Rundskrivet finner du her - NFF Ekstranett

Download Report

Transcript Rundskrivet finner du her - NFF Ekstranett

Document Number: 355951

RUNDSKRIV NR. 10/11

Til klubbene i:

 Tippeligaen  Adeccoligaen  Fair Play-ligaen  Toppserien  1. divisjon kvinner  Eliteserien futsal

Til fotballkretsene:

 Ved daglig leder  Ved kretsleder

Til NFFs komiteer og utvalg:

 Utviklingskomiteer/utvalg  Juridiske utvalg/komiteer  Klubblisensnemnda/Klagenemnda  Valgkomiteen/Kontrollkomiteen  Andre komiteer/utvalg

Til interesseorganisasjonene:

 Norsk Toppfotball (NTF)  Serieforeningen for Kvinnefotball (SKF)  Divisjonsforeningen (DF)  Norsk Fotballdommerforeningen (NFDF)  Norsk Fotballtrenerforening (NFT)  Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO)  Spilleragentenes forening  Norsk Supporterallianse (NSA) Deres ref:

For oppfølging

Vår ref: 355951v1

Til orientering

  1. november 2011

FUTSAL – SESONGEN 2011/2012 – 1. OG 2. DIVISJON KVINNER OG MENN

I det følgende vil vi informere om forhold som vedrører gjennomføringen futsal-sesongen 2011/2012 for 1. og 2. divisjon kvinner og menn. Vi tar i stor grad utgangspunkt i de turneringsbestemmelsene som ble vedtatt før sesongen 2010/2011.

Norges Fotballforbund Ullevaal Stadion | N-0840 Oslo | tlf: 04 420 | www.fotball.no

1.2

For seriespillet og kvalifiseringsspillet i futsal 2011/2012 gjelder NFFs Lov og Reglementer 2011 med de tilpasninger som fremkommer i den følgende informasjonen.

1.

1.1

DELTAKELSE, RETTIGHETER OG PLIKTER

Inndeling i regioner

1. og lavere divisjoner i futsal administreres av fotballkretsene, og for 2011/2012 er denne aktiviteten organisert i følgende regioner: Region Nord-Norge: Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland Region Midt-Norge: Trøndelag, Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre Region Vestlandet: Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland Region Sørlandet: Agder og Telemark Region Østlandet: Oslo, Akershus, Indre Østland, Østfold, Buskerud og Vestfold.

Ikke rangering eller seeding

Klubbenes deltakelse er uten rangering eller seeding.

1.3 Påmeldingsavgift og forsikringspremie

Deltakende klubber betaler en påmeldingsavgift til administrerende krets innen frist fastsatt av kretsen. Forsikringspremien på kr. 4.000 betales til Norges Fotballforbund innen den betalingsfrist som er satt på fakturaen. Dersom betalingsfristen ikke overholdes, er lagets spillere verken spilleberettiget eller forsikret. Når en klubb deltar med flere lag i samme aldersklasse (senior) skal lagene benevnes ved fortløpende nummerering eller alfabetisering.

1.4 Underlagt bestemmelser

Gjennom påmeldingen aksepterer klubbene, dens spillere og ledere å være underlagt NFFs Lov, Kampreglement, Sanksjonsreglement, Reglement for advarsler og utvisninger, Overgangsreglement, Reklamereglement, turneringsbestemmelsene for futsal, samt utfyllende bestemmelser og pålegg for å sikre sportslig forsvarlig og hensiktsmessig gjennomføring av konkurransene. 2

1.5 Tilrettelegging

De administrerende kretsene skal legge forholdene til rette for avviklingen av konkurransene; herunder utarbeide spilleplan, oppnevne dommere, samt administrere konkurransen i samarbeid med deltagende klubber.

1.6 Fair Play

Kampene skal arrangeres i henhold til prinsippene i ”Fair Play”, som er definert slik: Ønsket om å spille en kamp på en fair måte og behandle motstandere på sportslig vis og med respekt er en av de fineste elementer som kan finnes i all sport. Faktisk er det sport som er opphavet til det nå så anerkjente og brukte uttrykket og konsepter om Fair Play. Det er fortsatt en like viktig ingrediens i vår sport i dag som den noen gang har vært, og de fleste tilskuere vil være enige i at kun en fair kamp kan være underholdende. Konseptet Fair Play kan brytes ned til følgende elementer og som gjelder like mye for spillere som for andre personer involvert i kampen: 1. Spillereglene, reglement og instrukser for NFF Futsal Eliteserien må respekteres. 2. Enhver anstrengelse må gjøres for å oppføre seg sportslig overfor motstandere, dommere og enhver annen person som er involvert i kampen, slik som publikum, representanter for andre klubber og media. 3. Alle andre involverte i kamper må påvirkes til å oppføre seg som nevnt ovenfor før, under og etter kamper, uavhengig av kampens resultat og avgjørelser tatt av dommerne.

