110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre

Download Report

Transcript 110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre

 Kystverket Vest v/ Anne Britt Ottøy Stavanger, 20.september 2011 Ny veg mellom Fogn, Bokn, Tjørnøy, Byre, Sauøy, Halsnøy og Børøy. Varsel om oppstart reguleringsplan og planprogram ‐ TALLMATERIELL Norsk Bavaria Klubb ble stiftet i 1998. Hensikten med klubben er at eiere av Bavaria seilbåter kan ha et felles forum til glede og nytte. Klubben skal på denne måten også bidra til å styrke Bavaria som et populært og anerkjent båtmerke i Norge. Klubben har ca 1000 medlemmer. § 2 Formål Formålet er å ivareta de felles interesser eiere av Bavaria‐båter har. Utveksle erfaringer, utvikle et godt sosialt miljø og bidra til utbredelse av Bavaria båter i Norge. Klubben skal stimulere til engasjement hos medlemmene. Norsk Bavaria Klubb avviser fullstendig forslaget om bygging av veiforbindelse mellom de ovennevnte øyer. Vår avvisning av forslaget begrunnes med følgende: Økt bilbruk, økte utslipp Dette prosjektet handler om en ting: Bytte ut kollektive transportmidler med privatbil. Øyene skal få et felles ferjeleie mot to i dag. Selv om det ikke er spesifikt nevnt antar vi at dagens hurtigbåtforbindelse til øyene vil bli nedlagt eller kraftig innskrenket. Konsekvensene av dette vil være betydelig økt bilbruk internt mellom øyene og antagelig også til fastlandet via Randøy. I sommerhalvåret vil bilbruken til hytter være særlig stor. Økt bilbruk, flere p‐plasser En konsekvens av økt bilbruk er behovet for parkeringsplasser. I dag finnes det knapt noen parkeringsplasser knyttet til det store antall hytter som finnes på Byre, Tjørnøy og Bokn. Økt bilbruk vil føre til nye arealinngrep langt utover selve vegprosjektet. Konsekvensutredningen må gjøre rede for behovet for p‐plasser til hyttene og til gjesteparkering.
Lønnsomt prosjekt? Vi stiller oss sterkt tvilende til om dette er samfunnsøkonomisk lønnsomt prosjekt. Både fordi befolkningsgrunnlaget er svakt og fordi det er liten næringsvirksomhet på alle øyene unntatt Fogn og Halsnøy. I tillegg kommer kostnadene ved inngrep i strandsone og naturmiljø samt negative trivselsfaktorer (biltrafikkstøy, endret landskap, redusert friluftslivsverdi etc). Norsk Bavaria Klubb krever dokumentasjon av prosjektets samfunnsøkonomi. 110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre, Sauøy, Halsnøy og Byre.doc Side 1 av 4 Landskap Etter at Sjernarøyene er knyttet sammen med bruer, er området mellom Halsnøy og Fogn den siste gjenværende urørte øygruppen i Ryfylkebassenget. Bygging av fem bruer med fyllinger i sjø vil være et svært dramatisk inngrep i et stort sett intakt og lite berørt landskap. Nettopp derfor må det være svært tungtveiende grunner til at dette landskapet skal punkteres. Vi kan på ingen måte se at disse tungtveiende grunnene finnes. Tvert om er bevaring av det intakte, vakre landskapet i seg selv en tungtveiende grunn til å avvise prosjektet. Øygruppen har en betydelig og økende rekreasjonsverdi for en stadig voksende befolkning på Nord‐Jæren. Det er også et område som vil ha økende attraktivitet for båtturisme. Ref til arbeidet som Ryfylke Friluftsråd legger ned i kommunalt og fylkeskommunalt samarbeid. Båtferdsel og friluftsliv Det er et overordnet nasjonalt mål å redusere bruken av fossil energi. Det gjelder også for fritidsbåter. En konsekvens av dette må være å tilrettelegge for og å stimulere til økt bruk av seilbåt, kajakk og robåt. Dette prosjektet vil virke motsatt. Så vidt vi kan se av planprogammet vil bare en av de fem bruene ha en seilingshøyde (18 meter) som vil tillate ferdsel for en liten gruppe av seilbåter. Prosjektet vil stenge den allmenne, frie ferdsel for en stor gruppe fritidsbåter Konflikt eller harmoni?
