WX3in1 Mini – APRS Advanced Digipeater / IGate

Download Report

Transcript WX3in1 Mini – APRS Advanced Digipeater / IGate

http://microsat.com.pl

http://microsat.com.pl/forum/

WX3in1 Mini – APRS Advanced Digipeater / IGate

For de som er litt bevandret i APRS verden og er opptatt av bokser har dere sikkert sett at det lages mye fine og funksjonsrike bokser i Polen hos vår radiovenn SQ3PLX.

Ett av de siste produktene som er sluppet på markedet der nå er liten fin boks med betegnelsen WX3in1 Mini.

Hovedfunksjoner i boksen er at den har støtte for en del vær stasjoner, fullverdig digipeater og IGate funksjon. Det finnes noen mer men det kan dere lese om ved å besøke hjemmesiden.

I denne artikkelen har jeg tenkt å gå igjennom hvordan du kobler den mot PC'n for å sette grunnkonfigurasjon for å få den opp i et lokalt nettverk med Internett forbindelse, deretter å konfigurere den som en Fill-In digi og IGate fra nettleseren din.

For å komme i gang forutsetter jeg at du har en Windows PC ** tilkobling til WX'n og en USB kabel for å koble WX'n til PC'n.

, en ledig fast IP adresse i lokalnettet ditt, en nettverks switch med ledig port, nettverkskabel for å koble WX3in1 Mini til switchen, 12v ** Det er mulig å gjøre all konfigurasjon fra WEB grensesnitt (nettleser) men da må du kjenne til hvordan du setter opp manuell IP i PC'n din, boksen kommer ferdig konfigurert med IP adresse 192.168.2.2

WX3in1 Mini 1 av 15 LA5PPA

Første skritt på veien er å finne frem en USB kabel som passer, de fleste har sikkert en sånn liggende i skrotekassa men i tilfelle du må kjøpe har iallefall Clas Ohlson sånn kabel

http://www.clasohlson.com/no/USB-2.0-kabel/Pr326660000

(4-polet. Type A til type B (hann til hann) for scanner, skriver etc) Når USB kablen er på plass og tilkoblet WX'n og PC må du koble til litt strøm, pass på at du har sikring på strømtilførslene. Rød PowerLed begynner å lyse og på den andre siden vil du se den røde PC / RX OK LED'n blinker.

Nede i hjørne ved klokka til Windows vil du se dette bilde et kort øyeblikk.

I motsetning til tidligere modeller som krevde en USB driver som simulerte en COM port, installeres WX3in1 Mini som en HID enhet i Windows noe som gjør det litt lettere for det konfigurasjons programmet som må benyttes For å starte konfigurasjon må du ha lastet ned konfigurasjonssoftware som du finner på produktsiden til WX'n

http://microsat.com.pl/product_info.php?cPath=21&products_id=62

Jeg valgte ZIP fila og pakket ut alt sammen i en egen katalog på disken min.

Start opp konfig programmet, du ser en liten logo komme opp i skjermbilde en kort stund før selve programmet starter opp.

Det jeg nå kommer til å gjøre er å gå igjennom fane for fane og forklare hva som kan stilles og litt tips.

Før du trykker i vei i første bilde må du aller først trykke på Read config knappen sånn at du har et friskt oppsett å jobbe med, dette blanke oppsettet kan du også velge å lagre for å ha noe å gå tilbake til i tilfelle du roter deg bort, trykk på Save to file WX3in1 Mini 2 av 15 LA5PPA

Callsign: Her skriver du inn ditt kallesignal med store bokstaver, velg SSID i feltet bak. En digi eller Igate har gjerne tallet 1 Latitude / Longitude: Kartkoordinater for din plassering på kartet.

Bauderate: Her stiller du ikke på noe TX delay: Styrt tidsforsinkelse på mottatt pakke, dekodet for så å sende ut igjen, la stå.

Quiet time: Hvis det er flere pakker som er mottatt i buffer på WX'n er dette tiden mellom pakkene nå de sendes ut, dvs. den sender ikke alle pakker som et langt "rap" men vil ha et 400ms. opphold mellom pakkene, la stå.

Randomize..

