2 6 2012 1934 kb

Download Report

Transcript 2 6 2012 1934 kb

Informasjon

Kirkebladet

Nr. 2 2012 - 13. årgang For Harstad Innhold bl.a:

- Knut Johnsen slutter side 3 - Sjømannskirke... side 4 - 5 - 6 - Budsjettmessige utfordringer side 9

Kirkebladet for Harstad 2/2012

Kirkebladet

Utgitt av Harstad Kirkelige Fellesråd, for menighetene i Grytøy, Harstad, Kanebogen, Trondenes og Sandtorg Redaksjon: Geir Gabrielsen E-post: [email protected]

Carl - Ove Fæster Tlf: 77016516 E-post: [email protected]

Erik Vold Tlf: 77016502 E-post: [email protected]

Henvendelser vedrørende distribusjon og utgivelse rettes til kirkev ergen i Harstad.

Tlf: 77016500 Stoff til bladet sendes til: Kirkevergen i Harstad, E-post adr: [email protected]

Tekst og bilder til bladet må være redaksjonen i hende tre uker før utgivelsesdato, som er ca. 20. mars, 20. juni, 20. sept. og 1. desember.

Bladet distribueres til alle husstander i Harstad kommune i et opplag på 10.000 eksemplarer.

Harstad menighet Postboks 863, 9488 Harstad Tlf: 77016500 Kanebogen menighet Postboks 863, 9488 Harstad Tlf: 77016500 Trondenes menighet Postboks 863, 9488 Harstad Tlf: 77016500 Sandtorg menighet 9419 Harstad Tlf: 77040650 Kirkevergen i Harstad Postboks 863, 9488 Harstad Tlf: 77016500 Grafisk bearbeidelse: Geir Gabrielsen Trykk: Øystese Trykkeri A/S

Andakt

HVA TROR DU GUD FØLER ?

-for røveren på korset -for den samaritanske kvinnen ved brønnen De var ALLE diskvalifiserte mennnesker. Mennesker som samfunnet foraktet..

Mennsker som allerede hadde felt krasse dommer over seg selv...

Det er blitt sagt: ”Ingen feller hardere dommer over et menneske enn de dommer ett menneske feller over seg selv.” Hva var det Jesus sa:”I min Fars hus er det rom for mange” Direkte oversatt fra grunnteksten blir det: I min Fars hus er det rom for alle.

Carl-Ove Fæster Foto Tina Eilertsen

Av Sogneprest Carl-Ove Fæster

Ingenting er mer tragisk enn når et menneske dømmer seg selv ut av Guds rike. Tragisk fordi: Det har vi ganske enkelt ikke noe med. Dommen er Guds alene.

En canadisk psykolog og åndelig veileder, David Benner pleier ofte å innlede sin veiledningsstimen med følgende spørsmål; Forstill deg at Gud i dette øyeblikk har akkurat deg i sine tanker.

Hvilken følelse tror du da dukker opp som den første i Guds hjerte ?

Han skriver at det forbausende ofte blir svart at Gud sannsynligvis kjenner skuffelse, sorg eller sinne. Ja, sånn tenker vi vel ofte om våre egne liv.

Men hva er Guds grunnfølelse? Gud er kjærlighet – står det i vår Bibel. Det må vel bety at kjærligheten er Guds første og siste karaktertrekk. Men i så mange sammenhenger tenker vi at vi må gjøre oss fortjent til kjærligheten. Kjærlighet er lønn for strevet. Men hva var det ene røveren på korset fikk oppleve? (Les gjerne Luk.23, 40-43) Vår måte å tenke kjærlighet i for til Gud er lett preget av tanken om at kjærlighet er lønn for strevet. David Benner argumenterer slik Jesus argumenterer: Når til og med vi kan elske våre barn, hvor dypere elsker ikke da Gud oss ?

Jesus sa en gang: ”I min Fars hus er det mange rom”Hva betyr det ? Det betyr ganske enkelt:”I min Fars hus – er det rom for mange” Jesu liv vitne om det. Der var det rom for: -den pengekjære Sakkeus -for kvinnen som var grepet i hor -for den feige Peter -tvileren Tomas Han som kjenner oss til bunns og elsker oss med en ubegripelig kjærlighet, Han alene skal dømme oss.Det er bedre å bli dømt av Gud enn av mennesker. Det er bedre å bli dømt av Gud enn av seg selv.

Vi er kalt til å være Guds hender og føtter i denne sårbare verden. I den gylne regel utfordrer Jesus oss

dem.” : ”Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot

Hvor mange ganger har ikke Guds svar kommet til oss gjennom andre menneskers barmhjertighet? I stedet for skriften på himmelen kom det besøk fra en venn. I stedet for miraklet ved sykesengen kom det helbredende medisinsk omsorg. Mens vi venter på svar, inviteres vi til å svare på andres nød.. Mens vi banker på, inviteres vi til å lukke opp vårt eget hus. Å be er ikke alltid å få det slik vi trodde, å lete er ikke alltid å finne det vi tenkte var der. Budskapet i søndagens prekentekst kan forstås slik at tro handler om å våge, tross usikkerhet og vanskeligheter som livet gir. Erkjennelsen av eget liv, egne feil og mangler, ender ikke i håpløshet. Det ender i bønn, og tro på Gud og sine medmennesker, tross alt. Matteus sier at vi også kan, tross feil og mangler, svare med kjærlighet. I Guds kjærlighet er det mulig.

