Last ned Personal- og pensjonsforsikringer

Download Report

Transcript Last ned Personal- og pensjonsforsikringer

Oversikt over personalforsikringer for ansatte hos

Adecco Norge AS

April 2013

Til deg som er ansatt i Adecco Norge AS

Denne brosjyren gir en oversikt over de forsikringene Adecco Norge har tegnet for deg som ansatt. Dette er forsikringer som kommer i tillegg til utbetalinger fra folketrygden og private forsikringer du har. Det er viktige goder som du bør være kjent med. Ordningene er med på å skape en økonomisk trygghet for deg og familien din. Dine nærmeste bør også lese heftet. Flere av forsikringssummene er basert på folketrygdens grunnbeløp (G) som pr. 01.05.12 = kr. 82.122,-. De forsikringene som din arbeidsgiver har tegnet for deg er: • Yrkesskadeforsikring • Kollektiv ulykkesforsikring offshore Tjenestereiseforsikring • • Kollektiv innskuddspensjon Dette heftet gir en forenklet beskrivelse av forsikringene og kan derfor ikke være fullstendig i alle detaljer. Det er ikke et juridisk bindende dokument. Ved et skadetilfelle blir avtalen og forsikringsvilkårene lagt til grunn. Hvis du har spørsmål om forsikringer som du ikke finner svar på her, ber vi om at du tar kontakt med Personalavdelingen i Adecco Norge eller forsikringsmegler, Willis AS, ved: Frode Johansen Tlf.nr: 33 13 38 07 e-mail: [email protected]

eller

Per Christian Jenssen Tlf. nr: 33 13 38 03 e-mail: [email protected]

Postboks 2221 3255 Larvik Telefon Telefaks www.willis.com

33 13 38 00 33 13 38 01

Generelt

Hvem er omfattet av forsikringsordningene?

Forsikringene gjelder alle ansatte under 67 år fra ansettelsesdato, og de opphører på fratredelsesdato. Forsikringene som omtales i denne brosjyren omfatter ikke uføre - eller førtidspensjonister.

Forsikringspremien

Denne betales i sin helhet av din arbeidsgiver.

Premien for kollektiv ulykke innberettes som lønn for de ansatte i samsvar med gjeldende skattelovgivning.

Melding om skader

Når et forsikringstilfelle er inntruffet, skal den skadelidte eller pårørende snarest melde fra til Personalavdelingen i Adecco Norge. Her vil erstatningsspørsmålet bli tatt opp med forsikringsselskap, og forsikringsmegler. Behandlingsutgifter ved godkjent yrkesskade eller yrkessykdom skal dekkes av det lokale NAV kontor. Ved skade er det derfor viktig at den skadelidte selv kontakter sitt NAV-kontor for å få dekket slike utgifter. I de tilfeller det er påløpt utgifter som ikke dekkes av NAV, sendes krav om dekning av disse til forsikringsselskapet. NB! Foreldelsesfrist på 6 måneder pr. regning. Ta direkte kontakt med NAV – husk å ta med originalkvitteringer. Utgifter du ikke får tilbakebetalt fra NAV, kan du søke om å få dekket av forsikringsselskapet.

Utbetaling av erstatning

Erstatning som utbetales fra forsikringsordningene er skattefri. Vær oppmerksom på at all erstatning ved dødsfall til andre enn gjenlevende ektefelle eller registrert partner, er underlagt regler om arveavgift.

Hva skjer ved utmelding?

Hvis du slutter som ansatt i Adecco Norge gjelder forsikringene til og med din siste ansettelsesdag.

