Factsheet North Sea (Norwegian)

Download Report

Transcript Factsheet North Sea (Norwegian)

Side| 1

Kort om E&P Et faktaark om Wintershall

Wintershall i Nordsjøen

Olje og gassproduksjon

Mer enn halvparten av Europas forbruk av naturgass leveres i dag fra landene rundt Nordsjøen: Norge, Nederland, Danmark, Storbritannia og Tyskland. Råoljeproduksjonen i denne regionen dekker rundt en fjerdedel av Europas oljeforbruk. For Wintershall, som er en av Europas store olje- og gassprodusenter, er Nordsjøen en av de tradisjonelt viktigste regionene. Det heleide BASF-datterselskapet har vært aktiv i regionen siden 1965. I løpet av de siste fem årene har Wintershall fått andeler i cirka 120 lisenser i tysk, britisk, norsk, dansk og nederlandsk del av Nordsjøen, og leter nå etter nye olje- og gassforekomster. Mars 2015 Tlf.: +49 561 301-3301 Faks.: +49 561 301-1321 [email protected] www.wintershall.no

Norge

Norge er, sammen med Russland, Europas viktigste leverandør av råolje og naturgass. Wintershall har utvidet sin virksomhet i Norge betydelig siden etableringen av det norske datterselskapet Wintershall Norge i 2006. Wintershall er allerede en av de største lisensinnehaverne i Norge og investerer om lag halvparten av sitt globale letebudsjett på norsk sokkel. Selskapet har nå rundt 50 lisenser og er operatør for mer enn halvparten av disse. Samtidig er selskapet i gang med å utvikle sine egne letesuksesser til utbygging og produksjon. I tråd med det kunngjorte investeringsprogrammet for Norge, planlegger Wintershall å investere inntil 2 milliarder euro innen leting og utvikling på norsk sokkel frem til utgangen av 2015. Nordsjøen er en av Wintershall sine kjerneregioner. En sentral faktor for vekstsuksessen har vært partnerskapet med Statoil. I 2013 fikk Wintershall andeler i de tre produserende feltene Brage, Gjøa og Vega som en del av en byttehandel med Statoil. Brage ble Wintershall sitt første operatørskap for en produksjonsplattform i Norge. I september 2014 ble de to selskapene enig om en ny transaksjon. Wintershall kjøpte ytterligere andeler fra Statoil i de to produserende Wintershall Holding GmbH Presse og Public Relations P.O. Box 10 40 20 34112 Kassel, Tyskland

Side| 2 feltene Gjøa (5 prosent) og Vega (24,5 prosent). Wintershall sine totale andeler i feltene er nå 20 prosent i Gjøa og 55,6 prosent i Vega. Selskapene ble også enige om at Wintershall skulle overta operatørskapet av Vega. I samme avtale kjøpte Wintershall andeler i utbyggingsprosjektet Aasta Hansteen (24 prosent), Asterix-funnet (19 prosent), rørledningsprosjektet Polarled (13,2 prosent), samt andeler i fire letelisenser i Vøringbassenget, i nærheten av Aasta Hansteen. Eierandelene i alle de nevnte lisensene gir totale reserver og ressurser (2P/2C) på cirka 170 millioner fat oljeekvivalenter. Med denne avtalen økte Wintershall sin daglige produksjon fra 40.000 til 60.000 fat per dag i Norge. Det egenopererte Maria-funnet (Wintershall 50 prosent) som har planlagt produksjonsstart i 2018, inneholder anslagsvis 180 millioner fat oljeekvivalenter. Sammen med de andre lisenspartnerne har Wintershall bestemt seg for en utbyggingsløsning der reservoaret skal kobles til eksisterende infrastruktur via en undersjøisk tilknytning (subsea tie-back). Investeringsavgjørelsen er foreløpig ikke tatt. Wintershall tar sikte på å levere plan for utbygging og drift (PUD) til norske myndigheter i første halvdel av 2015. Wintershall sin virksomhet i Norge ble også styrket gjennom tildeling av åtte nye letelisenser fra Olje- og energidepartementet i forbindelse med TFO 2014. I tillegg har Norske myndigheter godkjent utbygging og drift (PUD) av oljefeltet Knarr og Edvard Grieg i den norske delen av Nordsjøen. Lisenspartnerne har blitt enige om å koordinere Edvard Grieg-utbyggingen med Draupne-funnet. Produksjonsoppstart for feltet er planlagt til 2015. Ingeniører i Wintershall jobber sammen på tvers av organisasjonen.

I tillegg til Maria-funnet planlegger Wintershall utbygging av Skarfjell funnet i Nordsjøen. Skarfjell Sør, som er den andre avgrensningsbrønnen, bekreftet den sørlige forlengelsen av reservoaret. Resultatene fra denne brønnen, som forventes å være den siste i borekampanjen på Skarfjell, har overgått forventningene til reservoaret, takket være bekreftelsen av en gasskappe i tillegg til oljereservene. Dette øker ressursanslaget til 120–230 millioner fat oljeekvivalenter. Wintershall Norges vekst på norsk sokkel gjenspeiles i det raskt voksende antallet ansatte: antall fulltidsansatte i Norge vil øke til nesten 500 innen utgangen av 2015, inkludert ansatte på Brage-plattformen og det tilhørende nye kontoret for offshore-operasjoner i Bergen.