Carl-Ove Fæster

2

Kirkebladet for Harstad 2/2012

Knut Johnsen slutter som trosopplæringsleder

Av Erik Vold Knut Johnsen har sagt opp sin jobb hos oss som trosopplæringsleder.

- Det er først og fremst lærer jeg er, og jeg har i denne tiden lengtet tilbake til skolen. Jeg sier ikke med dette at jeg ikke har trivdes, for det har jeg nemlig. Men du vet, har man først fått smaken på læreryrket, er det vanskelig å løsrive seg.

Knut går tilbake til en lærerjobb på Borkenes skole. Her var han også før han begynte i stillingen som trosopplæringsleder. Trosopplæringsleder har han vært siden 2007. I stillingen har han rukket å være med på å bygge opp et trosopplæringstilbud for alle i aldersgruppen 0 - 18 år. Barnesang. Babysang. Barnedans. Kirkefestival. Konfirmasjonsfestival. Gudsrikeleik. Pilgrimsvandring. Dette er noen av de tiltak han har rukket å sette i gang og videreutvikle på den korte tiden han har jobbet her. Når du ser deg tilbake, hva synes du at du har lykkes med?

- Man skal jo ikke se seg tilbake for ofte, da blir man jo

til en saltstøtte. Sier Knut med et smil og sin sans for å bruke fortellingene i Bibelen i samtalen.

- Jeg er mer interessert i å se framover og fokusere på de utfordringene som ligger der. Men for å kommentere arbeidet mitt som ansatt i kirken: Jeg synes vi har lykkes bra, spesielt med kirkefestivalen, konfirmantfestivalen og babysang. Det er i hvert fall disse tiltakene vi har fått best respons på.

Han fortsetter:

- En av de største utfordringene kirken har, er å komme i dialog med mennesker. Den første og største muligheten som blir gitt oss er dåpssamtalen. Bruker vi den med fornuft, vil vi ha større sjanse for å lykkes. Ikke forklare så mye, ikke henge seg opp i det det teologiske innholdet i dåpen, men kom i dialog,

bruk enkel liturgi, bønn, symboler og bibeltekster. Knut liker utfordringer og har hatt mange av dem. Han sier:

- Å jobbe i kirken, med to arbeidsgivere er en utfordring i seg selv. Visjonen og hovedmålene står fast, men enkelte delmål spriker og drar ofte i hver sine retninger.

Takk, Knut for jobben du har gjort.

Lykke til som lærer.

Knut Johnsen

X-klubben er 20 år

X-klubben kom til verden som et prosjekt og X-klubben ble skapt i løpet av 1991. HVPU i forbindelse med verdenskonventet for Y`s Men International som i 1992 ble avholdt i Oslo. I den forbindelse ble klubbene i Norge utfordret til å utvikle og presentere bærekraftige prosjekter rettet mot våre medmennesker. I Harstad tok vi utfordringen reformen førte til at de store sentrale institu-sjonene for PUH ble lagt ned. Harstad, sammen med mange andre kommuner i Norge, fikk på kort tilført mange nye borgere som trengte omfattende omsorg og inkluderende miljøer. Klubben startet opp i Soldathjemmet med månedlige møter og ble drevet i regi av de to Y`s Men`s-klubbene samt Harstad KFUK-KFUM. Harstad kommune og Nord-Norges Diakonistiftelse var svært behjelpelig i denne fasen og etter hvert har også menighetene i Trondenes, Kanebogen og Harstad blitt trukket inn. Navnet ”X-klubben” kom som et ventenavn i mangel av noe mer passende. Vi har ikke funnet noe bedre enda. I formålsparagrafen leser vi at klubben skal drive klubbvirksomhet for psykisk utviklingshemmede som er bosatt i Harstad kommunes 3 menigheter og skal være et møtested med tanke på integrering av all ungdom/voksne som finner seg til rette i miljøet. I statuttene er det også poengtert at klubben kan ansette klubbleder/assistent, men for øvrig skal driften være basert på frivillig innsats.

Gjennom disse 20 årene har X-klubben vist stor bærekraftighet. Klubben har holdt på sin lave terskel og idèen om frivillighet. Pga økende antall rullestolbrukere har vi skiftet møtested til Bergseng Menighetshus. Mange møter regelmessig opp og er glade for tilbudet. I tillegg til de faste klubbmøtene deltar klubben også i forskjellige arrangement, turer, etc.

X-klubben har etter hvert markert seg som en viktig ”ressurs” i sosial- og kristelig relasjonsbygging. Klubbmedlemmene er godt integrert i menighets aktivitetene i Harstad og klubben markerer seg med forskjellige innslag ved gudstjenester og andre arrangement. Mange føler trygghet og liker program mene som er enkle, men inkluderende. Et av de store høydepunktene er ”verdens beste vafler” som damene i ”Harstad Y`s Men`s Club Sigrid” har servert fra det første møtet. Ellers er bordfellesskapet, samtalen, sangen og musikken, utlodningen, andakten noe som hører med på møtene. Den andre Y`s Men`s-klubben var i den første tiden behjelpelig med transport. Etter hvert er transporten blitt mer organisert og Arne Johnsen Bil AS har siden 2003 sponset oss med en god avtale på leie av en 10-seters transporter. Vår faste sjåfør, Morten Norwich, er en fast klippe i dette arbeidet. Soknediakonene i Trondenes, Harstad og Kanebogen menigheter fungerer som klubbledere.

