Kjære fluebinder - Norsk Skogmuseum

Download Report

Transcript Kjære fluebinder - Norsk Skogmuseum

Mustad Scandinavian Open

FLY TYING COMPETITION 2013

Kjære fluebinder

Takk for interessen for Mustad Scandinavian Open fluebindekonkurranse 2013. Siden alle fluer til konkurransen skal bindes på Mustad krok, tilbyr vi et gratis ”start-kit”. Dette inneholder et utvalg av Mustad Signature-krok. Med disse krokene vil det være mulig å binde fluer til alle kategoriene.

Premier junior

De tre beste fluene uavhengig av klasse blir premiert med medaljer. De 10 beste fluene uavhengig av klasse blir premiert med diplomer.

Premier senior

De tre beste fluene i hver klasse blir premiert med medaljer. De 10 beste fluene i hver klasse blir premiert med diplomer. Alle fluene som kom inn til konkurransen blir utstilt på Fluefiskedagene i juni, og vi regner med at utstillingen blir stående i hvert fall ut måneden. Konkurransereglene for Mustad Scandinavian Open fluebindekonkurranse 2013 finner du i konvolutten. Det har skjedd flere viktige forandringer i konkurransereglene i forhold til tidligere års konkurranser. Studer konkurransereglene nøye slik at du får med deg alle forandringene.

Selv er jeg teknisk arrangør av Mustad Scandinavian Open, og ikke medlem av juryen. En av mine oppgaver på jurymøtet er å notere det juryen sier, og da kan jeg ikke unngå å legge merke til at det er en del feil som juryen merker seg som går igjen på mange fluer. Juryen for konkurransen er meget kompetent og kunnskapsrik, og de ser alt av feil! Hvis du går igjennom lista under vil fluene dine kanskje komme på listene til neste års konkurranse. Bind ei ny flue eller rett opp feilene på den flua du holder på med hvis du ser noe av de feilene jeg nevner her:

Hodet

Forbausende mange slurver med hodet, og hodet er noe av det første juryen ser på. Vanlige feil er å skjule krokøyet med bindetråd eller fylle det igjen med lakk. Hodet skal være jevnt og fint. Det skal ikke stikke ut rester av bindetråd eller fluebindingsmateriell. Det skal være lakkert til høyglansfinish, og lakken skal være uten bobler. Lakkeringen skal slutte ved hodets bakkant mot kropp/vinge og det skal ikke være lakksøl i fluebindingsmaterialene bak hodet.

Skjevheter

Studer flua fra alle kanter. Fra høyre, venstre, over, under, foran og bak. Hvordan er helhetsinntrykket? Er noen av fluas elementer (horn, antenner, vinge, hale, bein, osv.) skjevt bundet inn? Hvordan er symmetrien? Sikt langs vingen – er den helt rett? Er vingen bundet oppå kroken og ikke til en eller annen side?

Vi kan alle bli bedre fluebindere, og saklig kritikk som den du får med Mustad Scandinavian Open. Fluebindekonkurranse kan forhåpentligvis være med på å gjøre deg til en ennå bedre fluebinder.

Facebook

Mustad Scandinavian Open fluebindekonkurranse har fått sin egen Facebook-side: www.facebook.com/#!/pages/Mustad-Scandinavian-Open/23600673119757. Her finner du informasjon og bilder med relevans til konkurransen som ikke finnes andre steder. Du bør sjekke denne sida med jevne mellomrom, og hvis du klikker på LIKER vil du få mail så snart nye bilder og informasjonen blir publisert.

Vi gleder oss til å motta fluene dine til neste års konkurranse!

Fluefiskehilsen OT. Ljøstad www.mustad.no

Norsk Skogmuseum

P.O. Box 117 • N-2401 Elverum • Norway Tel: +47 62 40 90 19 Fax: +47 62 40 90 50 Email: [email protected]

www.skogmus.no

Mustad Scandinavian Open

FLY TYING COMPETITION 2013 Anatomi og proporsjoner til fulldressede laksefluer:

TOPPING TAK (ROOF)

Som en hjelp til laksefluebindere:

Tegninga viser ei fulldresset lakseflues proporsjoner. Med mindre justeringer kan du bruke den som mal for alle klassiske laksefluer.

CHEEK HODE (HEAD) SIDE SKULDER (OUTER WING) HORNS VINGE (MAIN WING) HALE (TAIL) TAIL VEILING TAG TAK (ROOF): Bredde: 1/2 skulderbredden (outer wing). Lengde = vingen (main wing).

VINGE (MAIN WING): Bredde = krokgapet. Lengde: Til det punkt hale og topping slutter/går sammen.

SKULDER (OUTER WING): Lengde 2/3 av vingelengden.

SIDE: Lengde: 1/2 til 1/3 av vingelengden.

CHEEK: Lenge: 1/2 av sidelengden.

HALE (TAIL): Lengde: 1 1/2 av krokgapet.

TAIL VEILING: Lengde: 1/2 halelengde.

TAG: Lengde: Avstand krokspiss - agnor.

