Vedlegg til prospekt (pdf) - Advokatfirmaet Consensus ANS

Download Report

Transcript Vedlegg til prospekt (pdf) - Advokatfirmaet Consensus ANS

OLIGSALGSRAPPORT

Bygningsteknisk gjennomgang med - arealmåling

Enebolig Flendalsvegen 160

2420 TRYSIL

Gnr.

36 Bnr.

15 36 12 39 29 TRYSIL KOMMUNE SERTIFISERT TAKSTMANN

Erik-André Brodersen

AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Bef.dato

19.07.2013

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Om rapporten

BOLIGSALGSRAPPORTEN OG DENS AVGRENSNINGER Denne rapporten er utarbeidet av en frittstående og uavhengig takstmann som ikke har noen bindinger til andre aktører i eiendomsbransjen.

Boligsalgsrapporten er godkjent av Norges Takseringsforbund (NTF) og NITO Takst og kan kun utføres av takstmenn godkjent av et av disse forbundene. Boligsalgsrapporten er i prinsippet en Tilstandsrapport hvor det er lagt spesielt vekt på å fremstille de byggetekniske forhold som er særlig relevante ved eierskifte. Det understrekes at rapporten ikke erstatter selgers opplysningsplikt eller kjøpers undersøkelsesplikt, men utgjør et dokument som er ment å bidra til å øke tryggheten for alle impliserte parter. Boligsalgsrapporten er en systematisk presentasjon av de forhold som takstmannen har observert og som, etter hans skjønn, har betydning ved eierskifte. Rapporten er likevel ingen garanti for at det ikke kan finnes skjulte feil, skader og mangler, ettersom det blant annet ikke er foretatt åpning av konstruksjoner. Tilbakeholdt eller uriktig informasjon som har betydning for rapporten er ikke takstmannens ansvar, med mindre han ut i fra sine faglige kvalifikasjoner eller erfaring burde ha forstått at informasjonen ikke var korrekt. Eier/formell oppdragsgiver plikter å lese igjennom rapporten, og gi tilbakemelding om eventuelle feil/ mangler før rapporten tas i bruk. Dette gjelder selv om/ også når selger benytter en eiendomsmegler.

TAKSTRAPPORTEN Takstrapporten er spesifikk for sertifiserte takstmenn autorisert av Norges Takseringsforbund og er utført i henhold til NTFs regler. Låneverdi er en forsiktig ansatt markedsverdi som grunnlag for langsiktig belåning. OM TAKSERINGSFORETAK Takseringsforetakene som er autorisert av NTF har profesjonelle fagfolk som blant annet utarbeider Boligsalgsrapporter. Foretakets autorisasjoner tilsvarer de sertifikater som takstmennene i foretaket holder. OM TAKSTMENN Takstmenn i NTF er sertifisert av forbundet. Når en takstmann er sertifisert vil takstmannen ha rett til å benytte NTFs sertifiseringsmerke på alle sine rapporter. Dette markerer at han er i besittelse av de nødvendige faglige kvalifikasjoner for denne type oppdrag. I tillegg forventes det at den sertifiserte takstmannen skal etterleve de etiske regler og det generelle regelverket for sin organisasjon og ellers utøve normalt godt takstmannsskjønn.

KLAGEORDNING Det er opprettet en egen klagenemnd for Boligsalgsrapporten med tilhørende tilleggsmoduler. Klageorganet er sammensatt av en nøytral formann, samt like mange representanter fra Forbrukerrådet på den ene siden og fra Bransjeorganisasjonene på den andre. Alle forbrukerklager i forbindelse med Boligsalgsrapporten og tilhørende tilleggsundersøkelser kan rettes til dette klageorganet. Forutsetningen for at en sak skal bringes inn for nemnda, er at klager har tatt saken opp med motparten uten å komme til en tilfredsstillende løsning. Nemnda vil behandle alle slike klager som er knyttet til selve rapporten og eventuelle felles tilleggsundersøkelser.

RAPPORTENS STRUKTUR Rapportens struktur, metodikk og terminologi er, så langt det er naturlig, utført i henhold til Norsk Standard NS 3424 av 1995 (tilstandsrapport) og NS 3451 (bygningsdeler). Materialbeskrivelser og beskrivelser av symptomer på tilstandssvekkelse er i tråd med veiledning for NS 3424 og tilhørende definisjoner og terminologi. Byggtekniske tilstandssvekkelser angis også i tråd med NS3424 på følgende måte: - Tilstandsgrad 0, TG0: Ingen symptomer - Tilstandsgrad 1, TG1: Svake symptomer - Tilstandsgrad 2, TG2: Middels kraftige symptomer - Tilstandsgrad 3, TG3: Kraftige symptomer (også sammenbrudd og total funksjonssvikt) TG0 angis ikke i rapporten, dvs. tilstandsgrad angis ikke dersom det ikke registreres synlige symptomer eller tilstandssvekkelser.

BEFARINGEN NS 3424 har undersøkelsesnivåer fra 1-3. Denne rapporten er basert på undersøkelsesnivå 1 som er laveste nivå. I praksis betyr dette at gjennomføringen av befaringen begrenses som følger: - Det utføres kun visuelle observasjoner på tilgjengelige flater uten fysiske inngrep (f. eks. riving)

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 2 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA - Inspeksjon blir kun utført på lett tilgjengelige deler av konstruksjoner. For eksempel blir ikke møbler, tepper, badekar, vaskemaskiner, lagrede gjenstander og lignende flyttet på, med mindre åpenbare grunner skulle tilsi det. - Flater som er skjult av snø eller skjult på annen måte blir ikke kontrollert. Det anføres i rapporten hvorfor flatene ikke er kontrollert.

- Det er ikke foretatt funksjonsprøving av bygningsdeler, som isolasjon, piper, ventilasjon, el. Anlegg, osv.

- Yttertak inspiseres normalt fra loft/innsiden og utvendig fra bakken eller fra stige, dersom denne er klargjort og reist til befaringen.

- Uinnredede kjellere og loft, samt krypkjellere og kryploft, inspiseres dersom annet ikke er nevnt. - Bruk av stikktakninger. Stikktakninger er utvalgt tilfeldig, dvs. uten forhåndskunnskap om objektet.

- Våtrom og andre rom med uttak for vann, eller spesielt utsatt for fuktighet, blir spesielt inspisert.

Andre detaljer om befaringen vil fremkomme i de enkelte underpunkter i rapporten.

LEVETIDSBETRAKTNINGER Det refereres til en levetidstabell, utarbeidet på grunnlag av ’Byggforskserien 700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler, SINTEF Byggforsk, 2007’.

Relevante deler av tabellen fremkommer i rapporten for et utvalg av særlig utsatte bygningsdeler. Normal levetid er angitt generelt og i et ca. intervall mellom høy og lav forventet teknisk levetid avhengig av hvilke faktorer som er tilstede av de som gjør seg gjeldende, for eksempel regn, vind, sol, frost, forurensning og bruk. Levetiden kan variere noe dersom andre kriterier enn teknisk levetid, som for eksempel estetikk, økonomi, sikkerhet, funksjon eller brukerønsker, er lagt til grunn. Levetidsbetraktningen er generell og angir den tiden det gjennomsnittlig tar før man kan forvente at bygningsdelen ikke lenger tilfredsstiller gitte minimumskrav.

TILLEGGSUNDERSØKELSER - Piper og ildsteder. Takstmannen vil registrere tilstandssvekkelser etter normal besiktigelse, men påpeke nødvendigheten av å konsultere offentlige godkjenningsmyndigheter dersom mer grundige undersøkelser virker påkrevet.

- Elektriske installasjoner inspiseres ikke etter kravene i NS 3424, men kan kommenteres ut fra helt enkle vurderingskriterier. Det anbefales alltid å konsultere en El. Takstmann dersom grundigere undersøkelser er ønskelig.

ANDRE UTTRYKK OG DEFINISJONER - Tilstandsgrad (TG): Uttrykker tilstanden til objektet med utgangspunkt i et definert referansenivå.

- Referansenivå: Gitt forventet tilstand til en bygningsdel, bl.a vurdert ut fra alder og normal bruk.

- Svikt: Et negativt avvik mellom observert tilstand og referansenivået. - Stikktakninger: Enkel kontroll under overflaten av et objekt, ved hjelp av små stikk med en spiss gjenstand.

- Normal levetid: Gjennomsnittlig teknisk forventet levetid for et bygg eller en bygningsdel, vurdert ut fra de normale påvirkninger og det materiale som objektet består av. - Symptom: Et tegn på en bestemt tilstand ved objektet, normalt benyttet ved beskrivelse av negative avvik, svikt.

- Tilstand: Et uttrykk for objektets generelle godhet i forhold til referansenivået, gradert i forhold til avvik fra referansenivået. Se "Tilstandsgrader" under punktet om Rapportens struktur.

- Visuell: Det som kan sees, og i denne sammenheng antyder det en begrensning i befaringsmetoden slik at befaring ved hjelp av andre hjelpemidler enn synet ikke inngår.

- Fuktindikatorutstyr: Teknisk hjelpemiddel til å måle eller søke etter fuktighet i konstruksjoner.

Kunden/rekvirenten skal lese gjennom dokumentet før bruk og gi tilbakemelding til takstmannen hvis det finnes feil/mangler som bør rettes opp. Hvis rapporten er eldre enn 6 måneder, bør takstmannen kontaktes for ny befaring og oppdatering.

EGNE FORUTSETNINGER Hovedhensikten med denne rapporten er og gjennomgå tilstanden til bygningsmassen. Sæter med tilhørende bygning(er) er ikke besiktiget.

Takstmann er ikke gjort kjent med andre forhold som kan ha innvirkning på verdien enn det som er nevnt i dokumentet. Feil eller mangler er kun anmerket der det er klart synlige forhold som kan registreres visuelt, uten inngrep i bygningskonstruksjoner. Alder er et symptom på svikt i seg selv, og referansenivået er fra den gang bygningene ble oppsatt (relatert til byggforskrifter som var gjeldene ved oppføringen). Takstmann tar forbehold om skjulte feil om mangler og forutsetter at byggene er godkjent slik som de fremsto ved befaringen. Det er ikke fremlagt ferdigattest. Takstmann forutsetter at byggene er lovlig oppført og at det kan gis

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 3 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA offentlig godkjenning med uforbeholden ferdigattest. Det oppfordres spesielt til at dette fremskaffes før salg. Markedsverdien som er satt på eiendommen er ansatt pr. takseringsdagen og det er bl.a. tatt hensyn til beliggenhet, standard, størrelse, vedlikehold, utidsmessighet, avvik, osv. Markedsverdien defineres som; "Det ansatte beløp som takstmannen mener eiendommen normalt kan omsettes for på takseringsdatoen".

Rapportsammendrag Sammenfattet annen beskrivelse

Beliggenhet: Eiendommen ligger i Øverbygda, ca. 2 km nord for Trysil sentrum, på østsiden av Trysilelva. Området er et bolig-/landbruksområde. Det er kort veg til barnehage, skole, butikk mm. Ca. 2 km til Trysil sentrum med de fleste fasiliteter og- servicetilbud. Flotte tur og friluftsområder i umiddelbar nærhet, med bla Trysilfjellet med et av Norges flotteste alpinanlegg. Meget barnevennelig område.

Eiendommen: Eiendommen Bækkestuen Søndre er en skog og- landbrukseiendom på totalt ca. 280 dA, fordelt på 3 gårds og- bruksnummer. Bestående av ca. 10 dA dyrket mark, ca. 24 dA beitemark, ca 230 dA skog, sæter, samt gårdstun. Tomten/ tunet er dels flat, og dels skrånet orientert mot vest. Hageanlegget er opparbeidet med plenarealer og noe beplantning. Gruset innkjøring og gårdsplass med gode parkeringsforhold. Adkomst via privat stikkveg. Fra eiendommen er det utsikt mot Trysilelva, samt Trysilfjellet med Høgegga rett i mot.

Eiendommen har gode lys og- solforhold.

Bebyggelsen: Eiendommen er bebygget med ett våningshus over 2 etasjer og kjeller, fjøs/ låve, vedbod og stabbur.

Standard: Enebolig over 2 etasjer med kjeller, oppført i ca. 1960, og tilbygd med en stuedel i 1995. Boligen har en god areal og planløsning. Boligen er oppgradert i 1995 med bla: Ny kjøkkeninnredning, oppgradert baderom, nye/ oppgraderte gulv og- veggflater mm. Enkelte nye vinduer i 2007. Boligen fremstår som godt vedlikeholdt, med en normalt god standard. Boligen er oppført på en god håndtverksmessig utførelse. Tradisjonell byggemåte fra byggeår. Det er foretatt "enkle" fuktsøk med fuktindikator på utsatte steder, registrert noe forhøyede fuktverdier i kjeller. Ny eier må være oppmerksom på at boligen er oppført ihht andre krav og byggeforskrifter enn de som gjelder pr i dag. Bygningen har bla. dårligere varmeisolering og tetthet enn det byggeforskrifter krever for nybygg i dag.

Våningshus og fjøs/ låve fremstår som godt vedlikeholdt.

Andre forhold:

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 4 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Taksten er utført etter beste skjønn og i henhold til gjeldene instruks og retningslinjer. Det er ikke registrert eller opplyst om noe spesielle forhold eller offentlige pålegg ved eiendommen utover det som fremgår av takstdokumentet. Takstmannen er ikke ansvarlig for manglende opplysninger om feil eller mangler som han ikke kunne ha oppdaget etter å ha undersøkt takstobjektet slik god skikk tilsier. Boligen var innredet og møblert på befaringtidspunktet, og det er kun synlige overflater som er kommentert og vurdert i takstdokumentet. Iforb. med kjøp/salg av fast eiendom, viser en til Avhendingslova § 3 -10, 2. ledd vedr. kjøpers undersøkelsesplikt, og oppfordrer derfor til grundig gjennomgang av eiendommen og takstdokumentet før eventuelle avtaler inngås. markedsverdi er satt ut i fra hva som kan forventes på dagens marked tatt i betraktning: standard, størrelse og beliggenhet.

Konklusjon tilstand

Enebolig over 2 plan med kjeller, oppført i 1960 og tilbygd med stuedel i 1995. Boligen er oppført på støpte fundamenter og støpt grunnmur. Yttervegger over grunnmur er utført i laftet tømmer, antatt etterisolert, med utvendig stående kledning. Plassbygde takkonstruksjoner i tre, tekket med stålplater.

Boligen er oppgradert innvendig i 1995, med bla: ny kjøkkeninnredning, renovert baderom, nye/ oppgraderte gulv og- veggflater. Enkelte nye vinduer i 2007. Grunnmur uten tegn til vesentlige riss eller sprekker. Drenering fra byggeår. Vinduer, dører og innvendige overflater med noe bruksslitasje.

Boligen fremstår som som solid og godt vedlikeholdt. Det er ikke registrert avvik/ tilstandssvekkelser av stor betydning.

VÅNINGSHUS Boligen er fundamentert på støpte såler, støpt gulv i kjelleretasjen. Grunnmur av støpt betong, med tresonittplater på innsiden. Byggegrunn av antatte jord/ morenemasser. Byggegropen er antatt steinsatt.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 5 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Forhold rundt radon er ukjent.

Oprinnelig drenering fra byggeår på 1 side, antatt utført med steinsatte grøfter. Det er etablert ny drenering på 3 sider i ca. 1984 iflg eier, antatt utført med drensslanger av plast, synlig tettesjikt med grunnmurspapp på 3 sider.

Støpt gulv på grunn i kjelleretasjen. Etasjeskiller med trebjelkelag, antatt isolert med mineralull. Ikke påvist retningsavvik eller skjevheter av vesentlig betydning i etasjeskillene.

Kjelleryttervegger er utført støpt betong, isolert med tresonittplater på innsiden. Yttervegger over grunnmur er utført i laftet tømmer, foret ut og kledd med stående tømmermannspanel, antatt isolert med mineralull.

Saltakkonstruksjoner i tre, utført med plassbygde taksperrer. Bjelkelag mellom 2. etg og kaldtloft er isolert med mineralull og sydde matter. Adkomst til kaldtloft via loftsluke med nedtrekkbar stige. Takets konstruksjonsstyrke er ikke vurdert.

Undertak av trepanel/ sutakplater. Taktekking er utført med profilerte stålplater. Doble vindskier og isbord er utført i tre. Yttertaket er besiktiget fra bakkeplan.