1.7 Fotos, audiovisuelt og visuelt materiale

NFF har rett til å benytte fotos, audiovisuelt og visuelt materiale av spillere og ledere, så vel som klubbnavn, klubbemblem og klubbdrakt til ikke-kommersiell bruk. NFF har rett til å stille fotos, audiovisuelt og visuelt materiale til disposisjon for pressen i redaksjonelt øyemed.

2.

2.1

ORGANISERING OG ANSVARSFORHOLD

Turneringens myndighet

Styret i den administrerende kretsen er turneringens høyeste myndighet, og har et overordnet ansvar for at alle beslutninger som tas er i henhold til gjeldende bestemmelser, med unntak av forhold som sorterer under NFFs Doms- og sanksjonsutvalg og NFFs Ankeutvalg. 3

Kretsstyret kan delegere den praktiske gjennomføringen av turneringen til kretsens administrasjon, en komitè eller en klubb.

2.2 Aktuelle organer

Følgende organer behandler ulike saker knyttet til gjennomføringen av konkurransen: a) b) c) Kretsens dommerkomite er ansvarlig for oppnevnelser av dommere og observatører til kampene. Kretsstyret behandler protester og saker om advarsler, utvisninger og bortvisninger. Doms- og sanksjonsutvalget behandler straffesaker etter straffebestemmelsene i d) Lovens kapittel 11. Ankeutvalget behandler anker over avgjørelser truffet av kretsstyret og NFFs Doms- og sanksjonsutvalg.

2.3

Klubbenes ansvar

Klubbene er ansvarlige for sine medlemmers, spilleres, lederes og supporteres adferd. Dette gjelder også personer som arbeider for klubben i forbindelse med avvikling av kampene.

3.

3.2

DIVISJONSINNDELING, TABELLPLASSERING OG OPP-/NEDRYKK

3.1

Organisering av seriene

a) I seniorklassene i futsal er seriespillet inndelt i divisjoner fra 0. divisjon og nedover. Forbundsstyret har delegert administrasjonen av 0. divisjon (Eliteserien) til Troms Fotballkrets. Øvrige divisjoner administreres av en av kretsene i den enkelte region. Kretsene kan delegere dette ansvaret til en klubb. Kretsen fastsetter hvor mange avdelinger det skal være i hver divisjon og hvor mange lag det skal være i hver avdeling. b) Lag som ikke deltok i seriespill foregående sesong, starter i kretsens laveste divisjon.

Divisjonsinndeling

a) 1. divisjon senior menn Region Nord-Norge: En avdeling med inntil 10 lag. Administreres av Troms Fotballkrets Region Midt-Norge: En avdeling med inntil 10 lag. Administreres av Trøndelag Fotballkrets Region Østlandet: To avdelinger a inntil 10 lag: Administreres av Oslo Fotballkrets 4

Region Sørlandet: En avdeling med inntil 10 lag. Administreres av Agder Fotballkrets I region Midt-Norge og region Vestlandet spiller fleire lag et innledende spill, før lagene deles i to i siste halvdel av seriespillet. I region Østlandet har Oslo Fotballkrets delegert administrasjonen av futsal-seriene til Vålerenga Fotball. b) 2. divisjon senior menn 2. divisjon opprettes av den enkelte krets/region sett hen til antall lag c) Senior kvinner Det opprettes serie- og turneringsspill for kvinner i den enkelte krets/region.

3.3

Kamper og poeng

a) I den enkelte serie spiller hvert lag mot de andre lagene to ganger (dobbel serie), men kretsen kan bestemme at lagene i serier organisert av den, kun skal møte hverandre én gang, at serien gjennomføres i turneringsform med flere kamper i en helg, eller at seriespillet kan organiseres på annen måte. b) For vunnet kamp gis 3 poeng, for uavgjort 1 poeng og for tap 0 poeng.

3.4

Plassering på tabellen

a) Lagene i en serie rangeres ved en tabell der rekkefølgen bestemmes av poengtallet. b) Har to eller flere lag like mange poeng, går det lag foran som har møtt til flest kamper. c) Står to eller flere lag fortsatt likt etter at antall oppmøter er tatt i betraktning, går det lag foran som har best målforskjell, Har noen av lagene fått registrert 3-0 etter Kampreglementets §§ 13-2, 13-6 eller 14-10, skal resultatene mot de motstanderne det gjelder regnes for 3-0 også for de øvrige lag som står likt. d) Står to eller flere lag fortsatt likt etter at målforskjellen er tatt i betraktning, går det lag foran som har scoret flest mål. For antall scorede mål gjelder samme regler som under pkt. (3) andre setning med hensyn til kamper avgjort ifølge Kampreglementets §§ 13 –2, 13-6 eller 14-10. e) Står to lag fortsatt likt etter at antall scorede mål er tatt i betraktning, er resultatet av innbyrdes kamper avgjørende. Står tre eller flere lag fortsatt likt etter at antall scorede mål er tatt i betraktning, avgjøres rekkefølgen av en tabell satt opp etter de innbyrdes oppgjørene mellom disse lagene. 5

f) Dersom rekkefølgen fortsatt ikke er avgjort og det gjelder mesterskap eller opp /nedrykk, skal rekkefølgen avgjøres ved kvalifiseringsspill.

