Handlingsplan mot mobbing

Download Report

Transcript Handlingsplan mot mobbing

Innhold

   

Skolenivå

 Visjon og mål Olweusteam Generelle tiltak Mobbeundersøkelsen Inspeksjonssystemet  Trivselstiltak og forebyggende tiltak  

Basisgruppenivå

 Basisgrupperegler  Basisgruppemøte Tilhørighetsgrupper Rollespill

Individnivå

 Hva gjøres med enkelteleven

Hva gjør lærere ved mistanke om mobbing?

Konsekvenser Årsplan for Olweusarbeidet Registrering av intern drift Rapportskjema for mobbesaker ved Linderud skole Opplæringsloven § 9a-3 Det psykososiale miljøet

side 3 side 4 side 4 side 4 side 4 side 5 side 6 side 6 side 6 side 6 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10 side 13 side 14 Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

2

Linderud skole

Linderud skole – en skole for alle

Linderud skole er en inkluderende skole.

Alle skal få et positivt selvbilde gjennom kunnskap, tilhørighet, samarbeid og ansvar

Handlingsplanen mot mobbing er utviklet på basis av Olweusprogrammet mot mobbing og antisosial atferd.

Definisjon på mobbing:

”En person blir mobbet eller plaget når han eller hun, gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger fra enten en eller flere personer. Mobbing kan være av både psykisk og fysisk karakter.” ”I et mobbeforhold eksisterer det en klar forskjell i styrkeforhold mellom plager (e) og offer.” ( Dan Olweus )

Skolens hovedmålsetting:

Elevene skal føle stor trygghet i forhold til vold og rasisme.

Skolen har nulltoleranse mot mobbing.

Skolenivå

Olweusteam

Olweusteamet på Linderud skole består av:  Koordinator fra skolens ledelse og prosjektleder som leder den daglige drift.

Olweusteamet (representanter fra hver avdeling) innkalles etter behov.

  Oppgaver:  Orientere de nytilsatte om Olweusarbeidet, og det som forventes av dem. Gjennomføre minimum ett personalmøte om trivsel og mobbing pr semester.

Gjennomføre spørreundersøkelsen Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

3

 

Generelle tiltak

 Gjennomgang av skolens Olweusrutiner for hele personalet på planleggingsdagene før starten på høstsemesteret.

Skolering av nyansatte som ikke kommer fra Olweusskoler.

Inspeksjonsrutinene gjennomgås årlig og forbedres på de punktene hvor våre undersøkelser viser at de ikke er bra nok.

  

Mobbeundersøkelsen

 Gjennomføres hvert år på høsten. Felles dag for avdelingene fastsettes til gjennomføring. Kontaktlærerne er ansvarlige på sitt trinn. Koordinator presenterer resultatene på driftsstyremøte og for Fau.

For å nå et størst mulig publikum, presenteres resultatene på de enkelte trinn på det første foreldremøtet på nyåret.

 Tilbakemelding til elevene på det første møtet i basisgruppene etter at resultatene er kjent.

Inspeksjonssystemet

 Inspeksjonssystemet gjennomgås grundig og revideres en gang årlig. Elevrådene deltar i dette arbeidet. De yngste elevene avkrysser på skoleområdekart steder hvor de føler seg redde/usikre.

Trivselstiltak og forebyggende tiltak

LinderudFestiDalen (LFD)

Linderud skole arrangerer hvert år i februar/mars et syngespill/konsert under det faste navnet LinderuFestiDalen (LFD).

Gjennom kunstnerisk utfoldelse og forskjellige aktiviteter i forkant av konserten og ved selve gjennomføringen, skal alle få muligheten til å finne sine talenter, føle mestring, få økt selvtillit og kunne forme og utvikle sin egen identitet. 150 elever fra 5. til 10. trinn deltar under selve konserten, mens alle elever på en eller annen måte er involvert i forarbeidet. Det kan være alt fra å lage kullisser til å skrive manus og å bake boller for salg.

Elevledete dager

Hvert år i desember arrangerer vi elevledete dager. Under disse dagene holder enkeltelever eller små grupper av elever kurs for de andre elevene på Ungdomstrinnet. Elevene bestemmer selv hvilke kurs som holdes, og alle melder seg på det kurset hvor de ønsker. Kurstilbudet er aldersblandet og svært bredspektret i innhold.

Tinestafetten

Linderud skole er hvert år arrangør av Tinestafetten, en friidrettsstafett som har deltakelse av 4000 skoleelever fra hele Oslo. En stor grad av forarbeid, gjennomføring og etterarbeid gjøres av elever.

4

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

Basisgruppenivå

Basisgrupperegler

 Basisgruppereglene mot mobbing skal henge i alle grupperom og gjennomgås hvert semester: 1.

2.