Ukjent alder på taktekking.

Vinduer og terrassedører i 1. etg med 2 og 3- lags isolerglass produsert i 2007. Varevinduer i 2. etg. Det ble ikke observert eller opplyst om punkterte glass. Det opplyses på generelt grunnlag at punkterte isolerglass kan være vanskelig å oppdage ved enkelte temperatur og lysforhold Boligen er kledd med stående panel i beiset/ malt utførelse med vindsperre av asfaltplater og/eller papp. Luftet ytterkledning.

1. etg: Parkett og vinylbelegg.

2. etg: Vinylbelegg på alle gulv.

Kjeller: Murgulv.

1. etg: Malt/ lakkert panel, brystningspanel, malte plater og våtromstapet.

2. etg: Malt panel, brystningspanel, malte plater og våtromstapet.

Kjeller: Murvegger.

1. etg: Malt panel, malte plater og takess plater.

2. etg: Malt panel og takess plater.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 6 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Murt pipe fra byggeår. Pipen er forblendet med teglstein i 1. etg, pusset og malt i 2. etg. Pipebeslag over tak. Pipestokken er ikke kontrollert innvendig. Ingen visuelle skader på ildstedet/ pipe. Gnistsikringen foran ildstedet er tilfredsstillende. Lukkemekanismen for sotluke er normal.

Bad 1. etg: Baderomsinnredning med laminerte skrog og helstøpt servantplate. Over og underskap med profilerte fronter i malt utførelse. Speil og lyslist.

Plassbygde garderobeskap på soverommene.

Kjøkkeninnredning med laminerte skrog og laminert benkeplate med benkebeslag og oppvaskkum i rustfritt stål. Over, under og høyskap med folierte fronter.

Bad 1. etg: Baderomsinnredning med servant og ett- greps blandebatteri, dusjkabinett og wc.

Bad 2. etg: Servant, vegmmontert dusjbatteri, badekar og wc.

Kjøkken: Oppvaskkum i rustfritt stål med ett- greps blandebatteri.

Kjeller: Varmtvannsbereder på 198 liter, produsert i 1996.

Elektriske panelovner. Vedovn på ett soverom og kjøkken. Peisovn på stue.

230-volts anlegg. Sikringsskap med automatsikringer. 3x 63 A hovedsikring med 10 kurser.

FJØS/ LÅVE Fjøs/ låve oppført i 1984. Bygningen er fundamentert på støpte fundamenter/ ringmur. Støpt dekke i 1. etg. Støpte vegger i fjøsdel, resterende vegger er utført i uisolert trebindingsverk, kledd med stående panel utvendig. Saltakkonstruksjoner i tre, utført med plassbygde tasperrer. Yttertaket er tekket med metallplater. Labank porter/ dører.

VEDBOD Vedbod oppført i 1998. Fundamentert på støpt ringmur. Yttervegger er utført i uisolert trebindingsverk, med utvendig stående kledning. Takkonstruksjoner i tre, tekket med metallplater.

STABBUR Stabbur med opprinnelig tømmer fra 1836. Oppført på støpt ringmur/ pilarer. Yttervegger er utført i håndlaftet tømmer. Saltakkonstruksjoner i tre, tekket med metallplater. Tregulv innvendig, tretrapp mellom etasjene.

Hamar, 23.07.2013

Erik-André Brodersen Takstmann/Bygg-og Tømrermester.

(sign)

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 7 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Befarings- og eiendomsopplysninger

Org.nr: 992 996 595 MVA

Rekvirent

Rekvirert av: Ole Petter Berg

Besiktigelse, tilstede

Dato: 19.07.2013

Ole Petter Berg Eier Erik-André Brodersen Takstmann Tlf.: 92010428

Dokumentkontroll

Dokumenter fremvist: Andre dok./kilder: EDR Diverse Eier Dato 19.07.2013 Eiendomsregisteret Dato 19.07.2013 Opplysninger fra takstmannens database Dato 19.07.2013 Eier fremviste eiendommen ved befaringen

Kommentar til egenerklæring

Takstmannens kommentar til egenerklæringen:

Eiendomsdata

Matrikkeldata: Hjemmelshaver: Tomt: Konsesjonsplikt: Adkomst: Vann: Avløp: Regulering: Gnr. 36 Bnr. 15 Gnr. 36 Bnr. 12 Gnr. 39 Bnr. 29 Ole Petter Berg Eiet tomt. Areal 42 486,5 m² Ihht eiendomsregisteret.

Eiendommen er konsesjonspliktig.

Offentlig adkomst Eiendommen er tilknyttet privat vann fra brønn Eiendommen er tilknyttet privat avløp, tank og spredegrøfter.

Regulert boligområde.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 8 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE

Forsikringsforhold

Kommentar: Forsikringspolisen er ikke fremvist.

AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Skattetakst

Skattetakst: År 2

Bygninger på eiendommen Våningshus

Byggeår: Tilbygd:

Fjøs/ låve

Byggeår:

Vedbod

Byggeår:

Stabbur

Byggeår: Ombygd: 1960. Ca. byggeår iflg eier.

Tilbygd stuedel i 1995.

1984. Iflg eier 1998. Iflg eier 1836.

Rehabelitert i 1980.

Arealer

AREALBEREGNING Arealmålingene i denne rapporten måles etter bransjestandarden ”Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger”. Retningslinjene har NS 3940:2007 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Ved motstrid mellom NS 3940:2007 og ”Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger” eller annen tolkningstvil er de spesielle reglene for arealmåling av boliger i takstbransjens retningslinjer lagt til grunn. ”Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger” utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no og www.ntf.no.

De viktigste presiseringene er: - Areal oppgis i hele kvadratmeter i rapporten, og gjelder for det tidspunkt oppmålingen fant sted.

- Bruttoareal (BTA) er ved taksering definert som arealet som begrenses av omsluttende yttervegg i gulvhøyde og /eller til midt i skilleveggen til annen bruksenhet og/eller fellesareal. - Bruksareal (BRA) er bruttoarealet (BTA) minus arealet som opptas av yttervegger.

Måleverdige AREALER Større åpninger enn nødvendige åpninger i etasjeskiller for trapp, heiser, sjakter og lignende, regnes ikke med i etasjens areal. Hvis trapp inngår i åpningen, regnes trappens horisontalprojeksjon med i etasjens areal. Rom skal ha atkomst og gangbart gulv. Rommenes bruk kan være i strid med byggeforskriftene selv om de er måleverdige.

MARKEDSFØRING

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 9 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Ved markedsføring av boliger skal BRA og P-ROM oppgis. Primærrom- og sekundærrom (P-ROM og S-ROM) Denne rapporten viser hvilke rom som inngår i hver av de to kategoriene. Fordelingen er basert på retningslinjene og takstmannens eget skjønn. En bruksendring av et rom kan ha betydning for hvilken kategori rommet tilhører.

For beregning av bygningsarealer i forbindelse med tomters utnyttelse gjelder egne måleregler.

Våningshus - arealer

Etasje Bruttoareal BTA m² 1. etasje 2. etg Kjeller

Sum bygning

88 81 75

244

Totalt Bruksareal BRA m² 81 Primær P-rom 81 Sekundær S-rom Anvendelse 74 68 74 68 Vindfang, gang, bad/wc, stue, kjøkken, soverom Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer" Gang, bad/wc, 4 soverom Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer" 4 Kjellerrom Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer"

223 223

Våningshus - romfordeling

Etasje 1. etasje 2. etg Kjeller Primærrom Vindfang, gang, bad/wc, stue, kjøkken, soverom Gang, bad/wc, 4 soverom Sekundærrom 4 kjellerrom

Fjøs/ låve - arealer

Etasje Kjeller 1. etasje 2. etasje Bruttoareal BTA m² 70 265 190 Totalt Bruksareal BRA m² Primær Sekundær P-rom S-rom 64 Anvendelse 64 Gjødselkjeller 246 Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer" 246 Fjøs, gang, 2 garasjer, 2 bodrom Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer" 183

493

183 Kjøring/ forlager Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer"

493 Sum bygning 525

Fjøs/ låve - romfordeling

Etasje Kjeller 1. etasje 2. etasje Primærrom Sekundærrom Gjødselkjeller Fjøs, gang, 2 garasjer, 2 bodrom Kjøring/ forlager

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 10 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Vedbod - arealer

Etasje Bruttoareal BTA m² 1. etasje

Sum bygning

Vedbod - romfordeling

Etasje 1. etasje Primærrom

13

13 Totalt Bruksareal BRA m² Primær P-rom Sekundær S-rom 12

12

Anvendelse 12 Vedskåle Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer"

12

Sekundærrom Vedskåle

Stabbur - arealer

Etasje Bruttoareal BTA m² 1. etasje 2. etasje

Sum bygning

23 Totalt Bruksareal BRA m² 21 Primær P-rom Sekundær S-rom Anvendelse 21 Arealet er oppmålt innvendig på stedet i hht. "Takseringsbransjens retningslinjer"

23 21 21

Beskrivelser - Våningshus Grunn og fundamenter

Vurdering av byggegrunn og fundamentering. Grunnundersøkelser er ikke foretatt.

Grunn og fundamenter, generelt

Beskrivelse: Boligen er fundamentert på støpte såler, støpt gulv i kjelleretasjen. Grunnmur av støpt betong, med tresonittplater på innsiden. Byggegrunn av antatte jord/ morenemasser. Byggegropen er antatt steinsatt. Forhold rundt radon er ukjent.

Vedlikehold ol: Det ble registrert noen forhøyede fuktverdier i kjellergulv og nederst på kjellervegg. Det ble normalt ikke brukt plast/fuktsperre under gulvstøp på oppføringstidspunktet, fuktverdier kan derfor skyldes kappilær oppsug. Dette anses ikke som noe problem i forhold til dagens bruk. Ventiler i kjelleryttervegger var stengt ved befaringen, det anbefales at lufteventiler står åpene.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før utskifting av drenssystem med drensledninger er 20 - 60 år.

Normal tid før vedlikehold av drenssystem med drensledninger er 1 - 5 år.

TG: 1

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 11 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Gulv på grunn

Beskrivelse: Vurderinger: Levetider: Støpt gulv på grunn i kjelleretasjen. Normal tid før reparasjon av plasstøpt betonggolv på lastbærende isolasjon er 40 - 80 år.

TG: 1

Grunnmur

Undersøkelsen omfatter visuell observasjon som gjelder sprekker og setninger.

Kjeller med grunnmur av støpt betong. Kjellergulv av støpt betong. Ventilering av kjelleren via enkelte ventiler i ytterveggene. Grunnmuren er pusset og malt utvendig. Det er ikke påvist riss eller sprekker av betydning i grunnmuren. Noe forhøyede fuktverdier, samt noe saltutslag på kjellermuren. TG 1:

Drenering

Vurderingene gjelder fuktsikring av grunnmur og aldringssvekkelse av drensrør. Observasjonene er visuelle.

Drenering

Beskrivelse: Oprinnelig drenering fra byggeår på 1 side, antatt utført med steinsatte grøfter. Det er etablert ny drenering på 3 sider i ca. 1984 iflg eier, antatt utført med drensslanger av plast, synlig tettesjikt med grunnmurspapp på 3 sider.

Vedlikehold ol: Drenering har begrenset brukstid. Det er ikke foretatt noen kontroll av dreneringen, da kontrollmulighetene er svært begrenset. Det opplyses på generelt grunnlag at kvaliteten på fyllmassene, vanntilsiget og fuktpåkjenningen i grunnen er forhold som påvirker levetiden til dreneringen. Tilstanden til evnt. rør og kummer under terrenget er ikke kontrollerbare.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før utskifting av drenssystem med drensledninger er 20 - 60 år.

Normal tid før vedlikehold av drenssystem med drensledninger er 1 - 5 år.

TG: 1

Veggkonstruksjon og utvendige fasader

Undersøkelsen omfatter visuell observasjon som gjelder sprekker og setninger. Her gjøres en visuell kontroll av konstruksjon og fasader, med tilfeldige valgte stikktakninger der det er treverk. Det gjøres oppmerksom på at vurderinger av fasadene er foretatt fra bakkenivå.

Yttervegger

Beskrivelse: Kjelleryttervegger er utført støpt betong, isolert med tresonittplater på innsiden. Yttervegger over grunnmur er utført i laftet tømmer, foret ut og kledd med stående tømmermannspanel, antatt isolert med mineralull.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 12 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Vedlikehold ol: Dagens gjeldende krav til isolering, tetthet m.m. er strengere enn gjeldende krav i oppføringsåret.

Vurderinger: TG: 1 Levetider: Normal tid før reparasjon av bindingsverk av tre er 40 - 80 år.

Normal tid før reparasjon av lettklinker, porebetong er 20 - 60 år.

Utvendige overflater

Beskrivelse: Boligen er kledd med stående panel i beiset/ malt utførelse med vindsperre av asfaltplater og/eller papp. Luftet ytterkledning.

Vedlikehold ol: Det ble registrert noe svertesopp enkelte steder på utvendig kledning.

Vurderinger: Levetider: Ytterkledningen fremstår i normal stand. Foretatt stikkprøver som stikking i ytterkledningen med syl. Ikke påvist negative forhold. Ytterkledningen har ikke behov for vedlikehold på kort sikt.

Normal tid før maling av trekledning eller laft, malt er 6 - 12 år.

Normal tid før beising av trekledning eller laft, beiset er 2 - 6 år.

Normal tid før dekkbeising av trekledning eller laft, dekkbeiset er 4 - 8 år.

TG: 1

Vinduer og dører

Kontrollen skjer med visuell undersøkelse, samt stikktakninger med hensyn til råteskader. Det er foretatt kontroll på tilfeldig valgte åpne- og lukkemekanismer. Det anmerkes derfor at ikke absolutt alle dører og vinduer trenger å være fullstendig funksjonstestet.

Vinduer

Beskrivelse: Vurderinger: Vinduer og terrassedører i 1. etg med 2 og 3- lags isolerglass produsert i 2007. Varevinduer i 2. etg. Det ble ikke observert eller opplyst om punkterte glass. Det opplyses på generelt grunnlag at punkterte isolerglass kan være vanskelig å oppdage ved enkelte temperatur og lysforhold.

TG 2: Er satt for varevinduer.

TG: 1 Levetider: Det opplyses at enkelte vinduer og dører er kontrollert og funksjonstestet. Det opplyses på generelt grunnlag at punkterte isolerglass kan være vanskelig å oppdage ved enkelte temperatur og lysforhold. Ikke påvist råte, fukt/ kondensmerker på vindusrammer.

Normal tid før kontroll og justering av vinduer, hengslede er 2 - 8 år.

Normal tid før utskifting av trevindu er 20 - 60 år.

Ytterdører og porter

Beskrivelse: Vurderinger: Levetider: Oljet tredør.

Normal tid før kontroll og justering av tredører er 2 - 8 år.

Normal tid før utskifting av tredører og aluminiumsdører er 20 - 40 år.

TG: 1

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 13 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Innvendige dører

Beskrivelse: Speilfyllingsdører i lakkert utførelse. 2 glassdører.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før utskifting av tredør er 30 - 50 år.

TG: 1

Takkonstruksjon

Her vurderes ventilering samt synlige tegn til fukt, sopp, råte og treskadeinsekter på tilgjengelige steder. Tilfeldige stikktakinger foretas. Her kommenteres også undertak, vindskier og gesimser. Det er ikke flyttet på lagrede gjenstander og lignende.

Takkonstruksjoner

Beskrivelse: Saltakkonstruksjoner i tre, utført med plassbygde taksperrer. Bjelkelag mellom 2. etg og kaldtloft er isolert med mineralull og sydde matter. Adkomst til kaldtloft via loftsluke med nedtrekkbar stige. Takets konstruksjonsstyrke er ikke vurdert.

Vedlikehold ol: Senteravstand for takstoler er ca. 90 cm. På generelt grunnlag gir dette en dårligere konstruksjonsstyrke enn dagens gjeldende krav.

Vurderinger: TG: 1

Taktekking

Undersøkelsen omfatter visuell vurdering av taktekkingsmaterialer.

Taktekning og membraner

Beskrivelse: Undertak av trepanel. Taktekking er utført med bølgeblikksplater. Doble vindskier og isbord er utført i tre. Yttertaket er besiktiget fra bakkeplan.

Ukjent alder på taktekking.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før utskifting av bordtak/treshingel er 10 - 20 år.

Normal tid før omlegging av bordtak/treshingel er 20 - 40 år.