HORN (HORNS): Lengde: Som vingen.

RIBBING: 5 turn med tinsel. Der det er flere kropps-seksjoner: 3 turn i hver seksjon. Eks Popham.

KROPPSHACKLE (BODY HACKLE): Skal være jevnt tapert. FRONTHACKLE (THROAT HACKLE) Maks lengde: Krokgapet. Kroppshacklet skal begynne på 2. turn av ribbingen.

HODE (HEAD): Forholdsvis lite og jevnt tapert. Lakkeres til det får høyglansfinish.

BUTT: Skal begynne der tagen slutter. På enkelte mønstre kan det være opp til 3 butter, og de kalles da JOINTS.

TOPPING: Skal følge overkant av vingen. Skal slutte i det punktet der halen og vingen møtes.

RIBBING KROPPSHACKLE (BODY HACKLE) THROAT HACKLE: Litt lengre enn kroppshacklet. 1/2 lengden øye - krokspiss, eller 1 1/2 krokgapet.

BUTT BARB AGNOR KROKSPISS (HOOK POINT)

Klasse 1: Mønsterbeskrivelse THE FLOODTIDE

Fra: Kelson: The Salmon Fly, 1895 eller Mikael Frödin: Classical Salmon Flies, 1991

Krok: Bindetråd: Tag: Hale: Butt: Kropp:

Mustad SL53U BL 2/0 Sort.

Tynn oval sølvtinsel og crimsonfarget flossilke.

Topping og mandarinand (Barred Wood-duck) Svart strutseherl.

Selhår (selhårsubstitutt, ikke vanlig dubbing). Deles i fire like deler.

Ribb: Kroppshackle:

Et gulfarget ørnehackle (Substitutt: marabou). Start fra den orangefargede kropps-seksjonen.

Fronthackle: Vinge:

Rekkefølge fra butt: Kanarigul, gul, mørk orange og crimson.

Sølvtinsel og sølvlace.

To turn med crimsonfarget perlehøne.

To seksjoner fra sverdfjær fra gullfasan (back to back) Utenpå dette to lange jungle cock

Tak: Side: Cheek:

.

Hode:

(jungle cock-substitutt: Barred Wood-Duck). Over dette 3X spleisede seksjoner av bustard (Substitutt: Speckled Turkey Wing), halefjær fra amherstfasan og gul og crimsonfarget svane (gås eller kalkun). Gullfasan topping.

Jungle cock (jungle cock-substitutt: Barred Wood-Duck).

Jungle cock (jungle cock-substitutt: Barred Wood-Duck).

Sort.

www.mustad.no

Norsk Skogmuseum

P.O. Box 117 • N-2401 Elverum • Norway Tel: +47 62 40 90 19 Fax: +47 62 40 90 50 Email: [email protected]

www.skogmus.no

Mustad Scandinavian Open

FLY TYING COMPETITION 2013

Regler

1

Konkurransen er åpen for alle som binder fluer, både profesjonelle og amatører. Jurymedlemmene og jurymedlemmenes familie kan ikke delta. Etter hvor gammel du er kan du delta i en av følgende to grupper: a) Junior (16 år eller yngre) b) Senior.

2

For junior blir de tre beste fluene, uavhengig av kategorier, premiert med medaljer. De 10 beste fluene uavhengig av kategorier blir premiert med diplomer. For senior blir de tre beste fluene i hver kategori premiert med medalje. De 10 beste fluene i hver kategori blir premiert med diplomer.

3

Hver deltager kan sende inn maksimalt ei flue i hver kategori. Du behøver ikke å delta i alle kategorier.

4

Alle fluer skal bindes på Mustadkrok. Det er ikke lovlig å modifisere kroken.

5

Bortsett fra klasse 1 (fulldressede laksefluer: The Floodtide) er det fritt mønster i kategoriene 2 til 10. Det kan være ditt eget eller et kjent mønster.

6

Mustad anbefaler bruk av substitutter i stedet for fjær og hår som stammer fra truede dyrearter, slik disse er definert i Washington-konvensjonen. Fjær og hår som stammer fra truede dyrearter (Jungle cock, papegøyer, bustards, ugler, etc.) som står oppført på CITES-listene kan benyttes, men da skal CITES eksporttillatelse følge hver enkelt flue slik at vi ser at fluebindingsmaterialet er kjøpt på lovlig måte. NB: KUN originaldokumenter - ikke kopier. Hvis det er noe du lurer på så ta kontakt.

7

Alle fluene må merkes tydelig med: a) Hvilken kategori flua deltar i (1 - 10).

b) Navnet på flua.

c) Mønsterbeskrivelse.

d) Fluebinderens navn, adresse, alder, telefonnummer og e-postadresse.

e) Hvilken gruppe du tilhører: a): Junior eller b): Senior.

8

Fluene må være ankommet museet seinest 31. januar 2013.

9

Alle fluene tilfaller museet.

10

Fluer som juryen mener ikke er i rett klasse blir disket.