3.5

Generelle bestemmelser om opp- og nedrykk mellom divisjonene

a) Antallet lag som skal rykke opp fra en divisjon kan ikke endres fra det som ble fastsatt før sesongstart. Lag kan ikke fritas fra å rykke opp uten at særlige grunner foreligger. b) c) Antallet lag som rykker ned kan bli lavere enn det som ble fastsatt før sesongstart som følge av at færre lag enn forventet rykker ned fra høyere divisjon, at lag trekker seg eller av andre grunner. d) Lag som etter det som ble fastsatt før sesongstart egentlig skulle rykket ned, blir kun stående hvis det er plasser ledige etter at lagene fra lavere divisjon er rykket opp og høyere divisjon er rykket ned. Lag som egentlig skulle rykket ned går likevel foran lag fra lavere divisjon som har tapt kvalifiseringskamp(er) for opprykk. Lag som blir utelukket etter Kampreglementets kapittel 13 eller nedflyttet etter Sanksjonsreglementet § 3-1 g) skal alltid rykke ned. e) Der hvor det etter d) blir plasser tilgjengelige til lag som etter det som ble fastsatt før sesongstart egentlig skulle rykket ned, og det er flere avdelinger innenfor divisjonen, skal lagene rangeres etter plassering på tabellen. Er plasseringen lik, rangeres lagene etter det antall poeng de oppnådde per spilte kamp. Står lagene fortsatt likt, gjelder bestemmelsene i punkt 3 ovenfor tilsvarende, men slik at målforskjell og antall scorede mål deles på antall spilte kamper. Tilsvarende gjelder der opprykks- eller nedrykksplasser skal fordeles på lag fra forskjellige avdelinger. f) Andrelag og lavere rangert lag kan ikke rykke høyere opp enn til divisjonen under høyere rangert lag. Begrensingen gjelder ikke i kretsens laveste divisjon. Dersom klubben har flere lag i kretsens laveste divisjon, regnes disse som likestilte, og ett av disse lagene kan rykke opp. Dette laget skal neste sesong regnes som høyere rangert enn laget som blir værende i laveste divisjon. g) Dersom et lag, etter det som er fastsatt før seriestart, egentlig skal rykke opp eller delta i kvalifiseringsspill om opprykk, men likevel ikke kan rykke opp på grunn av begrensingen i f) første ledd, går retten til opprykk eller deltakelse i kvalifiseringsspill om opprykk til det best plasserte laget i samme avdeling som kan rykke opp. 6

3.6 Opprykk fra 1. divisjon sesongen 2011/2012

a) Kamper om retten til opprykk fra 1. divisjon (play-off) administreres av Troms Fotballkrets. For disse kampene kan Troms Fotballkrets gi egne bestemmelser om gjennomføringen. b) Avdelingsvinnere og nr 2 i alle regioner går til play-off, forutsatt at det er minst 8 lag i avdelingen. Fra avdelinger med mindre enn 8 lag, er det bare avdelingsvinner som er får plass i play-off. c) De inntil 12 lagene som er kvalifisert for deltakelse i play-off etter (2), deles inn i to grupper (A og B) á inntil 6 lag. Innen hver gruppe spilles enkel serie (inntil 5 kamper). d) Lag nr 1 i gruppe A møter lag nr 2 i gruppe B og lag nr 1 i gruppe B møter lag nr 2 i gruppe A. De to vinnerne rykker opp i 0. divisjon. e) Et lag som ikke kan rykke opp etter bestemmelsen 3.5 (f), kan ikke delta i konkurransen om en plass i play-off. Denne plassen går da til det best plasserte av de lagene i samme avdeling som kan rykke opp etter 3.5 (f).

3.7 Opp- og nedrykk mellom 1. og 2. divisjon sesongen 2011/2012

a) Administrerende krets i den enkelte region kunngjør før sesongstart hvor mange lag som skal rykke opp fra 2. til 1. divisjon og hvor mange lag som rykker ned fra 1. til 2. divisjon. b) Når det i en krets eller region er en avdeling i 2. divisjon rykker som hovedregel ett lag opp dersom avdelingen har 8 eller færre lag som fullfører sesongen. Har avdelingen flere enn 8 lag som fullfører sesongen, rykker som hovedregel to lag opp. c) d) Dersom det i en krets eller region er flere avdelinger i 2. divisjon, arrangerer kretsen kvalifiseringsspill om retten til å rykke opp i 1. divisjon. Fra avdeling der færre enn 8 lag fullfører serien deltar som hovedregel ett lag i kvalifiseringen. Fra avdeling hvor 8 – 12 lag fullfører serien deltar som hovedregel to lag i kvalifiseringen. Dersom et lag ikke kan rykke opp etter bestemmelsen 3.5 (f), kan det heller ikke delta i et eventuelt kvalifiseringsspill. Retten til deltakelse i kvalifiseringsspillet går da til det best plasserte av de lagene i samme avdeling som kan rykke opp.