Normal tid før omlegging av aluminiumsplater er 40 - 60 år.

TG: 1

Terrasse, balkonger, trapper ol.

Undersøkelsen omfatter visuell vurdering med hensyn til skader. Der det er treverk tas tilfeldige stikktakninger. Rekkverk kontrolleres.

Trapper og ramper

Beskrivelse: Vurderinger: Malt tretrapp med vinylbelegg i trinn.

TG: 1 Levetider: Normal tid før utskifting av trapper i tre er 15 - 30 år.

Balkonger, terrasser ol.

Beskrivelse: Utgang fra stue til terrasse på ca. 14 m2. Spaltegulv med impregnerte terrassebord og malt trerekkverk. Fundamentert på støpte pilarer.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 14 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA TG: 1 Vurderinger:

Piper og ildsteder

Her vurderes pipens synlige sider, samt forhold vedr. feieluke. Tetthet og funksjon er ikke kontrollert. For ildsteder vurderes avstand til brennbart materiale.

Piper, plassbygde ildsteder m.v.

Beskrivelse: Murt pipe fra byggeår. Pipen er forblendet med teglstein i 1. etg, pusset og malt i 2. etg. Pipebeslag over tak. Pipestokken er ikke kontrollert innvendig. Ingen visuelle skader på ildstedet/ pipe. Gnistsikringen foran ildstedet er tilfredsstillende. Lukkemekanismen for sotluke er normal.

Vedlikehold ol: Funksjon eller tilstand på piper, peiser og ovnsmontasjer er ikke kontrollert av takstmannen. Dette må gjøres av fagkyndig. Det er ikke opplyst om noe påbud/ pålegg.

Tilstandsgrad er derfor ikke satt.

Etasjeskillere

Visuelle observasjoner som spesielt omfatter forhold angående vesentlige skjevheter som kan ha konstruksjonsmessige negative avvik.

Frittbærende dekker

Beskrivelse: Etasjeskiller med trebjelkelag, antatt isolert med mineralull. Ikke påvist retningsavvik eller skjevheter av vesentlig betydning i etasjeskillene.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før reparasjon av etasjeskiller med bjelkelag av heltre eller I bjelker er 40 - 80 år.

TG: 1

Bad

Det er fuktmålerutstyr og visuelle observasjoner som er lagt til grunn for vurderingene. Fuktvurderinger med påregnelige skader er foretatt i områder som gulv og vegger. Tilstøtende rom og rom i etasjen under baderom er også besiktiget hvis disse rom tilhører samme boenhet. Lett tilgjengelige sluk besiktiges og kommenteres. Baderomsinnredninger vurderes. Det er ikke flyttet på innredninger og utstyr.

Bad 1. etg: Himling med takess plater. Vegger våtromstapet( vinyl) og gulv med vinylbelegg. Baderomsinnredning med servant og ett- greps blandebatteri. Dusjkabinett, opplegg for vaskemaskin og wc. Lokalt fall rundt sluk, ikke oppkant under dørterskel. Kobber vanntilførsler, skjulte/ åpene rørføringer. Mekanisk avtrekk.

1 stk plastsluk, plassert under dusjkabinett. Det er utført enkle fuktsøk på normalt utsatte steder. Ikke påvist variasjoner av betydning i indikasjonsverdiene. Det ble registrert sprekk i sveiseskjøt på veggbelegg 2 steder, dette bør utbedres.

Baderommet er renovert i 1995.

TG: 1

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 15 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Baderom 2. etg: Himling med takess plater, vegger med våtromstapet( vinyl) og gulv med vinylbelegg. Servant med ett- greps blandebatteri. Veggmontert dusj, med dusjing rett på vegg, badekar og wc. 1 stk plastsluk, plassert i dusjsone. En dusjløsning med dusjing rett på vedd anbefales ikke.

Det er utført enkle fuktsøk på normalt utsatte steder. Ikke påvist variasjoner av betydning i indikasjonsverdiene. Veggbelegg har løsnet enkelte steder i overgang gulv/ vegg. Dette bør utbedres.

TG 1.

Kjøkken

Visuell observasjoner spesielt med tanke på ventilering. Videre bruk av fuktmålerutstyr i erfaringsmessige utsatte områder som for eksempel oppvaskbenk, oppvaskmaskin og kjøleskap. Det er ikke flyttet på innredninger og utstyr.

Kjøkkeninnredning

Beskrivelse: Kjøkkeninnredning med laminerte skrog og laminert benkeplate med benkebeslag og oppvaskkum i rustfritt stål. Over, under og høyskap med folierte fronter.

Det opplyses på generelt grunnlag at vanntilførsel til rom uten sluk og vanntette overflater er en risikokonstruksjon som erfaringsmessig kan ha hyppige skadefrekvenser. Det er utført enkle fuktsøk på normalt utsatte steder. Ikke påvist variasjoner av betydning i indikasjonsverdiene. Normal kapasitet hva gjelder skap- og benkeplass.

Vedlikehold ol: 1995: Ny kjøkkeninnredning montert.

Vurderinger: TG: 1

Innvendige overflater

Her medtas kun de rom som ikke er beskrevet tidligere. Alle rom er kontrollert når annet ikke er angitt. Det gjøres oppmerksom på at det er bare de rom som har vesentlige visuelle feil/skader på overflater som blir kommentert.

Belegg/overflater på innvendige gulv, trapper og ramper inklusive gulvlister

Beskrivelse: 1. etg: Parkett og vinylbelegg.

2. etg: Vinylbelegg på alle gulv.

Kjeller: Murgulv.

Vedlikehold ol: 1995: Nye gulvflater i 1. etg.

Vurderinger: Levetider: TG: 1 Normal tid før utskifting av golv i våtrom med belegg av vinyl, påstøp og golvvarme er 15 - 35 år.

Normal tid før maling av trapper i tre, malt er 6 - 10 år.

Normal tid før utskifting av vinyl er 15 - 25 år.

Normal tid før vedlikehold av tregolv, parkett, lakkert er 4 - 6 år.

Normal tid før sliping og oljing av tregolv, parkett, oljet er 8 - 16 år.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 16 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Overflater på innside yttervegg og innvendige vegger

Beskrivelse: 1. etg: Malt/ lakkert panel, brystningspanel, malte plater og våtromstapet.

2. etg: Malt panel, brystningspanel, malte plater og våtromstapet.

Kjeller: Murvegger.

Påkostninger: 2012: Ny brystningspanel på stue. De fleste veggflater i 1. etg malt.

Vedlikehold ol: Det ble registrert 2 sprekker i sveiseskjøt på våtromstapet i 1. etg.

Vurderinger: Levetider: Normal tid før maling av trevindu, malt er 6 - 12 år.

Normal tid før maling av tredører, malt er 8 - 20 år.

Normal tid før lakkering av tredører, lakkert er 6 - 12 år.

Normal tid før maling av mur/betong, malt er 12 - 20 år.

Normal tid før utskifting av våtrom, våtromstapet er 5 - 10 år.

Normal tid før lakkering av trepanel, lakkert er 10 - 20 år.

Normal tid før maling av plater, malt er 8 - 16 år.

Normal tid før utskifting av vinyltapet er 10 - 20 år.

Normal tid før maling av trepanel, malt er 8 - 16 år.

Overflater på innvendig himling

Beskrivelse: 1. etg: Malt panel, malte plater og takess plater.

2. etg: Malt panel og takess plater.

TG: 1 Vurderinger: Levetider: Normal tid før maling av trepanel, malt er 10 - 20 år.

Normal tid før lakkering av trepanel, lakkert er 12 - 20 år.

Normal tid før maling av plater, malt er 10 - 20 år.

TG: 1

VVS (ventilasjon, varme og sanitær)

Her vurderes vannrør, avløpsrør, varmtvannsbereder, sentralvarmeanlegg og brenselstank. Vurderingene gjelder kun alder og materialvalg ut fra visuelle observasjoner eller opplysninger som fremgår av fremlagte tegninger, byggebeskrivelse eller andre godkjente dokumenter.

Sanitærinstallasjoner, generelt

Beskrivelse: Bad 1. etg: Baderomsinnredning med servant og ett- greps blandebatteri, dusjkabinett og wc.

Bad 2. etg: Servant, vegmmontert dusjbatteri, badekar og wc.

Kjøkken: Oppvaskkum i rustfritt stål med ett- greps blandebatteri.

Kjeller: Varmtvannsbereder på 198 liter, produsert i 1996.

Vedlikehold ol: Sanitærutstyret er ikke fagelig kontrollert av takstmannen. Dette bør evnt. gjøres av fagkyndig.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 17 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA Tilstandsgrad er derfor ikke satt.

Ledningsnett for sanitærinstallasjoner

Beskrivelse: Boligen har kobber vannrør, plast/ soil avløpsrør.

Vedlikehold ol: Ledningsnett for sanitær er ikke faglig kontrollert av takstmannen. Dette bør evnt. gjøres av fagkyndig. Tilstandsgrad er derfor ikke satt.

Varme, generelt

Beskrivelse: Elektriske panelovner. Vedovn på ett soverom og kjøkken. Peisovn på stue.

Vedlikehold ol: Teknisk tilstand på elektrisk anlegg eller faste installasjoner, er ikke vurdert eller kontrollert av takstmannen. Dette bør evnt. utføres av fagkyndig. Det er ikke opplyst om påbud. Ildsteder er ikke kontrolert av takstmannen.

Dette bør gjøres av fagkyndige. Det er ikke opplyst om pålegg/påbud.

Tilstandsgrad er derfor ikke satt.

Luftbehandling, generelt

Beskrivelse: Mekanisk avtrekk på kjøkken. Ellers naturlig ventilasjon via luftventiler i vegger og vinduer.

Elektrisk anlegg

Det elektriske anlegget er ikke vurdert i denne rapporten da dette krever spesiell kompetanse og autorisasjon. På generelt grunnlag anbefales det derfor en gjennomgang av en el.fagmann. Heller ikke visuelle feil kommenteres hvis ikke dette fremgår særskilt nedenfor.

Elkraft, generelt

Beskrivelse: 230-volts anlegg. Sikringsskap med automatsikringer. 3x 63 A hovedsikring med 10 kurser.

Vedlikehold ol: Teknisk tilstand på elektrisk anlegg eller faste installasjoner, er ikke vurdert eller kontrollert av takstmannen. Dette bør evnt. utføres av fagkyndig. Det er ikke opplyst om påbud. Tilstandsgrad er derfor ikke satt.

Diverse utstyr

Her beskrives utstyr som ikke er medtatt i de øvrige poster. Besiktigelsen gjelder bare utstyr som har vesentlig betydning for boligens standard.

Utvendig solavskjerming

Beskrivelse: Markise på 2 vinduer, samt terrassemarkise.

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 18 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Fast inventar, generelt

Beskrivelse: Bad 1. etg: Baderomsinnredning med laminerte skrog og helstøpt servantplate. Over og underskap med profilerte fronter i malt utførelse. Speil og lyslist.

Plassbygde garderobeskap på soverommene.

Vurderinger:

Sentralstøvsuger

Beskrivelse: Påkostninger: Boligen har en Foma sentralstøvsuger.

2003: Sentralstøvsuger montert.

TG: 1

Beskrivelser - Fjøs/ låve Bygning generelt

Bygning generelt

Beskrivelse: Vurderinger: Levetider: Fjøs/ låve oppført i 1984. Bygningen er fundamentert på støpte fundamenter/ ringmur. Støpt dekke i 1. etg. Støpte vegger i fjøsdel, resterende vegger er utført i uisolert trebindingsverk, kledd med stående panel utvendig. Saltakkonstruksjoner i tre, utført med plassbygde tasperrer. Yttertaket er tekket med metallplater. Labank porter/ dører.

Bygningen fremstår som godt vedlikeholdt.

Normal tid før utskifting av trekledning er 40 - 60 år.

Normal tid før omlegging av asfalttakshingel er 20 - 30 år.

Normal tid før utskifting av tredører og aluminiumsdører er 20 - 40 år.

Normal tid før utskifting av takrenner/nedløp i plast er 20 - 30 år.

Normal tid før utskifting av vindski/vannbord i tre er 15 - 25 år.

Normal tid før overflatebehandling av vindski/vannbord i tre, beiset er 1 - 4 år.

Normal tid før utskifting av tredør er 30 - 50 år.

Normal tid før maling av trepanel, malt er 10 - 20 år.

TG: 1

Beskrivelser - Vedbod

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 19 av 20

Gnr. 36 Bnr. 15 m.fl.

Enebolig - Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL TRYSIL KOMMUNE AUTORISERT FORETAK

Hamar Takst og Byggvurdering Erik-Andre Brodersen

Skarpholvegen 3, 2319 Hamar.

Tlf: 92010428 www.hamar-takst.no

[email protected]

Org.nr: 992 996 595 MVA

Bygning generelt

Bygning generelt

Beskrivelse: Vedbod oppført i 1998. Fundamentert på støpt ringmur. Yttervegger er utført i uisolert trebindingsverk, med utvendig stående kledning. Takkonstruksjoner i tre, tekket med metallplater.

Vurderinger: TG: 1

Beskrivelser - Stabbur Bygning generelt

Bygning generelt

Beskrivelse: Påkostninger: Vurderinger: Stabbur med opprinnelig tømmer fra 1836. Oppført på støpt ringmur/ pilarer. Yttervegger er utført i håndlaftet tømmer. Saltakkonstruksjoner i tre, tekket med metallplater. Tregulv innvendig, tretrapp mellom etasjene.

Stabburet er oppgradert med bla ny ringmur i ca. 1980.

TG: 1

Rapporten kan kun brukes av godkjente medlemmer av:

NITO Takst NTF, Norges TakseringsForbund Bef.dato: 19.07.2013

Side: 20 av 20

Utskrift Side 1 av 1

SITUASJONSKART

Gnr: 36 Bnr: 15 Fnr: 0 Snr: 0 Eiendom: Adresse: Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL Hj.haver/Fester: BERG OLE PETTER, VETLANDSFARET 6 A, 0684 OSLO

TRYSIL KOMMUNE

Dato: 18/6-2013 Sign: Målestokk 1:3000 Oljonsgarden Sandbakken

Det tas forbehold om at det kan forekomme feil på kartet, bla. gjelder dette eiendomsgrenser, ledninger/kabler, kummer m.m. som i forbindelse med prosjektering/anleggsarbeid må undersøkes nærmere.

http://kart2.nois.no/saate/Content/printDynaLeg.asp?Left=673685.7906557218&Bott...

18.06.2013

Utskrift Side 1 av 1

SITUASJONSKART

Gnr: 36 Bnr: 12 Fnr: 0 Snr: 0 Eiendom: Adresse: Hj.haver/Fester: BERG OLE PETTER, VETLANDSFARET 6 A, 0684 OSLO

TRYSIL KOMMUNE

Dato: 18/7-2013 Sign: Målestokk 1:4000 Fuglåmoen

Det tas forbehold om at det kan forekomme feil på kartet, bla. gjelder dette eiendomsgrenser, ledninger/kabler, kummer m.m. som i forbindelse med prosjektering/anleggsarbeid må undersøkes nærmere.

http://kart2.nois.no/saate/Content/printDynaLeg.asp?Left=672849.5498134554&Bott...

18.07.2013

Utskrift Side 1 av 1

SITUASJONSKART

Gnr: 39 Bnr: 29 Fnr: 0 Snr: 0 Eiendom: Adresse: Støpvegen 191, 2420 TRYSIL Hj.haver/Fester: BERG OLE PETTER, VETLANDSFARET 6 A, 0684 OSLO

TRYSIL KOMMUNE

Dato: 18/7-2013 Sign: Målestokk 1:8000

Det tas forbehold om at det kan forekomme feil på kartet, bla. gjelder dette eiendomsgrenser, ledninger/kabler, kummer m.m. som i forbindelse med prosjektering/anleggsarbeid må undersøkes nærmere.

http://kart2.nois.no/saate/Content/printDynaLeg.asp?Left=675960.9246274914&Bott...

18.07.2013

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018

KOMMUNEPLANENS AREALDEL 2007-2018 – TRYSIL KOMMUNE

FORSLAG TIL BESTEMMELSER JF PBL § 20-4.

Rettslig bindende bestemmelser som inngår i arealdelen med hjemmel i plan- og bygningsloven (pbl) § 20-4 er nummerert og uthevet med ramme. Det er i tillegg tatt med noen presiseringer/forklaringer av begreper i bestemmelsene, og informasjon om vedtak truffet etter andre bestemmelser enn pbl § 20-4. Øvrig tekst er retningsgivende ved behandling av enkeltsaker .

