KONGEN PÅ HOBIE-HAUGEN

Download Report

Transcript KONGEN PÅ HOBIE-HAUGEN

36 A lt om Fiske

n r. 9 2 0 1 3

KONGEN PÅ HOBIE-HAUGEN: I recliner-stolen troner du på toppen av kajakken. STANGHOLDERE: Kajakken har opplegg for montering av inntil to stangholdere. Ettersom du padler med beina, har du da begge hendene ledige. Praktisk!

Hobie Pro Angler 12

Jeg siger nedover elva på vei til innsjøen der jeg har planlagt å teste denne noe uvanlige fiske farkosten. Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk, men impor tøren har forsikret meg om at jeg kommer til å bli positivt overrasket…

HØYT HEVET: Hobie Pro Angler 12 er en bred og stabil «sit on top»-fiskekajakk som «padles» med beina. FISKEKASSE: Det er god plass i fiskekassa om du skulle være heldig.

E   tter å ha lest litt om Hobie Pro Angler 12 før første ferd til fjords, framkom mer det at den

Håkon Gregersen

er et tilbud for sportsfiskere som ønsker mobilitet,

Tekst og foto

effektivitet og komfort. Kajakken kan kort omtales som en «sit on top»-kajakk, som ikke padles med årer. Du sitter med andre ord helt fritt oppå en fiskeflåte, med full handle frihet for hendene. Det mest enestående og kreative ved farkosten er åpenbart; framdriftssystemet. MirageDrive med turbo-finner bygger på sykkelpedaler som kraftveksler inn i to vertikalstilte sidepensende finner – ikke ulike delfin finner.

VELUTSTYRT FARKOST: Pro Angler har det meste en sportsfisker trenger og vel så det. Utstyr og komfort

Fiskekajakken er for øvrig spekket med gjennomtenkte løsninger av amerikansk kaliber, som transport tralle, recliner-stol med justerbar sete- og rygghøyde, stangstativer, fangstkammer, livebait-kum (for å holde lettølen kald), bagasjeplass, fiskeutstyrskasse, lettølholder og selvsagt ekkolodd. Som ekstrautstyr for de ekstra sedate finnes også elmotor som plasseres på samme plass som «delfin-finnene». Jeg har prøvde kajakken i elv og innsjø for å få litt bredde på bruken. Det var litt startangst i elva ettersom framdriftssystemet stikker om lag 40 cm i dybden. Det ble raskt læring på bruken, så justering i forhold til elvedybden gikk greit. Systemet er imidlertid sensitivt for grunnstøting i fart, så bruk i elv bør skje i sakteflytende elver med dyp utforming. Kajakken kan også «padles» med grunnere framdriftssystem, men da med mindre utveksling og effekt. Jeg prøvde kajakken til fluefiske i elv. Manøvreringen i elva, med

UNDER VANNLINJA: Turbo-finnene stikker 40 cm ned i vannet, og er derfor utsatt på grunne partier. Dette må du ta hensyn til.

smyging mot vakende fisk, gikk overraskende bra. Det er lett og stødig å sette kurs, samt opprettholde fart. Resten er opp til simultankapasiteten. Oppankring er nok uansett å foretrekke til denne bruken. Kajakken er bred og balansestabil. Den har en bred ståplatting med antisklibelegg som sikrer gode muligheter selv for stående fiske!

REODOR FELGEN PATENT: MirageDrive er et pedalssystem som opererer to finner, et genialt framdriftssystem som fungerer bra.

37

n r. 9 2 0 1 3

A lt om Fiske

38

GOD FART: På flatt vann kan du oppnå hastigheter på opptil 10 km/t på grunn av det unike framdriftssystemet. GOD LASTE KAPASITET: Det er god plass i kajakken til bagasje. Utrolig rask!

På innsjøtesting valgte jeg spesielt å teste mulighetene for dorging. Det er klargjort med mulighet for to stangholdere. Dorgingen gikk problemfritt ettersom en har to ledige hender til å administrere fisket. Trekkraften på framdriftssystemet er unik, og stor hastighet er lett å oppnå samt opprettholde. Det er ikke tungt å «padle» kajakken. På en tur padlet jeg 7 km uten å bli nevneverdig sliten i fyrstikkene. Toppfarten er i seg selv utrolig. Jeg oppnådde faktisk 10 km/t på en kort strekning på vindstille innsjø!

transport-tralle og tUnge tak

Transport-tralla som følger med viste seg å være godt dugende, men hjulene er noe små til forsering av store hindringer som stein og småstokker. Jeg passerte ei lita elv med kajakken på hjul. Det fungerte uten bæring, så mer kan man vel ikke forvente. Skal en transportere over større avstander ville jeg imidlertid valgt ei tralle med større hjul.

I sum har jeg stort sett bare positive ting å si om denne kreative farkosten. Et klart minus er imidlertid vekta. Farkosten er lagd i et tilsynelatende robust og slitesterkt materiale av meget høy kvalitet. Men dette er vanskelig å forene med lett vekt. Farkosten er tung å få på biltaket alene. Med sine 44 omfattende kilo krever løft på biltaket dårlige arbeidsstillinger og stor fare for bilbulk og riper. Det er en klar fordel å være to

TUNG Å FÅ PÅ TAKET: Den eneste ulempen med Hobie-kajakken er bredden kombinert med vekta hvis du er aleine om å løfte den opp på taket. Er dere to, går det som en lek. TRANSPORT-TRALLE: Den medfølgende transport-tralla fungerer greit, men vi hadde ønsket oss litt større hjul.

om å få den opp og ned. Et annet minus er selvsagt faren for å grunnstøte og ødelegge fremdriftssystemet – eller at det kan være i veien under kjøring av fisk. Det er ikke vurdert bestandigheten på de ulike finessene, men det var litt rust å spore på framdriftssystemet. Ellers virker utstyret robust og kvalitetsrikt.

Prisen for Hobie Pro Angler er heller ikke noe å få bakoversveis av, tatt alle finessene og den høye kvaliteten i betraktning. Hobie Cat Norge opplyser at veiledende pris er på 28 900 kr (12 fot) og 32 300 kr (14 fot). Hobie Pro Angler forhandles foreløpig bare hos Hobie Cat Norge (hobie-cat.no) og Nordisk fiskeutstyr (nfisk.no).

konklUsjon

Pro Angler 12 imponerer som fiskeflåte, med unik stabilitet, mobilitet og manøvrerbarhet, som vanskelig kan sammenliknes med en kajakk. Og kalle farkosten en kajakk er vel en definisjonssak, men uansett hva du velger å kalle den, er min konklusjon at dette er en meget god fiskefarkost!

detaljer

Lengde: 365 cm Bredde: 91 cm Vekt: 44,4 kg Bærekapasitet: 227 kg A lt om Fiske

n r. 9 2 0 1 3