Barnehagens årsplan

Download Report

Transcript Barnehagens årsplan

ÅRSPLAN STABEKK FAMILIEBARNEHAGE OG NORDRAAKSVEI FAMILIEBARNEHAGE BARNEHAGEÅRET 2012 - 2013

HVORFOR HAR VI ÅRSPLAN?

Hver høst utarbeides det en pedagogisk årsplan i barnehagen for å sikre kontinuitet i arbeidet. Årsplanen skal synliggjøre og virkeliggjøre det arbeidet vi driver med. Den gis ut hver høst, og inneholder informasjon om barnehagen. Årsplanen bygger på formålsparagrafen i “ lov om barnehager “ Årsplanen er en orientering til foreldre, eier og andre samarbeidspartnere om hva vi gjør i barnehagen. I tillegg gir det foreldre en trygghet i at barna blir gitt et godt pedagogisk tilbud som følger Rammeplanens krav. Rammeplanen krever at barnehagen skal gi barna grunnleggende kunnskap gjennom syv fagområder. Arbeidet med fagområdene må tilpasses barnas alder, interesser, barnegruppens sammensetning og andre/øvrige forutsetninger. Barnehagen har et ansvar for å oppmuntre barnas egen utforskning - undring og legge til rette for tidlig og god stimulering.

LOV OM BARNEHAGER

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet. Tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn som er foranket i menneskerettighetene. Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta være på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirking tilpasset alder og forutsetninger. Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

RAMMEPLANENS SYV FAGOMRÅDER Fagområdene er: Vi vil:

Kommunikasjon, språk og tekst: Fortelle, samtaler, rim, regler, lyder, sette ord på, høytlesning, synge, sangleker. Kropp, bevegelse og helse: Turer, lek, kosthold, lage mat, hygiene, all aktivitet ute og inne, turer, bevegelses sanger. Kunst, kultur og kreativitet: Ulike teknikker, ulikt materiale, sang, dans, instrumenter, dramatisering, musikk. Natur, miljø og teknikk: Turer, lek, lære å ta være på naturen, kildesortering, bli glad i naturen, undre oss sammen over naturens fenomener. Etikk, religion og filosofi: Solidaritet, unne hverandre, vennskap, markere høytider, livssyn, samarbeide, dele. Nærmiljø og samfunn: Turer, bli kjent med nærmiljøet og omgivelsene, barnehagen er et samfunn. Antall, rom og form: Legge puslespill, tegne matematiske former, (trekant, firkant..), regler/sanger med tall, telle fingre, sortere/rydde.

FAGOMRÅDENE VIL OFTE VÆRE REPRESENTERT SAMTIDIG I TEMAARBEID OG I FORBINDELSE MED HVERDAGSAKTIVITETER OG TURER I NÆROMRÅDET.

BARNEHAGENS VERDIGRUNNLAG:

Å ha ansvar for barns oppvekst betyr å formidle verdier, hver dag. Vi ønsker å skape et miljø som gir grunnlag for:

Tillit og trygghet Selvstendighet og ansvarsfølelse Samarbeid og toleranse Ivareta interessefelt og utforskertrang Samfunnsorientering og likeverd Som grunnlag for barnehagens virke, står etiske leveregler, som gjensidig respekt og forståelse, ærlighet og toleranse. Dette er elementer som blir fremhevet i hverdagen i samvær med barn og voksne.

VOKSENROLLEN I FAMILIEBARNEHAGEN

Jeg vil være en tydelig voksen i det jeg sier og gjør. Jeg vil være anerkjennende i ord og handling. Jeg vil gi omsorg og varme, å skape trygghet for barn og foreldre. Jeg vil legge til rette for mostrings glede og trivsel.