1. PLANKRAV For nye byggeområder inkl. nye aktivitetsområder, friområder og parkeringsplasser, for områder båndlagt for evt. regulering til spesialområde bevaring eller spesialområde naturvern, nye områder for råstoffutvinning og nye offentlige veger, kan tiltak som nevnt i pbl. §§ 81, 86a og 93, samt fradeling til slike formål ikke finne sted før området inngår i vedtatt reguleringsplan.

1.1

Forholdet til jordloven (jf jordloven § 2) For områder hvor det i kommuneplanen stilles krav om reguleringsplan, vil formell omdisponering fra landbruk til byggeområde finne sted når slik plan vedtas. Inntil da gjelder jordlovens §§ 9 og 12 for disse områdene.

2. GENERELT 2.1 Rettsvirkning/forholdet til andre arealplaner Alle disposisjonsplaner er fullt og helt avløst av kommuneplanens arealdel. Kommuneplanens arealdel unntas fra rettsvirkning etter pbl § 20-6, 2. og 3. ledd for regulerings- og bebyggelsesplaner vedtatt etter 22.06.2000.

Kommunedelplan for Fulufjellet er opphevet, og avløst av denne plan.

Ingen tidligere vedtatte reguleringsplaner eller bebyggelsesplaner eldre enn 22.06.2000 er forutsatt å skulle gjelde foran kommuneplanen hva angår arealbruk. Dette betyr at en i hvert enkelt tilfelle må sammenligne slike planer med kommuneplanens arealdel, og at retts virkningen av eldre regulerings-/bebyggelsesplaner faller bort hvis, og i den utstrekning, kommuneplanen nå angir et annet arealbruksformål (også kommunens ekspropriasjonsad gang vil da være bortfalt). Hvis arealbruksformålet er det samme vil derimot tidligere regulerings- eller bebyggelsesplaner fortsatt gjelde som en detaljering av kommuneplanen med hensyn til tomteinndeling, byggegrenser etc. Også bestemmelsene til tidligere vedtatte planer vil i så fall fortsatt gjelde, såfremt disse ikke er i strid med de nye kommuneplan bestemmelsene.

2.2

Krav om opparbeiding og rekkefølge (jf pbl. § 20-4 2. ledd bokstav b) a) I nye byggeområder kan utbygging ikke finne sted før tilfredsstillende vann-, avløps-, elektrisitetsforsyning og veger, herunder trafikksikre forhold for gående og syklende, er etablert. Trafikksikker skoleveg skal sikres ved utbygging av nye boligområder eller vesentlig utvidelse av eksisterende.

b) I nye byggeområder i Trysilfjellet kan utbygging heller ikke finne sted før stier og skiløyper, evt. planfrie krysninger for skiveger/løyper er etablert.

c) Det skal gjennom reguleringsplan sikres etappevis utbygging av nye byggeområder.

d) Før boligområdene B1101 – B1105 blir utbygd skal det etableres ny atkomstveg fra nord.

Datert 18.09.2007

Side 1

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 e) Før utbygging av B 1114 og B 1115 sørover mot Øråneset, skal ny gang- og sykkelveg langs Fv 572 bygges ut.

f) Før utbygging av B7103 i Søre Osen, skal ny gang- og sykkelveg langs Fv 561 til avkjøringa til Søre Osen skole bygges ut.

g) Utvikling av alpinanlegget med nye heiser og nedfarter i område A 5801 i Fulufjellet kan bare skje på bakgrunn av en vedtatt reguleringsplan.

h) Videre utvikling av gjenværende områder innenfor R 1390, 1392 og 1393 kan ikke skje før det er gjennomført en undersøkelse om egnethet av byggegrunn, og vurdering av mulig grøntarealer og areal til fritidsformål i området.

i) Ved utbygging av område B1116 skal det anlegges en planfri kryssing over Vestbyvegen til Turistsenteret.

j) Forutsetningen for utbygging av caravanplassen R1373 er at eksisterende caravanplass R 1362 skal omgjøres til skiområde.

k) Før utbygging i område HC 1516 kan finne sted skal etablering og drift av skitrekk som knytter området sammen med skianlegget være sikret.

l) Før utbygging av område R2301, Trysil Utmarkssenter, skal det opparbeides ny veg fra nord via eksisterende atkomst til Mosanden sør (Shell).

m) Før utbygging på tilleggsarealet til S1386 Trysil Høyfjellssenter skal hele området reguleres, sengetallet opprettholdes som i gjeldende reguleringsplan.

n) For utbygging av hyttene på Fageråssetra til standard HC, skal det først utarbeides ny reguleringsplan for området.

o) Resterende senger i områdene R 1390, 1392, 1393, jf. planbestemmelse utbyggingsavtale.

1. Hotellet 2. Fjellandsbyen bensinstasjonen og opp til Nybergsund skole etableres.

nr.

er øremerket hotellet og den tilliggende fjellandsbyen. Utbyggingen skal skje i følgende rekkefølge: p) Før hytteområde Solskiva 2 kan bygges ut skal gang- og sykkelveg mellom krysset ved q) All videre utbygging i Fageråsen som følger av kommende vedtatte regulerings- eller bebyggelsesplaner må påregne medfinansiering av Fageråsen renseanlegg gjennom r) Utvidelse av driften ved Smieflo grustak forutsetter at området reguleres og at de anlegges en ny atkomst via eksisterende skogsbilveg som tar av fra Eltdalsvegen.

s) Videre utbygging av områdene HC 1610, 1611 og 1612 i Fageråsen kan ikke skje før nytt skitrekk opp mot Fageråssetra er bygget.

Begrepet ”trafikksikre forhold” må vurderes skjønnsmessig i hvert tilfelle, men det skal normalt være et krav at gang-/sykkelvegforbindelse mot sentrum, skole og fritidsanlegg er etablert før utbygging kan finne sted i nye boligfelt.

2.3

Oppholds- og lekearealer (jf pbl. § 20-4 2. ledd, bokstav d) I byggeområder skal leke- og oppholdsarealer som angitt nedenfor være sikret opparbeidet, før byggetillatelse gis for nye boliger. Leke og oppholdsareal skal ha en skjermet plassering, ikke være nordvendt eller skyggelagt større deler av dagen, og ikke plasseres i nærheten av høyspent kraftlinje.

For frittliggende småhusbebyggelse skal det være minst 400 m bolig, i eller i nærheten av boligområdet.

2 uteoppholds- og lekeareal (MUA) på hver tomt. Uansett hustyper skal det i tillegg avsettes minimum 200 m 2 til felles nærlekeplass for hver 10. bolig, og minimum 2 daa til ball- og lekeplass og park for hver 50.

2.4 Energi (jf pbl. § 66 a) Datert 18.09.2007

Side 2

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 Innenfor reguleringsplanen for Mosanden næringspark skal det legges til rette for bruk av fjernvarme i henhold til forskrift om tilkobling til fjernvarmeanlegg.

For byggeområdene innenfor sentrumsplanen skal det legges til rette for bruk av fjernvarme i henhold til forskrift om tilkobling til fjernvarmeanlegg.

For byggeområdene i Trysilfjellet turistsenter skal det legges til rette for bruk av fjernvarme i henhold til forskrift om tilkobling til fjernvarmeanlegg.

Forskrift for tilkobling til fjernvarmeanlegget på Mosanden blir utarbeidet i 2007.

I større utbyggingsområder skal en arbeide for å tilrettelegge for fjernvarme eller annen miljøvennlig energiforsyning. Ved oppstart av planarbeidet skal det utredes om det vil være lønnsomt å legge til rette for forsyning av fjernvarme til området.

Bygninger og byggeområder skal plasseres slik at energiressursene utnyttes effektivt, og det skal legges til rette for fleksible energiløsninger. Hensyn til lokalklima skal ivaretas ved planlegging av nye områder for bolig og fritidsboliger (bl.a. plassering og orientering av bygg).

Ved behandling av regulerings- og bebyggelsesplaner skal det tas hensyn til energiforsyning til området. Byggverk skal prosjekteres og utføres slik at en vesentlig del av varmebehovet kan dekkes av nye fornybare energikilder dersom dette er lønnsomt i et livsløpsperspektiv.

Utbyggingsavtaler, jf vedtak i sak 06/63 i kommunestyret 17.10.2006 ; I forbindelse med gjennomføringen av arealplaner skal det – når grunneiere eller utbyggere står for utbyggingen av et område – inngås forhandlinger med sikte på inngåelse av utbyggingsavtale mellom kommunen og grunneier/utbygger før utbygging kan starte opp. Se vedlegg II .

3. BYGGEOMRÅDER (pbl § 20-4, 1. ledd nr.1) 3.1

Generelt Til behandlingen av reguleringsplaner skal forslagsstiller/tiltakshaver samtidig legge fram planer for vegframføring, strømforsyning, vannforsyning og avløpsanlegg.

a) Reguleringsplanen skal vise: - lokalisering av bygninger/tomter/anlegg - bestemmelser om utnyttingsgrad, høyder og takform der dette ikke framgår av plankartet.

Farge og materialbruk skal angis.

- grøntområder, gangveger, turstier og skiløyper. Løsning for ski inn/ski ut i Trysilfjellet - atkomst og parkering b) Ved større planarbeid skal nødvendige terrenginngrep dokumenteres på en tilfredsstillende måte, for eksempel gjennom en digital terrengmodell.

c) Reguleringsplanene skal inneholde bestemmelser om hvordan håndtering og deponering av overskuddsmasser skal foregå.

I reguleringsplanene skal det stilles krav om at vegetasjonen ivaretas og beholdes så langt som råd under byggeperioden. Inngrep på tomta skal gjøres så skånsomt som mulig for å ta vare på naturpreget. Bygge-, anlegg- og riggområder settes i stand fortløpende.

Datert 18.09.2007

Side 3

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 I reguleringsplaner for Trysilfjellet skal det fremgå løsninger for ski inn/ski ut-traseer, og deres tilknytning til nedfarter, heiser og evt. langrennsløypenett. Disse skal ta hensyn til og henge sammen med skiveger også utenfor det området som reguleres i planen.

Terrengsnitt som viser planlagt bebyggelse og øvrige inngrep som veger, parkeringsplasser og andre anlegg/installasjoner skal følge reguleringsplan.

3.2 Tilgjengelighet for alle/universell utforming (jf pbl. § 20-4, 2. ledd bokstav b) Ved utbygging og gjennomføring av tiltak skal det sikres god tilgjengelighet for alle, jf rundskriv T-5/99 fra MD. Bygninger og anlegg skal utformes slik at de kan brukes på like vilkår av så stor del av befolkningen som mulig, jf TEK kap 10.

3.3 Grøntstruktur (jf pbl § 20-4, 2. ledd bokstav b) Grøntstruktur omfatter store og små naturpregede områder som for eksempel stier, skiløyper, lekeområder, idrettsanlegg, nærturområder, parker, bekker m.m.

I planer for utbygging, spesielt i tettstedene og i Trysilfjellet, skal det redegjøres for hvordan tiltaket vil ivareta intensjonene for grøntstruktur.

Ved etablering av ny industri- og lagerbebyggelse på eiendommer som grenser til hovedveg eller boligområde – enten direkte eller med veg imellom – skal det opprettes/bevares et minst 10 m bredt sammenhengende vegetasjonsbelte som skjerming.

Gjelder kun for områder satt av til byggeformål.

3.4

Boligområder (jf pbl. § 20-4 2. ledd bokstav b) Med mindre annet er fastsatt i reguleringsplan eller bebyggelsesplan vedtatt etter 22.06.2000, gjelder følgende i byggeområder for boliger og for eksisterende og evt. ny boligbebyggelse i LNF-områder: Bolighus skal oppføres som frittliggende småhus med inntil 2 boenheter per hus, og mønehøyde maksimalt 8 m. I byggeområder for boliger skal prosent bebygd areal (% BYA) ikke overstige 22 %, inkludert areal til parkering.

Mønehøyde måles fra planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen, jf TEK § 4-2.

Med frittliggende småhus menes i arealdelen; eneboliger (bolighus med en boenhet), eventuelt med en hybelleilighet (sekundærleilighet), eller tomannsboliger (bolighus med to tilnærmet likeverdige boenheter).

3.5 Boligområder - konsentrert bebyggelse Bolighus skal oppføres som konsentrert boligbebyggelse (terrassehus, 4- og 6-mannsboliger og lignende). Områdene kan bygges ut med maks % BYA = 35 % inkludert areal til parkering.

Det stilles krav til avsetting av areal for garasje og parkering. Krav vil avhenge av type bebyggelse og skal presiseres i reguleringsplan.

Videre utforming av bebyggelsen skal konkretiseres i reguleringsplan og bestemmelser.

Reguleringsplanen skal gi konkrete bestemmelser angående møne- og gesimshøyder, utforming av bygg, minste uteoppholdsareal pr boenhet (normalt er MUA= 50 m 2 ), materialbruk m.m, jf PBL § 69.

3.6

Fritidsbebyggelse Det skal ikke oppføres bebyggelse beregnet for utleie innenfor H-områdene. Utleiehytter skal etableres i R-områdene.

Datert 18.09.2007

Side 4

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 Utforming av H-områder og områder for frittliggende fritidsbebyggelse innenfor R-områdene: a. Bebyggelsen skal tilpasses tomtens naturlige utforming. Bebyggelsen skal i størst mulig grad underordne seg terrenget og naturpreget i området i området. Større terrenginngrep og planeringsarbeider tillates ikke (med større terrenginngrep menes skjæring/fylling med over 1,5 m avvik, jf SAK § 5 nr 3, bokstav g). Bestående vegetasjon skal bevares og fornyes slik at hovedpreget av landskapet opprettholdes.

b. Bebyggelsen skal gis en enkel og god utforming med utgangspunkt i tradisjonell byggeskikk. Bygningers grunnflate skal bestå av en eller flere rektangulære flater med rette hjørner på 90 0 . Bruk av bygningselementer som er fremmed for lokal bygningstradisjon tillates ikke. Bebyggelsen på hver enkelt tomt og innenfor samme område skal ha en utforming som gir et helhetlig og harmonisk preg.

c. Bygninger skal ha saltak med takvinkel mellom 22 og 34 grader. På den enkelte tomt skal brukes samme takvinkel, og i sammenhengende grupper av tomter maksimalt to ulike takvinkler. Takflatene skal være rektangulære, dvs. at skråavskjæringer av ytterkanten av takflaten ikke tillates.

d. Taktekking skal være tre, takstein eller andre materialer med mørk, matt og ikke lysreflekterende overflate.

e. Torv som taktekking tillates ikke på større bygg, se TEK § 7-24.

f. Bygningene skal oppføres i tre, evt. i kombinasjon med naturstein.

g. Skarpe eller lyse farger tillates ikke, verken som hovedfarge eller som kontrastfarge på vinduer, vindskier og grunnmur etc. Eventuelle sidebygninger skal være i samme farge som hovedbygning. Eventuell oppbygd terrasse og rekkverk skal være i bygningens hovedfarge.

h. Gjerder, flaggstenger eller frittstående portaler tillates ikke.

i. Nye luftsstrekk av kabler tillates ikke. Framføring av elektrisitet innenfor eksisterende eller nye byggeområder skal skje med jordkabel både for høyspent og fordelingsnett. Det samme gjelder kabler for telefon og TV m.m.

j. Terrasser kan tillates innenfor en maks. størrelse på 30 m 2 , der inntil 20 m 2 kan være overbygd.

Bygninger med sammenhengende takflate regnes som 1 bygning.

3.7

Standard og antall hytter i hytteområdene Datert 18.09.2007

Side 5

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 For hytteområder ( H-områder ) som er vist i kommuneplanen fastsettes standard (A-C) og maksimalt antall fritidsboliger som følger: EKSISTERENDE HYTTEOMRÅDER UTENOM TRYSILFJELLET: FELT NR.