4.

4.1

FRAMMØTE TIL KAMP OG UTEBLIVELSE FRA KAMP

Starttidspunkt for kampene

a) Avsparktidspunktene fastsettes av administrerende krets. 7

b) c) De deltagende lagene må være ferdig skiftet minimum 20 minutter før kampstart. Ved forsinkelser i arrangementet gjelder sekretariatets oppdaterte tidsskjema. Dommerne og lagene plikter å vente 5 minutter etter kampstart i henhold til det enhver tid gjeldende tidsskjema.

4.2

Virkningen av å komme for sent til kamp

a) Dersom et lag ikke er klare til å starte kampen senest 5 minutter etter oppdatert b) tidsskjema, skal som hovedregel det laget som er klar til kamp, tildeles seieren i kampen. Resultatet settes til 3-0. Er ingen av lagene klare, settes kampresultatet til 0-0 og ingen av lagene tilkjennes poeng.

4.3

Virkningen av å utebli fra kamp

Lag som uteblir fra en kamp i seriespill eller kvalifisering uten gyldig grunn, skal ved første gangs uteblivelse regnes for å ha tapt kampen/e med resultat 3-0 til motstanderen. Ved neste uteblivelse i samme konkurranse, skal laget – med mindre særlige forhold tilsier noe annet – utelukkes fra fortsatt spill i pågående konkurranse og alle dets kamper annulleres.

4.4

Virkningen av å trekke seg fra en påbegynt kamp

At et lag trekker seg fra en allerede påbegynt kamp, behandles på samme måte som om laget hadde uteblitt. Dersom motstanderen ledet kampen med mer enn tre mål, opprettholdes resultatet.

4.5

Standardgebyr

Seriens administrerende krets kan fastsette standardgebyr for å utebli eller trekke seg fra kamp eller fra videre deltakelse.

5.

5.1

ARENAENE

Godkjenning

a) b) Kretsen skal godkjenne alle arenaer som skal benyttes til kampene. Arenaene må være i god forfatning, både når det gjelder selve spillebanen og øvrige fasiliteter. Arenaene må tilfredsstille de krav og bestemmelser som gjelder for slike, og som er fastsatt av myndighetene (Jfr. brannvernloven, bygningslov etc.). 8

5.2 Spillebanens størrelse

Spillebanens lengde skal være minimum 38 og maksimum 42 meter. Bredden skal være minimum 18 og maksimum 25 meter. Unntak herfra krever godkjenning av kretsen.

5.3 Spilleunderlaget

Spilleflaten skal være plan og ha overflate av parkett eller annet materiale godkjent av seriens administrerende krets.

5.4 Oppmerking av spillebanen

Spillebanen skal merkes slik som angitt i Spillereglene for futsal.

5.5

a)

5.6

b)

Stadionur

Arenaene bør være utstyrt med fastmontert eller portabelt stadionur. Stadionuret skal vise eksakt spilletid. Dersom stadionur ikke finnes eller ikke kan benyttes, gjelder kun dommerens egen klokke.

Arenareglement

Lagene plikter å følge reglement for arenaen. Reglene skal være lett synlige ved alle innganger og dører inne på arenaene.

6.

6.1

a)

KAMPORGANISERING

Observatør/delegat

Den kretsen som administrerer serien, kan oppnevne observatør/delegat til kamper. I kamper der det er oppnevnt observatør/delegat, er denne personen kampens overordnede myndighet. b) Observatørens/delegatens oppgave i hovedsak observasjon/inspeksjon/kontroll/rapportering på følgende områder: • Arrangement generelt • Sikkerhet • Fair Play • Dommerprestasjon (i enkelte tilfeller) • Forhold/hendelser som er i strid med gjeldende bestemmelser. 9

6.2

a)

Kamprapport

Kamprapportskjema er kampens eneste offisielle dokument, og skal utfylles av lagene og dommeren. Dommeren er ansvarlig for at kampfakta blir påført skjemaet. b) Hvert lag skal: Fylle inn navn, nummer og fødselsdata på inntil 12 spillere (5 spillere som starter kampen og inntil 7 innbyttere) som skal delta i kampen. Fylle inn navn og funksjon på inntil 4 ledere som har anledning til å oppholde seg i teknisk område (ved innbytterbenken) under kampen. Kontrollere påførte kampfakta og signere rapporten etter kampslutt.

6.3

c) Det er lagenes ansvar at kamprapporten blir levert dommeren minimum 15 minutter før kampstart. Etter at kamprapporten er levert dommeren, men før avspark, kan laget foreta endringer av de spillerne og lederne som er påført kamprapporten.

