Tips och råd till Dig som har egen vattenbrunn eller

Download Report

Transcript Tips och råd till Dig som har egen vattenbrunn eller

Tips och råd till Dig som har egen vattenbrunn eller tänker anlägga en ny vattentäkt.

Till Dig som står i begrepp att borra en ny brunn eller öppna en ny vattentäkt, tänk ALLTID -Finns det en risk att få in saltvatten från saltsjön, relikt saltvatten eller förorenat ytvatten från markföroreningar efter gödsling m.m. Värdera detta noga- det finns stor risk att få en ”saltvattenbrunn” eller brunn med för höga föroreningar av bakterier m.m.

Ytterligare att tänka på är hur avloppet med en infiltration är anlagd, detta kan påverka och vålla framtida problem. Även hur gödsel och urinbrunnar är placerade. Kontrollera med grannar, fråga om avlopp, dricksvattenbrunnen samt fråga om vattenkvalitén. -Vid placering av en brunn tänk på att försök borra på en hög punkt och uppströms på tomten detta för att undvika ev. förorenat ytvatten söker sig till brunnen. Konsultera gärna för att få bästa rådet om placeringen av vattenbrunn.

Låt alltid brunnsröret sticka upp över markytan. Lägg aldrig betongringar runt brunnsröret och kapa av detta under marknivån, risken är mycket stor att förorenat ytvatten kan rinna/läcka in i brunnen och försämra vattenkvalitén.

-Vid val av tryckkärl och pump välj alltid material av högsta kvalité, det lönar sig. Undvik att montera membrantryckkärl till dricks- och hushållsvatten. Montera alltid en ”riktig” hydrofor så eliminerar Du redan här framtida problem och får en mycket effektivare rening om så skulle krävas. Hydroforen saknar gummiblåsa som kan orsaka bakterietillväxt. En hydrofor syresätter vattnet och bidrar till att oxidera ev. järn eller mangan som då lättare kan avskiljas i ett efterföljande filter. En hydrofor eliminerar även lukten av svavelvätegas, luktar ”ruttna ägg”. I ett membrankärl kan inte svavelvätegas elimineras då vatten och luft är åtskiljda av en gummiblåsa. En hydrofor har Rådgör även en sedimenteringsficka som är enkel att rengöra efter utfällningar i tryckkärlet.

Dimensionera alltid pumpen så att ett eventuellt filter kan monteras i efterhand om så skulle behövas.

ALLTID

med

experter på vattenrening

vid dimensionering av pumpar. -Några råd när det gäller en befintlig borrad brunn, se alltid till att brunnen blir renspolad regelbundet av sakkunnigt branschfolk. En renspolning är mycket viktig för att få bort det som sedimenterat i botten av brunnen. Detta lager växer och till slut suger pumpen upp föroreningarna och vattnet försämras gradvis.

Vad som är mycket viktigt med borrade brunna är att det finns en täckning av foderröret i toppen så att inte föroreningar kan komma in denna väg. Det är mycket vanligt att bl.a. gnagare, skogsmöss m.m. letar sig till detta intag och falla ner i brunnen och orsakar bakterier i vattnet. Det måste finnas ett riktigt lock på foderröret.

-Grävda brunnar bör rengöras mycket ofta då risken är större för att få in förorenat ytvatten.

Brunnen bör slamsugas, renspolas och kontrolleras att alla skarvar mellan brunnsringarna är täta.

Filtersanden som skall ligga i ett lager på botten skall också bytas regelbundet.

En grävd brunn fungerar så att brunnsringarna är täta och att förorenat vatten inte läcker in i brunnen.

Allt vatten skall infiltrera underifrån genom sandlagret och då filtreras. Det är då mycket viktigt att denna sand regelbundet slamsugs bort och ersätts med ny tvättad sand. Ett lämpligt sandlager kan vara ca. 50 till 70 cm och av kornstorlek 0.8 – 1,5 mm.

-Vid förekomst av bakterier i ett brunnsvatten bör detta först utredas vad som kan vara orsaken innan en åtgärd sätts in. Efter utredning kan det bli nödvändigt med en chockklorering. Detta bör utföras av fackfolk.

-De föreslagna åtgärderna ovan bör utföras vart annat eller tredje år, vid ytvattenläckage kan det bli nödvändigt men renspolning varje år. Kontrollera alltid att det inte läcker ner ytvatten i brunnen, det kan göra brunnen obrukbar under en lång tid. Vad som är mycket viktigt är att det finns en fungerande tätning till borrhålet. Undvik ALLTID att isolera med mineralull i anslutning till brunnen. Detta drar bara till sig smådjur som möss m.m. som lätt kan falla ner när en tillräcklig tätning saknas. Brunnslock till grävda brunnar skall var med en ordentlig tätning mellan lock och ringar. Sörj då för en god ventilation av brunnen med ett filter eller ett finmaskigt nät som omöjlig gör att smådjur kan leta sig ner i brunnen. Undvik att gödsla i närheten av brunnen. Var försiktig med alla typer av kemikalier i brunnens närhet. På marken runt brunnen bör man undvika alla typer av växter. Lägg singel eller grovt grus runt brunnen för att undvika växtlighet.

Brunnen är Ditt förråd av LIVSMEDEL, dricksvattnet. Betrakta alltid brunnen som ett LIVSMEDELSFÖRRÅD.

Kontakta gärna oss på Grinda Clean Water AB för konsultation om projektering av vattentäkt.

Sammanfattad av: Lars-Göran Stomberg

©

Tfn: 070-862 40 48

Mail:

[email protected]

Hemsida:

www.grindacleanwater.se