ORGANISERING AV STABEKK FAMILIEBARNEHAGE OG NORDRAAKSVEI FAMILIEBARNEHAGE

Stabekk familiebarnehage og Nordraaksvei familiebarnehage er privateid. De eies og drives av Vivi Engelund. Stabekk familiebarnehage og Nordraaksvei familiebarnehage er godkjente for 8 barn i hver barnehage. Personalet Stabekk familiebarnehage: Daglig leder/assistent: Paola Andrea Gonzalez Zuniga, 80 % Assistent: Mathias Stenberg, 100 % Assistent deltid: Anna Sergeyevna , 20 % Ped.veileder på disp./styrer: Paola Andrea Gonzalez Zuniga, 20 % Veileder: Aimee Bragstad, 3 timer pr. måned Personalet Nordraaksvei familiebarnehage: Daglig leder/assistent: Celine Abrahamsen Assistent: Janice N. Peligro Vaktmester på avdelingen er: Geir Rudolfsen Vi holder åpent Mandag - Fredag, 07.30 - 16.30. Vi holder stengt alle helligdager, julen, påsken,

Juli og 5 planleggingsdager i året.

BARNEHAGENS DAGSRYTME

Hva er dagsrytme og hvorfor har vi den? Gjennom hele året har vi en fast rytme på dagen. Denne dagsrytmen er lagt opp med tanke på at barna skal tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger. I barnealder er tidsoppfatningen vag og uklar og barna trenger en dagsrytme som gjentar seg dag etter dag i et fast mønster. På denne måten blir dagen og den nære verden forutsigbar, noe som igjen betyr trygghet i hverdagen og frigjør krefter til lek og utfoldelse. Barna lærer seg denne dagsrytmen og vet etter hvert hva som skal skje og innretter seg etter det. Dagsrytmen vår: 07.30 Barnehagen åpner 08.00 - 09.00 Frokost 09.00 - 10.20 Rydde bort frokost, lek, les, sang, kos, musikk, dans osv. 10.20 - 10.30 Rydding 10.30 - 11.15 Mat 11.15 - 11.30 Bleieskift/toalett 11.30 - 13.45 Soving 13.45 - 14.30 Varm mat 14.30 - 15.00 Rydde bort maten og skifting av bleier 15.00 - 15.20 Påkledning 15.20 - 16.30 Inne lek, ute lek og henting 16.30 Barnehagen stenger Sommertid er rutinene litt annerledes, da er vi ofte ute før formiddagshvilen. Vi vil utdype dagsrytmen vår for å vise pedagogiske mål, og for å synliggjøre våre arbeidsmetoder.

FASTE ARRANGEMENTER

TRADISJONER:

nissefest, karnevall, 17. Mai feiring

FORELDREKAFFE:

påskefrokost, jule graut

FELLESARRANGEMENTER:

sommer avslutning

TURER:

bibliotek tur, kalvøya tur, strand tur

FORELDREMØTER:

2 ganger i året

SAMARBEIDSAVTALER - NOVEMBER:

uke 47.

SAMARBEIDSAVTALER - APRIL:

uke 16.

PLANLEGGINGSDAGER:

dato for planleggingsdager er ennå ikke fastlagt. Dere vil få beskjed om det i god tid, senest 2 uker før.

BARNEHAGEN STENGT: (

Fredag 21. Desember - Onsdag 02. Januar) ( Fredag 22. Mars - Tirsdag 02. April) (1. Mai) ( 09. Mai) (17. Mai) (20. Mai) (hele Juli)

HVA - TEMA HVORFOR HVORDAN

AUGUST & SEPTEMBER TILVENNING NYE BARN “GAMLE BARN” SEPTEMBER & OKTOBER HØST UTE LEK

Barna skal bli kjent og få tilhørlighet til barnehagen. Vi skal bli kjent med hvert enkelt barn og dets særegenhet. Det er viktig at både barn og foreldre skal få en god og myk oppstart. De skal føle seg velkomne. Tilvenning varer i en uke. Turer i nærmiljøet, innby til undring, sansing og positive opplevelser i naturen. Barna skal få utvikle motorikken og stimulere sansene sine. Oppleve at fargene i trærne forandrer seg. Lære farger. Barnehagen har en tilvennings plan de bruker, den skal gis til foreldre. Sitte med barna på gulvet, slik at man kommer i samme nivå som dem. La de bli vant til at assistentene er i nærheten av dem.

