Så rätt - Lantmännen Lantbruk

Download Report

Transcript Så rätt - Lantmännen Lantbruk

Absolut stärker svensk höstveteodling

Det ser positivt ut för en långsiktigt bra avsättning för höstvete till vodka!

Välj utsäde med mobilappen ”Så rätt”

Vår app ger dig vägledning i ditt val av grödor inför höstsådden

Juni 2013

Ledare

Anneli KihlstrAnd Juni 2013 Gårdsmagasinet utges av Lantmännen Lantbruk 205 03 Malmö.

Gårdsmagasinet är en produkt av Lantmännen Lantbruks gemensamma kunnande.

Huvudredaktör

Kristin Dahlberg

Redaktion

Anneli Kihlstrand Catarina Lindskoog Desirée Börjesdotter Hans Jonsson Maria Rosén

Ansvarig utgivare

Maria Fermgård

Produktion

Citat

Bilder

Desirée Börjesdotter Hans Jonsson Lars Strandberg Väderstads bildbank Överums bildbank

Tryck

Edita

Papper

Omslag: 250 g MultiArt Gloss Inlaga: 115 g MultiArt Silk

Copyright 2013

Innehåll får mångfaldigas med Lantmännen Lantbruks medgivande.

Lämna dina synpunkter på

[email protected]

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

”Så rätt”

– välj sorter som passar dig

Vi har lämnat en lång och kylig vår bakom oss och för många blev det verkligen ett sent och utdraget vårbruk. Nu ska grödorna skötas omsorgsfullt och matchas mot det slutresultat som du som odlare satt upp. Målet är en god skörd med rätt kvalitet för sitt ändamål.

Vi vill skapa intressanta affärsmöjligheter för såväl animalieproducenter som växt odlare. Grunden för god lönsamhet är att du sätter upp mål för ditt grödval. Både för lönsam avsättning för eget bruk på gården och för intressanta spannmåls- eller oljeväxtkontrakt. I Gårdsmagasinet presenterar vi spjutspetsar i vårt sortiment för att inspirera inför höstsäsongen. Läs mer i våra artiklar om våra industrikunder och om deras krav på produkterna som vi tar fram. Vi arbetar långsiktigt med att försörja det svenska lantbruket med odlingsvärda, högavkastande och robusta sorter som efterfrågas av

”Vi vill skapa intressanta affärsmöjligheter för såväl animalieproducenter som växtodlare”

stämmer med deras kravspecifikation. Våra egna foderutvecklare ställer kraven på råvarorna av såväl spannmål som proteingrödor. Vi har hela tiden slutmålet i fokus. För dig som är ekologisk lantbrukare har vi gjort ett urval av de friskaste sorterna som med rätt insatser leder till en god odlingsekonomi. Vi har en ökande efter frågan på ekologiska produkter av såväl spannmål som oljeväxter och här erbjuds goda affärsmöjligheter.

På höstrapssidan har vi ett mycket starkt sortiment med spännande nyheter i DK Exstorm och Mascara. Vi har också ett premiumkoncept i Vistive som ger dig som odlare en intressant merbetalning vid rätt kvalitet. Här tar vi fram livsmedels råvaror som kunden ser ett mervärde i.

Låt dig inspireras till nya sortval. Vårt fullständiga sortiment finner du på hemsidan samt i vår uppdaterade app ”Så rätt”. Här får du vägledning i ditt val av grödor och sorter inför höstsådden. Givetvis står hela vår sälj kår till ditt förfogande inför ditt sortval.

såväl kvarnar som bränne rier och fodertillverkare. I nära samarbete med kunder som Lantmännen Cerealia, Absolut Company, Lant männen Agroetanol, AAK m fl tar vi fram sorter som Anneli Kihlstrand Segmentschef Utsäde och frö Lantmännen Lantbruk 2 Gårdsmagasinet juni 2013

Innehåll Höstspecial

4

Spets och bredd i nya sorter

6

Höstvete Julius visar framfötterna

8

Absolut stärker svensk höstveteodling

12

Nya höstrapssorter

16

Vistive kryddar höstrapsodlingen

19

Lätt såmaskin ökar kapaciteten

20

Hybridråg vinner terräng

21

Tänk framåt – där finns marknaden

22

Nu blir ”Så rätt” ännu mera rätt

Gårdsmagasinet juni 2013 3

TRE NYA SORTER

Spets och bredd i nya sorter

Lantmännen Lantbruk lanserar i höst tre nya spannmålssorter. Remiko stärker råg veteodlingen med en mycket hög avkastningspotential. Odlingssäkra brödvetesorten Norin ökar med sin tidiga mognad chanserna för att hinna så höstraps i sena lägen. Slutligen finns det nu ett bra fodervete för ekogården genom SW Magnifik.

En bra sort är en sort som passar lantbrukarens önskemål och förväntningar. Dessa kan variera väldigt mycket bero ende på odlingslokal, driftsinriktning och mycket annat. Även om sortlistorna kan upplevas som långa, finns det alltid ett behov av att förnya och vässa sortimentet.

I höst lanserar Lantmännen Lantbruk tre sorter vilka var och en har sina användningsområden där de är extra starka. Det handlar om SW Magnifik – ett ekofodervete, Norin – tidigt mognande brödvete som är bra inför höstrapssådd, och slutligen Remiko som breddar rågveteodlingen.

Vi på Lantmännen Lantbruk utvecklar egna sorter men handplockar även sorter från andra leverantörer för att hitta det bästa till dig – vare sig du odlar för brödkvalitet, etanolproduktion, till foder eller annat. I det här maga sinet presenterar vi våra nyheter och lösningar, många helt unika för oss. Hela utbudet av sorter hittar du som vanligt på www.lantmannenlantbruk.se eller i vår app ”Så rätt” som du kan läsa mer om på sidorna 22–23.

4 Gårdsmagasinet juni 2013 TRE NYA SORTER

Remiko

NYHET!

– högavkastande rågvete Rågvete drabbades för några år sedan av allvar liga gulrostangrepp som tog många på sängen. Arealen halverades, men nu finns alla förutsätt ningar för ökad odling igen. Visste du att… … ett hektar rågvete räcker till en genomsnittlig familjebils etanolförbrukning på ett år.

…rågvete har en mycket hög avkastningspotential. Toppresultatet i 2012 års sortförsök var 14 ton Remiko per hektar!

…Remiko låg i behandlade led mellan 2–7 procent över mätarsorten.

…det finns en stor efterfrågan och marknad för rågvete för etanolproduktion hos Lantmännen Agroetanol.

