VÄRBY FÖRSAMLING VÄRBY FÖRSAMLING

Download Report

Transcript VÄRBY FÖRSAMLING VÄRBY FÖRSAMLING

KYRKNYTT VÄRBY FÖRSAMLING

Väntan i kap ellet innan konfirmation en.

Foto: Jesper Ödemark

3 3 4 4 2 VAD ÄR DEFINITIONEN AV GALENSKAP?

EVAS SPALT KHAYELITSHA NYA PRÄSTEN ...OCH NÄGRA EGNA ORD VÄRBYKVÄLL 4 5 5 6 7 SJUNG DIG FRISK ÄR DU ”HUSMUSIKER”?

VÄND EN TREND DAGS ATT KONFIRMERAS 8-9 KALENDERN 10 AKTUELLT 11 MER OM HÖSTENS MUSIK 11 TVÅ UNGDOMS GRUPPER 12 TORSDAGS TRÄFFEN 12 SENIORDAGARNA 13 NYMÅLAT 14 FÖRLÅTELSE 15 KONTAKTA OSS 16 GUDSTJÄNSTER HÖSTEN 2011 KYRKNYTT

Ansvarig utgivare: Yvonne Magnusson.

Redaktör: Jesper Ödemark.

Tryckt av Tryckeri Wiking, Malmö Nästa nummer ute 28 november.

Deadline fredag 21 oktober.

Upplaga: 3000 exemplar.

Kyrknytt utkommer med 4 nummer/år.

VAD ÄR DEFINITIONEN AV GALENSKAP?

Jag är ganska ofta i Stockholm eftersom jag lever i ett distansförhållande. Där passerar man bokstavligen genom maktens centrum på vägen mellan gamla stan och norrmalm. I dörren till centralstation höll jag för ett tag sedan på att springa ihop med vår förre finansminister. Då gladdes jag över att leva i ett fritt land, ett land där jag åtminstone får lov att tänka vad jag vill och kan röra mig nästan obehindrat.

När jag skriver dessa rader är det mindre än en vecka sedan en till synes frisk man sprängde centrum för landets demokrati i luften och berövade dussintals ungdomar och vuxna livet i ett av de hemskaste attentaten som inträffat i Europa i modern tid. Tidningar och TV översvämmades av bilder, berättelser och analyser om vad som hände och försökte svara på frågan varför. Alla spelade ut sina kort och gav olika politiska svar på frågan. Vare sig man befinner sig i mitten eller på någon av de politiska flankerna så är summan av dåden bara tragisk och i längden ett prob lem för demokratin och tilltron på medmänniskan.

Jag är övertygad om att den norska demokratin överlever det här. Jag är säker på att Oslo fortsätter att vara en avslappnad och öppen storstad och jag vet att människor kommer att fortsätta att engagera sig för saker de tror på. Men parallellt med denna utveckling färdas ändå oron och misstron.

Det är när vi börjar misstänkliggöra varandra och titta snett som vi är på fel väg.

Lika fel som det var att direkt efter händelserna peka ut religiösa fanatiker som skyldiga till dåden, lika fel vore det att idag titta snett på ensamvargar som inte verkar leva upp till den gängse normen av hur man bör vara och se ut i ett modernt västsamhälle.

Kan vi i vår vardag höja taket för tolerensen mot olikheter och alternativa sätt att leva så tror jag att vi kan påverka också majoriteten. Men vänta nu... Nu låter jag som den där mannen myndigheterna bestämde sig för att spika upp på en bit stadigt virke för inte så förfärligt länge sedan.

Man brukar säga att ingen kan älska alla och det är kanske inte heller den utmaningen vi människor ska försöka anta eftersom vi med största sannolikhet blir besvikna när vi misslyckas. Avståndet mellan kärlek och hat är så mycket större än mellan kärlek och respekt. Jesus talade om kärlek men menade lika ofta respekt och tolerens. Kan vi nå dit har vi nått långt.

Efter att ha lämnat den här ledaren halvskriven tog jag fram den igen efter att ha läst att norska höyres ungdomsförbund kastat allt kampanjmaterial med slagorden ”Hellre död än röd” eftersom det nu känns magstarkt och missriktat.

Jag förstår höyres ungdomsförbund. Det är ett klokt beslut med tanke på hur fel det skulle vara att använda det igen. Samtidigt är det nästan lite efterklokt. Jag menar inte att sådana budskap får människor att begå vansinnesdåd eller revolutionära politiska handlingar. Men det är ändå så att budskapet vittnar om ett sätt att se på sina medmänniskor. Låter jag vardagen styras av irritation, misstro, fördomar och en känsla av att andra vill mig illa så möts jag med största sannolikhet på samma vis, förr eller senare.

Jag läser vad jag skrivit och försöker rannsaka mig själv. Jag tror inte att jag är bättre än andra. Jag har fördomar, det händer att jag dömer och misstror. Men är jag medveten om det så kan jag kanske också konfrontera den del av mig som sysslar med sådan ofruktbar hantering av omgivningen. Sår jag ett litet frö för öppenhet och medmänsklighet så kanske du kan bidraga med nästa.

Jesper

EVAS SPALT

Just nu, i skrivandets stund, hör jag koltrasten sjunga och mina två grodor i dammen hänger med så gott de kan, efter en regnskur med lite åskmuller. Det låter riktigt avkopplande efter allt smattrande och mullrande.

Visst är det väl härligt?

Så vad ska de då bli för recept. Jo, varför inte satsa på min väldigt enkla kaka som bakas på braspanna och ska bara röras ihop. Inget vispande här inte, de krafterna kan vi spara till annat.

Ungdomsgruppen blåser ur Hans och Åsa tackades efter terminen.

Foto: Mats Magnusson

Evas Havrerutor

100 gram smör eller margarin 2½ dl socker 3 dl mjölk 4 tsk bakpulver 1 ägg 7 dl vetemjöl 4 tsk vaniljsocker

Fyllning

300 gram smör eller margarin 4½ dl havregryn 3 dl socker 1½ msk kanel

Gör så här

Smält matfettet, låt svalna. Rör ihop matfettet och sockret. Tillsätt ägget. Rör ner mjölet växelvis med mjölken väl blandat med bakpulver och vanilj. Häll smeten i en väl smord braspanna.