Så lenge frivilligheten råder går hjulene rundt. De viktigste bidragsyterne er: - menighetene i Trondenes, Harstad og Kanebogen. - - - - Nord-Norges Diakonistiftelse Harstad sparebank Harstad kommune Arne Johnsen Bil AS Årsbudsjettene har gjennom de siste årene balansert på ca. 25-30.000 kroner.

X-klubben ledes av et styre som møter når det trengs.

Adr: St.Olavsgt. 148, 9407 Harstad. Tlf. 77062658. E-mail: [email protected]

3

Kirkebladet for Harstad 2/2012

”Harstad kirke som Sjømannskirke under Festspillene 2012” 23. - 29. juni

Lørdag 23.juni kl.23.00: Midtnattsolkonsert med Tore Ljøkjel.

Kveldstanker v/biskop i Nidaros, Tor Singsaas Gratis entre. Kollekt ved utgangen.

Søndag 24.juni kl.23.15: Håpsforedrag v/prest og forfatter Per Arne Dahl.

”Fredsbevarende styrker – livsmot når det røyner på” Musikalsk innslag ved Ola Bremnes. Fri entre. Kollekt ved utgangen

Tirsdag 26.juni kl.21.00: ”Som skrevet står”. Skuespiller Svein Tindberg

I år er vi heldig å få besøk av skuespiller Svein Tindberg, som vil fremfør forestillingen; ”Som skrevet står”. Evangeliet etter Markus (1995), en av de mest oppsiktsvekkende teatersuksessene i 1990-årene med mer enn 200 forestillinger. Med sitt fokus på rytme i skildringer og dialog fikk Tindberg frem sterke karaktertrekk som gav identitet til de ulike personene. Apostlenes Gjerningar (2000) ble en like stor suksess. I fjor satte han opp forestillingen “Abrahams barn”. Gjennom alle disse forestillingene har han vist tro på fortellingenes egenkraft og medvirket til å fornye fortellertradisjonen.

Nye tekster fra Bibelen og arbeidet rundt tekstene ble videreført i ”Som skrevet står” en forestilling beregnet for fremføring i kirkerommet. Den tar med seg alle de ulike forestillingene – hvor Svein Tindeberg på ulike måter har arbeidet med bibeltekster. Svein Tindberg ble 1995 hedret med Teaterkritikerprisen, Norske Teaterlederes pris og Telenor Bedrifts kulturpris. Han ble tildelt Bibelprisen 1996, Oslo bys kunstnerpris 1997 og Brobyggerprisen 2001.

Billettpris: Kr. 150,- Under 18 år: kr.100, Billetter selges ved inngang. Dørene åpnes kl.20.15. Forhåndsbestilling billetter til mail:

[email protected]

Torsdag 28.juni kl.11.00-18.00: Barnas dag i Harstad kirke

Kl.11.00-12.00: Babysang.

Kl.12.00-13.00: Gudsrikeleik. Ett møte med gamle bibelfortellinger på ny måte. (4-10 år) Kl.14.00-15.00: Barnetime Hoppeslott og leker i kirkeparken fra kl.11.00-18.00

Fredag 29.juni kl.15.00 : Ukeslutt: Bibel 2011

Kine Hellebust og Anders Aschim m.fl

Servering av fiskesuppe /m brød. Kaffe og vafler Fri entre. 4

5 Kirkebladet for Harstad 2/2012

Kirkebladet for Harstad 2/2012

Klokken med den fortreffelige Lyd og Klang

Av Hans Sverre Mathisen Trondenes kirkes merkelige klokkehistorie, leser vi om i det siste nummeret av kirkebladet. Kirken har nå to klokker. Opprinnelig var det fire kirkeklokker. Den som omtales i kirkebladet har tidligere hengt ved tårnet over kirkeportalen(porten). Den nest største og de to minste var plassert i hver sin rytter på taket. Du verden for en klang det må har vært, når alle fire klokkene ringte.

Den som omtales i kirkebladet er neppe den eldste. Dette i følge biskop Nannestad. Da biskop Nannestad var på visitas i Trondenes prestegjeld, hang denne klokken i tårnet på kirkens vestgavl, og er sannsynligvis også anskaffet på denne tiden. Biskopen leste fra inskripsjonen på klokken. Oversatt fra den latinske teksten betyr den: Fra katolsk tid var det slik at for å bli sokneprest i Trondenes, måtte en altså være dekan, og magister Mogens var den øverste leder for dekanen. Han hadde derfor stor innflytelse på kirkens gods og inventar. I 1500 ble Sakse Gunderssøn utnevnt til dekan og sokneprest til Trondenes av pave Alexsander 6. Sakse var onkel til den siste erkebiskop Olav Engebrektsson. Født på Rogla.

Erkdekanen måtte før tiltredelsen fastslå om Sakse var skikket i stillingen. Klokken var anskaffet under Sakse Gunderssøn. Trondenes var kannikgjeld og hovedsoknet i Nidaros. Hans Egede skriver om denne klokken:

Klokken var af saa fortreffelig Lyd og Klang, at førend den fikk brist, da kunde den høres naar Vinden stod af

Land, ofver en stor Fjord 2de Norske Miile.

