Beslut lex Sarah Motala kommun

Download Report

Transcript Beslut lex Sarah Motala kommun

Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se

BESLUT 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala

Ärendet

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksam hetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Beslut

Lex Sarah —ärendet avslutas. Tillsyn av nämndens handläggning av anmälningar som avser barn inleds med stöd av 13 kap. 6 § socialtjänst lagen (2001:453); SoL i separat ärende.

Bakgrund

Handlingarna har ärendebeteckning 13/SNO095 hos nämnden.

Till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inkom den 28 juni 2013 en anmälan (lex Sarah) från Åke Wännman, socialchef. En utredning inkom till IVO samma datum med ställningstagande om att den rappor terade händelsen var ett allvarligt missförhållande. Utredningen kom pletterades därefter, efter begäran från IVO.

Det anmålda missförhållandet

Anmälan avser ett litet barn som misstänks ha bragts om livet av sin mamma, till socialtjänsten hade uppgifter framförts om att modem skulle ha hotat med att ta livet av sig själv och barnet. Den 21 december 2012 kontaktade fadem per telefon socialkontoret och fick då samtala med en handläggare i utredningsgruppen för bam och ungdom. Fadems kontakt hade sin grund i oro för dottem efter hot från mamman om att flytta med barnet eller att ta livet av sig själv och dottern. Parterna var inbegripna i en rättsprocess gällande vårdnad och umgänge där modem enligt fadem varit motvillig och förhindrat honom från att träffa sitt bam.

I ett första steg har informationen föranlett bedömning om huruvida det fanns behov av omedelbart skydd för barnet. Det ansågs dock inte före ligga någon sådan akut fara. Fadem hade, enligt gjord dokumentation, inte ansett att det förelåg en akut risk för att mamman skulle göra verk lighet av sina uttalade hot, det fanns ej heller andra uppgifter som kunde ge stöd för någon annan bedömning. Samtalsledaren vid Barn centrum meddelade att de inte hade någon information då. Några möten N cs;Box 1-- >550 Inspektionen 2163 för vård och omsorg 02 Jönköping Telefon 010-788 50 00 [email protected]

www.ivo.se

Fax Org nr 202100-6537

Inspektionen för vård och omsorg 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/2013 2(5) med föräldrarna enligt den begäran som inkommit från tingsrätten hade ännu inte påbörjats. Bedömningen om behov av omedelbart skydd i anslutning till faderns kontakt den 21 december 2012 gjordes av hand läggare vid socialkontoret i samråd med sektionschef. Fadern informe rades samma dag om den bedömning som gjorts och om kontaktvägar under jul/nyår om något trots allt skulle inträffa samt att tid för samar betssamtal skulle meddelas inom kort. Den 8 januari 2013 beslutade socialsekreterare i mottagningsgruppen från barn och ungdom att inte inleda någon utredning en1igt 11 kap. 1 § SoL med hänvisning till före stående samarbetssamtal. Brev skickades till modern med information om anmälan från fadern och beslutet om att inte inleda utredning. I bre vet fanns också erbjudande till modern om att ta kontakt med social tjänsten vid eventuellt behov av hjälp och stöd.

Några samarbetssamtal för att gemensamt lösa konflikten kom inte till stånd. Samtalsledarnas slutsats var att det saknades förutsättningar för att bedriva samarbetssamtal. Information om utfallet av kontakterna med föräldrarna lämnades direkt till tingsrätten från Barncentrum. Pap pans information och oro om dottern väckte även en oro hos samtalsle darna vid Barncentrum. De tog därför, i nära anslutning till samtalskon takten med fadern, telefonkontakt med socialkontoret för att framföra denna oro samt för att informera om att gemensamma samarbetssamtal inte kunnat genomföras. Vid socialkontoret saknas dokumentation om det samtal som Barneentrum refererar till.

Underlag

Anmälan daterad 2013-06-18 Utredning daterad 2013-06-28 Kompletterade uppgifter daterade 2013-08-23

Huvudmannens identifierade orsaker till missförhållandet

I rapporten från 2013-06-28 uppges att i det aktuella fallet fanns enbart pappans uppgifter om uttalade hotelser. Dessa sattes i samband med en pågående rättsprocess om vårdnad och umgänge, vilket blev avgörande för tolkningen i frågan om en eventuell omedelbar fara. I bedömningen om det akuta allvaret i hotelserna lades även en stor vikt vid pappans egen bedömning om de faktiska riskerna. Detta gjorde att något akut ingripande inte blev aktuellt. Beslutet att avstå från att inleda utredning fattades med hänvisning till en förväntan om kommande samarbetssam tal. I detta låg (ej direkt uttalat) tolkningen att de uttalade hoten varit knutna till konflikten om vårdnad och umgänge och att samarbetssam talen förväntades kunna bidra till att denna konflikt skulle komma att lösas. Beslutet att inte inleda en utredning vid socialkontoret motivera-