En verdi som vil gjøre Quiet time litt variabel, la stå.

PTT: Bruker du en vanlig mobilradio med tilkobling via data port, la denne være urørt, for annen type radio som f.eks. en traskesnakker, les original manualen.

Squelch level: Denne har jeg ikke noe erfaring med. Etter litt testing ser det ut til at standard verdi 1 er ok, må testets mer før jeg kan gi noe bedre svar Channel busy detect: Det anbefales at denne står til "analog signal level" med det forutsetter at du stiller squelch på radioen til et nivå som gjør at den kun hører dekodbare pakker. Min erfaring er at pakker under S3 på radiometeret kan være vanskelig å dekode.

Har også testet med åpen squelch på radioen og digital detect og det fungerer også greit. Her må man nesten bare prøve seg frem Consecutive packet send: Dette bestemmer om flere pakker i buffer skal sendes i en stor pakke eller om de skal deles opp med ca. 400ms. mellomrom. De fleste digier sender alt i en lang pakke men jeg har sett at da kan pakker bli overkjørt da andre digier ikke klarer å skille de, her må du nesten følge litt med og lytte på APRS trafikken, la den i utgangspunktet stå urørt WX3in1 Mini 3 av 15 LA5PPA

Digipeater on: Ønsker du å aktivere digipeater, lar du det stå Yes, hvis ikke endrer du til No Duplicate checking: Dette er en pakke sjekk for at den ikke skal digipeate på samme pakke hyppigere enn den verdien som står oppført i ruta.

Hvcis en stasjonær stasjon sender beacon hyppigere enn verdien vil den bli ignorert, en bil eller traskesnakker i bevegelse vil ikke bli ignorert da den hele tiden kommer med nye kart koordinater.

New-N Paradigme PATH filter rules: Siden vi skal konfigurere en Fill-In har jeg gjort følgende oppsett, se bilde til høyre.

Første linje aktiverer at den skal akseptere WIDE1-1 Ønsker du f.eks. at din digi også skal støtte NOR parameter, skriver du inn NOR i feltet under der WIDE står og setter merke i Active på samme linje. På denne måten kan digien støtte mange forskjellige pakke parametre hvis man har spesielle behov som ikke nødvendigvis skal sendes videre til andre digier.

Callsign filter rules: I utgangspunktet anbefales det ikke å filtrere trafikk men det er klart hvis man har en stasjon i nærheten som spyr ut all verdens rare pakker og ikke følger de anbefalinger vi prøver å ha i et APRS nett har man en mulighet til å stenge for dette ved å sette inn kallesignal på stasjon i første ledige felt, eventuelt med SSID WX3in1 Mini 4 av 15 LA5PPA

I denne fanen setter du opp beacon for Igate'n og Fill-In digipeateren Dest: I de to første kolonnene skal du ikke stille på noe, dette er ID merker i APRS nettet som gjør at man kan identifisere boksen som en WX3in1 Path: Her kan du sette opp det antall hopp som skal benyttes i de enkelte pakker som sendes RF (min): Dette er intervallet i minutter mellom hver pakke som sendes ut på radione (RF) IS (min): Dette er intervallet i minutter mellom hver pakke som sendes ut til APRS-Is serveren Message...: Informasjon som sendes ut, blanke felter sendes ikke Se neste side for anbefalinger av beacon / objekter oppsett WX3in1 Mini 5 av 15 LA5PPA

Anbefalinger for et ID beacon fra en Igate / Digipeater Path: Path bør og må tilpasses det antall hopp som trengs for at du skal oppfattes av en annen Igate hvis du ønsker å komme på kartet. Nå er jo denne boksen strengt tatt sin egen Igate så det er ikke så viktig men en Path på WIDE2-1 bør normalt holde i de fleste tilfeller.

RF/IS En Igate/Digi trenger ikke å sende et ID beacon ofte, hyppigere beacon enn 30 minutter er SPAM i APRS nettet Message Den informasjon som sendes må være informativ og så kort som mulig, ingen vits i å skrive inn f.eks. frekvensen, alle vet at APRS går på 144.800MHz

Siden denne boksen oppfører seg som en Digi og Igate kan det være greit å sette dette i teksten på beacon.