På sortsidan lanseras till hösten Remiko som visat riktigt bra skördesiffror och mycket hög avkastningspotential! För det är hög stärkelseproduktion som gäller – antingen till etanolproduktion eller till foder. Vad gäller gulrost så är även här Remiko ett framsteg. Den har ett annat genetiskt ursprung än Empero, den andra stora sorten på marknaden. Bredd och variation i resistens är viktigt för att minska risken för snabba och starka angrepp. Det känns bra att ha alternativ att erbjuda vilket är positivt ur gulrostsynpunkt. Fortfarande är det dock viktigt att följa grödan under säsongen och vid behov bekämpa gulrosten.

SW Magnifik

NYHET!

– fodervete på ekogården Att ta fram nytt och specifikt anpassat sort material till den ekologiska produktionen är ett mycket viktigt arbete.

– I och med lanseringen av SW Magnifik erbjuder vi ett ekoalternativ till dig som producerar eget fodervete.

Det menar Desirée Börjesdotter som är odlingsutveck lingschef på Lantmännen Lantbruk. Sorten är ännu inte etablerad hos bagerierna men den har hög avkastning och

”Otroligt frisk, den friskaste höstvetesorten vi har”

alla klassiska egenskaper för att vara en bra ekosort.

– SW Magnifik är otroligt frisk, den friskaste höst vetesorten vi har, konsta terar Desirée Börjesdotter.

Den liknar Stava i flera avseenden men har högre avkastning och bra motståndskraft mot stinksot. Däremot har den inte motståndskraft mot dvärgstinksot. Samtliga resultat står på säker grund eftersom SW Magnifik har flera år av provning och tester bakom sig.

Norin

NYHET!

– möjliggör höstrapssådd i tid Den eviga kampen i höstrapsodlingen är att kunna så i tid. Rätt etablerad är det numera inga pro blem att få bra höstraps ända upp till södra Dalarna. Men då måste plantorna ha vuxit till sig rejält inför vintern. Hösten 2010 höjdes många röster i Mellansverige för att tidi gare mognande höstvetesorter måste fram. Att kunna så i tid och utnyttja höstrapsens avkastningspotential jämfört med våroljeväxter ligger mycket högt på önskelistan. Lantmännen Lantbruk tog tag i saken för att skanna av sortmaterialet.

– Det var fullt pådrag och en snabb process, minns Desirée Börjesdotter. Ett storskaligt försök lades ut redan samma höst på Hacksta söder om Enköping. När det skördades med goda resultat ångade Norin vidare direkt in i sortprovning. Sorten höll måttet även i dessa försök och nu lanseras den inför hösten 2013 som ett bra alternativ inför höstrapssådd 2014.

Norin påminner om Kranich, är ännu tidigare men har en något lägre avkastningspotential. Tänk på att så Norin tidigt tipsar Desirée Börjesdotter, den behöver tid att be stocka sig. Erfarenheten visar att de högsta skördarna fås vid en högre utsädesmängd som kompenserar för en even tuell sämre bestockning. Tidiga sorter behöver också kvävet tidigare på säsongen. Prioritera Norin och Kranich på våren så kvävet är på plats när skördepotentialen sätts i plantan. Norin är välprövad på kontinenten och är ett så kallat elitvete med mycket bra bakningsegenskaper. Hög klass med andra ord!

Vårt ekologiska höstveteutsäde saneras med Thermoseed och behandlas biologiskt med Cerall.

Gårdsmagasinet juni 2013 5

HÖSTVETE HÖSTVETE

Höstvete Julius visar framfötterna

Höstvetesorten Julius är inne på sin andra säsong hos Sofia och Johan Nilsson på Tustrups gård, utsädesodlare till Lantmännen Lantbruk. Sorten har visat framfötterna med bra vinterhärdighet, hög odlingssäkerhet och bra skörd. Uppskattade egenskaper som medfört att Juliusarealen dubblerats på gården.

Höstvetesorten Julius var en nyhet 2012 som fick stor upp märksamhet på marknaden. På Tustrups gård vid Eskilstuna strax söder om Mälaren, skördades drygt 40 hektar hösten 2012 och till årets skörd har man dubblerat odlingen till cirka 85 hektar. Gården drivs av Sofia och Johan Nilsson som inte tvekade att utöka odlingen.

– Det har varit väldigt tuffa betingelser, men Julius har klarat det kanonbra.

Säkra grödor prioriteras Tustrups gård är en renodlad växtodlingsgård med en skör dad areal kring 300 hektar. Tonvikten ligger på utsädesod ling och halva arealen är höstvete. Sammantaget gör det höstvete till grundpelaren i verksamheten och sorter byter man med försiktighet. För att få variation i skördetidpunkt är halva höstvetearealen tidigt respektive halvsent mog nande. Kranich står för tidigheten medan Olivin har varit den senare mognande sorten. Man funderade kring en upp följare till Olivin när Julius dök upp.

– Vi kan inte chansa med en så viktig odling och söker trygga grödor, men redan efter första årets erfarenheter kändes det som ett säkert val att satsa fullt ut på Julius, konstaterar Sofia och Johan Nilsson samfällt.

– Den verkar stabil och odlingssäker, inte minst övervintrings säker, och det är viktigt för oss som odlar norrut i Sverige.

Traditionell odlingsteknik Odlingstekniskt skiljer sig Juliusodlingen inte från övrig höst veteodling på Tustrups gård. Odlingsmarken är gammal sjö botten med hög lerhalt. Men tack vare en hög mullhalt är den ganska behaglig att bruka. Såbäddsberedning sker genom plöjning, Carrier-bearbetning och harvning. Svampbekämp ning utförs höst och sommar. Kvävet delas upp i två givor i mars–maj. Ogräsbekämpning vår. Precis som det brukar!

Knepig start Starten på odlingen hösten 2011 var inte problemfri. Utsädet kom sent till Sverige från Tyskland, samtidigt som hösten var ovanligt regnig och besvärlig. När fröna kom i backen var det i ett väldigt kokigt och kladdigt bruk. Utsädet räckte till cirka 200 kilo per hektar, men med tanke på den höga tusenkornvikten blev antalet plantor lite färre än normalt. Men beståndet utvecklades bra och tuffade på hela säsongen fram till skörd. Sofia som står för gårdens tröskning var spe ciellt nöjd.

– Julius stod upp jättefint utan stråförstärkning på hela fältet, så tröskningen gick enkelt och bra.

Skörden då? Det är alltid vanskligt att jämföra skördar men på Tustrup kunde man ändå konstatera att skörden var minst lika bra som övrig höstvete trots att sådden utfördes nästan två veckor senare. I år har Julius fått utstå ännu en lång och tuff vinter. Snön har legat djup i nästan fyra måna der men i mitten av april ser det klart positivt ut.

