Tre vägar att använda CrowdCulture

Download Report

Transcript Tre vägar att använda CrowdCulture

Tre vägar att använda CrowdCulture

Sedan 2011 har CrowdCulture varit ett verktyg för kulturskapare och offentliga aktörer att gemensamt förverkliga kulturprojekt. CrowdCulture är en finansieringsmetod, en kombination av crowdfunding och offentliga bidrag, där ekonomiskt stöd från privatpersoner får en hävstång av offentliga medel. Idag kan över två miljoner svenskar söka offentligt stöd genom CrowdCulture, där pengarna kommer från lokala kulturbudgetar. Om du arbetar inom en kommun i regionerna Västra Götaland, Kronoberg, Jönköping eller Gävleborg kan kulturskapare i ert område få medel genom kampanjer på CrowdCulture. Tillsammans med publiken skapar ni ekonomiska förutsättningar för lokala kulturskapare. De flesta offentliga fonder på CrowdCulture ger årligen ut mellan 100 000 - 200 000 kronor, som delas ut dagligen till projekten på sajten. Kulturskapare kan driva kampanj under högst fyra månader och i genomsnitt samlar ett kulturprojekt in runt 15 000 kronor från privatpersoner och 10 000 kronor i offentliga medel. Hur kan ni då få fler projekt att bli verklighet i er region?

Här är tre enkla vägar:

Bjud in kulturskapare till CrowdCulture

Varje år finansieras ett 50-tal kulturprojekt över hela landet genom CrowdCulture, de flesta som lyckas har också offentlig medfinansiering genom en regional fond. De vanligaste projekten är böcker, teater, musik eller film men det är en bred flora av kulturskapare som söker sig till CrowdCulture. Ideella föreningar, enskilda konstnärer, bokförlag, företag med kulturinriktning eller privatpersoner - initiativtagarna är olika men alla är välkomna. Om du kommer i kontakt med kulturskapare i er region region. – tipsa dem om CrowdCulture. I slutet av den här informationen finns också en allmän text som riktar sig till enskilda kulturskapare i er

Ge en kurs i crowdfunding genom Crowdfundingskolan

Vi på CrowdCulture har tagit fram en rad pedagogiska filmer som riktar sig till personer som vill lära sig mer om hur crowdfunding fungerar och hur man skapar en framgångsrik kampanj. Du hittar filmerna på www.crowdculture.se under avsnittet ”För kulturskapare”. Filmerna är en bra start för kulturskapare som vill ta del av era offentliga medel genom CrowdCulture men kan också fungera som bas i en utbildning eller inspirationsföreläsning. Kontakta oss på CrowdCulture om ni vill ha hjälp med stöd till kulturskapare i er kommun.

Läs mer om medborgarinvolvering

I Sverige finns en rad aktuella exempel på hur myndigheter och andra offentliga institutioner använt medborgarna för att utveckla sin verksamhet. SKL har gett ut rapporten ”Den digitala folkrörelsen”, som fokuserar på hur offentliga aktörer kan använda sig av crowdsourcing och crowdfunding. Rapporten finns att ladda ner från webbutik.skl.se genom att söka ef ter exempelvis ”crowdfunding”.

www.crowdculture.se

Vem använder CrowdCulture?

#enjoysweden

2013 samlades över 20 000 bilder från Sverige på hashtaggen #enjoysweden på Instagram. Organisationen Enjoy Sweden valde sedan att finansiera fotoboken genom CrowdCulture, där 119 stödjare bidrog med 11 892 kronor och Region Gävleborg med 38 679 kronor. Sveriges största fotoprojekt finns nu både som vandringsutställning och som fotobok.

Solrosfältet i Växjö

I centrala Växjö finns idag en unik form av stadsodling. 450 000 solrosor på två hektar historisk åkermark lockar årligen tusentals besökare mellan planteringen i maj och skördefesten i september. När finansieringen var hotad valde föreningen att göra en kampanj på CrowdCulture. 115 stödjare fick solrosor som tack efter att ha samlat in 18 948 kronor och Region Kronoberg bidragit med ytterligare 41 552.

Makers Trollhättan

Våren 2014 samlade en förening av kreativa skapare ihop drygt 20 000 kronor som blev starten till ett nytt makerspace i Trollhättan. I lokalen finns idag namnen på stödjarna på maskiner och verktyg. 29 stödjare bidrog med ungefär 10 949 kronor och Västra Götalandsregionen genom CrowdCulture med 9 678 kronor.

Så får du kulturstöd på CrowdCulture

CrowdCulture är en plattform för att samla in pengar från publik till ditt kulturprojekt. Det är också en väg för dig att få offentlig kulturfinansiering. Sedan 2011 har CrowdCulture varit ett verktyg för kulturskapare och offentliga aktörer att gemensamt finansiera kulturprojekt. Om du driver ett kulturprojekt i Västra Götaland, Kronoberg, Jönköping eller Gävleborg kan du få ta del av kulturbidrag samtidigt som du bygger en relation med dina framtida besökare, kunder eller deltagare. De flesta offentliga fonder på CrowdCulture ger årligen ut mellan 100 000 - 200 000 kronor, som delas ut dagligen till projekten på sajten. Du som kulturskapare kan driva en insamlingskampanj under högst fyra månader och i genomsnitt samlar kulturprojekten in runt 15 000 kronor från privatpersoner och 10 000 kronor i offentliga medel.

Vad kan vi göra som förening eller jag som enskild kulturskapare?

Idag kan vem som helst starta en kampanj på CrowdCulture för att samla in pengar till en idé. Genom att stödja ditt projekt kan privatpersoner få en unik möjlighet att påverka projektet eller ta del av belöningar och produkter som du kan erbjuda dem som stöttar din idé. När du genomför en kampanj på CrowdCulture får du inte bara ekonomiska medel, utan du bygger också upp en relation till din publik redan innan din idé blivit verklighet. Om du verkar i en region eller inom ett område som har en fond på CrowdCulture kan du dessutom få ta del av offentliga kulturmedel som ökar dina insamlade medel. Ju fler personer som stödjer ditt projekt, desto större andel av bidragen får du.

Hur börjar jag?

Gå till www.crowdculture.se och registrera ett konto. Där hittar du sedan all information om vilka fonder som finns, hur du lägger upp en kampanj och vad du behöver förbereda. De vanligaste projekten är böcker, teater, musik eller film men det är en bred flora av kulturskapare som söker sig till CrowdCulture. Ideella föreningar, enskilda konstnärer, bokförlag, företag med kulturinriktning eller privatpersoner - initiativtagarna är olika men alla är välkomna.

Var kan jag lära mig mer om hur jag gör?

Vi på CrowdCulture har tagit fram en rad pedagogiska filmer som riktar sig till dig som vill lära dig mer om hur crowdfunding fungerar och hur du skapar en framgångsrik kampanj. Du hittar filmerna på www.crowdculture.se under avsnittet ”För kulturskapare”.

Besök oss på:

www.crowdculture.se