Fyllning

Blanda matfett, socker, havregryn och kanel i en kastrull. Låt det koka upp. Bred fyllningen över smeten.

Grädda i 225 grader vanlig ugnsvärme i ca 15-20 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

Det var det hela, enklare kan det nästan inte bli och god är den. Vi ses i Värbygården!

Eva Karin, en av ungdomsgruppens flitigaste fotografer. Bidrag är välkomna. Foto: Jesper Ödemark Julia, Emma och Jenny i Ungdomsgruppen håller publikhumöret uppe under vårmästerskapen i Sing Star.

Foto: Mats Magnusson

KHAYELITSHA

Så heter en av Kapstadens tio kåkstäder. Just nu bor det ca 2 miljoner människor i denna kåkstad. Värby församling stöttar matutdelning till barn i denna kåkstad genom frivilliga gåvor från församlingsmedlemmar.

Birgit och Bertil Billing är samordnare för insamlingen.

Under våren har öppet hus och kulturklubbens träffar skänkt ca 7000:- för kaffet. Stort tack till varje givare.

Mats Delar av rytmik gänget samlat.

Foto: Hans Nordström

VÄRBYKVÄLL

Värbykvällarna startar 19.00 i Värbygården. Det bjuds alltid på kaffe och kaka eller något läskande. Fri entré.

Välkommen!

Mats

KRYDDOR

Vi får besök av TV4-profilen Lena Friblick. I kokboken ”Kryddor från Rosengård” har hon samlat mat, möten och människor. Boende i Malmöstadsdelen bjuder på sina bästa recept. Följ med på en internationell matresa.

Boken har redan sålt över 7000 exemplar. Lena och Ghenwa kommer för att prata om boken och hela projektet och dessutom får vi vara med om krydd provning.

Onsdag 21/9 19.00

Susanne Skoglund, nu på plats i Värby församling Foto: Privat

NYA PRÄSTEN

Susanne Skoglund arbetar som visstidsanställd kommi nister, dvs präst, i vår församling under sex månader.

Vi hoppas att hon ska trivas på sina nya arbetsplats och i sin nya församling och önskar henne varmt välkommen!

Yvonne

...OCH NÅGRA EGNA ORD

När min son Adam var runt sex år frågande han mig: ”Mamma, varför vill du jobba som präst?” Jag fick fundera en stund och sa sedan: ”Jag gillar människor och jag gillar Gud, som präst får jag jobba med båda.” Att få vara präst är det bästa som finns. Ingen dag är den andra lik. Ibland är det roligt, ibland är det svårt, ibland är det utmanande men det är aldrig tråkigt.

Jag bor på Kirseberg i Malmö med mina söner Adam och Filip. De är tvillingar och fyller 18 i höst. När jag ser på dem förstår jag inte vart tiden har tagit vägen, men så tänker väl alla föräldrar. Efterhand som sönerna blivit äldre och mer självständiga har jag fått mer tid till det jag vill göra. Jag har upptäckt den heliga dansen och dansar i Burlöv varje vecka. Jag läser mycket och umgås med familj och vänner.

Jag ser fram emot en spännande höst i Värby. Det ska bli så spännande att lära känna er alla.

Susanne Skoglund

CANCER

Mef Nilbert, professor vid onkologiska kliniken i Lund, besöker oss för att tala om cancer. Kvällens rubrik är: ”Om cancer - tankar, fakta, känslor och erfarenheter”.

Mef Nilbert talar om vår tids stora problem: cancer.

Var tredje svensk insjuknar någon gång i livet i cancer.

Det innebär att en person i Sverige får cancer var tionde minut. Arvet är en av de viktigaste riskfaktorerna, men nya fall av ärftlig cancer kan förebyggas med ganska små medel. Mef Nilbert talar om detta svåra ämne på ett lättförståligt sätt med hjälp av vackra bilder till levande musik.

Onsdag 19/10 19.00

KÄRLEK

Alf B Svensson, legitimerad psykolog, talar om hur vi ska göra för att hålla kärleken levande. Att bli kär är ingen konst. Men att hålla kärleken levande när jobbet eller barnen tar all vår tid och kraft är inte alltid så lätt.

Med humorn som vapen och med stor erfarenhet av samlevnadsfrågor i bagaget håller han en uppmunt rande föreläsning om konsten att hålla kärleken levande.

Här får vi praktiska råd och konkreta lösningar på prob lem som många brottas med: tid, pengar, sex, gräl, städning, otrohet, sportnytt... Inspirerande och rolig föreläsning, inte minst tack vara de humoristiska inslagen som också kan locka till eftertanke.

Onsdag 16/11 19.00

Här sjunger Värby kyrkokör för hälsa och full hals.

Foto: Jesper Ödemark

SJUNG DIG FRISK!

Låter det för bra för att vara sant? Inte nödvändigtvis! Självklart botar inte sång alla sjukdomar men flera undersökningar visar att körsång är bra för hälsan. En studie visar att antikropparna, vilka är viktiga för immunförsvaret, ökar i blodet vid körsång.

En annan studie har visat att hormonet som signalerar välbefinnande stiger när man sjunger i kör medan halten av stress hormon sjunker. Ingen körsångare blir förvånad över detta. Otaliga är de gånger som körmedlemmar berättat att de släpat sig till körövningen efter en lång och slitig dag på jobbet men mer eller mindre studsat hem glada och pigga efter en kväll av körsång.

I vår församling har vi körer för i stort sett alla åldrar och vi blir gärna fler! Har du frågor om barn- och ungdomskörer vänd dig till min kollega Åsa Otterlund.

Vid frågor om vuxenkörer (Kyrkokören är en blandad kör i åldrar från ca 20 år och uppåt och Sångiorerna en blandad kör för seniorer från ca 65 år och uppåt) vänd dig gärna till mig.

Våra kontaktuppgifter hittar du på näst sista sidan i Kyrknytt.

Karna

ÄR DU EN ”HUSMUSIKER”?

