utfordrer de - Norsk Helikopterservice

Download Report

Transcript utfordrer de - Norsk Helikopterservice

shopping-plassen

Vi bruker nesten to timer på flyplassen når vi skal ut og reise. da sitter pengene løst.

sIde 10 og 11

Nei til losen

den planlagte nye losstasjonen er for stor og for lite maritim, mener kommunen.

sIde 13

23. årgang • nr 13 •

torsdag 14. februar 2013

• solabladet.no • løssalg kr. 20,-

– Kom og bytt

byttebua åpner i solahallen i mars. Idrettsrådet håper klubbene overtar driften.

sIde 17 Trygg økonomistyring

51 71 90 00 www.kallesten.no

utfordrer de

store

Nykomlingen Norsk Helikopterservice har fått sitt første helikopter og er klar for å måle krefter med de store selskapene.

– aktiviteten i oljeindustrien er stor, og jeg ser positivt på fremtiden, sier administrerende direktør bjørn seljevold.

sIde 2 og 3

direktør bjørn seljevold sluttet som inspektør i Luftfartstilsynet for å starte helikopterselskap. det tre år gamle selskapet har nå fått sitt første helikopter. (foto: andreas askildsen)

t Or S D A g 1 4 . F E br U Ar 201 3

Fungerende redaktør: Helene Pahr-Iversen, [email protected] E-post til redaksjonen: [email protected]

barnehager i tananger

Tananger er, og vil i flere år være, et pressområde når det gjelder barnehageplasser. Ifølge utbyggere flere steder på Myklebust og Jåsund er de nye tilflytterne her par i «rette alder», altså par med barnehagebarn. Politikerne har vedtatt at ny barnehage på Myklebust skal overlates i private byggehender. Foreløpig skjer det lite der. Politikerne har derimot flere ganger sagt ja til å utvide Tananger barnehage. Flere politiske utvalg har enstemmig bedt rådmannen gå i gang med å omregulere et smalt friareal slik at barnehagen kan utvides.

Argumentene er vektige: Det kommer til å være mer enn nok etterspørsel etter disse plassene, barnehagen i Skibmannsvegen har en ideell plassering og ikke minst: Å utvide barnehagen fra to til fire-fem avdelinger vil være mye mer kostnadseffektivt for kommunen.

Likevel skjer det ingenting. Rådmannen følger ikke opp vedtaket gjort i tre utvalg i 2010 og 2011. Rådmannen venter på barnehagebruksplanen, men vet man ikke allerede hva den vil si om Tananger: At det her vil være stor barnehage-etterspørsel i årevis, og at de fleste foreldre her antakelig foretrekker å ha barna i Tananger fremfor å kjøre dem til Sola. Så hvorfor følger rådmannen ikke bestillingen fra enstemmige politikere?

straks klar til take off

www.solabladet.no

Sentralbord: 51 64 64 64 • Tipstelefon: 906 14 444

Soltunvn. 1 - boks 86, 4097 Sola • [email protected]

Fungerende redaktør:

Helene Pahr-Iversen [email protected]

M: 984 93 819

Journalister:

trine barka Højmark [email protected]

M: 416 31 872 Anne buckle [email protected]

M: 986 68 586 Monica Christophersen [email protected]

M: 476 00 065

Produksjonssjef/deskansvarlig:

torstein Oliversen, [email protected] M: 905 31 815

Grafiker:

Cecilie Dalva [email protected]

M: 900 32 788

Markedssjef/fung.daglig leder:

Monica Myrland Oliversen [email protected]

M: 997 07 341

Sportsansvarlig:

Andreas Askildsen [email protected]

M: 971 38 758

Markedskonsulenter:

Inger Lise Nygård Lohne [email protected]

M: 992 33 330 Kate rott Skarstad (abonnement) [email protected]

M: 950 23 377

Frilanser, sport:

bjørn Idar Friisenfeldt, 915 96 813

Abonnement:

[email protected]

Charlotte Mæland [email protected]

M: 977 14 818

Hafrsfjord budstikke:

Kate rott Skarstad [email protected]

M: 950 23 377

Trykk:

Dalane tidende

Innleveringsfrist for annonser: Mandag og onsdag kl. 12.00.

Solabladet arbeider etter «Vær-Varsom»-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk presseforbund, som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Prinsens gt. 1, Postboks 46, sentrum, 0101 Oslo, tlf. 22 41 56 80, fax. 22 41 19 80.

Hvert av de nye helikoptrene til Norsk Helikopterservice vil kunne transportere 19 personer ut i Nordsjøen. Administrerende direktør Bjørn Seljevold er sikker på at det er et marked for selskapet som nå skal ta opp konkurransen mot CHC Helikopter Service og Bristow. (Foto: Andreas Askildsen)

Fredag ankom det første helikopteret til nykomlingen Norsk Helikopterservice. Det skal snart utfordre de etablerte helikopterselskapene.

AndreAs Askildsen

[email protected]

– 30. januar fikk jeg for første gang se helikopteret ferdig lak kert på Sikorsky-fabrikken. Det var en wow-opplevelse, jeg ble helt stum. Det var et flott syn, sier administrerende direktør Bjørn Veum Seljevold i Norsk Helikopterservice (NHS).

Fabrikknye helikoptre

Fredag ettermiddag landet tungvekteren Antonov An124, verdens største serieproduserte transportfly, på Sola. Ut kom helikopteret NHS snart setter i drift.