Håndhilsning

I god Fair Play ånd skal spillerne håndhilse både før kampstart og ved kampslutt. Disse prosedyrene skal gjennomføres i henhold til dommerens bestemmelser.

6.4 Baller

Det skal være 3 godkjente matchballer tilgjengelig i hver kamp. Ballene oppbevares der dommerne bestemmer. Ballene kontrolleres av dommeren før hver kamp.

6.5 Medisinske tjenester

Det må ikke være medisinsk personell tilstede i hallene under arrangementet, men administrerende krets skal sørge for at førstehjelpsutstyr skal finnes tilgjengelig i hallen og kunne tilkalle legevakt når det anses påkrevet.

6.6 Speakertjeneste

Administrerende krets eller arrangørklubben kan organisere speakertjeneste i hallene dersom forholdene ligger til rette for det. Speakertjenesten under kampens gang gis anledning til: • å meddele navn på målscorere • meldetjeneste fra andre kamper • • eventuell kort publikums/lags informasjon kåre beste spiller/info om neste kamp 10

En kort jingle kan spilles ved scoringer. Ingen sjåvinistiske bemerkninger eller usportslige/støtende formuleringer skal forekomme. Det er ikke anledning til å avspille musikk over høytaleranlegget under spillets gang, men det kan spilles musikk ved avbrudd i spillet.

7.

7.1

SPILLEREGLER

Spilleregler

Kampene avvikles etter de ordinære spillerreglene for futsal, med de unntak som framkommer i dette informasjonsbrevet eller i annen informasjon fra den fotballkretsene som administrerer den enkelte serie.

7.2 Spilletid

Kampene gjennomføres med følgende spilletid: Minimum 2 x 15 minutter løpende spilletid og maksimum 2 x 20 minutter effektiv spilletid. Ved bruk av løpende tid, kan kretsen beslutte at det skal benyttes effektiv spilletid de siste 2 minutter av andre omgang.

7.3 Pausen mellom omgangene

Pausen mellom omgangene skal i utgangspunktet være på inntil 15 minutter fra siste fløytesignal i 1. omgang til fløytesignalet for å starte 2. omgang. Den krets som administrerer den enkelte serie kan imidlertid fastsette at pausen skal være av kortere varighet, og det praktiseres pause med varighet helt ned til 2 minutter. Dommeren er ansvarlig for at pausen blir av den varighet som er fastsatt for den enkelte serie.

7.4 Avvik fra spillereglene

Der det av organisatoriske eller andre forhold (f.eks leietid, plassforhold i hallen og lignende) er nødvendig, kan kretsen fravike spillereglene. Slike eventuelle avvik skal gjøres kjent for deltakende lag før hver serierunde.

8. SPILLEBERETTIGELSE

8.1

Spilleberettigelse for lag i seniorklassene

For å være spilleberettiget i den enkelte kamp, må spiller: a) Ikke ha karantene etter Reglement for advarsler og utvisninger, Sanksjonsreglementet b) eller andre beslutninger fra kompetent myndighet Fylle alderskravene for deltakelse (være fylt 14 år ved starten av det året seriespillet c) starter) Ha spilletillatelse for klubben etter overgangsbestemmelsene for futsal. 11

d) e) f) Ha lovlig opphold i Norge. Være oppført i kamprapporten før avspark. Ha gyldig forsikring (klubben må ha betalt forsikringspremien til NFF og spilleren må være registrert for klubben). g) h) Være medlem av klubben vedkommende skal spille for. Ha skriftlig tillatelse av sin fotballklubb for deltagelse i futsal dersom spilleren har profesjonell kontrakt med fotballklubben. For å spille futsal på seniorlag, må en spiller være fylt 14 år ved begynnelsen av det kalenderåret seriespillet starter. Den aldersgrensen som gjelder ved sesongens start, gjelder for hele sesongen.

8.2 Skifte av klubb

Skifte av klubb skal skje i henhold til NFFs Overgangsreglement med de tilpasninger som gjelder for futsal.

8.2

a)

Overføring av spillere mellom futsal-lag i egen klubb

Når en klubb har mer enn ett lag med i samme aldersklasse, kan det på lavere lag totalt benyttes en spiller som ble benyttet på nærmest høyere rangerte lag i siste obligatoriske kamp. Det er ingen begrensning i overføring av spillere fra lavere til høyere rangert lag.

9.

9.1

b) Spiller andrelaget ved seriestart en eller flere kamper før førstelaget, kan kun en spiller som var med i andrelagets siste kamp, spille for førstelaget i første kamp. Tilsvarende gjelder for lavere rangerte lag.