som i et miljøperspektiv er ønskelig å stimulere. Bruene, veiene og fyllingene, særlig hva gjelder Sauøy, vil redusere kvaliteten og attraktiviteten for friluftslivsinteressene enten de kommer sjøveien eller fra landsiden. Generelt ang seilingshøyder. På vegne av seilerne som benytter blant annet Ryfylke, vil vi komme med følgende innspill. Hovedleder og bileder blir godt ivaretatt av Kystverket. Lokalledene er det vi som seilere er opptatt av at ikke skal stenge oss ute. Utifra normene vi har hentet fra Kystverket viser disse at lokalleder skal ha en seilingshøyde på 25m. Blir det lagt til grunn for nye utbygginger skal normale ferdselsleder blir definert som lokalleder med løp som har 25m seilingshøyde. Det vil være seilingshøyder som vil være tilstrekkelig for de fleste fritidsbåter. Vi ser også at antall turister i båt fra utlandet øker år for år. Størrelsen på disse har en hovedtyngde på 42‐50 fot. Litt fakta ‐
‐
‐
‐
‐
‐
‐
‐
Antall seilbåter i Rogaland basert på tall fra Småbåtregisteret og anslag fra seilforeninger anslås til 2500‐
3000 båter. Nye båter som blir solgt har ifølge importørene en hovedvekt på båter rundt 40 fot. Allerde i 2009 hadde 30% av medlemsmassen i Bavariaklubben i Rogaland båter i segmentet 40 fot og over. Generelt har båtstørrelsene økt jevnt. Snitt størrelsen har økt 5‐6 fot på 10 år. Som fritidsbåt legger vi til grunn båter uten sertifikatplikt (under 15m/50fot) Seilingshøyde for båter på 40 fot ca 19 meter, og 50 fot opptil 24 meter. Gjestende båter fra utlandet er hovedtyngden 42‐50 fot. Kystverket definerer Lokalled i 2007 til 22m med forslag om økning til 25m 110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre, Sauøy, Halsnøy og Byre.doc Side 2 av 4 ‐
‐
Randøybrua 24m, Bybrua 24m, Austre/Vestre Bokn 25m, Ognøy 21m, Bruhøyder nye bruer (Austevollbrua 28 m) i Hordaland. Naturopplevelser – Ryfylke Friluftsråd Det er en klar trend at mange båtfolk søker til områder hvor det er gjort relativt store tiltak for å lette adkomsten til friluftslivsområdene med gjestebrygger, toaletter, tilrettelagte turstier, informasjon og kildesortering. Det virker som om det enkle friluftsliv er på retrett. De fleste søker mer komfort, selv når de utøver friluftsliv. Friluftsrådet ønsker aktivt å formidle de positive opplevelsene det enkle friluftslivet gir, og håper gjennom ulike tiltak å fornye interessen for det enkle og tradisjonelle friluftslivet. Sikring av nye båtutfartsområder handler om å ta vare på naturkvaliteter for å øke muligheten til rike naturopplevelser, samtidig som enkel tilrettelegging kan fremme den tradisjonelle båtutfarten og det enkle friluftslivet. Universell utforming er noe Friluftrådet ønsker å prioritere. Å gi flest mulig et best mulig utgangspunkt for å drive friluftslivsaktiviteter vil være et sentralt tema i all fremtidig planlegging av nye områder. Sauøya ligger mellom Halsnøya, Bokn og Byre med Finnøyfjorden i vest og Fisterfjorden i øst. Sauøya og Forøya er friområder og en del av Vestkystparken. Svært mye brukt båtutfartsområde. Gode ilandstigningsmuligheter. Tilrettelagt av Ryfylke Friluftsråd med toalett, miljøstasjon, brygge og båtfester. Naturinngrep og biologisk mangfold I sum er det betydelige strandsonearealer som vil bli ødelagt av bruer og fyllinger. Det største og mest alvorlige inngrepet vil skje på Sauøy der over en ¼ del av strandsonen blir ødelagt. Bilde til høyre viser hvor det er planlagt naturinngrep ‐ sprengt bort/ utfyllinger for å etablere vei. Sauøy er ubebygd og er i dag den viktigste øya for det allmenne friluftslivet. Intakt strandsone er en verdi som får økende betydning for friluftsliv og turisme. Dertil består strandsonen av ulike naturtyper som Sauøy, område som skal raseres pga ny vei.
har verdi for biologisk mangfold. Norsk Bavaria Klubb krever at konsekvensene for biologisk mangfold må grundig dokumenteres med minimum tre påfølgende feltsesonger. I dokumentasjonen må inngå fyllingenes konsekvenser for det marine liv.
