ET HELT GLIMRENDE SYSTEM - Hi

Download Report

Transcript ET HELT GLIMRENDE SYSTEM - Hi

TEST //

HIFI

SONOS ZonePlayer S5, ZP90, ZP120 og BR100 Bridge

ET HELT

GLIMRENDE

SYSTEM

Det finnes nok av løse komponenter og mediespillere som kan frakte lyd trådløst rundt i hjemmet, men vi har ikke sett noen som er i nærheten av SONOS sin enkelhet og brukervennlighet. Den nye kontrollflaten som nå er tilgjengelig på iPad, er i tillegg nær genial.

Tekst: Håvard Holmedal ([email protected]) D et er opptil flere av oss i Hjemme kino som kunne tenke seg å ha et trådløst medie-system i huset, og gjett om vi har prøvd både det ene og det andre. Dessverre med høyst forskjellig resultat. I tillegg har vi jo også måttet spille av filene fra en PC. Denne gangen har vi utstyrt oss med litt forskjellige nettverksdisker og et par for skjellige NAS-løsninger, og har fått en hel SONOS-løsning i hus. De siste demoene vi har fått på SONOS tyder på at de har kom met enda et godt skritt på veien når det gjel der brukervennlighet, og den siste nyheten er jo at de endelig er klare for å få Spotify ut gjennom systemet, og det gir jo en masse helt nye muligheter for å finne god musikk. Det mange ikke vet er at Spotify tenker kvalitet på sitt innhold. Med et Premium abonnement til 99.- kroner i måneden kan du streame musikk med en oppløsning på 320 kbps, og det er faktisk ikke så halvgalt. Det er fortsatt ikke noe for store hifi-opple velser foran stereoanlegget, men som lyd på kjøkkenet, soverommet eller badet, er jo dette absolutt tilfredsstillende.

Enhetene

Sonos-systemet består av flere enheter. Den passive spilleren ZP90, den aktive spille ren ZP120 som har en innebygget digital forsterker på 2 x 50 Watt, ZP S5 som er en komplett spiller med innebygde forsterkere, DSP og høyttalere, og endelig den lille enheten BR100 som er systemets kobling mot ruteren din. Den kan også benyttes til å videresende signalet hvis systemet er stort og det blir lang avstand fra den første enheten (den som er knyttet til ruteren) og den siste. Rekkevidden er god, men skal du sende signalet gjennom et par murveg ger, vil behovet for en BR100 sannsynligvis melde seg temmelig fort. Sonos kan også levere et par kontrol lere, men disse har vi valgt å ikke ta med, og heller kontrollere systemet fra iPhone/ iPod/iPad.

Spiller det meste

Vi snakker om en spiller som er uvanlig altetende. Den er ikke som mange av de andre rimelige systemene vi har forsøkt som nekter å spille Apple lossless og FLAC, som er de beste filformatene å lagre musik ken i hvis du i det hele tatt ønsker å krympe filene. Dette er pakkede formater, men i motsetning til for eksempel WMA og MP3

22 Hjemmekino 10/10

er ikke selve musikksignalet redusert for å lage mindre filer. De er pakket for å spare plass, men når Apple lossless og FLAC pak kes opp er de identiske med originalen. Det er i hvert fall hensikten. Sonos har en imponerende liste med formater og kan spille: MP3, WMA, AAC (MPEG4), Ogg Vorbis, Audible .AA (format 4), Apple Lossless, Flac (lossless) WAV, AIFF. Dette burde være nok for de aller fleste. Det eneste som kanskje kan komme i tillegg er MKA (matroska) og APE som jeg ser har dukket opp på en del steder i det siste. Neida, vi laster selvsagt ikke ned fra annet enn lovlige nettsteder! I enhetene får du i tillegg Spotify, som vi allerede har vært inne på, men også inter nettradio og Deezer, Last.fm og Wolfgangs Vault. Det siste er et enormt arkiv med live-opptredener fra konsertarenaen Fil lmore East, og går tilbake til de dager hvor band som Frank Zappa and the Mothers of Invention og Greatful Dead spilte sine legendariske konserter. Tjenesten krever abonnement, men det er jo bare småpenger i forhold til opplevelsen.

