Light Emitting Diode (LED)

Download Report

Transcript Light Emitting Diode (LED)

Light Emitting Diode (LED)

LED er engelsk og står for Light Emitting Diode. I Norge bruker vi som regel lysdiode. Lysdioder eller LED’s er små elektriske komponenter som sender ut lys når det går strøm gjennom den. En lysdiode må kobles rett for at den skal fungere og på et skjema vil anoden normalt sett være merket ”a” eller ”+”, mens katoden er merket ”k” eller ”-”. Katoden er alltid det korteste benet på en lysdiode. På enkelte runde lysdioder er det også et flatt parti som indikerer hva som er katoden. Vær forsiktig med temperaturen når du lodder. Lysdioden kan ta skade av for høy temperatur når du lodder. Utover temperatur er det ingen spesielle forholdsregler forbundet med lodding av lysdioder.

Tilkobling av LED

En lysdiode tåler ikke stor strømstyrke og du må derfor

aldri

koble en lysdiode direkte til et batteri eller en strømforsyning. Lysdioden vil høyst sannsynlig bli ødelagt på grunn av strømstyrken som går gjennom den. For å begrense strømstyrken gjennom dioden setter man inn en motstand i serie med lysdioden.

Beregne motstand for en enkelt lysdiode

Som nevnt over må det alltid benyttes en motstand i serie med lysdioden for å redusere strømstyrken gjennom dioden. Formelen for å beregne motstanden er som følger:

R = (V

S

- V

F

) / I

F R V S V F = = Resistans (Motstand) Tilførselsspenning (Volt) = fargen på dioden. Normalt ligger Spenningsfall over dioden (Varierer med den fra 1.8-3.3 VDC) I F = Strømforbruk (Vanligvis oppgitt i mA (milliampere) Eks: Vi bruker en standard rød LED som har V VDC. R = (V S – V F ) / I R = 250 ohm F R = (7.2 VDC – 2.2 VDC) / 0.02 amp F på 2.2 VDC og anbefalt strømstyrke på 20 mA. Tilførselsspenningen er 7.2 Hvis beregnet motstand ikke stemmer med de størrelsene som finnes skal man

alltid

velge neste verdi verdi (høyere). Gjør man dette så reduseres strømstyrken ytterligere og man forlenger dermed batteritiden i tillegg til at man er sikker på at dioden ikke får for høy strømstyrke.

Beregne motstand for flere lysdioder

E.T.Hobby - Modellteknikk Postboks 901 Birkenlund 4859 Arendal Tlf: 915 63 179 e-post: [email protected] http://modellteknikk.no Bank: Skandiabanken Kontonr: 9722.30.97638 Org.nr: NO 851 068 902 MVA

Hvis man ønsker å koble flere lysdioder kan man gjøre dette ved å seriekoble diodene. Seriekobling betyr at katoden på den første anoden kobles til anoden på neste diode. Ved å seriekoble flere dioder forlenger man jo også batteritiden fordi den samme strømstyrken nå driver flere lysdioder. Regnestykket er det samme som for en enkelt diode, men man legger sammen spenningsfallet for alle diodene og setter inn i formelen. Eks: Vi bruker den samme dioden som over, men nå skal vi ha 2 stykker seriekoblet. Som nevnt over må vi nå summere spenningsfallet over diodene og vi får da V F = 4.4 VDC. En annen ting som er viktig når man skal koble flere dioder sammen er naturligvis tilførselsspenningen. For å finne ut man har tilstrekkelig spenning så tar man rett og slett og summerer spenningsfallet for hver enkelt diode og legger til 2 VDC for motstanden. I vårt eksempel ser vi da at vi trenger minimum 6.4 VDC til dette oppsettet og siden batteriet vårt er på 7.2 VDC så er det tilstrekkelig. R = (V S – V F ) / I R = 140 ohm F R = (7.2 VDC – 4.4 VDC) / 0.02 amp Parallellkobling av dioder er ikke anbefalt. Årsaken er at hvis man bruke dioder med forskjellig spenningsfall er det bare den med lavest spenningsfall som vil lyse. Man vil også kunne få for høyt strømstyrke over denne dioden og den vil sannsynligvis ”brenne opp”. Hvis man ønsker å koble flere lysdioder parallelt må hver enkelt diode ha sin egen motstand.

Blinkene lysdiode

Blinkende lysdioder fungerer på samme måte som vanlige lysdioder, men den forskjell at de har innebygd elektronikk som gjør at de blinker når det settes spenning på de. Vær imidlertid oppmerksom på at de fleste blinkende lysdioder er beregnet for å kobles direkte til spenningskilden og man trenger derfor ikke motstand på disse. Sjekk den aktuelle lysdioden slik at du er sikker på hva den er beregnet for. E.T.Hobby - Modellteknikk Postboks 901 Birkenlund 4859 Arendal Tlf: 915 63 179 e-post: [email protected] http://modellteknikk.no Bank: Skandiabanken Kontonr: 9722.30.97638 Org.nr: NO 851 068 902 MVA