Jag är lite nyfiken på om det gömmer sig duktiga sångare och instrumentalister runt om i stugorna i vår församling. Många lokala musiker träffar jag ju genom mitt jobb som gudstjänstmusiker och körledare. Men jag kommer gärna i kontakt med fler som kanske kan medverka i någon gudstjänst eller annan form av församlings verksamhet.

Kanske sjunger och/eller spelar du helst inom hemmets trygga väggar men känner samtidigt att du skulle vilja våga lite mer? Eller kanske du har en släkting, kompis eller granne som du tycker är så duktig att fler borde få chansen att njuta av hans eller hennes musicerande?

Tag kontakt med mig för ett helt förutsättningslöst samtal eller möte.

Du förbinder dig givetvis inte för någonting. Mina kontaktuppgifter hittar du på näst sista sidan i Kyrknytt.

Karna Ungdomsgruppens Freddie får illustrera ”husmusikerna”.

Foto: Martin Håkansson (?)

Genrep i kyrkan med tisdagens kvällskonfirmander.

Foto: Jesper Ödemark Fnissigt sammanbrott inför Jesus (Daniels) korsfästelse.

Foto: Jesper Ödemark Sådana konfirmandinitiativ uppskattas kan jag meddela.

Foto: Jesper Ödemark Ibland måste man skoja också.

Foto: Lasse Kvant

grabbarnas flumbild VÄND EN TREND

För andra året i rad ökade församlingen inte bara antalet konfirmander utan också procenten konfirmerade.

Extra glädjande är detta eftersom vi sedan många år tillbaka har krympande årskullar i församlingen och jämfört med siffrorna på riksnivå blir skillnaden ännu större.

I sådana här sammanhang pratar man gärna om att vända trenden och få alla siffror att peka uppåt igen.

Ibland får jag känslan av att siffrorna är viktigare än innehållet. Jag har alltid varit övertygad om att har vi något attraktivt att erbjuda så finns också intresset för budskapet. Att göra punktinsatser för att ”spexa till det” ger jag inte mycket för. Att däremot möta livsfrågor med öppenhet, ärlighet, humor och så bra svar man kan är, och har alltid varit, min ledstjärna.

Jag minns att när jag anställdes i Värby församling möttes jag med viss skepsis eftersom en del verkade vara av åsikten att jag var för ung för att kunna genomföra god undervisning och ”ta konfirmanderna på rätt sätt”. Åren har gått och nu möter jag konfir mandföräldrar i min egen ålder och ibland yngre och den skepsisen verkar som bortblåst.

Har jag då förändrats på vägen? Självklart har jag det, men mitt sätt att möta nya konfirmander är detsamma.

De kommer till oss av många olika anledningar. En del hoppas på nya vänner, andra vill veta mer om sin tro och sin historia. Någon hoppas på presenter efter avklarad konfirmandtid och några säger sig inte veta var de är där. Så länge de kommer kan vi ge dem några svar på vägen.

Tanken är att möta alla frågor och funderingar som är aktuella för unga samtidigt som vi får chansen att berätta hur man tidigare tänkt och hur man idag tänker kring tro, kyrka, religion, värderingar, livsfrågor etc.

Tillhör du dem som tror att konfirmandtiden går ut på att läsa Bibeln så har du missat mycket. Sällar du dig till de som tror att vi bara pratar och fikar är du också fel ute. För att göra en ganska dålig liknelse: Man kan inte lära sig köra bil utan att plugga in vägmärkenas betydelse. Det går inte heller något vidare att bara se hur andra gör och härma. Man måste själv få ta ställning och öva, Precis som i livet.

På söndag ses vi efter gudstjänsten i Hyby nya kyrka för informationsmöte. Om du inte hunnit bestämma dig är du välkommen att titta förbi ändå - med eller utan anmälan.

Jesper

DAGS ATT KONFIRMERAS!

Du som precis börjat årskurs åtta eller är född 1997 (eller tidigare) är välkommen att anmäla dig till församlingens konfirmationsläsning. Vi pratar om Gud, tro, rätt och fel, kärlek och hat osv. Dessutom bjuder vi på fika och åker på läger tillsammans. Utöver möjligheten att läsa en gång i veckan erbjuder vi också sommarläsning 2012 som betyder intensivläsning under tre veckor nästa sommar. Här nedanför berättar vi lite mer om hur det fungerar. Du som är “97:a” eller börjar åttan ska ha fått ett speciellt brev hem. Om inte är du välkommen att höra av dig eller skicka in blanketten nederst på sidan.

Jesper

Veckoläsning

Läsning under två timmar en dag i veckan under terminerna och konfirma tion våren 2012. Vi åker dessutom på läger tillsam mans. I nuläget finns det två tider att välja på men om intresset är stort kan det bli fler. Ju tidigare du anmäler dig, ju lättare för oss att tillmötesgå allas önskemål.

Sommarläsning

Läsning under fyra timmar om dagen under vecka 30 32, 2012. Vi tar upp samma saker som övriga grupper men den här läs formen passar bra för dig som har mycket aktiviteter under terminerna eller som satsar extra på skol arbetet. Konfirmations gudstjänsten sker då 11 augusti.

Foto: Jesper Ödemark Välj den tid som passar dig bäst men

numrera alternativen

(1-3) så att vi kan anpassa läsningen till dina val efter bästa förmåga. Vi kan inte garantera att alla grupper blir av då detta beror på deltagarantal och hur valen faller. Väljer du att skriva namnet på en “läskompis” så bör du ha pratat med kompisen före så ni är överens.

Anmälan till konfirmationsläsning 2011-2012

(numrera alternativen)

Veckoläsning

tisdagar 16.30-18.30

Veckoläsning

torsdagar 16.30-18.30

Sommarläsning

vecka 30-32, 2012

Namn:

__________________________________________________

Personnummer: __________________________________________ Adress: _________________________________________________ Mobilnummer

(konfirmandens)

: _______________________________ Mailadress(er)

(vårdnadshavares)

: ______________________________

________________________________________________________

Läskompis: ______________________________________________ Utrymme för meddelande:

_______________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

Faxa, maila eller skicka in din anmälan snarast. Nummer och adresser hittar du på näst sista sidan.