Se bilde under for mitt oppsett @z5944.50NI01002.03E&PHG3500 Fill-In IGate Mjondalen Det er også i feltene over man kan sende ut objekter som f.eks. et Repeater objekt eller annen kort info.

OBS!!

Et Repeater objekt bør sendes ut på RF så nære repeateren som mulig. Meningsløst for meg her i Mjøndalen og sende ut et repeater objekt på en repeater i f.eks. Tønsberg.

I tillegg må også Path tilpasses. Ingen vist i å spamme store områder med repeaterobjekter som ikke høres.

Under vises et eksempel på et repeater objekt og en gruppestasjon her i området som jeg befinner meg ;LA5DR *111111z5943.20N/01014.59Er145.725MHz c074 -060 ;LA2D *111111z5943.11N/01005.20EyDrammengruppen av NRRL De to objektene over sendes uten Path, dvs. de blir bare hørt direkte uten hopp fra andre digier. Repeater LA5DR sendes til RF med 10 minutters intervall og til IS med 57 minutters intervall. Gruppestasjon sendes til RF og IS med 57 minutters intervall da dette er fast info som kjører hele tiden, ingen vits i å spamme APRS nettet mer.

WX3in1 Mini 6 av 15 LA5PPA

I denne fanen setter IP adresse, Subnet maske, default Gateway og en DNS server Forutsetter at du har kontroll på dette.

WX3in1 Mini 7 av 15 LA5PPA

Hvis du skal bruke IGate funksjon i boksen må du konfigurere denne fanen, hvis du ikke skal operere som IGate sletter du teksten som står oppført i Server 1: linja, resten kan du la være som det er.

IGate konfigurasjon.

Server 1, 2 og 3 er linjer som kan benyttes for å sette opp alternative servere boksen kan hoppe imellom hvis den ene av en eller annen grunn faller bort. Boken benytter bare en av linjene dvs. den begynner alltid med nr. 1, hvis denne ikke reagerer kobler den til nr. 2 osv..

Username: Dette er ditt kallesignal uten SSID Password: Dette er ditt APRS passord for autentisering opp mot en IS server Inactivity reconnect timeout (m): Dette er en timer hvis boksen mister kontakt med en server, da vil den etter ett minutt prøve neste serverlinje APRS-IS server filter settings: Som IGate er det viktg å huske på 1 viktig ting... APRS nettet er toveiskommunikasjon !!! Bruk filter t/m Over ser du mitt oppsett. Server 1 euro.aprs2.net består av ca. 90 servere som sender deg automatisk videre hvis en ramler ned, du trenger derfor egentlig ikke noe mer http://www.aprs2.net/mon.htm

WX3in1 Mini 8 av 15 LA5PPA

Hvis du har aktivert IGate funksjon må du ta en sjekk på denne siden. Min personlig mening om denne er at noe burde vært gjemt under en avansert knapp men.. den viser også at han som lager denne boksen tilpasser og lager funksjoner etter hva vi brukere ønsker.

APRS-IS heard buffer timeout (m): Dette er et buffer på alt den hører fra IS serverne, den bruker dette for å skille ut RF og Internett stasjoner sånn at den da ikke vil sende RF meldinger ut til stasjoner den har hørt på Internett og som ikke er på RF.

Om 30 minutter er nok... det må man nesten sjekke litt.

Ut ifra at det vel er en anbefaling om at fast stasjonerte stasjoner som f.eks. det du har hjemme ikke bør sende beacon hyppigere enn 30 minutter dvs. noe mellom 30 og 60 minutter bør denne muligens økes til 60 minutter for at den skal huske alle stasjoner.

APRS-IS to RF dest: Ikke rør RF packets to APRS-IS gateway: Er du en IGate skal denne stå til Yes, hvis ikke stenger du ute all meldingstrafikk fra RF til IS APRS-IS messages to local RF gateway: Gate messages to local RF; skal stå til Yes, hvis ikke vil ikke din IGate sende ut meldinger til stasjoner på RF som ligger i bufferet.

