Nr 3 2012 - Svenska Missionskyrkan

Download Report

Transcript Nr 3 2012 - Svenska Missionskyrkan

Pastorn har ordet

Vi behöver Gud och varandra

Jag har återkommit från min som marledighet och läser kommande söndags evangelietext (10:e efter trefaldighet) frånJoh 15:1-9. Sammanhanget är välkänt för många. Jesus ger ett av sina Jag är ord. Han säger: jag är vinstocken, ni är grenarna. Han säger att utan honom kan vi ingenting göra. Han säger att om vi förblir i honom bär vi rik frukt. Han säger att vi be höver finnas nära stammen och att stå i förbindelse med rotsystemet. Hur ska vi växa i vår tro och som människor?

I höst kommer vi i Ansgariikyrkan under sex onsdagkvällar med början 19 september bjuda in till samlin gar som vi kallar ”bibel och bröd”. Vi börjar med en enkel nattvards andakt, varefter vi äter något och sen lyssnar vi till ett bibelföredrag. Bibelstudierna kommer handla om Johannesevangeliet, ett kapitel

Världens barn 2012

varje gång. Det här blir en värdefull möjlighet att för oss fördjupa vår kristna tro.

Ofta säger och hör vi att gudstjäns ten är centrum i församlingens liv. I gudstjänsten möts vi tillsam mans inför Gud, vi tillber, lyssnar till predikan, sjunger psalmer och lovsånger. Vi känner glädje, till hörighet och samhörighet. Men vi behöver även mötas i den lilla gruppen. I en större gemenskap finns alltid risken att man inte blir sedd och att man inte får komma till tals. I Ansgariikyrkan kom mer därför i höst att aktualisera ”livsnära smågrupper”, bland annat på församlingsdagen i Äng. Min förhoppning är att många vill vara med i en smågrupp. Det kan vara en samtalsgrupp där man utan presta tion får dela det som är viktigt i livet. De här två möjligheterna, ”bibel och bröd och ”livsnära I oktober är det åter dags för Radiohjälpens stora Världens Barn insamling! Runt om i hela Sverige är människor med och samlar in och skänker pengar för att göra livet bättre för många av världens barn. I Jönköpings kommun är vi duktiga och i den stora rikstävlingen förra året kom Jönköping på 2:a plats i kategorierna bästa län och bästa storstadskommun. Visst ska vi bli minst lika bra i år! Tolv organisationer är i år med i Världens Barn och får tillbaka pengar till sina projekt runt om i världen. Diakonias arbete för att stoppa kvinnlig könsstymp ning i Egypten, är ett av dessa. Ansgariikyrkan deltar även i år med bössinsamling och dörrknackning i Vättersnäs. Vi kommer att synas på gator och i trappuppgångar över hela Jönköping den 6 och 13 oktober.

Lördagen den 13 oktober genom för Ansgariikyrkan en insamling i Vättersnäs till förmån för Världens barn.

Gör vad du kan för att lägga en stor peng i någon av bössorna då! (Sveriges Television sänder som vanligt flera program under insam lingsperioden. Missa inte den stora Världens Barn-galan den 12 oktober.) Du kan läsa mer på www.varldens smågrupper” kompletterar varandra fint. I ena fallet får man lyssna till bibelundervisning i en något större grupp och i det andra fallet vara med i en samtalsgrupp där tillfälle att dela livet och tron finns.

Stammen och grenarna hör ihop. Jesus och hans lärjungar hör ihop. Genom att leva nära Ordet och genom att leva nära varandra kan vi växa tillsammans som både kristna och människor och så bära frukt som består.

Lars-Anders Kjellberg, pastor i Ansgariikyrkan barn.se eller på www.facebook.com/ varldensbarn. Det finns också en lokal Facebook-sida med det som händer i Jönköping, knappa in på den, så missar du inget! Lotta Olofson Regionsamordnare för Världens Barn i Jönköpings och Kronobergs län Kontakt 0706-564344 [email protected]

Program

September

SMU-grupperna startar v 36

Söndag 2

10.00 GUDSTJÄNST med nattvard

Olika nästan?!

