– Kvaliteten på samarbeidet er viktigere enn hva slags type ordning

Download Report

Transcript – Kvaliteten på samarbeidet er viktigere enn hva slags type ordning

ENDRING PÅ GANG:

Faren Andrew Ward og ekskona er klar på at ordningen kan endres når Tobias selv ønsker det, og at Tobias trolig vil bo mer hos en av dem til høsten. Far og sønn møtes ofte i garasjen for å mekke motorsykkelen Tobias bruker i speedway.

sier en skilt mor VG har snakket med. – De ukene jeg ikke har barna kan jeg trene, jobbe mye og være sosial. Jeg kan legge meg på sofaen etter jobb og spise når og hva jeg vil.

– I takt med at menn vil ha mer samvær, er det blitt mer akseptert for kvinner å inn rømme at det er slitsomt med hele ansvaret, sier Øyvind Indergård.

Da foreldrene

til Tobias be stemte seg for å skille lag, flyttet moren ut av barndomshjemmet i det gamle småbruket på Lunner, til en leid leilighet i nærheten.

Pappa ble boende. Når Tobias var hos moren, sov hun på sofa en mens sønnen hadde eget rom.

Hver søndag pakket han skole sekken, fotballen og noen klær i en bag, og dro til pappa.

Siden har moren flyttet til bake til barndomshjemmet, mens faren har kjøpt et hus 250 meter unna.

– Det er veldig slitsomt. Jeg føler at jeg akkurat har pakket ut, kan slappe av litt og så må jeg pakke igjen. Men det er verdt det. For det er eneste må ten jeg kan få være mest mulig sammen med begge, sier Tobias.

Aller helst vil han være sammen med mamma og pap pa hele tiden.

– Det vanskeligste har vært å godta at vi aldri skal være en familie mer. Men siden de ikke har det bra sammen, er det bedre at de er skilt, synes Tobias.

Hadde du orket

å pakke kofferten for å dra på ferie hver eneste søndag? spør seniorfors ker Gry Mette Haugen ved NTNU Samfunnsforskning.

Hun mener alle foreldre burde prøve å flytte mellom to hjem hver uke, før de ber barna gjøre det samme.

– De aller flinkeste foreldrene prøver dette, men gir opp etter et år. Det sier litt om hvor kre vende denne boformen er, sier psykolog Øyvind Indergård.

Han understreker at det kan skje bare er én promille av den voksne befolkning som har en tilnærmet 50/50-boform, nemlig de som jobber offshore.

Kaia Gamnes (20) fra Oslo og hennes tre søsken ga opp etter et år.

– Vi holdt ut lenge, alle

– Kvaliteten på samarbeidet er viktigere enn hva slags type ordning man velger.

mann, men kun fordi vi visste at foreldrene våre hadde valgt ordningen til vårt beste. Vi ville ikke såre dem. Etter ett år var vi helt utslitte, sier Kaia.

Hun er eldst av fire, med lillesøster på 19, lillebror på 16 og lillesøster på 13. Nå er det seks år siden barna og foreld rene bestemte at barna i stedet skulle bo hos pappa annenhver helg.

– Det var en stor lettelse, sier Kaia.

Det var klær som ble glemt og lekser som skulle leveres neste dag, som lå igjen hos pappa. Beskjeder mellom mam ma og pappa hun ikke fikk levert. Planlegging av bursdags klær og pakking til klasseturer.

– Det var ikke bare tingene våre vi måtte pakke opp og ned og inn og ut. Det var live ne våre. Det var som om jeg aldri fikk ro.

HELG 19