Message Path; WIDE2-1 er standard Path som vil bli benyttet for gating av meldinger til RF, WIDE2-1 bør normalt holde i områder hvor det er god IGate dekning dvs. iallefall på hele Østlandet, Vestlandet, Trønderlagsfylkene og Troms ut i fra dagens situasjon. Hvis det er mange hopp i all RF trafikk til IGaten kan denne økes til WIDE2-2. Her må du teste, lytte på RF med logging og tilpasse, hvis ikke så jammer du ned APRS nettet med SPAM. Min kjører på WIDE2-1 Local RF heard max. Digi-hops; dette er verdien i antall hopp som IGaten skal betrakte som lokal RF. Som nevnt over, ved god IGate dekning bør verdien 1 eller 2 holde mer enn nok men der hvor avstander til IGater er stor kan det tenkes at man må ha 3 hop som en lokal RF verdi. Her må du teste, lytte på RF med logging og tilpasse, hvis ikke så jammer du ned APRS nettet med SPAM. Jeg har valgt å kjøre med 1 WX3in1 Mini 9 av 15 LA5PPA

Local RF heard buffer timeout (m): Dette er tiden i minutter hvor lenge IGaten skal huske RF stasjoner basert på det oppsettet du har over.

Hvis du har satt opp at du skal betrakte alle stasjoner innenfor 1 hopp som lokale er det 1-hopp's stasjoner den vil huske innenfor verdien.

Hva som er optimalt må du igjen logge og sjekke ved å følge med på stasjoner rundt deg, biler vil muligens passere fort, hus er stabile og portable vil kunne være innenfor rekkevidden lenge hvis de bare går. Har latt min stå på 30min.

APRS-IS packets to RF filter Gate non-messages packets to RF: x Non-message path: x Gate is source station is heard via RF: x RF heard buffer timeout (m): x Max. Packets pr 1/2/3 min.: x WX3in1 Mini 10 av 15 LA5PPA

Værstasjoner er kanskje for spesielt interesserte, ikke så mye å stille på, man velger type stasjon og setter opp en Path og beacon hyppighet.

På min LA5PPA-1 stasjon kjører jeg med dette oppsettet.

For mer info om værstasjoner, sjekk forumet http://microsat.com.pl/forum/ WX3in1 Mini 11 av 15 LA5PPA

For IGater spesielt er det viktig at klokka går riktig sånn at det som blir gatet til en IS server kommer inn til riktig tid.

Årsaken er at det kan være flere IGater som hører RF signalet og da har IS serverne som oppgave å sortere dette riktig slik at man unngår duplikater.

I denne fanen behøver du egentlig ikke å stille på noe hvis du da ikke har en egen timeserver du foretrekker å benytte WX3in1 Mini 12 av 15 LA5PPA

Her setter du inn brukernavn / passord og eventuelt en port som WEB leseren din benytte for å koble seg til boksen.

Port 80 er default WEB surfe port Med rett WEB oppsett og en riktig konfigurert router med en åpne port kan du remote konfigurere denne fra en annen plass. Så lenge du bare skal ha tilgang internt i ditt private nett hjemme er det ok og bruke port 80

OBS!!!

Hvis du åpner for remote konfigurasjon... trafikk.

IKKE BRUK PORT 80

Dette handler om sikkerhet og hacking og hvis du ikke har peiling på dette, ikke åpne porter i routern din for inngående WX3in1 Mini 13 av 15 LA5PPA

Telnet hopper jeg over i denne runde, men du bør uansett bytte brukernavn og passord selv om du ikke har tenkt å bruke denne funksjon for å få tilgang til boksen.

Telemetry reports hopper jeg over denne gangen men, ikke slå det på og send ting til RF hvis du ikke har peiling på hva dette går ut på. Er en del trackere (spesielt TT4) og IGater (spesielt APRX) som driver å gater dette litt uten mål og mening så sett deg godt inn i dette før du eventuelt tar det i bruk til noe fornuftig.

WX3in1 Mini 14 av 15 LA5PPA

Weather Underground er en annen type værtjeneste som finnes på Internett, har ikke testa hvordan dette virker men du må ha en værstasjon tilkoblet for at dette skal virke, sjekk forumet for mer info.

http://microsat.com.pl/forum/ og http://www.wunderground.com/ WX3in1 Mini 15 av 15 LA5PPA