Andreas Sköldmark, Ann-Britt Gällring Söndagsträffen för barn börjar för terminen

Tisdag 4

15.00 RPG – Daglediga ”Präst i Afganistan” Kristina Lundberg berättar

Fredag 7 Lördag 8

i kyrkan

Söndag 9

Närradion 98,5 MHz 9.00 Fredagsmorgon från Radio SMK, Sven-Ove Rylner Gäst: Pastor Leif Gunnevik, Missionskyrkan Huskvarna Gospeldag i Allianskyrkan Gospelgudstjänst i Kristine kyrka kl 19.00

JKS och Universitetskyrkan ansvarar, Se affisch 10.00 GUDSTJÄNST, höstupptakt

Bevarad enhet

Lars-Anders Kjellberg, Cecilia Björnlinger Ungdomsledare Hanna Stridsman välkomnas Sång Lina och Daniel Lagerstrand

Tisdag 11

19.00 Kupan Gemenskap – handarbete – kaffe

Onsdag 12

19.00 Konfirmandinskrivning

Söndag 16

10.00 GUDSTJÄNST

Verklighetens bördor

Lars-Anders Kjellberg Sång Jennie Lund

Tisdag 18

19.00 Arbetskväll för Mission

Onsdag 19

18.00–20.00 Bibel och bröd Lars-Anders Kjellberg

Söndag 23

17.00 UNDER YTAN Sång och Drama, nattvard Lars-Anders Kjellberg, Anna Eriksson mfl

Söndag 30

10.00 GUDSTJÄNST

Änglar finns

Curt Olofson Sång Bernt Nilsson Utblick

Oktober

Tisdag 2

Närradion 98,5 MHz 9.00 Aktuellt från Ansgariikyrkan Bengt Lindén om ”Världens barninsamling”, repris 5/10 18.30

15.00 RPG – Daglediga Från Svanshals i Östergötland till Unalakleet i Alaska, Harald Fält berättar

Onsdag 3

18.00-20.00 Bibel och bröd Jan Eirestål, Lars-Anders Kjellberg

Torsdag 4

19.45 SMU:s årsmöte

ÅRSHÖGTID – 6-7 okt.

Lördag

14.00 FÖRSAMLINGENS ÅRSMÖTE Servering

Söndag

10.00 GUDSTJÄNST med nattvard Förstå - genom stillhet Lars-Anders Kjellberg, Karl-Ivar Karlsson Sång Männ-i-skor

Tisdag 9

19.00 Kupan Gemenskap – handarbete – kaffe

Världens Barn – vecka 40-41

Ansgariikyrkans församling deltar i Riksinsamlingen för Världens Barn genom att besöka hushållen i Vättersnäs och samla in pengar lördagen den 13 okt.

Söndag 14

17.00 UNDER YTAN Sång och drama, nattvard Lars-Anders Kjellberg, Anna Eriksson mfl

Onsdag 17

18.00–20.00 Bibel och bröd Jan Eirestål, Lars-Anders Kjellberg

Fredag 19 Söndag 21

Närradion 98,5 MHz 9.00 Fredagsmorgon från Radio SMK, Sven-Ove Rylner Gäst: Helena Boberg Oskarsson 10.00 GUDSTJÄNST med alla åldrar SMU-grupperna Scoutinvigning, ledare Offer till equmenia (SMU)

Söndag 28

10.00 GUDSTJÄNST

Vad Gud tillhör!

Karl-Ivar Karlsson, Bodil Mårtensson Hagbrandt Sång Anna Eriksson Utblick

Tisdag 30

Kjellberg Närradion 98,5 MHz 9.00 Aktuellt från Ansgariikyrkan, Lars-Anders ”Inför Alla Helgons dag”, repris 2/11 18.30

Onsdag 31

18.00–20.00 Bibel och bröd Liselotte J AnderssonLars-Anders Kjellberg

November

Söndag 4

10.00 GUDSTJÄNST med nattvard Känd av Gud Ljuständning Lars-Anders Kjellberg, Lennart Johansson Sång Curt Olofson

Tisdag 6

15.00 RPG – Daglediga ”O, alla dessa tanter” Jan Eirestål

Söndag 11

10.00 GUDSTJÄNST

Går det att förlåta allt?