Private forsikringer

Forsikringene du har gjennom din arbeidsgiver kan være omfattende, men dekker selvfølgelig ikke nødvendigvis alle dine behov. Du får et grunnlag for å vurdere ditt forsikringsbehov hvis du stiller deg spørsmålene: • Hvordan blir min eller familiens økonomi hvis jeg dør eller blir arbeidsufør i morgen? • Hva om dette skulle skje med min ektefelle/samboer? Svaret på disse spørsmålene vil være en pekepinn på hvilke dekninger det kan være aktuelt for deg som privatperson å tegne

Definisjoner

Ervervsuførhet

Med ervervsuførhet menes helt eller delvis tap av evnen til inntektsgivende arbeid.

Medisinsk invaliditet

Med medisinsk invaliditet menes varig skade/lyte av medisinsk art. Denne trenger nødvendigvis ikke påvirke arbeidsevnen til den forsikrede, men livskvaliteten kan være svekket. Dette kan f. eks. være tap av en fot. Invaliditetsgraden fastsettes på grunnlag av Sosialdepartementets i nvaliditetstabell.

Ektefelle/Samboer

Med

ektefelle

menes person som forsikrede har inngått lovlig ekteskap med. En person regnes ikke lenger som ektefelle når det er avsagt dom for eller gitt bevilling til separasjon eller skilsmisse. Dette gjelder selv om avgjørelsen ikke er rettskraftig eller endelig. Registrert partner iht. lov om registrerte partnere av 30. april 1993 er likestilt med ektefelle. Som

samboer

regnes person som forsikrede lever sammen med i ekteskapslignende forhold, hvis det i Folkeregisteret fremgår at vedkommende har hatt samme bopel siste 2 år (umiddelbart i reiseforsikringen) eller person som har felles bopel og barn med forsikrede. Gjelder imidlertid ikke dersom det er forhold som er til hinder for at lovlig ekteskap/ registrert partnerskap kan inngås. Homofile samboere er likestilt med heterofile samboere. Mrk; Folketrygden og kollektiv pensjon har egne definisjoner vedr. utbetaling til samboer.

Barn

Med barn menes forsikredes egne barn eller adoptivbarn. Det gjelder egne aldersgrenser for erstatning til barn, se vilkårene.

Folketrygden

Er en obligatorisk trygdeordning som trådte i kraft 1. januar 1967. Den skal sikre et minimums inntektsnivå for alle i Norge som rammes av arbeidsledighet, sykdom, bortfall av forsørger med mer. Dessuten yter Folketrygden uføre-, alders-, ektefelle- og barnepensjon.

Folketrygdens grunnbeløp (G)

Dette er et sentralt begrep i Folketrygden. Grunnbeløpet er gjenstand for indeksregulering basert på levekostnadsindeksen og reallønnsutviklingen. Regulering av G skjer vanligvis den 1. mai hvert år.

Folketrygden

I denne folderen presenteres reglene i Folketrygden kun i korte trekk. Alderspensjon:

Nytt regelverk for alderspensjon innføres gradvis fra 1. januar 2011. Regelverket berører alle nåværende og fremtidige alderspensjonister, men får størst betydning for personer født i 1954 og senere. - Ansatte født før 1954 vil få sin alderspensjon utbetalt etter det gamle regelverket - Ansatte født i perioden 1954– 1963 vil få sin alderspensjon utbetalt som en kombinasjon av gammelt og nytt regelverk - Ansatte født i 1964 og senere vil få sin alderspensjon utbetalt etter det nye regelverket Viktig endring i ny folketrygdmodell i forhold til årlig pensjonsopptjening: - Pensjonsgivende inntekt gjelder fra første krone av lønn og opptil 7,1 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). - Hvert år bygges det opp pensjonsrettigheter tilsvarende 18,1 % av pensjonsgivende inntekt. - I opptjeningsperioden reguleres rettighetene årlig med gjennomsnittlig lønnsvekst i Norge. Etter uttak reguleres pensjonsbeløpet med lønnsvekst med fradrag for en fast faktor på 0,75 %. For å få eksakt oversikt over dine faktiske alderspensjons rettigheter i Folketrygden, kan du henvende deg til NAV kontoret i kommunen der du bor, eller på