Jeg kalles St. Nikolaus og St. Margreta. Magister Mogens erkedekan i Trondheim ga meg. Dankert

laget meg i Amsterdam 1507. På klokken står det år 1500 . Det var da Sakse Gunderssøn hadde vunnet maktkampen i Nidaros og fikk Trondenes kannikgjeld. Dette er stadfesta i to brev fra pave Aleksander 6. Verdien av kannikgjeldet var satt til 9 mark sterling. Hvem som skulle ha overskottet av tørrfisken og jordeiendommene, var det ingen tvil om. I år 1500 var Sakse på pilgrimstur i Roma . Sakse var medlem av Helligåndsorden og skrev seg inn brorskapsboka ”Liber Confraternitatis.” Sakse hadde flere jekter, som han førte tørrfisk til Bergen med, ognvarer hjem til Trondenes, altså en velstående kirkefyrste. Vi kan sammenligne han med Svein Eriksønn som også var en av de mektigste kirkefyrstene i landet.

Klokken er senere omstøpt tre ganger, første gang i 1742. Da Nils Rafn på Røkenes var i Bergen i 1742 var klokken tatt ned og han førte den til Bergen for omstøping. Året etter var Nils Rafn i Bergen og hentet klokken. Eilert Hagerub som var klokkesmed støpte ny bakke på klokken.

I år 1790 bestemte misjonskasserer og fogd over Senjen, Jens Holmboe at kirken skulle renoveres. Den store klokken ble stadig hengende skjeivt. Holmboe hadde da satt forbud om at ingen fikk bruke klokken. Den minste klokken var tatt ned fra gavelen i 1765, fordi den hadde fått en stor sprekk, og var ubrukelig. Sokneprest Lund gav tillatelse, mot den mektige Holmboes vilje, at klokken kunne brukes i en begravelse. Under ringingen skjedde ulykken. Klokken støtte an mot en stor tømmerstokk, og det ble en stor sprekk rett over klokken. Biskop Schønheyder befalte at klokken skulle tas ned, og støpes om. Det ble gjort i Trondheim av Arnt Hedemarck på biskopens bekostning. Jens Holmboe sørget for at tårnet på kirken ble tatt ned, og erstattet av en støpulen eller klokkehus. (Det er den vi ser på bildet). Almuen ville at to klokker skulle ringe til begravelser.

Å ringe med en klokke var som om en skulle begrave

en hund.

Almuen betalte 2 - 3 mark for at det skulle ringes med den store klokken, den minste klokken var gratis. Renoveringen av kirken ble, som ofte skjer i dag også, dyrere enn beregnet.

Kirken gjennomgikk ei ny renovering i 1890 årene. Den store klokken hadde fått en liten sprekk, som ble sveist lokalt. Kirken på Trondenes står i en særstilling. Den representerer den kirkehistoriske tradisjon i hele den nordlige landsdel. Kannikgjeldet var stort, hele indre og ytre Senja og helt opp til Hillesøy. Kirkens skyttshelgener, st. Nicolaus og St. Margretha led martyrdøden på en grufull måte. Og her i det høye nord, skulle en minnes de to som led maryrdøden for den kristne tro. De som støpte om klokkene, ønsket at denne kirkehistoriske tradisjonen skulle bæres videre, og at kirken med sine unike klokker skal kalle menigheten til å være lydhør overfor evangeliet og til å vekke til liv den tro og tanke som Trondenes kirke har vært med på å formidle i over 1000 år, helt siden den første dåp i år 999 frem til i dag.

6

Kirkebladet for Harstad 2/2012

“ Nye stoler “

To av de gamle stolene i Trondenes kirke er nå blitt restaurert. Jobben er gjort av Stene AS.

Som leserne vil se av bildet er resul tatet blitt veldig bra. Det nye skinnet er lyst, men vil mørkne etter en tide bruk. Skinnet på de restaurerte stolene var i dårlig forfatning, og måtte skiftes. Restaureringen betales av kirkeringen. Kirkeringen er en kirkeforening som arbeider for kirkens beste.

“Vi takker kirkeringen for bidraget.”

Historiske endringer i Grunnloven

Ledere i Den norske kirke var godt representert på tilhørerplass under den historiske stortingsdebatten om endringer av Grunnlovens stat-kirke paragrafer 21. mai. (Foto: Erlend Berge/ Vårt Land)

Grunnlovsendringene 21. mai 2012 rydder opp i relasjonen mellom stat og kirke her i landet. Stortinget vedtok 21. mai med overveldende flertall de bebudede grunnlovsendringene.

Kirken får økt indre selvstyre og skal blant annet heretter stå for utnevning av biskoper og proster. Staten skal fortsatt lønne og ivareta arbeidsgiveransvaret for biskoper, proster og prester og andre kirkelig ansatte som ikke lønnes av kommunene. Syv grunnlovsparagrafer er blitt endret eller opphevet, og endringene trådte i kraft umiddelbart. 161 representanter stemte for forslaget, 3 stemte i mot.

7

Kirkebladet for Harstad 2/2012

Min salme

Tone Winje

Jeg velger meg “SORGEN OG GLEDEN DE VANDRE TILHOPE

Når jeg skal skrive noen ord om hvorfor jeg velger Kingo-salmen “SORGEN OG GLEDEN DE VANDRE TILHOPE”, har jeg lyst til å sitere fra kong Haralds nyttårstale: “Vi kjenner alle livets sårbarhet. Vi vet at det veksler mellom lys og mørke, mellom glede og sorg, fortvilelse og håp.” Kingos skriver sterkt, sant og av egen erfaring om det, og han er ikke alene. Vi erfarer alle dager med sol og glede, og dager med smerte, savn og motgang.