NAVN TOMTER HB 1701 GRØNDALEN HB 1751 STENFLOÅSEN HB 2501 KNETTEN HB 2502 SØRLI HB 2503 BERGULVHULLET HB 4501 RYSKDALEN 1-5 HB 4502 RYSKDALEN 6 HB 4503 RYSKDALEN 7 HB 4504 SOLBERGLIA 1 HB 4505 SOLBERGLIA 2 HA 4603 BJØRKHOLLA HA 4604 LAND HA 4605 KVERNMOSETRA HB 4606 ØSTBY 2 HB 4701 BJØNNBEKKMORA HB 4702 BJØNNBEKKMORA2 HB 5501 OTTERSSKOG HB 5502 STRAND HB 5503 FLODEN HB 5601 HOLLÅSSETRA ØST HB 5602 HOLLÅSSETRA SØR HB 5603 HOLLÅSSETRA NORD HB 5604 TEKTTEIGEN HB 5605 KVERNÅA HB 5606 HOEL HB 5607 HOELSKOGEN HB 5608 BRATTEGGA NORD HB 5609 BRATTEGGA SØR HB 5610 STORTJERNTEIGEN HB 5611 FULUFJELLET 1 HC 5612 FULUFJELLET 2 HB 6501 GRØNDALEN NORD HB 6502 MORTENS HA 6503 RYEN HB 7501 SAMEIA HB 7502 ØSTENHEDEN SKOG HB 7503 ØSTENHEDEN HB 7504 STENBERG HB 7505 RØBUKNAPPEN HB 7506 LEKTNINGSMOEN HB 7507 OSENSJØEN TURISTSENTER HB 7508 ØSTENHEDEN 2 HB 7601 KVITSTEN HB 7602 GRANBERG 13 18 7 9 11 150 50 50 100 80 12 6 7 26 10 6 19 6 75 61 21 15 9 155 9 52 25 21 27 54 80 8 13 11 24 25 13 7 42 21 40 21 7 7 Datert 18.09.2007

Side 6 FELT NR NAVN HB 7603 LYNGBAKKEN HB 7604 VOLDMO HB 7605 ØVERSET-1 HB 7606 ØVERSET-2 HB 7607 ØVERSET-3 HB 8501 TK-FJELLVERDEN Ø1 HB 8502 TK-FJELLVERDEN Ø2 HB 8503 TK-FJELLVERDEN Ø3 HB 8504 TK-FJELLVERDEN Ø4 HB 8505 TK-FJELLVERDEN D3-1 HB 8506 TK-FJELLVERDEN D3-2 HC 8507 TK-FJELLVERDEN D3-3 HB 8508 LÅGFJELLET HC 8509 TK-FJELLSENTER 1 HA 8510 LEIRSETER SØR HA 8511 LEIRSETER VEST HA 8512 LEIRSETER ØST HA 8513 ELTKROKEN HA 8514 FISKBEKKSJØEN HC 8515 TRYSILKNUT FJELLSENTER HB 8551 ELTNESET HB 8552 SKJÆRET HB 8553 HOVDE HB 8554 KAPSTAD HB 8555 BRATTLAND HB 8556 ELTSJØEN SØR HB 8557 ELTSJØEN 2 HA 8601 BRENNÅSEN HA 8602 ØSTRE KANKEN HA 8603 FJELLIA 1 HA 8604 FJELLIA 2 HA 8605 FJELLIA 3 HA 8606 BITTERÅSEN HA 8607 DØLPA HA 8608 STØTRISET HA 8609 MJØLBEKKFALLET HA 8610 DAMMEN HA 8611 SETERHAMMEREN HA 8612 SANDHAUGEN HA 8651 RYPÅSEN HA 8652 METSJØFJELLET HB 8653 GRASBEKKÅSEN HB 8654 STORKJELLKANKEN HB 8655 GNOLLA HB 8656 GNOLLA 2 HA 8701 RØMONYSETRA 1 9 17 7 29 20 43 57 75 51 57 12 14 12 6 5 32 16 18 20 27 17 10 8 7 42 21 34 88 28 14 159 7 8 90 86 85 112 15 21 5 6 17 17 TOMTER 22 15 10

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 FELT NR.

HA 8702 HA 8703 HA 8704 HB 8705 HB 8706 HB 8707 HB 8708 HB 8709 HB 8751 HB 8752 HB 8753 HA 8754 HB 8755 HA 8756 HB 8757 HB 8758 NAVN RØMONYSETRA 2 RØMONYSETRA 3 RØMONYSETRA 4 ELGSHØEN SKOG 1 ELGSHØEN SKOG 2 SKARLISKOGEN 1 SKARLISKOGEN 2 ELGSHØEN 1+2 EIDEHOLMEN 1 EIDEHOLMEN 2 EIDET HÅEN SENDSJØVIKA LEKJENNESET ØYA ØYBEKKEN 17 13 24 31 18 33 5 21 22 TOMTER 12 9 13 12 12 17 10 NYE HYTTEOMRÅDER UTENOM TRYSILFJELLET FELT NR.

NAVN HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HB HC HB HB HB HB HB HB HB HB HB 3501 LUTUKROKEN 3502 RUNDFLOEN ØST 3503 NYSKOG 4506 SOLBERGLIA 3 5504 SKÅRET 5505 FLODEN 2 5613 FULUFJELLET 3 5614 ØSTÅSEN 5615 HOELSKOGEN 2 6504 TØRBERGET 6505 BRENDEN 7509 HAMMEREN 7510 LYNNE/HOLEN 7511 ØSTENHEDEN 3 7512 SAMEIA 2 7513 ØSTENHEDEN 4 7608 SÆTEREN 7609 OSSKOGEN 8515 TK-FJELLSENTER 2 8516 TK- FJELLVERDEN D3-4 8517 FJELL-MORA 8657 GRASBEKKÅSEN 2 8710 ELGSHØEN SKOG 3 8711 SKARLISKOGEN 3 8712 ELGSHØEN 3 8713 RØMONYSETRA 5 TOMTER 25 12 61 40 85 50 18 20 20 70 30 18 16 50 20 30 75 60 30 9 3 50 30 10 14 8 Datert 18.09.2007

Side 7 HYTTEOMRÅDER I INNBYGDA OG NYBERGSUND FELT NR.

OMRÅDE TOMTER HC HC 2504 SOLSKIVA 1752 BJØNNÅSEN 61 134 EKSISTERENDE HYTTE OMRÅDER I FAGERÅSEN: FELT NR.

NAVN TOMTER HB HB HC HB HB HB HB HC 1601 M-OMRÅDET 1602 R-OMRÅDET 1603 H-OMRÅDET 1604 T-OMRÅDET 1605 J1-OMRÅDET 1606 J2-OMRÅDET 1607 D-OMRÅDET 1608 L1-OMRÅDET 144 100 6 84 70 35 40 76 EKSISTERENDE HYTTEOMRÅDER I TRYSILFJELLET SØR: FELT NR.

NAVN HB 1501 TOMT 1-108 HB 1502 TOMT 109-141 HB 1503 TOMT 142-186 HB 1504 TOMT 187-289 HB 1505 TOMT 290-350 HB 1506 TRYSILFJELLET NORD HB 1507 SMØRØYET 1 HC 1508 SMØRØYET B.PL.1-3 HC 1509 SMØRØYET B.PL.4-7 HC 1510 SMØRØYET B.PL.8-9 HC 1511 TRYSILFJELLET SØR TOMTER 108 42 117 33 45 103 61 116 86 42 64 HC 1513 UGLA HC 1514 UGLA HC 1610 FAGERÅSEN HC 1611 FAGERÅSEN HC 1612 FAGERÅSEN 18 32 13 38 47 NYE HYTTEOMRÅDER I TRYSILFJELLET FELT NR.

HC OMRÅDE 1512 TRYSILFJELLET SØR 2 TOMTER 33 HC HC 1515 1516 SØR FOR SKIHYTTA HÅVI 35 27 NYE HYTTEOMRÅDER I INNBYGDA OG NYBERGSUND FELT NR.

NAVN TOMTER HC 2505 SOLSKIVA 2 50

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 3.8 SÆRLIGE REGLER FOR FRITIDSBEBYGGELSE MED STANDARD HA (jf pbl § 20-4, 2.

ledd, bokstav b ) Følgende gjelder i byggeområder for fritidsbebyggelse merket HA.

a) Bruksareal BRA= 90 m være større enn 20 m 2 2 , og grad av utnytting skal ikke overstige 10 % BYA. Det kan godkjennes inntil to bygninger pr. tomt. Frittliggende sidebygning skal i tilfelle ikke BRA og plasseres med tunvirkning. Terrasser kan tillates innenfor en maks. størrelse på 30 m 2 , der inntil 20 m 2 kan være overbygd.

b) Tillatt maksimal mønehøyde: - hovedbygning 4,6 m - sidebygning 4,0 m Tillatt maksimal gesimshøyde: - hovedbygning 3,1 m - sidebygning 2,7 m Gesims- og mønehøyder måles fra planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen, jf TEK § 4-2. Gulv i 1. etasje skal være maks 0,7 meter over gjennomsnittelig planert terreng .

Eventuell oppbygget terrasse skal ikke være mer enn 0,6 m over terreng.

c) Det tillates ikke arker eller andre typer takoppbygg på hytter med standard HA.

d) Det skal opparbeides 2 parkeringsplasser som kan vinterbrøytes for hver tomt. Nye adkomstveger fram til hver hytte tillates ikke. Parkering skal som hovedregel skje på felles parkeringsplass eller mindre parkeringslommer ved samleveg.

e) Det tillates ikke innlagt vann i hyttene, med unntak av områder hvor det foreligger gyldig utslippstillatelse. Det skal opparbeides felles godkjent vannanlegg med frostsikre utendørs tappeposter.

3.9 SÆRLIGE REGLER FOR FRITIDSBEBYGGELSE MED STANDARD HB (jf pbl. § 20-4, 2.

ledd, bokstav b ) Følgende gjelder i byggeområder for fritidsbebyggelse merket HB, med mindre annet er fastsatt i reguleringsplan eller bebyggelsesplan vedtatt etter 22.06.2000

: a) Bruksareal BRA = 140 m 2 . Grad av utnytting skal heller ikke overstige 17 % BYA.

Parkeringsareal inngår i beregning av % BYA, og det skal beregnes 15 m sidebygning skal i tilfelle ikke være større enn 40 m 2 hovedbygning kan terrasser tillates innenfor en maks. størrelse på 30 m 2 2 pr parkeringsplass. Det kan godkjennes inntil to bygninger pr tomt. Frittliggende BRA, og plasseres med tunvirkning.

I reguleringsplan kan eventuelt fastsettes annen plassering av garasje. I tilknytning til , der inntil 20 m 2 kan være overbygd.

b) Tillatt maksimal mønehøyde: - hovedbygning 5,0 m Tillatt maksimal gesimshøyde: - hovedbygning 3,3 m TEK § 4-2.

- sidebygning 4,0 m - sidebygning 2,7 m Gesims- og mønehøyde måles fra planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen, jf Gulv i 1. etasje skal være maks 0,7 meter over gjennomsnittelig planert terreng .

Eventuell oppbygget terrasse skal ikke være mer enn 0,6 m over terreng.

c) Det skal opparbeides 1 parkeringsplass som kan vinterbrøytes for hver påbegynt 45 m 2 BRA, eller minimum 2 for hver tomt. Nye atkomstveger fram til hver hytte tillates bare dersom dette er fastsatt i bebyggelsesplan eller reguleringsplan. Parkeringsarealet skal inngå i % BYA.

d) Det skal opparbeides felles godkjent vannanlegg i området. Innlegging av vann tillates dersom det foreligger godkjent utslippstillatelse.

e) Hytter med standard HB forutsetter innlegging av elektrisk strøm.

Datert 18.09.2007

Side 8

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 3.10SÆRLIGE REGLER FOR FRITIDSBEBYGGELSE MED STANDARD HC (jf pbl § 20-4, 2.

ledd, bokstav b ) Følgende gjelder i byggeområder for fritidsbebyggelse merket HC, med mindre annet er fastsatt i reguleringsplan eller bebyggelsesplan vedtatt etter 22.06.2000

: a) Bruksareal BRA = 200 m 2 . Grad av utnytting skal heller ikke overstige 23 % BYA.

Parkeringsareal inngår i beregning av % BYA, og det skal beregnes 15 m ninger skal i tilfelle ikke være større enn 50 m tillates innenfor en maks. størrelse på 50 m 2 2 , der inntil 25 m 2 2 pr parkeringsplass. Det kan godkjennes inntil tre bygninger pr. tomt. Frittliggende sidebyg BRA, og plasseres med tunvirkning. I reguleringsplan kan eventuelt fastsettes annen plassering av garasje. Terrasser kan kan være overbygd. I skrånende terreng kan i reguleringsplan fastsettes at hovedbygning kan tillates bygd med underetasje, eller alternativt kan i reguleringsplan hovedbygning tillates bygd med 2. etasje med inntil 50 % av hovedbygningens bebygde areal. Bruksareal i underetasje helt eller delvis under terrengnivå medregnes i grad av utnytting med 50 %.

b) Tillatt maksimal mønehøyde: - hovedbygning 7,0 m - sidebygning 5,0 m Tillatt maksimal gesimshøyde: - hovedbygning 5,5 m - sidebygning 3,3 m.

Gesims- og mønehøyder måles fra planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen.

c) Gulv i 1. etasje skal være maks 0,7 meter over gjennomsnittelig planert terreng Eventuell oppbygget terrasse skal ikke være mer enn 0,6 m over terreng .

d) Det skal anlegges atkomstveger fram til hver hytte, og det skal opparbeides 1 parkeringsplass som kan vinterbrøytes på egen tomt for hver påbegynt 45 m e) Bebyggelsen skal tilknyttes godkjent privat eller kommunalt vannanlegg og avløpsanlegg.

2 BRA, eller minimum 2 biloppstillingsplasser pr tomt. Parkeringsarealet skal inngå i % BYA.

f) Hytter med standard HC forutsetter innlegging av elektrisk strøm.

g) Nye områder skal opparbeides med felles kabel-TV anlegg. Oppsetting av parabolantenner på den enkelte tomt er da ikke tillatt.

3.11 OMRÅDER FOR FRITIDSBOLIGER – LEILIGHETER/REISELIVSBEDRIFTER a) Grad av utnytting skal tomteutnyttingsgraden skal ikke overstige % BYA = 40 %, inkludert parkeringsareal.

b) Maksimal mønehøyde skal ikke overstige 11 m.

c) Gulv i 1. etasje skal være maks 0,7 meter over gjennomsnittelig planert terreng, jf TEK § 4-2. Høyde på synlig grunnmur skal være maks. 1 m over eksisterende terreng, unntatt sidevegger ved underetasje.

d) Det skal anlegges 1 parkeringsplass som kan vinterbrøytes for hver påbegynt 45 m 2 BRA, eller minimum 1,5 parkeringsplass pr. leilighet.

e) Bebyggelsen skal tilknyttes godkjent privat eller kommunalt vannanlegg og avløpsanlegg.

3.12 OMRÅDER FOR SERVICE/HANDEL, evt. senterfunksjoner i turistområder a) Grad av utnytting for disse områdene skal ikke overstige % BYA =70 %, inkludert parkeringsareal. For Trysilfjellet skal best. om material-, fargebruk og bruk av takmateriale som 1.3.1. gjelde.

b) For Trysil sentrum gjelder (der ikke annet er bestemt i reguleringsplan) en maksimalt tillatt gesimshøyde på 7 m og maksimal tillatt mønehøyde på 11 m.

Datert 18.09.2007

Side 9

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 c) Gulv i 1. etasje skal være maks 0,7 meter over gjennomsnittelig planert terreng, jf TEK § 4-2. Høyde på synlig grunnmur skal være maks 1 m over eksisterende terreng, unntatt sidevegger ved underetasje.

d) Det skal anlegges 1 parkeringsplass som kan vinterbrøytes for hver påbegynt 50 m 2 BRA.

e) Bebyggelsen skal tilknyttes godkjent privat eller kommunalt vannanlegg og avløpsanlegg.

3.13 AKTIVITETSOMRÅDER (herunder alpinområder) Aktivitetsområder er områder som er omdisponert fra friluftsformål til områder som skal tilrettelegges for ulike sommer- og vinteraktiviteter. For skianleggene i Trysilfjellet og Fulufjellet er hovedformålet tilrettelegging for heiser, nedfarter og andre tekniske inngrep og fasiliteter som er nødvendig for drift av skianlegget. Dette inkluderer ikke permanente serveringssteder, overnattingsfasiliteter m.m.

Før utbygging av heiser og nedfarter i alpinområder, skal det utarbeides reguleringsplan.