Tustrups gård Skiftades ut från Fiholms gods i mitten på 1800 - talet. Det danskklingande gårdsnamnet kommer av att Fiholms dåvarande ägare Joakim Beck-Friis namngav gården efter en gård han ägde med samma namn i Danmark.

Ägare: Sofia och Johan Nilsson sedan 2008.

Odlingsmark: Skördad areal cirka 310 hektar. Växtodlingsgård med inriktning på utsädesodling.

Förutsättningar: Gammal sjöbotten, mullrik mellanlera till styv lera.

Grödor: Ärter, höstvete, korn, vårraps och rödklöverfrö.

Hela vårt sortiment av höstvete kan du hitta på www.lantmannenlantbruk.se

6 Gårdsmagasinet juni 2013 Höstvete Julius Högavkastande tyskt kvarnvete har i behandlade led legat 6–7 procent över mätaren under 3 år. Tester hos Lantmännen Cerealia har under flera år givit mycket bra resultat. Erfarenheter av Julius på Tustrups gård: • Stabil och odlingssäker • Bra övervintring under två tuffa år • Står upp bra vid tröskning, utan stråförstärkning • Mycket bra avkastning Gårdsmagasinet juni 2013 7

HÖSTVETE

Absolut stärker svensk höstveteodling

I drygt tre decennier har svenskt höstvete förädlats till Absolut Vodka. Kvalitetskraven på odling och kärna är många och höga. Men tack vare ett bra samarbete mellan odlare och industri sker det en kontinuerlig utveckling. Det ser positivt ut för en långsiktigt bra avsättning för höstvete till vodka!

Drank i tank. Egentligen kan man säga att fabriken i Nöbbelöv snarare är en drank- än spritfabrik. Ur processen blir nämligen nio delar av restprodukten drank och en del sprit. I bakgrunden levereras höstvete i dammsäkrad miljö.

HÖSTVETE Vete är den överlägset störst odlade grödan i världen. År 2011 uppgick arealen till 220 miljoner hektar, klart mer än såväl majs som ris. Det gör vete till en högintressant produkt med muskler, samtidigt som den på världsbasis kan vara en pressad bulkprodukt.

Att utifrån detta perspektiv lyckas förädla en lokal vetemark nad in i en specialprodukt är ett konststycke svenska lantbru kare kunnat dra nytta av i drygt tre decennier. 1979 lansera des Absolut Vodka som snabbt tog USA med storm. Det är nu ett av världens starkaste varumärken och som till 100 pro cent baseras på lokal produktion, med endast svenskt höstvete som råvara.

Förr flaska nu råvara Valet av vete som spritråvara istället för potatis, samt de signen av flaskan, har varit två starka framgångsfaktorer under dessa år. Men tiderna och trenderna förändras och det som gäller nu är ”One Source”. Innan vi går in på de taljerna kring konceptet, kan det konstateras att nu har den lokala produktionen och de svenska lantbrukarna större betydelse än tidigare.

”Det roliga och inspirerande är att råvaran, det svenska höst vetet, har en sådan fundamental betydelse för Absolut Vodkas framgångskoncept”

På Pernod Ricards spritfabrik i Nöbbelöv söder om Kristian stad arbetar Thomas Olsson som laboratoriechef. Han brinner för Absolut Vodka på flera plan och prisar bran schens gemensamma arbete för att utveckla varumärket och produkten.

– Anledningen till att vi kan utveckla konceptet är att vi har så duktiga spannmålsproducenter och leverantörer i området, betonar Thomas Olsson.

Odling och sort i fokus Lantmännen Lantbruk deltar aktivt i arbetet på bred front och bidrar med utveckling av sorter och odlingskunskap, men även diskussioner kring marknaden. – Vårt samlade engagemang strävar efter att ge en långsik tighet och stabilitet som ökar lantbrukarens möjligheter för lönsam avsättning av höstvete, betonar Anneli Kihlstrand, segmentschef för utsäde och frö vid Lantmännen Lantbruk.

Visst är jäsning och destillering avancerade processer, men en bra råvara är ändå grunden till en bra slutprodukt, inte minst när det gäller Absolut Vodka. Råvaran, höstvetet, får sin kvalitet utifrån sort, odlingsteknik och odlingslokal. Vi börjar med sorten. Två av Lantmännen Lantbruks nyare sorter Cumulus och Loyal är nu också godkända för od ling till Absolut. Men hur går egentligen detta urval till?

– Vi har omfattande tester av sorten både i fält och på fabrik innan den kan godkännas, berättar Thomas Olsson.

Sorten ska vara högavkastande och ha hög stärkelsehalt, helst kring 74–75 procent av TS, samt låg proteinhalt. Men inte för lågt – 10,5 till 11 procent är optimalt.

Högt N-upptag och relativt liten känslighet för svamp sjukdomar är andra viktiga egenskaper. Avkastningen ska inte bara vara hög, den ska vara så jämn som möjligt. Det finns faktiskt genetiska skillnader i denna egenskap, men som det tar några år att studera. Tillsammans med alla andra tester som krävs bidrar detta till att det inte är de nyaste hetaste sorterna som är aktuella för Absolut. Det ska vara väl testade och säkra kort. Och det är Cumulus och Loyal.

Industritest avgör godkännande Med bra odlingsegenskaper är vi dock bara halvvägs till en godkänd Absolut-höstvetesort. Att få den rätta spritkvali teten beror på så mycket mer. Absolut Vodka är unik i att inte använda tillsatser. Det är den malda helkärnan och vattnet som ska ge allt det som förknippas med drycken. Skalet, mineralerna och en mängd andra ämnen påverkar smaken. Därför måste ett storskaligt industritest göras. Ett stort parti av en referenssort jämförs då med ett lite mindre parti av den nya sorten. Det handlar om många ton av vardera sorten. Ger den nya sorten bra utbyte i processen och en identisk smak med referensen, ja då har vi absolut en ny höstvetesort som lantbrukaren kan välja för produktion av Absolut Vodka.

Att likheten är så viktig beror på Absolut Vodkas strategi att alltid kunna leverera en identisk produkt över tiden i hela världen.

– Bartenders prisar vår vodka för att den alltid håller vad den lovar, samma per fekta smak och kvali tet, och det är unikt, konstaterar Thomas Olsson nöjsamt.

Här spelar det även in att all pro duktion sker i en fabrik i en region med en och sam ma vattenkvalitet. Det är det som är ”One Source konceptet”. Varför är det så viktigt? 8 Gårdsmagasinet juni 2013

HÖSTVETE männen Lantbruk och Hushållningssällskapen träffas man i utvecklingsgrupper, genomför odlingstekniska försök, samlar in odlingsdata på gårdsnivå etc. Några mål är att minimera kväveläckaget, minimera rest-N och biverkning ar av bekämpningsmedel genom dosyteindex.