Side| 3

Storbritannia

Wintershall er operatør av gassplattform Wingate som ble satt i drift i oktober 2011. Wingate er Wintershalls første egenopererte gassproduksjon i britisk sektor av Nordsjøen. Feltet produserer i dag totalt (100 %) om lag 2,5 millioner kubikkmeter naturgass per dag. Wintershall har en eierandel på 49,5 % i plattformen. I desember 2013 optimaliserte Wintershall porteføljen ved å selge andeler i utvalgte olje- og gassfelt på britisk sokkel til den ungarske MOL gruppen. Salget gjør selskapet i stand til å konsentrere seg om å styrke kompetansen innen leting, utbygging og produksjon på egenopererte felt. Transaksjonen omfatter 14 andeler i Nordsjøen, inkludert partner opererte andeler i det produserende feltet Broom (29 %) samt funnene Catcher (20 %), Cladhan (33,5 %) og Scolty/Crathes (50 %). Wintershall sine andeler i eksisterende infrastruktur i Sullom Voe-terminalen og rørledningsnettet Brent er også en del av handelen. Til gjengjeld har Wintershall mottatt en finansiell kompensasjon pålydende USD 375 millioner fra MOL-gruppen. Transaksjonen ble fullført 25. Mars 2014 med tilbakevirkende kraft til 1. januar 2013.

Danmark

Wingate-plattformen i den britiske delen av Nordsjøen. I Danmark er det påvist olje i den egenopererte Hibonite-brønnen (5504/1-3), som ligger i den danske delen av Nordsjøen. Hibonite-funnet vil nå bli evaluert med hensyn til kommersiell levedyktighet og eventuelle tilleggsressurser. Wintershall tok et avgjørende steg i utviklingen av det nærliggende Ravn-feltet i 2014. Utbyggingsplanen, som er godkjent av danske myndigheter, vil bestå av en ubemannet produksjonsplattform. Ravn vil bli det første feltet i Danmark som Wintershall viderefører til produksjonsfasen som operatør.

Nederland

Wintershall er en av de største produsentene av naturgass i Nederland med operatørskap på 22 offshore-installasjoner. I 2014 har selskapet boret ni brønner på nederlandsk sokkel, seks av disse som operatør. For å effektivisere driften styrer Wintershall 19 av disse plattformene fra Den Helder med et banebrytende fjernovervåkning- og kontrollsystem. Etter lanseringen på Wingate-plattformen i den britiske delen av Nordsjøen, kontrollerer nå senteret for Remote Controlled Operations (RCO) anlegg i tre forskjellige land, og totalt 21 plattformer. 19 av disse er i nederlandsk sektor av Nordsjøen, én i den tyske delen, i tillegg til Wingate plattformen. Overvåkning- og kontrollsystemet reduserer transport- og

Side| 4 flyaktivitet til plattformene med en tredjedel. RCO er en viktig forutsetning for den kommersielle produksjonen av mindre reserver i den sørlige delen av Nordsjøen. Selskapets kompetansesenter for offshoreteknologi ligger i Rijswijk ved Haag. Her arbeider Wintershall også med å utvikle sin kompetanse innen leting og produksjon på grunt vann. Utviklingen av offshore-kompetanse er generelt av økende betydning i leting og produksjon av olje og gass, og denne kompetansen brukes til aktiviteter i andre regioner av verden. Produksjonsplattformen E18-A er én av flere Wintershall-prosjekter i nederlandsk sektor som viser at miljøvern og lønnsomhet ikke er gjensidig utelukkende når det kommer til gassproduksjon. En stor del av denne plattformen består av den utrangerte gassproduksjonsplattformen P14-A, som ble demontert fra basen i den nederlandske delen av Nordsjøen, fullstendig ombygd og omplassert til blokk E18-A i 2009. I februar 2012 iverksatte Wintershall gassproduksjon fra K18-Golf-feltet i den nederlandske delen av Nordsjøen. Like etter ble den andre produksjonsbrønnen, K18-G4, boret i den nordlige delen av feltet og muliggjorde en platåproduksjon på opp til 1,2 millioner kubikkmeter gass per dag. I desember 2012 boret Wintershall brønnen F170-10 og oppdaget et oljereservoar med betydelig potensial utenfor den nederlandske kysten, om lag 120 kilometer nord for Den Helder. Opptil fem avgrensningsbrønner er planlagt i 2014/2015 for å vurdere om funnet er kommersielt drivverdig, og om det finnes tilleggsreserver. Senter for Remote Controlled Operations: Wintershall kontroller de nederlandske gassplattformer fra land ved hjelp av moderne radioteknologi.

Tyskland

Produksjonsplattformen Mittelplate i Vadehavet i Schleswig-Holstein, som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder, er den eneste bore- og oljeproduksjonsplattformen i tyske farvann. Offshorefeltet, der Wintershall og RWE Dea (operatør) begge har 50 prosent eierandel, er hjørnesteinen i tysk oljeproduksjon. Med en årlig produksjon på rundt en millioner tonn olje (2014), leverer reservoaret en stor andel av den totale produksjonen i Tyskland og er et bevis for at utvinning av naturressurser og miljøvern kan gå hånd i hånd. Med påviste reserver på over 20 millioner tonn er Mittelplate-feltet Tysklands største kjente oljeforekomst. Utbyggingen av dette feltet er de senere årene videreført med langtrekkende boring fra land. I tillegg drifter Wintershall plattformen A6-A fra den såkalte "Entenschnabel" (Duck’s Bill) – nordvest gassproduksjonsplattformen offshore i Tyskland og produksjonen var på rundt 120 millioner kubikkmeter gass i 2013.

Disse bildene kan lastes ned i Mediateket på www.wintershall.com

.