www.nav.no Gjenlevendepensjon

Gjenlevendepensjon skal bidra til å sikre inntekt til livsopphold for gjenlevende ektefelle, registrert partner eller samboer etter dødsfall. Ektefellepensjonen er inntektsmessig behovsprøvd, og faller bort hvis du gifter deg igjen. Man kan ha rett til gjenlevendepensjon dersom man: Har vært gift eller registrert partner med avdøde i minst 5 år Levde sammen med avdøde på dødsfallstidspunktet og har, har hatt eller venter barn med avdøde. Hadde omsorgen for avdødes barn på dødsfallstidspunktet. Tidligere har vært gift med den avdøde samboeren.

Barnepensjon

Barnepensjon blir gitt til barn under 18 år som mister en av foreldrene sine. Pensjonen utgjør 0,4 G for det yngste barnet, og 0,25 G for hvert barn utover det første. Beløpet fordeles likt mellom alle barn. Dersom begge foreldrene faller fra, gjelder gunstigere regler.

Uførepensjon

Ved 100 % ervervsuførhet er uførepensjonen like stor som den alderspensjon du ville hatt rett på om du hadde fortsatt å jobbe frem til pensjonsalder. For å få rett til uførepensjon kreves minst 50 % varig ervervsuførhet. Før du tilkjennes uførepensjon vil du vanligvis motta rehabiliterings- og/eller attføringsstønad i en periode etter at sykemeldingsperioden på 12 måneder er utløpt.

Arbeidsavklaringspenger

Fra 01. mars 2010 er det innført en ny stønad som erstatter attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad. Den nye stønaden kalles arbeidsavklaringspenger. Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i en overgangsperiode hvor du på grunn av sykdom eller skade har behov for arbeidsrettede tiltak, medisinsk behandling eller annen oppfølging fra NAV for å komme i arbeid.

Hvem kan få arbeidsavklaringspenger?

Det er et vilkår at arbeidsevnen er nedsatt med minimum 50 % på grunn av sykdom, skade eller lyte. Det sentrale er ikke hvor mye helsen i seg selv er svekket, men i hvilken grad det påvirker mulighetene dine til å være i inntektsgivende arbeid. Du kan i hovedtrekk få arbeidsavklaringspenger mens du er under aktiv behandling/ gjennomføring av arbeidsrettede tiltak/ arbeidsutprøving eller under oppfølging fra NAV etter behandling og tiltak er forsøkt.

Hva kan du få?

Arbeidsavklaringspengene utgjør 66 % av inntekts grunnlaget. Størrelsen på arbeidsavklaringspengene avhenger blant annet av tidligere inntekt, forsørgerbyrde og om du mottar andre folketrygdytelser. Stønaden utregnes per dag og gis for fem dager pr uke. Forsørger du barn under 18 år får du et barnetillegg.

Hvor lenge kan du få arbeidsavklaringspenger?

Hvor lenge du får arbeidsavklaringspenger vil avhengig av behovet for å være i arbeidsrettet aktivitet. Som til person. Kan forlenges i særlige tilfeller. hoved regel kan du likevel ikke motta arbeidsavklaringspenger i mer enn 4 år. Stønadsperioden vil derfor variere fra person

Utbetaling og skatt

Utbetaling skjer på bakgrunn av det som oppgis på meldekortet som sendes hver 14. dag. Arbeidsavklaringspenger skattes som arbeidsinntekt og er pensjonsgivende inntekt.

Yrkesskadeforsikring

Yrkesskadeforsikringen er dekket i DNB Livsforsikring.

Hvem gjelder forsikringen for?

arbeidsdag. Forsikringen gjelder for alle ansatte fra første

Hva omfatter forsikringen?

