Tesori Frierskole - Tesori Gullsmed og Diamanter

Download Report

Transcript Tesori Frierskole - Tesori Gullsmed og Diamanter

Tesori Frierskole

12 november 2013 arrangerte Tesori Diamanter verdens første frierskole. Der delte diplomgemmolog Terje Gaupseth fra Tesori Diamanter, samlivsterapeut Lars Fengsrud og redaktør i Ditt Bryllup Charlotte Morrits, tips og råd om hvordan man kan gjennomføre det perfekte frieriet. Her kommer et sammendrag fra frierskolen:

Hvordan velge den perfekte forlovelsesringen?

De fleste som skal fri synes det er viktig med en flott diamantring, og da gjelder det å vite hva man skal se etter. Her er vår egen diplomgemmolog og daglig leder i Tesori Diamanter Terje Gaupseths fem beste tips.

1. Les deg opp på hvordan man definerer diamantkvalitet.

Hva er egentlig “høy kvalitet”? Hvilke sertifiseringer finnes? Alle som selger diamanter skal kunne fortelle deg om hver eneste diamant du ser på. Det finnes et utall av sertifiseringer der ute, men det mest kjente diamantsertifikatet er fra GIA.

2. Tenk over hva slags farge og klarhet du skal på stenen.

Naturlig klarhet er betydelig mer eksklusivt enn klarhetsforbedrede diamanter (CE-forbedrede).

3. Vær spesielt oppmerksom på slipingen.

som har det aller beste slipet, Excellent Cut. Hvis en sten er dårlig slipt vil den ikke glitre like mye. Sørg for at du finner en diamant

4. Pass på at diamantene er etisk handlet

. Kjøp kun diamanter hos sertifiserte forhandlere, da vet du at stenene ikke er handlet via kriminelle miljøer, produsert av mennesker som utnyttes eller produsert på en måte som skader miljøet.

5. Sammenlign prisene hos de forskjellige forhandlerne.

Ta utgangspunkt i de fire første punktene og sammenlign pris på et korrekt grunnlag.

Kjekt å vite om diamanter

1. En diamant varer evig.

Det finnes ingen materialer som er hardere enn diamanten, og derfor vil den beholde glansen sin for alltid. Det er også praktisk talt umulig å ødelegge en diamant.

2. Betyr evig troskap.

Diamanter symboliserer kjærlighet og evig troskap, og er derfor en flott gave i forbindelse med forlovelse og bryllup.

3. Dannet for millioner av år siden.

Diamantene vi i dag bruker i smykker ble dannet for millioner av år siden, dypt nede i jorden, under ekstremt trykk og ved høye temperaturer. Vulkanutbrudd førte rå diamantene med seg og spredte de rundt i elveleier og hav.

4. Utvinnes i Afrika.

I dag utvinnes cirka 60 prosent av alle diamanter i Afrika, spesielt på vestkysten. Fra Afrika sendes diamantene videre til India, Russland, Kina, Thailand og Israel for å slipes og deretter omsettes på verdensmarkedet.

5.

Ekstremt hardt materiale.

Det er diamantens ekstreme egenskaper som gjør den så velegnet som smykkesten. Det finnes ingen mineraler som kan konkurrere med diamantens hardhet, og den er 85 ganger så hard som den neste edelstenen på listen, som er korund (rubin og safir).

6. Ikke alle blir smykker.

Kun cirka 20 prosent av alle diamanter er av god nok kvalitet til å brukes i smykker.

Resten brukes til forskjellige formål i industrien.

7. Kommer i alle farger.

nyanser av hvit. Diamanter finnes i alle spekterets farger, men den vanligste fargen i smykker er hvit eller

8. Kvaliteten avgjøres av de fire C-ene.

For å fastsette kvaliteten på hvite diamanter benytter man seg av ”De fire C-ene”: Colour, Clarity, Cut og Carat. På norsk betyr dette: Farge, renhet, slip og carat (1 carat = 0,2 gram). Merk at "karat" med "k" brukes for å benevne renhetsgehalt i gull.

Slik planlegger du det perfekte frieri

Å fri er en av livets store milepæler, og da gjelder det å stille forberedt. Under Tesori Frierskole var vi så heldige å få hjelp av Charlotte Morits, redaktør i Ditt Bryllup. Hun delte sine tips til hva kvinner forventer av frieriet. Les og lær!

1. Gå ned på kne.

Det kan virke litt rart, men tro meg, det er en fin, romantisk og symbolsk handling kvinner setter pris på.

2. Ha en ring.

En del dropper ring når de frir og kjøper heller forlovelsesringer sammen etterpå. Nesten alle kvinner som blir fridd til ønsker seg en forlovelsesring under selve frieriet.