Planene skal inneholde dokumentasjon på at fjernvirkning av heismaster er vurdert, at anlegget har god terrengtilpasning og at nødvendige sikringstiltak er vurdert. I tillegg skal nye anlegg innordnes etter viktige løypetraseer m.m.

Andre nødvendige installasjoner/bygg (snøproduksjon, anleggsveger m.m.) for drift av alpinanlegg kan godkjennes etter byggesøknad. Skogsområdene mellom heiser/nedfarter m.m. skal skjøttes med henblikk på varige skjermings- og klimaverneffekter.

3.14 Kjøpesenter Etablering av nytt eller utvidelse av eksisterende kjøpesenter med samlet bruttoareal over 2000 m 2 tillates bare i Trysil sentrum. Forretningsvirksomhet med hovedvekt på plasskrevende varer skal etableres i Mosanden næringspark.

4. LNF-OMRÅDER (jf pbl § 20-4, 1. ledd nr. 2) 4.1

Generelt Innenfor disse områdene er det ikke tillatt å oppføre nye boliger eller næringsbygg som ikke har tilknytning til stedbunden næring.

Vann og vassdrag inngår i LNF-områdene. Med vassdrag menes alle elver, bekker, innsjøer og andre vannsamlinger med kontinuerlig tilløp.

LNF 1 Formålet med arealkategorien LNF 1 er å bevare større sammenhengende naturområde der en tar vare på dyre- og plantelivet, og muligheten til å ferdes i større sammenhengende naturområder. Tiltak som kan føre til oppstykking eller redusere områdets egenart skal ikke tillates. Kommunen skal være restriktiv mht. å tillate nye tekniske inngrep (veger, kraftlinjer, master og lignende).

Det skal legges til grunn svært streng dispensasjonspraksis for bygg og tiltak som ikke er tilknyttet stedbunden næring, og for løyve til motorferdsel i utmark.

LNF 2 Innenfor disse områdene er det ikke tillatt å oppføre nye boliger eller næringsbygg som ikke har tilknytning til stedbunden næring. Ervervsbebyggelse kan vurderes, jf retningslinjer for lokalisering av ervervsbebyggelse.

Datert 18.09.2007

Side 10

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 LNF 3 Områdene er laget for å få til en forsterkning av eksisterende grender/steder og tettsteder. I disse områdene er hovedtanken at det skal være en mindre streng dispensasjonspraksis, jf egne retningslinjer som er utarbeidet for å håndtere søknader om dispensasjon.

Seterområder Setermiljøene bør ivaretas mest mulig som helhetlige miljøer. Setrene med tilhørende grøntområder er viktige element i kulturlandskapet. Det skal føres en restriktiv praksis til dispensasjonssaker i og rundt seterområdene. Eventuelle nybygg skal harmonere seterlandskapet når det gjelder form, farge, materialvalg og størrelse. Plasseringen av eventuelle nybygg skal ta hensyn til seterlandskapet.

Det er i kommuneplanen avmerket noen få seterområder ved Trysilfjellet som båndlagte områder med sikte på eventuell regulering til spesialområde bevaring. Dette er alle områder med spesielt setermiljø som det anses som viktig å verne. Graden av vern og mulighet for eventuell ny bebyggelse fastsettes i reguleringsplan. Ny bebyggelse eller andre tiltak som omfattes av plan og bygningsloven §§ 81, 86 a og b, og 93, samt fradeling til slike formål, er ikke tillatt før slik reguleringsplan foreligger.

Seterområder som ikke er avmerket på denne måten i kommuneplanen eller som heller ikke inngår som byggeområder for fritidsbebyggelse, er LNF-områder. Ny bebyggelse skal begrenses til det som er nødvendig for utøvelse av landbruk.

Veiledende retningslinjer for seterområder: a) Bebyggelse i seterområder skal ligge i konsentrerte grupper / klynger. Bebyggelsen og beite/slåtteland skal sammen utgjøre et helhetlig kulturlandskap i kontrast til det omliggende naturlandskapet. Spredt og tilfeldig bebyggelse rundt på setervollen eller i randsonene / overgangen mellom kulturlandskapet og omliggende skog eller annet naturlandskap må unngås.

b) Bygninger skal oppføres i håndlaftet tømmer og ha torvtak eller taktekking med treflis.

Bygningsformen skal være enkel og rektangulær, med rette laftenov, og uten framtredende utskjæringer på stolper og vindskier mv. Bygninger skal ha saltak med takvinkel som er karakteristisk for eldre bebyggelse på vedkommende seter, eller 1:2 (ca 27 grader).

c) Bebyggelsen skal være tilpasset kommuneplanbestemmelser for fritidsbebyggelse med standard A.

d) Vindusåpninger skal være av moderat størrelse, og skal være oppdelt i flere ruter.

e) Farge på bygninger skal være mørk brun eller låverødt. Skarpe kontrastfarger tillates ikke.

f) Gjerder skal utføres enten som skigard eller nettinggjerde med trestolper.

Veg fram til eksisterende hytter Dersom det er aktuelt å etablere ny veg fram til hytter i eldre regulerte områder eller i LNF område med flere hytter, skal det avklares ved endring av gjeldende reguleringsplan eller ved utarbeidelse av ny reguleringsplan for området. Hvordan vegen påvirker de ulike tomtene og hvordan den kan tilpasses terrenget og naturen for øvrig, skal tillegges stor vekt.

Datert 18.09.2007

Side 11

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 Når det gjelder søknad om veg til enkelthytter vil kommunen være restriktiv med å gi tillatelse til dette. Det skal legges særlig vekt på å hindre at vegen fører til store inngrep og sår i naturen.

5. FORBUD MOT FRITIDSBEBYGGELSE UTENFOR BYGGEOMRÅDER (pbl. § 20-4 2. ledd bokstav e) Utenfor byggeområder for fritidsbebyggelse (H-områder) som vist i kommuneplanens arealdel, er oppføring av ny, eller vesentlig utvidelse av bestående fritidsbebyggelse ikke tillatt.

Som vesentlig utvidelse av bestående fritidsbebyggelse ansees en etablering av ny boenhet eller en utvidelse som utgjør mer enn 50 % av hyttas eksisterende bruksareal – innenfor en grense for tilbygg på 30 m 2 og med maks. T-BRA= 90 m 2 . Forøvrig gjelder bestemmelsene for standard HA.

Skogshusvær kan tillates utvidet til en maksimal størrelse på 30 m både en behandling etter jordloven og plan- og bygningsloven.

2 . Skogshusvær kan ikke uten godkjenning gjøres om til fritidsbolig. En omdisponering til fritidsbebyggelse vil kreve 6. VIKTIGE LEDD I KOMMUNIKASJONSSYSTEMET Ved nybygging og vesentlig utbedringer av veger og andre større tiltak i kommunikasjonssystemet kan arbeid og tiltak nevnt i Pbl. §§84 og 93, samt fradeling av slike formål ikke finne sted før området inngår i godkjent reguleringsplan.

Planen viser kjøreveger, gangveger, parkeringsplasser, skiheiser og turstier/skiløyper.

De enkelte utbyggingsplanene skal vise en tilknytning til dette nettet og evt. nødvendige opprustinger/omlegginger av vegene.

Framføring av strøm, telefon, TV og annet innenfor byggeområdene og i tettbygd strøk skal føres i kabler i bakken.

7. OMRÅDER FOR RÅSTOFFUTVINNING (pbl. §20-4, 1.ledd nr.3) For nye områder for råstoffutvinning og ved utvidelse av eksisterende massetak, skal det utarbeides reguleringsplan før uttaket settes i gang eller evt. videreføres.

Reguleringsplanen skal sikre en god forvaltning av ressursen, at nødvendige sikkerhetshensyn ivaretas, nødvendige tiltak mot støy, støv og innsyn gjennomføres og at terrenget settes i stand etter avsluttet uttak.

Områder for råstoffutvinning skal gjerdes inn på en forsvarlig måte.

Det skal utarbeides driftsplaner for uttakene.

8. VERNESONER LANGS VASSDRAG (pbl. § 20-4, 2. ledd bokstav f) Trysilvassdraget ble i 1973 iht. Stortingets vedtak av 06.04.1973 om ”Verneplan for vassdrag” vernet mot ytterligere vannkraftutbygging. Ved kgl. res. av 10.11.1994 er det senere vedtatt ” Rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag”.

Med mindre annet er fastsatt i reguleringsplan eller bebyggelsesplan vedtatt etter 22.06.2000, er det i områder langs vassdrag som angitt nedenfor ikke tillatt med arbeid og Datert 18.09.2007

Side 12

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 tiltak som nevnt i plan og bygningsloven §§ 81, 85, 86a, og 93. Forbudet gjelder i LNF områder, og i båndlagte områder som ligger nærmere enn 100 meter målt ved gjennom snittlig flomvannstand fra følgende vassdrag og sjøer: • • • • • • • • • • • • • Ljøra med hovedsidelvene Bergåa, Drevja, Gira, Tangåa og Gjervolla.

Hovedløpet i Trysilelva Engeråa og Engeren Elta til og med Eltsjøen, Blekua, og Brynnet til og med Grønsjøen.

Flena, Skjeftflena til og med Skjeftflensjøen, og Flensjøene.

Kolåa med Store og Vesle Kolosjøen, Gjetsjøen og Myrsjøen.

Grøna-systemet med Tannåa opp til Flermoen, Flera opp til og med Flersjøene, Østre Grøna, og Vestre Grøna med Søndre og Nordre Grønsjøen Lutuåa til riksgrensa, og Rundsjøen.

Varå-vassdraget med Varåa opp til Storfloen, hele Eskildsåa, Grøna opp til Trysilfjellet, og Vestsjøen, Flekksjøen, Fønsjøen og Tørbergsjøen Hølja med Høljesjøen Storena til og med Nordre og Søndre Ulvsjøen, og Vesleena.

Tverrena med Brøa.

I tillegg følgende sjøer og vann: Mjølsjøen, Nordre og Søndre Metsjøen og Gløtsjøen i Bittermarka, Røsjøen nord for Eltdalen. Ørsjøen vest for Drevjedalen og Ørsjøen øst for Innbygda, Landsjøen og Langtjønna ved Landsjøåsen, Rysjøen og Kilbontjern øst for Midtskogberget, Munksjøen, Baksjøen og Aursjøen øst for Osensjøen, og Ulvsjøen vest for Osensjøen.

Forbudet gjelder også i LNF-områder og i båndlagte områder som ligger nærmere enn 50 meter fra andre vassdrag, dvs. alle åer, bekker, og sjøer som har helårs vannføring, herunder også Osensjøen og Vesle-Osensjøen.

Forbudet gjelder også i alle byggområder som ligger nærmere enn 50 meter fra alle vass drag som har helårs vannføring.

Osensjøen er et satsningsområde for turisme / reiseliv. For Osensjøen skal det utarbeides en tematisk kommunedelplan for utnytting av sjøen som rekreasjonsområde, med spesiell vekt på tilrettelegging for båtliv, for eksempel i forhold til brygger, småbåthavner, fiskeplasser m.m. Dette skal gjøres i et samarbeid med Åmot kommune.

9. BYGGESKIKK (pbl § 20-4 2. ledd bokstav b) Nye byggverk skal utformes i samsvar med kommunens byggeskikkveiledere og tilpasses landskap og eksisterende bebyggelse, jf pbl § 74 nr 2.

Retningslinjer fra byggeskikkveileder for Trysil sentrum (fra 2003), med særlig vekt på sentrumsområder, skal være retningsgivende for utformingen av bebyggelse.

For utforming av fritidsbebyggelse vises det til byggeskikkveilederen utviklet for Trysilfjellet sør.

Datert 18.09.2007

Side 13

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 10. BÅNDLEGGING

Naturvernområder:

Følgende områder er fredet etter naturvernloven: Stenmyra naturreservat – opprettet 1974 – 1.315 daa Skjeftkjølen naturreservat – opprettet 1981 – 5.400 daa Rysjøen dyrelivsfredningsområde – opprettet 1981 – 3.500 daa Smoldalen naturreservat – opprettet 1993 og utvidet 2005 – 24.000 daa Granåsen naturreservat – opprettet 2005 – 8.300 daa Storberget naturreservat – opprettet 2005 – 4.300 daa I tillegg har Fylkesmannen i Hedmark foreslått å opprette Fulufjellet nasjonalpark på ca.

90.000 daa øst i Ljørdalen, Fregn og Skorbekklia naturreservat på 10 250 dekar, sørvest for Sennsjøen og naturreservat på ca. 4.000 daa i Fregn nord i Ljørdalen. Grensene for den foreslåtte nasjonalparken og Fregn naturreservat er vist på plankartet.

Bygningsmiljøer:

Det er lagt inn en del områder båndlagt for evt. regulering til spesialområde bevaring på plankartet. Dette er revidert og videreført fra gjeldende arealplan. I hovedsak ligger disse bygningsmiljøene i og omkring Innbygda og Nybergsund.

Drikkevann:

Forslag til nye sikringssoner for vannverkene i Jordet, Innbygda og Nybergsund er lagt inn på plankartet. Klausuleringsbestemmelser skal vedtas av kommunestyret i egen sak.

Skytebaner:

Det er lagt inn sikringssoner for skytebanene på plankartet. Skytebanene det gjelder er; Vestre Trysil skytebane (Tørberget) Munksjøbanen ( Vestby / Søre Osen) Tenaasen skytebane (Slettås) Eide skytebane ( Engerneset) Nord Trysil skytebane (Flendalen) Nybergsund skytebane (Nybergsund) Østby lerduebane (Østby) Østby skytebane ( Østby) Fregn skytebane (Nordre Ljørdalen) Løra skytebane (Ljørdalen) Datert 18.09.2007

Side 14

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 11. Ramme for antall reiselivssenger i Trysilfjellet – Innbygda - Nybergsund

Område Trysilfjellet sør:

Eldre hytteområder mv. (tomt 1-466, Smørøyet 1-10 og R 1371 Storfurutunet) HC 1511 HC 1512 HC 1513-1514 og S 1365 (Skihytta - felles reg.plan) HC 1515 Skihytta (tidl. R 1372) HC 1516 Håvi (tidl. R 1367) Turistsenteret

Sum Trysilfjellet sør: Ramme for antall senger i Kommuneplan 2000-2010

6976 1221 330 1077 600 1100 8443

19747 Eksisterende og/eller godkjente senger iht.

reguleringsplan/ bebyggelsesplan

(1) 7659 1170 330 1077 9120

19536 Teoretisk reserve jf.

Kommuneplan 2000-2010

-683 51 0 0 600 1100 -677

391 Ny ramme for antall senger i Kommuneplan 2007-2018

7660 1170 330 1080 350 540 9120

20250 Fageråsen:

Eldre hytteområder (områdene M, R, H, T, J1, J2, D, L1) HC 1610-1611 HC 1612 Høyfjellssenteret (eldre del inkl.

Skurufjellet, S 1381) Høyfjellssenteret (ny del, S 1386) R 1383-1384 (Setervollen, Mayatunet) R 1385 (B-området) R 1387 Kvilsten R 1388 Trysil Høyfjellsgrend R 1390, 1392, 1393 R 1394

Sum Fageråsen:

4546 480 530 1550 600 150 600 600 500 2050 250

11856

4546 520 570 1769 600 150 360 525 542 1892

11474

0 -40 -40 -219 0 0 240 75 -42 158 250

382

4550 520 570 2270 600 150 600 530 540 2970 (2) 250

13550 Sum Trysilfjellet: 31603 30830 773 33800 Innbygda/Nybergsund:

Norlandia Trysil Hotell Trysil-Knut Hotell Trysil Gjestegård Øråneset Hyttegrend Solskiva Hyttegrend Bjønnåsen Hytteområde Trysil Utmarkssenter, Faldmo Trysil Sentrum – diverse

Sum Innbygda/Nybergsund

1397

1397

180 100 53 76 610 1340

2359 -962

1110 (3) 1340 100 (4) 1350 (5)

3900 Totalsum 33000 33189 -189

Ved utbygging av områdene er rammene for senger overordnet bestemmelser for utnyttelsesgrad iht. plan- og bygningsloven

Noter til tabell 1:

(1) Tallene som framkommer i denne kolonne er basert på en fullstendig gjennomgang av vedtatte regulerings- og bebyggelsesplaner etter Kommuneplan 2000-2010 ble vedtatt, samt oppgaver over eksisterende senger mottatt fra Trysilfjell Utmarkslag, Trysilfjellet Alpin AS og Vikinggruppen AS. Det

37700

Datert 18.09.2007

Side 15

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 har i tillegg vært kontakt med enkeltaktører for å kvalitetssikre noen av tallene. Rammer vedtatt i reguleringsplan eller bebyggelsesplan er lagt til grunn med mindre mottatte data viser at det reelle tallet er høyere. En del av de oppgitte sengene er dermed ikke bygget ennå, men anses avklart gjennom vedtatte planer. Spesielt i Skihyttaområdet og Turistsenteret i Trysilfjellet sør er det betydelige ubebygde reserver.