VERKSAMHET I DIN FÖRSAMLING HÖSTEN 2011 Hemgrupp

I Värby församling finns det en hemgrupp som bjuder in dig som är nyfiken men kanske inte tar steget direkt in i kyrkan. Eller du som har en tro och vill dela den med andra i en hemmiljö där alla får komma till tals om bibel texter vi läser. Vi ber också för konkreta ämnen i våra och andras liv. Vi tackar Gud för ledning i våra liv.

Sen deltar vi givetvis i församlingens gudstjänster och andra samlingar.

Vill du vara med? Kontakta mig.

Mats Vi samarbetar med kommunen om ett anhörigcafé på Värbygården. Dit är du som vårdar en anhörig i hemmet välkommen. Vi samtalar om glädje och sorg gällande allt som rör en anhörigvårdares vardag. Men cafét är också en plats där vi skrattar och har det trevligt. Kaffe, kaka och gott sällskap utlovas. Torsdagar 13.30-15.30, udda veckor.

Mats

47:orna Anhörigcafé Upptakts gudstjänst

Söndag 4 september drar vi igång terminen på riktigt med gudstjänst i Hyby nya kyrka 11.00.

Alla tre prästerna leder medverkar. Välkommen!

www.varbyforsamling.se

Här hittar du det mesta som händer i vår verksamhet. Du kan också kommentera i vår blogg, få GPS-koordinater till kyrkorna, hitta kontaktuppgifter m m.

Jesper Vår verksamhet för dig som går i årskurs 4-7 håller sommarstängt men vi återkommer i någon form när hösten närmar sig. Håll utkik på affischer och i nästa nummer!

Jesper

Veckomässa

Varannan tisdag firar vi mässa i antingen Hyby gamla kyrka eller Värby gården. Då träffas hela personalen, men vi välkom nar även er daglediga för samlingsbor.

Kulturklubben

Kulturklubben träffas jämna veckor 13-15 i Värbygården.

Vi är ett gäng som läser böcker, går på teater, konst utställningar, ser film och ibland ger oss iväg på en utflykt.

Är du intresserad av att diskutera våld och kärlek, högt och lågt, stort och smått. Kom och var med, det berikar din vardag. Men hör av dig till Mats innan du kommer eftersom vi kanske är ute på äventyr just den dagen du tänkt komma. Naturligtvis fikar vi under tiden. Vi startar höstterminen onsdag 7/9.

Mats

Ungdomstruppen - tisdag

Inför hösten 2011 startar en ny ungdomsgrupp för dig som går i åttan eller nian. Vi träffas i ungdomslokalen i Värbygården för prat, fika, allvar och skämt. Vi ordnar spelkvällar, pratar etik, sjunger, ser på film, lagar mat, lyssnar på musik, pysslar, diskuterar livsfrågor, umgås, skapar, bakar m m.

Konfirmation är inget krav. Hoppas vi ses på tisdagar mellan 19 och 21.30.

Jesper

Kyrknytt

Som vanligt är alla bidrag välkomna, både foton och texter liksom idéer och förslag. Tänk bara på att om du skickar text, sänd gärna ett mail, men gör ingen egen lay out, d v s använd inte indrag, olika stora typsnitt el dyl.

Bilder vill jag ha högupplösta eller i original .

Kom gärna med feedback på innehåll och bilder. Ring eller maila mig.

Jesper

Barn- och Ungdomskörer

Himlakören är en kör för dig som är 5-7 år gammal. Vi rör oss till musik och utforskar våra röster. Vi övar kl 15.15 15.45 tisdagar på Värbygården.

Änglakören är för dig som går i åk 2-4. Vi repeterar onsdagar kl 15.30-16.15 på Värbygården. Vi lär känna våra röster, rör oss till musik och börjar så smått att sjunga i stämmor.

Stjärnkören är för dig som går i åk 5-9. Här sjunger vi lite mer avancerat och sångtränar lite mer. Vi övar onsdagar kl 16.15-17.15 på Värbygården.

Körerna startar i vecka 34. Tveka inte att höra av dig om du tycker om att sjunga!

Åsa

Babyrytmik

För dig med mindre barn (0-18 mån). Vi träffas på Värbygården måndagar 09.30-10.00 (ca 0-6 mån) och 10.15-10.45 (ca 6-18 mån). Vi lär oss nyare sånger, rör oss till musik men glömmer inte heller bort vår traditionella sång skatt. Obs, begränsat antal platser. Vill ni vara med kontakta mig! Vi börjar igen i vecka 36. Åsa

Varmt välkommen till någon av våra verksamheter. Säkert finns det något som passar just dig. Har du idéer eller förslag på annat är du välkommen att höra av dig till någon av oss. Ansvarig för respektive verksamhet hittar du nederst i rutan och på näst sista sidan i bladet finns våra telefonnummer och mailadresser. Uppdateringar etc hittar du i dagspressens predikoturer, på hemsidan samt på affischer i Bara och Klågerup och vid alla våra kyrkor i Hyby, Bara, Bjärshög och Skabersjö.

Minorer och Himlakören

Kör, lek och lite under visande verksamhet för församlingens 6- och 7 åringar. Vi pratar och den kristna traditionen med hjälp av skapande, sång, musik och berättelser. På tisdagar träffas miniorerna i Värbygården 13.30-15.45. I anslutning till detta sjunger miniorerna med i Himla kören 15.15-15.45.

Terminsstart 6/9. Anmälan och frågor inför hösten till Hans (se näst sista sidan).

Åsa & Hans

Kyrkokören och Sångiorerna

Kyrkokören börjar igen tisdag 23 augusti 19.00 i Värbygården i Bara.

Sångiorerna börjar igen torsdag 1 september 15.00

i Sockenstugen i Hyby.

Välkommen!

Karna

Internationella gruppen

Svenska kyrkan har av tradition ett starkt internationellt engagemang. I Värby församling leds detta arbete av en grupp intresserade frivilliga. De anordnar insamlingar av alla slag. T ex genom försäljning, lotterier och böss insamlingar. Håll utkik efter våra projekt under hösten.