Eva Mårtenson, Karl-Ivar Karlsson Sång Jennie Lund

Tisdag 13

19.00 Kupan tillsammans med Arbetskväll för mission

Onsdag 14

18.00-20.00 Bibel och bröd Leif Carlsson, Lars-Anders Kjellberg

Fredag 16 Tisdag 20 Söndag 25

Utblick Närradion 98,5 MHz 9.00 Fredagsmorgon från Radio SMK, Sven-Ove Rylner Gäst: Roland Bjurenstedt Nya Musik

Söndag 18

17.00 UNDER YTAN Sång och Drama, nattvard Lars-Anders Kjellberg, Anna Eriksson mfl

19-25 Globala veckan

Närradion 98,5 MHz 9.00 Aktuellt från Ansgariikyrkan Curt Olofson, repris 23/11 18.30

Onsdag 28

10.00 GUDSTJÄNST i Globala veckan

Över gränser

Internationella rådet, Lars-Anders Kjellberg 18.00–20.00 Bibel och bröd Leif Carlsson, Lars-Anders Kjellberg

December

Söndag 2

Körsång 98,5 MHz ADVENTSGUDSTJÄNST Lars-Anders Kjellberg, Anna Eriksson Insamlingen till Mission i andra länder påbörjas Adventsgudstjänsten direktsänds i närradion

Program Gästtyckare | SMU

Mitt Österängen

Min familj kom till Österängen 1953. Området var då alldeles nytt och långt ifrån färdigt. Vi hade fått vänta, men i oktober kunde vi äntligen flytta in i en modern tre rumslägenhet högst upp på Duv gatan 3A. Elektrisk spis, badkar, sopnedkast, rinnande varmt och kallt vatten. Och så en balkong! Vilken lyx.

På gårdarna vimlade det av barn. Flera av dem gick i samma tredje klass som jag. Det här var ju ett inflyttningsområde, men planerarna hade inte riktigt tänkt på det. Snart blev Sannaskolan överfull och min klass fick evakueras till en källar lokal på Duvgatan 9. Nåja. Det gick bra det med.

Några minnesbilder: Affären där vi handlade. Över disk förstås, med mjölk i otympliga glasflaskor. Just det här året ersattes de (till husmödrarnas skepsis) av trekantiga Tetra Pak. De nyplanterade rosenbuskarna med sin tunga söta doft.

Ravinen där en pojke föll ner och bröt ryggen.

De slingrande små promenad vägarna som tog form mellan böljande kullar. En ledde till Birger Jarlsgatan. Dit flyttade vi efter ett tag, även där till uppgång 3A. I en lokal i gatuplanet hade för övrigt några bröder Holmgren just börjat sälja begagnade bilar ... Från lägenheten hade vi utsikt över Riksettan och över bygget av det viaduktsystem som skulle leda ut den ökande biltrafiken från Österängen. Vi kunde också följa hur Ispalatset växte fram. Det som i dag heter Kinnarps Arena. Vi var malliga över att bo så nära. Det var ju Nordens första inomhushall för ishockey. För mig har Österängen varit en starkt inspirerande miljö. Jag minns det som ett litet levande samhälle med såväl glädje som dramatik. I tretton år bodde jag på Österängen och i mitt författarskap har jag ofta återkommit till den här tiden. Inte minst i den självbiografiska romanen ”Ligga som ett O”. Inger Frimansson Journalist och författare

Ny ungdomsledare i SMU-equmenia

Hej!

Det är jag som är Hanna Stridsman, er nya glada, livliga och friluftsälskande ungdomsledare. Jag kommer från de djupa skogarna i Norrbotten; Överkalix närmare bestämt. Där växte jag upp på en gård med familj, vänner och en hel massa renar. Efter studenten flyttade jag ner till Åre trakten för att gå på folkhögskola. Det blev ett fantastiskt år med fina människor, skoldagar fyllda med kulturstudier och otrolig fjällmiljö. Under två månader var vi i Tanza nia, där jag lärde mig allt om att rymma in 25 personer, 3 säckar ris och en flock höns i en minibuss (Tetris IRL!), och såklart rörde resan också om på djupet då besök på bl. a. barnhem och hos missionärer ingick i resplanen. Hösten 2011 bar det iväg igen, nu till Sibirien i Ryssland. Där teamade jag och två svenskar till som engelsklärare. Utmanande, tankeväckande och hysteriskt roligt beskriver jag det som.