Nettopp derfor er ordene kongen fortsatte med, så kloke og innsikstfulle: “Hva om vi møttes i spørsmålet: Hva kan jeg gjøre for at du skal ha det best mulig? Jeg ønsker at vi kan se hverandre i det nye året. Være til stede for hverandre. I denne helheten kan vi våge å møte hverandre; i et rom som er raust – og hvor egen trygghet betyr andres frihet. Vi skal handle modig og gjøre det vi tror er rett. Da vokser vi som mennesker. Da vokser vi som nasjon.” Det ligger trøst i at vi alle møter grå og sorte dager, og uante muligheter i de lyse og fargesterke!

Med hilsen Tone Winje

Tekst: Thomas Kingo, 1681 Melodi: Ludvig M. Lindeman

Sorgen og gleden de vandre tilhope, Lykke og ulykke ganger på rad, Medgang og motgang hverandre tilrope, Solskinn og skyer de følges og ad. Jorderiks gull Er prektig muld, Himlen er ene av salighet full. Alle ting har sin foranderlig lykke, Alle kan finne en sorg i sin barm, Ofte er bryst under dyrebart smykke Fulle av sorger og hemmelig harm. Alle har sitt, Stort eller litt, Himlen alene for sorgen er kvitt. Deiligste roser på tornebusk gløder, Skjønneste blomster har tærende gift, Titt under rosenskinn hjertene bløder For at dog skjebnen så selsomt er skift. Ulykkers vann Bruser om strand, Himlen alene er salighets land. Angest skal avle en varende glede, Kvide skal vinne sin tott ut av ten, Armod skal prydes i rikeste klæde, Svakhet skal reises på sundeste ben; Avind skal stå Fengslet i vrå, Himlen kan ene alt dette formå. La da min lodd og min lykke kun falle, Som det min Gud og min Herre han vil, La ikkun avind utløse sin galle, La også verden fulldrive sitt spill! Tidenes bom Bliver dog tom, Himlen skal vende det alt sammen om.

Alt klart for ny salmebok

- Jeg vil bare få gratulere hele Den norske kirke med dagen i dag, vi har fått oss ny salmebok! Det har vært et spennende arbeid å følge med i siste del av prosessen, sier Gunnhild Nordgaard Hermstad som har vært saksordfører i salmeboksaken.

Gunnhild Nordgaard Hermstad var saksordfører for salmeboksaken på Kirkemøtet 12.-17. april.

Til ungdommen kom ikke med

Nordahl Griegs Til ungdommen fikk ikke plass i den nye salmeboka. Kirkemøtet var delt i oppfatningene om signalsangen burde få plass blant de 899 salmene, men flertallet ønsket altså ikke å ha med den symboltunge sangen.

Til tross for at både Kirkerådet og Bispemøtet hadde innstilt på å ha Til ungdommen, eller Kringsatt av fiender, med i den nye salmeboka, gikk 65 av 111 stemmeberettigete imot. Som flere av delegatene påpekte, kan Til ungdommen synges i norske kirker på lik linje med andre salmer, men får altså ikke plass i salmeboka som utgis til neste år.

Den norske kirkes nye salmebok er nå vedtatt. Salmeboka som er i bruk i Den norske kirkes menigheter i dag, er fra 1985, i tillegg til en mindre tilleggssalmebok fra 1997. Etter åtte års arbeid, ble den nye salmeboka vedtatt på Kirkemøtet 17. april.

Flere barnesalmer

Det har vært et omfattende arbeid å kutte ned antall salmer i den nye salmeboka. Tallet må ikke overskride 899, da tallene fra 900 og oppover er holdt av til bibelske salmer. Flere forslag om salmer som

8

skulle inn, kom fram i plenum, blant annet flere barnesanger.

Flere språk

Norsk salmebok 2013 blir annerledes dagens salmebok fra 1985. Blant annet har det blitt lagt vekt på at alle de seks norske språkene skal være representert, kvensk, lulesamisk, nordsamisk, sørsamisk, nynorsk og bokmål. Videre er det satt opp flere dubletter, der engelsk tekst ledsager den norske teksten.

Flere instrumenter

Det vil også komme en salmebokutgave med besifring, slik at det er lett å akkompagnere salmene med noe annet enn orgel. Komiteen har også merket seg at mange sliter med høye toner, og har derfor ønsket at tonehøyden vurderes på flere av salmene.

Inn i en ny tid

Salmer på papir er en ting, salmer på skjerm er noe annet. Og i komiteens merknader kommer det fram ønske om at den digitale salmedatabasen skal få flere bruksområder, blant annet lesebrett og smarttelefoner.

Kirkebladet for Harstad 2/2012

BUDSJETTMESSIGE UTFORDRINGER

Illustrasjonsfoto

store budsjettmessige utfordringer.

Fellesrådet regnskap for 2011 er avlagt med et merforbruk på kr 1 308 000. Grunnen til dette store merforbruket er følgende: · · Lønn og pensjon hos oss har økt mer enn gjennomsnitt de senere årene. Andre utgifter som strøm, forsikring, kommunale avgifter oa. har også en stor økning. Fellesrådets største inntekt er den årlige kommunale bevilgning. Selv om denne har økt tilsvarende den kommunale deflator, har dette ikke vært tilstrekkelig for å kompensere for de økte utgiftene. Fellesrådet har derfor vært nødt til å øke enkelte avgifter. I tillegg har renteinntekter og økte inntekter ved krematoriet, samt omorganisering tidligere, kompensert for de økte utgiftene.