Nu lanserar Svenska kyrkan ett nytt sätt att väcka intresse för månadsgivande. Det heter Svenska kyrkans matkasse – matkassen som utrotar hungern. Målet är att många, många fler ska bli ta ställning och bli månadsgivare.

”Matkassen” kommer med utbildning, hjälp mot orättvisor och odlingshjälp. Allt till de mest utsatta på vår jord.

Mats

Öppet Hus

För den som är hemma med barnen är Öppet hus en mycket uppskattad mötes plats. Där har både barnen och vuxna möjlighet att träffas och knyta många nya kontakter. Vi leker, pysslar, fikar och umgås. Varje gång har vi en liten sångstund, ingen anmälan behövs, du är alltid välkommen.

Tisdagar jämna veckor 09.30-11.30 och fredagar varje vecka 09.30-11.30.

Hans

Söndagsskola

Söndagsskola för barn mellan 4 och 10 år erbjuds följande söndagar i höst: 18/9 (Hyby gamla kyrka) 16/10 (Värbygården) 20/11 (Värbygården) 18/12 (Värbygården) Barnen kommer till kyrkan 11.00 och är med i inledningen av den ordinarie gudstjänsten. Därefter går de med ledaren in till barnrummet för att pyssla och lyssna på bibliska berättelser. Efter söndagsskolan är det fika för barnen. Har du någon fundering?

Ring gärna Gunilla Peterson 447192.

Höstkonsert

Boka gärna redan nu in söndag 16 oktober 18.00, då höstens stora körkonsert går av stapeln: Värby kyrkokör med soli ster och orkester framför bl a Romans ” Den Svenska mässan” .

Mer om detta på nästa uppslag av Kyrknytt.

Mats Karna

Besöksgruppen

Gruppen består av frivilliga som gärna gästar er som längtar efter gemenskap. Ni önskar kanske någon att samtala med, dricka kaffe med, eller någon som läser tidningen för er? Eller ni kanske behöver hjälp med att komma ut en stund?

Ring mig, Mats, så förmed lar jag kontakten till någon i gruppen som gärna besö ker er.

Mats

UG - torsdag

Vi har gått ut nian och träffas i ungdomslokalen i Värbygården för prat, fika, allvar och skämt.

Vi ordnar spelkvällar, pratar etik, sjunger, ser på film, lagar mat, lyssnar på musik, pysslar, diskuterar livsfrågor, umgås, skapar, bakar m m.

Konfirmation är inget krav.

Hoppas vi ses på torsdagar 19-21.30!

Jesper

Röda Korset-café

Måndagar udda veckor 13-15.30. Vi syr, stickar och virkar till förmån för utsatta människor på vår jord. Kläder sänds till behövande. Andra textilier säljs eller lottas ut. Förutom handarbetande så fikar vi, samtalar samt lyssnar till högläsning ur en roman eller novell. Medlemsskap i Röda Korset är inget krav. Välkommen!

Mats

Enskilt samtal och tystnadsplikt

Ibland funderar vi på existentiella ting, ibland är det något annat som vi inte reder ut själva. Det finns alltid möjlighet att samtala med församlingens präster. Vi har absolut tystnadsplikt.

Yvonne, Mats & Susanne

Babymässa (tror jag) i Värbygården.

Foto: Hans Nordström

BARN GUDSTJÄNSTER

Varannan fredag 10.00 i samband med vårt öppna hus firar vi en kort barngudstjänst på Värbygården då vi tänder ljus för våra barn, sjunger tillsammans och får lyssna till något spännade som prästen Mats berättar för oss. Välkommen att vara med!

Åsa, Hans och Mats

UTÖKAD SERVICE

Pastorsexpeditionen har utökat sin service. Med start sommaren 2011 har vi längre öppethållande på pastorsexpeditionen i Hyby. Om inte annat meddelas är det numera öppet vardagar mellan 09.00 och 14.00.

Lunchstängt mellan 12.30 och 13.00. Udda veckor stänger expeditionen 10.30 på tisdagar på grund av personalmöte.

Yvonne

BABYMÄSSA

Babymässa är en mässa för dig med små barn som vill hämta lite extra kraft i vardagen. Vi tänder ljus, ber för våra barn, sjunger mycket tillsammans och efteråt fikar vi i vårt babycafé. Nästa babymässa firar vi på Värby gården 10.00 måndag 10/10. Välkommen!

Åsa, Hans och Mats

MED FLAGGAN I TOPP

Har du sett att flaggan är hissad på bemärkelsedagar på Värbygården? Det kan vi tacka Rouland och Ann Magreth Albin för. En detalj i församlingens arbete men jag vet att det uppskattas av många. Varmt tack!

Yvonne

ÖPPET ANHÖRIGMÖTE

Måndag 12 september 19.00 håller Svedala anhörigförening öppet möte på Värbygården. Det blir information om deras verksamhet, underhållning av musikgruppen Tre Herdar samt kaffe och kaka. Detta arrangemang är ett samarbete med Värby församling och har fritt inträde och fika. Vill du veta mer om en anhörigförening, eller om kyrkans verksamheter samt njuta av musik, sång och fika i trevliga medmänniskors samvaro? Hjärtligt välkommen.

Mats

MER OM HÖSTENS MUSIK

4/9 medverkar Barnkörerna, Vokalensemblen och Camilla Gurell på flöjt i vår upptaktsgudstjänst i Hyby Nya kyrka 11.00.

Söndag 30/10 firar vi familjegudstjänst i Värbygården 11.00, då Himla-, Ängla- och Stjärnkören medverkar.

Söndag 6/11 16.00 i Bjärshögs kyrka och 18.00 i Ska bersjö kyrka får vi lyssna till stämningsfull musik av Karin Bäckström - sång, Hans Nordström - trumpet och Åsa Otterlund - orgel och piano.

Åsa Felix, ungdomsgruppens självutnämnde trubadur.

Foto: Jesper Ödemark

HÖSTKONSERT

Söndag 16 oktober 18.00 framför Värby kyrkokör och Cappella Lundensis ”

Svenska mässan

av JH Ro man

i Hyby nya kyrka. Som solister framträder bl a Suzanne Flink - sopran och Ellika Ström Meiling metzzo. Båda är verksamma vid Malmö Opera. Som gästdirigent gläds vi åt att få hälsa Mats Paulson välkommen tillbaka!