Yrkesskadeforsikringen dekker arbeidsgivers forpliktelser etter Lov om yrkesskadeforsikring. Forsikringen omfatter yrkesskader og yrkessykdommer som har oppstått i arbeidstiden og under utførelse av arbeid på arbeidsstedet. Erstatningssummer for medisinsk invaliditet, arbeidsuførhet og død (nevnt nedenfor), justeres i henhold til alder og uføre /invaliditetsgrad

Formål med forsikringen

Forsikringen skal gi økonomisk støtte ved medisinsk invaliditet, ervervsuførhet eller død.

Erstatningssummer: Medisinsk invaliditet 4,5G

ved 100 % medisinsk invaliditet. Utbetales ved varig medisinsk invaliditet på 15 % eller mer.

Side 6 Side 6 Arbeidsuførhet: 22-30G.

Erstatning ved arbeidsuførhet er inntektsregulert. Tabellen under viser erstatning i forhold til lønn ved 100 % arbeidsuførhet ved alder 45/46 år.

over 10 G

Erstatning

22 G 24 G 26 G 28 G 30 G

Dødsfall 15G

til ektefelle/samboer.

Til Barn

: Erstatning er avhengig av barnets alder. Fra 6,5 G til barn under 1 år, nedtrappes så gradvis til den er 1 G frem til barnet fyller 20 år.

Begravelseskostnader

: Erstatningen utgjør 0,5G.

Fremtidige årlige utgifter

Fremtidige årlige utgifter som følge av skaden erstattes. Erstatningen beregnes individuelt.

Tapt inntekt

Ved arbeidsuførhet erstattes faktisk tapt arbeidsinntekt frem til oppgjørstidspunkt. Dette gjelder arbeidsinntekt fra Adecco Norge. Erstatningen beregnes individuelt.

Påførte merutgifter

Påførte behandlingsutgifter frem til oppgjørstidspunktet erstattes. Erstatningen beregnes individuelt.

Kollektiv ulykke - offshore

Hva omfatter forsikringen?

Omfatter ansatte som jobber offshore. Forsikringen gjelder for ulykkesskade som inntreffer på oppdrag offshore. Med ulykkesskade menes skade på kropp forårsaket av en plutselig ytre, fysisk begivenhet/ ulykkestilfelle- som inntreffer i forsikringstiden. Gjelder under oppholdet på plattformen og på reisen til/fra med helikopter til nærmeste flyplass.

Forsikringen gjelder i hele verden. Kan være begrensninger/unntak i områder med krig/uro.

Formål med forsikringen

Forsikringen skal gi økonomisk støtte ved medisinsk invaliditet eller død.

Dekninger under ulykkesforsikringen: Medisinsk invaliditet

Ved 100 % medisinsk invaliditet utgjør erstatning

40G.

Ved delvis invaliditet utgjør erstatningen en forholdsmessig andel av forsikringssummen. Den medisinske invaliditeten blir fastsatt etter sosialdepartementets invaliditetstabell angitt i forskrift av 21. April 1997, del II og III. Tap av eller skade på organer eller kroppsdeler som var helt eller delvis funksjonsudyktig, vil få et tilsvarende fradrag. Tannskader gir ikke rett til erstatning.

Død

Hvis ulykkesskaden medfører dødsfall senest et år etter skadedato, utbetales erstatning for død. Forsikringssummen er

40G

. Kollektiv ulykkesforsikring er samordnet med utbetalinger fra yrkesskadeforsikringen.

Utdrag av invaliditetstabell:

Uhelbredelig sinnssykdom som utelukker ethvert arbeid Begge armer Begge hender Begge ben, i eller over kneleddet Begge ben nedenfor kneleddet En hånd og ett ben nedenfor kneleddet En hånd og ett ben i eller ovenfor kneleddet En underarm og ett ben nedenfor kneleddet En underarm og ett ben i eller ovenfor kneleddet Ett ben i eller over kneleddet Ett ben nedenfor kneleddet Stortåen Hver av de øvrige tær Flere tær på en fot, maksimalt Synet på begge øynene Synet på ett øye Synet på ett øye, når synet på det andre øyet mangler Hørsel på begge ørene Hørsel på ett øre Hørsel på ett øre når hørselen på det andre øret mangler Luktesansen Smakssansen Så vel lukte- som smakssansen 100 % 100 % 95 % 80 – 90% 40 – 90% 70 – 95% 90 – 100% 70 – 100% 90 – 100% 40 – 65% 20 – 45% 5 % 3 % 10 % 100 % 25 % 75 % 65 % 15 % 50 % 5 % 5 % 15 %

