Uppdaterad 20140618

Download Report

Transcript Uppdaterad 20140618

Bakgrund till vårens händelse på NORF!

From 1 jan 2014 ändrades bidragsreglerna för de statliga s.k. LOK-stöden. Det är de bidragen som alla föreningar får för alla aktiviteter för barn och ungdomar i verksamheten. De senaste åren har många ridskolor bara fått bidrag för den s.k. avsuttna verksamheten och inte själva ridningen. Men fr o m i år har alltså reglerna ändrats ytterligare. Både ridskolan och föreningen NORF har varit medvetna om denna förändring men väntat på att det skulle komma en tolkning på reglerna. Det här har dragit ut på tiden men i början på mars kom nu denna tolkning, som visade sig vara klart missgynnade av ridsporten.

Del ur tolkningen:

”En förening måste, för att kunna sägas bedriva och ansvara för verksamheten, på ett aktivt sätt delta i verksamhetens utförande och genomförande. Det kan handla om att äga/arrendera/hyra/låna en anläggning/plats att bedriva verksamheten på, att tillhandahålla för verksamheten nödvändigt material (t.ex. hästar och hindermaterial), att engagera ledare för verksamheten och att övergripande planera verksamheten. Om detta sker genom ett enda avtal som innebär att en och samma utomstående tillhandahåller alla eller en övervägande del av för verksamhetens genomförande nödvändiga beståndsdelar och kompetenser och i övrigt handhar all eller en övervägande del av den praktiska organiseringen av verksamheten och dess genomförande kan det svårligen ses som att föreningen bedriver och ansvarar för verksamheten, även om föreningen visserligen betalar för den. Vidare måste en förening, för att kunna sägas bedriva och ansvara för verksamheten, vara den part som ska ta emot medlemmarnas medlemsavgifter, medlemmarnas avgifter för deltagande i föreningens verksamhet, eventuella bidrag som föreningen är berättigad till och övriga intäkter som verksamheten genererar. Föreningen är också den part som har att betala för eventuella inköp av externa tjänster eller material. Såväl inkomsterna som utgifterna ska tydligt framgå i föreningens bokföring. En utformning och tolkning av LOK-stödsföreskrifterna enligt ovan bör leda till att förening har rätt att erhålla stöd för föreningsverksamhet medan verksamhet som helt eller till övervägande del bedrivs av någon annan och som föreningen enbart bokför inte kan läggas till grund för LOK-stöd.”

Hela tolkningen (och regler för LOK-stöd finns bl a Ridsportförbundets hemsida): http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_35575/cf_559/LOK2014_Tolkningsram.PDF

Så för att föreningen ska kunna få del av LOK-stöd för all verksamhet (både ridlektioner och avsutten verksamhet) så måste även ridavgifterna betalas in till föreningen och där kunde inte styrelsen tillsammans med ridskolan komma fram till någon lösning. Därmed beslutade en enig styrelse att säga upp befintligt avtal med ridskolan, som enligt avtalet löpte med 3 mån uppsägning. För att få tips och råd hur styrelsen skulle jobba vidare har vi även under resans gång haft, och har fortfarande, kontakt med Kjell Augustsson på ÖIF som är sakkunnig när det gäller föreningsliv samt anläggningar och idrottsmiljöer.

Visst ska man som förening inte överleva på bidrag, men många föreningar har inte så många andra inkomster. Föreningen NORF tvingar t ex inte medlemmarna att sälja bingolotter, salamikorvar, strumpor m.m. för att få in pengar. Aktiviteter som berättigar till LOKstödspengar ligger även som grund för framtida övriga statliga och kommunala bidrag och för varje år som går minskas bidragen. Så även om föreningen har god ekonomi idag så kommer ekonomin att minska radikalt inom några år och det kan gå så långt att föreningen ”går i konkurs”. Och det är ju som så att ”ingen förening = ingen ridskola”. NORFs styrelse hade informationsmöte för medlemmarna i april och informerade om beslutet. Många reaktioner blev det då och medlemmarna ville ha ett extra möte för ytterligare info. Detta extra möte var i slutet på april och styrelsen berättade då att vi fortfarande inte hade kommit fram till någon lösning med ridskolan och att vi därmed kommer att annonsera för att anställa en ridskolechef. Efter detta möte informerade då ridskolan om att de flyttar hela sin verksamhet till annan plats och driver verksamheten vidare där. Föreningen och ridskolan går därmed skilda vägar. Styrelsen har i dagsläget anställt Mimmi Elmermark som ridskolechef och i samverkan med henne anställt Madeleine Åström och Lena Karlsson som instruktörer. Vi har också skrivit ett avtal med en hästförmedlare som föreningen kommer att köpa hästar och ponnyer ifrån. Ytterligare info kommer löpande att finnas på vår hemsida och även skickas ut via mail till de medlemmar som önskat. Det går också bra att kontakta styrelseledamot Malin Knutsson, mail: [email protected]

eller ridskolechef Mimmi Elmermark 070-922 46 86. Mvh NORFs styrelse 2014-06-19