Efter Ryssland kände jag att jag ville ha en starkare bas för min tro att stå på. Jag ville lära mig mer rent faktamässigt och växa andligt. Folkhögskola lockade och den här gången blev det Bibelterminen på SVF i Jönköping. Där hörde jag talas om ungdomsledaråret med praktik ute i en församling – jag nappade, och det är min väg till Ansgarii. Med pirr i magen ser jag mycket fram emot att börja med det årliga tonårslägret på Strand gården och sedan fortsätta med det viktigaste, att lära känna ungdomarna, finnas där för dem och tillsammans med er söka vidare efter Jesus i stort och smått. Vi ses!

qumenia i Ansagriikyrkan.

Hanna Stridsman

Bilaga i detta nummer: Informationsfolder om SMU-e

Ansgariikyrkans tonåringar på väg mot Strandgårdslägret.

Tema

Röster om Österängen

Vi har ställt några frågor till boende på Österängen.

1.Hur länge har du bott på Österän gen?

2.Vad tycker du är det bästa med Österängen?

3. Vad skulle du vilja utveckla och förändra på Österängen?

4.Några ytterligare tankar du vill dela?

Ann-Britt Gällring.

1. Har bott på Österängen i drygt trettio år.

2. Stora möjligheter till natur upplevelser under alla årstider.

Bra kommunikationer till centrala Jönköping.

Vätterhem är en mycket bra hyres värd med god service,välskötta lägenheter och utemiljö.

3.Viktigt att hitta former för mötesplatser för samverkan och erfarenhetsutbyte. Vi som som bör här har väldigt skiftande bakgrund och erfarenheter som borde tas till vara bättre.

Daniel Lagerstrand

1. Har bott på Österängen sedan mitten av maj 2012.

2. Närheten: Till jobb, till kyrkan (Ansgariikyrkan) och till Kinnarps Arena.

3. Svårt att få kontakt och lära känna folk som bor här.

Det finns knappast aldrig lediga parkeringsplatser inom rimligt avstånd, när man kommer hem på kvällar.

Ifrah Kirih

1. Har bott här sex år 2. Väldigt fin miljö. Härlig natur och nära till Vättern, Koloni områdena är en stor tillgång.

Bra affärer.

3. Mer öppettider på Birkagården. Mer platser för lek och gemensam samvaro utomhus. Ett större bibliotek, en fotbollsplan med konstgräs. Mer aktiviteter för barn/ungdom och särskilt tjejer.

4. På Österängen är många arbets lösa - framför allt kvinnor. De som är utanför arbetsmarknaden behöver mer sysselsättning och fler möjligheter att komma in i samhället. Här finns många ungdomar som har tagit studenten nyligen och inte har fått jobb, där måste vi satsa lite mer.

Ermyas Tesfazion och

Yonathan Getachew är två ung domar som funnit sig väl tillrätta på Österängen. Båda har bott här sedan födseln. Ermyas 18 år, har sina rötter i Eritrea och Yonathan 15 år, har sina i Etiopien. De tycker Österängen är toppen. Det är fina förbindel ser till både Huskvarna och Jönköping, säger pojkarna. Ermyas tycker att det är lätt att umgås med ungdomar i samma ålder och även om det kan vara lite stökigt i centrum, så är det för övrigt lugnt och trivsamt. Ermyas går nu på Erik Dalbergsgymnasiet med natur inriktning och drömmer om att bli ingenjör, ev. elektroteknik. Yonathan studerar på gymnasiet i Helsingborg och drömmer om att kunna leva på fotbollen. Båda pojkarna och deras familjer tillhör Ansgariikyrkans församling. Vi har också tagit fram en del om den lokala utvecklingsgruppens planer.

Vid samtal med projektledare Lena Claesson från Stads byggnadskontoret framkommer Daniel Lagerstrand Ann-Britt Gällring Ifrah Kirih Yonathan Getachew och Ermyas Tesfazion att pengar finns budgeterade i kommundelsutvecklingsplanen för Österängen för olika åtgärder under 2012 och 2013. Dessa är i fösta hand inriktade på möte splatser utomhus. En mörk kväll vandrade man runt på området och kartlade delar som bör åtgär das med förbättrad belysning där bl.a. vissa gångvägar och tunnlar upplevs särskilt mörka och otrygga. Arbetet med belysnings förbättringarna startar 2013.

Man önskar också utveckla för eningslivet på Österängen bl.a med ett föreningsråd i samverkan med Vättersnäs föreningsliv.