Kompositören Johan Helmich Roman föddes 1694 i Stockholm och är ungefär samtida med giganterna Bach och Händel. Den senare studerade Roman för under några år i London.

Roman kallas ”den svenska musikens fader” eftersom han efter intensivt propagerande lyckades införa det svenska språket i kyrkomusiken. Hans mest kända verk bredvid ”Svenska mässan” är ”Drottningholms musiken”, en orkestersvit som skrevs till bröllopet mellan tronföljaren Adolf Fredrik och Ulrika Lovisa.

Detta verk framförs, precis som ”Svenska mässan”, fortfarande ofta, gärna i mer högtidliga sammanhang.

Roman avled 1758 efter en lång och mycket fram stående karriär som musiker, dirigent och kompositör.

Varmt välkommen till konserten!

Karna ”Dumma lekar ” har blivit en stående programpunk t hos ungdomsgruppen.

Foto: Jesper Ödemark Amanda & Freddie.

Foto: Jesper Ödemark

TVÅ UNGDOMSGRUPPER?

Som jag nämnde redan i förra numret finns det redan en trogen skara i ungdomsgruppen men eftersom intresset från vårens konfirmander varit stort och vi nu välkomnar alla nya konfirmander har jag lyckats göra verklighet av planerna att erbjuda två ungdomsgrupper.

På tisdagar 19-21.30 träffas de som nu går i högstadiet och på torsdagar 19-21.30 träffas ”gamla UG” med alla som hunnit bli gymnasister. Det blir alldeles säkert en del arrangemang tillsammans också. Jag hoppas vi ses!

Jesper

TORSDAGSTRÄFFEN

Torsdagsträffen är en träff för alla som önskar komma. Tiden är 14-16 och platsen Värbygården.

Mats

NYA PSALMER

Karin Håkansson och Hans Jakob Wastvedt framför nyskrivna psalmsånger i programmet ”Ny inspiration i ord och ton”. Karin, som blivit tilldelad Anders Frostenssonstipendiet två gånger, säger så här om psalmens betydelse: Det handlar om stark inspiration och starkt engagemang. Jag lever så mycket med tankar kring existentiella frågor och tro och det föder inspiration. I psalmerna tolkas livet och tron och psalmer ger tröst.

Torsdag 15/9 14.00

POLIS, POLIS...

Ja, ibland behöver vi kalla på polisen. Mats Jennby, polis i vårt närområde, kommer till Torsdagsträffen. Det finns mycket vi kan göra för att förebygga brott, både gällande personsäkerhet och inbrott i vår bostad. Mats berättar, vi ställer frågor.

Torsdag 13/10 14.00

ANDLIGT OCH ANNAT

Vifår vi stifta bekantskap med Tord Krigström. Tord är pastor och lärare i Malmö. Tord varvar v anliga kända låtar med läsarsånger, det vill säga kända andliga sånger. Mellan musik och sång berättar Tord om sitt liv i Guds tjänst och vad Jesus har för betydelse. Vi sjunger också några gemensamma sånger som: ”Han är min sång och min glädje” och ”Oändlig nåd”. Tord var min, Mats, inspirationskälla till att bli präst.

torsdag 10/11 14.00

JUL- & FÖDELSEDAGSFEST

Årets Julfest och födelsedagskalas äger rum torsdag och fredag den 15-16/12, 14-16.30. De som fyllt 70, 75, 80, 85, 90 och varje år däröver och är medlemmar i församlingen bjuds speciellt in till enkelt julbord med tårta. Vi bjuds på julmusik av Barbro och Lars Svensson. Duon har medverkat ett flertal gånger i radio och TV, de har turnerat med Bosse Larsson, Bröderna Lindqvist och Arne Weise m fl. De som fyllt år får även en liten present.

Om det finns plats över bjuds övriga daglediga in (detta meddelas i nästa kyrknytt).

torsdag 15/12 & fredag 16/12 14.00

SENIORDAGARNA

29 september är det dags för årets seniordag i Bara. I år håller vi till på Kuben. Detta är ett samarrangemang mellan Svedala kommun och Värby församling. Men många andra av kommunens samarbetspartners medverkar.

Invigningen sker 13.00 av Lars Schultz, vice ordförande i beredningen för vård och omsorg. 13.15 berättar Peter Hörnlund från PEAB om hur Bara kommer att förändras under de närmsta åren. 14.15-15.00 finns det tid att fika och att besöka de olika montrarna. 15.00 underhåller Leif Carlsson, känd från Månstorps gavlar, med gitarr, sång och ett glatt humör. Fredag 30/9 är det en gemensam seniordag i Svedala både för de norra kommundalarna och Svedala. Önskar ni gratis skjuts dit, anmäl er på telefonnummer 040-556530 senast 26/9. Programmet i Svedala har tema ”Trygghet och säkerhet för seniorer” och ser ut enligt följande: 13.00 Happy band från Svedala kulturskola underhåller. 13.20 Maria Brorman, brandingenjör, föreläser om brandsäkra hem. 13.50 Bo Hansson, civilförsvarsförbundet, visar hjärtstartare. 14.05 Anders Persson talar om elsäkerhet i hemmet. Polisen talar om trygghet i Svedala. 15.00 Lomma Wienerkapell underhåller.

Mats

NYMÅLAT

Inte direkt nymålat kanske, men eftersom det inte funnits plats i tidigare nummer av Kyrknytt så kommer här en liten bildkavalkad och berättelse om de vägg målningar ni kan se i Värbygårdens ungdomslokaler.

För ett par år sedan möblerade vi om på andra våningen i Värbygården och ganska snart blev det uppenbart att väggarna behövde en uppfräschning och att de dess utom gapade sorgligt tomma. Idén om väggmålningar kläcktes trots att undertecknad hade en del skräckbilder för sitt inre öga. Jag minns själv hur resultatet kan bli om man låter alla glada artister härja fritt.

Men hellre liv i församlingshemmet än sterila och döda väggar, tänkte vi. Eftersom ett församlingshem ska fyllas av liv och rörelse så kändes det som att bästa sättet att göra det på var att använda oss själva.