– Dialogen med lantbrukarna är viktig, målen måste vara rimliga, betonar Thomas Olsson.

Huvudargumenten för de höga kraven är att man vill ha en homogen högklassig råvara för en säker process i fabriken.

Laboratoriechef Thomas Olsson. ”Jag är lite av en katt bland hermelinerna. Utbildad analytisk kemist, men mycket intresserad av att tillsammans med lantbrukarna utveckla höstveteodlingen för produktion av Absolut Vodka.”

Rådgivning efter sorttyper Ett problem med sortanpassad rådgivning har varit att den är så omfattande i tid, att när väl odlingsråden sitter – ja då är sorten på väg att bli passé. Numera jobbar man istället med att klassa sorten efter sorttyp. Det tar cirka tre år och sedan räcker det att använda de generella rekommendatio nerna som finns för respektive sorttyp. Därigenom kan man tidigt ge bra sortanpassade rekommendationer.

Jo, de senaste årens mycket starka trend mot lokalt, närodlat, småskaligt och unikt har även slagit igenom i öl- och sprit branschen. Ett utslag av detta är de mycket populära mikro destillerierna. Dessa tar nu Absolut Company upp kampen med.

– Vi ser oss som ett mikrodestilleri, fast i makroformat!

Absolut Company har faktiskt dragit det hela till sin spets i en unik produktion där råvaran kan spåras till en enskild producent. Det är Råbelöf Gods norr om Kristianstad som levererar höstvetet till den exklusiva Absolut ELYX! Tillverk ningen av Absolut ELYX sker i den gamla kopparutrustningen i Åhus från tidigt 1900-tal.

Odlingsutveckling i samarbete Sorten är grunden, men odlingstekniken är också viktig för vetets egenskaper som spritråvara. Pernod Ricard jobbar där för med ett omfattande utvecklingsarbete för att hitta den bästa odlingstekniken. I samarbete med bland annat Lant-

Fakta

Absolut Vodka är ett svenskt vodkamärke som tillverkas i Nöbbelöv och Åhus – sedan 2008 av den franska spritjätten Pernod Ricard.

Historia: Namnet Absolut skapades genom att Absolut Rent Brännvin i mitten av 1970 talet döptes om till Renat Brännvin och namnet Absolut kom att användas till den nya pro dukten som lanserades 1979 under namnet Absolut Vodka.

Drycken fick sitt genombrott över hela världen på 1980-talet genom en nyskapande annons ering kombinerad med designen på flaskan. Absolut Vodka är det tredje bäst säljande spritmärket efter Bacardi och Smirnoff.

Från frö till nubbe Ett kontinuerligt kunskaps- och idéutbyte kring lämplig sortutveckling sker mellan förädlare och producenter.

Sorter testas kontinuerligt på de egenskaper som är speci fikt intressanta för sprittillverkning. Pernod Ricard använder sig av såväl officiella som egenfinansierade försök. Odlingssäsongen 2013 finns Lantmännen Lantbruks sorter Cumulus, Loyal och Hereford tillgängliga för odling. Efter att frö- och agronomiska egenskaper godkänts tes tas råvaran i fabrik genom så kallat industritest. Det är ett storskaligt test som innebär att den nya sorten jämförs med befintliga sorter i produktion, smak, utbyte etc. Den nya sorten måste så långt som möjligt harmoniera med befintlig produktion.

Höstvete till spritproduktion ska odlas utifrån vissa rikt linjer. Det gäller såteknik, växtföljd, gödsling, bekämpning etc. Rådgivningen baseras på omfattande försöks verksamhet.

Produktionen motsvarar imponerande 70 svenska nubbar per sekund. Slutproduktionen sker i en fabrik i Åhus genom bland annat utspädning, eventuell smaksättning och buteljering. I Nöbbelöv sker framställning av 96-procentig finsprit genom jäsning och destillering.

Ett 20-tal varianter av Absolut Vodka finns på marknaden. Specialutgåvor lanseras löpande. En av dessa är Absolut ELYX, baserad på höstvete från Råbelöf norr om Kristianstad.

10 Gårdsmagasinet juni 2013

En bred palett av avsättningsmöjligheter är viktig för svensk höstveteodling. Det ger intressanta valmöjligheter för lantbrukaren att hitta bästa individuella valet. I fallet Absolut Vodka som slutprodukt samarbetar Lantmännen Lantbruk aktivt med Pernod Ricard i olika sammanhang för att stärka produkten. Det gäller marknadsdiskussioner, odlingsutveckling, sortfrågor och kontakter med förädlare etc. Det handlar även om att samla in odlingsuppgifter och säkring av kvalitet. På kontraktsidan finns nu fleråriga kontrakt för en långsiktigt stabil avsättning.

HÖSTVETE Leverans av prima svensk höstvete till spritproduktion. Hög stärkelsehalt, låg/optimal proteinhalt, högt kväve upptag och låg känslighet för svampsjukdomar är viktigt. Endast sorter och odlingar som uppfyller de mycket högt ställda kraven får användas. Detta för att uppnå en homo gen högklassig råvara för en säker process i fabriken.

Här på toppen av fermenteringscisternen kan man skåda ner i processen. Det är det enda stället i hela fabriken i Nöbbelöv man får ögonkontakt med det som ska bli den goda nubben! Absolut Vodka är unik i att inte använda tillsatser. Det är den malda helkärnan och vattnet som ska ge allt det som förknippas med drycken. Skalet, mi neralerna och en mängd andra ämnen påverkar smaken.

NYA HÖSTRAPSSORTER NYA HÖSTRAPSSORTER

Mascara – ny höstrapssort 2013

I år lanserar vi vår egenutvecklade sort Mascara – en frisk, stabil, vinterhärdig och högavkastande höstrapshybrid. Som vid all förädling krävs det många år av forskning, försök och provning för att säkerställa sortens egenskaper och pålitlighet. En som vet detta bättre än de flesta är Maria Kaliff, förädlare med fokus på pre-breeding vid vår växtförädlingsstation i Svalöv.

Maria Kaliffs förädlingsarbete är mycket långsiktigt men viktigt för att skapa stabila och säkra sorter framöver.

– Jag identifierar och plockar in intressant resistensmaterial som kanske först 15–25 år senare landar i en färdig sort.