Oppsett

I det systemet vi testet denne gangen benyt tet vi en BR100 bridge som ble koblet til ruteren i huset. Denne enheten behøves egentlig ikke hvis du har mulighet til å koble en av Zone-spillerne direkte til en ruter via kabel. En av dem må nemlig være koblet til via kabel. Så kan du fortsette å koble til så mange enheter du behøver. Det stopper på 32 soner, og det bør vel egentlig være nok for de aller fleste. Jeg endte opp med en spiller i stua, en på kjøkkenet og en på soverommet. Selv om dette systemet er aldri så «PC løst» behøver du en PC eller en Mac for å få det satt opp skikkelig. Hver enhet må leg ges til og det gjøres ved at man trykker på «mute» og «+» som sitter lett tilgjengelig. Dette går utrolig enkelt og greit. Resten av oppsett er heller ingen stor kunst, men det er noen få praktiske proble mer man må komme seg igjennom for å få dette her til å virke. Har du en PC med alle musikkfilene dine på harddisken er det temmelig greit så lenge du har definert musikkbiblioteket ditt som en delt mappe, men har du en NAS eller en eller annen form for nettverks disk, kan det hende du møter et og annet problem. Det gjorde jeg. Sonos krever at du skriver inn navnet på nettverksdisken, men det skrives stort sett ikke slik som det står på listen over tilgjengelige disker på maski nen din. Heldigvis har SONOS en uvanlig bra supporttjeneste som ligger på nett. Her fant jeg alt jeg lette etter nesten umiddel bart, og det var tydelige veiledninger med bilder som viste skritt for skritt hva du måtte gjøre. Det meste jeg forsøkte fungerte umiddelbart uten ekstra veiledning, men på Mac-en min har jeg en Time Capsule-enhet koblet til, og den kan faktisk benyttes som NAS hvis man bare vet hvordan man gjør det. Sonos vet heldigvis! Jeg lastet ned programvaren til Sonos på iPhone og en iPad, og disse koblet seg en kelt opp til systemet ved å trykke på «mute» og «+»-knappen på en av enhetene. Senere skjøtet jeg på en iPod-Touch også, og det gikk akkurat like fort og enkelt for seg. Den trådløse overføringen skjer uten noen former for støy, og jeg klarte faktisk ikke å provosere frem noe heller. Det eneste som skjedde av litt ukontrollerte ting etter at jeg fikk koblet og satt opp alt, var at jeg stadig mistet kontakten med Spotify, men etter at jeg restartet både ruteren og BR100 ble problemet borte en gang for alle, og har ikke vist seg siden.

Nydelig kontrollflate

Har du en iPad, eller har tenkt å kjøpe deg en, er dette et fantastisk enkelt og lett betjent system. Du får opp hele innholdet på harddisken som en liste på skjermen, og da er det bare å velge sone og så dra det albumet eller den filen du vil spille over i spilleren. Du kan koble sammen alle de 32 sonene som du vil, og la én eller flere soner spille den samme musikken, eller la alle sonene spille sin egen musikk. Har du flere i husstanden kan de kontrollere både innhold og volum i sin «egen» sone. Alt oppdateres meget hurtig, og synes du det blir for mye lyd på gutterommet kan du enkelt velge den sonen og dempe volumet en smule. Er pjokken noenlunde intelligent forstår han muligens hintet og rører ikke volumet igjen på en stund. Både fjernkontrollen til Sonos og den programvaren som kan lastes ned gratis til iPhone/iPod gir deg enkel tilgang til systemet, men det er på iPad-en dette virke lig blir fantastisk. Jeg vet ikke om jeg hadde kjøpt en iPad bare for å styre Sonos-syste met i huset, men jeg må innrømme at ville blitt fristet. Dette systemet er som skapt for iPad! Dette er nemlig akkurat hva jeg har forsøkt å få til helt siden jeg kjøpte iPad-en i sommer. Det finnes noen alternativer i Apple sin AppStore, men de er ikke i nærheten så fleksible og bruker vennlig, og samtlige krever de at du

10/10 Hjemmekino 23

SONOS ZonePlayer S5, ZP90, ZP120 og BR100 Bridge

har en PC stående på et eller annet sted - med den riktige programvaren installert. Etter å ha brukt Sonos i huset en ukes tid, må jeg herved meddele at det blir stå ende der i overskuelig fremtid. Det er så vanedannende enkelt, oversiktelig og bru kervennlig også for andre i husstanden (og også for gjester) at jeg rett og slett ikke kla rer å kvitte med det igjen. Har du fått dette i hus, er det vel mer snakk om at man har lyst til å kjøpe noen enheter til for å dekke alle rommene man har i huset. Og snart kommer de trådløse iPod-dockene også. Da kan du plassere iPod-en din i en slik, og spille av musikken digitalt via Sonos-syste met. I tillegg blir musikken også tilgjenge lig uansett hvor i huset du befinner deg. Virker temmelig fristende, eller hva?