Informere og gi alt det foreldrene trenger i starten.

Være mye ute og oppleve naturen. Turer i nærmiljøet. Plukke blader fra trærne og se nærmere på de.

Undre seg sammen over farge forandringene i naturen.

NOVEMBER & DESEMBER VINTER JULEFORBEREDELSE R

Skal oppleve forskjell fra hverdagen. Lære fargen rød. Barna skal bli kjent med en av våre kristne religioner. Vi vil skape ro, kos og stemning i en hektisk førjulstid. Enkeltbarn og smågrupper lager julegaver. Vi tenner lys og har adventssamling. Vi baker til jul.

Nissefest.

JANUAR & FEBRUAR INNE LEK VINTERAKTIVITETER MARS & APRIL VÅR PÅSKE

Barna skal oppleve gleden av å være ute i snøen.

Lære fargen hvit.

Eksperimentere med elementene ( vann blir til is, isen smelter) Være ute så ofte man har muligheten til det. Eksperimentere med elementene inne og ute.

Leke i snøen ( lage snømann, snø engler ) Barna skal bli kjent med en av våre tradisjoner. Oppleve hvordan naturen begynner å “våkne” opp etter vinteren. Innby til undring, sansing og positive opplevelser ute i naturen. Se ting vokse.

Lære fargen gul.

Påskeforberedelser Påske frokost. Gå på turer i nærmiljøet. Plante kasje. Lage påske pynt.

Pynte barnehagen.

MAI & JUNI 17. MAI SOMMER

Barna skal bli kjent med en av våre tradisjoner. Være mye ute.

Undre seg over hva som finnes i naturen. Feire 17. Mai Dra på turer i forskjellig områder. Være mer obs på hva vi finner/ser når vi er på turer. Sommer avslutning.

INNHOLD, MÅL OG SAMHANDLING I HVERDAGSAKTIVITETER HVA HVORFOR

MÅLOPPNÅELSE

HVORDAN

METODE TEMA

VELKOMST

Barnet skal få en god start på dagen og føle seg velkommen.

Assistenten skal vise gjensynsglede og gi nærhet og kontakt. Hjelpe barnet med å si adjø til foreldrene, hvis dette er nødvendig.

Foreldrene følger inn og kler av barnet og sier adjø til barnet og assistenten, og går.

OMSORG HVILE HÅNDVASK MÅLTIDER BLEISKIFT

Barnet erfarer selvtillit og egenverdi.. Barnet skal oppleve at psykiske og fysiske behov dekkes. Barnet skal bli sett, lest og forstått når det uttrykker seg

.

Barnet skal få en pause med ro og hvile i løpet av dagen.

Assistenten skal ”se med hjertet” og være anerkjennende. Assistenten skal være lydhøre overfor et barns behov og ønsker, og bekrefte det barnet uttrykker

.

Assistenten skal møte barnets individuelle behov.

Assistenten skal samarbeide med foreldrene om barnets sovevaner. Assistenten skal ta opp barnet når det er uthvilt og gi barnet tid til å våkne.

Barnet skal lære god hygiene.

Assistenten skal lære barna å vaske hender før de spiser. Assistenten oppmuntrer etter hvert barna til å vaske seg selv.

Barnet skal få mat når det er sultent, og oppleve samværsglede sammen med assistenten og de andre barna i gruppa. Barnet skal innøve gode og sunne spisevaner. Barnet skal få øve seg i å smøre maten selv.

Assistenten skal oppmuntre barna til å delta i å dekke bordet etter barnets ferdigheter. Assistenten skal markere starten av måltidet med en sang eller sier ”vær så god” og oppmuntre barna til å si ”takk for maten”, når måltidet er ferdig. Assistenten skal servere sunn og variert mat. Assistenten skal lage en hyggelig ramme rundt måltidet. Assistenten skal gi barna tid og ro til å spise ferdig. Barnet skal oppleve å få dekket et fysisk behov gjennom jevnlige skift i løpet av dagen.