Redaktionskommittén

Tema

Församlingen | Info | Kontakt

Församlingsinformation

Till annan församling

Lina Pettersson utfl yttad till Vasakyrkans församling, Örebro

Barnvälsignelse

Wille Ahrn välsignades den 2/6 2012, offi ciant var Andreas Sköldmark

Vigda

Lina Sandberg och Daniel Erixon vigdes den 30/6 i Öggestorps kyrka. De heter nu Lagerstrand.

Ny adress

Stina Buremo, Junegårdens Äldreboende, Lovisagatan 10, 554 72 Jönköping tfn 036-17 44 66 Bön i kyrkan varje måndag kl 19.00

Manusstopp för nästa programblad 5/11 Övning av sånger inför 1:a advent - övningstillfällen och lista kommer att fi nnas i Ansgariikyrkans foajé.

Om Du behöver bilskjuts vid gudstjänster, ring din GOA-gruppsledare.

Andakter på Österängens äldreboende följande torsdagar kl 10.45 o 11.15:

13/9, 4/10, 25/10, 15/11

Andakter på Rosengårdens äldreboende följade tisdagar kl 14.30

18/9

Andakter på Lindgårdens äldreboende följande torsdagar kl 16.00

18/10, 29/11

Redaktionskommitté

Lars-Evert Sahlin, ansvarig utgivare, Lars-Anders Kjellberg, Curt Olofson, Ringwor Karlsson, Sven-Ove Rylner, Olle Claesson, Viktoria Mars Carlson, layout och design Pastor: Lars-Anders Kjellberg Tfn 036- 12 64 36, 0706- 10 64 36 [email protected]

Ungdomsledare: Hanna Stridsman Tfn 036- 16 79 04, 0727- 31 95 82 [email protected]

Församl.ordförande: Karl-Ivar Karlsson tfn 12 58 12 Församl.kassör: Christer Tegström tfn 13 87 71 Lokaluthyrare: Curt Sandstedt tfn 14 04 09 0705-71 12 34 Församl. plusgiro: 49 42 25 - 6 SMU:s ordförande: Elenor Möllås 036- 465 32 SMU:s kassör: Pär Th ibom tfn 13 78 00 Hemsideadress: www.ansgariikyrkan.se

Postadress: Huskvarnavägen 86 554 66 Jönköping Har du frågor om kristen tro? Går inte livet ihop sig? Behöver du någon att prata med? Ta gärna kontakt med Ansgariikyrkans pastor. Han har absolut tystnadsplikt och fi nns där för din skull.

Ansgariikyrkan

Nr 3 September - November 2012 Tema: Österängen

Vy över Österängen. Foto: Curt Olofson

Ansgariikyrkan - nära granne med Österängen

Det här numret av Ansgariikyrkans programtidning för september – no vember 2012 har temat ”Österängen”. Bostadsområdet Österängen växte upp på 50-talet och har nu ca 3300 invånare. De boende representerar olika åldrar och många har invadrar bakgrund från olika håll i världen. Val av plats för Ansgariikyrkan 1965 blev Huskvarnavägen 86 med tanke på närheten till det nya expanderande bostadsområdet på Österängen. Innehållet i tidningen omfattar bl.a. en gästtyckarartikel av journalist Inger Frimansson (tidigare Wilén). Under 60-talet bodde hon på Österängen. Hon är nu bosatt i Södertälje och är känd bl.a från Radio och TV. År 1963 fi ck hon mottaga ”Lilla nobelpriset i Litteratur” i Konserthuset i Stockholm. 1998 och 2005 fi ck hon pris som ”Årets bästa svenska kriminalroman”.

Några österängsbor ger här sin bild av området. Däribland Yonathan Getachew (ung medlem i Ansgariikyrkan), duktig i fotboll och har provspelat i England med Aston Villas ungdomslag. Lena Claesson, Stadsbyggnadskontorets projektledare, berättar om vad som skall hända i projektet ”Kommundelsutveckling på Österängen 2012-2013” .

På mittuppslaget redovisas detalj program för gudstjänster och sam lingar i Ansgariikyrkan och även redovisas några närradiosändningar över Radio Vättervåg 98,5 MHz som produceras av medlemmar i Ansgariikyrkan. I tidningen present eras också den nya ungdomsledaren för Ansgariikyrkans SMU som började sin tjänst i kyrkan i augusti.

Välkomna att ta del av Ansgarii kyrkans temanummer om Österängen.

Sven-Ove Rylner Huskvarnavägen 86 | www.ansgariikyrkan.se