Hvor kommer lydfilene dine fra?

En forutsetning for at det skal låte bra når man streamer lyd fra harddisk har veldig mye med kvaliteten på selve lydfilene å gjøre. Det å rippe til ukomprimerte formater er av avgjørende betydning, men uansett hva man ripper til har den endelige lydkvaliteten dessverre også en del å gjøre med utstyret med ripper med, og hva slags programvare man benytter. Vi lover å sette i gang å forske litt på dette, men vi er allerede nå sikre på at kvaliteten på rippingen er høyst varierende fra programvare til programvare. Benytter du iTunes til å rippe musikk lønner det seg å gå inn og slå på «feilkorreksjonen» når man ripper. Det gir filer med færre «feil», men det tar lengre tid å rippe CD-er. Har du en masse filer i forskjellige formater kan du benytte et program til å konvertere filene til for eksempel flac. Et av programmene vi har funnet som fungerer bra, er et program som heter Switch – som også finnes i en gratis versjon. Dette finnes både til PC og Mac, og gjør jobben sin utmerket. Du kan gjøre noen innstil linger i programmet i forhold til mengden kompresjon på en del av filformatene. Jeg konverterte korrigerte wav-filer til flac og det fungerte veldig bra. Det snakkes om at det skal være stor forskjell på lyden fra forskjellige harddis ker. Akkurat det tror jeg vi kan avkrefte. Med nøyaktig de samme filene kopiert på flere forskjellige disker, både eksterne USB-disker og nettverksdisker, er det helt umulig å høre store forskjeller. Kanskje det er noen mindre endringer i opplevelsen av rom, tredimensjonalitet, og kanskje også på oppfattelsen av stillhet og ro lengst bakerst i lydbildet. Dette kommer sannsynligvis fra jitterproblematikk, og er hørbart selv på meget lave nivåer. Men å hevde at det skal være klangmessige forskjeller på de forskjellige harddiskene henger rett og slett ikke på greip.

Lyden og opplevelsen – S5

Det er selvsagt fint at et system er enkelt og brukervennlig, men vi hadde jo ikke drevet med disse greiene hvis vi ikke var spesielt interesserte i lyd og lydkvalitet. På innsiden av S5 sitter den en forsterker, en DSP og noen høyttalere som virkelig gjør mye ut av seg. Med DSP-en har Sonos «doktorert» lyden slik at den skal lyde best mulig fra en såpass kompakt enhet, og de har klart dette meget godt. Den matcher helt greit de beste iPod-dockingene der ute, og gjengir lyd med tilfredsstillende mengder detaljer, og med en lydbalanse som det er lett å like. Har du to S5 kan du definere hver av de som en av høyttalerne i et stereosystem, og det låter faktisk gan ske imponerende når man tar prisen med i betraktningen. I et mindre rom som et soverom eller et kjøkken er dette lyd nok i massevis, og den er også av en kvalitet som gjør at den får lov til å spille musikk både høyt og lenge. Et håndtak på baksiden gjør den lette å bære med seg fra rom til rom, og da kan du ta meg deg lyden dit du befinner deg. Jeg ville kanskje ikke tatt den med ut på badet, da elektronikk har en viss tendens til å funke dårlig sammen med mye fuktig het, men kanskje kommer Sonos med en liten enhet for baderom også?

Lyden og opplevelsen – ZP120

Med sine innebygde forsterkere mangler det bare et par høyttalere for å få denne en heten til å fungere som et helt stereoanlegg. Riktignok er det visse begrensninger i hva

24 Hjemmekino 10/10

slags høyttalere den kan brukes sammen med, men det ligger jo liksom litt i kortene. Et par bokhyllehøyttalere, eller et par mindre gulvstående modeller går imidlertid helt fint, men hvis du virkelig vil ha god lyd må du nok over på den passive enheten ZP90, og en viderekobling av denne til et stereoanlegg. Resultatet blir helt greit med ZP120, men det spiller litt slankt og det høres at dette er en rimelig løsning når det gjelder forsterkning. Det låter kanskje litt enkelt, hvis det gir noen mening. Raffinementet man finner selv på relativt hyggelig prisede integrerte forsterkere mangler, og man går også litt fort lyttetrett. Særlig hvis rommet man spiller i krevet litt volum. Da høres det ganske raskt at forsterkeren begynner å begrense dynamikken, rote det sammen i mellomtonen og klemme sammen lydbil dets bredde og høyde.