Tjenestereiseforsikring

Reiseforsikringen er tegnet i Europeiske Forsikring og omfatter ansatte som er medlem av Norsk Folketrygd med fast bopel i Norge.

Hva forsikringen dekker

Reiseforsikringen dekker alle ansatte på tjenestereiser. Med tjenestereiser menes her arbeidsrelaterte reiser. Hvorvidt et skadetilfelle er å anse som inntruffet under en tjenestereise vurderes av Europeiske i hvert enkelt tilfelle.

Hvor forsikringen gjelder

Hele verden. Forsikringen gjelder ikke når den sikrede er på arbeidssted, på undervisningssted eller hjemme.

Forsikringssummer

Reisegods: kr 30 000 Arbeidsgivers effekter: kr 25 000 Forsinket bagasje: Reisesyke/hjemtransport: Reiseansvar: Avbestillingsforsikring: kr 5 000 Ubegrenset sum kr 6 000 000,- kr 40 000 Ulykkesforsikring: kr 200 000,- v/død eller invaliditet

Hva gjør du ved skade?

Ved alvorlig/ akutt skade på reise, eller ved behov for ekstraordinær hjemtransport, kontakt

Europeiske Alarmsentral

for å få råd om hvordan du skal forholde deg. Tlf:

+ 47 21 49 50 00

eller

+ 45 70 15 25 00

Ellers meldes skader direkte på internett

www.europeiske.no

Ved øvrige spørsmål, ta kontakt med Europeiske: Tlf:

23 11 90 10

Husk også at: E-post: [email protected] Innbrudd, tyveri, ran og overfall skal

anmeldes til lokalt politi

sendes til Europeiske. eller til din reiseleder. Kopi av anmeldelsen skal Skader på ekspedert bagasje

meldes til bagasjeservice

på flyplassen. Skader som kun rammer koffert

meldes direkte

til det aktuelle flyselskap.

Erstatning ved dødsfall

: Dødsfallserstatningen tilfaller ektefelle/barn, dvs. med begunstigelse slik den er beskrevet i FAL. I praksis betyr dette at dødsfallserstatningen vil bli utbetalt til andre enn samboer på reiseulykke selv om samboer er medforsikret og får erstatning på gruppelivsavtalen.

Sikkerhetsforskrifter tjenestereiseforsikring

Europeiske Reiseforsikring

bort. har inntatt noen sikkerhetsforskrifter for å begrense skadeomfang. Ved brudd på sikkerhetsforskrifter kan retten til erstatning reduseres eller falle helt

Generelt:

Uten særskilt avtale omfatter forsikringen ikke: Tap/ skade forårsaket av/ i sammenheng med krig/ krigslignende hendelser, opprør, terror, alvorlig forstyrrelse av offentlig orden. Deltakelse i ekspedisjon eller oppdagelsesreise. Ekstremsport og andre aktiviteter som kampsport, klatring, luftsport, basehopp, dykking dypere enn 40 meter. Utførelse av/ medvirkning til kriminelle handlinger. Svangerskap, frivillig avbrytelse, eller sykdom/ tilstand pga svangerskap. Forverring av eksisterende lidelser Behandlingsopphold/ -reiser, rekreasjons- og kuropphold.

Avbestilling:

Omfatter ikke avbestilling som skyldes at reisens hensikt bortfaller, frykt for krig, terror eller smittsom, livstruende sykdom

Ansvar:

• Forsikringen omfatter ikke ansvar for tort og svie, overfor medlemmer av din familie, eller som eier/ fører av motorkjøretøy, båt, hangglider, arbeidsmaskin, trav- og galopphest.