(2) Økningen i ramme for disse områdene er øremerket Estatia sitt hotellprosjekt, og forutsatt at dette blir realisert det tilhørende fjellandsbyprosjektet.

(3) Økningen i ramme tilsvarer maksimalt 40 hytter i nytt område.

(4) 100 senger er i samsvar med det tall som prosjektet har oppgitt som kommersielle utleiesenger rettet mot vintermarkedet.

(5) Tallet som er foreslått som ramme i ny kommuneplan er forutsatt å dekke eksisterende senger for Trysil-Knut Hotell, Trysil Hotell, Trysil Gjestegård og Øråneset Hyttegrend (til sammen ca. 400 senger), samt eventuelle senere utvidelser hos disse. I tillegg skal rammen på 1350 senger dekke eventuelle andre etableringer av reiselivssenger i Trysil sentrum.

Datert 18.09.2007

Side 16

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 Vedlegg I RETNINGSLINJER FOR DISPENSASJONSPRAKSIS: Retningslinjene skal gi en oversikt over hvordan kommunen vil håndtere søknader om dispensasjon fra vedtatt arealbruk i kommuneplanen.

GENERELT Et nødvendig vilkår for å kunne innvilge dispensasjon etter § 7 er at det foreligger ”særlige grunner”. Med særlige grunner menes at det i den konkrete saken foreligger en overvekt av hensyn som taler for å fravike gjeldende bestemmelse/plan.

Som eksempel kan en dispensasjonssøknad gjelde fradeling og bygging av bolig i LNF områder. De hensyn som ivaretas gjennom LNF-formålet er hensynet til landbruks-, natur og friluftsinteresser. Når søknaden om dispensasjon behandles, må hensynene bak arealdisponeringen i planen avveies mot de grunner søker angir for at det bør innvilges dispensasjon. Jo mindre hensynene til jord- og skogbruk, friluftslivet – herunder allmennhetens frie ferdsel, biologisk mangfold, vilt, miljø, kulturminner, kulturlandskap og landskapsestetiske hensyn gjør seg gjeldende på det aktuelle stedet, eller påvirkes av tiltaket, jo lettere vil vilkåret ”særlige grunner” kunne anses oppfylt.

1. Etablering av nye boliger beliggende i LNF-områder Kommunen skal være restriktiv i forhold til å gi dispensasjon til nye boliger i LNF 1 og LNF 2 områdene.

I LNF-3 områder skal kommunen, ved vurdering av om det skal gis dispensasjon etter pbl. § 7 være mindre restriktiv. Følgende momenter tillegges vekt: • • • • • • • • • Boligens størrelse og karakter. Det skal mindre til for å gi dispensasjon til enebolig, tomannsbolig eller generasjonsbolig enn for eksempel leilighetsbygg.

At tomta ligger i nærheten av eksisterende bebygd boligeiendom.

Avstand til automatisk fredete kulturminner.

Om dispensasjon vil være til hinder for drift av landbruksarealer, eller i konflikt med særpregede natur- og kulturlandskap.

Om lokaliseringen av bebyggelsen tar tilstrekkelig hensyn til grøntstruktur, etablerte turveger og løypenett, vilttrekk- og viltlokaliteter og områder benyttet til friluftsformål.

Om tomtens plassering gir god arrondering og klare naturlige eiendomsgrenser.

Om bebyggelsen tilpasses det omkringliggende kulturlandskapet, eksisterende bebyggelse og tomtas utforming.

Om adkomstforholdene er tilfredsstillende. Ved nyetablering eller økt bruk av eksisterende adkomst, skal det samlede trafikkbilde i området vurderes. Dispensasjon skal ikke gis dersom adkomsten legges over eksisterende tun.

Det kan etableres tilfredsstillende vannforsyning og avløp.

Datert 18.09.2007

Side 17

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 2. Retningslinjer for lokalisering av spredt ervervsbebyggelse i LNF områder I LNF 1 områdene skal det skjermes for tekniske inngrep. Dette utgangspunktet gjelder også for spredt ervervsbebyggelse. Bygninger og anlegg for landbruks- evt. ”villmarks”-tilknyttet erverv kan imidlertid vurderes på en mindre restriktiv måte.

I LNF 2 og 3 områder skal kommunen bruke ”Landbruk Pluss” aktivt for å legge til rette for landbrukstilknyttet næringsvirksomhet. Tiltak som etter veilederen ”Landbruk pluss” ikke faller inn under landbrukstilknyttet næringsvirksomhet, skal videre kunne vurderes i en dispensasjonssak. I tillegg ønsker kommunen å kunne tilrettelegge også for annen næringsvirksomhet på bygdene. Dette vil kreve dispensasjon. Ved vurdering av om det skal gis dispensasjon etter pbl. § 7 til spredt ervervsbebyggelse, skal følgende tillegges vekt: • • • • • • • • • • Om dispensasjon vil være til hinder for drift av landbruksarealer, eller i konflikt med særprege natur- og kulturlandskap.

Om tiltaket gir negative virkninger for naboer, for eksempel i form av skjemmende utelagring.

Om lokaliseringen av bebyggelsen tar tilstrekkelig hensyn til grøntstruktur, etablerte turveger og løypenett, vilttrekk- og viltlokaliteter og områder benyttet til friluftsformål.

Om tomtens plassering gir god arrondering og klare naturlige eiendomsgrenser.

Om tiltaket kan gjennomføres som bruksendring i eksisterende bygg, eller ved ny eller tilbygg med maksimalt T-BRA= 300 m 2 . Tiltaket skal tilpasses omkringliggende bebyggelses størrelse, volum og byggeskikk.

Om bebyggelsen tilpasses det omkringliggende kulturlandskapet og tomtas utforming.

Om adkomstforholdene er tilfredsstillende. Ved nyetablering eller økt bruk av eksisterende adkomst, skal det samlede trafikkbilde i området vurderes. Dispensasjon skal ikke gis dersom atkomsten legges over eksisterende tun.

Det kan etableres tilfredsstillende vannforsyning og avløp.

Avstand til automatisk fredete kulturminner og kulturmiljøer.

Om tiltaket gir negative virkninger i forhold til støy, forurensning og drikkevann.

3. Etablering av ny fritidsbebyggelse beliggende i LNF-områder Kommunens holdning til dispensasjoner for ny fritidsbebyggelse beliggende i LNF-områder skal være svært restriktiv.

4. Vassdragsnære områder Hovedformålet med byggeforbudssone til vassdrag er å hindre forurensning til vassdragene, sikre allmennheten tilgang til vassdragene og sikre kantvegetasjon. Ut fra dette skal dispensasjonspraksisen være streng både når det gjelder utbygging og når det gjelder etablering av nye avløpsanlegg.

5. Idrett og friluftsliv i LNF områdene Kommunen ønsker å legge til rette for idrett og friluftsliv. Ved vurdering av om det skal gis dispensasjon til skiløyper (herunder lysløyper), stier, bygninger og anlegg for idrett og Datert 18.09.2007

Side 18

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 friluftsliv skal det tillegges vekt om dispensasjon vil være til hinder for drift av landbruksarealer, eller i konflikt med særprege natur- og kulturlandskap. Også i LNF-1 områdene kan slike tiltak vurderes på en mindre restriktiv måte enn øvrige tiltak.

6. Grønn strek Inn mot de viktigste turområdene/fjellområdene er det lagt inn en grønn strek. Denne streken skal vise de områdene hvor en ønsker å være spesielt restriktiv med tanke på videre utvikling og byggeaktivitet. Grønn strek kan sammenlignes med en markagrense. Det er ønskelig at den grønne streken skal bli en linje som verner om spesielt viktige naturområder i kommunen som ligger utsatt til for videre utbyggingspress (Trysilfjellet, Trysil Knuts fjellverden og Bittermarka).

Datert 18.09.2007

Side 19

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018

VEDLEGG II

Utbyggingsavtaler, jf vedtak i sak 06/63 i kommunestyret 17.10.2006 ; I forbindelse med gjennomføringen av arealplaner skal det – når grunneiere eller utbyggere står for utbyggingen av et område – inngås utbyggingsavtale mellom kommunen og grunneier/utbygger før utbygging kan starte opp.

Kravet som slik utbyggingsavtale gjelder for hele kommunen hvor det innenfor et planområde skal bygges ut mer enn 5 boenheter, mer en 5 fritidsboliger/boenheter for fritid, næringsområde større enn 3 dekar eller for bygg større enn 500 m² T-Bra. Også ved mindre utbygginger kan det etter forholdene være aktuelt å kreve utbyggingsavtale, for eksempel tilfeller hvor et tiltak vil føre til særlig stor infrastrukturbelastning i forhold til tiltakets størrelse/omfang eller der det på grunn av tiltakets karakter bør stilles krav til utforming, for eksempel universell utforming.

Utbyggingsavtalene må ta utgangspunkt i vedtatte arealplaner med bestemmelser, kommunens boligpolitikk, hovedplan for vann og avløp, vedtekter om fjernvarmeanlegg og trafikksikkerhetsprogrammet.

Trysil kommune ønsker å inngå utbyggingsavtaler om følgende tiltak: • • • • Teknisk og grønn infrastruktur som følger av opparbeidelsesplikten i pbl §§ 67 og 69, slik som vei, vann og avløp, gang- og sykkelveier, friområder, lekearealer og grøntstruktur.

Boligpolitiske tiltak slik som krav til boligers størrelse, type boliger, dette for å ivareta politiske målsettinger i utbyggingspolitikken.

Krav til bygningers utforming, slik som krav om livsløpsstandard, krav til universell utforming, tilpassning til ulike brukergrupper, kvalitetskrav, herunder energieffektivitet.

Andre tiltak som er nødvendig for gjennomføring av planvedtak, slik som belysning, skilting, turveier, skiløyper, skibruer, støyskjermer, busslommer, håndtering av forurenset grunn, krav om etablering av velforeninger og organisering i forhold til privat drift og vedlikehold (krav om vegstyre, samarbeid vedrørende skiløyper etc.).

Når det gjelder kostnadsfordeling ved utbygging, forutsetter kommunestyret at grunneier/utbygger dekker alle utgifter forbundet med planlegging og opparbeidelse av intern infrastruktur (så som vei, parkering, vann og avløp, energi- og kommunikasjonsanlegg, leke- og rekreasjonsområder etc.). Videre forutsettes det at grunneier/utbygger bekoster fremføring av eksterne anlegg så som vei, vann, avløp, energi og kommunikasjonsanlegg til utbyggingsområdet fra nærmeste offentlige tilknytningspunkt eller betaler et bidrag til kommunen for slik framføring. Dersom utbyggingen fører til merbelastning av eksisterende infrastruktur kan utbygger/grunneier måtte utbedre eller dekke en forholdsmessig del av utgifter til forbedring eller utvidelse.

Tekniske hovedanlegg, trafikkarealer, friområder o.l. skal overdras vederlagsfritt og fri for heftelser til kommunalt eie og vedlikehold senest samtidig med at kommunen overtar ansvaret for driften. Ansvar for vedlikehold av lekeplasser, turløyper, skiløyper, grøntområder o.l. skal som hovedregel være tomtefeltets. I de tilfeller hvor anlegg blir benyttet av flere bolig eller hyttefelt kan det stilles krav om at de ulike aktørene inngår et samarbeid om utbygging og vedlikehold.

Utbyggingsavtaler for nye boligområder kan regulere eventuelle boligsosiale tiltak (eks.

fordeling av boligtyper, boligstørrelse), krav til utforming (livsløpstandard, universell utforming) og kvalitet (herunder krav til energieffektivitet).

Datert 18.09.2007

Side 20

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018 Utbygger må stille tilfredsstillende bankgaranti for oppfyllelse av sine forpliktelser etter utbyggingsavtalen.

Rådmannen får fullmakt til å beslutte om kommunen skal starte fremforhandling om utbyggingsavtaler, herunder unnlate å kreve utbyggingsavtale der dette ikke anses som ønskelig eller hensiktsmessig. Avtalene godkjennes av Planutvalget (formannskapet).

Datert 18.09.2007

Side 21

Kommuneplanens arealdel 2007 - 2018

VEDLEGG III

Statens vegvesen har utarbeidet en rammeplan for avkjørsler som er delt opp i fire holdningsklasser. De ulike holdningsklassene sier noe om hvordan en skal håndtere spørsmål om ny eller utvidet bruk av avkjørsler på ulike strekninger.

Nedenfor er rammeplanen gjengitt. For ytterligere opplysninger om holdningsklassene henvises det til ”Rammeplan for avkjørsler, Hedmark, 2000”.

Rammeplan for avkjørsler:

Meget streng holdning ( i prinsippet avkjørselsfri)

Rv 25 Elverum grense til Kilen (x Fv 572) Rv 26 Nybergsund ( x Rv 25) - Jordet (x Rv 215) Rv 26 Innbygda V – Kirkebrua

Streng holdning (meget begrenset antall avkjørsler/driftsavkjørsler)

Rv 25 Kilen (x Fv 572) – Riksgrense v/ Støa Rv 26 Riksgrense v/Lutnes – Nybergsund Ø (x Rv 25) Rv 26 Jordet (x Rv 215) Engerdal grense Rv 215 Åmot grense – Jordet (x Rv 26) Fv 561 Kjernmoen (x Rv 25) – Østenheden (x Fv 584) Fv 563 Olympiahytta – Innbygda (x Rv 26) Fv 569 Nesvollberget (x Rv 25) – Riksgrensen v/Flermoen Fv 569 Arm til flermoen sentrum Fv 572 Kilen (x Rv 25) - Bufloen

Mindre streng holdning (begrenset antall direkte avkjørsler/driftsavkjørsler)

Rv 208 Midtskogsberget (x Rv 25) – Rundfloen (x Rv 26) Fv 561 Østenheden (x Fv 584) – Åmot grense Fv 562 S. Osen (x Fv 561) – Åmot grense Fv 563 Gjevaldshaugen (x Fv 561) – Olympiahytta Fv564 Plassen (x Rv 26) – Ljørdalen (x Fv 570) Fv 567 Lutufallet (x Rv26) – Riksgrensen v/Borveggen Fv 570 Støa (x Rv 25) – Riksgrensen v/Linnes Fv 572 Bufloen - Bryn Fv 577 Øvre Eltå bru (x Rv 26) – Eltdalen

Lite streng holdning ( nye avkjørsler vil normalt gis)

Fv 565 Skogli (x Fv 564) – Kolos (x Rv 26) Fv 581 Engerneset (x Rv 26) – Engerdal grense Fv 584 Østenheden (x Fv 561) – Ulvsjøen (x Fv 563) Datert 18.09.2007

Side 22

WebMatrikkel - Utskrift Side 1 av 4

GIS/LINE WebMatrikkel Eiendom: 36 /15 /0 /0 H O VE D OP P L Y S NI N G E R

G NR BNR FN R SN R EI EN DOMS TYP E ET ABLE RT BE R.AR EAL OPP GI TT AR. KI LDE 36 15 0 0 Grunneiendom 21.01.1874

42486.5 0 BRUK-G RUN N BR UKS NAVN T .LYST E NDR ET Ikke oppgitt  Landbruk/Fiske  BÆKKESTUEN SØNDRE  Ja  03.04.2013

S E F R A K

SEFRAKMINNE er registrert på eiendommen. Vis egenskaper

T I N G L Y S T E E I E R F OR H O L D

FØD SE LS N R/OR G NAVN AD RE SS E POS T ST ED AND EL P ER SO NS TAT US R OLLE BERG OLE PETTER  VETLANDSFARET 6 A 684 OSLO  1/1 Bosatt i Norge   ER VER VET S EK SJ ON Hjemmelshaver 25.03.2013

E I E R H IS T O R I K K ( 1 )

R OLLE AN R AND EL N AVN Hjemmelshaver 1 1/1 ER VER VET AVGI TT BERG OLE 25.08.1977

25.03.2013 

O M S E T N IN G S D A T A ( 2 )

DAT O OMS ET NI NGS BELØ P O MSE TN IN GS TYP E BO LI GT YP E 25.03.2013 0 Skifteoppgjør  ANVED ELSE GR UNN BES KAFFEN HET ÅR DOK UMENT NR E MBETE NR Frittliggende bolig  Annen anv. av grunn  Omfatter bygning  2013 245812 200 25.08.1977 0 Annen bygning  Annen anv. av grunn  Omfatter bygning  1977 5529 15

Utskilt fra:

36/7

F O R R E T N IN G E R ( 5 ) A L L E F OR R E T N IN G E R

FOR R ETN I NGS TY PE BES KR IVE LS E Skylddeling Skylddeling Skylddeling Skylddeling Arealoverføring Skylddeling Skylddeling Skylddeling Skylddeling ARE AL(M 2 ) RE F. FOR R.DAT O RE G.DAT O S AKR EF SI GN . AN DR E IN VOLVER TE 0  0  0  -900  Arealoverføring -177  21.01.1874

23.01.1902

19.06.1907

21.01.1967

20.01.2001

36/7 36/54 36/62 36/215 105/6

T E I G E R

T EI GI D KOR DS YS NO RD 227444259 22 ØS T AR EAL ARE AL ME RK NAD 6803789 673921  39246 227444132 22 Ant.Teiger 2 6803723 673677  3240.5

Hjelpelinje vannkant  MER KN AD I NFO EI EN DOMMER

http://asp-matrikkel/webmatrikkel_0428/utskrift.aspx?matrikkelid=042800036001500...