11

Eventuelle brev som følger med fluene må være på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

12

For Danmark og Sverige: Skriv på pakka at den inneholder fiskefluer, bruk de grønne tolldeklarasjonslappene (CN 22) du får gratis på posten. Husk også å påføre verdien av fluene.

13

Det er ikke noe deltakergebyr for å delta i konkurransen.

Fluene sendes til:

Norsk Skogmuseum

OT. Ljøstad Postboks 117, N-2401 Elverum Norge E-mail: [email protected]

www.skogmus.no

Fax: (47) 62 40 90 50 Tlf.: (47) 62 40 90 19/(47) 62 40 90 00 www.mustad.no

Norsk Skogmuseum

P.O. Box 117 • N-2401 Elverum • Norway Tel: +47 62 40 90 19 Fax: +47 62 40 90 50 Email: [email protected]

www.skogmus.no

Mustad Scandinavian Open

FLY TYING COMPETITION 2013

Klasser

Klasse 1: LAKSEFLUER: Fulldressede: The Floodtide

Mønsteret må følges. Krok: Mustad Signature SL53U BL 2/0. Kontakt oss hvis du trenger kroker, vi sender deg gjerne noen. På museets internettside finner du informasjon om CITES eksport tillatelse og om forhold og proporsjoner til ei fulldresset lakseflue.

Klasse 2: LAKSEFLUER: Fulldressede: Åpen.

Bortsett fra klasse 1 og 2, godtar vi ikke fulldressede laksefluer i andre klasser enn denne. Krok: Mustad SL53U BL 2/0. Ta kontakt hvis du trenger kroker, vi sender deg gjerne noen. Mønsterbeskrivelse skal følge med flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 3 : LAKSEFLUER: Hårvinge.

Alle hårvingede laksefluer skal plasseres i denne klassen. Krok: Mustad SL53U BL 2/0. Ta kontakt hvis du trenger kroker, vi sender deg gjerne noen. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 4: NYMFER, PUPPER, KLEKKERE.

Dette er klassen til insektenes vannstadier. Vi definerer ei flue som nymfe til insektet har krøpet helt ut av nymfe/puppeskallet og vingene har foldet seg ut. Vannkalver og andre vannbiller hører også til i denne klassen, likeså ferskvannsreker, marflo og andre smådyr som lever i ferskvann. Krok: Mustad enkelkrok. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 5: VÅTFLUER.

Dette er klassen for våtfluer med quill-, hacklevinger eller moderne våtfluer der en eller flere av fluens bestandsdeler består av kunstfiber. Laksefluer skal ikke plasseres i denne klassen. Krok: Mustad enkeltkrok. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 6: STREAMERE.

Dette er klassen for fiskeimitasjoner beregnet for bruk i ferskvann. Stort sett bindes slike fluer på langskaftede kroker, men enkelte fluer bindes på vanlige våtflue kroker, men med lang vinge. Vinger og andre deler til fluene i denne klassen kan være av hår, zonker strips, fjær, hackel eller kunstfiber. Krok: Mustad enkelkrok. Mønster-beskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 7: SALTVANNSFLUER

Dette er klassen for alle fluer som er beregnet for bruk i saltvann. Typiske saltvannsfluer inkluderer imitasjoner av reker, krabber og annet dyreliv som lever i saltvann, samt enkelte streamere. Saltvannsfluer er ofte bundet på blanke, rustfrie kroker. Streamer som opprinnelig ble bundet for bruk i ferskvann, som muddler minnow, hører hjemme i streamer-klassen. Krok: Mustad enkel krok. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 8: TØRRFLUER.

Tradisjonelle hacklede tørrfluer eller imitasjoner av ferdig utviklede insekter. Imitasjonene kan være av vanninsekter eller landlevende insekter, likeså fluer som attractors, bombers og store tørrfluer for laks. Krok: Mustad. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 9: ÅPEN KLASSE.

Dette er klassen for fluer som ikke naturlig hører til i de andre klassene. Eksempel på slike fluer er: Rådyrhårmus, rekeimitasjoner, poppers, krabber, dobbeltkrokede sjøørret- og laksefluer, tubefluer, o.a. Vi godtar ikke fulldressede/hårvingede laksefluer bundet på andre kroktyper/merker i denne klassen. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

Klasse 10: SUPERREALISTISKE IMITASJONER.

Dette er klassen for alle typer superrealistiske imitasjoner av nymfer, fullvoksne insekter og andre "småkryp", kreps, o.s.v. Det er ikke lovlig å bruke deler fra den samme arten som imiteres i flua. Fluer som kun består av sammenlimte deler uten noe synlig fluebinding blir diskvalifisert. Krok: Mustad enkelkrok. Mønsterbeskrivelse skal følge flua. Husk CITES eksport tillatelse der det kreves.

www.mustad.no

Norsk Skogmuseum

P.O. Box 117 • N-2401 Elverum • Norway Tel: +47 62 40 90 19 Fax: +47 62 40 90 50 Email: [email protected]

www.skogmus.no