”Mascara har en mycket bra motståndskraft mot Verticillium”

bästa, menar Maria Kaliff.

inte minst Verticillium. Samtidigt ansvarar Maria Kaliff för Lant männen Lantbruks provning av höstraps sorter i Sverige, eftersom huvudförädlaren är stationerad i Tyskland. Det innebär att årligen på fyra platser i Sverige noggrant utvärdera flera hundra höstrapssorter. Hon står således stabilt med ena benet i molekylerna och det andra i myllan och har bra koll på sortmaterialet. Så varför inte låta henne berätta om sorten!

– Mascara har en mycket bra motståndskraft mot Verti- cillium (kransmögel), helt klart en av marknadens allra Oberoende tester i Tyskland där flera marknadsorter ingår visar på detta. Tidig gallring av specifika korsningar i växthus i Svalöv har banat väg för egenskapen. Här doppas testjorden i en hög koncentration Verticillium- sporlösning. Beroende på motståndskraft blir påverkan allt från liten till helt döda rapsplantor. Kompletterande graderingar i fält visar samma bild av motståndskraften.

Maria Kaliffs intryck från fältstudier av Mascara är att den har ett kompakt och robust växtsätt med bra övervintring som följd. Tillsammans med en bra motståndskraft mot Phoma (torröta), hög oljehalt och hög fröskörd samman fattar Maria Kaliff sina erfarenheter.

– Efter att ha följt Mascara under några år så upplever jag sorten som pålitlig och säker. Alltid i toppskiktet avkast ningsmässigt och samtidigt mycket stark mot sjukdomar, Mascara – frisk och stabil höstrapssort Frisk, högavkastande och stabil hybrid med mycket bra motståndskraft mot

Verticillium

. Ligger i toppskiktet samtliga provade år.

12 Gårdsmagasinet juni 2013 Namn: Maria Kaliff Yrke: Förädlare med fokus på långsiktig så kallad pre-breeding vid Lantmännen Lantbruk i Svalöv.

Hon är även ansvarig för Lantmännen Lantbruks urval av höstrapssorter i Sverige.

Pre-breeding: till 15–25 år.

Innebär bland annat att identifiera resistenskällor och föra in dem i förädlingsmaterialet samt att utveckla genpoolen som bygger upp föräd lingsmaterialet. Detta är ett arbete som kan ta upp Gårdsmagasinet juni 2013 13

NYA HÖSTRAPSSORTER 14 Gårdsmagasinet juni 2013 Under varumärket SW förädlar och marknadsför Lantmännen Lantbruk sorter av stråsäd, olje växter och vall för ett lönsamt svenskt lantbruk.

SW säkerställer ett sortmaterial anpassat för svenska förhållande.

Hela vårt sortiment av höstraps hittar du på www.lantmannenlantbruk.se

NYA HÖSTRAPSSORTER

DK Exstorm

– bästa höstrapssorten 2012

Vi är extra stolta över att kunna presentera ytterligare en ny höstrapssort i vårt sortiment. Vi är exklusiv återförsäljare i Sverige av DK Exstorm som 2012 tog sortförsöken med storm. Genomgående bra egenskaper från sådd till skörd gör den till ett högintressant alternativ för sådd 2013.

Höstraps blir allt intressantare som gröda. Cirka 80.000 hektar såddes hösten 2012. Odlingstekniken utvecklas, prisnivån ligger på en bra nivå och det sker en fascinerande utveckling på sortsidan. År 2012 provades nästan 70 höst rapssorter i de svenska sortförsöken. Hybridsorten DK Exstorm lyckades med konststycket att toppa dessa för sök. Men det är inte ”bara” avkastningsnivån som gör att DK Exstorm sticker ut. Sorten har flera andra egenskaper som gör den unik och extra intressant.

– Den har ett speciellt utbrett växtsätt på hösten som håller tillväxtpunkten skyddad på en låg nivå, berättar Desirée Bör jesdotter, Lantmännen Lantbruks odlingsutvecklingschef.

Plantorna växer kraftigt, men sträcker sig inte på hösten vilket ökar chanserna för en god övervintring. DK Exstorm har vidare mycket bra motståndskraft mot Phoma (torröta).

”En sort med både hög avkastning och hög oljehalt”

Svampen angri per på hösten och påverkar känsliga sorters övervintring och vårutveckling kraftigt negativt. Motståndskraften hos DK Exstorm kommer från genetik som visat god effekt mot Phoma över längre tid. För bästa resultat ska DK Exstorm sås i det tidiga såfönstret. Hela 80 procent av sorterna i sortförsöken var hybridsorter 2012. För fem år sedan låg hybridandelen på 50 procent vilket talar sitt tydliga språk. Linjesorter kan förvisso ha sitt berättigande i vissa lägen, men som Desirée Börjes dotter konstaterar.

– Det konstiga är att man prioriterar hybridsorter i norra Tyskland, samtidigt som de är starka i Mellansverige. Så varför skulle de inte vara intressanta för Skåne med omnejd?

Den kraftigare hybridplantan har större potential att leverera skörd jämfört med linjesorten. Samtidigt gäller det att satsa fullt i odlingen från start. Tidig etablering, anpassad utsädesmängd, ogräsbekämpning och NPK på hösten gynnar grödan inför vintern.

Bra skidbindningar Väl framme vid skörd sticker DK Exstorm ut hakan igen. Den har en speciell variant av motståndskraft mot drösning.

På engelska heter det Pod Shatter Resistance. Det handlar om att skidans två halvor fäster extra starkt till varandra. – Man kan säga att skidorna inte löser ut så lätt, konstaterar Desirée Börjesdotter med glimten i ögat.

Onekligen en bra egenskap för att kunna plocka hem det där lilla extra av en sort med både hög avkastning och hög oljehalt.

Hybridsortens fördelar En annan sort som säljs i höst är hybriden DK Expower som kan sås betydligt senare. Detta har visats i omfattande försök i Danmark och erfarenheten är den samma från svenska undersökningar. DK Exstorm Bästa höstrapshybriden i sortförsöken 2012 som gav 14 procent över snittet för samtliga sorter. Har bra

Phoma-

resistens av ny typ och ska sås i första så fönstret. Den har speciellt starka skidfästen som mot verkar drösning och är speciellt lågväxande vilket ger en skyddad tillväxtpunkt.

Gårdsmagasinet juni 2013 15

HÖSTRAPS

Vistive kryddar höstrapsodlingen

Den goda ekonomin i odlingen och efterfrågan i Sverige är huvudargumenten för Vistive-odlingen på Pugerup i Skåne. Höstrapstypen har en speciell oljesamman sättning som passar bra vid fritering. Odlingen är inne på sitt fjärde år och sker på odlingskontrakt med Lantmännen Lantbruk.

HÖSTRAPS Grön tillväxt under de uttorkade döda bladen är ett gott tecken på plantor i liv.