Budsjettet for 2012

Fellesrådet har jobbet grundig med budsjettet for 2012. Nok en gang har utfordringen vært å tilpasse driften slik at inntektene og utgiftene harmonerer. Dessverre har fellesrådet vært nødt til å øke krematorieavgiften, festeavgiften og andre avgifter. Vi tror at smertegrensen for å justere denne type avgift er nådd. Vi ser at grunnlaget for spesielt festeavgiften blir dårligere, dvs. færre fester doble graver, og færre fornyer festeavgiften. Det er derfor beheftet med risiko å øke avgiften slik vi har gjort. I tillegg er en av diakonistillingene holdt i vakanse/falt bort.

Regnskapet for 2011

Selv med en kraftig økning av avgiftene er fellesrådet ikke i nærheten av å kunne dekke inn fjorårets merforbruk på ca. 1,3 mill kr. Det jobbes iherdig med en omstrukturering av den kirkelige organisering og tjenesteyting for å kunne klare dette. Det er ennå ikke gjort vedtak i saken, men flere oppslag i media i den senere tid antyder noe om det vankelige arbeidet som gjenstår. Følgende tiltak vurderes: Nedlegge/avhende følgende kirker/kapell: Gausvik Grøtavær Elgsnes Oppsigelse/inndraging av stillinger for kirkemusikk og graverarbeide.

Omstillingen må vi nødvendigvis bruke tid på, mens et underskudd skal dekkes inn de to påfølgende år etter regnskapsåret. Harstad kirkelige fellesråd ber derfor om en ekstrabevilgning på kr 650 000 for inndekning av halve underskuddet i 2012 og tilsvarende bevilgning de neste årene. Harstad kirkelige fellesråd har erfart at økningen av tilskuddet fra kommune ikke er nok til å dekke kostnadsøkningene. Vi må derfor, selv med et ekstra bevilgning fra kommunen, gjennomføre en omstilling.

Det søkes herved en ekstrabevilgning på kr 650 000 for 2012 og tilsvarende de påfølgende år.

9

Kirkebladet for Harstad 2/2012

Aktivitetskalender

SØNDAG 10.06 2. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN KJØTTA. FRILUFTSGUDSTJENESTE kl. 12:00 SØNDAG 05.08 10. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN KANEBOGEN KIRKE. SANDTORG KIRKE. TRONDENES KIRKE. GRØTAVÆR KIRKE. SØNDAG 17.06 kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 12:00 HØYMESSE SØNDAG 08.07 6. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN 3. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN KANEBOGEN KIRKE. SANDTORG KIRKE. TRONDENES KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE SOMMARO, SANDSØY. kl. 12:00 FRILUFTSGUDSTJENESTE HARSTAD KIRKE. KANEBOGEN KIRKE. LUNDENES KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 12:00 HØYMESSE SØNDAG 15.07 7. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN HARSTAD KIRKE. KANEBOGEN KIRKE. SANDTORG KIRKE. SØNDAG 12.08 HARSTAD KIRKE. TRONDENES KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE 11. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE SØNDAG 19.08 12. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN LØRDAG 23.06 JONSOK TRONDENES KIRKE. SØNDAG 24.06 JONSOK kl. 20:00 HØYMESSE HARSTAD KIRKE. KANEBOGEN KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE SØNDAG 22.07 8. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN TRONDENES KIRKE. BJARKØY KIRKE. SANDTORG KIRKE. SØNDAG 01.07 HARSTAD KIRKE. TRONDENES KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 12:00 HØYMESSE kl. 18:00 HØYMESSE 5. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN HARSTAD KIRKE. TRONDENES KIRKE. SANDTORG KIRKE. SØNDAG 29.07 OLSOK kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE KANEBOGEN KIRKE. TRONDENES KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE KANEBOGEN KIRKE. TRONDENES KIRKE. SANDTORG KIRKE. kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 18:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 18:00 HØYMESSE SØNDAG 26.08 13. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN HARSTAD KIRKE. KANEBOGEN KIRKE. SANDTORG KIRKE. FAMILIEGUDSTJENESTE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 11:00 HØYMESSE kl. 17:00

Solstad

Storgata 33, 9406 Harstad Tlf. 77 06 77 47

Vi hjelper til med praktisk støtte, og alt som trenges for å gjøre gravferden til et verdig farvel.

Når det er bruk for begravelsesbyrået… kan du ringe oss og vi vil være behjelpelig med informasjon, råd og tilrettelegging med alt det praktiske ved begravelse og kremasjon.

Seljestadv. 16 A - Tlf. 913 59 000 - www.nathanielsen.no

Vi ordner også med: Sorgbinderi, minnesamvær og gravminner.

Vi hjelper til med å gjøre avskjeden til et verdig farvel.