3.

4.

Vi skal ikke mobbe andre Vi skal forsøke å hjelpe elever som blir mobbet.

Vi skal være sammen med elever som lett blir alene. Hvis vi vet at noen blir mobbet, skal vi fortelle det til noen voksne på skolen eller hjemme.

Basisgruppemøte

Her tas opp spørsmål av faglig eller sosial art både på gruppe- og individnivå. Dette er hovedarenaen for å skape den trygghet og trivsel som er avgjørende for god læring på alle plan.

Tilhørighetsgrupper

Med vår organisering i basisgrupper vil disse fungere i hovedsak som tilhørighetsgrupper. Basisgruppene er faste gjennom en 3-årsperiode, og i basisgruppene vil en dele inn i smågrupper hvor en skifter mellom deltakerne. Her skal elevene praktisere samarbeid og oppøve ansvarsfølelse for hverandre gjennom aktiviteter av faglig eller sosial art. Basisgruppene møtes fra 3 til 5 ganger i uka.

Rollespill

Vi har en perm med rollespill hvorav noen er kopiert og andre er utviklet ved skolen. Målet er å utvikle minst ett nytt pr semester pr trinn. Når vi driver med rollespill, må vi ha med komponenter som mobberens strategi, offerets situasjon og følelser, tilskuerrollen og løsningsforslag. Vi skal ha rollespill minst en gang pr måned.

Elevrådene følger opp aktiviteten.

   

Individnivå

Det er et hovedmål at alle elever skal ha mot nok til å si ifra om mobbing både når det gjelder dem selv og når det gjelder alle andre elever. Trygghet i forhold til kontaktlærer, sosiallærer og andre voksenpersoner, samt til saksgang, er avgjørende.

Elevsamtalen, som skal gjennomføres med alle elever hvert semester, er viktig i denne sammenheng. Mobbing vil her være et obligatorisk tema.

Konferansetimene må alltid inneholde drøfting omkring trivsel og mobbing.

Alle involverte i en mobbesituasjon må vurderes individuelt, og offerets beste må alltid være det viktigste.

5

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

Hva gjør lærere ved mistanke om mobbing?

1. Undersøk.

Ved mistanke om mobbing skal læreren samle inn så mye informasjon/dokumentasjon som mulig. Dette gjør man ved å snakke med den som blir mobbet, med medelever, den som mistenkes for mobbing, andre lærere, foresatte og ved å sjekke i elevmappen.

2. Samtale med den som blir mobbet.

Dersom det viser seg å være en mobbesak, skal man gjennomføre individuelle samtaler med både den som mobber og den som blir mobbet. Det er viktig å presisere at vi (voksne på skolen) kommer til å følge nøye med mobberen og at vi kommer til å sette i verk tydelige konsekvenser dersom mobbesituasjonen ikke opphører. Den som følger opp saken, skal ha jevnlige samtaler med den som blir mobbet.

3. Dokumentasjon

Når situasjonen er definert som mobbing, skal saken, samtalene og tiltakene registreres i eget skjema. I tillegg skal man informere ledelsen, sosiallærere og helsesøster i de ukentlige sospedmøter.

4. Stoppe Mobbing (samtale med mobber).

Gjennomføre en samtale med mobberen(e) og still følgende spørsmål: Hva har skjedd?

Når hendte det?

Hva skjedde rett før situasjonen oppstod?

Hvem gjorde hva?

Uansett om mobberen innrømmer forholdet eller ikke, skal læreren gjøre det klart at vi ikke aksepterer mobbingen og at det vil få konsekvenser dersom den ikke opphører umiddelbart. Det er også viktig å poengtere at vi kommer til å følge med for å sjekke at det faktisk blir slutt på mobbingen.

5. Informer foresatte til alle involverte.

Foresatte bør få nøktern informasjon om: Hva som har skjedd.

Hva har blitt gjort.

Hva forventes av foreldrene i denne situasjonen.

Hva forventes av elevene i denne situasjonen Hvordan skolen har planlagt å takle situasjonen i tiden fremover.

6. Konsekvenser ved mobbing.

Det er vanlig å gi en advarsel først og deretter sette inn andre tiltak (kontakt med foreldrene, straff osv.) dersom mobbingen ikke opphører. Noen ganger kan det være fordelaktig å la det få konsekvenser med en gang. Dette gjelder i situasjoner hvor man mistenker at mobberen ikke tar saken alvorlig, at man må skjerme offeret, eller at saken har pågått så lenge at den er blitt en viktig del av mobberens rolle/identitet. Dersom flere har prøvd å løse saken før, kan det også være en god grunn til å sette inn konsekvenser umiddelbart.

6

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

Konsekvenser på Linderud kan være:

Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4

   Timeout i friminutt Mobberen kan miste et privilegium eller aktivitet.