Den kraftiga rothalsen är viktig för över vintringen. Många finrötter ger bra närings- och vattenupptag.

Det klassiska knäckprovet visar att roten är frisk. Kan man slå en knut, då är roten död.

16 Gårdsmagasinet juni 2013 Mitt i Skåne ligger Pugerup. Den viktigaste uppgiften för gårdens 1.500 hektar åker är att försörja 600 suggor och 15.000 slaktgrisar med foder. Men avbrottsgrödor behövs och ett självklart inslag har under många år varit höstraps. För några år sedan började dock inspektorn Lars-Erik Malmborg fundera över rapsodlingens framtid på Pugerup.

– Jag kunde inte få rapsodlingen att lyfta och började fundera i banor kring att skippa odlingen om inget dras tiskt hände.

Som ett brev på posten kom år 2009 möjligheten att odla Vistive-raps på kontrakt till Lantmännen Lantbruk, och Lars-Erik Malmborg nappade direkt.

– Man odlar ju för att tjäna pengar, och med Vistive höstrapsen såg jag en möjlighet att krydda odlingen till en högre lönsamhet, minns Lars-Erik Malmborg.

Kryddan låg i en fast ersättning per hektar och ett tillägg på rapspriset per kilo. Som grädde på moset Pugerup ligger på mycket varierande och bitvis svaga mellanskånska jordar vilket gör att den där riktigt höga avkastningspotentialen lyser med sin frånvaro. Genom effektiv etableringsteknik med minimerad bearbetning samt med en aktiv prissäkring av skörden har Lars-Erik Malmborg förbättrat odlingsekonomin. Men merbetal ningen genom kontraktsodlingen av Vistive blev ändå den välbehövliga injektion som gjort att höstrapsen nu är ett ohotat inslag i växtföljden.

Vistive i fritösen Vad är då Vistive-raps? Det är inte en sort utan en sorttyp som till det yttre och till odlingstekniken i princip är som traditionell raps. Skillnaden ligger i oljesammansättningen i fröet. Vistive-raps har hög andel enkelomättade fettsyror vilka gör att oljan, så kallad HO-olja, fungerar mycket bra vid till exempel fritering. Gårdsmagasinet juni 2013 17

SÅMASKIN HÖSTRAPS Traditionellt har palmolja och solrosolja använts men nu har giganter som McDonalds gått över till HO-olja.

Just efterfrågan och avsättningen är Lars-Erik Malmborgs andra stora argument för att odla Vistive-raps.

– Om det nu finns en efterfrågan och önskemål om den här specialkvaliteten så vore det väl tusan om inte vi svenska bönder ska kunna tillgodose marknaden med den!

Tre Vistive-skördar har bärgats på Pugerup och en fjärde är på väg. I fjol var Vistive-sorterna för första gången av hybrid typ vilket blev en riktig hit.

– Totalt med oljehaltstillägg och garantitillägg höjde jag priset med drygt en krona kilot till över fem kronor! Vem kunde tro sådana nivåer var möjliga för några år sedan när priset låg under hälften av dagens, konstaterar Lars-Erik Malmborg.

Till hösten ska fjärde Vistive-skörden bärgas. Plantorna ser i början av april förvånansvärt bra ut. Visst, ser man fältet på håll så är samtliga blad nerfrusna och bruna men till växtpunkten och rötterna är friska. Har kommit för att stanna Lars-Erik Malmborg ser med tillförsikt fram emot skörden. Då tänker han utnyttja möjligheten att leverera vid den tid punkt som är lämpligast för gården. Tidigare år levererades rapsen från gårdslagret efter en kontraktsplanering. Det var en nackdel eftersom Pugerup behövde all lagring till sug gornas spannmål. Och snart är det dags för ny höstrapssådd.

– Jag tänker givetvis fortsätta med Vistive-raps. Merbetal ningen, den höga oljehalten och efterfrågad avsättning i Sverige gör att odlingen är ett givet val på Pugerup, avslutar Lars-Erik Malmborg.

Pugerup Ägare: Georg Bergengren.

Inspektor: Lars-Erik Malmborg.

Förutsättningar: Huvudgården Pugerup ligger i cen trala Skåne. Varierande jordarter, allt från sandjord till mellanlera, stort inslag av sten. Areal fördelat på flera gårdar. Grisproduktionen ligger cirka fem mil från huvudgården. De olika enheterna medför mycket logistik i arbetet.

Verksamhet: 600 suggor, helintegrerat, drygt 10.000 m 3 flytgödsel, 1.500 hektar odlad åker där man odlar höstvete, rågvete, höstraps, sockerbetor, åkerbönor, havre och vårkorn.

Höstraps – Vistive på Pugerup Huvudargument: 1. Ekonomi 2. Efterfrågan inom landet 3. Bra sorter med hög oljehalt och avkastning 4. Bra leveransförutsättningar Fjärde skörden ska bärgas 2013. Fjolårets pris höjdes med drygt en krona per kilo tack vare olje halts- och kontraktstillägg.

Odlingsteknik i korthet: Om möjligt minimerad bearbetning med Cultus+BioDrill – annars plöjning, flytgödsel höst, ogräsbekämpning av spillsäd och örtogräs. Bra samarbete med biodlare. Vår – sommar: rapsbagge- och svampbekämpning. Strängläggning inför skörden.

Vistive Vistive-konceptet innebär odling av raps med hög halt enkelomättad fettsyra i fröet, så kallad HO-olja. HO = Högoljesyra, på engelska ”High Oleic”. Oljekvaliteten fungerar mycket bra vid bland annat fritering.

Traditionellt har palmolja och solrosolja använts men odlingen av HO-raps ökar snabbt runt om i världen.

I Sverige är det AAK som är köparen av Vistive-rapsen.

Är du intresserad av att prova på Vistiveodling? Prata med din säljare om möjligheten att teckna ett odlingskontrakt med Lantmännen Lantbruk för Vistive.

Tips!

!

18 Gårdsmagasinet juni 2013

Till Överums Combi Jet med sex meters arbetsbredd räcker det med 130–180 hk dragkraft.

Väderstads Spirit är skräddarsydd för jordar som kräver dubbel återpackning.

Lätt såmaskin ökar kapaciteten

De senaste årens blöta höstar har inneburit korta såfönster och då gäller det att ha full kapacitet de dagar som är lämpliga för sådd. För att undvika problem med markens bärighet kan en lättare såmaskin med lågt dragkraftsbehov vara ett alternativ. En såmaskin med sex meters arbets bredd ger hög kapacitet utan att du för den skull behöver investera i en större traktor.