DISIPLINÆRE BESTEMMELSER

Behandling av advarsler, utvisninger og andre disiplinære forhold

Saker om advarsler, utvisninger og andre disiplinære forhold avgjøres av kretsstyret eller Doms- og sanksjonsutvalget i første instans. Avgjørelser fattet av kretsstyret kan ankes til Ankeutvalget etter bestemmelsene i Reglement for advarsler og utvisninger § 5-4. Avgjørelser fattet av Doms- og sanksjonsutvalget kan ankes til Ankeutvalget etter bestemmelsene i Kampreglementets kap 15

9.2

Advarsel (gult kort)

a) Gult kort kan kun tildeles spillere og innbyttere og bare fra det tidspunkt dommeren har ankommet spillebanen og til han forlater spillebanen etter kampens slutt. b) Spiller som er tildelt sin 2. advarsel (gule kort) i samme turnering eller i en serie, skal automatisk stå over neste turnerings-/seriekamp (en kamps karantene). Deretter skal 12

spilleren automatisk stå over en kamps karantene hver gang han er tildelt 2 advarsler (gule kort). c) e) Dersom spiller blir tildelt 2 advarsler (gule kort) i samme kamp, blir spilleren utvist (tildelt rødt kort) og de tildelte 2 advarslene (gule kortene) teller ikke med videre. Spilleren skal automatisk stå over lagets neste kamp i turneringen/serien. d) Blir spiller tildelt advarsel og senere i kampen direkte utvist, teller advarselen med videre. Lagene er selv ansvarlig for å holde oversikt over antall advarsler og at karantene iverksettes i henhold til dette regelverk.

9.3 Utvisning (rødt kort)

a) b) c) d) e) f) Rødt kort kan kun tildeles spillere og innbyttere, og bare fra det tidspunkt dommeren ankommer spillebanen og til han forlater spillebanen etter kampens slutt. Dommeren fyller ut utvisningsrapporten som vedlegges kamprapporten. Dersom behandlende organ ikke har mottatt skriftlig forklaring fra utvist spiller innen 24 timer etter kampslutt, blir saken avgjort på grunnlag av dommerens utvisningsrapport og eventuelle andre rapporter. Rapportene og forklaringene sendes administrerende krets. Lagene er selv ansvarlig for at karantene etter utvisning iverksettes i henhold til dette regelverk og beslutninger fattet av kretsstyret, Doms- og sanksjonsutvalget eller Ankeutvalget. Spiller som er utvist, skal automatisk stå over neste kamp i konkurransen, med mindre annen underretning foreligger fra overordnet myndighet. Karantene utover en kamp trer først i kraft når skriftlig underretning er kommet til klubben på en slik måte at den ikke har rimelig grunn for ikke å ha gjort seg kjent med underretningen. Utvist spiller kan i kampen erstattes i henhold til bestemmelsene i Spilleregel 12.

9.4 Andre disiplinære forhold

a) Bortviste trenere, ledere og andre offisielle Trenere, ledere og andre offisielle skal ikke tildeles gult eller rødt kort, men kan gis tilsnakk. Dersom dommeren finner at det er grunnlag for det, skal trenere, leder og andre offisielle i teknisk område vises bort fra området rundt spillebanen. Dommer leverer umiddelbart etter kampen rapport til sekretariatet når en person er bortvist. Rapporten 13

sendes seriens administrerende krets. Bortvist person automatisk stå over neste kamp, med mindre annen underretning foreligger fra overordnet myndighet. Karantene utover en kamp trer først i kraft når skriftlig underretning er kommet til klubben på en slik måte at den ikke har rimelig grunn for ikke å ha gjort seg kjent med underretningen. b) Upassende opptreden og andre hendelser. Alvorlige tilfeller av upassende opptreden på og utenfor banen fra et lags spillere, trenere, ledere, andre offisielle eller tilhengere i tilknytning til kamp, rapporteres skriftlig til administrerende krets som treffer beslutning i saken. Det samme gjelder hendelser som skjer før dommeren kommer på spillebanen eller etter at dommeren har forlatt denne. Ved rapport om svært alvorlige hendelser eller om stadige gjentakelser av upassende opptreden, kan Kretsstyret fremme sak for Doms- og sanksjonsutvalget hvor en i alvorligste tilfelle kan innstille på at laget utelukkes fra videre deltakelse i konkurransen. c) Tilhengernes opptreden. Hvert lag er ansvarlig for sine tilhengeres opptreden i tilknytning til kampene. Det stilles ingen krav om skyld hos laget der det er tale om å ilegge sanksjoner for overtredelser begått av publikum. Ved svært alvorlige hendelser eller ved stadige gjentakelser av alvorlige hendelser kan Kretsstyret fremme sak for Doms- og sanksjonsutvalget hvor en ber om at laget utelukkes fra videre deltakelse i konkurransen.

9.5 Virkningen av karantene.

Spillere, trenere, ledere og andre offisielle som er ilagt karantene, kan ikke oppholde seg i teknisk område eller lede laget fra noe annet sted rundt banen eller fra tilskuerplass. Den som soner karantene kan heller ikke kommunisere med spillere, trenere ledere eller andre offisielle fra tilskuerplass fra kampen starter til sluttsignal er gått. Bestemmelsen gjelder både i den pågående kampen etter bortvisningen og kamp hvor karantene sones. En spiller som har karantene, kan ikke virke som trener/lagleder og en trener/lagleder som har karantene, kan ikke delta som spiller før karantenen er sonet.