– Foreløpig er ikke helikop teret satt sammen, først må vi få godkjent registreringen hos Luftfartstilsynet. Håpet er at det skjer i løpet av uken, sier Seljevold.

Dermed kan de første tre ningsturene med helikopteret trolig starte kommende uke. Deretter sendes helikopteret til Storbritannia hvor det skal avlaste for søsterselskapet Bond Offshore Helicopters som har materiellmangel etter proble mene som har vært med Euro copter EC-225. Også det neste helikopteret, som blir levert 21. februar, skal starte på britisk sokkel.

– Jeg vil anta at ett av dem kommer tilbake til Sola utpå sommeren en gang, sier Seljevold.

I løpet av 2017 skal selskapet etter planen ha åtte helikoptre og 200 ansatte.

lang prosess

Det er ikke bare det nylakkerte helikopteret som er helt nytt. Også selskapet som skal operere det er en nykomling i luftfarten. NHS ble stiftet høsten 2009. Seljevold sa da opp sin jobb som inspektør i Luftfartstilsynet for å bygge opp det nye selskapet. Sammen med Knut Bjørsvik, Torgny Almhjell og Jon Skogen, som alle har lang fartstid fra luftfartsbransjen startet han arbeidet med å utarbeide forretningsplaner og skaffe investorer og nødvendig kapital.

– Jeg har aldri angret på at vi satte i gang, men det har vært tider der økonomien har vært ganske trang, sier Seljevold.

Med seg på laget fikk de et ter hvert Avincis-gruppen som er etablert med fly- og heli-

Straks klar til take off

SOLABLADET

– t o r s d a g 1 4 . f e b r u a r 2 0 1 3 •

3

Rekord stor ordre

Avincis Group, som Norsk Helikopterservice er en del av, har bestilt i alt 16 fa brikknye S-92-helikoptre fra Sikorsky. Dette er den største enkeltordren på den aktuelle helikoptertypen hittil. Hvert av helikoptrene koster omkring 170 millio ner kroner, noe som betyr at hele leveransen har en samlet pris på i overkant av 2,7 milliarder kroner.

Åtte av de nye helikop trene skal etter planen be nyttes av NHS.

FAKTA

n

Sikorsky S-92

S-92 er den mest brukte helikoptertypen for å transportere personell ut til norsk sokkel.

Kapasitet:

19 passasjerer, 2 flygere.

Motor:

To GE CT7-8A Turboshaft

Lengde:

17,10 meter

Maksfart:

280 kilometer i timen

Rekkevidde:

999 kilometer

Hvert av de nye helikoptrene til Norsk Helikopterservice vil kunne transportere 19 personer ut i Nordsjøen. Administrerende direktør Bjørn Seljevold er sikker på at det er et marked for selskapet som nå skal ta opp konkurransen mot CHC Helikopter Service og Bristow. (Foto: Andreas Askildsen) Forrige uke overtok Norsk Helikopterservice det første av S-92-helikoptrene de skal sette i tjeneste i Nordsjøen. Overtakelsen skjedde under en seremoni på Sikorsky-fabrikken i Coatesville i Pennsylvania, USA. (Foto: Sikorsky )

koptervirksomhet verden over. Gruppen er nå største aksjonær i NHS, men fremdeles har de fire gründerne eierandeler.

Plass i markedet

I fjor fikk de sertifikatene og driftstillatelsen fra Luftfarts tilsynet. Nå er de straks klar til take off.

–Målet vårt er å bli det sel skapet oljeselskapene helst vil fly med, vi ønsker å bli foretruk ket leverandør for selskapene som opererer på norsk sokkel, sier Seljevold.

Dermed tar de opp konkur ransen mot Bristow og CHC Helikopter Service.

– Hvor sikker er du på at det er et marked for en utfordrer?

– Jeg er helt sikker på at det er et marked for flere aktører. Det er stadig mer aktivitet i oljeindu strien på norsk sokkel og jeg ser svært positivt på fremtiden. Når det er flere operatører på markedet, betyr det at oljeselskapene får flere valg, noe som vil resultere i bedre pris og service, sier Seljevold.

Midt i helikopterklynga

I dag har han 30 ansatte. Innen året er omme vil han mest sann synlig ha ytterligere 10-20 kol legaer. At selskapet landet hovedba sen sin på Sola er langt fra tilfel dig. Bergen var også med i vur deringen, men totalen var bedre på Sola. Her er det allerede et stort helikoptermiljø og mange av de store oljeselskapene på feltene sør i Nordsjøen, opere rer herfra. I tillegg får pilotene gangavstand til FlightSafety som til sommeren etablerer seg med en S92-simulator på Sola.

– Det gjør at vi sparer mye penger i forbindelse med tre ning. Dette betyr lavere reiseut gifter, sier Seljevold.

Eks-flyger

Selv har han lang fartstid fra luftfarten og har selv flere tusen flytimer som helikopterflyger. Han startet karrieren i Luftfor svaret og startet i 1983 sitt eget helikopterselskap på Long Is land utenfor New York. Selska pet hadde blant annet trafikko vervåkning og flyskole både for fly- og helikopterpiloter. Seljevold drev selskapet frem til 1997 før han solgte både flyene og helikoptrene.

– Hva er forskjellen på å drive helikopterselskap i USA og Norge?

– I hovedsak er det regelverket som er forskjellig. Helikoptrene i seg selv er de samme, selv om du har ulike prosedyrer, sier Seljevold.