Sagt och gjort... efter att ha grundat med vitt bar vi upp en overheadprojektor och belyste väggen. Sedan fick var och en i ungdomsgruppen posera framför de vita väggarna medan vi andra tecknade konturerna av posören. Ju besvärligare poser som valdes, desto mer mjölksyra gjorde sig påmind medan kompisarna ritade av för glatta livet och ropade att det var viktigt att stå still.

Därefter hjälptes vi under mycket skratt och färgspill åt att fylla i konturerna. Resultatet är tydliga ”skuggor” på väggarna, allihop föreställande många av lokalens stammisar. På något konstigt sätt känns lokalerna bebodda och när jag kommer in i rummet en dag, många timmar innan dagens verksamhet börjar, känner jag att någon ändå redan är där. Det känns lite tryggt på något vis och är mycket trevligare än de sterilt vita originalväggarna.

Tillhör du dem som regelbundet besöker Värbygården eller bara är tillfällig gäst, men som missat målningarna.

Välkommen upp på andra våningen för en titt!

Jesper Amanda grundar med vitt.

Foto: Jesper Ödemark Julia och Martin har ställt intagit position inför avritning.

Foto: Nellie (`?) Emma och Jenny fyller i sina egna konturer.

Foto: Jesper Ödemark

FÖRLÅTELSE

Jag har läst igenom en hel del av dödsdömda ameri kanska fångars sista ord innan de gick till sin avrättning.

En del vill inte säga något, andra gråter och tackar sin familj för allt stöd. Flera säger att de äntligen ska få ro och att offrens familjer får ro. Flertalet har blivit religiösa i fängelset och talar om det. Som Kevin Varga. 1998 rånmördade Kevin en man. Kevin dödade mannen genom att slå honom i huvudet med en hammare.

Några av hans sista ord innan han avrättades i december 2010 var: ”Jag vill först vända mig till offrets familj. Jag vet att jag tog en älskad person ifrån er. Snälla förlåt mig. Gud har givit mig frid. Jag älskar var och en av er.

Ni måste förlåta mig i fall ni själva vill komma till himlen.” Jag stelnar till, vilken kille, ska han komma och säga till dem att de ska förlåta honom. Att de till och med måste det? Fruktansvärt magstarkt. Men ändå så vet jag att han har rätt, enligt vår religion har Kevin Varga rätt. ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?” frågar Jesus Kevin Varga. Kevin svara ja till detta och säger vidare i sina sista ord: ”Mamma, detta är ingenting. Jag kommer att somna snart och vakna upp hos Jesus.” Och jag tänker, ja han har rätt. ”Såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro” lär ju Jesus oss att be.

Jesus säger också: ”Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er.

Men om ni inte förlåter människorna skall inte heller er fader förlåta er era överträdelser.” Och är vi inte förlåtna av Gud så är det kris. Men att förlåta Kevin, ja lättare för oss men otroligt svårt för offrets familj och vänner. Kanske de gör det på dödsbädden, kanske när Kevin dör. Kanske de gjort det innan. Kanske de aldrig gör det? Förlåtelsens lag är en svårare väg än lagen som judarna hade. De skulle leva upp till alla lagbuden, något som de inte kunde. Därför sände Gud genom sin kärleksfullhet och nåd sin son för att rädda människan.

Om människan tror på sonen och hans gärningar, ber om och tar emot förlåtelse för sin egen och andras skull så kommer hon till Gud, paradiset/himmelriket och får evigt liv. Men detta är svårt, ja rent av omöjligt det med, för vi syndar, gör fel hela tiden. Därför bestämmer Jesus att alla synder är likvärdiga. Att allt går att be om förlåtelse för. Jesus vänder upp och ner på det som vi tycker är enkelt. En mördare ska inte förlåtas tycker vi, han eller hon ska straffas. Ja, enligt vår jordiska ordning måste en mördare straffas med fängelse för att det inte ska bli kaos i samhället. Vi kan inte likställa mord med snatteri eller att ljuga. Men i det himmelska perspektivet, i det andliga riket, där är en synd en synd. Denna skillnad måste vi ha klar för oss. Jesus säger: ”Ni har hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte dräpa, den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er: den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld.” Jesus vrider till det och kunde lika gärna sagt: Den som är vred på sin broder ska förlåta honom och bli förlåten, likaså ska den som dräpt förlåta och bli förlåten. Men det är också viktigt att först förlåta själv för att kunna ta emot förlåtelse. Människan måste öppna sig för den helande kraft som det innebär att säga och naturligtvis i djupet av sitt hjärta mena det, förlåt. Men det går alldeles utmärkt att förlåta en människa som inte ber om att få förlåtelse. Om vi förlåter någon som gjort orätt mot oss även om de inte ber oss om förlåtelse tror jag att vi ändå känner oss friare och kan gå vidare, vi kan lättare lämna det bakom oss. Jag tror att det ligger en så stor hemlighet i detta att vi inte riktigt kan förstå det. Jag träffar så många människor som sitter fast i oförlåtna handlingar, tankar och ord. Många människor säger : ”Jag har rätt att...” eller ”Det var hans fel." eller kanske ”Det var hon, som började.”. Behandlades Jesus orättvist? Ja, det kan man lugnt säga. Ändå sade han: ”Fader, förlåt dem”. Eller Stefanus, när han stenades: ”Herre ställ dem inte till svars för denna synd”. På korset förlät Jesus alla och det är nu också vår uppgift. Genom att inte förlåta kan vi binda våra medmänniskor i deras fel och brister.

Bibeln uppmanar oss att först gå och klara upp sakerna med vår nästa och sedan komma till altaret med vår offergåva, därför har vi syndabekännelse i gudstjänstens inledning. Denna möjlighet betyder något, har en mening för mig och dig idag, här och nu. Tänk att gå hela livet med ofärdiga, ouppklarade oförrätter. Som förgiftar och påverkar oss. När Jesus talar om förlåtelse, nämner han inte alls våra rättigheter. Han befaller oss att alltid förlåta också när vi har rätt och den andre har fel. Se på andra med Jesu ögon. Han ser i syndaren en själ, som är värdefullare än hela världen. Gör du det?