10

Kirkebladet for Harstad 2/2012 Døpte

Harstad kirke

04.03.2012 18.03.2012 25.03.2012 01.04.2012 08.04.2012 15.04.2012 15.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 05.05.2012 27.05.2012 27.05.2012 Steffen Oberg Johansen Oliver Galsciødt Kajander Adrian Stenbro Svendsen Jonathan Pettersen Oskar Brekke Abrahamsen Sander Ovesen Røkenes Liam Jensen Gabrielsen Marie Rønnevi Collin Mathias Dischington Kjelseth Leander Rinaldo-Røkenes Mikal Heitmann Emma Larsen Kanck

Slekters gang

15.04.2012 21.04.2012 25.04.2012 25.04.2012 06.05.2012 06.05.2012 06.05.2012 06.05.2012 Simen Harald Rørnes Olav Mathias Helgesen Skoglund Camilla Tollefsen Solveig Marie Karlsen Maren Strøm Kristoffersen Haakon Blikfeldt Eriksen Elise Strøm Kristoffersen Aleksander Moore Mullen 04.04.2012 05.04.2012 06.04.2012 10.04.2012 19.04.2012 02.05.2012 04.05.2012 Hans Kristian Zakariassen Liv Edly Karlsen Leif Edmund Laurila Odd Rikard Olsen Randi Lovise Våland Petra Bergitte Andreassen Øystein Johan Johansen

Sandtorg kirke

04.03.2012 04.03.2012 18.03.2012 18.03.2012 18.03.2012 01.04.2012 08.04.2012 08.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 Emily Valentina Bakke - Nesheim Maija Agnethe Fagerheim Elisa Storhaug Kristiansen Hanna Sørensen Mathias Førli Martinsen Celius Iversen Lie Kristoffer Pedersen Sparby Thea Sofie Persson Olsen Emily Christìn Øvergård Pettersen Simon Kleiving Jørgensen Sigve Oddbjørn Sandberg Amalie Cathrine Sandberg

Kanebogen menighet

06.03.2012 09.03.2012 13.03.2012 25.03.2012 02.04.2012 11.04.2012 14.04.2012 24.04.2012 06.05.2012 15.05.2012 17.05.2012 21.05.2012 Elly Gerd Evelyn Nilssen Edel Konstanse Olsen Jan Magne Kjærvik Rigmor Thomassen Hagny Juie Hansen Marit Nikoline Sjursen Ruth Therese Bakken Gudrun Pauline Tøllefsen Antonette Margrethe Kristiansen Karl Lyder Johnsen Arne Andreas Johansen Asrunn Johanne Rasch Tellefsen

Kanebogen kirke

18.03.2012 22.04.2012 22.04.2012 22.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 29.04.2012 13.05.2012 27.05.2012 27.05.2012 Astrid-Amalie Mjørlund Aurora Amundsen Holen Peter Helland Nilsen Cassandra Mikalsen Hanssen Eira Louise Mikalsen Hallvard Andre Olsen Gabriel Rokstad-Rafhaelsen Niklas Alexander Olsen Vincent Alexander Andersson Milja Elise Bjerkaas Sofie Førli Bjøri

Trondenes kirke

04.03.2012 04.03.2012 25.03.2012 25.03.2012 25.03.2012 01.04.2012 01.04.2012 01.04.2012 01.04.2012 08.04.2012 15.04.2012 15.04.2012 Emre Simonsen Sverre Fagerås Marie Katrin Killi-Reinslett Mathias Andrè Ås Killi Theodor Johannessen Finvik Theo Jakobsen Thrane Alma Heggen Alina Dansholm Stokmo Lars Erlei Ragnar Wogtor Andreassen Victoria Marie Eriksen Synne Karin Lockertsen Aas Aurora-Elise Thorbergsen Rodal

Vigde

Trondenes kirke

10.03.2012 Sigri Skjegstad Lockert og Marius Hansen Balteskard

Trondenes menighet

14.02.2012 01.03.2012 06.03.2012 08.03.2012 14.03.2012 21.03.2012 Elsa Lovise Høybakk Konstanse Josefine Benedikte Stien Georg Verner Andreassen Holger Nikolai Stormo Ole Johan Røsberg Gudrun Johansen Moe 12.04.2012 Hanna Elisabeth Johansen 19.04.2012 19.04.2012 Nils Gunnar Andreassen 20.04.2012 Arild Kjell Hansen Else Johanne Tennvassås 24.04.2012 26.04.2012 Karen Johanne Olsen Birgit Eilertsen

Døde

Harstad menighet

26.02.2012 26.02.2012 12.03.2012 12.03.2012 13.03.2012 19.03.2012 27.03.2012 Jarly Oddny Bjerkaas Mikal Pettersen Åshild Berthung Ann-Karin Petra Nilsen Bjørg Kristine Normann Tjosås Jørgen Andreas Steinbakken Lilli-Annie Stangnes

Sandtorg menighet

09.03.2012 22.03.2012 04.04.2012 17.04.2012 25.04.2012 02.05.2012 04.05.2012 Selida Randora Haukebøe Jan Magne Kjærvik Harald Edmond Hansen Kyrre Arvid Nilsen Lisbeth Jorunn Johansen Ruth Therese Bakken Hjalmar Ingvald Jenssen

11

Kirkebladet for Harstad 2/2012

B

Returadresse: Postboks 863 9488 Harstad

Det muntre hjørne...

SATTE PRIS PÅ KONA I SENGA

Det skulle være selskap i prestegården, og prestefruen hadde holdt på å forberedelsene i mange dager. Men det hadde tatt på henne, hun var sliten og hadde vel for lite å stå imot med da hun dagen før ble slått over ende av influensa.

Det var for sent å få gitt atterbud til alle. Presten så det slik at han hadde ikke noe valg. Det skal nok gå bra , sa han til den sengeliggende kona, - så flink som du har vært med å ordne til alt.

Da presten stod fram og ønsket velkommen, måtte han si det som det var, at kona lå til sengs i influensa, og at gjestene måtte ta til takke med det han kunne greie. Han sa det blant annet slik; -Vi mannfolka setter nok ikke tilstrekkelig pris på konene våre - før vi har dem i senga.

prestens hode. Og da Bonsaksen i vielsesritualet kom til ordene «ett kjød», sa han i befippelsen «ett fett». Forsnakkelsen ble registrert og fant raskt sin plass på folkemunne.