Inspektionen för vård och omsorg 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/2013 3(5) des således med en hänvisning till planerade samarbetssamtal inom en annan del av socialtjänsten och hotbilden tonades ned. Det valda för hållningssättet från socialkontoret blev därmed passivt. Ansvaret för kontakt lades över på mamman i det fall hon kunde tänkas uppleva be hov av stöd och hjälp. Nämnden anför vidare att beslutet att avstå från att utreda vilade på en spekulation om ett scenario (genomförda lyck ade samarbetssamtal) som aldrig kom att inträffa. Det fanns inte någon kartlagd riskbild, vilket borde ha varit ett av de närmaste målen med att starta en utredning. Socialsekreteraren som tog emot samtalet från Barncentrum uppfattade inte någon ny situation som krävde ställnings tagande utan nöjde sig med att konstatera att en bedömning redan gjorts några veckor tidigare. Nämnden har i en komplettering till IVO in kommit med en beskrivning som ytterligare belyser den kommunikat ion som förekom mellan personal på Barncentrum och socialtjänsten.

Det framgår inte av handlingarna om beslutet att inte inleda en utred ning har tillkommit efter samråd med sektionschefen. Processen för det formella beslutsfattandet har inte följts upp på ett korrekt sätt. Social tjänstens uppgift att med stöd av gällande lagstiftning skydda barn och unga från skadlig behandling har inte uppfyllts i det aktuella fallet.

Nämnden anför i sin komplettering till IVO att nämndens föreslagna åtgärder har syftet att öka trygghet och säkerhet i nämndens bedöm ningar. De framför vidare att flödet av information till socialtjänsten är stort och att det inte går att undvika att det kan finnas något mått av osäkerhet i varje form av beslut som ytterst handlar om bedömningar.

Huvudmannens vidtagna och planerade åtgärder

Nämnden föreslår att följande åtgärder vidtas.

Skriftliga rutiner: Idag saknas sådana i fråga om bedömnings kriterier för att inleda eller avstå från att inleda utredning i fall med barn och ungdom.

Gemensamma värderingar: Det är viktigt att det finns en likvär dig syn i sociala fråga om risker, möjligheter och konsekvenser i det arbetet både inom socialkontoret och mellan socialkon toret och övriga delar av socialtjänsten.

Kollegiegranskning: Som metod i ett gemensamt kvalitetsar bete.

Extern granskning: Granskning av kommunens myndighetsut övning i förhållande till barn och ungdom såväl på enskild som på allmän nivå.

Ansvar för svar till domstol: Rutiner för information mellan so cialtjänst och tingsrätt i fall med begärda samarbetssamtal ses över.

Inspektionen för vård och omsorg 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/2013 4(5) Följa gällande delegation: För alla nivåer i organisationen på minna om kravet att följa gällande delegation inklusive samråd före beslut i tillämpliga delar.

Översyn och komplettering av rutiner och anvisningar omkring begreppet anmälan både avseende intern kommunikation inom socialtjänsten och vid externa kontakter.

Skälen för beslutet

Tillämpliga bestämmelser

14 kap. 6 § socialtjänstlagen (2001:453); SoL

Bedömning

Inspektionen för vård och omsorg bedömer att det allvarliga missför hållandet har utretts i tillräcklig omfattning enligt 14 kap. 6 § SoL. Or saker till missförhållandet har identifierats och åtgärdsförslag har tagits fram för att avhjälpa eller undanröja konstaterade brister för att undvika framtida missförhållanden.

Syftet med lex Sarah —bestämmelserna är att komma till rätta med bris ter i den egna verksamheten, att utveckla denna och att förhindra att misshållanden uppkommer igen. Huvudmannens identifierade brister är enligt IVO:s bedömning av allvarlig karaktär. De föreslagna åtgärder na, som framgår av socialnämndens rapport, har ännu inte genomförts.

Nämnden har inte beskrivit när det föreslagna åtgärdsprogrammet kommer att påbörjas, när och hur åtgärderna kommer att följas upp samt en tidplan för detta.

Mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet finner IVO att det inte går att ta ställning till om de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att avhjälpa nämndens identifierade orsaker till missförhållandet. Av soci alnämndens utredning framgår inte heller om de konstaterade bristerna endast är hänförliga till det aktuella ärendet eller om bristema är gene rella för nämndens hantering av anmälningar inom verksamheten för barn och ungdom. IVO anser därmed att det finns skäl för att inleda en tillsyn av denna verksamhet med huvudsakligt fokus på nämndens ar bete med anmälningar och förhandsbedömningar.

Inspektionen för vård och omsorg 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/2013 5(5) Beslut i detta ärende har fattats av enhetschefen Erik Kangeryd. I den slutliga handläggningen har inspektörerna Alexandra Engelholm och Ingela Hansson deltagit. Inspektören Cecilia Lobos har varit föredra gande.

F Invekti nen för vård och o Erik Kangeryd 491 Cecilia Lobos