Reisegods

: Den sikrede plikter å: Føre tilsyn med de forsikrede gjenstander. Låse dører, lukke vinduer når eiendeler forlates. Bære penger på/ med deg, eller låse inn i fastmontert safe i bygning, evt. dobbel lås i bygning. Plassere verdisaker som smykker, ur, edelstener, antikviteter, kunst, tepper, pels, mobiltelefon, foto- / videoutstyr, PC, datautstyr, annet elektronisk utstyr, musikkinstrumenter/ -utstyr, våpen, sportsutstyr under lås. Ikke etterlate eiendeler i/ på båt/ campingvogn, telt eller motorkjøretøy om natten, eller som forlatt over ett døgn. Ikke sende skjøre gjenstander, bedervelige varer, verdisaker som innsjekket bagasje.

Innskuddspensjon

Pensjonsavtalen er plassert i DNB Livsforsikring.

Medlemskap

Innskuddsordningen omfatter alle arbeidstakere over 20 år og med minst 20 % arbeidstid. Forutsetter medlemskap i folketrygden.

Pensjonsplan Innskuddspensjon

Årlig ytelse utgjør størrelsen på innskuddet samt avkastningen. Årlig innskudd:

Lønn mellom 1 og 12 G: 2 %

Innskudd for medlemmer i deltidsstilling skal utgjøre en forholdmessig del av innskuddet dersom medlemmet hadde fulltidsstilling.

Beregnet årlig innskudd

Pensjonsgrunnlag (årlig lønn i 100% stilling) Bunnfradrag = 1 ganger grunnbeløpet - G Grunnlag for pensjonsberegning

Årlig innskudd i 100% stilling For personer med mindre enn 100% stilling:

Faktisk stillingsprosent

Årlig innskudd til pensjonssparing

= =

2 %

*

=

350 000 82 122 267 878

5 358

70 %

3 750 Utbetalig av alderspensjon

Med innføringen av den nye folketrygden vil den enkelte ansatte selv kunne påvirke uttaktidspunkt for pensjon, tidligst fra 62 år. Faktisk utbetalt årlig pensjon er avhengig av innskuddenes størrelse, hvor mange innskudd som er innbetalt og avkastningen i spare- og ubetalingstiden. Utbetalingstid er minst 10 år, og du velger dette ved pensjonsalder.

Innskuddsfritak

Det gis innskuddsfritak ved uførhet på minst 20 %, som vil finansiere fortsatt sparing til alderspensjon. Ved uførhet i oppsparingstiden vil pensjonsmidlene bli stående på pensjonskontoen inntil den ansatte når pensjonsalder Ved innmelding i pensjonsordningen må den nyansatte være 100 % arbeidsdyktig tilsvarende en 100 % stilling for å bli opptatt i dekningen for innskuddsfritak.

Dødsfall

Dersom du skulle falle fra før du er 67 år, vil de oppsparte midlene fra innskuddsavtalen og avkastningen fra denne, i sin helhet bli utbetalt til dine etterlatte som barnepensjon og/eller ektefelle- samboerpensjon. Dersom du ikke har slike etterlatte, går pengene som et engangsbeløp til dødsboet. Ved dødsfall etter fylte 67 år, men før all oppspart kapital er utbetalt som pensjon, vil gjenstående kapital tilfalle dine etterlatte.

Utmelding før pensjonsalder

Dersom du slutter før oppnådd pensjonsalder, blir du meldt ut av pensjonsforsikringen. Dersom du har vært medlem i pensjonsordningen i minst 12 måneder får du med deg saldo i innskuddspensjonsavtalen. Gå inn på nettsiden til DNB Livsforsikring for mer info om bla. fond, innskudd og pålogging: www.dnb.no