NÅR ORDENE STOKKER SEG

for «her er vielsesattesten» En prest i Rana-distriktet skulle vie et par der det var tydelig at bruden var «på vei». Da vielsen var over , så presten «her er dåpsattesten» i stedet En prest i Arendals-distriktet forsnakket seg i en begravelse og kom til å si «Herren velsigne deg og begrave deg» i stedet for «bevare deg»

DU DAVIDS SØNN

Henrik Wergelands far, Nicolai Wergeland, som var sokneprest på Eidsvoll, fikk en dag besøk av en bygdemann som skulle bestille barnedåp til et lite jentebarn.

Hosianna, var svaret da presten spurte hva barnet het. Presten mente at mannen burde velge et annet navn, men den andre holdt på sitt. Jenta skulle hete Hosianna.

Henrik, som den gangen var det vi kan kalle en tenåring, var inne på kontoret, og det var han som fant løsningen: Hosianna, det er et manns navn, det. Husker du ikke at det står: Hosianna, du Davids sønn.

Jo, når mannen fikk tenkt seg om, så husket han det. Og så ble det et annet navn

Hva er det egentlig de ønsker av deg som arbeidstaker? Hva kan du forvente deg av bedriften? En erfaren leder i det offentlige gir oss her en innføring i hva kjente fraser kan bety.

- Arbeidet krever utstrakt kontakt med avdelingens interne og eksterne kunder

Du kan glemme å få gjort noe. Alle kommer til å gå inn og ut av kontoret ditt hele dagen.

- Vi legger stor vekt på evne til samarbeid

Hvis ikke du oppfører deg som oss, blir det trist for deg her.

- Vi legger stor vekt på serviceinnstilling

Når sjefen ber deg lage kaffe, gjør du det uten å bli sur.

- Arbeidsoppgavene vil være svært varierte ut fra avdelingens behov

Du er vår, med hud og hår.

SÅ HYGGELIG

Svein Ludvig Larsen som var sokneprest i Sør Varanger i 1960 årene opplevde følgende; Det var begravelse med minnesamvær på skolen. I døra stod en kraftig fisker i ullgenser. Han strakte fram neven til presten og hilste: -Velkommen, æ e bror til liket.

Presten ble så forfjamset over denne finnmarkske endeframme ordbruken at han kom ikke på noe annet å si farten en: -Så hyggelig - Vi søker etter personer med ”stå på”-holdning

Pauser tillates kun etter arbeidstid.

- Vi søker personer som er opptatt av service og fornøyde brukere

I motsetning til de som jobber her nå.

- Du må kunne arbeide noen ettermiddager og lørdager og stille opp ekstra i perioder med mye fravær og ferie

Hvorfor betale for en vaktordning når vi kan disponere deg gratis?

SNUBLET I KJØD OG FETT

Etter Baltzer Antonius Bonsaksen , født i Stjørdal i 1909, fortelles det om hans tid som kapellan i Beitstad i slutten av 1950 årene; Presten skulle vie et par. Bruden var særdeles tykk. Det var såpass at det noe uvanlige synet kom til å bringe en liten forstyrrelse inn i - Vi kan tilby deg et spennende arbeid i et velorganisert og hektisk miljø

Her er det kaos satt i system.

- Foretaket er i en spennende utvikling og vi søker en ambisiøs leder

Firmaet er snart konkurs, du blir livbøyen vår.

- Du må kunne innordne deg i teamarbeid

Du må ikkje komme her og komme her.

- Du er kreativ, resultatorientert og dynamisk

Bedriften trenger deg fordi vi har kjørt oss fast, mistet målet og er handlingslammet.

- Vi søker en person som har vilje og evne til å vokse med oppgavene

Vi skal snart si opp 3 personer, og du skal gjøre jobben deres.

- Du kan lede andre

Vi har gitt opp.

- Vi søker fortrinnsvis personer med fagbrev, men annen bakgrunn vil også bli vurdert

Kan du gå oppreist uten å gå på trynet, så får du jobben.

- Du må ha evne til rask omstilling

I morgen er vi kanskje konkurs.

- Du må være motiverende og initiativrik

Fordi vi er drittlei alt og har gitt opp.

- God muntlig og skriftlig fremstillingsevne

Du må snakke oslomål og skrive bokmål.

- Det er viktig at du har kontaktskapende evner

Siden vi er asosiale.

- Du må være selvstendig

Vi gidder ikke å hjelpe deg.

- Du må være tillitskapende

ettersom produktene vi selger ikke er det.

- Vi ønsker en person med evne til konfliktløsning

Velkommen til en kvinnedominert arbeidsplass.

- Du må ha lyst til å bli en god selger

Eventuelle moralske skrupler må legges igjen hjemme.

- God provisjonslønn

Ingen fastlønn.

- Resultater belønnes

Dårlig resultat = du er oppsagt.

- Gode kunnskaper og erfaring i bruk av data

Du må kunne vise oss hvordan vi kobler oss opp til baderommet på ”Bigbrother”.

- Du må være glad i utfordringer

Du kan bli pålagt hva som helst, når som helst.

- Store muligheter for personlig utvikling

Du skal få jobbe deg i hjæl.

Kanskje livet som arbeidsledig er undervurdert...?

12