110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre, Sauøy, Halsnøy og Byre.doc Side 3 av 4 Konklusjon De samlede negative effekter overgår langt samfunnsnytten av prosjektet. Norsk Bavaria Klubb mener Ryfylke har langt mer igjen for å bruke samferdselsinvesteringer i prosjekter som sikrer liv og helse og som har større samfunnsøkonomisk nytte. Vi mener arbeidet med planprogram og reguleringsplan for prosjektet bør parkeres for godt. Vennlig hilsen Norsk Bavaria Klubb i Rogaland Torbjørn Askeland Frode Sjøthun Leder Saksbehandler Gjenpart til: ‐ Fylkesmannen i Rogaland ‐ Gandsfjord Seilforening ‐ Haugesund Seilforening ‐ Helgøysund Marina ‐ Karmøy Seilforening ‐ Naturvernforbundet ‐ Norsk Bavaria Klubb og avdelinger ‐ Rogaland Fylkeskommune ‐ Rogaland Seilkrets ‐ Seilas ‐ Seilforeningen 1928 ‐ Seilmagasinet ‐ Skartveit Gjestehavn ‐ Statens Vegvesen ‐ Stavanger Aftenblad ‐ Stavanger Seilforening ‐ Stavanger Turistforening ‐ Øyposten Vedlegg: Broforbindelse seilleder (Bavariaklubben Reguleringsplan.pdf) 110920 Bavariaklubben Rogfk høring bruer Fogn, Bokn, Byre, Sauøy, Halsnøy og Byre.doc Side 4 av 4 Avd.Stavanger
Broforbindelse ‐ seilleder
Fogn, Bokn, Byre Sauøy, Halsnøy og Børøy.
22. august 2011
Styret Norsk Bavaria Klubb,
avd. Stavanger
1
Avd.Stavanger
Saken:
Varsel om:
 Vegforbindelse:
 Fogn – Bokn – Byre – Sauøy –
Halsnøy – Børøy.
2
Avd.Stavanger
Dagens seilleder:
 Oversikt nedenfor viser dagens hovedleder med røde, og bileder med blå stiplede linjer.
 Av aktuelt kartutsnitt til høyre, er ledene merket med blå farge ‐ biled.
3
Avd.Stavanger
Krav til seilleder:
 Sorte piler er Bavariaklubbens forslag til seilingsled med fri høyde min 25 m.
4
Avd.Stavanger
Krav til seilleder:
 Samme forslag til leder, men vist på elektronisk sjøkart.
 Sauøy er et mye brukt utfartssted for båtferdsel og friluftsliv.
5
Avd.Stavanger
DN – Sikra Friluftsområder:
 Vei er lagt gjennom Sikra Friluftsområde
på Nord‐Talgje.
 Nodholmen er (var) et mye brukt utfartssted for båtferdsel og friluftsliv, men som nå har fått et stort naturinngrep med vei og fyllinger tvers igjennom ”Sikra Friluftsområde”.
6
Avd.Stavanger
DN – Sikra Friluftsområder:
 Vei er planlagt gjennom Sikra Friluftsområde på Sauøy.
 Sauøy er et mye brukt utfartssted for båtferdsel og friluftsliv.
 Naturinngrep hvor vei og fylling faktisk er planlagt...?!
7
Avd.Stavanger
DN – Sikra Friluftsområder:
 Vei er planlagt gjennom Sikra Friluftsområde på Sauøy.
 Sauøy er et mye brukt utfartssted for båtferdsel og friluftsliv.
 Naturinngrep hvor vei og fylling faktisk er planlagt!
8