Assistenten skal gi barnet vask og stell, nærhet og omsorg i en hyggelig atmosfære. Assistenten skal samtale med barnet om hva han/hun gjør, når han/hun gjør.

SLUTTE MED BLEIER LEK INNE OG UTE

Barnet skal oppleve glede ved å mestre selv når det slutter med bleie og sitter på potte eller do.

Barnet utvikler fantasi og initiativ i lek. Barnet lærer å samarbeide med andre barn i lek. Barnet bruker hele seg, kropp, sanser og språket. Barnet bearbeider følelser og inntrykk og gir det et uttrykk gjennom leken.

Assistenten skal samarbeide med foreldrene når barnet viser interesse for potta. Assistenten skal legge til rette for daglig trening i en rolig atmosfære.

Assistenten skal legge til rette for at barna får leke ute og inne hver dag. Assistenten skal inspirere til lek, støtte barna underveis i leken og hjelpe barna til å finne løsninger i konflikter. Assistenten skal gi barna ulike opplevelser gjennom året, og oppmuntre barna til å bruke fantasien og sansene. Assistenten skal dele barnas begeistring og være tilstede i barnas opplevelser.

RYDDING AV - OG PÅKLEDNING AVSKJED

Barnet lærer at alle ting har sin plass. Barnet skaper seg en oversikt.

Assistenten skal hjelpe og oppmuntre barna med enkle ryddeoppgaver, (lego i kassa, bøker i hylla).Assistenten hjelper barna med å skape oversikt over lekemulighetene.

Barnet skal oppleve glede over å mestre å kle av/på seg selv.

Assistenten skal legge til rette for at barnet prøver å kle av/på seg selv.

Barnet skal få tid til å avslutte dagen på en god måte.Foreldrene skal få informasjon om hvordan dagen har vært for barnet.

Assistenten og foreldrene samarbeider om avskjeden. Assistenten skal fortelle hvordan dagen har vært, og hva barnet har opplevd.

SATSNINGSOMRÅDET

Vi i Stabekk familiebarnehage har to satsningsområder vi jobber ut i fra. Det er språk og språkutvikling og barnas medvirkning i barnehagens hverdag.

SPRÅK OG SPRÅKUTVIKLING

Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Kommunikasjonen foregår i et vekselspill mellom å motta og tolke et budskap, og å selv vare avsender av et budskap. Å samtale om opplevelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. Tekst omfatter både skriftlige og muntlige fortellinger, poesi, dikt, rim, regler og sanger.

VI TRENGER:

Samlingsstunder, med sanger, rim, regler, fortellinger, eventyr. Samtaler i hverdagen. Lytter, observerer og gir respons i gjensidig samhandling med barn og voksne. Utvikle begrepsforståelse og bruke første håndserfaringer. Bruker sitt språk for å utrykke følelser, ønsker og erfaringer til å løse konflikter og å skape positive relasjoner i lek. Får et positivt forhold til tekst og bilde. Lytter til lyder å rytme i språket. Bli kjent med bøker, sanger, bilder, media etc.. Tilrettelegge for meningsfulle opplevelser, og skape tid og rom for bruk av nonverbalt og verbalt språk i hverdagsaktiviteter, lek og i mer tilrettelagte situasjoner. Språkstimulerende miljø for alle barn. Oppmuntre til å lytte, samtale og leke med rim, rytme og fabulere med språk og sang. Vise forståelse for betydningen av barns morsmål. Oppmuntre barn med to eller flerspråklig bakgrunn til å være språklig aktive og samtidig hjelpe dem til å få erfaringer som bygger opp deres begrepsforståelse og ordforråd i Norsk. La barna møte symboler som former, bokstaver og siffer i daglige sammenhenger, og støtte barns initiativ når det gjelder å telle, sortere, “lese”.