Lyden og opplevelsen - ZP90

Det er med den passive enheten ZP90 man virkelig kan utnytte Sonos sine ferdigheter til å lage engasjerende og underholdende lydopplevelser. Med denne enheten koblet til en integrert forsterker kan man virkelig høre at lyd fra en harddisk slett ikke står noe tilbake for lyden fra en CD-spiller av god kvalitet. Vel og merke hvis du ikke spiller hardt kompri merte MP3-filer. Musikk i 128 kbps MP3 gir deg en følelse av at det er noen som forsøker å sage av deg ørene når resten av lydsystemet er av god kvalitet. Hardt kom primerte filer funker på bærbare enheter du kan putte i lommen! Selv om selve lyden er til å leve

10/10 Hjemmekino 25

SONOS ZonePlayer S5, ZP90, ZP120 og BR100 Bridge

med er MP3 utrolig flatt, lite engasje rende og fullstendig ribbet for romfølelse, tredimensjonalitet og dybde. Det som om hele lydbildet er begrenset til en linje mel lom høyttalerne, og kanskje en halvmeter bakover, men det er ikke noe scene, ingen musikere som blir plassert på riktig plass i bredde og dybde, og ikke noen høyde på lydbildet. Tenk på at du behøver gode lydfiler å spille av! Flac, Apple Lossless eller WAV bør definitivt vurderes selv om dette tar litt mer plass på harddisken. På den annen side koster jo ikke lagring noe som helst for tiden. Du får eksterne harddisker med 1 TB for omtrent ingenting, og NAS-servere med RAID og speiling av filene, med to disker på 1 TB, for under tre tusen kroner. Da har du plass til noe sånt som 1500 CD-er i wav, og enda omtrent tusen til hvis du velger flac

Priser

• BR100 ZoneBridge: • ZonePlayer S5: • ZonePlayer ZP120: • ZonePlayer ZP90: 995.- 3.498.- 4.598.- 3.198.- Heldigvis er det fortsatt ikke spesielt vanskelig å høre at hardt komprimerte filer gjør at lydbildet kollapser. Til slutt er det vel også på sin plass å ta med at lyden man får fra Spotify faktisk er ganske bra, og hva jeg vil kalle «nær-CD kvalitet». eller Apple lossless. Sonos ZP 90 løfter lyden vesentlig i for hold til den aktive enheten ZP120, men det er selvsagt avhengig av det anlegget man kobler den til. Har du en vanlig integrert forsterker og kjører analogt låter det helt greit. Kanskje er det ikke voldsomt inspire rende, men vi gir det klart godkjent. Den ul timate løsningen er selvfølgelig å koble ZP 90 til en receiver med digitale inngang, eller enda bedre; en ekstern D/A – konverter av god kvalitet. Jeg benyttet BelCanto sin glim rende DAC 1.5 og fikk lydopplevelser jeg trodde hørte hjemme i helt andre prisklas ser. Du skal ha en ganske kraftig CD-spiller hvis du skal ta opp konkurransen med akkurat den pakken. Vel og merke med lydfiler av god kvalitet. Kjøper du systemet i en av Hi-Fi Klubbens butikker bør du sterkt overveie å koble deg via en D/A konverter til anlegget i stua. Både Arcam og Cambridge selger gode, eksterne D/A konvertere til en hyggelig penge. Jeg forsøkte å høre forskjellen på flac, Apple lossless og wav i 16 bit/44,1 kHz, men må innrømmet at jeg må melde pass. Kanskje er det en begrenset forskjell i favør av wav, men ikke be meg om å finne den forskjellen hvis jeg ikke på forhånd vet hva det er som spilles av.

Konklusjon

Etter å ha lekt meg med dette systemet noen dager, er jeg ikke i tvil om at dette er det meste fleksible og brukervennlige tråd løse systemet på markedet. Alternativene finnes, og den mest seriøse konkurrenten er Logitech sine Squeezebox-produkter, men disse er ikke like fleksible i bruk, har ikke Sonos sine ferdigheter når det gjelder lydkvalitet og behøver sin egen serverpro gramvare på PC-en, Mac eller NAS-disken man ønsker å benytte. Selv om Sonos ikke konkurrerer med separate mediespillere som Bladelius og Linn når det gjelder lydkvalitet, er det all mulig grunn til å sjekke ut disse små, smarte komponentene hvis du vil bygge ut et trådløst system i huset eller leiligheten. Dette vil du rett og slett ha hjemme!

!

VI MENER:

For de som er ute etter god lyd, brukervenn lighet og fleksibilitet har Sonos klart å treffe en utrolig god balanse mellom ytelse og pris.

Navn PRIS:

Se faktaboks

IMPORTØR:

Hi-Fi Klubben

26 Hjemmekino 10/10