Gör jag det? Om det är sant att Gud är den han utsäger sig för att vara, om alla fakta och vittnesbörd om honom är sanna och hans son ger oss direktiv hur vi bäst lever våra liv, då tror jag att det är rätt, sant och nödvändigt att lyssna och följa det. Men vi behöver träna och träna och träna. Rätt vad det är flyger fel ord ur vår mun som kan såra mer än en snyting. Eller en tanke som kan sänka den starkaste. Då måste vi förlåta. Ena gången är det jag, nästa gång du… Mats

KONTAKTA OSS

Här finner du namnen på oss som jobbar och är verksamma inom Värby församling. Har du några funderingar, förslag, klagomål eller frågor så hör gärna av dig till någon av oss.

Pastorsexpeditionen är öppen måndag till fredag 9-12.30 samt 13-14 med undantag av tisdagar udda veckor då vi stänger 10.30. I akuta ärenden kan du alltid nå någon av prästerna. Hänvisning finns på pastorsexpeditionens telefonsvarare. Du kan också söka jourhavande präst på 112.

Värby församling Hyby prästgård 230 41 Klågerup tel/fax: 040-440064 [email protected]

www.varbyforsamling.se

Församlingshemsföreståndare Eva von Appen-Engström

Frågor kring Värbygården, sockenstugan, minnesstunder (inte bokningar) m m 040-446472/0708-402348 (mobil) [email protected]

Musiker Karna Bertilsson

Frågor kring musik och körer m m 0709-26 32 21 (mobil) [email protected]

Kamrer Christina Hangård Carlson

Frågor kring ekonomi m m 040-440897 (arb.) [email protected]

Kanslist Pia Linné

Frågor kring medlemsskap, bokning av lokaler och förrättningar, m m 040-440064 (arb.) [email protected]

Präst Mats Magnusson

Frågor kring gudstjänsten, förrättningar, själavård m m 040-448137/0705-587435 (mobil) [email protected]

Kyrkoherde Yvonne Magnusson

Frågor kring arbetsledning, administration, gudstjänster, förrättningar, själavård m m 040-440654/0706-026777 (mobil) [email protected]

Förman Carl-Johan Nilsson

Frågor kring kyrkogårdar, kyrkor m m 040-440839/0705-637855 (mobil)

Vaktmästare Georg Nordström

Frågor kring kyrkogårdar, kyrkor m m 0707-712435 (mobil) [email protected]

Barnledare Hans Nordström

Frågor kring barnverksamheten (0-9 år), babycafé, öppet hus, miniorer m m 040-446472 (arb.) [email protected]

Musiker Åsa Otterlund

Frågor kring musik och körer m m 0708-103165 (mobil) [email protected]

Präst Susanne Skoglund

Frågor kring gudstjänsten, förrättningar, själavård m m 040-440551/0705-587435 (mobil) [email protected]

Pedagog Jesper Ödemark

Frågor kring konfirmandläsning, skol- och ungdomsverksamhet, informationsverksamheten m m 0705-679432 (mobil) [email protected]

Kyrkofullmäktiges ordförande Amie Ekbladh

040-444052 (hem) [email protected]

Kyrkorådets ordförande Göran Jepsson

040-481094/0707-495510 (mobil) [email protected]

Kyrkogårds- och byggnadsnämndens ordförande Bengt Skog

040-440315/0705-440315 (mobil) [email protected]

PASTORATETS KYRKVÄRDAR Ann-Magreth Albin Carin Falck Ing-Britt Landén Ulla Åkesson Lars-Göran Larsson Asta Fels Karin Lennartsson Inger Oxing Maiwor Nilsson Göran Jepsson Amie Ekbladh Begravningsombud för dig som inte är medlem i Svenska kyrkan Bengt Nilsson

040-408123

GUDSTJÄNSTER HÖSTEN 2011

Övriga arrangemang och verksamheter hittar du inuti tidningen.

4/9 11:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

11/9 12:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

13/9 tisdag 11.00

18/9 13:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

25/9 14:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

27/9 tisdag 11.00

upptaktsgudstjänst gudstjänst veckomässa mässa mässa veckomässa Hyby nya kyrka alla Bara kyrka SuS Hyby gamla kyrka Hyby gamla kyrka SuS YM Bara kyrka Värbygården MM MM 2/10 Den helige Mikaels dag 9/10 Tacksägelsedagen 9/10 Tacksägelsedagen 18.00

16.00

18.00

10/10 måndag 11/10 tisdag 10.00

11.00

16/11 17:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

23/11 18:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

25/10 tisdag 11.00

30/10 19:e sön. e. trefaldighetsdagen 11.00

tacksägelsegudstjänst Skabersjö kyrka tacksägelsegudstjänst Bjärshögs kyrka tacksägelsegudstjänst Hyby nya kyrka babymässa veckomässa mässa Värbygården Hyby gamla kyrka Värbygården gudstjänst veckomässa familjegudstjänst Hyby gamla kyrka Värbygården Värbygården 5/11 Alla helgons dag 5/11 Alla helgons dag 6/11 Söndag efter alla helgons dag 6/11 Söndag efter alla helgons dag 8/11 tisdag 20/11 Domssöndagen 22/11 tisdag 27/11 Första söndagen i advent 16.00

18.00

16.00

18.00

11.00

13/11 Söndagen före domssöndagen 11.00

11.00

11.00

18.00

minnesgudstjänst minnesgudstjänst minnesgudstjänst minnesgudstjänst veckomässa mässa gudstjänst veckomässa gudstjänst Bara kyrka Hyby nya kyrka Bjärshögs kyrka Skabersjö kyrka Hyby gamla kyrka Hyby gamla kyrka Värbygården Värbygården Hyby nya kyrka

YM = Yvonne Magnusson MM = Mats Magnusson SuS = Susanne Skoglund

SuS SuS MM MM MM SuS MM SuS alla

Information kring eventuella ändringar och kompletteringar hittar du i lördagstidningens predikoturer, på hemsidan och på affischer i affärer och vid kyrkor.

SuS YM YM MM MM MM SuS SuS MM