10. PROTESTER

10.1 Kampreglementets § 14-1

Den klubb som ønsker resultatet av en kamp kjent ugyldig, må nedlegge protest, jfr. Kampreglementets § 14-1. Noen punkter fra reglementet følger her:

10.2 Behandlende myndighet

Protester behandles av den krets som administrerer serien. 14

10.3 Frister

Protester må varsles og inngis innen fastsatte frister, jfr. Kampreglementets § 14-5.

10.4 Gebyr

Protest skal være skriftlig og protestgebyr kr. 500,- må være innbetalt innen protestfristen, jfr. Kampreglementets § 14-6.

11. DOMMERE

11.1 Dommeroppnevnelser

Dommere til kampene oppnevnes av administrerende krets, eller den kretsen har delegert denne myndigheten til.

11.2 Reise og ankomst til spillested

Dommerne er forpliktet til å være på plass på kampstedet minimum 30 minutter før avspark.

11.3 Kamprapport

Dommeren er ansvarlig for at kamprapporten er behørig utfylt, og at den etter kampen sendes til den krets som administrerer serien.

12. SPILLEROVERGANGER

Overgangsreglementet i futsal er en integrert del av NFFs Overgangsreglement. Dette innebærer at i sesongen 2011/2012 vil kapitlene I, III og IV i NFFs Overgangsreglement også gjelder i futsal, men med følgende tilpasninger: 1. En spiller kan kun ha spilletillatelse for en klubb om gangen i futsal. En spiller kan på samme tid spille futsal for en klubb og fotball for en annen. Spiller som har profesjonell kontrakt med klubb for spill i fotball, må innhente skriftlig tillatelse for å kunne delta i futsal. 2. En futsalspiller kan være registrert i maksimum 3 futsalklubber i perioden 01.07 til 30.06 kommende år. I denne perioden kan spilleren kun delta i obligatorisk futsalkamp for 2 av klubbene. 3. Overgang/utlån av futsalspillere. a) Futsalspiller med status som amatør. 15

4. 5. 6. 7. Spilleren kan melde overgang eller lånes ut til annen futsalklubb hele året. Kun spiller med gyldig kontrakt, kan lånes ut. Den krets som administrerer en serie, fastsetter en siste frist for spilleroverganger til klubber som spiller i denne serien. Denne fristen skal være minimum 1 måned før siste serierunde i serien, og bekjentgjøres for klubbene før sesongstart. For Eliteserien fastsettes denne fristen for sesongen 2011/2012 til 24.02.12. Dersom overgangs- eller utlånsdokumentene mottas av krets-/forbundskontoret i perioden mellom denne fristen og 31.03, kan spilletillatelse først gis fra 01.04. b) Futsalspiller med status som profesjonell. Spilleren kan kun melde overgang eller lånes ut i registreringsperioden. Kun spiller med profesjonell kontrakt, kan lånes ut. Registreringsperiodene er: Sommerperioden: 01.08 – 31.08. Vinterperioden: 01.01 – 31.01. Dersom overgangs- eller utlånsdokumenter mottas av krets-/forbundskontoret utenom registreringsvinduene, kan spilletillatelse først gis fra starten av førstkommende registreringsperiode. Overgangsskjema. Det er et eget overgangsskjema for spilleroverganger (amatører) i futsal, og dette skjemaet skal benyttes. Overgangsdokumentene skal sendes den krets som administrerer den serien der den aktuelle spillerens lag spiller. Overgangsgebyret i futsal er på kr. 300, og dette skal innbetales til Norges Fotballforbund. En spiller er ikke spilleberettiget før ny klubb har mottatt skriftlig bekreftelse med dato for spilleberettigelse fra fotballkretsen. Registrering av nye spillere. Den samme fristen som er beskrevet i punkt 3, gjelder ved registrering av nye spillere, som ikke har spilt futsal i andre klubber tidligere. Spillere som ikke har spilt futsal i andre klubber tidligere, skal registreres på et skjema som sendes administrativ fotballkrets. Spilleren skal selv undertegne skjemaet. Kompensasjon for trening og utdanning og solidaritetsmidler Ordningene gjelder ikke i futsal. Ikke regulerte hendelser/situasjoner. Hendelser og/eller situasjoner i futsal som ikke kan løses etter disse tilpasninger eller etter NFFs overgangsreglement, avgjøres av Forbundsstyret. Internasjonal overgang for spillere i futsal skjer i henhold til Annex 6 of the Regulations for the Status and Transfer of Players – Rules for the Status and Transfer of Futsal Players. 16

13. SPILLERLISTER

Før sesongstart skal klubbene sende inn spillerlister for sine lag for sesongen. Spillerlisten skal inneholde navn og fødselsdata for de spillerne som skal benyttes på det akuelle laget. Denne oversikten oppdateres før hver kamp med eventuelle tilføyelser av spillere. Spillerlistene har betydning både i forhold til spilleberettigelse og forsikring. Alle spillerlister, og oppdateringer av disse, sendes til den krets som administrerer den serien der laget deltar. Informasjonen videresendes Norges Fotballforbund som dokumentasjon i forhold til spilleberettigelse/forsikring.