Överums Combi Jet

är utrustad med stora lågtrycksdäck vilket innebär lågt marktryck när jorden är som känsligast. Med en Multi Flexplanka framtill och återpackande gum mihjul på hela arbetsbredden kan sådden ofta ske direkt efter plogen eller stubbkultivatorn. Stor behållarvolym (5.400 l) ger hög kapacitet per fyllning. Effektbehovet är väldigt lågt i förhållande till arbetsprestationen. För en arbetsbredd på 6 meter krävs bara 130–180 hk. Väljer man istället Multi Jet klarar man sig på 100–160 hk med samma arbetsbredd. Trots hög arbetskapacitet på 10-15 km/h placerar det kraf tiga billaggregatet fröet på rätt plats, även i grov struktur. Billbelastningen kan justeras upp till 20 kg/bill. Som ett alternativ kan såmaskinen utrustas med enkel skivbill för sådd i bearbetad jord med växtrester. Billbelastningen kan då justeras upp till 30 kg/bill.

Även Väderstads såmaskin Spirit

sår med precision i höga hastigheter, upp till 14 km/h. Varje såbill har en dubbeldisk på 380 mm i diameter, efterföljd av ett stort återpackarhjul med mjuka däck och fälg med ekrar som säkerställer en fungerande lösning även i blöta förhållanden. Tallriksbe lastningen är justerbar från 40–80 kg. Spirit är skräddar sydd för jordar som kräver dubbel återpackning. Tack vare förredskapets jordbearbetande förmåga kan antalet överfarter minskas. Spirit är förberedd för GPS Control som gör det möjligt att styra sådden utifrån en GPS-karta eller med hjälp av minnesfunktionen. Automatiskt till- och frånslag av utmatningen på vändtegen och automatisk halvma skinavstängning vid kilar sparar utsäde, tid och energi.

Fakta

Både Combi Jet och Spirit klarar såväl plöjda som plöjningsfria system. Hög kvalitet och låg driftskostnad är klara plus i kanten och ett en kelt dagligt underhåll ökar den effektiva såtiden när det behövs som mest. Gårdsmagasinet juni 2013 19

HYbRIDRÅG

Hybridråg

vinner terräng

Hybrid eller inte hybrid? Det är frågan! Eller var kanske man ska säga. Hybridsorter utvecklas i allt fler grödor och tar allt större andel av sortmarknaden. Hybridråg lanserades för cirka 20 år sedan och hade då en del barnsjukdomar som till exempel känslighet för mjöldryga.

Men mycket har hänt sedan dess. Dagens hybridrågsorter som till exempel Evolo är högavkastande, odlingssäkra och robusta. En fråga som ibland ställs är om man verkligen får betalt för det dyrare hybridutsädet i jämförelse med po pulationssorterna. Desirée Börjesdotter, odlingsutveck lingschef vid Lantmännen Lantbruk, menar att det något dyrare hybridutsädet definitivt är en god investering som

”Vi märker att hybridrågen är robustare och mer anpassningsbar”

bruk lägger årligen ut sortförsök för att studera rågsorter. Dessutom kan vi jämföra hybrid- och populationssorter i de officiella försöken som ligger runt om i landet.

– Vi ser tydligt att hybridrågen är robustare och mer an passningsbar för olika odlingsbetingelser jämfört med populationsråg, menar Desirée Börjesdotter.

Odlingstekniska försök visar även att en sänkt utsädes mängd i hybridråg har mycket begränsad påverkan på skörden. I sydligaste Sverige är skillnaderna små, lite längre norrut kan det skilja några procent. Det finns alltså bra möjligheter att hålla igen på utsädeskostnaden, med bibehållen lönsamhet i odlingen.

ger rejält tillbaka.

Det märks enklast i den högre avkast ningen. Men än vikti gare är kanske den bättre odlingssäker heten hos hybriderna. Lantmännen Lant-

Desirée Börjesdotter är odlingsutvecklingschef vid Lantmännen Lantbruk och ansvarar för växtodling på Utvecklingsavdelningen.

Falltalet är viktigast Slutligen gäller det dock att hålla i minnet att råg är en falltalsgröda och utifrån detta får sitt värde. Det har funnits klassiska populationssorter som haft både stabila och höga falltal även när vädret varit påfrestande. Även här har hybriderna förbättrats rejält och visar god och pålitlig falltalsstabilitet.

Vi säljer två hybridsorter, Evolo och Caspian, som båda ger hög avkastning och har bra falltalsstabilitet.

– Vi väljer aktivt att marknadsföra sorter med lågt kadmium upptag eftersom den råg som odlas i Sverige i huvudsak an vänds till livsmedel. Vi är därför mycket måna om både kva litets- och hälsoaspekterna, säger Anneli Kihlstrand som är segmentschef utsäde och frö på Lantmännen Lantbruk.

Sammantaget är hybridråg ett mycket starkt alternativ för en säker och framgångsrik rågodling.

Till knäckebröd behövs råg av högsta kvalitet. Säkerställ skördenivå och kvalitet med hybridsorterna Evolo och Caspian som du kan läsa mer om på www.lantmannenlantbruk.se.

20 Gårdsmagasinet juni 2013 MARKNAD

Tänk framåt – där finns marknaden!

Marknaden är full av möjligheter, men också risker. Med en bra strategi och ett bra beslutsunderlag i ryggen tas de bästa besluten. Arbeta gärna upp ett bra system för att samla intryck och lyssna av marknadssignalerna – följ din strategi och tänk framåt.

Per Germundsson är produktmarknadschef på Lantmännen Lantbruk med vete och korn som sina ansvarsområden.

Lantmännen Lantbruk handlar spannmål för ett antal miljarder kronor om året – en nivå som ligger otroligt långt ifrån den vanliga lantbrukarens vardag. Men det är egentligen bara antalet nollor i beloppen som skiljer. Principerna och tänket för att bli duktig på marknaden är detsamma för proffshandlaren som för lantbrukaren.

– För alla har vi att vinna på att göra goda affärer. Det är lätt att gräva ner sig i detaljer och rapporter, men konsten att bli duktig på marknaden är att hitta en bra metod och ett bra synsätt för hur man som lantbrukare själv kan fatta bra beslut, säger Per Germundsson.

Fem viktiga punkter

– att tänka kring handel 1. Det viktigaste är att ha en strategi Denna strategi ska vara nerskriven på papper så att man kan gå tillbaka och påminna sig om hur man en gång tänkte sig att ens handel skulle bedrivas. Genom att skriva ner strategin blir den mer konkret. Annars är det lätt att ha en ny strategi varje dag. Strategin kan vara ett visst målpris eller företags ekonomisk vinst. Det kan vara att sälja 1/3 av höstrapsen på hösten, följt av en tredjedel åt gången vid uppsatta mål. Och så vidare.