3. Gjør det som en overraskelse.

Overraskelsesmomentet i et frieri er viktig. Selv om man kanskje har snakket om det på forhånd bør selve frieriet være en overraskelse.

4. Si hvorfor du frir.

Alle vil gjerne høre hvorfor de blir fridd til. Hvorfor elsker du henne? Hva er det som gjør at du vil være sammen henne resten av livet? 5.

Vær personlig.

Frieriet må være en personlig hendelse. Kanskje på et sted som betyr mye for dere?

Kanskje på en dag som er viktig? Vis at du kjenner partneren din ved å involvere elementer hun er glad i, for eksempel en spesiell type blomst eller yndlingsrestauranten.

Planlegger du å fri? Dette bør du tenke over før du går ned på kne

Familieterapeut Lars Fengsrud var kursholder på Frierskolen. Hans viktigste tips til alle som ønsker å gifte seg er å tenke ”vi” istedenfor ”meg”. I tillegg har han satt opp en liste over spørsmål man bør kunne svare på før man velger å forlove seg.

1. Hva er de fem beste egenskapene hos din fremtidige ektefelle?

Hvorfor valgte du akkurat disse? Samsvarer disse egenskapene med hva som er viktig for deg?

2. Har dere lyst på barn?

Har dere avklart om dere ønsker dere barn eller ikke? Er du eventuelt klar for å stifte familie? Har dere avklart hvordan det vil bli med barn og arbeidssituasjon?  

3. Har dere snakket om barneoppdragelse?

Ønsker dere barn kan det lønne seg å være noenlunde enige om barneoppdragelsen. Hva er viktig for deg? Er partneren din enig? Hvor store er eventuelt uenighetene?  

4. Har du snakket med partneren din om fortiden hans/hennes?

Er det noen handlinger du ser på som ugreit? Er det noen tidligere forhold som ikke er ryddet opp i? Kan du eventuelt akseptere partnerens feil eller dårlige egenskaper? Husk: Den beste forutsigelsen av fremtidig atferd er nåværende atferd.

5. Hvor ønsker dere å bo?

Byen, landet? Hvor viktig er nærhet til øvrig familie og venner? Hvor ønsker dere

eventuelt at barna skal vokse opp?

Noen erfaringer fra erfarne friere

Etter å ha jobbet med diamanter og forlovelsesringer i flere år har vi blitt kjent med mange flotte friere. I forkant av Frierskolen gjennomførte vi en spørreundersøkelse for å høre noen av deres erfaringer. Gikk frieriet som planlagt? •

Planla frieriet nøye, men det ble allikevel ikke helt som planlagt

o 2 av 3 svarte at de brukte tre måneder eller mer på å planlegge frieriet. 1 av 4 svarte at de brukte omtrent én måned. 1 av 10 svarte at de brukte mindre enn én uke. o 1 av 10 har i etterkant av frieriet fått hint eller beskjed av partneren sin om at frieriet kunne vært mer romantisk. o 1 av 5 svarer at de ville gjennomført frieriet på en annerledes måte om de hadde hatt mulighet til å gjøre det igjen. •

Hverdagsromanitikken blomstrer – de fleste frir hjemme på en hverdag

o 2 av 5 av de spurte frierne fridde på en helt vanlig hverdag. o 1 av 5 fridde på en merkedag (f.eks. Nyttårsaften, Julaften, 17. mai). • o De mest populære stedene å fri er hjemme eller på ferie. 2 av 5 av svarte at de fridde hjemme, mens 3 av 10 svarte at de fridde på ferie.

Det er ikke gammeldags å gå ned på kne

• o 4 av 5 svarte at de gikk ned på kne da de fridde.

Så lenge man elsker hverandre, kan man forlove seg når som helst

o 2 av 5 av de spurte frierne svarte at lengden på forholdet ikke har noe å si når man frir, så lenge man elsker hverandre. o 1 av 3 mente at det er best å ha vært sammen to til fire år før man frir, mens 1 av 5 mente at det holder å ha vært sammen i ett til to år.

Viktig med flott diamantring, men enda viktigere å få mye for pengene

o De fleste som frir synes det er viktig med en flott diamantring. 3 av 4 svarte at det er veldig viktig. o Halvparten av de spurte frierne sa det var viktig for dem hva andre (venner, familie, bekjente) syntes om diamantringen. o Nesten alle (86 prosent) svarte at det var viktig å få mye for pengene når de skulle kjøpe forlovelsesring. 2 av 5 svarte at det var svært viktig, mens 2 av 5 svarte at det var ganske viktig.