Konsekvenser i hjemmet etter avtale med foresatte.

  Parade (mobberen må starte tidligere på skolen, slik at offeret ikke plages på skoleveien.) Gjensitting (mobberen må sitte igjen slik at offeret ikke plages på hjemveien)      Bekymringsmelding til barnevernet.

Midlertidig basisgruppebytte for mobberen Permanent basisgruppebytte for mobberen.

Mobberen kan få undervisning utenfor Basisgruppen i en periode.

Mobberen kan få hjemmeundervisning i en periode.

  Mobberen kan bytte skole Politianmeldelse.

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

7

ÅRSPLAN FOR OLWEUSARBEIDET

LINDERUD SKOLE

Temaene på basisgruppemøtene/tilhørighetsgruppene bestemmes til enhver tid etter hva som er tilstanden på trinnet/i gruppen.

Bg=basisgruppe, Ga=gruppeaktivitet, Rs=Rollespill

MÅNED INNEN AKTIVITET

August

1 Bg-møter.

1 Rs 1 Ga 2 Bg-møter.

September Oktober

1 Rs 1 Ga 2 Bg-møter.

1 Rs 1 Ga

November Desember

2 Bg-møter.

1 Rs 1 Ga 2 Bg-møter. 1 Rs 1 Ga

ANSVARLIG

Kontaktlærerne Kontaktlærerne Kontaktlærerne Kontaktlærerne Kontaktlærerne Januar Februar Mars

April Mai Juni

2 Bg-møter. 1 Ga 1 Rs 2 Bg-møter. 1 Ga 1 Rs Foreldremøte (eller i annen måned) med rapport fra spørreundersøkelsen 2 Bg-møter 1 Rs 1 Ga Kontaktlærerne Kontaktlærerne Koordinator/nøkkel personer/kontaktlærere Kontaktlærerne 2 Bg-møter 1 Rs 1 Ga 2 Bg-møter 1 RS 1 Ga 1 Bg-møte. Logg fra elevene.

1 Rs 1 Ga Kontaktlærerne Kontaktlærerne Kontaktlærerne

8

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

Registrering av intern drift

Høst 2010/ Vår 2011

August

Tiltak Basisgruppemøte 1 Gjennomgang av Basisgrupperegler, mobbesirkel Rollespill G-aktivitet Tema

September

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema

Oktober

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2

November

Tema Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011 Dato Dato Dato Dato

9

Rollespill G-aktivitet

Desember

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema

Januar

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Repetisjon av basisgrupperegler, mobbesirkel m.m.

Tema

Februar

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema

Mars

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011 Dato Dato Dato Dato

10

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema

April

Tiltak Basisgruppemøte 1 Basisgruppemøte 2 Rollespill G-aktivitet Tema

Mai

Tiltak Basisgruppemøte 1 Rollespill G-aktivitet Tema

Juni

Dato Dato Dato Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

11

RAPPORTSKJEMA FOR MOBBESAKER VED LINDERUD SKOLE Offer Behandles i Sosialpedagogisk møte Mobber Beskrivelse Vurdering av saken.

Kontaktlærer/lærer – melder av saken Iverksatte tiltak på trinnet Ledelsens/Sos pedgruppens vurdering Gjennomgang og avslutning av saken ved skoleårets/ semesterets slutt Dato Kontaktlærer/lærer Koordinator/rektor 12

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

Opplæringsloven

§ 9a-3. Det psykososiale miljøet Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremje eit godt psykososialt miljø, der den enkelte eleven kan oppleve tryggleik og sosialt tilhør. Dersom nokon som er tilsett ved skolen, får kunnskap eller mistanke om at ein elev blir utsett for krenkjande ord eller handlingar som mobbing, diskriminering, vald eller rasisme, skal vedkommande snarast undersøkje saka og varsle skoleleiinga, og dersom det er nødvendig og mogleg, sjølv gripe direkte inn. Dersom ein elev eller forelder ber om tiltak som vedkjem det psykososiale miljøet, deriblant tiltak mot krenkjande åtferd som mobbing, diskriminering, vald eller rasisme, skal skolen snarast mogleg behandle saka etter reglane om enkeltvedtak i forvaltningslova. Om skolen ikkje innan rimeleg tid har teke stilling til saka, vil det likevel kunne klagast etter føresegnene i forvaltningslova som om det var gjort enkeltvedtak. Føyd til med lov 20 des 2002 nr. 112 (i kraft 1 april 2003, etter res. 20 des 2002 nr. 1735). Olweus-ansvarlige ved Linderud skole: Prosjektleder er Bente Svenskerud Koordinator er undervisningsinspektør Nina Rungstad.

Handlingsplan mot mobbing ved Linderud skole 2011

13