2. Följ strategin, och gör som du har kommit överens med dig själv om Det är så lätt att ändra strategi beroende på tillfälliga för ändringar. För att få stabilitet och långsiktighet ska strategin följas. Ändras förutsättningarna kan man ändra strategin om det finns motiv för det. 3. Sätt av tid för att reflektera över marknadsstrategin Varför inte ta en halvtimme i veckan och fundera kring marknadsfrågorna.

4. Samla in information Det är du själv som bäst tar besluten. Vi på Lantmännen Lantbruk ger gärna underlag, tips och är diskussionspartner. Följ kontinuerligt våra Marknadsbrev som du får tillgång till via Mina sidor på www.lantmannenlantbruk.se. På nätet finns det gratistjänster som USDA-rapporter, TGC, SEB m.fl. Slutligen om man är mycket intresserad finns det betal tjänster som Reuters för 10.000 kronor per månad. Men det kan vara lika bra och billigare med ett bra kontakt nät av kollegor och andra i branschen. Skaffa ett bollplank att diskutera med, gärna någon som ofta tycker annorlunda än dig själv. Då tvingas du argumentera för och motivera dina ställningstaganden. 5. Gjort är gjort – se framåt!

Här är kanske det viktigaste tipset. Inte bara för att göra goda affärer utan även på ett allmänmänskligt plan. I efter hand är allt lättare, men alltid för sent. – Dra lärdom av dåliga affärer men lämna dem direkt bakom dig annars tar de bara kraft, tipsar Per Germundsson.

Alla avslut som kunde ha gjorts är historia. Hoppas inte på att rätt förutsättningar kommer tillbaka. Gör en ny analys med nya mål in i framtiden.

Gårdsmagasinet juni 2013 21

APPAR

Nu blir ”Så rätt”

ännu mer rätt

Vi ska ge dig så bra service som vi bara kan! Det är en av de viktigaste ledstjärnorna vi har inom Lantmännen Lantbruk och utvecklingen av appar till smartphones är en del i det arbetet. Med apparna vill vi ge dig tillgång till oss och viktiga delar av vårt erbjudande, dygnet runt, alla dagar. Sedan ett tag tillbaka finns redan två appar – ”Så rätt” och ”Skörda”. båda är bra och uppskattade. Men nya saker händer hela tiden och ny teknik ger oss möjlighet att uppgradera. Först ut är en relansering av ”Så rätt”.

Som grädde på moset Med nya versionen av ”Så rätt” får du tillgång till hela vårt SW sortiment på ett helt nytt sätt. Vi ger dig kort sagt ett omfattande underlag och service via den kanal som växer snabbast och som har kommit att bli ett av nutidens vikti gaste arbetsredskap – mobiltelefonen. I den uppgraderade versionen hittar du hela vårt sortiment av utsäde, frö och majs, presenterat på samma sätt som på vår hemsida, så att du enkelt kan söka som du är van att göra. Beställnings- och orderfunktionen är enkel. Du kan med ett knapptryck komma i kontakt med kundtjänst eller helt enkelt skicka ett meddelande om att du vill bli kontaktad. Fler funktioner på gång Vi ser ”Så rätt” som ett mycket viktigt arbetsredskap för framtiden och appen kommer successivt att uppgraderas med smarta funktioner. Där finns redan många idéer. Precis som med andra appar kommer du att få notiser i tele fonen när nya uppgraderingar finns tillgängliga. Men vänta inte. ”Så rätt” är redan idag ett mycket användbart verktyg.

Välj gröda.

22 Gårdsmagasinet juni 2013

Kort beskrivning av sorten.

Detaljerad sortinformation.

APPAR Koll på spannmålsmarknaden Även spannmålsappen ”Skörda” har laddats ned till många lantbrukares mobiler. Med den får du tillgång till dags färska spannmålspriser och kan direkt komma i kontakt med säljare. I appen finns dagligen uppdaterade spot- och terminspriser. Du kan märka dina grödor som favoriter, så att du alltid snabbt hittar dem via startsidan. I ”Skörda” finner du också prisstatistik och marknadsrapporter för spannmål och med ett enkelt knapptryck når du våra säljare. Du har kort sagt koll på spannmålsmarknaden, alltid, överallt.

Här laddar du ner våra appar: Har du en Androidtelefon går du in på Google Play.

Har du en iPhone går du in på Appstore. Sök på Så rätt respektive Skörda.

Du kan också sms:a appens namn, t ex ”SÅRÄTT”, till 72456. Du får då ett sms i retur med en länk direkt till appen.

Scanna QR-koden för att komma direkt till vår sida om appar.

Ladda ner apparna och testa!

Odla med gott resultat.

Inför höstsådden vill vi särskilt rekommendera

Julius, Cumulus och Nimbus

– tre höstvetesorter som alla visat upp starka sidor som odlingssäkerhet, hög avkastning och god övervintring. De vässar vårt starka sortiment och ger dig möjlighet att nå dina mål med höstsådden. Dessutom har vi nykomlingar i sortimentet och årets nyheter hittar du på vår hemsida. Eller så laddar du ner appen

Så rätt

. I den hittar du hela vårt utbud av sorter, deras egenskaper och försöksresultat. Tveka inte att höra av dig till din säljare om du vill diskutera sortval.

Under varumärket SW förädlar och marknadsför Lantmännen Lantbruk sorter inom stråsäd, oljeväxter och vall för ett lönsamt svenskt lantbruk. SW säkerställer ett unikt sortmaterial anpassat för svenska förhållanden. Vill du veta mer eller beställa är du välkommen att kontakta din säljare eller ringa vår kundtjänst på 0771-111 222. Du kan även läsa mer på

www.lantmannenlantbruk.se

där vi presenterar hela vårt sortiment.

Gårdsmagasinet juni 2013 23

B

| SVERIGE | PORTO BETALT

Returadress

Lantmännen 205 03 Malmö

Besök oss i fält 2013

Delta i fältvandringar runt om i landet och besök Lantmännen Lantbruks montrar på Borgeby Fältdagar och Brunnby Lantbrukardag.

För mer information och fler aktuella datum se lantmannenlantbruk.se

Lantbrukardag Bjertorp Kvänum 31 juli Borgeby Fältdagar 26–27 juni Brunnby Lantbrukardagar Västerås 3–4 juli Lantbrukardag Lännäs 22 augusti Lantbrukardag Hacksta Enköping 31 juli Lantbrukardag Kölbäck Skänninge 30 juli Vill du veta mer kontakta din säljare eller ring vår kundtjänst på 0771-111 222, www.lantmannenlantbruk.se