18.06.2013

WebMatrikkel - Utskrift Side 2 av 4

B Y G G

T YPE Bygning BYGN IN GS NR BYG GTY PE 7376960 241 - Hus for dyr/landbr.lager/silo  ST ATUS Tatt i bruk  NÆ R IN G ANT .

BO ENH ET G BRA BOL.

BR A AN NET BR A T OT .

0  0  0  55  55  BEBYG D AR EAL 0  E NDR ET 24.11.2008

KO ORD /K ART N:6803785 Ø:673846

E T A S J E R

E TAS JE AN T.BOE NH BR A BOLI G BR A ANNE T BRA T OTALT ALT .AR EAL ALT .AR EAL2 BTA BOLI G BTA ANN ET BT A T OT ALT H01 0 0 55 55 0 0 sum 0 0 55 55 0 0

B R U K S E N H E T E R

ADR ES S E BO LIG BRA BOL BA D WC R OM T YPE 0 0 0 0 Unummerert bruksenhet KJ ØKK EN EI EN DOM E TABLER T 36/15/0/0 24.11.2008

R E G . B Y G N IN G S T A T U S E R

S TAT US Tatt i bruk DATO R EG.D ATO 14.05.2007

B Y G G

T YPE BYGNI NG SN R BYGGT YPE Bygningsendring 7376960-1 241 - Hus for dyr/landbr.lager/silo  EN DR IN GS TYP E ST ATUS N Æ RI NG AN T.

BOE NH Tilbygg  Tatt i bruk  Jordbruk, skogbruk og fiske  0  ET G BR A 0  BOL.

0  BRA ANN ET 146  BRA T OT.

146  BEBYGD ARE AL EN DRE T 0  K OOR D/KAR T 24.11.2008

N:6803785 Ø:673846

E T A S J E R

E TAS JE AN T.BOE NH BR A BOLI G BR A ANNE T BRA T OTALT ALT .AR EAL ALT .AR EAL2 BTA BOLI G BTA ANN ET BT A T OT ALT H01 0 0 146 146 0 0 sum 0 0 146 146 0 0

B R U K S E N H E T E R

ADR ES S E BO LIG BRA BOL BA D WC R OM T YPE 0 0 0 0 Unummerert bruksenhet KJ ØKK EN EI EN DOM E TABLER T 36/15/0/0 24.11.2008

R E G . B Y G N IN G S T A T U S E R

S TAT US Rammetillatelse DAT O 02.05.1985

Igangsettingstillatelse 20.08.1985

Tatt i bruk 30.09.1985

R EG.DAT O 02.05.1985

20.08.1985

30.09.1985

B Y G G

T YPE Bygning BYGN IN GS NR BYG GTY PE 154224882 113 Våningshus  S TAT US Tatt i bruk  N ÆR I NG Jordbruk, skogbruk og fiske  ANT .

BO ENH ET G BRA BOL.

1  0  167  BR A AN NET BR A T OT .

0  167  BEBYG D AR EAL 0  E NDR ET 10.09.2010

KO ORD /K ART N:6803776 Ø:673870

E T A S J E R

E TAS JE AN T.BOE NH BR A BOLI G BR A ANNE T BRA T OTALT ALT .AR EAL ALT .AR EAL2 BTA BOLI G BTA ANN ET BT A T OT ALT H02 0 79 0 79 0 0 H01 sum 1 1 167 88 0 0 167 88 0 0 0 0

B R U K S E N H E T E R

ADR ES S E 042801004 Flendalsvegen 160 BOLIG BR A BOL BAD WC R OM T YP E K JØK KEN E IE NDOM ET ABLE RT H0101 0 0 0 0 Bolig 36/15/0/0 19.03.2013

R E G . B Y G N IN G S T A T U S E R

S TAT US Tatt i bruk DATO R EG.D ATO 14.05.2007

B Y G N IN G S R E F E R A N S E R

T YPE RE FE RAN SE Kulturminne 04280508135

S E F R A K

SEFRAKMINNE er registrert på bygningen. Vis egenskaper

B Y G G

T YPE Bygning BYGN IN GS NR BYG GTY PE 154224890 181 - Garasjeuthus anneks til bolig  S TAT US Tatt i bruk  NÆ R IN G ANT .

BO ENH ET G BRA BOL.

0  0  0  BR A AN NET BR A T OT .

20  20  BEBYG D AR EAL 0  E NDR ET 24.11.2008

KO ORD /K ART N:6803769 Ø:673900

E T A S J E R

E TAS JE AN T.BOE NH BR A BOLI G BR A ANNE T BRA T OTALT ALT .AR EAL ALT .AR EAL2 BTA BOLI G BTA ANN ET BT A T OT ALT H01 0 0 20 20 0 0 sum 0 0 20 20 0 0

B R U K S E N H E T E R

ADR ES S E BO LIG BRA BOL BA D WC R OM T YPE 0 0 0 0 Unummerert bruksenhet KJ ØKK EN EI EN DOM E TABLER T 36/15/0/0 24.11.2008

R E G . B Y G N IN G S T A T U S E R

http://asp-matrikkel/webmatrikkel_0428/utskrift.aspx?matrikkelid=042800036001500...

18.06.2013

WebMatrikkel - Utskrift

S TAT US Tatt i bruk DATO R EG.D ATO 14.05.2007

B Y G N IN G S R E F E R A N S E R

T YPE RE FE RAN SE Kulturminne 04280508136

S E F R A K

SEFRAKMINNE er registrert på bygningen. Vis egenskaper

Side 3 av 4 http://asp-matrikkel/webmatrikkel_0428/utskrift.aspx?matrikkelid=042800036001500...

18.06.2013

WebMatrikkel - Utskrift

A D R E S S E

VEG ADR ES SE 042801004 Flendalsvegen 160   ADR .TI L.NAVN P OST NUMMER OMR ÅDE KOO RD/K ART 2420 TRYSIL VIS N:6803776 Ø:673870 Detaljer

Side 4 av 4 http://asp-matrikkel/webmatrikkel_0428/utskrift.aspx?matrikkelid=042800036001500...

18.06.2013

Trysil kommune

Besøksadresse: Storvegen 5 Postnr./-sted:

2420 TRYSIL

Telefon:

62 45 77 00

Telefaks:

62 45 77 80

Email:

[email protected]

Hjemmeside:

http://www.trysil.kommune.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Gnr

.:

36 Bnr.: Adresse: Flendalsvegen 160 Dato: 21.06.2013 15 Fnr.: Snr.:

1900 Kommunale avgifter og gebyr

Kommunale avgifter og gebyrer for 2013 er beregnet til kr

1212

. . I dette inngår bl.a. avgift for vann, avløp og eiendomsskatt. Beløpet er fordelt på to terminer.

1.termin

– vann og/eller avløp + eiendomsskatt 1/1-30/6. Målerleie, 1/1-31/12. Abonnementsgebyr, 1/1-30/6. Forbruk etter m 2 , 1/1-30/6. Forbruk etter m 3 , 1/7-31/12. forfall mars.

2.termin

– vann og/eller avløp + eiendomsskatt 1/7-31/12. Abonnementsgebyr, 1/7-31/12. Forbruk etter m 2 , 1/7-31/12. Forbruk etter m 3 , 1/1-30/6. forfall september. Vannavgift etter måler: Avløpsavgift etter måler: Ja: Ja: Nei: Nei: Sist avlest: Stand: m 3 For opplysninger om renovasjonsavgift kontakt SØIR tlf: 62 43 12 20 fax:62 43 12 25 For opplysninger om feie/tilsynsavgift kontakt Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS tlf 62 43 32 30 fax: 62 41 12 34

2000 Legalpant

Kommunale avgifter er fakturert t.o.m.:

30.06.2013

Restanse :

kr.3929,00 Kommentar: I de oppgitte avgiftene inngår kun eiendomsskatt. I tillegg faktureres septiktømming etter at tømming er utført. Kr.1976,00 (eks. mva.) pr. tømming. Sist tømt 23.05.2011.

Side 1 av 1

Trysil kommune

Besøksadresse: Storvegen 5 Postnr./-sted: 2420 TRYSIL Telefon: 62 45 77 00 Telefaks: 62 45 77 80 Email: [email protected]

Hjemmeside: http://www.trysil.kommune.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Dato :18.06.2013 Gårdsnr: Adresse:

36

Bruksnr:

15

Flendalsvegen 160, Bækkestuen søndre Festenr:

1802 Atkomst til eiendommen

Vei

Tilknyttet (sett kryss)

Off.vei X Priv.vei

Kommentar: Tilknyttet fylkesveg 572

.

Seksjonsnr:

Ikke tilknyttet (sett kryss)

Side 1 av 1

Trysil kommune

Besøksadresse: Storvegen 5 Postnr./-sted: 2420 TRYSIL Telefon: 62 45 77 00 Telefaks: 62 45 77 80 Email: [email protected]

Hjemmeside: http://www.trysil.kommune.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Gårdsnr: Adresse:

36

Bruksnr:

15

Flendalsvegen 160, Bækkestuen søndre Festenr: Dato :18.06.2013 Seksjonsnr:

1350 Gjeldende arealplan med bestemmelser

Planopplysninger:

Navn:

Reguleringsplan Bebyggelsesplan Kommuneplan Uregulert Reguleringsbestemmelser LNF2 område på kommuneplanen Kommentarer til eksisterende planer:

Formål:

Landbruk/fiske

1400 Innsendte arealplaner

Reguleringsplaner under arbeid:

Ja: Kommentar :

Vedlegg sendt pr. post:

Reguleringsplan Reguleringsbestemmelser Andre I tilfelle hvilke?

Vedtaksdato:

Periode: 2007-2018 Nei: Side 1 av 1

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

Postnr./-sted:

2409 ELVERUM

Telefon:

62 43 32 30

Telefaks:

62 41 12 34

Email:

[email protected]

Hjemmeside:

http://www.mhbr.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Gnr

.:

Adresse:

36

Bnr.:

15 Flendalsvegen 160, 2420 Trysil.

Fnr.: Snr.:

1102 Skorsteiner og ildsteder (inkl. gebyr)

Fyringsanlegg

Siste feiing: 14.06.2011 Siste tilsyn: 14.12.2011

Merknader: 4 røykvaslere og 1 pulverapp i boligen.

Skorsteiner: 1 stk. 1 stk. Tegl pipe Tegl pipe

Merknader: Mangler adkomst på tak. Merknader:

Ildsteder: Jøtul 3 Jøtul 600 Jøtul 600 Plassering: Plassering: Plassering: 1 etg stue 1 etg kjøkken 2 etg soverom

Merknader: Merknader: Merknader:

Årsgebyr for feiing og tilsyn kr 910,-

Vi tar forbehold om skjulte feil og mangler. Neste besøk for feiing blir det gitt beskjed i postkassen minst to dager før. Neste besøk for tilsyn blir det gitt beskjed i postkassen ca. en uke i forvegen.

Ta kontakt med feiervesenet for evt. kontroll.

24.07.2013

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

Postnr./-sted:

2409 ELVERUM

Telefon:

62 43 32 30

Telefaks:

62 41 12 34

Email:

[email protected]

Hjemmeside:

http://www.mhbr.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Gnr

.:

Adresse:

36

Bnr.:

15 Flendalsvegen 160, 2420 Trysil.

Fnr.: Snr.:

1102 Skorsteiner og ildsteder (inkl. gebyr)

Fyringsanlegg

Siste feiing: 14.06.2011 Siste tilsyn: 14.12.2011

Merknader: 4 røykvaslere og 1 pulverapp i boligen.

Skorsteiner: 1 stk. 1 stk. Tegl pipe Tegl pipe

Merknader: Mangler adkomst på tak. Merknader:

Ildsteder: Jøtul 3 Jøtul 600 Jøtul 600 Plassering: Plassering: Plassering: 1 etg stue 1 etg kjøkken 2 etg soverom

Merknader: Merknader: Merknader:

Årsgebyr for feiing og tilsyn kr 910,-

Vi tar forbehold om skjulte feil og mangler. Neste besøk for feiing blir det gitt beskjed i postkassen minst to dager før. Neste besøk for tilsyn blir det gitt beskjed i postkassen ca. en uke i forvegen.

Ta kontakt med feiervesenet for evt. kontroll.

24.07.2013

Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap

Adresse:

Postboks 155, 2402

Telefon:

62431220

Opplysninger til eiendomsmegler

EM §6-7.9

Kommunale avgifter og eiendomsskatt Utskriftsdato: 14.06.2013

Kilde: Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap

Gjelder eiendom:

Kommunenr.:

0428

Gårdsnr.:

36

Bruksnr.:

15

Adresse:

Flendalsvegen 160, 2420 TRYSIL

Referanse:

227/3000003/1-13-0004 Flendalsvegen 160 Kommunalt standardgebyr, inkl. mva, for bebygde eiendommer som er tilknyttet kommunalt/interkommunalt tjenestetilbud:

Avgift

Renovasjon

Grunnlag Årlig avgift

2290 FORBEHOLD VED UTLEVERING AV INFORMASJON I FORBINDELSE MED EIENDOMSFORESPØRSLER.

Det tas f orbehold om at det kan være avvik i våre registre/kart/arkiv i f orhold til den f aktiske situasjonen og at det kan f oreligge f orhold omkring eiendom og bygninger som kommunen ikke er kjent med. Brukere av inf ormasjonen må derf or være bevisst på sammenheng og f ormål som den benyttes i, og bruke inf ormasjonen kritisk.

Utskrif ter f ra det digitale kartverket i f orm av papirkart, kan inneholde linjer som lett kan f øre til misf orståelser. Dette gjelder of te karttemaer som ledninger og eiendomsgrenser som i mange tilf elle kan være unøyaktige. For eksempel må derf or ikke gravearbeider på ledninger f oretas uten påvisning av ledningen i marka.

Kommunen kan ikke stilles økonomisk ansvarlig f or bruk av inf ormasjon som oppgis i sammenheng med eiendomsf orespørsler.

Levert av Norsk Eiendomsinf ormasjon as via nettjenesten Inf oland.no Side 1 av 1

Trysil kommune

Besøksadresse: Storvegen 5 Postnr./-sted: 2420 TRYSIL Telefon: 62 45 77 00 Telefaks: 62 45 77 80 Email: [email protected]

Hjemmeside: http://www.trysil.kommune.no

MEGLEROPPLYSNINGER

Dato :18.06.2013 Gårdsnr: Adresse:

36

Bruksnr:

15

Flendalsvegen, Bækkestuen Søndre Festenr: Seksjonsnr:

1800 /Tilknytning til offentlig vann og kloakk

Tilknyttet (sett kryss) Ikke tilknyttet (sett kryss)

Vann

Off.nett Privat

Kloakk

Off.nett Privat

Septiktank Kommentar:Ikke tilknyttet kommunalt nett. Men det er fakturert for slamtømming på eiendommen så jeg antar at det er en privat tank/kum påeiendommen.

Side 1 av 1