14. ANTALL SPILLERE

Følgende antallsmessige begrensninger er gjennomgående i seiresystemet for futsal: 5 spillere på banen til enhver tid. Inntil 12 spillere kan benyttes i løpet av en kamp. Ingen begrensning i hvor mange spillere som kan benyttes på et lag i løpet av en dag/helg – og i løpet av en sesong. For Play-off for Eliteserien 2012/2013 er det en begrensning på 18 spillere som det enkelte lag kan ha med i hele turneringen. Troppene må innrapporteres senest dagen før turneringen starter, og fristen for registrering av nye spillere (ved overgang fra andre klubber) reguleres av den frist som gjelder for den 1. divisjonsavdeling der det enkelte lag spiller.

15. REISENDE LAG

15.1 Reiseopplegg

Deltakende lag er selv ansvarlig for reiseopplegget og kostnader forbundet med dette.

15.2 Reiser med fly

Ved bruk av rutefly eller charterfly må laget reise så tidlig at det ordinært vil være fremme på kampstedet senest 1 time før avspark.

15.3 Reiser på annen måte

Dersom det benyttes tog, buss eller privatbiler, pålegges reisende lag å være tilstede på kampstedet minimum 1 time før avspark. 17

15.4 Trafikksikkerhet

Trafikksikkerhet er viktig, og lagene må fokusere på trafikksikkerhet ved transport til og fra trening og kamp, og i andre sammenhenger.

16. UTSTYR

16.1 Fottøy

Spillernes utstyr skal etter dommerens vurdering, tilfredsstille kravene i Spillereglene for Futsal. Det er en forutsetning at lagenes spillere benytter sko som er tilpasset underlaget.

16.2 Drakter

a) Hvert lag skal ha hoveddrakt og reservedrakt i henhold til Spillereglene for Futsal. b) Ingen av fargene i hoveddraktens trøye, shorts og strømper må gå igjen i tilsvarende del av reservedrakten. Det vil si at reservedrakts farger skal skille seg fra hoveddrakten på alle tre deler (trøye, bukse, strømper). Spillertrøyene skal ha nummer på ryggen. Tallene skal være 25 cm høye. Tallene skal være ensfarget, og i en farge som klart skiller seg fra spillertrøyen. Det anbefales at spillertrøyens bryst utstyres med tall som er 5 cm høye.

16.3

Draktlikhet

a) b) For å unngå komplikasjoner m.h.t. draktlikhet, pålegges deltagende lag alltid å medbringe hoveddraktsett og reservedraktsett Dersom allikevel dommeren beslutter at draktene er for like, avgjøres det på myntkast hvilket lag som skal benytte markeringsvester.

16.4

Tights, thermalbukser og sykkelbukser

Dersom tights/thermalbukse eller sykkelbukse benyttes under ordinær spillershorts og er synbar, skal buksen ha samme farge som spillershortsen. Det er ikke tillatt med synbar reklame eller varemerke på slik bukse. 18

17. REKLAME

17.1 Reklameavtaler

Ingen reklameavtaler kan inneholde bestemmelser som bryter med norsk lov, norsk idretts etiske grunnlag, eller som er egnet til å skade idrettens anseelse. Bestemmelser vedrørende reklame finnes i NFFs Reklamereglement. For ordens skyld tar vi med bestemmelsen om draktreklame.

17.2 Draktreklame

Størrelser, plassering og andre relevante forhold vedrørende draktreklame er inntatt i NFFs Reklamereglement. I en og samme kamp må reklamen være ens på samtlige drakter på laget. Det er ikke tillatt å trekke opp/fjerne spillertrøyen for å vise T-skjorter med reklame eller slagord. Enhver henvisning til nettsteder er å betrakte som reklame.

18. DOPING OG DOPINGKONTROLLER

Enhver som deltar i Futsal 1. divisjon menn 2011/2012 plikter å overholde norsk idretts bestemmelser om doping – www.antidoping.no

. Alle forhold knyttet til bruk av eller forsøk på bruk av stoff eller metode som er forbudt i hht særskilt dopingliste fastsatt av World Antidoping Agency (WADA), behandles av Antidoping Norge i henhold til bestemmelsene i Lov for Norges Idrettsforbund og Olympiske komite. Med vennlig hilsen

NORGES FOTBALLFORBUND

Kai-Erik Arstad Konstituert Generalsekretær 19