att arbeta med GIS i en skarp situation.

Ingår i OCELLUS utbildningsmodul Datorhantering GIS MS Office Adobe OCELLUS INFORMATION SYSTEMS AB Uppsala/Stockholm Ingela Pronchev: Key Account manager Visiting address Uppsala: Kungsgatan 111, 3rd floor, 753 18, Uppsala Visiting address Stockholm: Kanalvägen 12, 8th floor, 194 61, Upplands Väsby PO Box: 1986, 751 49, Uppsala, Sweden Mobile: +46 (0)73 505 69 95 Email: [email protected]

www.ocellus.se

WE MAKE GIS POSSIBLE

We Make GIS Possible

OCELLUS

Information Systems AB