SKAPE ET MILJØ HVOR BARN OG VOKSNE DAGLIG OPPLEVER SPENNING OG GLEDE VED HØYTLESNING, FORTELLINGER, SANG OG SAMTALE.

TILTAK

Synge mye, særlig sanger med motoriske bevegelser. Skape god atmosfære med god bok i armkroken.

Snakke sammen om hva vi ser på bilder, i bøker, blader, foto etc. Stimulere barna til å delta aktivt i samtale. Turer på biblioteket. Skape rom i hverdagssituasjoner for de gode samtalene, ved bleieskift (på stellebordet), rundt matbordet, av og påkledning, i sandkassen etc. Lytte til barnets kroppsspråk. Bruke konkrete gjenstander til å forklare og for å trene inn ord, begreper situasjoner (f.eks ha en eske med alt som trengs for å dekke et bord, har dere dette i forskjellige farger kan dere trene det også) Sette ord på det vi gjør.

BARNS MEDVIRKNING

Å ta barns medvirkning på alvor forutsetter god kommunikasjon mellom barna og personalet og mellom personalet og foreldrene. Barns rett til medvirkning krever tid å rom for å lytte og samtale. Den pedagogiske virksomheten må organiseres og planlegges slik at det gis tid og rom for barns medvirkning. Slik kan barn bli motivert til å påvirke sin egen hverdag i barnehagen. Barn må erfare/ha tydelige og ansvarsfulle voksne som tar hensyn til hele gruppen. Danning og medvirkning kan sees som gjensidige prosesser. Slik kan barna få et positivt forhold til seg selv og egen læringsprosess. Alle barn har krav på å bli møtt som den de er. Personalet skal hjelpe barna til å forstå at egne handlinger kan gå ut over andre. Ikke alle handlinger er akseptable. Årsplanen må konkretisere barnehagens arbeid med å legge til rette for barns medvirkning. Barn kan delta i planleggingsarbeidet med direkte innspill i samtaler om hva de liker å gjøre i barnehagen og ved at de utrykker seg på andre måter. Vi har prøvd på å legge vekt på en fleksibel årsplan, som gir rom for spontanitet og medvirkning. Voksne i barnehagen skal lese barnas nonverbale språk og legge til rette så barna skal få innflytelse på egen hverdag. Det er selvfølgelig utfordrende for en familiebarnehage med mange små barn, men vi skal jobbe for at barna skal kunne bestemme etter alder/modningsnivå og forutsetninger. Eksempler på medbestemmelser i barnehagen: hva vil de leke med, være med å bestemme hvilken sanger vi skal synge, velge pålegg til frokost, velge hvilken bok de vil “lese” etc.

BARNA HAR RETT TIL Å VÆRE MED Å PÅVIRKE EGEN HVERDAG. PERSONALET MÅ SØRGE FOR AT DET BLIR SATT AV TID OG ROM TIL BARNAS MEDVIRKNING.

FORELDRESAMARBEID

Barnehagelovens utgangspunkt er at barnehagen skal drives i nær forståelse og i samarbeid med barnas hjem. Det er viktig å utvikle dette til barnas beste. Med godt samarbeid mener vi: God kontakt, tillit og åpenhet. Hensiktmessig og gjensidig informasjon om barnet. Kunne drøfte uklarheter, misforståelser, uenigheter og problemer som kan oppstå. Gjensidig respons med plass for ris og ros. Det er viktig at barnet møter noenlunde samme holdninger og regler som i barnehagen. Måten vi voksne oppfører oss på, snakker og tenker, vil være de atferdsmønstre barna har å herme etter. Foreldre og andre voksne som er sammen med barna, bør stille samme krav til seg selv som til barna - hvordan kan vi ellers vente å bli respektert? Målet er ikke at vi skal få barna like hjemme og i barnehagen. De skal få lov til å være forskjellige i ulike situasjoner. Mange kjenner sikkert igjen “Ole”, som klarer det meste i barnehagen, men når mor kommer klarer han ingenting selv. Forklaringen kan ganske enkelt være at “Ole” har behov for både å kunne og ikke klare.